Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

123 keer bekeken

KABINET RUTTE-III en ontwikkelingen

 • dinsdag 19 juni 2018 @ 00:33
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, KABINET RUTTE-3 NEEMT ZICHZELF EENS ONDER DE LOEP NA 8 MAANDEN. Laten we hopen dat ze zichzelf ook serieus nemen...

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  18 juni 2018 19:12

  Regeringspartijen evalueren eerste acht maanden kabinet 'met de benen op tafel'

  •  

  Regeringspartijen evalueren eerste acht maanden kabinet 'met de benen op tafel'

  Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren.

  De coalitie is bij elkaar in het Johan de Witthuis voor overleg 'met de benen op tafel' over de eerste acht maanden van het kabinet. Volgens premier Rutte was er behoefte om eens door te praten hoe het allemaal gaat. "We zijn niet ongelukkig, maar het is wel nuttig om af en toe met elkaar te spreken."

  De deelnemers aan het beraad druppelen binnen in het Johan de Witthuis. De sfeer is ontspannen. Verslaggever Roel Schreinemachers ving de politici op.

  De locatie is bekend terrein: in het Johan de Witthuis werd vorig jaar de basis gelegd voor het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De sessie duurt tot een uur of tien vanavond. Er is ook eten besteld.

  Grote besluiten worden niet verwacht. Het overleg is vooral 'om de klokken gelijk te zetten', zegt CDA-vicepremier De Jonge. "Met de benen op tafel kijken: hoe gaat het."

  RTL Nieuws

  handtekeningafbeelding
 • maandag 18 juni 2018 @ 00:14
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, INDIEN KABINET IN DE 1e KAMER meerderheid verliest: PvdA en GL staan klaar voor verdere gedoogsteun, indien zij ook het nodige mogen inbrengen. We zien hier dan toch weer een 'samengaan' van zelfs 6 partijen, 4 in de coalitie en 2 'gedoogsteun', een zekere stilzwijgende coalitie tegen de PVV en FvD in de Kamer?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  GroenLinks en PvdA willen zakendoen met het kabinet

  GISTEREN, 12:59

  AANGEPAST GISTEREN, 19:50

  POLITIEK

  Jesse Klaver en Lodewijk Asscher ANP

  GroenLinks en de PvdA willen zakendoen met het kabinet indien de regeringspartijen volgend jaar na de Provinciale Statenverkiezingen hun krappe meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraken.

  Dat was de belangrijkste boodschap van partijleiders Klaver en Asscher, vanmiddag op bijeenkomsten van hun partijen.

  Aan de mogelijke steun zitten wel voorwaarden. PvdA-leider Asscher komt met een concrete wensenlijst. Hij wil dat het eigen risico in de zorg omlaag gaat, dat er niet wordt bezuinigd op de huurtoeslag en dat arbeidsgehandicapten niet onder het minimumloon gaan vallen. "Er valt altijd met ons te praten over voorstellen waar mensen meer vaste grond onder de voeten krijgen".

  GroenLinks-leider Klaver gaat pas steun geven als regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord openbreken.

  De fundamentele veranderingen die Klaver wil: de btw-verhoging moet van tafel moet en het afschaffen van de dividendbelasting moet worden geschrapt. Klaver herhaalde meerdere keren: "Doe het niet."

  Goede wil

  Klaver en Asscher willen bovendien dat het kabinet nu al zijn goede wil toont. Doet de coalitie dat niet, dan wordt de prijs volgens de partijleiders volgend voorjaar na de verkiezingen alleen maar hoger.

  De regeringspartijen hebben momenteel een krappe meerderheid in de Eerste Kamer van 38 zetels. In de peilingen staan de partijen op verlies. De statenverkiezingen zijn volgend voorjaar. De Provinciale Staten kiezen daarna de leden van de Eerste Kamer.

  "Volgevreten machtspartij"

  Tijdens zijn speech viel Asscher de VVD aan, een club die hij "een volgevreten machtspartij" noemde. Hij reageerde daarmee op de wens van de liberalen om de bijstandsuitkering te verlagen. "Trappen naar mensen die niet veel hebben is asociaal en wij gaan dat nooit laten gebeuren."

  Deel dit artikel: 

  •  
  handtekeningafbeelding
 • zondag 10 juni 2018 @ 00:19
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, KABINET RUTTE-3 is al enige tijd actueel. DE EERSTE POLITIEKE LICHTE STRUBBELINGEN in het Kabinet. Enigszins begrijpelijk na enige tijd 'samenwerking' toch een analyse voor u n.a.v. enkele mediaberichten voor u. WAT VINDT U ZELF, functioneert dit goed of tja... 'de politiek' he...? 

  Zie verder art. van RTL-NIEUWS, NOS-NIEUWS Twitter etc. (bronnen)

  09 juni 2018 09:21

  CDA-leider Buma wil niet dat kabinet geschiedeniscanon 'diverser' maakt

  •  

  CDA-leider Buma wil niet dat kabinet geschiedeniscanon 'diverser' maakt

  Als het aan CDA-leider Sybrand Buma ligt, wordt er niet zomaar getornd aan de geschiedeniscanon, het spoorboekje voor leraren met daarin onderwerpen die in de klas besproken moeten worden.

  Coalitiegenoot D66 wil in de canon meer aandacht voor vrouwen en diversiteit. Maar dat is tegen het zere been van Buma: "Ik wil geen politieke discussie over de inhoud van onze geschiedenis", zegt hij in De Telegraaf.

  D66-prioriteiten

  Als het om geschiedenis gaat, heeft volgens Buma iedereen de neiging om die eens in de zoveel jaar te gaan herschrijven. "Als een D66-minister zegt dat er meer aandacht voor 'diversiteit' moet zijn, dan komt er een volgende minister en die roept weer iets anders. Ik vind dat een kabinet dat dus niet moet doen."

  Volgens Buma kan de canon in de loop der tijd best veranderen. "Maar niet omdat er een nieuwe minister komt die zegt: ik ben van D66 en er moeten D66-prioriteiten in."

  Zwarte Piet en straatnaambordjes

  De afgelopen jaren laaide een stevige discussie op rond de Nederlandse identiteit, waarbij tradities onder vuur zijn komen te liggen. Zo gingen er stemmen op om Zwarte Piet af te schaffen en om namen van Nederlandse zeehelden te wissen van straatbordjes en tunnels.

  Buma stelt dat de nationale historie kwetsbaar is als de politiek er haar stempel op gaat drukken. Hij vreest 'een slagveld', waar iedereen het zijne gaat vinden en wil aanpassen aan de geschiedenis. 

