Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

41968 keer bekeken

HUURPRIJS etc. GAAN DE HUREN 120 EURO OMHOOG?

  • dinsdag 06 september 2022 @ 00:15
    #52
    reactie op (#51) herman_dad

    Goedemorgen, TIJDELIJKE HUURCONTRACTEN VAN DE BAAN? Moeten verboden worden vindt althans deel van de politiek. Het zou een grote maatschappelijke verbetering en vorm van discriminatie zijn weer die verdwijnt voor allen. Wel een tegenslag maar ook tegengaan voor de HUISJESMELKERS... de vastgoedsector daarbij die zich daaraan schuldig maken zie ook elders in dit forum daarover! 

    Maar ook 'anti-kraak' komt daarmede in de problemen?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 18:00

    Komt er einde aan tijdelijke huurcontracten, de 'cadeautjes voor huisjesmelkers'?

    • Leen Kraniotis redacteur economi

    Vanochtend kwam naar buiten dat de ChristenUnie en PvdA een einde willen maken aan tijdelijke huurcontracten. Van de kant van huurders klinkt al langer kritiek op tijdelijke contracten, die pas sinds 2016 zijn toegestaan.

    "Deze contracten waren een cadeautje voor huisjesmelkers", zegt Marcel Trip van de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders. "Het is voor hen een manier om steeds nieuwe huurders te krijgen en dan weer de huren te verhogen." In de vrije sector is er bij zittende huurders namelijk jaarlijks een maximale huurverhoging, maar voor nieuwe huurders is er geen maximum.

    Hoe zit het nu?

    In 2016 trad de Wet doorstroming huurmarkt in werking. Sindsdien mogen verhuurders een nieuwe huurder een tijdelijk contract aanbieden, van maximaal twee jaar. De huurder mag het contract tussentijds opzeggen, met een opzegtermijn van een maand, de verhuurder niet.

    Na de loopduur van het contract mag de verhuurder de huurder dus opdragen het huis te verlaten. De verhuurder mag de huurder ook laten zitten, maar dan wordt het automatisch een vast huurcontract voor onbepaalde tijd. Maar nog een tijdelijk contract voor dezelfde huurder mag dus niet.

    Commerciële verhuurders mogen bij alle nieuwe verhuur een tijdelijk contract gebruiken. Corporaties alleen in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld als een huurder zijn vaste woning moet verlaten vanwege renovatie en tijdelijk in een andere woning moet.

    Hoeveel gebruik er precies wordt gemaakt van tijdelijke contracten is onduidelijk. Journalistiek platform Investico deed in oktober 2020 een steekproef. Bij 47 procent van de onderzochte advertenties op huursite Pararius was toen sprake van een tijdelijk contract.

    Tijdelijke contracten leiden er volgens de Woonbond ook toe dat huurders zich 'koest houden' bij slecht onderhoud of te hoge servicekosten, in de hoop dat ze na de looptijd van hun contract er niet uit gegooid worden.

    Meer woningen op de markt?

    De wet werd mede ingevoerd met als argument dat er daardoor meer huurwoningen op de markt zouden komen, omdat je als verhuurder niet meer 'vastzit' aan je huurder. Maar of dat ook is gebeurd, is nooit bewezen.

    Uit een evaluatie in opdracht van de overheid blijkt alleen dat er tussen 2014 en 2017 zo'n 38.000 huurwoningen bij zijn gekomen. Maar: "Een oorzakelijk verband met maatregelen van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 kan echter op basis van de beschikbare data niet worden aangetoond", aldus dat rapport.

    Ze konden geen ander huis vinden, dus kozen Nick en zijn vriendin voor een appartement met een tijdelijk huurcontract. "Dan weet je: accepteer het contract of ze zoeken wel iemand anders."

    1:57 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    'Maximaal 2 jaar huren en dan moeten we eruit'

    Volgens Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, is er echt behoefte aan de mogelijkheid om tijdelijk te verhuren. "Contracten voor onbepaalde tijd moeten en zullen de norm blijven." Maar er zijn volgens de organisatie situaties dat een tijdelijk contract handiger is.

    "Bijvoorbeeld wanneer een verhuurder binnen afzienbare tijd zijn woning moet gaan renoveren of verduurzamen. Of als een verhuurder de woning wil verkopen, maar in de tussentijd wil verhuren om leegstand te voorkomen."

    Vanwege de weerstand tegen tijdelijke verhuur, stelde Vastgoed Belang eerder al voor om wettelijk vast te leggen in welke situaties tijdelijke verhuur wel en niet mag.

    'Afschaffing neemt hoop stress weg'

    De Woonbond vindt een verbod op tijdelijke huurcontracten sowieso een goed plan. "Het neemt een hoop stress weg en zorgt ervoor dat je als huurder wel je gelijk durft te halen bij achterstallig onderhoud en dergelijke."

    Volgens Carla Huisman, die promoveerde op de onzekere positie van huurders, kan een einde aan tijdelijke contracten inderdaad goed zijn voor het welzijn van huurders. "Een tijdelijk contract leidt tot veel onzekerheid. Doorstromen naar vast of koop lukt vaak niet."

    'Kinderen krijgen uitstellen'

    Volgens haar leidt het er ook toe dat mensen zich minder wortelen op een plek. "Als je weet dat je toch weg moet, investeer je minder in je buurt en buren. Er zijn zelfs indicaties dat mensen stappen in hun levensloop uitstellen, zoals samenwonen en kinderen krijgen."

    Volgende week praat een Kamercommissie met belangengroepen en deskundigen over de tijdelijke contracten. De linkse oppositiepartijen zijn voor de initiatiefwet van de PvdA en ChristenUnie.

    En coalitiepartij D66 zegt het uitgewerkte wetsvoorstel nog te moeten zien, maar steunt het idee dat huurders beter beschermd moeten worden. In het coalitieakkoord staat niks over het afschaffen van tijdelijke contracten, maar wel dat vaste huurcontracten de norm blijven.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 06 juli 2022 @ 00:14
    #51
    reactie op (#50) herman_dad

    Goedemorgen, EVEN 1 VAN DE VELE ANDERE CRISISSEN: OOK HUURTOESLAG VOOR VRIJE SECTOR maar het is en lijkt politiek dweilen met de politieke kraan open.... NOG STEEDS 300.000 huurders blijven in de grootste problemen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 20-07-22 09.00 uur:

    ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 16:55

    Ook huurtoeslag voor vrije sector, maar zo'n 300.000 huurders gaan erop achteruit

    Het kabinet wil een grote verandering in het huurtoeslagensysteem doorvoeren: de toeslag wordt niet meer afhankelijk van de hoogte van de huur, maar alleen van het inkomen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

    Door dit voorstel kunnen mensen met een laag inkomen en een hoge huur in de vrije sector ook huurtoeslag krijgen. Dat gaat naar verwachting om zo'n 136.000 huishoudens.

