Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

13619 keer bekeken

Aardbevingen NEDERLAND NAV GASBORINGEN en MIJNBOUW (Limburg)

  • woensdag 11 september 2019 @ 01:03
    #182
    reactie op (#181) herman_dad

    Goedemorgen, GASWINNING GRONINGEN STOPT AL IN 2022. Waar komt uw en mijn gas dan vandaan, voorzover u nog bent aangesloten op de gasleiding en dat zijn vrijwel alle huizen er nog velen?

    Als Gronings gas wegvalt, hoe verwarmen we dan straks onze huizen?

     GISTEREN, 16:26 IN BINNENLAND 

    Er komt vanaf 2022 (bijna) geen gas meer uit Groningen. De oplossing zit hem in gasimport - en op langere termijn alternatieve verwarmingsbronnen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Waarom kan de gaswinning in Groningen nu wel naar nul?

     GISTEREN, 20:15

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Heleen Ekker en Reinalda Start redacteuren Binnenland

    Het blijkt nu toch mogelijk om de gaskraan in Groningen eerder dicht te draaien. In 2022 stopt de winning in Groningen, op mogelijk een enkele koude winter na. Komend gasjaar (2019-2020) duikt de winning volgens minister Wiebes onder de 12 miljard kuub, iets waar het Staatstoezicht op de Mijnen vanwege de veiligheid in Groningen in 2013 voor het eerst om vroeg.

    Een jaar eerder, in 2012, werd Groningen getroffen door de zwaarste aardbeving als gevolg van de gaswinning. Een overzicht:

    Video afspelen

    02:32

    Gaswinning Groningen: van goudmijn tot hoofdpijn

    De laatste jaren is er door Groningers en veel politieke partijen voortdurend gevraagd of de winning sneller naar beneden kon. Het antwoord was vrijwel steeds hetzelfde: we kunnen niet zomaar minderen, want we kunnen mensen in binnen- en buitenland niet in de kou laten zitten. Niet alleen gebruiken vrijwel alle huizen in Nederland het gas uit Groningen, ook veel bedrijven en miljoenen mensen in landen als Duitsland en België zijn ervan afhankelijk.

    De zogenoemde leveringszekerheid zou in het geding komen, als de winning te snel werd teruggebracht naar een veiliger en dus lager niveau. Waarom kan het nu dan toch wel?

    90 miljoen

    Om te beginnen heeft het kabinet nieuwe afspraken kunnen maken met Shell en Exxon, de eigenaren van het gas in Groningen. Kern van de afspraak is dat de gasopslag bij Norg niet meer wordt gebruikt om Groningengas in op te slaan voor piekperiodes. In plaats daarvan wordt buitenlands gas opgeslagen, zodat de hoeveelheid Groningengas sneller naar beneden kan. Deze afspraak kost 90 miljoen euro, blijkt uit de brief die minister Wiebes vandaag naar de Kamer stuurde.

    Vanwege de historische samenwerking bij de gaswinning in Groningen, kan de Staat niet zomaar in zijn eentje besluiten nemen. Als de minister van Economische Zaken iets wil veranderen, moet hij in overleg met Shell en Exxon.

    Wiebes zegt daarover: "Sinds eind mei hebben de minister van Financiën en ik intensief onderhandeld met Shell en ExxonMobil". In een voorlopig akkoord zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de gasopslag in Norg.

    De gasopslag in Norg is een belangrijke schakel in het terugbrengen van de gaswinning ANP

    Decennialang was de opdracht aan Shell en Exxon, die samenwerken in de NAM, juist om met het gas zoveel mogelijk geld te verdienen. Het grootste deel van de opbrengst ging direct naar de staatskas. Pas sinds enkele jaren mag er niet meer gas gewonnen worden dan voor de leveringszekerheid noodzakelijk is. Maar over welke hoeveelheid het dan precies ging, daarover bestond vaak onduidelijkheid.

    Uit eerder onderzoek door de NOS, begin vorig jaar, bleek dat er nog volop mogelijkheden waren om de gaskraan in Groningen verder dicht te draaien, zonder dat de leveringszekerheid in gevaar zou komen. De Gasunie liet begin deze zomer weten toch mogelijkheden te zien om het veilige niveau van 12 miljard kuub dichterbij te brengen. Op dezelfde dag stemde de Tweede Kamer over een motie, waarin het kabinet werd opgeroepen om zo snel mogelijk dat veilige niveau te halen.

    Dat nu wordt aangekondigd dat de gaswinning al binnen drie jaar helemaal naar nul kan, zal opnieuw verbazing wekken. Al eerder verzuchtte de Groningse Commissaris van de Koning, René Paas, tegenover de NOS dat die leveringszekerheid "van elastiek" is. Want telkens bleek het mogelijk om minder gas te winnen, als de omstandigheden of de rechter daarom vroegen. En telkens bleek dat mensen en bedrijven niet in de kou kwamen te zitten.