  Over het eventueel aanpassen van de canon zijn geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord. "Maar als er een besluit uit komt waarvan ik denk dat het écht de verkeerde kant op gaat, dan zeg ik tijdig: ik wil dit niet. Ik vind het niet juist", waarschuwt Buma.

  D66-leider Alexander Pechtold heeft via een tweet gereageerd op Buma. Hij vindt dat vrouwen in de canon de plek moeten krijgen die ze verdienen.

  Alexander Pechtold✔@APechtold

  Politiek mag geschiedenis nooit sturen, dus laten we het ook niet voor de eeuwigheid vastpinnen. Vrouwen spelen een sleutelrol in onze geschiedenis, maar de canon noemt er nu slechts drie. Ik zou het toejuichen als vrouwen de plek krijgen die hen toekomt.https://www.rtlnieuws.nl/nederland/cda-leider-buma-wil-niet-dat-kabinet-geschiedeniscanon-diverser-maakt …

  11:27 - 9 jun. 2018

  Informatie over Twitter Ads en privacy

  Meer op rtlnieuws.nl:
  Nederland worstelt met zijn koloniale verleden

  RTL Nieuws / ANP

  ChristenUnie wil extra aandacht voor bestrijding 'sociale kloof'

  VANDAAG, 13:07

  AANGEPAST OM 14:07

  POLITIEK

  Gert-Jan Segers, partijleider van coalitiepartij ChristenUnie op het partijcongres in Lunteren ANP

  De ChristenUnie vraagt andere partijen in het kabinet nadrukkelijk werk te maken van het verkleinen van de sociale tegenstellingen in Nederland.

  "Het kabinet moet waken voor dadendrang zonder samenhang", zei de leider van de partij, Gert-Jan Segers, op het partijcongres. Regeren is meer dan het produceren van een "stortvloed" aan actieprogramma's, plannen en wetten.

  De ChristenUnie zal ook niet instemmen met het plan van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff om de bijstand te verlagen. "Laat ik op dat punt helder zijn. In een coalitie met de ChristenUnie gaat dat niet gebeuren."

  Vijand

  Segers maakt zich zorgen over de groeiende groep mensen die "van baantje naar baantje gaan, die steeds harder moeten werken, maar niet perse rijker worden, die ongezonder leven en dus ook korter leven". Het gaat om een groep Nederlanders die de overheid als vijand zien. "Dat ze hoog en laag springen, kunnen zeggen wat ze willen, maar dat er toch niet geluisterd wordt.

  Doe ik het goede?

  De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters noemt dit "de nieuwe sociale kwestie"en Segers wil dat VVD-, CDA- en D66-bewindslieden bij het maken van hun wetsvoorstellen een "Putters-toets" toepassen. "Doe ik het goede? Doe ik het voor de juiste mensen? Verkleint dit de kloven die ons verdelen?", zijn volgens Segers de vragen die alle ministers en staatssecretarissen van Rutte III zich moeten stellen.

  Ook voor de Groningers moet maximale hulp komen, maakt Segers duidelijk. "We hebben een ereschuld richting Groningen en we hebben de dure plicht om die in te lossen."

  Loondispensatie

  De leden van de ChristenUnie hebben de fractie opgeroepen om te zorgen dat arbeidsgehandicapten kunnen blijven rekenen op een stabiel inkomen en goed pensioen. VVD-staatssecretaris Van Ark wil werkgevers stimuleren om meer mensen met een handicap aan te nemen door het principe van loondispensatie, waarbij werknemers een bijstandsuitkering krijgen, minder dat het huidige minimumloon.

  Er is veel verzet tegen, nu ook van de CU-achterban. Van Ark is bezig meaanpassingen en de ChristenUnie-fractie moet nu zorgen dat dit zo gunstig mogelijk uit zal pakken voor deze groep mensen.

  BEKIJK OOK

  VVD'er Dijkhoff: bijstand en Nederlanderschap moet je verdienen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 26 april 2018 @ 01:24
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, UITKOMST ZWAAR DEBAT VOOR RUTTE. Hij overleeft het weer wel, maar hoelang gaan 'we' nog door met dit politieke systeem van politieke spelletjes die met de grootst mogelijke ernst worden gespeeld? Velen zien dit ook wel en 'politiek'? Tja...

  Zie verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Zwaar dividend-debat voor Rutte, kabinet overleeft brede motie van afkeuring

  VANDAAG, 01:01

  AANGEPAST OM 01:02

  POLITIEK

  Rutte heeft met de Tweede Kamer gedebatteerd over de dividendbelasting-memo's.

  • (Bijna) complete oppositie dient motie van wantrouwen in;
  • Rutte blijft erbij dat hij zich geen memo's herinnert, maar erkent fouten;
  • Coalitie en SGP steunen het kabinet, daarmee heeft de motie geen directe gevolgen.

  Liveblog gesloten

  • 40 MINUTEN GELEDEN

   Het debat is afgelopen; 67 voor, 76 tegen

   De motie van afkeuring tegen Rutte haalt geen meerderheid; 67 van de Kamerleden stemden voor, 76 stemden tegen. De premier hoeft daarom niet af te treden. Asscher benadrukt wel dat hij vindt dat Rutte op moet stappen.

   Michiel Breedveld@MBreedveld

   Motie van afkeuring is voor @jesseklaver een gele kaart, @MinPres Rutte hoeft niet af te treden, maar voor @LodewijkA een rode kaart: PvdA heeft geen vertrouwen meer Rutte en zou moeten opstappen.

   00:42 - 26 apr. 2018

   Informatie over Twitter Ads en privacy

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Fresen: motie is een flinke beschadiging

   Maar de motie is wel een "flinke beschadiging" voor Rutte en zijn coalitiegenoten, zegt NOS-verslaggever Fresen. "Het gaat weer om die geloofwaardigheid en Rutte heeft de oppositie - die hem nu niet vertrouwt - in de toekomst misschien nog hard nodig."

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Harde woorden zijn niet terecht, zegt Rutte

   De premier herkent zich niet in de scherpe kwalificaties van de oppositie, maar herhaalt wel dat er fouten zijn gemaakt. Hij vindt het onterecht dat de oppositie woorden heeft gebruikt als "onwaarheid, actieve misleiding en evident leugenachtig".

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   CU: motie van afkeuring of wantrouwen?

