Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

290 keer bekeken

KABINET RUTTE-III en ontwikkelingen

 • dinsdag 16 oktober 2018 @ 00:54
  #20
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, DIVIDENDBELASTING BLIJFT GEHANDHAAFT, overgebleven geld daarvoor komt tengoede aan MKB en overige bedrijfsleven hier. Er zijn ook vele andere maatschappelijke doelen waarvoor dit gebruikt kan worden maar daar zal de oppositie zeker op terugkomen. Maar voor de premier Rutte en de regeringscoalitie, partijen is dit hoofdpijndossier  van tafel. 

  Afschaffing dividendbelasting definitief van tafel, geld naar bedrijfsleven

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron). 

  MKB-Nederland: 'Het kabinet heeft gedaan wat wij hadden gehoopt'

  GISTEREN, 21:20

  ECONOMIE

  Jacco Vonhof, MKB-Nederland MKB-NEDERLAND

  Het in stand houden van de dividendbelasting wordt door ondernemersorganisatie MKB-Nederland positief ontvangen. De 1,9 miljard euro die hiermee vrijkomt zal volledig naar het bedrijfsleven gaan. Zo daalt onder meer de vennootschapsbelasting en gaan de personeelslasten voor werkgevers omlaag.

  Jacco Vonhof van MKB-Nederland is er blij mee. "Het kabinet heeft gedaan wat wij hadden gehoopt." Voor het midden- en kleinbedrijf gaat het vennootschapsbelastingtarief, ook wel winstbelasting, verder omlaag, van 16 naar 15 procent in 2021. "Er komt nu meer geld op de rekening van MKB-bedrijven", zegt Vonhof. "Het geld dat zij nu overhouden kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor investeringen om de klimaatdoelstellingen te halen."

  Ook de grotere bedrijven krijgen een lastenvermindering bij de vennootschapsbelasting. Voor die bedrijven gaat het tarief in 2021 van 22,25 naar 20,5 procent. VNO-NCW-voorman Hans de Boer: "We zijn er blij mee dat het volle bedrag naar het bedrijfsleven gaat, dat is ook gerechtvaardigd. De verlaging van de vennootschapsbelasting is iets goeds.''

  Ook fiscalist Arno van Eijsden denkt dat dit een goed pakket aan maatregelen is. "Ik moet zeggen dat ik het een mooi pakket vind. Er zal natuurlijk veel gediscussieerd worden in de Tweede kamer of het allemaal naar het bedrijfsleven moet. Ik denk dat dit een goed pakket aan maatregelen is, zeker om het MKB te ondersteunen."

  'Geen extra geld, wel verschuiving'

  Wel stipt de fiscalist aan dat er nu niet opeens 1,9 miljard euro extra te besteden is. "Het regeerakkoord was een verzwaring voor het bedrijfsleven. Die 1,9 miljard wordt nu aan andere dingen uitgegeven, maar we zijn niet opeens 1,9 miljard euro rijker. Er verandert dus niet veel, alleen levert het een verschuiving op. Bij de afschaffing van de dividendbelasting profiteerde maar een beperkt aantal bedrijven rechtstreeks, met de nieuw aangekondigde maatregelen profiteren veel meer bedrijven."

  Ook expats krijgen een meevaller van het kabinet. Op dit moment mogen zij acht jaar gebruikmaken van de zogenoemde 30 procent-regeling. Door die regeling betaal je als expat over de eerste 30 procent van het loon geen belasting, waarmee de extra kosten worden gedekt die een expat zou hebben. Aanvankelijk zou de duur van die regeling volgend jaar worden teruggebracht van acht jaar naar vijf jaar. Expats die hier nu al mee te maken zouden krijgen, mogen dankzij een nu aangekondigde overgangsregeling iets langer van de regeling gebruikmaken.

  Vestigingsklimaat

  Hans de Boer van VNO-NCW blijft het oneens met de beslissing om de dividendbelasting in stand te houden. "Wij willen een vestigingsklimaat waarmee we de strijd om hoofdkantoren kunnen aangaan. Daarin moeten we net zo sterk staan als het Verenigd Koninkrijk. Dit is nu niet het geval want de dividendbelasting blijft bestaan."

  Olieconcern Shell laat in een verklaring weten dat het teleurgesteld is dat de dividendbelasting blijft bestaan. "In de afgelopen dertien jaar hebben we beleidsmakers er herhaaldelijk op gewezen dat Shell afschaffing van de dividendbelasting zou verwelkomen. We hebben consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell."

  BEKIJK OOK

  Dividendtaks blijft: 'Zuur voor Rutte, maar hij is flexibel'

  Alternatief voor dividendmaatregel: lagere belasting voor bedrijven

  Afschaffing dividendbelasting definitief van tafel, geld naar bedrijfsleven

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 oktober 2018 @ 00:26
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, PECHTOLD D66 LEIDER, stapt uit de politiek, TOCH ÉÉN van de BOEGBEELDEN voor Rutte-III. Volgens hemzelf had hij dit besluit in maart j.l. al genomen in samenspraak met zijn familie. O.a. politiek verslaggever Frits Wester gelooft hem daarin. Het was ook al een beetje een verwachting, maar toch niet op dit partijcongres. Ach, zoals iemand al zei: 'iedereen is vervangbaar'....    

  Zie en lees verder art. van NU.NL Twitter (bron)

  Zondag 07 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66Foto: ANP

  Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66

  06 oktober 2018 17:15 Laatste update: een uur geleden

  D66-voorman Alexander Pechtold vertrekt als voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer. Dat heeft de politicus zaterdag bekendgemaakt op het partijcongres in Den Bosch.

  De fractie zal dinsdag een opvolger kiezen. In zijn afscheidstoespraak zei Pechtold dat het "tijd was voor een nieuwe generatie". 