    Verder gaan in de plannen zo'n miljoen huishoudens die nu huurtoeslag ontvangen erop vooruit. Tegelijkertijd is er ook een groep van ruim 290.000 huishoudens die er in de plannen juist op achteruitgaat: zij zullen tot 98 euro per maand minder huurtoeslag gaan ontvangen.

    Laag inkomen, hoge huur

    Op dit moment krijg je huurtoeslag als je boven de 23 jaar bent en een huur hebt van 763,47 euro of lager. Voor jongere mensen geldt een maximaal huurbedrag van ruim 440 euro. Dit vervalt in het nieuwe wetsvoorstel en daar komen categorieën met vaste bedragen voor in de plaats. Ook wordt er niet meer gekeken naar servicekosten.

    Dit zijn de categorieën die in het nieuwe wetsvoorstel staan:

    • Jongeren onder de 21 jaar vallen onder een vast huurbedrag van 442,46 euro
    • Volwassenen, jongeren onder de 21 jaar met een handicap en jongeren met een inwonend pleegkind vallen onder een vast huurbedrag van 520 euro
    • Gezinnen met meer dan acht personen en gehandicapten in een aangepaste woning vallen onder een vast huurbedrag van 597 euro

    De inkomensnormen voor het krijgen van toeslagen veranderen overigens niet, die zijn per persoon te berekenen bij de Belastingdienst. Volgens de Woonbond kan je grofweg zeggen dat alleenstaanden met een inkomen tot 31.000 euro en gezinnen 41.000 euro soms recht hebben op huurtoeslag.

    Het vaste huurbedrag is een fictieve huur waarmee de Belastingdienst voortaan wil rekenen bij het toekennen van de huurtoeslag. Er wordt dus niet meer gekeken naar de huur die iemand betaalt. Heb je bijvoorbeeld een huur van 650 euro, ben je volwassen en heb je een laag inkomen? Dan rekent de Belastingdienst voortaan met een huurbedrag van 520 euro.

    En dat kan gevolgen hebben voor de toeslag, omdat mensen met een hogere huur dan het vaste bedrag minder toeslag zullen ontvangen. De overheid wil dit compenseren door de huren voor de laagste inkomens (tot 120 procent van het sociaal minimum) vanaf 2024 te verlagen. Dit geldt weer niet voor particuliere huurders.

    Kritiek

    Aedes, VNG en de Woonbond hebben kritiek op de nieuwe plannen. Zij vinden de effecten van de omvorming van de huurtoeslag op de langere termijn nog onduidelijk. De organisaties vrezen dat de groep die minder huurtoeslag krijgt veel groter is dan de ruim 290.000 mensen die het kabinet noemt, omdat nieuwe huurders en mensen die verhuizen er niet in zijn meegenomen.

    De nieuwe wet moet in 2024 ingaan, met een overgangsperiode van vijf jaar. Zo kunnen huurders wennen aan de nieuwe toeslagbedragen. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog met dit voorstel akkoord gaan.

    Gewijzigd op 2022-07-20 08:00:43
    handtekeningafbeelding
  • maandag 28 juni 2021 @ 00:22
    #50
    reactie op (#49) herman_dad

    Goedemorgen, PER 1 JULI: HUREN BEVROREN is belangrijkste en VEEL VERANDERD maar ook MINIMUMLOON OMHOOG, ook statiegeld op kleine (plastic) flesjes..... In de gehele EU overigens. EEN NADEEL WEL NL BIJ 12.000 euro opnemen Banken dan extra daar voor betalen aan 'kosten'? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 09:26 • AANGEPAST VANDAAG, 10:40

    Minimumloon omhoog, huur bevroren, statiegeld op flesjes: dit gaat veranderen per 1 juli

    Vanaf 1 juli gaat het minimumloon omhoog, wordt het duurder om te winkelen buiten de Europese Unie en zit er statiegeld op de kleine plastic flesjes. Dit zijn maar enkele van de aanpassingen in wetten, regels en tarieven die donderdag van kracht worden. Dit zijn de belangrijkste veranderingen per thema: belastingen, arbeidsmarkt, wonen, corona en meer.

    NOS

    Minimumloon gaat omhoog

    Het wettelijk minimumloon gaat vanaf juli met ruim 16 euro omhoog naar 1701 euro bruto per maand, bij een volledige werkweek. Dat heeft invloed op de salarissen in bijvoorbeeld de supermarktbranche en de horeca.

    Vakantiedagen 2020 vervallen

    De wettelijke vakantiedagen die werknemers in 2020 hebben opgebouwd, komen in juli te vervallen. De regel geldt niet voor de extra, bovenwettelijke vakantiedagen. De werkgever is wel verplicht om werknemers op tijd te wijzen op de vervaltermijn, zodat ze nog de kans hebben om ze te benutten. Doet de werkgever dit niet, dan mag de werknemer de vakantiedagen alsnog later opnemen. Wegens de coronamaatregelen krijgen werknemers hun berg vakantie-uren maar moeilijk op.

    Verblijfsvergunning voor buitenlands personeel makkelijker aanvragen

    Voor start-ups wordt de drempel verlaagd werknemers uit het buitenland aan te nemen. Kennismigranten kunnen makkelijker een verblijfsvergunning krijgen, doordat het salaris dat ze ontvangen lager mag zijn dan bij de vorige regeling.

    NOS

    Huurbevriezing

    Bewoners van een sociale huurwoning betalen dit jaar - tot en met 30 juni 2022 - geen huurverhoging, ook geen inkomensafhankelijke. Volgens de overheid scheelt dit een huurder ongeveer zes euro per maand. Woningcorporaties en andere grote verhuurders krijgen hiervoor een tegemoetkoming van het Rijk. De huur van een vrije sectorwoning mag wel omhoog, maar voor het eerst zit daar een maximum aan van 2,4 procent.

    Registratieplicht voor verhuurdersplatforms

    Verhuurdersplatforms zoals Airbnb en Booking.com mogen in een aantal gemeenten niet zomaar advertenties plaatsen als ze geen registratienummer hebben. De gemeenten Amsterdam, Bergen en Zaanstad willen zo beter zicht krijgen op de inwoners die verhuren aan toeristen en de specifieke adressen waarop dat gebeurt. Deze regel is een uitbreiding van de Wet Toeristische Verhuur.