   De ChristenUnie ziet nog positieve kanten en citeert de standaard-regel aan het eind van een motie "Laten we overgaan tot de orde van de dag", zei Segers. Hij hoopt met de oppositie samen te blijven werken aan belangrijke plannen. Segers benadrukt dat het niet helemaal duidelijk is of er nu sprake is van een motie van afkeuring of motie van wantrouwen. Een motie van wantrouwen komt zwaarder over, maar verschilt niet essentieel van een motie van afkeuring. Wilders had in eerste termijn wel aangekondigd met een motie van wantrouwen, maar heeft nu zijn handtekening toch onder de gezamenlijke motie gezet.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   CDA: harde verwijten oppositie moet coalitie zich aanrekenen

   CDA-leider Buma vindt dat de coalitie zich wat moet aantrekken van de harde woorden van de oppositie en er niet boos over moet zijn. Hij staat achter het kabinetsbesluit om de dividendbelasting af te schaffen en hoopt op een goed debat over dit onderwerp.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   VVD: twijfel is weggenomen

   VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vindt dat "de mist" voorkomen had kunnen worden en hij hoopt dat dergelijke verwarrende debatten in de toekomst vermeden kunnen worden. De partij is wel tevreden over de antwoorden van Rutte en Wiebes.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   PvdA: u sprak de waarheid niet, PVV: geloofwaardigheid politiek geen dienst bewezen

   De oppositiepartijen zijn zeer kritisch in hun uitleg over de motie van afkeuring. PvdA-leider Asscher zegt dat Rutte niet de waarheid heeft gezegd. Marijnissen van de SP zegt dat het vertrouwen in de premier weg is. Wilders van de PVV: "De geloofwaardigheid van de politiek is geen dienst bewezen. U moet weg."

   De Partij voor de Dieren is het spuugzat dat het kabinet de Kamer iedere keer op het verkeerde been zit. "U kunt of u leven beteren of opstappen", aldus Kamerlid Ouwehand.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Bijna hele oppositie steunt motie van afkeuring

   Een groot deel van de oppositiepartijen steunt een motie van afkeuring. Het gaat om GroenLinks, de PvdA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, Krol, Denk en Forum voor Democratie.

   De SGP steunt de motie niet. GroenLinks-leider Klaver diende de motie in en vindt dat het debat een ontluisterend beeld toont. Ook de manier waarop de Tweede Kamer is geïnformeerd is slecht, vindt de oppositie.

   Ron Fresen✔@ronfresen

   Motie van afkeuring dus

   23:50 - 25 apr. 2018

   Informatie over Twitter Ads en privacy

  • 2 UUR GELEDEN

   Drie kwartier schorsing

   Om kwart voor 12 gaan ze verder, omdat de fracties van GroenLinks- en de PvdA uitgebreid willen vergaderen over hun oordeel over het optreden van de premier.

  • 3 UUR GELEDEN

   Minister Wiebes: het optreden aan het touwtje was niet goed

   Wiebes begint meteen over zijn optreden afgelopen vrijdag waar hij zegt dat hij van een dividend-memo niets wist. Hij heeft het filmmateriaal nog eens goed nagekeken. "Ik zie een meneer - dat ben ik dus - en die voert een verwarrend gesprek en het lijkt ook of deze meneer nog nooit van dividendbelasting heeft gehoord", erkent hij. Hij vindt nu dat hij had moeten zeggen dat hij wel op de hoogte was van stukken over dit onderwerp. "Het was niet mijn sterkste optreden."

   Verder belooft hij de weggehaalde namen in het Wob-verzoek gaat "ontlakken".

   Erika de Joode@erikadejoode

   Dit is het filmpje (wel de korte versie) waarvan Wiebes zojuist zijn eigen optreden recenseerde: "Niet mijn scherpste optreden" https://nos.nl/video/2228958-minister-wiebes-bij-ministerraad-vrijdag-geen-memo-op-fiscale-tafel.html …

   22:51 - 25 apr. 2018

   Minister Wiebes bij ministerraad vrijdag: geen memo op fiscale tafel

   Dat zei de minister vorige week bij de ministerraad. Hij is nu minister van Economische Zaken, maar was tijdens de formatie nog (demissionair) staatssecretaris van Financiën.

   nos.nl

   Informatie over Twitter Ads en privacy

   Dominique v.d. Heyde✔@DominiqueHeyde

   Wiebes: ik ga ontlakken. (weggelakte zinnen uit wobstukken zichtbaar maken)

   22:56 - 25 apr. 2018

   Informatie over Twitter Ads en privacy

   Video afspelen

    01:52

   Wiebes: interview afgelopen vrijdag was "niet mijn scherpste optreden"

  • 3 UUR GELEDEN

   GroenLinks wilde informatie over Wob-verzoek, Rutte gaat het "uitvragen"

   De discussie ontspint zich nu over het afgewezen Wob-verzoek van twee wetenschappers naar de dividendbelasting-memo's. Klaver is ontstemd dat de Tweede Kamer vrijdag niet geïnformeerd is over het Wob-verzoek, waaruit bleek dat er ambtelijke stukken waren over het omstreden kabinetsbesluit. Rutte antwoordt dat zijn ambtenaren zeggen dat dit niet hoeft omdat het Wob-verzoek is afgewezen. Gedetailleerde vragen kan Rutte niet beantwoorden en zegt dat hij dit gaat "uitvragen", een veel gebruikt woord in het debat.

  • 3 UUR GELEDEN

   Klaver: het lijkt alsof ik met mijn zoontje van 4 praat

   De leider van GroenLinks vergelijkt Rutte met zijn vierjarige zoon. "Als hij wat gedaan heeft, zegt hij: nee, dat was mijn broertje, nee dat was mijn buurjongen. En ik zeg dan dat je eerlijk moet zijn."

   Video afspelen

    01:23

   Klaver: het lijkt wel of ik debatteer met mijn vierjarige zoon

  • 3 UUR GELEDEN

   Achter de schermen: werken aan motie met "zwaar politiek oordeel"

   Ron Fresen✔@ronfresen

   De oppositie werkt achter de schermen aan gezamenlijke motie met “zwaar politiek oordeel” over Rutte. (ook de SGP?)

   21:49 - 25 apr. 2018

   Informatie over Twitter Ads en privacy

  • 4 UUR GELEDEN

   Wat gaat de oppositie straks doen?