  Pechtold is sinds 2006 de politiek leider van de partij en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij, sinds vorig jaar één van de vier coalitiepartners, het inmiddels slecht in de peilingen.

  Volgens hem heeft het besluit niets te maken met "recente publicaties". Onduidelijk is of Pechtold hiermee verwijst naar het nieuws dat hij een affaire had met het voormalige raadslid Anne Lok uit Meppel. Naar eigen zeggen nam hij het besluit om te stoppen in maart van dit jaar: "Het was tijdens het eten. Mijn dochter en zoon, beide puberende tieners, keken me opgelucht aan. “Goed zo pap, dan ben je mooi wat vaker thuis.""

  In zijn toespraak maakt Pechtold de balans op. Zijn doel was om D66 in het kabinet te brengen. "We zijn een jaar verder. Onze bewindspersonen drukken hun stempel. Onze ideeën vinden hun weg naar de samenleving. Onze fractie van negentien is goed uit de startblokken gekomen."

  Na 12,5 jaar waarin Pechtold "alles heeft gegeven en alles eruit is gehaald", is het volgens hem nu tijd voor nieuw leiderschap. Hij erkent zijn voorkeuren te hebben, maar wil er niets over loslaten. "Dat is helemaal aan de fractie. Ze hebben de komende dagen om daar onderling over te praten." De bedoeling is dat zij dinsdag de nieuwe fractieleider naar voren schuiven. Volgens hem zitten er voldoende "ervaren mensen" maar ook "jong talent" in de fractie.

  Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66

   Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66

  Pechtold waarschuwt voor "nieuwe verzuiling"

  Pechtold waarschuwde tijdens zijn afscheid voor "het ontstaan van een nieuwe verzuiling" en de rol van sociale media daarin. "Op Twitter, Facebook en andere social media wordt alles afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. Op jouw wensen. Op jouw profiel." Blijf nieuwsgierig, gaf Pechtold aan zijn leden mee.

  Ook vindt hij dat de nuance in de samenleving is zoekgeraakt. "Toen ik in 2006 als lijsttrekker begon, trof ik het extreme, het onbeschaafd geschreeuw en gediscrimineer, meteen tegenover me aan in de debatten. In 2010 werd het zelfs even onderdeel van de macht. Dat zien we ook in andere landen."

  "Blijf waakzaam als anderen zich in slaap laten sussen. Blijf de openheid verdedigen waar anderen de geslotenheid omarmen. Blijf opstaan tegen het venijnig populisme, tegen onverdraagzaamheid."

  Pechtold zei dat hij niet van plan is helemaal van het toneel te verdwijnen na zijn aftreden. "Want ik realiseer me heel goed: partijleider zijn is een grote verantwoordelijkheid. Maar oud-partijleider zijn vraagt misschien nog wel meer van je."

  Opvolger van Thom de Graaf

  Pechtold werd in 2006 tot D66-leider gekozen als opvolger van de opgestapte Thom de Graaf. Bij de Tweede Kamerverkiezingen later dat jaar verloor D66 de helft van de zes zetels. Ondanks dit verlies wist Pechtold zich op te werpen als een van de oppositieleiders.

  Dit leverde bij de volgende verkiezingen in 2010 een winst van zeven zetels op. De onderhandelingen over een coalitie met VVD, PvdA en GroenLinks liepen op niets uit, waardoor Pechtold met tien zetels opnieuw moest plaatsnemen in de oppositiebanken tegenover het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV.

  Pechtold bleef ook lijsttrekker nadat dit kabinet was gevallen. In 2012 kwamen er twee zetels bij voor D66. Ook dit keer kwam het niet tot meeregeren. Dat kwam er wel van in 2017, toen D66 de vierde partij van het land werd en een coalitie vormde met VVD, CDA en ChristenUnie.

  Sinds die tijd is de populariteit van Pechtold gedaald. Omstreden maatregelen zoals het afschaffen van het raadgevend referendum en de beoogde dividendmaatregel leidden tot onvrede bij de achterban.

   De jaren van Pechtold als D66-leider in beeld

  1 / 6

  Door: NU.nl/ANP 527 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek D66

   

  Gewijzigd op 2018-10-07 00:31:52
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 oktober 2018 @ 00:27
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, DE DIVIDENDBELASTING: HEET POLITIEK HANGIJZER VOOR RUTTE-III. Nu blijkt dat één van de grote bedrijven, UNILEVER, toch niet uit GB wil vertrekken naar NL (hoofdkantoor) staat deze 'belasting die de burger 2 miljard zou kosten of nu opleveren indien niet doorgaande, is de coalitie en de premier bereidt te 'heroverwegen'. In de praktijd mogelijk dus, de 'verkiezings' plannen gaan niet door en feitelijk de zin van de oppostie wel. Het blijven weer alles politieke 'spelletjes' met miljarden... een POLITIEKE BLUNDER 1e orde zou het zijn van het Kabinet, dus laten we afwachten...

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)  

  Zaterdag 06 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Kabinet en coalitie gaan afschaffing dividendbelasting heroverwegenFoto: ANP

  Kabinet en coalitie gaan afschaffing dividendbelasting heroverwegen

  05 oktober 2018 15:08 Laatste update: 2 uur geleden

  Het kabinet en de coalitiepartijen gaan de omstreden afschaffing van de dividendbelasting heroverwegen. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. Het besluit volgt op de bekendmaking van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

  Unilever maakte het besluit om de verhuizing af te blazen eerder op de dag bekend. Volgens Unilever-topman Paul Polman is de politieke discussie in Nederland over de afschaffing van de dividendbelasting voor een deel van de aandeelhouders reden geweest om niet te verhuizen.

  "Het besluit voor Unilever is wel relevant om het opnieuw te wegen", aldus Rutte. Hij noemde de gang van zaken "teleurstellend".

