Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 01 september 2011 @ 19:12 door herman_dad , 2546 keer bekeken

'Samenleving ontregeld door r…

Wat vindt u? Vrijwel élke regering roept: "WIJ GAAN DE BUREAUCRATIE TERUGDRINGEN EN DE REGELS!" Ach en geen énkele regering die dit ooit is gelukt, getuige onderstaand bericht. Geef uw mening eens onder dit BLOGBERICHT, wat zijn uw ervaringen hiermede, LEDEN EN BEZOEKERS? Dank!

'Samenleving ontregeld door regels'

DEN HAAG -  De overheid heeft te veel regels en procedures bedacht en daarmee een overmatige bureaucratie veroorzaakt. Daar hebben burgers, ondernemers en allerlei andere beroepsgroepen last van. Het is allemaal het gevolg van een uit het lood geslagen verhouding tussen overheid en samenleving.

 
Dat concludeert het wetenschappelijk instituut van het CDA donderdag. De overheid heeft zich 'gulzig' laten leiden door de idee van maakbaarheid van de samenleving en haar bevoegdheden te ver opgerekt. Werd bijvoorbeeld vroeger in een buurt door de bewoners zelf naar een leuke onderlinge samenhang gezocht, nu doet de overheid dat vaak. Aan de andere kant verwacht de burger inmiddels dus ook van die overheid dat zij problemen oplost waarmee hij vroeger zelf aan de slag ging.
 

De overheid moet de idee van maakbaarheid loslaten, de burgers met vertrouwen tegemoettreden en ze niet te veel uit handen willen nemen, zegt het instituut. Burgers zijn vaak van goede wil en de samenleving zelf heeft een fiks probleemoplossend vermogen. Van begrippen als 'boerenverstand' en het 'timmermansoog' hoef je heus niet bang te zijn, valt op te maken uit het rapport van het instituut.

 

Goede regels zijn natuurlijk in veel gevallen echt noodzakelijk, maar dan moet wel het waarom ervan duidelijk zijn bij iedereen. Er zouden experimenten met regelvrije zones moeten komen. „ Laat de regelgevende instantie aantonen dat de regel noodzakelijk is en niet tot onnodige bureaucratie leidt.” Het instituut wil bijvoorbeeld ook meer vergunningsvrije evenementen en meer vrijheid voor vrijwilligers.

 

De overheid moet ook verder nee durven verkopen als haar iets wordt gevraagd. En we moeten allemaal accepteren dat er altijd incidenten zullen zijn. Ook moet niet elk incident meteen weer worden afgeplakt met 'nieuwe regelgeving'.

 

Bron: De Telegraaf, 01-09-11Reacties

 • herman_dad
  woensdag 15 september 2021, 09:44

  Goedemorgen, inderdaad het levert niets meer op dan alleen papierwerk. Maar het probleem is ook, ELKE 4 JAAR of eerder al wer een nieuwe ploeg aan het  'democratische' roer... en die moeten zich ook weer bewijzen dus weer.... NIEUWE REGELGEVING,,,,Tja maar hoe komen we daar dan uit? Ook hier maar weer eens aandacht voor boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN op weg.... dat een aanzeet is toch een ansdere wereld, zonder ENIGE VORM VAN DISCRIMINATIE..(eh... (partij)POLITIEK...?!!) en ook richting gevend aan de (inter)MENSELIJKE MAAT? VOOR ALLEN HIER DIE LEZEN.... de zeer vele en steeds meer wordend bezoekers en lezers van de nieuwsclubs

 • Mystic
  dinsdag 14 september 2021, 19:42

  Die overmatige regelgeving levert niks op. Alleen onnodig papier werk.

  Ze moeten weer terug naar bij de mensen komen.

  Meer klantvriendelijk zijn en meer terug naar de menselijke maat.

  Veelal snapt de burger niks van deze overmatige onduidelijke regelgeving.

 • herman_dad
  donderdag 8 september 2011, 07:12
  Goedemorgen, zeker wel stil de laatste weken maar dat heb je wel vaker soms op clubs, op en af op de forums/blogberichten en dan ineens is er weer een onderwerp en discussies daarover zoals over de ING Bank? het was ook vakantie maar iedereen lijkt weer terug te zijn aan het verkeer te merken... Maar het komt wel weer, het aantal bezoekers blijft vrij hoog op deze club o.a. en de andere nieuwsclubs? Een goede werkdag voor allen!
 • Gotspe
  woensdag 7 september 2011, 16:58
  Goedemiddag, wat is het stil op de clubs? Valt mij op een tijdje geleden waren er leden die reageerden op de ING bank enzo? Ik wens toch een goede avond nog in dit herfstweer!
 • Gotspe
  vrijdag 2 september 2011, 17:25
  Goedenavond, ik denk dat de overmatige regelgeving nooit zal verdwijnen, ook door een nieuwe regering? Ik zou zelf niet zo snel een voorbeeld weten of in mijn omgeving? Misschien weten anderen die wel, goed weekend allemaal.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.