    Geen minimum gewonnen

    Opmerkelijk waren de opmerkingen van gasleverancier GasTerra, eerder deze zomer. Het bedrijf, waarin Shell, Exxon en de Nederlandse Staat samenwerken, is groothandelaar in aardgas en de enige afnemer van het Groningengas. Het bedrijf liet weten nooit de opdracht te hebben gekregen om zo min mogelijk gas te winnen, maar in plaats daarvan altijd onder een afgesproken maximum te zijn gebleven.

    "Onder oud-minister Kamp kregen wij altijd te horen dat er een maximum-hoeveelheid Groningengas mocht worden gewonnen", aldus een woordvoerder van GasTerra. "Wij moesten er dus samen met de producent voor zorgen dat we daar onder bleven zitten. Dat is een andere opdracht dan zo weinig mogelijk verkopen. Een productiemaximum is iets heel anders dan streven naar een minimum."

    Die opmerking wekte verontwaardiging bij sommige Kamerleden. Ze verweten het handelsbedrijf dat het niet zelf, op basis van vragen in de Tweede Kamer, de conclusie heeft getrokken minder gas te verkopen. In de Tweede Kamer zijn de afgelopen jaren meer dan duizend Kamervragen gesteld en ontelbaar veel debatten gevoerd over de gaswinning in Groningen.

    Minister Wiebes verwees vandaag naar het kabinetsbesluit van maart vorig jaar: toen werd besloten om de gaskraan in 2030 helemaal te sluiten. "Ik heb ook gezegd dat ik alles op alles zet om alle mogelijkheden te benutten om die gaswinning zo snel mogelijk naar nul te krijgen. En dat is wat ik doe."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-09-11 01:06:41
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 24 mei 2019 @ 00:39
    #181
    reactie op (#180) herman_dad

    Goedemorgen, VEEL SCHADE IN GRONINGEN NA LAATSTE BEVING EN MINISTER WIEBES, GAAT WEL HÉÉL KORT DOOR DE BOCHT.... Hij heeft inmiddels wel excuses aangeboden.

    Acuut onveilige situaties in Groningen na aardbeving

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Sorry Wiebes voor 'bevinkje' bij luidruchtig onthaal in Groningen

     VANDAAG, 14:24

    REGIO

    Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers RTV NOORD

    Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers RTV NOORD

    Groningers luiden de noodklok RTV NOORD

    Groningers demonstreren tijdens het bezoek van de ministers RTV NOORD

    Minister Wiebes biedt zijn excuses aan over een uitspraak die hij vandaag deed bij zijn bezoek aan Groningen. In zijn uitleg waarom hij nog niet direct met concrete maatregelen komt noemde hij de aardbeving van gisteren "een bevinkje".

    Op de vraag van RTV Noord waarom Wiebes tijdens zijn bezoek niets concreets kon bieden aan de gedupeerde Groningers, zei hij: ''Het versnellingspakket waar de maatregelen in zitten gaan we over twee weken bespreken. Als we dat nu allemaal hadden moeten doen aan de hand van één bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.''

    De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties. SP-kamerlid Sandra Beckerman noemde het "volstrekt onnacceptabel en volstrekt onvoldoende". D66-kamerlid Matthijs Sienot vindt "verkleinwoorden hier absoluut ongepast".

     Mario Miskovic @marioomiskovic

    Hij zei het echt: '...als we dat allemaal hadden moeten doen aan de hand van een bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.' Verspreking of ...? #rtvnoord

    6 uur geleden

    "Het was inderdaad een stomme verspreking. Ik heb eerder juist benadrukt hoe heftig deze beving is voor de bewoners", zei Wiebes na de commotie. "Ik probeerde duidelijk te maken dat deze ene beving niet de aanleiding is om nu opeens iets uit de mouw te toveren, maar dat we al maanden continu zoeken naar mogelijkheden voor verbetering en versnelling. Dat verdienen de Groningers."

    Samen met minister Ollongren was hij vandaag bij het dorpshuis in Westerwijtwerd waar ze met inwoners spraken over de aardbeving van gisteren. De ministers werden met protestborden en spandoeken onthaald

    Veel Groningers zijn woedend omdat ze vinden dat de gaswinning moet stoppen. "Genoeg is genoeg", "Wiebes weg" en "Boos en bang", stond er onder meer op de spandoeken. De inwoners van Westerwijtwerd riepen ook terwijl de ministers langsliepen. "Tempo, tempo", zeiden ze.

    De aardbeving was gisteren vroeg in de ochtend en had een kracht van 3,4.