   De oppositie blijft vragen stellen, maar Rutte blijft erbij en zegt dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd. Krol van 50Plus ziet een kleine knieval, omdat Rutte wel zegt dat hij een fout heeft gemaakt. Nog onduidelijk is wat de oppositie straks gaat doen en wie er een motie van wantrouwen gaat steunen.

   wilco boom@WilcoBoom

   He he, het hoge woord is er uit. Op vraag @keesvdstaaij erkent Rutte: het begint bij een fout van mij. . Benieuwd of hij daarmee motie oppositie kan voorkomen.

   21:23 - 25 apr. 2018

   Informatie over Twitter Ads en privacy

  • 4 UUR GELEDEN

   Flitsjournaal om 21.15 uur op NPO1

   Op NPO1 straks een kort journaal met een update over dit debat en de uitspraken van Rutte.

   • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:52:55
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 25 april 2018 @ 00:55
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEK PROBLEEM, AFSCHAFFEN DIVIDENDBELASTING, politieke blunders en groot politiek gesteggel weer over 'memo's' hierover en wie heeft er gelogen en wie niet en... GELOOFWAARDIGHEID WEER VER TE ZOEKEN in het hele instituut politiek, politieke spelletjes waar de maatschappij in het geheel genomen niets mee opschiet. Maar ja velen achten dit systeem van de 'wereld besturen'nog hoogwaardig? Ons benieuwen, er is gelogen en wie van de heren politici treedt dan ook terug? Of niemand uiteindelijk? 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  9 minuten geleden

  Opmerkelijke rol Wiebes: hij ontving en schreef zelf memo's

  •  

  Opmerkelijke rol Wiebes: hij ontving en schreef zelf memo's

  Eric Wiebes schreef VVD-memo over dividendbelasting 

  © ANP

  Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) speelt een zeer opmerkelijke rol in de discussie over dividendbelasting. Wiebes zei vrijdag nog niks te weten over memo's, maar nu blijkt dat hij zelf meerdere notities kreeg van zijn ambtenaren en hoogstpersoonlijk een VVD-notitie schreef.

  Premier Rutte gebruikt die notitie in gesprekken met onderhandelaars.

  Informele gesprekken

  "Met het stuk poogde mijn partij een voorstel te doen op het terrein van dividendbelasting en aanverwante dossiers dat als geheel aanvaardbaar kon zijn voor de andere partijen en de basis zou kunnen vormen voor een tekst in het regeerakkoord", schrijft Rutte aan de Tweede Kamer.

  Voor het interne VVD-stuk is gebruik gemaakt van ambtelijke stukken van Financiën en Economische Zaken. Wiebes heeft ook met de Unilever-topman Paul Polman over onder meer de dividendbelasting gesproken. Rutte benadrukt dat het stuk formeel niet bij de formatiestukken hoort, maar dat hij ze 'in deze uitzonderlijke situatie' de Kamer niet wil onthouden.

  Bekijk hier de reactie van Wiebes van afgelopen vrijdag:

  'Munitie voor oppositie'

  De oppositie heeft veel vragen over de kennis die Rutte tijdens de formatie had van memo's van departementen over afschaffing van dividendbelasting. Rutte heeft steeds ontkend dat hij op de hoogte was van documenten hierover. Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Volgens politiek commentator Frits Wester wordt dat een zwaar debat voor Rutte.  "Premier Rutte moet morgen deze omstreden maatregel opnieuw verdedigen tegen een zeer kritische oppositie. Het zal een zwaar debat worden."

  De oppositie zal volgens Wester nu ook 'veel munitie zien in de overwegend negatieve adviezen van ambtenaren'. En de oppositie, zegt Wester, 'wil weten hoe het kon dat premier Rutte de stukken niet kende of er geen herinneringen aan had. Iets wat de oppositie gewoonweg niet gelooft'.

  Frits Westers eerste commentaar over de vrijgegeven memo's:

  RTL Nieuws‏Geverifieerd account @RTLnieuws

  Volg je nuJe volgt @RTLnieuws

  Meer

  De eerste reactie van @Fritswester op de geopenbaarde memo's over de dividendbelasting: "Dit is munitie voor de oppositie."

  2:00

  2.363 keer bekeken

  14:29 - 24 apr. 2018

  • 13 retweets
  • 12 vind-ik-leuks
  • Cees van ReesRustCohleHassania128Bono Vox !!!!!Rechts GeluidWat nu weer?

  6 antwoorden 13 retweets 12 vind-ik-leuks

  RTL Nieuws

  2 uur 14 minuten geleden

  Memo noemt afschaffen dividendtaks 'slecht voor imago Nederland'

  •  

  Memo noemt afschaffen dividendtaks 'slecht voor imago Nederland'

  Rutte zei zich niets van de memo's te kunnen herinneren.

  De afschaffing van de dividendbelasting is niet essentieel voor het investeringsklimaat en zou zelfs slecht zijn voor het imago van Nederland. Dat staat in minstens één van de geheime ambtelijke stukken die door het kabinet zijn vrijgegeven. "Premier Rutte wacht een zwaar debat", stelt Frits Wester. "Deze informatie is munitie voor de oppositie."

  Premier Mark Rutte verdedigde de maatregel om de dividendbelasting af te schaffen altijd heel fel, maar in de stukken die nu zijn vrijgegeven wordt een heel ander beeld geschetst. Ambtenaren zijn juist zeer kritisch over het afschaffen van de dividendbelasting.

  'Doorsluisland'

  De afschaffing vergroot volgens de documenten de kans dat Nederland door grote bedrijven wordt gebruikt als 'doorsluisland’ om de belastingdruk te verlagen. "Dat is niet in lijn met de Nederlandse inzet ten aanzien van de bestrijding van belastingontwijking en slecht voor het imago van Nederland", schrijven ambtenaren van Financiën. Een verlaging van de vennootschapsbelasting zou meer voor de hand liggen.

  Ook het Centraal Planbureau kan niet cijfermatig onderbouwen dat het afschaffen van de dividendbelasting economisch Nederland vooruit helpt. Opmerkelijk is dat ambtenaren van Economische Zaken wél pleiten voor de afschaffing van de dividendbelasting, omdat het juist beter zou zijn voor het vestigingsklimaat in Nederland.

  Pittige argumenten

  Het kabinet heeft twaalf geheime ambtelijke stukken vrijgegeven over de dividendbelasting waar de oppositie al maanden om had gevraagd. In de stukken staan vrij pittige argumenten tegen het afschaffen van de dividendbelasting, terwijl 

  De oppositie reageert fel. PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt tegen RTL Nieuws: "De documenten geven een ontluisterend beeld. Het kabinet heeft opnieuw gekozen voor de multinationals en niet voor de mensen. En iedereen hielp toedekken. Mensen moeten altijd zeker kunnen zijn van eerlijke informatie." Premier Rutte was volgens Asscher 'niet pathologisch onwetend, maar had moeite met de waarheid.​ De positie van de premier en van zijn derde kabinet is morgen in het geding.'