  Rutte zei dat het besluit van Unilever ervoor heeft gezorgd dat het kabinet samen met de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU zal kijken hoe de plannen om het investeringsklimaat in Nederland te verbeteren eruit moet komen te zien. Of de dividendbelasting zal worden gehandhaafd, zal opnieuw worden overwogen.

  "We hebben een heel pakket aan maatregelen voor het bedrijfsleven. We gaan dat pakket zo snel mogelijk opnieuw wegen", zei de premier. De maatregel is volgens hem nog wel effectief om bedrijven hier naartoe te halen of om hier te houden.

  In de coalitie wordt het VVD-plan alleen door het CDA openlijk gesteund. De andere twee coalitiepartijen D66 en CU zijn geen voorstander, maar houden zich vooralsnog aan het regeerakkoord.

  D66 houdt zaterdag haar congres. Daar zullen de leden de partijtop duidelijk maken of zij nog steeds achter de afschaffing van de dividendbelasting staan. Partijleider Alexander Pechtold noemt het besluit "een overval". VVD'er Klaas Dijkhoff vindt de stap van Unilever "ronduit een teleurstelling".

  CU-leider Gert-Jan Segers begrijpt het kabinetsbesluit om de afschaffing tegen het licht te houden. De andere partijleiders sluiten zich daarbij aan.

  Rutte gooide al zijn politiek kapitaal in de strijd

  Voor zowel Polman als Rutte is het een hard gelag dat de verhuisplannen niet doorgaan. Polman heeft de afgelopen jaren stevig gelobbyd om de dividendbelasting van tafel te vegen.

  Rutte bleef de afgelopen maanden achter de afschaffing staan en gooide al zijn politieke kapitaal in de strijd om de maatregel, die door de VVD in het regeerakkoord is beland, te verdedigen. Zo zei hij dat hij "tot in zijn diepste vezels" voelde dat de afschaffing nodig is. De maatregel is volgens hem nodig om om de hoofdkantoren van grote bedrijven als Unilever in Nederland te houden.

  Rutte zei zich niet gepiepeld te voelen door de multinational. "Ik voel me niet bekocht door Unilever."

  De dividendmaatregel, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, kost de schatkist vanaf 2020 elk jaar ongeveer 2 miljard euro aan misgelopen belastinginkomsten. Tegelijkertijd ontbreekt een solide onderbouwing waarom afschaffing van de belasting voor aandeelhouders noodzakelijk zou zijn.

  De oppositie vindt dat Rutte zijn "allerlaatste argument" voor de afschaffing verloren heeft met het besluit van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

  PVV-leider Geert Wilders spreekt van "een mega-afgang" voor de premier. "Gênant", aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher. "O, wat pijnlijk dit voor de premier", vindt Jesse Klaver van GroenLinks.

  Door: NU.nl 173 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek Dividendbelasting

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 06 september 2018 @ 00:27
  #17
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, MINISTER BLOK MAG VAN KAMER DOOR, maar is door zijn uitspraken 'beschadigd'..Ach hoevele malen hebben we dit in de POLITIEK al niet gezien, dergelijke politieke handelingen...?? Een minister die in feite foute of tenminste ondoordachte uitspraken doet, wordt door 'de Kamer ('democratie?') ter verantwoording geroepen' en betrokkene belooft beterschap. Tsja, de POLITIEK.... we zouden als mensheid wel iets beters kunnen verzinnen om deze wereld te besturen en niemand buiten de sociale boot te laten vallen. Hoe dan, zie en lees weer boek etc....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) LEES HET ONDERSTAANDE 'BLOG' van de NOS en neen het is geen sprookjesverhaal, helaas dát zou nog spannend kunnen zijn...  

  Motie van wantrouwen tegen Blok verworpen

  GISTEREN, 17:50

  AANGEPAST GISTEREN, 17:51

  POLITIEK

  Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt vertrouwen in VVD-minister Blok van Buitenlandse Zaken. Maar een deel van de oppositie vindt dat hij moet opstappen. Blok moest zich vandaag verantwoorden voor zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. Blok herhaalde in het debat dat zijn uitlatingen onzorgvuldig en ongelukkig waren en dat hij er zijn excuses voor aanbiedt. Naar eigen zeggen kan hij doorgaan als minister.

  De regeringspartijen, die ook kritisch waren, nemen genoegen met zijn excuses. 50Plus en SGP doen dat ook. PVV en FvD waren het juist eens met de uitspraken van de minister en vinden het onbegrijpelijk dat hij excuses heeft gemaakt.

  Liveblog gesloten

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 31 augustus 2018 @ 00:42
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, DIVIDENDBELASTING, heet hangijzer, BEGROTING 2019 en VVD Kamerlid Ten Broeke treedt per direct af ivm 'persoonlijke affaire grenspverschrijden gedrag' met jonge fractiemedewerkster, 6 jaar geleden. Vooral dat laatste is in zekere zin opmerkelijk, ook op social media, Twitter o.a., er was afgesproken destijds om te zwijgen tussen partijen en NU INEENS KOMT DIT NAAR BOVEN? 'Afleidingsproblematiek weer' van met name de VVD inzake de 'dividendbelasting' waar velen tegen zijn en vandaag is dit dan weer doorgedrukt met de regeringspartijen? Wie zal het zeggen, 'PARTIJPOLITIEK' is synoniem aan 'vriendjespolitiek'...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL-NIEUWS Twitter (bronnen)    

  Akkoord kabinet over begroting en afschaffing dividendbelasting

  VANDAAG, 22:18

  AANGEPAST OM 22:31

  POLITIEK

  ANP

  De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over de begroting van 2019. De coalitiepartijen maakten dat bekend na afloop van een laatste overleg, vanavond op het ministerie van Financiën.

  Er zijn in ieder geval afspraken gemaakt over hoe de dividendbelasting kan worden afgeschaft. De partijen willen nog geen details bekendmaken over de plannen voor volgend jaar. Die worden op Prinsjesdag gepresenteerd, de derde dinsdag van september.

  VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vertelde in Nieuwsuur dat de begroting rond is:

  Video afspelen

  00:42

  Dijkhoff (VVD): de begroting is rond

  "Wij zijn tevreden, het is zeer goed voor het CDA", zei CDA-leider Buma na afloop.

  De partijen moeten nog verder praten over de koopkrachtplaatjes, maar het is al wel duidelijk dat de mensen er volgend jaar op vooruitgaan. "Dat plaatje ziet er denk ik goed uit", zei D66-leider Pechtold.

  Het kabinet gaat nu de puntjes op de i zetten, zei minister Hoekstra van Financiën na afloop. Hij is tevreden met het resultaat en de constructieve gesprekken die de coalitiepartijen hebben gevoerd. "Ik ben tevreden. Het is een heel mooi verhaal aan het worden."

  Gat in de begroting

  De afgelopen twee weken hebben de coalitiepartijen intensief vergaderd over de begroting. Het grootste probleem was het gat van zo'n 600 miljoen extra vanwege de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Dit bedrag komt boven op de 1,4 miljard euro die de afschaffing al kost. Het kabinet wil deze maatregel om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk is voor grote internationale bedrijven.

  De coalitie moest extra geld zoeken op de begroting, en gedacht wordt aan het minder verlagen van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting. In het regeerakkoord is afgesproken om het tarief van 25 naar 21 procent te verlagen. Dat wordt waarschijnlijk 22 procent.

  BEKIJK OOK

  Gat dividendtaks opgevangen door vennootschapsbelasting

  Top kabinet twijfelt niet aan afschaffing dividendbelasting

  Gat van 600 miljoen euro door afschaffing dividendtaks

  Deel dit artikel: 

  HEEFT HET ÉÉN MET HET ANDER TE MAKEN, POLITIEK GEZIEN DAN? Zegt u het maar... maar is en blijft opmerkelijk, juist nu komt onderstaande naar buiten, en de DIVIDENDBELASTING, AFSCHAFFING DAARVAN dat ons vele miljarden kost, wordt er doorgedrukt. 

  30 augustus 2018 16:35

  Ex-VVD-medewerkster: 'Verhaal Han ten Broeke staat haaks op mijn lezing'.

  Han ten Broeke was buitenlandwoordvoerder van de VVD.

   

  De ex-VVD-medewerkster waarmee de opgestapte VVD'er Han ten Broeke een 'ongelijkwaardige relatie' had, heeft een andere versie over de gebeurtenissen dan het Kamerlid. Ze erkent wel dat er een voorval heeft plaatsgevonden. Dat zegt de vrouw in een verklaring tegen De Telegraaf.

  "Hoewel ik door berichtgeving in de media geconfronteerd word met een lezing door Han ten Broeke die haaks staat op mijn lezing van de gebeurtenissen destijds, kies ik ervoor om hier niet inhoudelijk op te reageren. Er heeft inderdaad een voorval plaatsgevonden in 2013, waarvan ik melding heb gemaakt bij mijn leidinggevende", schrijft de voormalige VVD-medewerkster in haar verklaring die ze heeft uitgegeven aan de krant.

  Intieme relatie

  Het Tweede Kamerlid van de VVD stapte op omdat hij een kortstondige en intieme relatie heeft gehad met de jongere medewerkster van de fractie. "Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren", zegt Ten Broeke in een verklaring. In de verklaring op de VVD-site schrijft Ten Broeke dat de medewerkster in kwestie hem in 2013 al intern heeft beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. De zaak is uiteindelijk achter gesloten deuren afgehandeld en de partijen hebben afgesproken de kwestie te laten rusten en erover te zwijgen. 

  De afspraak hield vijf jaar lang stand, maar lekte vandaag uit via HP/DeTijd. 

  Dijkhoff: 'Fnuikend voor beeld van VVD'

  Zie oorspronkelijke video in artikel, 'Fractievoorzitter VVD is zeer zeker van zijn zaak'....het kán niet dat... etc... maar ook hij was er 6 jaar gelden al bij en moet er toen ook hasst van hebben geweten en ook het 'zwijgen'?? (van uw redacteur op clubs)   

  De fractievoorzitter van de VVD is niet bepaald blij met het incident.

  'Verdrietig'

  De medewerkster laat via haar verklaring weten dat ze het kwetsend en verdrietig vindt dat de kwestie op deze manier in de publiciteit is gekomen. De gesprekken destijds tussen de partijen leidden niet tot een eensluidend conclusie met betrekking tot de feiten. 

  De medewerkster schrijft verder: "Na een intens proces van gesprekken tussen beide partijen, onze advocaten, gesprekken binnen de fractie en een onderzoek door de integriteitscommissie van de VVD, heb ik besloten om geen aangifte te doen. Over de reden daarvan kan en wens ik geen uitspraken te doen."

  Ze besluit: "Vijf jaar geleden gold al: 'we agree to disagree'. Daarom zou het buitengewoon onverstandig zijn om deze zaak nu alsnog over te doen in de media. Ik ben ervan overtuigd dat niemand daar iets mee opschiet. Ik beschouw de zaak, toen en nu, als afgedaan."

  Meer op rtlnieuws.nl
  VVD-Kamerlid Han ten Broeke: 'ongelijkwaardige' relatie met medewerkster

  RTL Nieuws

   

   

  Gewijzigd op 2018-10-06 00:33:15
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 17 augustus 2018 @ 00:33
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, KLAVER (GL) VRAAGT DE PREMIER AFSTAND TE NEMEN VAN UITSPRAKEN MINISTER BLOK van BuZa. De laatste heeft nogmaals zijn excuses aangeboden. Er volgt nog een Kamerdebat hierover na het reces dat over enkele weken weer is beeindigd.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Klaver: Rutte moet afstand nemen van uitspraken Blok

  GISTEREN, 14:00

  AANGEPAST GISTEREN, 17:07

  POLITIEK

  ANP

  GroenLinks-leider Klaver roept premier Rutte op afstand te nemen van de uitspraken van minister Blok over migratie. In een open brief aan Rutte noemt Klaver het niet goed te begrijpen dat de premier dat nog niet heeft gedaan.