    Daltarief oude energiemeters vervalt

    Wie geen slimme meter heeft- een meter die automatisch kan schakelen tussen dag- en nachttarief - maar een oudere energiemeter, betaalt vanaf nu dag en nacht hetzelfde tarief voor stroom en dus niet meer een lager nachttarief. Ook stijgen de variabele energietarieven van Nederlandse huishoudens met 25 procent ten opzichte van vorig jaar, dat moet uitkomen op zo'n 160 euro op jaarbasis.

    Huis taxeren wordt duurder

    Als gevolg van nieuwe Europese regels wordt de taxatie van een huis duurder, mogelijk met een paar honderd euro. Daarnaast moet het taxatierapport uitgebreid worden. Een goedkopere en standaard online taxatie is vanaf juli vaak niet meer toegestaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het taxatierapport moet nauwkeurig beschrijven welke duurzame investeringen nodig zijn voor de woning.

    NOS

    Kleine bestellingen van buiten de EU duurder

    Op 1 juli gaan nieuwe regels in over het kopen van spullen van buiten de Europese Unie. Daardoor moet vanaf donderdag ook over producten die minder dan 22 euro kosten btw worden betaald. Goedkope pakketjes waren tot nu uitgezonderd van de btw-regels, maar volgens de nieuwe Europese regels stijgt het btw-tarief naar 21 procent.

    Als webshops het btw-tarief niet direct meerekenen bij het bestellen, dan ben je als klant uiteindelijk nog duurder uit. Dan wordt de btw namelijk geïnd als het pakketje in Nederland is aangekomen, en daar komen afhandelingskosten bij: 4 euro als je online betaalt en 7 euro als je bij een pakketpunt betaalt.

    Statiegeld op kleine flesjes

    Op plastic literflessen van bijvoorbeeld frisdrank zit al 25 eurocent statiegeld, nu komt er ook statiegeld - 15 eurocent - op de kleinere plastic flessen. De reden hiervoor is dat er nog steeds te weinig gerecycled wordt. In de praktijk staat er op veel flesjes al een statiegeldlogo. Oude flesjes zonder statiegeld kunnen niet worden ingeleverd.

    NOS

    Alcoholwet

    Op 1 juli treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Die houdt onder meer in dat er maximaal 25 procent korting op alcohol gegeven mag worden. Dat geldt alleen voor supermarkten, slijterijen en webwinkels en dus niet voor de horeca. Wie online alcohol koopt moet de leeftijd aangeven, deze wordt bij het afleveren gecontroleerd. Een meerderjarige die alcohol koopt voor een minderjarige in een café of restaurant, ook als het daarbij gaat om een eigen kind, kan een boete krijgen. Deze nieuwe wet moet problematisch drankgebruik aanpakken. Er is ook een versoepeling: vmbo-leerlingen die stage lopen bij een horecabedrijf mogen vanaf hun veertiende alcohol schenken, nu is dat nog vanaf zestien jaar.

    Ongewenste commerciële telefoontjes

    Het bel-me-nietregister verdwijnt. Burgers hoeven niet meer aan te geven als ze níet gebeld willen worden voor commerciële doeleinden, maar juist als ze wél gebeld willen worden. Bedrijven kunnen daardoor niet meer 'zomaar' iemand telefonisch benaderen met een aanbieding. Het bedrijf moet bij het opslaan van het nummer ook bijhouden hoe, waar en wanneer het verkregen is, omdat ze tot drie jaar na de overeenkomst iets nieuws mogen aanbieden, daarna vervalt de toestemming. Ook moeten bedrijven bellen met een herkenbaar nummer.

    Extra kosten bij geld opnemen

    Het wordt voor sommige mensen duurder om contant geld op te nemen bij een automaat. Als klanten binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen, moeten ze bij ABN Amro voor elke volgende opname bij een geldautomaat een paar euro per keer plus een percentage van het opgenomen bedrag betalen. De Rabobank gaat na de zomer in bepaalde gevallen ook extra geld vragen.

    NOS

    Europees corona-reiscertificaat

    Vanaf 1 juli kan er worden gereisd met een Europees corona-reiscertificaat. Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. De coronatesten zijn in juli en augustus gratis.

    Coulanceregeling Bonaire vervalt

    Voor buitenlanders die wegens d
    e coronapandemie niet uit Bonaire konden vertrekken, gold een coulanceregeling. Die vervalt op 1 juli, waarna alsnog boetes worden uitgedeeld aan de mensen die langer op het eiland blijven dan is toegestaan.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 24 juni 2021 @ 08:56
    #49
    reactie op (#48) herman_dad

    Goedemorgen, DUIZENDEN AAN BORG BIJ EINDE HUUR WORDEN VAAK NIET TERUGBETAALD, VERHUURDERS EN corporaties proberen het gewoon en vooral 'expats' of anderen vanuit buitenland zijn de dupe. maar neem dan een advocaat in de arm!   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Appartementen in Amsterdam ANP

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 06:00

    Duizenden aan borg niet terug na einde huur, 'verhuurder probeert 't gewoon'

    Commerciële verhuurders van woningen geven regelmatig de borg niet terug aan het einde van een huurcontract, terwijl er niets met een woning aan de hand is. Dat zeggen verschillende organisaties die huurders bijstaan in conflicten met verhuurders.

    Doordat tijdelijke huurcontracten steeds meer voorkomen, hebben (malafide) verhuurders ook vaker de kans om de borg in te houden. "Er zijn verhuurders die het als een extra verdienmodel zien", zegt Marcel Trip van de Woonbond. "We krijgen hier veel klachten over. Verhuurders proberen vaak iets te vinden waarom ze de borg niet terug zouden hoeven te betalen en hopen dan dat huurders het niet laten aankomen tot juridische procedures."

    Jesus Alvarez krijgt nog 2600 euro borg terug van zijn verhuurder, maar die neemt de telefoon niet op:

    0:59 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Expats kunnen fluiten naar hun borg: 'Verhuurder neemt gewoon niet op'

    Alleen al in Amsterdam gebeurt het honderden keren per jaar, zegt Gert Jan Bakker van !Woon. Die Amsterdamse stichting helpt huurders die problemen hebben met hun huisbaas. "Het gaat vaak om schokkende bedragen. Wat opvalt is dat veel expats ermee te maken krijgen. Die moeten vaak twee tot drie keer de huur betalen aan borg. En een appartement in Amsterdam kost al snel 2000 per maand. Dan heb je het dus over 4000 tot 6000 euro."

    "Tijdelijke contracten zijn de norm geworden, dus na een of twee jaar is zo'n huurder weer weg", zegt Bakker. "Expats gaan dan vaak weer terug naar hun land van herkomst of een andere internationale standplaats. Zo'n verhuurder weet dat en denkt dan: waarom zou ik de borg terugbetalen? Maar ook al zit een huurder inmiddels in Tokio, wij proberen die borg voor ze terug te halen, met brieven, incasso's en dagvaardingen."