  SP-leider Lilian Marijnissen stelt: "Ik snap wel dat Rutte dit geheim wilde houden. Steeds ongeloofwaardiger dat de minister-president hier niks van wist."

  Roel Schreinemachers@RoelSchrein

  'De conclusie dat afschaffing van dividendbelasting essentieel is voor investeringsklimaat kan niet worden getrokken'

  22:13 - 24 apr. 2018

  Informatie over Twitter Ads en privacy

  Rutte wacht zwaar debat

  Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Volgens Frits Wester wordt dat een zwaar debat voor Rutte.  "Premier Rutte moet morgen deze omstreden maatregel opnieuw verdedigen tegen een zeer kritische oppositie. Het zal een zwaar debat worden."

  De oppositie zal volgens Wester nu ook 'veel munitie zien in de overwegend negatieve adviezen van ambtenaren'. En de oppositie, zegt Wester, 'wil weten hoe het kon dat premier Rutte de stukken niet kende of er geen herinneringen aan had. Iets wat de oppositie gewoonweg niet gelooft'.

  Rutte over de dividendbelasting

  RTL Nieuws

  Aanbevolen voor jou

  Opmerkelijke rol Wiebes: hij ontving en schreef zelf memo's

  Rutte: verkeerde indruk gewekt over memo's

  Kabinet geeft memo's dividendbelasting vrij

  Rutte over vrijgeven documenten dividendbelasting

  Kabinet maakt documenten over dividendbelasting toch openbaar

  RTL Nieuws

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:54:57
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 23 maart 2018 @ 00:33
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, AANGIFTE TEGEN PECHTOLD (D66) vanwege niet melden 'gift van een appartemen'? OPMERKELIJK weer, desondanks een oproep laatst van een hoofdofficier van Justitie om 'geen flutaangiften of die nergens toe leiden' te doen uit eigen (POLITIEK!!?) belang. Nav FvD ook destijds. Ook is onduidelijk waarvan dan aangifte is gedaan, 'ambtelijke corruptie en/of valsheid in geschrifte'? Pechtold had het beter volgens de KAMERvoorschriften daar kunnen melden dus een ambtelijke malatigheid, aan de Kamer (politiek) zelf. Niet aan het OM en OPVALLEND DIT BERICHT na de verkiezingsdag, de aangiften zouden dus 1 of 2 weken geleden al, NET VOOR DE VERKIEZINGEN...??? Tja we denken maar niet door daarin, deze onwaarachtigheid in de politiek die zij hiermede zelf dan weer aantonen.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Bijna 200 aangiften tegen Pechtold over geschonken appartement

  GISTEREN, 18:57

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  Bijna 200 mensen hebben aangifte gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold omdat hij een appartement niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer.

  Dat bevestigt het OM na berichtgeving van The Post Online. Het OM bestudeert de aangiftes en kijkt of het een strafrechtelijk onderzoek instelt.

  Waar de aangiftes precies voor werden gedaan, is onduidelijk. Vermoedelijk is er een verband met een kant-en-klare aangifte tegen Alexander Pechtold voor ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Alleen persoonlijke gegevens en een handtekening ontbreken daar nog op. Deze staat sinds eind vorige maand online en onder meer GeenStijl schreef erover.

  Het OM wil inhoudelijk niets over de aangiften zeggen en denkt een paar weken nodig te hebben om ze te bestuderen.

  Privékwestie

  In het geschenkenregister geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Pechtold kreeg het appartement van een bevriende Canadese oud-diplomaat.

  Hij beschouwt appartement als een privékwestie, zei hij eerder. Niet iedereen is het daarmee eens. Zo noemde hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden het onbegrijpelijk dat de politicus het appartement niet heeft gemeld. Voermans vindt dat de D66-leider in het register had kunnen uitleggen dat het een privézaak is, die zijn politieke functioneren helemaal niet heeft beïnvloed.

  BEKIJK OOK

  'Pechtold had geschonken appartement beter wel kunnen melden'

  Fractievoorzitters over Pechtold: van 'schande' tot 'het is aan hem'

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:55:50
  handtekeningafbeelding
 • zondag 18 februari 2018 @ 06:12
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, kabinet Rutte-III is door 'Zijlstra' in feite allen beschadigd. MAAR IS DAT DE GEHELE POLITIEK NIET, dat zo in elkaar zit, en ja ook 'democratie', IS dat wel zo'n goed systeem of moeten we déze AARDE, - er zijn er velen meer zoals wordt aangetoond - ook inrichten naar de adviezen van andere zeer hoog geevolueerde rassen en die zeggen: Letterlijk één wereld vormen, sociaal rechtvaardig voor elke ziel, zonder landen, staten, grenzen, nationaliteiten zelfs....!!! En alle grote discriminaties tot op het 'levensbot' dus elimineren... 

  Daarom is de POLITIEK levensgevaarlijk voor ons allen... lees het, inmiddels veel genoemde boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, daarover, zie clubhome en andere berichten. En u gaat het begrijpen?

  De 'openbaring' voor ook alle gelovigen ter wereld maar ook alle niet-gelovigen?l.

  En ook, stemmen op sommige partijen die roepen, NL uit de EU en de 'gulden weer terug' etc.etc (exit's) - we zien aan GB en de BREXIT dat dit niets oplevert alleen maar grote financiele, maatschappelijke en persoonlijke ellende, ook de SCHULD VAN HET INSTITUUT POLITIEK  - dat stemmen op DIE popi-jopi partijen levensgevaarlijk is zelfs voor de voortgang van de wereld zelfs...

  Hoe denkt u daarover? Schroom niet uw mening hier te geven, leden en lezers... bezoekers? 

  Zie en lees verder van NU.nl: (bron)

  Coalitie Rutte III na de leugens van Zijlstra: Iedereen is beschadigd 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 16 februari 2018 16:57Laatste update: 17 februari 2018 00:08

  • Opnieuw een flinke kras voor premier Mark Rutte die met het onvermijdelijke vertrek van Halbe Zijlstra wederom een steunpilaar verliest. Maar niet alleen de VVD loopt averij op, ook de partijleiders van het CDA, D66 en de ChristenUnie hebben wat uit te leggen.