    Ollongren en Wiebes gingen in en bij het dorpshuis in Westerwijtwerd het gesprek aan:

    Video afspelen

    01:06

    'Groningers zijn mensen die zich niet laten kisten'

    De Groninger Bodem Beweging had opgeroepen tot het protest. Vice-voorzitter Derwin Schorren is niet optimistisch over het resultaat van het bezoek van de bewindslieden, zei hij van tevoren tegen RTV Noord. "We verwachten er niets van. Het wordt een bezoek als alle andere bezoeken, met geen nieuwe uitkomsten. Het gaat eigenlijk alleen maar om geld. Wie gaat het betalen? De NAM of de Staat. Ze willen allebei zo weinig mogelijk betalen."

    Toch vindt Schorren het nodig om een signaal af te geven. "Omdat wij continu moeten uitdragen dat het ons aan het hart gaat wat hier gebeurt. Want hier staan gewoon gezinnen. Burgers die te maken hebben met de gevolgen van de gaswinning. Met de procedures die daarop volgen. Met scheuren in de huizen omdat de gaswinning nog steeds niet terug is naar nul. Maar ook psychisch leed, omdat mensen in onzekerheid leven en kinderen niet op hun slaapkamer durven slapen."

    BEKIJK OOK

    Groningen opgeschrikt door forse aardbeving

    Acuut onveilige situaties in Groningen na aardbeving

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van RTV Noord

     

    Gewijzigd op 2019-05-24 00:40:22
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 22 mei 2019 @ 06:53
    #180
    reactie op (#179) herman_dad

    Goedemorgen, 'BREAKING' ZWARE AARDBEVING NRD. GRONINGEN EVEN VOOR 06.00 u. Kracht 3,4, de zwaarste was 3,6 destijds. Er zijn nog geen berichten over schade, maar die zal er zeker weer (opnieuw?) zijn. Laten we er van uitgaan, er zijn nog nooit slachtoffers geweest, gelukkig, maar ook deze keer niet.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

    Groningen opgeschrikt door forse aardbeving

     VANDAAG, 06:15

    BINNENLAND

    In de provincie Groningen is vanochtend een forse aardbeving geweest. Het KNMI meldt dat die een kracht had van 3,4. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd.

    De zwaarste beving ooit in de provincie was 3,6.

    De redactie van RTV Noord kreeg rond 05.50 uur vanuit een groot deel van de provincie honderden berichten van mensen die de beving voelden.

    Er werd gereageerd vanuit Winsum, Ten Boer, de stad Groningen, Haren, Bedum, Zeerijp en Appingedam.

     KNMI @KNMI

    Recente aardbeving in Nederland: op 2019-05-22 om 03:49:00 UTC (05:49:00 NL) vond in #Westerwijtwerd een #aardbeving plaats met een magnitude van 3.4 (automatisch). https://t.co/pS0ZlGVl3J

    13 minuten geleden

    Op Twitter melden Groningers dat ze wakker zijn geschrokken:

     Mark ð“‚€ @voidzorro

    Dit was wel echt een #aardbeving in Groningen, adrenaline en hele huis wakker

    27 minuten geleden

     Erik @ErikHollanderNL

    Ook goedemorgen.... #aardbeving 5:49 uur Reitdiepwijk Groningen stad. Krakend kozijn met doffe dreun gevolgd door schudden in bed. Duurde 3-5 seconden.

    27 minuten geleden

     Erick Bakker @erickpaulbakker

    #aardbeving Vlak voor zes uur.... De kozijnen kraakten in hun sponningen en in mijn bed waren de trillingen duidelijk voelbaar. Voor het eerst in @BinnenstadOost Groningen een aardbeving meegemaakt. BIZAR!

    28 minuten geleden

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 22 februari 2019 @ 00:41
    #179
    reactie op (#178) herman_dad

    Goedemorgen, EN WEER: FOUT BIJ METINGEN BEVINGEN GRONINGEN, ditmaal. Na de 'Energiekosten', Pulsvisserij, Belastingdienst, CBR, IND, zie elders ook in Nieuwsclubs, is dit weer het volgende dat het failliet van de (semi)overheidsdiensten en de POLITIEK aantoont. En neen niet denken de 'nieuwe politiek(e partijen) die alles met een enorme 'overtuiging' (of politiek opportunisme) de wereld willen verbeteren, ook die kunnen dat. Het is het 'systeem van het INSTITUUT politiek en de totale manier van leven op Aarde, dat verkeerd is, en daar komen we nu allen achter, steeds meer? Zie elders en ook oudere forumberichten hier, hoe we dat mogelijk kunnen oplossen...

    AANVULLING 23-2-2019: De schuld van de verkeerde berekeningen ligt bij het KNMI... zeker dat zal ook wel, moet wel een fout v an hen zijn... maar dan nog, POLITIEK GEZIEN?   

    Wiebes onderzoekt gevolgen KNMI-meetfouten voor Groningers

     GISTEREN, 16:06 IN POLITIEK

    De minister zegt dat de mensen in het aardbevingsgebied al genoeg onzekerheden hebben en laat uitzoeken of dit iets betekent voor de versterking van huizen.