    Maandenlang geld terugvragen

    De Spaanse Elena (echte naam bekend bij de redactie) huurde een appartement in Amsterdam met haar partner. Ze hadden 3300 euro borg betaald, twee keer de maandhuur. "Het huis was in perfecte conditie. De verhuurder zei ook dat er geen probleem was aan het eind van de huur. We zouden de borg terugkrijgen binnen drie maanden. We vroegen: waarom duurt het drie maanden als er niks aan de hand is? Dat was om belastingtechnische redenen, beweerden ze toen. Daar geloofde ik niks van."

    Ze nam contact op met !Woon en die adviseerde haar om in een brief het geld binnen een maand terug te eisen. "We hebben de verhuurder ook steeds gebeld om te vragen waar het geld bleef, maar kregen 'm niet te spreken. De secretaresse zei steeds dat ze 't zou doorgeven."

    Ook na drie maanden was er niets overgemaakt. "Toen hebben we gedreigd dat we juridische stappen zouden ondernemen. Daarna hebben we eindelijk ons geld teruggekregen. Ik sprak iemand die ook van ze had gehuurd en die zei dat ze dit vaker doen. Ze proberen het gewoon en hopen dat huurders het dan maar zo laten."

    Juridische stappen de moeite waard?

    Ook in andere steden komt het vaak voor. "We zien een stijging in het aantal meldingen, dat kan mede komen doordat we er meer op gefocust zijn", zegt Fleur van Leeuwen van Urbannerdam. Dat bureau helpt huurders in opdracht van tien gemeenten, waaronder Rotterdam, Utrecht en Leiden.

    "Wij steunen gedupeerden door de verhuurder te sommeren de borg terug te betalen, soms met succes", zegt Van Leeuwen. "Mensen kunnen ook een juridische procedure starten. Ze moeten dan wel bedenken of de kosten opwegen tegen de eventuele winst. Vanaf zo'n 500 euro borg loont het om een advocaat te nemen."

    Schade of slijtage

    Vaak grijpt de verhuurder een bepaalde schade aan om de borg te houden. "Maar die moet dan bewijzen dat het ook echt een nieuwe schade is die de huurder heeft veroorzaakt", zegt Gert Jan Bakker van !Woon.

    Huurders wordt aangeraden om aan het begin en einde van de huur samen met de verhuurder een inspectie te doen en de staat van het appartement vast te leggen, bijvoorbeeld met foto's. "Maar een nieuw krasje op de vloer, betekent nog niet dat de verhuurder borg mag inhouden", zegt Bakker. "Zoiets valt onder normaal slijtage. Het moet om echte schade gaan, bijvoorbeeld als je een deur kapot hebt getrapt."

    In het Verenigd Koninkrijk beheert een onafhankelijke derde partij de borg. Dat moet het onrechtmatig inhouden tegengaan. Afgelopen november diende GroenLinks een motie in om zo'n systeem ook in Nederland in te voeren. Die motie werd toen verworpen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-06-24 09:03:18
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 18 februari 2021 @ 00:52
    #48
    reactie op (#47) herman_dad

    Goedemorgen, HUREN WORDEN DIT JAAR 'BEVROREN' ivm corona, en WONINGEN TE KORT. Hoe verder daarmede? Goed nieuws voor alle huurders MET EEN SOCIALE HUURWONING tot 752 euro, en wees ALERT als er tóch een brief jaarlijkse huurverhoging komt? En zie ook bij forum: SCHULDEN, hulpverlening etc.... Huisuitzettingen vanwege huurschuld zijn in feite niet meer toegestaan, al helemaal niet in coronatijd, wel bij  andere zaken uiteraard als er b.v. een wietplantage.... etc. 

    En woningen TEKORT:  Een oplossing is voorgesteld o.a. in boek Van Homo sapiens naar homo glacticus, samen op weg!!! 

    Schreeuwend tekort aan woningen, wat moet eraan gedaan worden?

     16:06 IN ECONOMIE 

    We vroegen tien (belangen)organisaties en deskundigen wat er volgens hen moet gebeuren om de woningnood tegen te gaan.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • GISTEREN, 16:05 • AANGEPAST GISTEREN, 17:35

    Huren sociale sector vanwege coronacrisis niet omhoog

    De huren van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

    Het betekent dat de huren van deze woningen per 1 juli niet mogen worden verhoogd. Hoe het kabinet dat gaat betalen, wordt nog uitgezocht.

    De Kamer nam vorige week een motie aan van de SP samen met GroenLinks en PvdA. De motie kreeg onverwacht steun van de VVD, die bij alle voorgaande voorstellen tegen was. Het CDA noemde dat zo vlak voor de verkiezingen opportunistisch, omdat de VVD steeds tegen was.

    CDA, D66 en ChristenUnie willen niet dat woningcorporaties deze verminderde inkomsten gaan 'betalen'. De partijen stellen voor het geld te halen uit de investeringssubsidies die voor bedrijven apart waren gezet.

    Huurders blij, corporaties noemen het 'weinig effectief'

    "Dit is goed nieuws voor huurders", zegt een woordvoerder van de Woonbond. "Onder het bewind van Rutte hebben huurders het steeds zwaarder gekregen." Uit een rapport van het Nibud uit 2019 bleek dat toen de helft van de huurders moeite had met rondkomen. "Dit is het begin van de reparatie voor de huurders."

    Maar woningcorporatiekoepel Aedes noemt de huurbevriezing weinig effectief. "Met een algemene huurbevriezing krijgen alle huurders weliswaar iets lagere lasten, maar daarvan profiteren ook huurders die het helemaal niet nodig hebben", schrijft Aedes in een reactie. "En juist voor mensen met betaalrisico's is het nauwelijks een oplossing." Aedes had liever maatwerk gezien via bijvoorbeeld de huurtoeslag.

    De koepel is wel opgelucht dat de corporaties gecompenseerd worden voor hun bevroren inkomsten. Minder huurinkomsten betekent namelijk minder investeringen in nieuwbouw en verduurzaming. "Dat is nu niet het geval."

    ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber: "We moeten ervoor zorgen dat woningcorporaties hier niet voor opdraaien. Zij hebben financiële armslag nodig om die broodnodige woningen te kunnen blijven bouwen."

    Ook D66 vindt het niet juist als de bouwsector door de maatregel "een klap zou krijgen". Gratis geld bestaat niet, zegt de partij. "Wat ons betreft gebruiken we een deel van de investeringskorting voor grote bedrijven, de BIK, om deze huurbevriezing te financieren."

    "Met een deel van de BIK stimuleer je namelijk de bouw, katalysator van economische ontwikkeling en werkgelegenheid", zegt ook het CDA.