  Een maand geleden ontstond ophef over uitlatingen van Blok op een besloten bijeenkomst in Den Haag. De minister van Buitenlandse Zaken zei daar onder meer dat hij geen voorbeelden kent van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband bestaat. Ook noemde hij Suriname een "failed state".

  Blok zei kort nadat zijn uitspraken naar buiten waren gekomen dat hij zijn woorden niet goed heeft gekozen en dat hij dat betreurt. Ook bood hij Suriname zijn excuses aan.

  Premier van alle Nederlanders

  Morgen is de eerste vergadering van het kabinet na de vakantie en als ook de Kamer weer vergadert, komt er nog een debat over de uitlatingen van de minister. Klaver schrijft in zijn open brief dat deze kwestie niet alleen over Blok gaat. Hij wil dat ook de premier afstand neemt van "deze onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken". Volgens Klaver gaat van de woorden van Blok de impliciete boodschap uit dat de aanwezigheid van Nederlanders met een migratieachtergrond bedreigend is voor de samenleving.

  De GroenLinks-leider benadrukt dat Rutte "de premier van alle Nederlanders" is. "Als een journalist vraagt: bestaat er een voorbeeld van een vreedzame multi-etnische of multiculturele samenleving? Dan zou het mooi zijn als het antwoord is: Zeker. Het is een ontzettend gaaf land. Ons Nederland."

  Blok overlegt met collega's

  Blok heeft vandaag nog eens zijn spijt betuigd. In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft hij dat hij woorden heeft gebruikt die ongelukkig en onzorgvuldig zijn.

  De minister erkent ook dat hij de uitspraak dat we niet goed in staat zijn binding aan te gaan met ons onbekende mensen niet had moeten doen. Blok heeft inmiddels met diverse collega's in het buitenland contact gehad over zijn uitlatingen. Hij noemt daarbij bewindslieden in Suriname, Polen en Tsjechië. Ook sprak hij met de premiers van de Caribische delen van het Koninkrijk. Verder heeft hij contact gezocht met "andere landen die zich gekwetst hadden kunnen voelen".

  Langer dan twee jaar Trump

  Om "een compleet beeld te geven" van zijn uitspraken heeft Blok het hele transcript van de besloten bijeenkomst in Den Haag naar de Kamer gestuurd.

  Daaruit blijkt onder meer ook dat de minister verwacht "dat we echt nog wel langer dan twee jaar met president Trump te maken zullen krijgen".

  BEKIJK OOK

  Blok biedt regering Suriname excuses aan

  Surinaamse regering wijst 'povere excuses' Blok af

  Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

  Kamer vindt migratie-uitspraken Blok 'onbegrijpelijk' en 'lomp'

  Minister Blok: mensen uit verschillende culturen leven niet vreedzaam samen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 21 juli 2018 @ 00:45
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, AMBTENAREN VALLEN OVER EIGEN BELEID MIN. BLOK INZAKE DIVERSITEIT OP het ministerie zélf. Een opmerkelijk bericht nav de eerdere uispraken van Blok. We moeten echter maar aannemen dat deze brief al veel eeder circuleerde op het ministerie en mogelijk al voor zijn tijd als verantwoordelijk minister zelfs al 'speelde', een kwestie van jaren. 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ambtenaren vragen minister Blok om meer urgentie voor diversiteit

  GISTEREN, 19:44

  AANGEPAST GISTEREN, 20:10

  POLITIEK

  Minister Blok (Buitenlandse Zaken) ANP

  Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag willen een gesprek met minister Blok over de samenstelling van het ambtenarenapparaat op het ministerie, dat in hun ogen niet divers genoeg is. Op het ministerie gaat een brief rond die door tientallen medewerkers is ondertekend.

  De minister gaat in gesprek met de medewerkers, zo heeft hij laten weten.

  De briefschrijvers stellen dat het ministerie achterloopt met het aannemen van mensen met een biculturele achtergrond. Ze vragen steun van de hoogste leiding in het uitdragen van de ambitie om dat te verbeteren.

  De ambtenaren schrijven dat ze willen dat Buitenlandse Zaken de gedachte achter de diplomatie weerspiegelt. "Ons vak is gebaseerd op het gegeven dat verschillende naties en culturen vreedzaam kunnen samenwerken en samenleven (...) als we maar goed naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek blijven."

  Pikante timing

  De timing van de brief, die sinds vandaag circuleert, is pikant: minister Blok kwam de afgelopen dagen in het nieuws vanwege stiekem gefilmde uitspraken over migratie en integratie. In de brief wordt daar overigens met geen woord over gesproken.

  Blok zei op een bijeenkomst met Nederlanders die in het buitenland werken onder meer dat Suriname een failed state is en dat een vreedzame multiculturele samenleving volgens hem nergens in de wereld bestaat. Ook zei hij dat het genetisch bepaald is dat de mens graag opereert in een groep gelijken en dat we het daarom moeilijk vinden om met vreemden om te gaan.

  Later zei de bewindsman dat hij die woorden niet goed gekozen had en dat hij te ver is gegaan in zijn poging de aanwezigen tot een discussie aan te zetten.

  Memo Blok

  De minister heeft zich in een memo aan zijn ambtenaren vandaag verontschuldigd over zijn uitlatingen op de bijeenkomst in Den Haag. Hij schrijft dat hij toen "de scherpte van de discussie heeft opgezocht, maar illustraties en woorden heeft gebruikt die ongelukkig en te scherp waren, en dat is niet goed".

  Blok betreurt de uitspraken die hij gedaan heeft en is zich ervan bewust dat die de mensen op zijn ministerie persoonlijk geraakt hebben . De minister zegt dat hij de reacties op zijn optreden serieus neemt en daarover na de zomer in gesprek gaat met de medewerkers.

  Albert Bos

  @bosalbert

  Ambtenaren van Buitenlandse Zaken willen in gesprek met Blok. Dit is de brief van ambtenaren aan Blok en gaat rond op Buitenlandse Zaken. Geen directe koppeling met zijn uitspraken, maar lees vooral tussen de regels door

  5 uur geleden

  BEKIJK OOK

  ‘Ik heb mijn woorden niet goed gekozen, dat betreur ik echt’

  Minister Blok: mensen uit verschillende culturen leven niet vreedzaam samen

  Kamer vindt migratie-uitspraken Blok 'onbegrijpelijk' en 'lomp'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 juli 2018 @ 00:27
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, OPPOSITIE WIL KAMER TERUGROEPEN VAN RECES IVM uitspraken min. Blok? Zeker wat betreft Suriname een zeer opmerkelijke uitspraak, daar al veel langer het een feit is dát op zich de zeer vele bevolkingsgroepen en oorspronkelijke entiteiten van dce bevolking op zich heel goed kunnen samenleven en dus zeker geen 'mislukte staat is'... De Surinaamse regering eist dan ook excuses van Blok.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Oppositiepartijen willen Kamer terugroepen van reces om uitspraken Blok

  GISTEREN, 18:02

  AANGEPAST GISTEREN, 21:15

  POLITIEK

  ANP

  De PvdA wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat met minister Blok over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, etniciteit en vluchtelingenopvang. De SP en Denk hebben zich daarbij aangesloten.

  PvdA-Kamerlid Ploumen noemt de uitleg die de minister van Buitenlandse Zaken gisteren gaf "volstrekt onvoldoende". Ze vindt dat de uitspraken niet door de beugel kunnen en de positie van Nederland in het buitenland schaden. "Ik wil daarom volgende week in debat met de minister van Buitenlandse Zaken. Dit kan niet wachten tot na de zomer.'

  Gaza-oorlog

  Een Kamermeerderheid voor het terugroepen van de Kamer is er niet. VVD-Kamerlid Ten Broeke ziet de noodzaak niet na de brief waarin Blok gisteren door het stof ging.

  Ten Broeke zegt dat hij in het afgelopen decennium is teruggekomen van reces "vanwege een Gaza-oorlog, vanwege de Russische inval in Georgië, vanwege een derde tranche voor Griekenland en omdat een passagierstoestel werd neergeschoten met 196 Nederlanders aan boord. Ik zou niet weten in welke categorie de uitspraken van Blok moeten worden geschaard."

  Eerder vandaag bleek al dat ook de andere coalitiepartijen in de Tweede Kamer genoegen nemen met wat Blok er gisteren over meldde. "We moeten nu vooruit kijken", laat het CDA weten.

  D66 wil na het reces nog wel een debat met de minister. Kamerlid Verhoeven: "Het debat is een kans om te laten zien dat de minister begrijpt dat zijn uitlatingen strijdig zijn met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. In de tussentijd is zijn opdracht er alles aan te doen de gedane schade te herstellen en Nederland in Europa en de wereld te vertegenwoordigen als een open samenleving waarin iedereen telt en bijdraagt.

  ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt het goed dat de minister "de uitspraken over Suriname en de migratie-inzet van het kabinet gecorrigeerd heeft". Hij zegt dat zijn partij het debat over de multiculturele samenleving en integratie met de minister van Sociale Zaken wil voeren, omdat Blok daar niet over gaat.

  Woorden terugnemen

  SP, GroenLinks en Denk zeiden vanmiddag dat ze Blok zo snel mogelijk na het reces, in september, aan de tand willen voelen. Maar de SP en ook Denk hebben zich inmiddels aangesloten bij de PvdA, en willen ook dat de Kamer terugkomt.

  Kamerlid Karabulut wil dat Blok zijn woorden terugneemt. Zij vraagt zich af hoe de minister van Buitenlandse Zaken nog serieus kan worden genomen in het buitenland. Hoe kan hij nog over de mensenrechten beginnen, als hij uitspraken doet die daar haaks op staan, wil zij van hem weten.

  Haar collega Özdil van GroenLinks zei dat Blok weliswaar betreurt dat hij zijn woorden niet goed heeft gekozen. "Maar neemt hij ook afstand van de inhoud van zijn woorden?"

  Denk-Kamerlid Kuzu noemt de uitspraken, die Blok deed op een besloten bijeenkomst van Nederlanders die bij een internationale organisatie werken, "schrikbarend".

  BEKIJK OOK

  De 'wereldvreemde' uitspraken van minister Blok tegen het licht

  Minister Blok: mensen uit verschillende culturen leven niet vreedzaam samen

  Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

  Deel dit artikel: 

  Surinaamse regering eist excuses van Blok

  GISTEREN, 19:32

  BUITENLANDPOLITIEK

  Minister Blok ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Harmen Boerboom correspondent Suriname

  De Surinaamse regering heeft donderdag de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden naar aanleiding van de omstreden uitspraken van minister Blok. Die noemde Suriname op een besloten bijeenkomst een 'failed state'.

  Er is een protestnota aangeboden waarin gevraagd wordt om intrekking van de volgens de regering destabiliserende en denigrerende uitspraken. Ook vraagt de regering om excuses van Blok aan de Surinaamse bevolking.

  De uitlatingen van de bewindsman worden door de Surinaamse regering aangemerkt als een "gebrek aan oriëntatie inzake de samenstelling en leefvormen in Suriname" en als een "uiting van diepe minachting".

  De woorden van Blok zijn volgens de nota bovendien niet in overeenstemming met "het klimaat van saamhorigheid in Suriname, dat bereikt is ondanks de verdeel-en-heers-politiek die Nederland in het verleden als kolonisator heeft toegepast". Ook negeert de Nederlandse bewindsman volgens de nota de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratische rechtsorde.

  'Herkolonisatie'

  "Deze zoveelste grove aantijging tegen de rust en stabiliteit in de Republiek Suriname kan alleen bedoeld zijn om Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen, teneinde de Surinaamse natie te isoleren, met als mogelijke agenda de bewerkstelliging van een herkolonisatie," zegt de Surinaamse regering.

  In dat kader wordt in de protestnota ook het negatieve reisadvies genoemd dat Nederland voor Suriname heeft gegeven na een terreurdreigement dat in mei op Facebook was verschenen. Intussen is gebleken dat de dreiging een flauwe grap was, maar in het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken wordt er nog wel naar verwezen.

  Onacceptabele inmenging

  Suriname vindt dat de door Nederland gewenste normalisatie van betrekkingen "in flagrant contrast" staan met de uitspraken van Blok, en daarnaast "een onacceptabele houding van interventie en inmenging etaleren in de binnenlandse aangelegenheden van de Republiek Suriname."

  Ondanks de verschillende etnische, religieuze en culturele verschillen blijft de regering van Suriname het land presenteren als een vreedzaam en in harmonie levende gemeenschap. "Een 'classroom of tolerance' en een voorbeeld voor de rest van de wereld," aldus de nota.

  Suriname zegt de internationale gemeenschap over de kwestie te zullen informeren via de geëigende diplomatieke kanalen. Frederiks is als tijdelijk zaakgelastigde de hoogste Nederlandse diplomaat in Suriname omdat er op dit moment geen nieuwe ambassadeur in het land wordt toegelaten.

  BEKIJK OOK

  De 'wereldvreemde' uitspraken van minister Blok tegen het licht

  Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 juli 2018 @ 00:25
  #12
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen,  vervolg topic 4: MINISTER BLOK (BuiZa) na debacle Zijlstra nu ZELF IN OPSPRAAK MET VERKEERDE UITLATINGEN, o.a. over Suriname en migratie in het algemeen. De Kamer valt hier al overheen, hoewel met 'reces', mogelijk toch weer consequenties voor Blok, die overigens al zijn excuses heeft aangeboden. Maar ook hier blijkt weer dat 'je overal kan worden opgenomen' ook op z.g. 'besloten bijeenkomsten', een Politieke Blunder met hoofdletters ook weer voor de minister. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl, NOS-Nieuws Twitter (bron)

  Donderdag 19 juli 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Blok betreurt aanstoot na opmerkingen over Suriname, etniciteit en samenlevingen 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 18 juli 2018 19:14 Laatste update: 18 juli 2018 22:11

  Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) betreurt zijn opmerkingen over onder andere de samenhang tussen etniciteit en vreedzame samenlevingen en zijn opmerking dat Suriname een ''failed state'' is.

  Blok schrijft woensdag in een brief aan de Kamer dat hij zich in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten. "Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven", aldus Blok.

  Een woordvoerder van het ministerie voegt eraan toe dat Blok vindt dat hij zijn uitspraken niet zorgvuldig heeft gekozen. Het is niet duidelijk of Blok nog achter zijn woorden staat.

  De VVD-minister reageert op de publicatie van Zembla. Het tv-programma heeft beelden in handen van Blok die op een besloten bijeenkomst vorige week dinsdag enkele omstreden uitspraken doet.

  Zo stelt Blok onder andere dat het genetisch bepaald is dat verschillende groepen mensen niet met elkaar kunnen opschieten. "We zijn niet goed in staat om een binding aan te gaan met voor ons onbekende mensen", merkt de minister op.

  Ook stelt hij dat er geen voorbeelden zijn van "multi-etnische of multiculturele samenlevingen" die vreedzaam samenleven.

  Blok uit onvrede over multiculturaliteit in gelekte video

   Blok uit onvrede over multiculturaliteit in gelekte video

  Suriname

  Als een van de aanwezigen in de zaal opmerkt dat Suriname een voorbeeld is van een vreedzame multiculturele samenleving, reageert Blok met de opmerking dat Suriname een failed state is, onder meer omdat de politieke partijen in het land zijn opgedeeld langs etnische lijnen.

  Politici in Suriname verwijten Blok onwetendheid. André Misiekaba, fractieleider van NDP, de grootste partij van Suriname, zegt tegenover het Surinaams medium De Ware Tijd: "Ik weet niet of hij hier ooit is geweest, maar ik heb mijn twijfels daarover, want juist op het gebied waar hij meent Suriname te moeten bekritiseren, is dat hét gebied waar wij het sterkst zijn en internationaal lof daarvoor oogsten." Misiekaba heeft het over hoe de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname na de onafhankelijkheid een, naar zijn mening, goed functionerende multiculturele samenleving vormen.

  "Dit ondanks dat de koloniale vaders van de minister ons hier hebben opgedeeld en een verdeel- en heerspolitiek hebben gevoerd", aldus Misiekaba.

  Multiculturele samenleving

  De vraag of Blok Nederland een vreedzame multiculturele samenleving vindt, kon door het ministerie niet worden beantwoord. Ook kon het ministerie niet zeggen of Blok voorbeelden heeft van monoculturele samenlevingen waar geen spanningen zijn.

  Tijdens de bijeenkomst gaf Blok ook zijn visie op het Europees migratiebeleid. Volgens de minister gaat het niet lukken om afspraken te maken met Oost-Europese lidstaten binnen de EU over de opvang en herverdeling van vluchtelingen, omdat "gekleurde mensen" in Oost-Europa geen kans op een normaal leven hebben." Die mensen zijn binnen een week weg. Worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen", zei hij.

  De opmerkingen komen niet overeen met de doelstellingen van het kabinet met betrekking tot herverdeling van vluchtelingen zoals die staan opgetekend in het regeerakkoord. Blok benadrukt in de Kamerbrief dat het kabinetsbeleid onveranderd blijft.

  'Lomp' en 'onprofessioneel'

  De uitspraken zorgden eerder op de dag voor verontwaardigde reacties bij verschillende partijen in de Tweede Kamer. Partijgenoot en Kamerlid Han ten Broeke noemt de uitspraken "lomp". Coalitiepartij D66 vindt de uitspraken "onbegrijpelijk".

  PvdA'er Lilianne Ploumen vindt de uitlatingen "erg onprofessioneel". Sadet Karabulut (SP) noemde de opmerkingen "minister onwaardig".

  Ondanks de kritiek denkt Blok dat hij geloofwaardig genoeg is om verder te gaan als minister van Buitenlandse Zaken.

  Blok volgde in maart van dit jaar partijgenoot Halbe Zijlstra op die moest vertrekken nadat bekend werd dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

  Door: NU.nl 248 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek Stef Blok

  Surinaamse politiek wijst uitlatingen Blok scherp af

  VANDAAG, 20:25

  BUITENLANDPOLITIEK

  André Misiekaba van de Surinaamse regeringspartij NDP NOS

  GESCHREVEN DOOR Harmen Boerboom correspondent Suriname

  Oppositie- en coalitiepartijen in Suriname hebben scherp gereageerd op de uitspraken van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Hij had Suriname op 10 juli in een besloten bijeenkomst onder meer een mislukte staat genoemd en zei vanavond dat hij er spijt van had. Fractievoorzitter André Misiekaba van de regerende NDP van president Bouterse noemt de gewraakte uitspraken van Blok "dom".

  "Blijkbaar is de minister niet op de hoogte van wat er in Suriname gebeurt. Juist op het punt waar de kolonisator geprobeerd heeft om verdeel-en-heers-politiek te voeren is het onze leiders door de jaren heen gelukt om alle etnische groepen vreedzaam naast elkaar te laten leven."

  Misiekaba vindt dat de uitspraken niet passen bij een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. "Onze volkeren staan zo dicht bij elkaar en dan past dit soort taal niet", zegt Misiekaba.

  Ook oppositieleider Chan Santokhi van de VHP zegt zich niet in de woorden van Blok te herkennen. "Waarschijnlijk is de minister onvoldoende op de hoogte van de recente gebeurtenissen in Suriname. Suriname is een multiculturele samenleving waar alle bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven", aldus Santokhi.

  Diplomatieke banden herstellen

  De diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname is er altijd eentje geweest met veel hobbels en kuilen. Na veel politiek gelobby lukte het Den Haag om in 2014 weer een ambassadeur in Paramaribo te krijgen, maar toen die in 2017 vertrok werd zijn opvolger door Paramaribo geweigerd. "Het gebrek aan inzichten bij Nederlandse politici is een teken dat het tijd wordt dat onze landen de diplomatieke banden op het hoogste niveau herstellen", zegt oppositieleider Santokhi.

  André Misiekaba wil zich niet uitlaten over de invloed die de uitspraken van minister Blok kunnen hebben op een eventuele benoeming van een Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. "We zijn allemaal mensen en maken fouten", zegt de NDP-parlementariër. "Als minister Blok zo groot is dat hij zijn woorden intrekt dan kunnen we weer verder met elkaar."

  BEKIJK OOK

  Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

  Kamer vindt migratie-uitspraken Blok 'onbegrijpelijk' en 'lomp'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 09 juli 2018 @ 00:14
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, WIE IS POPULAIRSTE, WIE NIET, IN RUTTE 3... het is dat u het even weet... En ook heeft u een lijst van de misnters, namen en departementen, overzicht. 

  Zie en lees verder art. van RTL NIEUWS Twitter bron

  08 juli 2018 10:36

  Wiebes minst populaire minister, Schouten favoriet.

  Carola Schouten is de favoriet, Wiebes de minst favoriete minister. 

   

  © ANP / bewerking RTL Nieuws

  Eric Wiebes, de minister van Economische Zaken, valt van alle zestien ministers het minst in de smaak bij de kiezer. Carola Schouten, de minister van Landbouw, wordt van alle zestien ministers het best beoordeeld. Zij scoort zowel bij haar eigen achterban als bij kiezers van de oppositie relatief goed.

  Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Wiebes is verantwoordelijk voor het dossier gaswinning in Groningen, wat mogelijk meespeelt in de lage beoordeling van kiezers. Bij kiezers van vrijwel alle partijen hoort hij bij de drie minst populaire ministers.

  Hugo de Jonge van Volksgezondheid scoort net als Schouten goed en staat op plek twee. Premier Mark Rutte is een middenmoter. Zijn scores zijn sterk gepolariseerd. Bij de VVD-kiezers doet hij het bijvoorbeeld heel goed, bij D66- en CDA-kiezers redelijk goed, maar bij de andere kiezers scoort hij laag.

  Wopke Hoekstra van Financiën staat op plek vier. Over het algemeen scoort een minister van Financiën relatief hoog, meldt het onderzoek. Eerdere ministers van Financiën zoals Zalm, Bos, De Jager en Dijsselbloem stonden ook altijd hoog op het lijstje.

  Het oordeel (in volgorde van populariteit):

  1. Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
  2. De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
  3. Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking)
  4. Hoekstra (Financiën)
  5. Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media)
  6. Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat)
  7. Blok (Buitenlandse Zaken)
  8. Rutte (Minister-president, Algemene Zaken)
  9. Bijleveld (Defensie)
  10. Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
  11. Bruins (Medische Zorg)
  12. Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
  13. Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)
  14. Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) 
  15. Dekker (Rechtsbescherming)
  16. Wiebes (Economische Zaken en Klimaat)

  Bron: peil.nl

  RTL Nieuws

  Gewijzigd op 2018-10-06 00:35:50
  handtekeningafbeelding