    Inspectie somber over zorg in aardbevingsgebied

     WOENSDAG, 22:50 IN REGIO

    Het uitblijven van duidelijkheid over onder meer herstel en versteviging van huizen in Groningen leidt tot veel onzekerheid, zegt de inspectie.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Fout bij KNMI-meting Groningse aardbevingen, Kamer wil opheldering

    VANDAAG, 20:45

    AANGEPAST OM 22:29

    BINNENLANDPOLITIEK

    Een seismograaf bij het KNMI in De Bilt ANP

    Het KNMI heeft een fout gemaakt met het afstellen van apparatuur voor het meten van de Groningse aardbevingen. De aardtrillingen worden gemeten met seismometers en zogenoemde versnellingsmeters die vooral de beving op de grond meten.

    In augustus 2018 ontdekte het KNMI "inconsequenties" in de fabrieksinstellingen en in december zijn deze versnellingsmeters opnieuw afgesteld. Het KNMI heeft minister Wiebes pas kort geleden verteld over de niet goed afgestelde apparatuur. Het instituut biedt in een brief zijn excuus aan voor het niet doorgeven van de fout.

    Klein

    Het KNMI benadrukt dat het verwachte effect van de meetfout klein is,schrijft minister Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. "Het KNMI geeft aan dat er geen sprake is geweest van onjuiste meldingen van opgetreden aardbevingen, niet in aantal, tijdstip, locatie of magnitude", zo staat in de brief.

    Wiebes laat de consequenties nu in kaart brengen, want op basis van de KNMI-metingen wordt gekeken of huizen versterkt moeten worden of dat getroffen huiseigenaren recht hebben op een schadevergoeding. "Er mag geen enkele twijfel bestaan over de correctheid van de meetgegevens, ook niet als het gaat om kleine afwijkingen", zegt de minister.

    Niet ok

    In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de meetfout. Regeringspartij VVD benadrukt dat er geen twijfel mag bestaan over meetgegevens. "Dit is echt niet ok", stelt VVD-woordvoerder Yesilgoz. "Dit kunnen de mensen in Groningen echt niet gebruiken."

    Oppositiepartij PvdA spreekt over een zeer ernstige zaak. "Nee! Niet weer. Komt er dan geen einde aan? twittert PvdA-Kamerlid Nijboer. "Weer nieuwe onzekerheid over welke huizen om Groningen onveilig zijn." Hij wil snel een debat met verantwoordelijk minister Wiebes.

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-02-23 00:22:35
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 01 februari 2019 @ 00:56
    #178
    reactie op (#177) herman_dad

    Goedemorgen, RAAD VAN STATE VINDT DAT GASWINNING IN GRONINGEN NIET DIRECT HOEFT TE STOPPEN. Een bittere tegenvaller weer voor veel gedupeerden, maar grotere belangen hebben dus weer meegewogen? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Raad van State: gaswinning Groningen hoeft niet direct te stoppen

    VANDAAG, 11:30

    BINNENLAND

    Een huis in Loppersum is gestut HOLLANDSE HOOGTE

    Het kabinet hoeft de gaswinning voorlopig niet verder terug te brengen dan al was afgesproken. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, besloten in een spoedprocedure. Die was aangespannen door twee mensen uit de Groningse dorpen Sappemeer en Noordbroek.

    Het kabinet besloot vorig jaar om de gaswinning verder af te bouwen en de gaskraan in 2030 helemaal dicht te draaien. De twee Groningers vinden dat het niet snel genoeg gaat en eisten dat het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld zou stopzetten of flink zou beperken in afwachting van een beroepsprocedure die nog loopt.

    Belangen afwegen

    De Raad van State noemt het een complexe zaak, waarbij eigenlijk nader onderzoek nodig is om tot een grondige inhoudelijke beoordeling van de bezwaren te komen. Omdat de spoedprocedure vereist dat er snel een uitspraak komt, heeft de RvS de betrokken belangen afgewogen.

    Voor de voorzieningsrechter was er geen aanleiding om op dit moment de gaswinning helemaal stop te zetten of verder terug te brengen. Daarbij weegt zwaar dat de minister stelde dat er "onacceptabele risico's" zullen ontstaan als dat gebeurt. Zo zouden bedrijven failliet kunnen gaan en mensen hun huizen niet meer kunnen verwarmen, zegt de Raad van State in de uitspraak. Ook wordt het er niet veiliger door als de gaswinning sterk wordt verminderd, omdat het risico op aardbevingen niet meteen kleiner wordt.

    In april wordt de gaswinning bij de Raad van State uitgebreid behandeld en komen de bezwaren van 26 mensen en organisaties aan bod. Dan volgt de bindende uitspraak.

    BEKIJK OOK

    Nieuw gasdebat terwijl Groningers en minister over schade zwartepieten

    Gefrustreerde Groningers in tranen bij bezoek Wiebes: 'Er gebeurt niks'

    Nog 5000 Groningers willen vergoeding voor immateriële schade

    De Nederlandse bodem zakt meer dan verwacht

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 31 mei 2018 @ 00:35
    #177
    reactie op (#176) herman_dad

    Goedemorgen, HANS ALDERS, 'COORDINATOR' STAPT OP, IN CONFLICT MET MINISTER.... Niet te geloven weer, wéér DE POLITIEK DIE HET LAAT AFWETEN en BLUNDERT.....MINISTER... en wie is er weer het slachtoffer.. juist de gedupeerden die weer langer kunnen wachten.

    Zie en lees art. RTL/NIEUWS,  Twitter bronnen

    30 mei 2018 15:11

    Conflict over schadeherstel Groningen, Alders stapt op

    Hans Alders in het Tweede Kamergebouw. 

    © ANP

    Een conflict tussen minister Eric Wiebes en de Nationaal Coördinator Groningen over het herstellen van schade aan 1581 woningen in het aardbevingsgebied in Groningen is zo hoog opgelopen dat de coördinator, Hans Alders, opstapt.

    Hij vindt dat zijn integriteit in het geding is gekomen omdat hij zijn afspraken niet meer kan nakomen. Hij schrijft minister Wiebes van Economische Zaken dat hij het geloof heeft verloren dat hij resultaten kan boeken voor de bewoners van Groningen. 

    Alders moest er als Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor zorgen dat leven en wonen in het Groningse gaswingebied veilig is en dat de schade die is veroorzaakt door de gaswinning hersteld wordt. Alders coördineerde de samenwerking tussen tien Groningse gemeenten, de provincie en het rijk. 

    Versterking uitgesteld

    Dat ging tot december vorig jaar goed, zo schrijft Alders in een brief van zeven pagina's. Maar 'inmiddels is dat verleden tijd', aldus Alders. Wiebes werd eind oktober minister van Economische Zaken.  

    Reden voor het mislukken van de samenwerking is dat beloofd was om met een plan van aanpak te komen voor schadeherstel aan de bijna 1600 woningen. Dat advies zou nog wel vergeleken worden met een advies van de Mijnraad, maar alleen als dat er op tijd zou zijn. 

    Als dat niet zo zou zijn, dan zouden de woningen gewoon versterkt moeten worden. Afgelopen vrijdag liet het ministerie de bewoners weten dat dit niet zou gebeuren, het wil wachten op het vertraagde advies dat 1 juli komt. In een 'escalatieoverleg' heeft het ministerie vervolgens aangekondigd dat alle werkzaamheden stopgezet worden. 

    'Dedain voor de NCG'

    Dit 'eenzijdige besluit', zonder te overleggen met provincie en gemeenten, 'zet een streep door deze afspraken' en Alders ziet geen mogelijkheid 'om een brug te bouwen' om nog een akkoord te sluiten.

    Alders schrijft verder dat Wiebes 'steeds minder vertrouwen heeft' in de adviezen van Alders, maar liever te rade gaat bij de NAM, het bedrijf dat aansprakelijk is voor de schade, en anderen.

    Dat is opmerkelijk. De NAM wordt, merkt Alders fijntjes op, 'geacht op afstand te staan'. Volgens Alders werd met 'dedain' naar de 'vermaledijde' aanpak van hem gekeken, terwijl hij alleen uitvoerde wat de politiek had besloten. 

    Wiebes: begrip voor besluit

    In een reactie laat minister Wiebes weten dat hij begrip heeft voor het besluit van Alders en hem 'zeer erkentelijk' is voor zijn werkzaamheden. Dat Alders opstapt heeft volgens Wiebes vooral te maken met het feit dat er 'nieuwe verhoudingen' zijn ontstaan na het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen uiterlijk in 2030 te stoppen

    Wiebes schrijft dat hij na het advies van de Mijnraad zal overleggen met regionale bestuurders over de aanpak van het versterken van huizen. 

    RTL Z

     

     

     

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:53:06
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 20 april 2018 @ 00:37
    #176
    reactie op (#175) herman_dad

    Goedemorgen, desondanks EEN KENNELIJK DAADKRACHTIGE UITPSRAAK VAN DE HUIDIGE VERANTWOORDELIJKE MINISTER, blijft het ongelofelijk maar waar: Wiebes wil een pas op de plaats maken bij de versterking van de Groningse panden. Hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd naar nul, in 2030. Je zult er maar wonen... wéér houdt de politiek een luchtballon aan de getroffen voor? 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twiter (bron):

    Duizenden Groningers weer in onzekerheid over versterking: 'Ik sta nog te trillen'

    GISTEREN, 17:12

    AANGEPAST GISTEREN, 20:22

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Reinalda Start, Redacteur Integratie

    Zeker 3000 Groningse huiseigenaren zijn in onzekerheid over wat er met hun eigendom gaat gebeuren. Worden hun panden versterkt vanwege de aardbevingen in de provincie, of is dat toch niet nodig vanwege de afbouw van de gasproductie?