    De BIK, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), is een bij de linkse oppositie omstreden onderdeel van het Belastingplan. Verschillende partijen noemden dit een cadeautje voor het bedrijfsleven. Het plan haalde net een Kamermeerderheid, vooral de VVD is een groot voorstander.

    200 miljoen euro

    Demissionair minister Ollongren trekt jaarlijks 200 miljoen euro uit om woningcorporaties en andere verhuurders te compenseren. Ollongren: "Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bij komen en dat woningen onderhouden worden en duurzaam worden gemaakt."

    Het ziet ernaar uit dat er een Kamermeerderheid is om deze 200 miljoen euro te bekostigen uit de reserves voor de BIK.

    Politiek verslaggever Marleen de Rooy: "Nu de verkiezingen naderen en het kabinet demissionair is laten de coalitiepartijen elkaar los. De VVD bleek vlak voor de verkiezingen toch voor het bevriezen van de huren te zijn. Dat wilden D66, ChristenUnie en CDA al langer, en die halen nu het geld uit het potje dat de VVD zo lief is. Je moet dit zien in het licht van de verkiezingscampagne."

    Afgelopen zomer nam de Eerste Kamer nog een zeldzame motie van afkeuring aan tegen Ollongren, omdat zij de huren niet wilde bevriezen. Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat juist wel.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 15 september 2020 @ 01:02
    #47
    reactie op (#46) herman_dad

    Goedemorgen, HUREN EN HUURPRIJS... DE POLITIEK HEEFT EEN ANDER HOT-ITEM, MINISTER ZOEKT STEUN BIJ LINKSE PARTIJEN NU, voor de woonbegroting om die rond te krijgen.  Zeer veel mensen hebben er nu, heden ten dage en mede door de coronacrisis, grote moeite mee om de huurprijs te betalen of anderszins, huurverhogingen etc..... een groot maatschappelijk probleemm zie ook alle voorgaande artikelenm berichten. En zie ook bij forum: SCHULDEN, hulpverlening etc.... Huisuitzettingen vanwege huurschuld zijn in feite niet meer toegestaan, wel bij  andere zaken uiteraard als er b.v. een wietplantage.... etc. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 20:10

    Ollongren zoekt steun bij linkse partijen voor woonbegroting

    Ollongren op de gang bij de PvdA NOS

    Minister Ollongren van Wonen is bij verschillende oppositiepartijen op zoek naar steun voor haar begroting. Vandaag bracht ze een bezoek aan PvdA-leider Asscher en afgelopen vrijdag was ze al te gast bij GroenLinks. Ze heeft steun van buiten de coalitie nodig om haar woonbegroting door het parlement te krijgen.

    Ollongren heeft vooral een probleem in de Eerste Kamer, waar de coalitie slechts 32 van de 75 zetels heeft. De minister heeft een slechte verhouding met de senaat. In juni werd daar nog een motie van afkeuring tegen haar aangenomen, omdat ze weigerde de huren voor dit jaar te bevriezen.

    De linkse partijen hebben wel hun eisen voor steun. PvdA en GroenLinks willen een forse verlaging, en het liefst afschaffing van de verhuurdersheffing. Die betalen corporaties over hun sociale huurwoningen. Volgens de partijen zit die belasting de verhuurders in de weg. Ze hebben daardoor te weinig geld om te bouwen en zijn gedwongen hogere huren te vragen.

    Prinsjesdag

    Vorige week lekte uit dat het kabinet op Prinsjesdag zal bekendmaken dat de heffing structureel met 200 miljoen euro omlaaggaat, van 1,9 naar 1,7 miljard euro. Een deel van dat geld kan gebruikt worden voor huurverlagingen voor mensen met een laag inkomen, de rest voor nieuwbouw.

    "Wat er nu ligt, is niet genoeg voor de PvdA", zei Asscher na afloop van het gesprek met Ollongren. Het halveren van de verhuurdersheffing zou volgens de PvdA-leider een beter idee zijn. "Het kabinet heeft de pinpas gevonden om de crisis aan te pakken, behalve voor het wonen."

    Verduurzamen

    Eerder dronk de minister dus al een kopje koffie bij GroenLinks. Een woordvoerder van de partij zegt daarover: "We hebben het gehad over ons verzet tegen de huurverhogingen. Juist in deze tijd moet er gebouwd en verduurzaamd worden."

    Leden van het kabinet zijn de laatste tijd vaker te vinden in de gangen van de oppositiepartijen in de Kamer. De ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra waren er al eerder op zoek naar meerderheden voor hun plannen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-09-15 01:03:45
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 08 september 2020 @ 06:55
    #46
    reactie op (#45) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG HUURPRIJZEN maar ook HYPOTHEKEN: GROTE ZORGEN WANT DE HUURPRIJS SLOKT GROOT DEEL INKOMEN AL OP en er blijft dan niet veel meer over voor de andere vaste lasten (die ook seeds meer stijgen!) en vrijwel niets meer voor eten, kleding etc.etc.... laat staan andere zaken. Zie ook andere forum topics hierover o.a. SCHULDEN, schuldhulpverlening etc.... En ook het corona-overzicht elke dag o.a. 'de helft van de mensen verwacht in de financiele problemen te komen'... en ook bedrijven over de kop, en andere financiele economische problemen: 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans' uit het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg....(Bol.com o.a.) of vraag het als cadeau!

    En inmiddels leven we ook allen bijna IN DE JUNGLE: Niet alleen de huurders want ook: Rabobank verwacht in 2021 en 2022 dip in woningmarkt ook vanwege o.a. de hypotheeklasten, velen komern er niet (meer) voor in aanmerking, financiering, desondanks dat de woningmarkt inzakt, de prijzen dalen en de hypotheeklasten minder zouden zijn,. Ook Aantal bedrijven met loonsteun vanwege corona gehalveerd en velen geen werk (inkomen) meer..... hoe dan wel? Zie nogmaals: Boek genoemd!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 18:53

    Zorgen over hoge huren; 'Slokt groot deel inkomen op'

    •  Aida Brands redacteur Economie

    We zijn een steeds groter deel van ons inkomen kwijt aan woonlasten. Vooral huurders lijken dit te merken. Het CBS meldde vandaag dat huren in juli gemiddeld 2,9 procent stegen. Er zijn inmiddels grote zorgen dat mensen te veel huur betalen. Maar hoeveel meer geven we nu uit aan onze woonlasten?