  "Je mag niet liegen, maar het is geen doodzonde", zei Rutte dinsdag nadat zijn VVD-maatje Zijlstra in een emotionele verklaring afscheid nam van zijn ministerschap en de vaderlandse politiek.

  Zijlstra kon niet anders dan aftreden als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.

  De premier was zichtbaar aangeslagen door het vertrek van de man die maanden aan zijn zijde stond tijdens de coalitieonderhandelingen. "Een van de belangrijke architecten van dit kabinet, misschien wel dé architect van het kabinet", zei de VVD-leider. "Iemand waarbij ik persoonlijk veel emotie bij voel, waarbij ik heel veel vriendschap voel. Ik heb het er heel moeilijk mee."

  Wat Rutte betreft had Zijlstra niet weg gehoeven. "Als je het onderscheid maakt tussen geen probleem, een gemiddeld probleem en een groot probleem, heb ik dit niet als een groot probleem gezien", zei Rutte in het Kamerdebat. 

  Schandalen

  In de zeven jaar dat Rutte premier is heeft hij de nodige affaires zien langskomen. Door integriteitskwesties verloor hij onderweg onder andere partijvoorzitter Henri Keizer, het justitieduo Ivo Opstelten en Fred Teeven, minister Ard van der Steur, partijgenoot Marc Verheijen en voorzitter van de senaatsfractie Loek Hermans. 

  Vanzelfsprekend ging het in het debat over Ruttes leiderschap en het politieke, maar ook morele inschattingsvermogen van de premier. Esther Ouwehand (PvdD): "De minister-president zou integriteit van zijn eigen bewindspersonen veel sterker moeten bevorderen dan hij nu doet". Lilian Marijnissen (SP): "U zegt dat een leugen geen doodzonde is. De vraag is: wat is dan wel een doodzonde?" Jesse Klaver (GroenLinks): "We praten hier met een groot politiek talent, dat eigenlijk zegt dat hij dit verkeerd heeft ingeschat."

  “Mijn politieke loopbaan is een aaneenschakeling van inschattingsfouten”, zei Rutte enigszins gekscherend. Hij overleefde alle schandalen, maar met de gemeenteraadsverkiezingen om de hoek lopen de premier en zijn partij opnieuw flinke imagoschade op. "De eerste grote kras op dit kabinet",  zag Klaver. 

  Buma, Pechtold en Segers

  De kras beperkt zich niet alleen tot de VVD. Ook Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) hebben zich op de affaire verkeken en gingen pal achter Zijlstra staan. Als onderhandelaars werkten zij intensief samen met VVD'er Zijlstra en hadden enkel lovende woorden.

  "Ik sta hier ook als medeonderhandelaar, die wekenlang met Halbe Zijlstra in één kamer heeft gezeten en veel heeft gedeeld", zei Segers. Buma: "Ik wil niet verhullen dat ik het aftreden van minister Zijlstra ook persoonlijk in hoge mate betreur." Pechtold: "In de afgelopen jaren, maar zeker tijdens de zeven maanden van onderhandelingen die leidden tot de totstandkoming van dit kabinet, heb ik Halbe Zijlstra leren kennen als een gedreven, rechtdoorzee politicus."

  Vragen over de rol van Rutte in de hele kwestie hadden ze niet. Ouwehand probeerde de coalitiepartners nog te verleiden om hun rol als Kamerleden, die het kabinet horen te controleren, serieus te nemen. "Ik wil u echt oproepen om ook de minister-president kritisch te bevragen", vroeg zij aan Segers. Tegen Buma: "Ik roep het CDA echt op om zijn kritische houding tegenover het vorige kabinet te houden - toen hoorden we de heer Buma spreken over hele en halve onwaarheden en over normen en waarden - en nu de feiten te zien zoals ze zijn."

  Tunahan Kuzu (Denk) had geen goed woord over voor de houding van D66. Tijdens de Teevendeal-debatten was Pechtold niet weg te slaan bij de interruptiemicrofoon, en nu ziet hij Pechtold zwijgen. "Geen enkele vraag, geen enkel puntje van kritiek", aldus Kuzu. "Dit is dus wat de macht doet."

  Profilering

  Dat 'de macht' de drie coalitiepartners monddood heeft gemaakt, is nog te vroeg om te concluderen. Het is wel opvallend dat het CDA, D66 en CU zich in het debat zo kritiekloos vereenzelvigden met het kabinet. 

  Buma, Pechtold en Segers hadden er bewust voor gekozen om in de Kamer te blijven en niet het kabinet in te gaan. Volgens Buma kon hij "het CDA-geluid" het beste vanuit de Kamerbankjes laten horen. Pechtold bleef fractievoorzitter "niet om het kabinetsbeleid klakkeloos allemaal te verdedigen, maar om te zien of de uitvoering op een goede manier gebeurt." Ook Segers bleef in de Kamer om de ChristenUnie herkenbaar te houden.

  In de praktijk blijken de drie fractieleiders te moeten balanceren tussen hun partijbelang en het coalitiebelang. Met een minimale meerderheid van 76 zetels moeten zij ervoor zorgen dat alle Kamerleden binnenboord blijven, terwijl ondertussen niemand zit te wachten op een Samsom-scenario. 

  Dertiende minister

  De oud-PvdA-leider verdedigde het kabinetsbeleid zo hartstochtelijk dat hij ook wel “de dertiende minister” werd genoemd. Hij vergat zijn achterban mee te nemen in de plannen en het leverde de partij uiteindelijk een monsterverlies van 29 zetels.

  Vaak wordt verwezen naar VVD-fractievoorzitter Frits Bolkestein die in de jaren ’90 het eerste Paarse kabinet kritisch vanuit de Kamer bleef volgen. Zo kan het ook, wordt vaak gezegd. Maar de geschiedenis wijst ook uit dat dat geen enkele politiek leider hem dat heeft nagedaan. Het blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan.

  Vooralsnog hebben Buma, Pechtold en Segers ieder geval niet eens een poging gewaagd om in de geest van Bolkestein het kabinet te controleren.

  Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend

  Door: NU.nl/Avinash Bhikhie

  Lees meer over: 

  NUweekend Kabinet Rutte III Zijlstra

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:57:02
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 14 februari 2018 @ 06:33
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, het was onvermijdelijk, minister van Buza Halbe Zijlstra houdt de eer aan zichzelf en stapt op. Na een politieke carriere die veelbelovend was. Maar is de politiek op zich nog wel veel belovend voor ons allen en bestaat 'democratie' wel echt of houden we dat ons al jaren voor.. (de gek) ? Doordenkertje als u het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg leest...

  Zie verder art. van NU/nl (bron)

  Woensdag 14 februari 2018 

   Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Minister Zijlstra (VVD) stapt op na leugen, oppositie valt over rol Rutte 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 13 februari 2018 17:05Laatste update: 13 februari 2018 22:56

  • VVD'er Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn positie bleek niet langer houdbaar nadat hij maandag moest toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006.

  Lees hier het liveblog over het debat over het aftreden van Zijlstra terug.

  "Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart", zei een geëmotioneerde Zijlstra dinsdag, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Zijlstra zei dat een minister "boven alle twijfel" verheven moet zijn. 

  De VVD'er zei niet te denken nog terug te keren in de politiek. "Dit was het na elf jaar. Ik ben dankbaar dat ik het land zo lang heb mogen dienen, het is jammer dat het op deze manier eindigt", aldus de VVD'er die eerder fractievoorzitter, Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was.

  Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) neemt zijn taken tijdelijk waar totdat er een opvolger gevonden is.

  Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden

   Zijlstra stapt op: Zijn leugen over Poetin en reactie na aftreden

  'Groot-Rusland'

  Zijlstra zei onder andere tijdens een speech op het VVD-congres in 2016 dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor "Groot-Rusland" hoorde vertellen. Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen.

  Zijlstra verspreidde de leugen sinds 2014. Het verhaal kwam tijdens de kabinetsformatie weer boven water toen gespeculeerd werd over een ministerschap voor Zijlstra op Buitenlandse Zaken.

  Er werden vragen gesteld over de geschiktheid van Zijlstra op Buitenlandse Zaken, omdat de oud-fractievoorzitter geen aantoonbare buitenlandervaring heeft. Het verzonnen verhaal van Zijlstra's ontmoeting werd door de spindoctors van de VVD gebruikt om aan te tonen dat Zijlstra wel degelijk genoeg internationale ervaring zou hebben om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

   Zijlstra treedt af

   

  1 / 5

  Inhoud

  Nu blijkt dat Zijlstra helemaal niet aanwezig was bij dat gesprek. Hij zou het verhaal "geleend" hebben van "een bron" die wel aanwezig was bij het gesprek. Aanvankelijk stelde hij nog dat, ondanks de leugen, de inhoud van het verhaal wel echt waar is.

  Premier Mark Rutte en de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie steunden Zijlstra maandagochtend nog. Zij noemde de leugen "onverstandig", maar stelden dat de inhoud van het gesprek overeind blijft staan.

  Maandagavond werd echter bekend dat de bron waar Zijlstra zich op baseerde de oud-Shell-topman Jeroen van der Veer was. Die stelde in de Volkskrant dat Zijlstra de inhoud van het gesprek verkeerd geïnterpreteerd heeft.

  Zijlstra liegt over ontmoeting met Poetin op VVD-congres

   Zijlstra liegt over ontmoeting met Poetin op VVD-congres

  Mild

  Na het aftreden van Zijlstra bleef Rutte, net als coalitiepartners Sybrand Buma (CDA) Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) achter Zijlstra staan. Rutte zei dat liegen niet mag, maar noemde het "geen doodzonde". Ook Buma, Pechtold en Segers spraken van een fout en toonden verder geen kritiek op de VVD'er.

  Dit tot de grote verbazing van de oppositie. Zij nemen het de premier, die sinds twee weken al op de hoogte is van de leugen, kwalijk dat hij de Kamer niet heeft geïnformeerd over de zaak. Ook is er ongeloof over het feit dat Rutte niet aansloeg op de publicatie van de Volkskrant in oktober vorig jaar waarin vragen werden gesteld over Zijlstra's aanwezigheid bij het gesprek met Poetin.

  Rutte zei de Kamer niet eerder op de hoogte te hebben gesteld, omdat hij daarmee anders de publicatie van de Volkskrant zou dwarsbomen. De publicatie van oktober zegt Rutte verkeerd te hebben getaxeerd. "Ik heb de zwaarte van de kwestie onderschat", aldus de premier.

  Voor de PvdD, 50plus, Denk en FvD waren de antwoorden van Rutte genoeg om een motie van wantrouwen van de PVV te steunen. Ook de SP steunde de motie, die geen meerderheid kreeg. SP-leider Lilian Marijnissen neemt het Rutte kwalijk dat hij de Kamer niet eerder heeft geïnformeerd. Daarnaast vindt zij het onbegrijpelijk dat de premier de leugen niet zwaar genoeg vindt voor het aftreden van Zijlstra. Marijnissen: "De premier zegt dat liegen geen doodzonde is. Dat is het wel. Als liegen in de politiek al geen doodzonde is, wat dan wel?"

  Door: NU.nl

  Lees meer over: 

  VVD Halbe Zijlstra

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:58:10
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 13 februari 2018 @ 06:47
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg MINISTER ZIJLSTRA, kan hij nog wel geloofwaardig minister van BUITENLANDSE ZAKEN blijven? Daar gaat de politieke vraag vandaag over in de Kamer. Eerder verklaarde hij al dat 'zijn woorden verkeerd zijn uitgelegd'... maar we hebben allen toch kunnen horen dat..??? De betrokken 'bron' waar het om zou zijn gegaan is de ex-SHELL directeur Jeroen van der Veer. Wat vindt u, kan hij aanblijven?

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Dinsdag 13 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Podcast

  Hoe zit het met de reputatie van Halbe Zijlstra? 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 13 februari 2018 06:20Laatste update: 13 februari 2018 06:19

  • In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen.

  In deze aflevering praten we over de situatie rondom minister van Buitenlandse Zaken: Halbe Zijlstra. Hoe gaat het met zijn reputatie? Ook hoor je Gerard Ekdom over Wereld Radio Dag en we hebben zoals gewoonlijk contact met onze verslaggevers in Zuid-Korea vanwege de Olympische Winterspelen.

  Beluister hier de podcast

  Je kunt je ook gratis abonneren op deze podcast. Voor iOS-gebruikers kan dat via iTunes. Mocht je een Android-telefoon hebben dan kan in een gedownloade podcastapp zoeken op NU.nl en deze vervolgens beluisteren. Of luister hieronder via Soundcloud.

  Je vindt deze podcast elke maandag tot en met vrijdag om 6.00 uur 's ochtends op NU.nl.​

  Door: NU.nl

  Lees meer over: 

  Dit wordt het nieuws

  Dinsdag 13 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Minister Zijlstra legde woorden Poetin over 'Groot Rusland' verkeerd uit' 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 12 februari 2018 22:51Laatste update: 13 februari 2018 06:09

  • Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) heeft de uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin over een 'Groot Rusland' verkeerd geïnterpreteerd. Dat zegt voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer maandag tegen de Volkskrant.

  Van der Veer bevestigt daarmee dat hij de bron is op wiens verhaal Zijlstra zijn gewraakte uitspraken over Poetin baseerde.

  Zijlstra ligt onder vuur, nadat eerder op de dag bekend werd dat hij heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting tussen Shell-topman Van der Veer en Poetin in 2006. Daar zou Poetin hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen.

  Zijlstra moest erkennen niet zelf bij dat gesprek aanwezig geweest te zijn, maar voerde wel een bron op - die wel bij dat gesprek aanwezig was - van wie hij dat verhaal gehoord zou hebben.

  Die bron blijkt nu Van der Veer te zijn. De Shell-topman die in 2006 wél aanwezig was bij de ontmoeting met Poetin, zegt tegen de Volkskrant dat diens woorden "historisch" bedoeld waren, en niet een blijk waren van militaire ambities. Van der Veer heeft Zijlstra in 2014 verteld over de speech van Poetin. Volgens Van der Veer is Zijlstra's uitleg dat Rusland meer macht wil "logisch".

  Debat

  Maandag liet Zijlstra nog aan NU.nl weten dat de informatie van zijn bron klopte. "Ik heb geen leugens over Rusland verteld, ik heb alleen leugens over mezelf verteld. Wat over Rusland is gezegd, is door die persoon bevestigd." Volgens Zijlstra zou de bron, Van der Veer, tegenover de krant hebben bevestigd dat zijn lezing klopt.

  Volgens de Volkskrant klopt ook dat verhaal niet. "Nu minister Zijlstra zelf heeft onthuld dat de Volkskrant met de bron heeft gesproken, en ons contact met hem ook nog opvoert als bewijs dat hij Poetins woorden correct heeft weergegeven, zijn wij gedwongen alles openbaar te maken", zegt hoofdredacteur Philippe Remarque in de krant.

  Premier Mark Rutte zei eerder op de dag dat de positie van Zijlstra niet ter discussie staat, omdat de inhoud van het gesprek overeind blijft, en coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie sloten zich bij die redenering aan. Het blijkt nu dus anders te liggen.

  Zijlstra liegt over ontmoeting met Poetin op VVD-congres

   Zijlstra liegt over ontmoeting met Poetin op VVD-congres

  Geloofwaardigheid

  Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met Zijlstra over de kwestie. De oppositie toonde zich eerder op de dag zeer kritisch op de handelingen van Zijlstra.  

  Bram van Ojik (GroenLinks): "Ik neem dit hoog op. Het trekt een wissel op de geloofwaardigheid van Zijlstra en zijn uitspraken kunnen in de toekomst op elk gewenst moment door Rusland of anderen tegen ons gebruikt worden."

  PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen: "Als je het normaal vindt jarenlang op te scheppen over een ontmoeting die nooit heeft plaatsgevonden, dan is het de vraag hoe nauw Halbe Zijlstra het neemt met de waarheid."

  SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat Zijlstra niet langer geloofwaardig is. Zij wijst erop dat Zijlstra meerdere malen de kans heeft gehad de leugen recht te zetten, maar dat niet heeft gedaan. "Waarom doe je zoiets?" vraagt zij zich af.

  Door: NU.nl/ANP

  Lees meer over: 

  Halbe Zijlstra

  Gewijzigd op 2018-06-08 07:59:21
  handtekeningafbeelding
 • maandag 12 februari 2018 @ 07:29
  #1

  Goedemorgen, minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra loog over een 'ontmoeting' met Poetin in 2006, hij zou toen als 'medewerker van Shell'dit hebben ervaren? Hij had het verhaal van iemand anders en 'trok dat naar hem toe om deze bron te beschermen'. Hij zal zich wel voor de Kamer moeten verantwoorden? Wordt vervolgd...

  Lees verder het art. van NU.nl (bron)

  Maandag 12 februari 2018 |

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  NU.nl

  Minister Halbe Zijlstra loog over ontmoeting met Poetin in 2006 

  Foto: VVD

  Gepubliceerd: 12 februari 2018 02:24 Laatste update: 12 februari 2018 07:16

  • Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Zijlstra verkondigde sinds 2014 dat hij daar bij was, maar dat is dus niet zo.

  Dat heeft de minister zelf toegegeven in een gesprek met de Volkskrant. Zijlstra zegt dat hij het verhaal heeft "geleend" van iemand die wel echt bij de ontmoeting in een buitenhuis van Poetin aanwezig was.

  "Ik heb het verhaal naar mijzelf toegetrokken", aldus Zijlstra. Dit deed hij naar eigen zeggen om zo de bron te beschermen. "Omdat dit ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden."

  Het verhaal dat de minister vertelde was dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor "Groot-Rusland" hoorde vertellen. Volgens Zijlstra is dat verhaal dus wel echt waar en heeft het "stevige implicaties", waardoor hij vindt dat hij "geen desinformatie heeft verstrekt". 

  Oorlog

  Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen. Sinds 2014 gebruikt Zijlstra het verhaal en in 2016 waarschuwde hij tijdens een VVD-congres zelfs voor oorlog met Rusland naar aanleiding hiervan.

  Daarnaast hebben spindoctors van de VVD het verhaal gebruikt om aan te tonen dat Zijlstra wel degelijk genoeg internationale ervaring heeft om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

  Onhandig moment

  De bekentenis komt na onderzoek van de Volkskrant waarin blijkt dat collega's van Zijlstra "grote twijfels" hebben over het verhaal. Verschillende Ruslandkenners achten het volgens de krant ook onwaarschijnlijk dat Poetin dit tegen niet-Russen zou hebben gezegd. 

  De onthulling komt op een ongelegen moment voor de minister, die deze week afreist naar Moskou voor een ontmoeting met ambtsgenoot Sergei Lavrov. MH17 is een belangrijk thema tijdens dat gesprek. 

  Premier Mark Rutte zou een aantal weken geleden op de hoogte zijn gebracht van de leugen van Zijlstra. Hij heeft nog niet gereageerd, omdat hij in Pyeonchang zit voor de Winterspelen.

  Door: NU.nl

  Lees meer over: 

  Halbe Zijlstra Rusland

   

   

  Gewijzigd op 2018-06-08 08:00:09
  handtekeningafbeelding