    Vandaag sprak minister Wiebes van Economische Zaken met lokale bestuurders en belangenorganisaties om te inventariseren waar de versterkingsoperatie wel moet doorgaan en waar voorlopig niet. De bedoeling is dat hij daarover volgende week een knoop doorhakt.

    De bewoners balen van de nieuwe onzekerheid. "Ik voel me een speelbal van de politiek", zegt een van hen:

    Video afspelen

     01:40

    Al drie jaar slapen in een huis dat niet veilig is voor aardbevingen

    Wiebes wil een pas op de plaats maken bij de versterking van de Groningse panden. Hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd naar nul, in 2030. Wiebes wil daarom eerst onderzoek hiernaar afwachten van het KNMI en het Staatstoezicht op de Mijnen. Hij verwacht de uitkomsten daarvan in juni.

    Uit de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders blijkt dat in twee jaar tijd zo'n 8000 panden in het aardbevingsgebied zijn geïnspecteerd op hun veiligheid bij zwaardere aardbevingen. Het gaat om panden binnen een straal van tien kilometer van Loppersum. Voor die plek is gekozen, omdat daar de zwaarste aardbevingen waren.

    Tot nu toe is van 3055 panden vastgesteld dat ze niet veilig zijn. Van zo'n 700 adressen hebben de eigenaren inmiddels gehoord dat hun pand vanwege de kosten beter gesloopt kan worden. Volgens de NCG zijn inmiddels 359 panden versterkt. In de dorpen Woudbloem, Appingedam, Loppersum en 't Zandt is al begonnen met de versterking of de sloop van panden.

    Ten Boer

    Burgemeester De Vries van de gemeente Ten Boer praat vanavond met de 31 pandeigenaren in zijn gemeente die te horen hebben gekregen dat hun huis onveilig is. Hij maakt zich zorgen om hun welzijn. Sommige mensen weten al meer dan drie jaar dat hun huis onveilig is, maar kregen na het besluit van Wiebes te horen dat de versterkingsoperatie wordt herzien. De Vries wil dat de versterking van de huizen van deze mensen hoe dan ook doorgaat.

    Ik was zo blij dat er eindelijk een einde kwam aan die onzekerheid en nu krijg ik te horen dat het misschien allemaal niet meer doorgaat.

    Anneke de Jong, gedupeerde

    Anneke de Jong is een van de huiseigenaren in Ten Boer die al drie jaar in onzekerheid zitten. Na jarenlang onderhandelen met gaswinningsbedrijf NAM was er in november duidelijkheid. Er zou een nieuw huis komen. Er staat een afspraak geboekt met de aannemer voor volgende week.

    Maar dat staat nu allemaal weer op losse schroeven. "Ik sta er nog van te trillen", vertelt ze. "Ik was zo blij dat er eindelijk een einde kwam aan die onzekerheid en nu krijg ik te horen dat het misschien allemaal niet meer doorgaat." Zij en haar gezin zijn wel in het huis blijven wonen, maar leven tussen hoop en vrees. "Wat moeten we anders? We hebben wel de bedden van de kinderen bij het raam weggehaald", zegt ze. Dat was een advies van Italiaanse aardbevingsdeskundigen die onderzoek in het dorp hebben gedaan.

    De burgemeester van Ten Boer in gesprek met inwonersNOS

    Manuel Sintubin is hoogleraar Geodynamica aan de universiteit van Leuven in België. Hij houdt zich als onafhankelijke deskundige al vijf jaar bezig met de aardbevingen in Groningen. Volgens Sintubin is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat het dichtdraaien van de gaskraan Groningen veiliger maakt.

    "De seismiciteit is ontstaan door straks zeventig jaar gaswinning: zeventig jaar verstoring. Als de gaswinning naar nul gaat, neem je inderdaad de oorzaak weg van een verdere verstoring", aldus Sintubin. "Maar pas over drie, vier jaar is misschien te zeggen of de productiebeperking inderdaad goed uitpakt." Het kan volgens de hoogleraar zelfs zijn dat het veiliger is om de productie langzamer dan gepland af te bouwen.

    BEKIJK OOK

    Stoppen met gas uit Groningen, wat kost dat?

    Hoe Wiebes tot historisch besluit kwam om gaskraan dicht te draaien

    Kabinet: binnen 12 jaar einde aan gaswinning in Groningen

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:35:25
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 14 april 2018 @ 00:58
    #175
    reactie op (#174) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE AARDBEVING 2,8 VANAVOND IN GRONINGEN...

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Aardbeving van 2,8 bij Garsthuizen

    VANDAAG, 00:15

    AANGEPAST OM 00:44

    BINNENLAND

    KNMI

    Bij de Groningse plaats Garsthuizen is een aardbeving gemeten met een kracht van 2,8. Het KNMI registreerde de beving rond 23.30 uur op een diepte van drie kilometer.

    Over schade of gewonden is niets bekend. Op sociale media zeggen mensen een schok te hebben gevoeld. Die meldingen komen uit verschillende plaatsen in Noordoost-Groningen, waaronder Loppersum, Bedum en Uithuizermeeden.

    In eerste instantie meldde de meetapparatuur van het KNMI een beving bij 't Zandt. Dat werd later bijgesteld naar Garsthuizen, een paar kilometer ten westen van 't Zandt.

    In het gebied vinden geregeld bevingen plaats als gevolg van de gaswinning door de NAM. Het gaat om een van de zwaarste aardbevingen van de afgelopen jaren. In januari was er bij Zeerijp een beving die zwaarder was, namelijk 3,4.

    Marc Schriemer@marcschriemer

    Het huis kraakte hier. Morgen weer rondje om het huis doen

    23:52 - 13 apr. 2018 · Bedum, Nederland

    Informatie over Twitter Ads en privacy

    Liesbeth ÃƒÆ’°Å¸â€Â¥@Liesz

    Slaap zacht rest van Nederland... er was hier in Groningen weer even een scheurtje in ons dagelijks leven...

    00:11 - 14 apr. 2018

    Informatie over Twitter Ads en privacy

    Bé Schollema@BSchollema

    Even voor de rest van @Nederland: een “plan” voor afbouw van de gaswinning is nog geen afbouw. Intussen voelen we dat in @GemLoppersum en daarbuiten weer in de vorm van een pittige beving....
    Zolang het geen nul is.. versterken en rap een beetje.

    23:46 - 13 apr. 2018

    Informatie over Twitter Ads en privacy

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:35:52
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 30 maart 2018 @ 01:05
    #174
    reactie op (#173) herman_dad

    Goedemorgen, een GOEDE BESLISSING maar ook na sluiting van de GASWINNING IN GRONINGEN blijft het gevaar voor bevingen nog steeds bestaan voor...tijd? En de schadeafhandelingen dd 30 maart 2018 nog steeds niet echt begonnen. Wel enigszins opgelucht zijn de Groningers?

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    29 maart 2018 14:05

    Kabinet wil gaskraan helemaal dichtdraaien in 2030: 'Historische stap'

    Minister van Economische Zaken Eric Wiebes. 

    © ANP

    De gaswinning in Groningen wordt op termijn volledig beëindigd. Dat heeft het kabinet vandaag besloten in de Ministerraad. "Ik raad mensen nu aan om niet meer een klassieke cv-ketel aan te schaffen", zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

    Volgens de regering kan de veiligheid in Groningen alleen worden gegarandeerd als de oorzaak van de bevingen helemaal wordt weggenomen. In uiterlijk 2022 moet de gaswinning  zijn gehalveerd tot 12 miljard kuub. In 2030 zou er geen kubieke meter meer uit de grond moeten komen.

    Vanaf oktober 2022 volgt een daling naar 7,5 miljard kuub 'en mogelijk fors minder', schrijft het kabinet. Daarna moet de winning dus geleidelijk naar nul dalen.

    Verder dan advies

    Het voorgenomen besluit gaat verder dan het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen van februari dit jaar. De toezichthouder raadde aan om de winning te verlagen tot 12 miljard kuub per jaar.

    Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken zou een niveau van 12 miljard kuub 'nog niet veilig' zijn. "De kans op een aardbeving is dan kleiner, maar de bevingen zelf niet. Dus het gevaar is er dan nog steeds", aldus Wiebes. Doorwinnen van gas is dan ook maatschappelijk niet aanvaardbaar en vanuit veiligheidsperspectief 'moeilijk te verdedigen', vindt de regering nu.

    Politiek verslaggever Frits Wester noemt het een historisch besluit: "Het kabinet heeft een historische stap gezet om zo snel als redelijkerwijs kan helemaal te stoppen met de gaswinning in Groningen. Het heeft allemaal lang geduurd, maar vandaag is wel een heel belangrijke stap gezet in de richting van de Groningers."

    Niet zonder slag of stoot

    Het dichtdraaien van de gaskraan gaat niet zonder slag of stoot. Veel bedrijven en huishoudens zijn namelijk afhankelijk van het gas uit Groningen. Om een deel van de verlaging op te vangen, wordt in Groningen een installatie gebouwd die buitenlands gas kan omzetten in het laagcolorische gas dat we in Nederland gebruiken in onze cv-ketels.

    Daarmee wordt in 2022 zo'n 7 miljard kuub per jaar uit het Groninger veld uitgespaard. In datzelfde jaar moeten de industriële grootverbruikers overgeschakeld zijn op buitenlands gas of op duurzame bronnen, schrijft de regering.

    Geen zorgen, wel actie

    De minister benadrukt dat huishoudens die gas gebruiken zich 'geen zorgen hoeven te maken', hoewel ze aangemoedigd worden om 'alternatieven te zoeken'. Ook zal het gas de komende jaren duurder worden, onder meer omdat de bouw van de stikstoffabriek doorberekend zal worden in de transportkosten van het gas. 

    "Nederland komt niet in de kou te zitten", aldus Wiebes, "maar we gaan de komende decennia wel van het gas af. We moeten op zoek naar duurzame manieren om huizen te verwarmen. Die moeten toegankelijk zijn. Ik raad mensen nu aan om niet meer een klassieke cv-ketel aan te schaffen. Of een gaskookplaat."

    Meer op RTLZ.nl: Weg met de cv-ketel? Dit zijn de alternatieven

    Het kabinet wil elektrisch koken gaan stimuleren en het heeft maatschappelijke partners gevraagd om voorstellen te doen voor het uitfaseren van de cv-ketel.

    Financiële gevolgen

    Over de financiële gevolgen wilde de minister nog niet veel kwijt en ook niet over wat er is afgesproken met de NAM. Dat is het bedrijf van Shell en Exxonmobil dat het gas uit de grond haalt. Wiebes liet weten dat hij niet van plan is om een eventuele schadeclaim te gaan betalen voor het gas dat niet gewonnen zal worden.

    Shell laat in een eerste reactie weten het besluit te bestuderen, maar zegt wel dat het niet zonder gevolgen zal zijn voor de NAM. Een schadevergoeding 'is niet aan de orde', zegt een woordvoerder. Wel is het bedrijf in gesprek met het ministerie over de herinrichting van het Gasgebouw, zegt hij. 

    Gasgebouw

    Het Gasgebouw is het samenwerkingsverband voor winning, het transport en de levering van gas in Nederland, uitgevoerd door de NAM en GasTerra. De Nederlandse staat en oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil zijn aandeelhouder van beide bedrijven.

    Nu de gaskraan dichtgedraaid wordt, moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het importen van buitenlands gas om de stikstoffabriek die het kabinet wil laten bouwen van gas te voorzien. 

    Voor de staat is het dichtdraaien van de gaskraan hoe dan ook een prijzige aangelegenheid. In 2013 leverde 'Groningen' het Rijk nog bijna 15,5 miljard euro op. Vorig jaar was dat nog maar 2,4 miljard en op termijn zakt dat dus naar 0.

    Compliment

    "Je kunt niet zeggen dat voorgaande kabinetten helemaal niets gedaan hebben. Zo heeft het vorige kabinet de winning al fors teruggebracht. Maar door de toenemende maatschappelijke druk van de afgelopen jaren en recente ernstige bevindingen is het besef doorgedrongen dat het zo niet langer meer kan", zegt Wester.

    "Doordat er veel partijen bij betrokken zijn, kabinet, NAM, provincie heeft het allemaal heel lang geduurd voordat er echte knopen werden doorgehakt. Minister Wiebes heeft in vrij korte tijd bereikt wat zijn voorgangers niet lukten en dat is best een compliment waard", aldus de politiek commentator.

    De NAM was niet telefonisch bereikbaar voor commentaar, maar somt in een schriftelijke verklaring de gebeurtenissen van vandaag op en merkt daarbij op dat het bedrijf voorbereidingen treft voor de lagere gasproductie de komende jaren.

    'Kraan dicht, ophouden, acuut', Groningen likt haar wonden na beving

    Video niet meer beschikbaar

    In Groningen willen mensen al langer dat de kraan dichtgaat.

    RTL Z

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:41:37
    handtekeningafbeelding
  • maandag 19 maart 2018 @ 06:10
    #173
    reactie op (#172) herman_dad

    Goedemorgen, SPECIAAL VOOR ALLE GETROFFENEN IN GRONINGEN, al weten zij dit zelf natuurlijk ook al langer maar vanaf vandaag kan eindelijk met een juiste SNELLE afhandeling van de schade(gevallen) worden gestart? LAAT U ALS GRONINGER, maar ook anderszins als lid/bezoeker hier uw mening eens horen? Dank! 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Loket voor aardbevingsschade Groningen geopend

    VANDAAG, 05:51

    BINNENLAND

    Een huis in Bedum met aardbevingsschade ANP

    Bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen kunnen vanaf vandaag terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning daar. Het loket is onderdeel van het nieuwe schadeprotocol waarin de NAM buitenspel is gezet.

    Zo'n 30 medewerkers gaan de ongeveer 12.000 schadegevallen verwerken die al bijna een jaar op een stapel liggen. Op 31 maart 2017 liep het vorige schadeprotocol af en bleven de meldingen van na die tijd onbehandeld. Het schadeloket neemt ook nieuwe meldingen van aardbevingsschade in behandeling.

    Het is nog niet bekend hoe snel de oude en nieuwe meldingen afgehandeld kunnen worden. De commissie achter het schadeloket hoopt dat begin volgende maand duidelijk te hebben.

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:49:12
    handtekeningafbeelding