    De woningmarkt is de afgelopen decennia flink veranderd. Matthijs Korevaar doet voor de Erasmus Universiteit al jaren onderzoek naar woonlasten. "In 1911 waren Amsterdammers gemiddeld 16,2 procent van hun inkomen kwijt aan een woning. In 2015 was dat 38,9 procent." Volgens Korevaar liggen de percentages in de rest van het land waarschijnlijk ietsje lager. "Maar duidelijk is wel dat we een veel groter deel van ons inkomen kwijt zijn aan wonen."

    Betere woningen

    We moeten volgens Korevaar alleen niet vergeten dat woningen tegenwoordig ook heel anders zijn. Zo leven we gemiddeld met veel minder familieleden op veel meer vierkante meter dan een eeuw geleden. En zijn woningen tegenwoordig van veel gemakken voorzien, zoals een badkamer. "De kwaliteit van wonen is echt verbeterd en als je dat meerekent valt de stijging mee", zegt Korevaar.

    Toch betekent het volgens hem niet dat zorgen over stijgende huren onterecht zijn. "We zien dat huren sinds de jaren '80 harder stijgen dan inkomens." Gecorrigeerd voor de inflatie zijn de huurprijzen sinds 1996 met 21 procent gestegen. De gemiddelde cao-lonen stegen in diezelfde periode met slechts 8 procent:

    NOS

    De prijzen voor met name sociale huurwoningen zijn gereguleerd. Deze mogen met de inflatie meestijgen, maar er is wel een maximum. Zo is de maximale sociale huurstijging dit jaar 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van je inkomen.

    Woningen in de vrije sector zijn alleen niet gebonden aan dit soort regels, verhuurders hebben meer vrijheid. De afgelopen jaren zijn de woonlasten in de vrije sector volgens het CBS relatief harder gestegen dan in de socialehuursector.

    'Tegen wil en dank'

    Volgens de Woonbond een zorgwekkende ontwikkeling omdat er juist steeds meer mensen in de vrije sector huren. "Mensen wonen er tegen wil en dank omdat ze vaak te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar niet genoeg hypotheek kunnen krijgen voor een koopwoning", zegt Marcel Trip van de Woonbond.

    Woningeigenaren hebben de afgelopen jaren ondanks stijgende huizenprijzen de woonlasten zelfs zien dalen, vooral door lage rentes.

    NOS

    Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich ernstige zorgen over de stijgende huren. Op dit moment zouden er al zo'n 800.000 mensen zijn die een te hoge huur hebben in verhouding met hun inkomen. "Nu met de coronacrisis zijn wij bang dat dit aantal alleen maar verder toe zal nemen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

    Het is volgens het Nibud door de hoge huren lastiger geworden een buffer op te bouwen. Bovendien moeten starters een eigen spaarpot hebben omdat je voor het kopen van een woning steeds meer eigen geld moet meenemen.

    'Oneerlijk'

    Een groot deel van de woonlasten van woningeigenaren is opbouw van eigen vermogen. Huiseigenaren kunnen hun woning immers weer verkopen.

    De woningmarkt zou eerlijker verdeeld moeten worden tussen woninghuurders en woningkopers, vindt zelfstandige Marijke de Leeuw:

    1:06   Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Ik heb als zelfstandige minder kans op een hypotheek'

    Toch is de een op een vergelijking tussen de hypotheekkosten en de huurprijzen, volgens het Nibud iets te kort door de bocht. Vaak wordt niet rekening gehouden dat er bij een koopwoning ook kosten zitten zoals verzekeringen, belastingen en onderhoud die vaak wel in de huurprijs zijn inbegrepen. Als die kosten wel worden meegerekend zijn de verschillen tussen de woonlasten voor een zelfde soort huis van huurder en woningeigenaren niet heel groot.

    Toch maakt het voorlichtingsinstituut zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van de huurprijzen. Het Nibud denkt dat enkel de huren bevriezen niet voldoende is. "De huren zullen moeten worden verlaagd. Een te grote groep kan nu gewoon zijn woonlasten eigenlijk al niet betalen", zegt Vliegenthart. Daarnaast moeten er volgens het Nibud de huurprijzen in de vrije sector strenger gereguleerd worden.

    Ook in de Tweede en Eerste Kamer zijn er pittige discussies gevoerd met minister OIlongren over de huren. Een aantal partijen, waaronder de SP, willen dat Ollongren de huren bevriest in tijden van de coronacrisis. De minister wil liever specifiek kijken naar huurders die in de problemen komen en wil niet de huren integraal bevriezen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-09-08 07:07:31
    handtekeningafbeelding
  • maandag 07 september 2020 @ 01:18
    #45
    reactie op (#44) herman_dad

    Goedemorgen, GROOTSTE HUURSTIJGINGEN IN 6 JAAR, VELEN KUNNEN DE HUUR NIET MEER BETALEN, en niet alleen door 'coronaperikelen'. Onbetaalbaar voor velen en de huurschulden nemen alleen maar toe. Zie ook rubnriek SCHULDEN IN FORUM  daarover! Een groot maatschappelijk probleem.

    In veel gevallen toch huurverhoging: 'Praat erover als je in de problemen komt'

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 00:00

    Hoogste huurstijging in 6 jaar, vooral in Rotterdam en Den Haag

    Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de grootste stijging sinds 2014. De grootste huurverhoging was dit jaar in Rotterdam en Den Haag, waar de huren met respectievelijk 4,1 en 3,6 procent stegen. In Amsterdam gingen de prijzen gemiddeld met 3,5 procent omhoog.

    De hogere stijging is vooral het gevolg van de hogere inflatie, meldt het CBS. De maximaal toegestane huurstijging is gekoppeld aan de inflatie: als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren harder meestijgen. In 2020 was deze maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder.

    Het inflatiecijfer van dit jaar was 2,6 procent. Dat betekent dat de reële huurstijging - de gemiddelde huurverhoging min de inflatie - dit jaar op 0,3 procent lag. Sinds 2009 is de reële huurstijging niet zo laag geweest.

    Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat de gebruikelijke huurverhoging op 1 juli niet zou doorgaan vanwege de coronacrisis, maar tweemaal legde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een motie hierover naast zich neer. Volgens haar was een huurbevriezing niet nodig en moesten verhuurders hun huurders helpen als zij financiële problemen hadden. De Eerste Kamer steunde vervolgens een motie van afkeuring tegen de minister, wat zeer zeldzaam is.

    Sociale huurwoningen

    70 procent van alle huurwoningen is van woningcorporaties. Zij hebben vooral huurwoningen in hun bezit, maar ook woningen in de vrije sector. De huren van hun sociale huurwoningen stegen dit jaar gemiddeld met 2,7 procent. Een klein deel van de corporaties heeft de huurverhoging uitgesteld naar later dit jaar. Dat gaat om ongeveer 100.000 woningen van de in totaal 2,3 miljoen.

    Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, zei half augustus dat een half procent van de huurders van 150 ondervraagde corporaties gebruik heeft gemaakt van een betalingsregeling. Volgens de woonkoepel was de financiële situatie van veel huurders na de lockdown snel weer verbeterd, bijvoorbeeld dankzij inkomensondersteuning door de overheid. Daarbij kunnen huurders in de sociale sector als zij minder dan een bepaald bedrag verdienen, aanspraak maken op huurtoeslag.

    Vrije sector

    In de vrije sector steeg de gemiddelde huur dit jaar met 3,0 procent. Dat is lager dan in 2019. Toen stegen de huren in de vrije sector gemiddeld met 3,3 procent. Volgens Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang, zagen zijn leden huurachterstanden nauwelijks oplopen. Ongeveer 40 procent van de woningen van de leden van Vastgoed Belang vallen in de vrije sector. Van de Noort denkt dat de steunmaatregelen van de overheid ertoe hebben geleid dat er geen grote huurachterstanden zijn ontstaan.

    De huren stijgen vooral als er een nieuwe bewoner in een huurwoning komt. Bij het aantreden van nieuwe huurders steeg de huurprijs gemiddeld met 9,5 procent ten opzichte van de huurder ervoor. Vorig jaar was dat 8,2 procent. Verhuurders zijn niet gebonden aan een maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in een woning trekt.

    "Door de krapte op de woningmarkt zie je dat de huurprijzen van buren in één complex enorm kunnen verschillen", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Sommige mensen huren al twintig jaar voor een laag tarief. Als zij vertrekken, wordt de huur voor de nieuwe huurders gelijk een stuk hoger."

    Elke twee jaar stevig omhoog

    Sinds 2016 mogen verhuurders tijdelijke contracten afsluiten van maximaal twee jaar. De Woonbond is daar niet blij mee. "Dit moest ervoor zorgen dat het verhuren van woningen makkelijker wordt en er daardoor meer aanbod zou komen", zegt een woordvoerder. "Maar in feite betekent het flexibiliteit voor de verhuurder, die nu elke twee jaar nieuwe huurders voor de woning kan regelen en de huur naar believen kan verhogen. Dit zien we dan ook veel gebeuren."

    Carla Huisman, onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, waarschuwde eerder voor een stille verschuiving van vaste huurcontracten naar overeenkomsten van maximaal twee jaar. Volgens haar neemt het aantal tijdelijke huurcontracten dus toe, maar blijkt nergens uit dat er ook meer woningen zijn bijgekomen: "Zeker in de huidige krappe markt zit je niet te wachten op dit soort contracten. Je moet consumenten beschermen. Nu gebeurt dit veel in grote steden als manier om huren flink op te rekken."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 21 april 2019 @ 00:40
    #44
    reactie op (#43) herman_dad

    Goedemorgen, HUREN IN DE 'PARTICULIERE' SECTOR? Na 2 jaar vaak uit huis gezet en geen contract omdat zij, de huurders dan, huurechten krijgen volgens de wet. Een politieke dwaling blijkt nu in feite, de 'Huurwet' die toen is aangenomen en de Kamer wil er nu weer vanaf? Maar het 'huurrecht' en zo wie zo HUREN van woningen lijkt steeds meer onder druk komen te staan in de huidige maatschappij?    

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Verzet tegen tijdelijke huurcontracten in particuliere sector

     VANDAAG, 22:12

    POLITIEK

    Verschillende Kamerleden willen af van de in 2016 aangenomen huurwet, meldt RTL Nieuws. Door die wet is het mogelijk een particuliere woning tijdelijk te verhuren zonder dat de huurder huurbescherming heeft. Maar het gevolg is dat huurbazen huurders vaak na twee jaar hun huis uit zetten omdat die anders huurrechten krijgen. In dat geval kan de verhuurder niet meer van hen af komen.

    De wet werd destijds ingevoerd om het verhuren van een woning makkelijker te maken zodat er meer aanbod zou komen. Eerder kon een huurder er zo lang mogelijk blijven als hij wilde, en dat schrikte sommige potentiële verhuurders af.

    Kosten

    Paul Smeulders van GroenLinks vindt dat huurders nu juist de dupe geworden van de flexibilisering van de huurmarkt. "Deze wet is nu vooral goed voor verhuurders die op korte termijn winst willen maken", zegt hij tegen RTL. Ook PvdA, SP en PVV zijn niet tevreden over de huurwet.

    Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moet het huurcontract voor onbepaalde tijd bij woningcorporaties in de meeste gevallen het uitgangspunt blijven. Het ministerie verwacht dat grote professionele verhuurders in de particuliere sector ook niet zitten te wachten op kortlopende contracten, omdat ze iedere keer kosten moeten maken bij het vinden van een nieuwe huurder en het opstellen van een nieuw contract.

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 25 maart 2019 @ 01:04
    #43
    reactie op (#42) herman_dad

    Goedemorgen, GROOT TEKORT AAN SOCIALE HUURWONINGEN. Er zou zelfs een 'Deltaplan' voor nodig zijn om dit maatschappelijke probleem op te lossen en geen mensen uiteindelijk 'op straat te laten komen'... Overigens: gelezen in bekende boek... 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... HIER zien we dat ook weer pur sang... grote discriminatie tussen de mens Homo sapiens.     

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Tekort sociale huurwoningen is zo groot dat er een deltaplan nodig is'

    VANDAAG, 18:54

    BINNENLAND

    Een oud bejaardenhuis dat in Veenendaal werd omgebouwd tot huurwoningen WELKOM VEENENDAAL

    GESCHREVEN DOOR

    Reinalda Start researchredacteur

    Het tekort aan sociale huurwoningen is opgelopen tot zo'n 80.000. Het probleem is inmiddels zo groot dat alles op alles gezet moet worden om het op te lossen. Daar is een nationaal deltaplan voor nodig, zegt de Federatie Opvang, de organisatie voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

    Zo'n plan moet gemeenten, ontwikkelaars en investeerders stimuleren snel extra woonruimte te bouwen. En minstens 15.000 woningen per jaar waar de Tweede Kamer deze week toe opriep. Het is extra nodig omdat nu vooral kwetsbare groepen de dupe zijn, zegt de federatie. Zij hebben dringend behoefte aan betaalbare woonruimte.

    Er is zo'n groot tekort aan betaalbare huizen, dat mensen die heel snel een huis nodig hebben nauwelijks aan een urgentieverklaring kunnen komen. Die verklaring is in de praktijk op veel plekken eigenlijk alleen maar verkrijgbaar voor statushouders en mensen die moeten verhuizen vanwege de sloop of renovatie van hun huurwoning. Ook mensen die uitstromen uit de geestelijke gezondheidszorg krijgen altijd voorrang. Zij hebben geen urgentie nodig.

    Anderen die met spoed een huis zoeken, komen dus achteraan op de wachtlijst. En zijn in nood aangewezen op de daklozenopvang, die overvol is, de particuliere kamerverhuurmarkt of vakantieparken. Op een recent congres over flexwonen in Gelderland, spraken zowel gemeenten als woningcorporaties hier hun zorg over uit.

    Ik kreeg te horen: 'ga maar op kamers, want voor gescheiden mannen hebben we geen geschikte woonruimte'. Ik zat er helemaal doorheen.

    Richard

    Het woningtekort speelt dan ook in het hele land. Neem Richard (50) uit Veenendaal. Hij woonde negen maanden in zijn Suzuki Swift. Een kennis kon dat niet aanzien en regelde tijdelijk een te duur vakantiehuis op een park. De daklozenopvang was Richard eerder ontvlucht omdat hij zich daar te onveilig voelde. Zijn scheiding en de ziekte van Lyme maakten dat Richard in no timedakloos werd. Hij klopte tevergeefs aan bij de woningcorporatie en bij de gemeente voor een sociale huurwoning. Hij kreeg ook geen urgentieverklaring.

    "Ik kreeg te horen: ga maar op kamers, want voor gescheiden mannen hebben we geen geschikte woonruimte. Ik zat er helemaal doorheen", vertelt hij. Richard heeft nu onderdak gevonden in een voormalig bejaardenhuis bij Welkom Veenendaal.

    Bekijk hier een reportage over het project in Welkom Veenendaal.

    Video afspelen

    01:28

    'Ik woonde eerst in een pipo-wagentje dat erg koud was in de winter'

    Hoeveel mensen in dezelfde situatie zitten als Richard en niet urgent genoeg worden gevonden is onbekend. Niemand houdt bij hoeveel mensen in nood aankloppen bij een gemeente of wooncorporatie en tevergeefs om een urgentieverklaring vragen. Vaak proberen mensen het niet eens, omdat ze vantevoren al te horen krijgen dat hun aanvraag kansloos is.

    Verdeling van schaarste

    Maar Richard is zeker geen uitzondering, zegt Karin van Brunschot van de Federatie Opvang. Sinds de economische crisis in 2008 is de druk op de daklozenopvang flink toegenomen. Uitstromen uit de opvang is vrijwel onmogelijk, ziet Van Brunschot. "Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen en met name eenpersoonswoningen. Een gemeente kán een huisvestingsverordening opstellen met daarin afspraken over het aantal sociale huurwoningen en de urgentieprocedures. Maar dat heeft lang niet iedere gemeente. En ook dat is geen oplossing voor het gebrek aan woningen: het is verdeling van de schaarste", stelt Van Brunschot.

    De federatie heeft berekend dat ruim 10.000 zwerfjongeren en andere kwetsbare mensen woonruimte nodig hebben. Ook gescheiden mannen als Richard moeten snel een woning kunnen krijgen om dakloosheid te voorkomen. Daarbij zijn vormen van flexwonen, zoals het project in Veenendaal, heel goed snel in te zetten, zegt Van Brunschot. Maar, waarschuwt ze, dat moet gemeenten er niet van weerhouden om een permanente sociale woning te realiseren.

    We huisvesten mensen en helpen ze weer op weg.

    Cora van de Bovenkamp

    De oproep van de Federatie Opvang vindt gehoor bij de Tweede Kamer. Afgelopen dinsdag nam de Kamer een motie aan die het kabinet oproept met een noodplan te komen voor de bouw van zeker 15.000 tijdelijke woningen per jaar. Het is een initiatief van Erik Ronnes (CDA). Hij wil gemeenten, ontwikkelaars en investeerders stimuleren om sneller aan de slag te gaan en op grote schaal nieuwe huizen te bouwen. Om te zorgen dat dat ook echt gebeurt, moet de Kamer ieder half jaar worden geïnformeerd over de voortgang. Onderzoeksbureau ABF heeft becijferd dat het tekort aan woningen in Nederland momenteel op 263.000, waarvan zo'n 80.000 sociale huurwoningen.

    Of iemand voor een urgentieverklaring in aanmerking komt verschilt per gemeente. Er zijn gemeenten die ook mantelzorgers een urgentieverklaring verstrekken. Wie in de gemeenten Utrecht, Zeist, Stichtse Vecht en Bunnik, waar de procedure gezamenlijk wordt geregeld, om urgentie vraagt, krijgt vantevoren een waarschuwing. "Urgentie wordt alleen verleend in zeer uitzonderlijke gevallen." Alleen iemand die buiten eigen schuld dakloos dreigt te raken kan een poging wagen. Een aanvraag indienen kost geld, dat kan ook een drempel zijn voor mensen die juist financieel aan de grond zitten.

    Overlast van buren of burenruzie geven ook geen recht om snel een ander huis te krijgen.

    Huisvestingsverordening Regio Utrecht

    "U krijgt géén urgentie als u door een relatiebeëindiging door de rechter uit de woning wordt gezet; als u als gevolg van financiële problemen, bijvoorbeeld huurschuld, dakloos wordt, als uw woning op last van de rechter is ontruimd als gevolg van overlast. Er is ook geen urgentie bij problemen in verband met kamerbewoning of inwoning bij bijvoorbeeld ouders, familie, vrienden of kennissen. Ook niet bij te kleine woonruimte, bijvoorbeeld na gezinsuitbreiding. Overlast van buren of burenruzie geven ook geen recht om snel een ander huis te krijgen. En ook niet bij gebrekkige woonruimte of als iemand dakloos wordt na onderhuur."

    Vrije sector of kamerhuur

    Niet overal zijn de criteria hetzelfde. In de gemeente Ede komen meer groepen in aanmerking voor een urgentieverklaring. Daar kan deze wel worden gekregen na een scheiding. Hoewel dat voor een moeder kansrijker is dan voor de vader. Ook mensen die mantelzorg ontvangen of verlenen, komen in aanmerking voor een urgentieverklaring. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag. In de regio Arnhem-Nijmegen krijgt iemand vier maanden de tijd om met urgentie in de hele regio woonruimte te zoeken. Lukt dat niet, dat vervalt de urgentie. Als een vrijesectorwoning, kamerhuur of tijdelijke inwoning ook een oplossing biedt, wordt een aanvraag afgewezen.

    BEKIJK OOK

    Duizenden nieuwe woningen nodig in Gelderland, tiny house kan oplossing zijn

    'Mensen denken recht te hebben op een rijtjeshuis met tuin, dat moet anders'

    Den Haag gaat woontorens bouwen om woningtekort aan te pakken

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding