Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

13622 keer bekeken

Aardbevingen NEDERLAND NAV GASBORINGEN en MIJNBOUW (Limburg)

  • zaterdag 10 maart 2018 @ 00:27
    #172
    reactie op (#171) herman_dad

    Goedemorgen, dit is nog maar een schijntje, geluk voor degenen die betreffen maar de vele anderen dan? Ook gehele schadevergoeding?

    Zie en lees verder art. van RTL-Nieuws Twitter (bron)

    09 maart 2018 19:17

    Oude schadeclaims aardbevingen onder 25.000 euro sowieso gehonoreerd

    © ANP

    Iedereen die een schadeclaim tegen de NAM heeft lopen van onder de 25.000 euro krijgt hoe dan ook zijn geld, ook al vindt de NAM dat de schade niks met aardbevingen te maken heeft. Dat heeft minister Wiebes beloofd.

    Er zijn ruim 6000 schademeldingen die voor 31 maart 2017 werden gedaan en nog steeds niet zijn afgehandeld. Hoeveel daarvan onder de 25.000 euro zitten, is niet duidelijk.

    Wiebes zei in januari al met de NAM te hebben afgesproken dat zij alles op alles zou zetten om deze zaken voor 1 juli af te ronden.

     

    Nam zal zich bij vonnis leerleggen

    Schadeclaims van meer dan 25.000 euro worden voorgelegd aan de Arbiter Bodembeweging - die deel uitmaakt van het schadeproces - en de NAM zal zich sowieso bij diens vonnis neerleggen, aldus Wiebes.

    Hij is blij met het aanbod van de NAM. "Wij zijn van oordeel dat de aanpak inderdaad ruimhartig is", schrijft de minister.

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:48:45
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 maart 2018 @ 05:43
    #171
    reactie op (#170) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg GASWINNING in Groningen, Nationaal Coördinator Groningen wil dat overheid huizenversterking regelt. Maar laat er dan nu eens IETS voor de gedupeerden gebeuren?! Wie van de leden en/of bezoekers hier woont ook in dit gebied en DEEL UW ERVARINGEN ook hier eens? Dank!

    Zie en lees verder art. van NU.nl (Bron)

    Donderdag 01 maart 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Nationaal Coördinator Groningen wil dat overheid huizenversterking regelt 

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 28 februari 2018 16:39

    • Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), wil dat de overheid de kosten voorschiet voor de versterking van de huizen in het aardbevingsgebied van de provincie. Deze kunnen hierna verhaald worden op de Nationale Aardolie Maatschappij (NAM). 

    Dit zegt Alders woensdag tegen Nieuwsuur, bevestigt de woordvoerder van de NCG aan NU.nl. 

    Meer dan drieduizend panden in het aardbevingsgebied moeten versterkt worden. Alders zegt nu nog over ieder afzonderlijk huis te moeten onderhandelen met de NAM. Liever zou hij zien dat de overheid het bedrag dat nodig is voor de versterking voorschiet, zodat de gaswinner uit dit proces wordt gehaald. 

    Zo'n constructie wordt ook toegepast in het vergoeden van de schades die zijn ontstaan door de aardbevingen. De NAM werd vorig jaar uit dit proces gehaald omdat werd geklaagd dat de "slager zijn eigen vlees keurde". Een nog op te stellen onafhankelijke commissie beoordeelt nu de schade. 

    De aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning in Groningen. Dit heeft vaak schade aan de huizen als gevolg. Twee jaar geleden werd daarom in kaart gebracht welke gebouwen extra verstevigd moesten worden.

    Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

     Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

    Door: NU.nl

    Lees meer over: 

    Gaswinning Groningen

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:45:57
    handtekeningafbeelding
  • maandag 12 februari 2018 @ 07:05
    #170
    reactie op (#169) herman_dad

    Goedemorgen, de aardbevingen blijven maar doorgaan, meestal vrij 'lichte', maar toch..?? De Groningers die daar wonen doen mogelijk geen oog meer dicht de laatste tijd? WIE VAN U WOONT DAAR en heeft u er ook schade van? Laat uw stem ook hier eens horen?

    Zie verder art. van NU.nl (bron)

    Maandag 12 februari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Loppersum opnieuw getroffen door aardbeving 

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 11 februari 2018 18:24Laatste update: 11 februari 2018 21:07

    • In Garrelsweer (gemeente Loppersum) is zondag een aardbeving met een magnitude van 2.2 gemeten. Sinds de gaswinning in de regio vorige week is stilgelegd, nadat hier op â€‹8 januari de zwaarste aardbeving in vijf jaar tijd plaatsvond, hebben vier bevingen plaatsgevonden. 

    De beving werd rond 18.00 uur gevoeld.

    De bevingen van maandag, woensdag en donderdag hadden magnitudes van 0.4, 0.2 en 2.0. Ook werd zaterdag een aardbeving van 1.7 gemeten bij Scharmer, een dorp dat ongeveer 20 kilometer bij Garrelsweer vandaan ligt.

    De aardbeving van zondag is de dertiende van dit jaar in de provincie Groningen. Alleen de beving van 8 januari in Zeerijp was zwaarder met een magnitude van 3.4.

    Hoewel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vorige week vrijdag uitvoering heeft gegeven aan het verzoek van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, wordt het niet uitgesloten dat er (zware) aardbevingen in het gebied voor gaan komen. 

    Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die het advies tot dichtdraaien gaf, duurt het ongeveer drie tot zes maanden voordat het effect van het stopzetten van de gaswinning in de regio te merken is. 

    Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

     Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

    Maatregelen

    De toezichthouder presenteerde ruim een week geleden een serie maatregelen aan de minister, die volgens onderzoek nodig zijn na de aardbeving van vorige maand in Zeerijp. Zo wil het SodM ook dat de gaswinning in zijn geheel wordt teruggebracht van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. 

    Wiebes liet toen al weten dit advies op te volgen op de lange termijn. "We moeten naar 12 miljard kuub. Dat is bijna een halvering. Dat zal een enorme maatschappelijke opgave zijn", aldus de minister.

    Leveringszekerheid

    Wiebes liet eerder al weten "zo klem als een deur te zitten", omdat hij te maken heeft met de grootverbruikers in het bedrijfsleven, leveringszekerheid voor huishoudens en contracten met het buitenland. Eind maart laat hij aan de Tweede Kamer weten hoe en wanneer met de verlaging begonnen kan worden. 

    Aan het advies om de gaskraan in Loppersum dicht te draaien, kon sneller gehoor worden gegeven omdat dit volgens onderzoek van de Gasunie geen invloed heeft op de leveringszekerheid.

    Door: NU.nl

    Lees meer over: 

    Gaswinning Groningen

     

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:45:17
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 februari 2018 @ 06:31
    #169
    reactie op (#168) herman_dad

    Goedemorgen, GRONINGEN blijft en terecht, volop in het nieuws, voor u 2 Twitter, media berichten hierover. Wat vindt u en uw commentaar, als Groninger of niet, stellen we zeer op prijs! 

    Zie verder: Bron: NOS Nieuws, Twitter

    Gevecht om verdelen kosten is begonnen

    Bevingsschade

    Gas was jaren een gezamenlijke winstbron. Door de kolossale schade hebben de staat en de NAM nu een meer conflictrijke relatie.

    • Erik van der Walle
    • Menno Tamminga

     31 januari 2018 om 21:25

    Eric Wiebes (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat, tijdens eenpersconferentie over het nieuwe protocol voor de afhandeling van schademeldingen na aardbevingen in de provincie Groningen.Foto Catrinus van der Veen/ANP 

    De draai is historisch. Zeker voor een massief concern als Shell met een mondiale omzet van 193 miljard euro.

    Op zaterdag een afgemeten brief die merkbaar langs de bedrijfsjuristen was gegaan. Met als bezwerende formule dat Shell, „als aandeelhouder”, de problemen in Groningen „serieus” neemt. Het „kan zich niet vinden in de teneur van de berichtgeving” dat het concern zijn aansprakelijkheid intrekt voor de schulden van dochterbedrijf NAM.

    Drie dagen later weer een brief. Op dinsdag is het bedrijf geschrokken. „Wij snappen dat dit tot zorgen heeft geleid bij de mensen in Groningen.” En belangrijker voor de gedupeerden: Shell geeft de garantie dat de NAM de verplichtingen nakomt. Tegelijkertijd komt de gaswinningsdochter zelf naar buiten met details over de financiële positie. Ongebruikelijk snel. Dat de NAM, samen met de overheid, een schade van 15 tot 18 miljard euro in de komende vijf jaar aankan.

    De frequente aardbevingen in Groningen, de schade aan de huizen en het uitblijven van een faire schaderegeling kan niemand meer verdedigen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) sprak eerder van „overheidsfalen van on-Nederlandse proporties”. Woorden die zijn voorganger Henk Kamp, ook VVD, nooit in de mond heeft genomen. Shell, de NAM en ExxonMobil (ook voor 50 procent eigenaar van de NAM) worden nu eveneens gedwongen hun hakken openlijk uit het zand te halen.

    Het is lang geleden dat Shell publiekelijk zo onder vuur kwam. Dit weekeinde meldde Trouw dat Shell zijn aansprakelijkheid voor de NAM heeft ingetrokken.

    De verklaring dat de reden puur boekhoudkundig is, gaat verloren in de opgelaaide storm van protest. Het concern lijkt zich te onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid.

    Politici struikelen over elkaar in veroordelingen. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver trekt „Shell Groningen jarenlang leeg en rent daarna hard weg voor zijn verantwoordelijkheid”. Een hoorzitting wordt geregeld voor donderdag, een spoeddebat aangevraagd en minister Wiebes ontvangt ‘spoedvragen’ van „witheet” CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

    Vanuit Groningen wordt een beroep op de koning gedaan om Shell het predikaat Koninklijk af te nemen. Op Twitter ziet #Shellboycot het licht.

    Stroomversnelling

    Na deze rel rond Shell komt deze week de voortgang van de schade-afwikkeling in een stroomversnelling. Na bijna een jaar stagnatie is er een vergoedingsregeling voor gedupeerden van aardbevingsschade. En bij de hoorzitting in de Tweede Kamer donderdag zullen de betrokken bedrijven herhalen bereid en in staat te zijn om de schade te vergoeden.

    Met de kolossale bedragen die de komende jaren betaald moeten worden, hebben de partijen in de gaswinning nooit rekening gehouden. De twee hoofdrolspelers, de NAM en de Nederlandse overheid, hebben daardoor een meer conflictrijke relatie gekregen. Gaswinning was decennia een gezamenlijke winstbron, geen kostenpost. Het was een bedrijfsmatig project, geen politieke controverse.

    Hoe werkte het? De NAM doet de olie- en gasboringen. De overheid is in die projecten, via staatsenergiebedrijf EBN de partner van de NAM. De verdeelsleutel van de kosten is: 60 procent voor de NAM, 40 procent voor EBN.

    Dat betekent dat beide ondernemingen de afgelopen jaren al aanzienlijke bedragen hebben uitgegeven én gereserveerd voor lopende en toekomstige schademeldingen. De NAM zette hiervoor in 2016 een bedrag van 106 miljoen euro opzij. Vorig jaar heeft het bedrijf naar eigen zeggen „450 miljoen euro uitgegeven aan aardbevingsgerelateerde verplichtingen”.

    EBN heeft in 2015 en 2016 opgeteld al 688 miljoen euro uitgetrokken voor kosten en voorzieningen als gevolg van de aardbevingen, aldus het jaarverslag over 2016.

    EBN heeft in 2016 ook 58 miljoen euro meebetaald aan een reorganisatie bij de NAM die honderden banen heeft gekost. Deze bijdrage heeft de NAM min of meer afgedwongen, meldde de Volkskrant eind vorig jaar. De NAM beriep zich daarbij op de contracten en afspraken uit 1963 over de gaswinning die nooit openbaar zijn gemaakt. Sowieso zijn veel contracten over kosten en opbrengsten staatsgeheim. De NAM stelde dinsdag dat ongeveer 90 procent van „de opbrengsten van het Groningen gasveld” naar de overheid gaat, de resterende 10 procent is voor de NAM.

    In hun verklaringen dinsdag waren Shell en NAM ongebruikelijk open over hun capaciteit om de schades te betalen. NAM heeft de komende vijf jaar 4,3 miljard euro ruimte. Hebben Shell en NAM daarmee minister Wiebes een kijkje in hun onderhandelingspositie gegeven?

    Ja. Wiebes zelf wilde in de Tweede Kamer nooit iets zeggen over de bespreking met de gasbedrijven. Om strategische redenen. Nu zal hij ook zijn kaarten op tafel moeten leggen, anders is de overheid de grote vertrager.

    Hij prees deze week in een brief aan de Tweede Kamer Shell, ExxonMobil en de NAM: zij zijn altijd hun verplichtingen nagekomen. Dat zullen deze partijen ook tegen hem zeggen als hij de bestaande 60-40-kostenverdeling wil veranderen. Opvallend daarbij is wel dat de NAM, na verrekening van zijn belastingen, uitkomt op een verhouding van 36 procent NAM en 64 procent voor de Staat. Listig voor Wiebes. Leg dat maar eens uit aan ‘withete’ Tweede Kamerleden.

    Lees ook: Dit is wat je moet weten om het ingewikkelde Groningen-dossier te begrijpen

    'Vorige kabinet nam meedogenloos besluit over gas'

    VANDAAG, 06:14

    AANGEPAST OM 06:14

    BINNENLAND

    Fakkeloptocht in Groningen tegen gaswinning door de NAM ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

    Reinalda Start Redacteur Integratie

    In het vorige kabinet heeft de top van de coalitie een "meedogenloos" besluit genomen, om de gaswinning niet sneller te reduceren. Met dat besluit is bewust veel risico genomen, waardoor zelfs doden hadden kunnen vallen. Dat zegt oud-inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Jan de Jong.

    Vandaag zal zijn opvolger bekendmaken met hoeveel de gaswinning in Groningen terug moet, omwille van de veiligheid van de Groningers. De Jong verwacht dat alsnog zal blijken dat vermindering aanzienlijk moet zijn, zodat Groningen weer veilig wordt.

    Jan de Jong was de baas van het Staatstoezicht op de Mijnen toen de sterkste beving tot nu toe plaatsvond, die bij Huizinge in 2012. Hij adviseerde toen om de gaswinning zo snel mogelijk zo ver mogelijk terug te draaien. Ook stelde hij dat het voor de veiligheid het beste zou zijn om terug te gaan naar 12 miljard kuub, omdat dan geen voelbare bevingen meer zullen plaatsvinden.

    Geheim besluit

    Maar dat gebeurde niet. Sterker nog: er werd tot zijn verbazing na zijn advies alleen maar meer gas gewonnen. In 2013 werd bijna 54 miljard kuub gas gewonnen in Groningen. Een besluit dat volgens hem in de top van het kabinet is genomen.

    "Wij kwamen er in dat jaar 2013 pas in augustus achter. Toen hebben wij dat aangekaart. Toen zei het ministerie: de minister weet ervan, het is een bewuste keus." "Wat kwalijk is, met de kennis van nu, is dat ze een besluit hebben genomen wat niet gepubliceerd is: ze zijn juist méér gaan winnen. Het was een besluit van de coalitietop en dat was een meedogenloos besluit."

    Op dat moment waren alle partijen, ook de NAM, het er volgens De Jong al over eens dat meer produceren leidt tot meer en sterkere aardbevingen.

    Doden

    De Jong vindt het nog steeds onbegrijpelijk. "De hoogste instantie die we in Nederland hiervoor hebben, het Staatstoezicht op de Mijnen, geeft een advies: ga zo veel mogelijk terug. De regering besluit om zich daar niks van aan te trekken. Integendeel: ze gaan zelfs meer produceren. Dus ondanks dat alle partijen het er al over eens waren dat als je meer gaat produceren, er meer en zwaardere bevingen komen."

    Gaswinning in 2013 juist omhoog, na negatief advies StaatstoezichtNOS

    "Daar is een hoog risico genomen en daarom vind ik het een meedogenloos besluit. Er hadden aardbevingen van tussen kracht 4 en 5 kunnen plaatsvinden. Er hadden doden kunnen vallen."

    Achteraf verwijt De Jong zichzelf dat hij zich niet meer heeft ingezet voor het niveau van 12 miljard kuub. Maar, zegt hij, de Tweede Kamer was vanaf het begin op de hoogte van dit advies. En de minister schermde voortdurend met het aspect van de 'leveringszekerheid', en daar heeft het Staatstoezicht geen inzicht in.

    Nog even 'cashen'

    Ook al is de gaswinning in de jaren na 2013 wel in stappen teruggeschroefd, toch is het volgens De Jong geen verrassing dat er opnieuw zo'n sterke beving was als onlangs in Zeerijp. "Nee, ik was niet verbaasd. Er is een grote relatie tussen het aantal en de zwaarte van bevingen. En het aantal bevingen is niet minder. Dus je kon erop wachten."

    Jan de Jong denkt dan ook dat economische belangen de doorslag hebben gegeven om niet al jaren geleden terug te gaan naar het niveau van 12 miljard kuub gas, zoals hij in 2013 adviseerde. Zowel de Staat als oliebedrijven Shell en Exxon, die samen de NAM vormen, verwijt hij nog even te hebben willen 'cashen'.

    "En er moest destijds bezuinigd worden, dus om aan de inkomstenkant ook nog terug te gaan, was waarschijnlijk heel moeilijk voor het kabinet. Maar ik denk dat dat ten koste is gegaan van de veiligheid van de Groningers."

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:43:56
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 31 januari 2018 @ 07:04
    #168
    reactie op (#167) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG GRONINGEN: Als het 'moet' dan heeft de NAM miljarden beschikbaar voor de schadeafhandelingen? Ook de topvrouw van SHELL verklaarde gisteren in de talkshow Jinekdat zij 'niet voor de verantwoordelijkheid weglopen'? Laten we hopen... wat denkt U ER VAN? Bron: NOS-Nieuws Twitter.

    NAM: miljarden beschikbaar voor aardbevingsschade Groningen

    GISTEREN, 23:50

    BINNENLAND

    ANP

    De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zegt genoeg geld te hebben om gaswinningsschade te betalen. Om onrust weg te nemen, publiceerde de NAM vandaag voorlopige cijfers over 2017.

    In de plannen voor de komende vijf jaar heeft de NAM rekening gehouden met 3 tot 6 miljard euro aan kosten in verband met aardbevingsschade.

    403-verklaring

    Met aftrek van de kosten komen in dezelfde periode zeker zo'n 2 miljard euro binnen aan opbrengsten. Verder heeft de NAM 1 miljard euro in kas en kan het van aandeelhouders nog eens 1,3 miljard lenen. Deze 4,3 miljard euro komen dus bovenop de 3 tot 6 miljard waar al rekening mee is gehouden in de begroting.

    De NAM geeft inzicht in de cijfers om "vooral voor gedupeerden in Groningen, eventuele onzekerheid weg te nemen". Die onzekerheid was ontstaan nadat in het weekeinde bekend was geworden dat Shell zijn aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM vorig jaar had ingetrokken, de zogenoemde 403-verklaring.

    Robuust financieel beleid

    "De NAM benadrukt dat het intrekken van de 403-verklaring geen directe invloed heeft op de financiële situatie, dat NAM een robuust financieel beleid voert en dat de NAM in staat is aan zijn huidige en toekomstige financiële verplichtingen te voldoen", meldt het bedrijf.

    De NAM laat meldt dat er vorig jaar 450 miljoen euro aan aardbevingsgerelateerde kosten is uitgegeven.

    BEKIJK OOK

    Wiebes: intrekking Shell verandert niets aan aansprakelijkheid NAM

    Is Shell nu wel of niet aansprakelijk voor schade die de NAM veroorzaakt?

    Gewijzigd op 2019-02-01 00:44:31
    handtekeningafbeelding
  • zondag 28 januari 2018 @ 06:09
    #167
    reactie op (#166) herman_dad

    Goedemorgen, HET BLIJFT VOOR DE GRONINGERS een gevecht om ´recht´en schadevergoeding te krijgen, desondanks het nieuwe kabinet mogelijk méér wil doen voor de getroffenen. Blijf het volgen... En Groningers, of ook andere lezers uiteraard, GEEF UW COMMENTAAR hier eens...Dank. Ook geplaatst op http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    Zondag 28 januari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    'Shell niet meer aansprakelijk voor schulden NAM'

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 27 januari 2018 06:19Laatste update: 27 januari 2018 16:12

    • Shell zou afstand hebben genomen van mogelijke aansprakelijkheid voor schulden door schikkingen waarmee de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aardbevingsschade in Groningen vergoedt.

    Dat concludeert dagblad Trouw zaterdag op basis van een zin uit het jaarverslag van Shell Nederland uit juni 2017, waarin Shell de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM introk.

    Dat is een wettelijke verplichting voor bedrijven om zich aansprakelijk te stellen voor schulden van dochterondernemingen die geen eigen jaarrekening publiceren.

    Het olieconcern is daarmee mogelijk niet meer verantwoordelijk voor de schulden van de NAM die naar aanleiding van de aardbevingen in Groningen zijn ontstaan, zeggen deskundigen tegen de krant. De NAM is in handen van Shell en Esso.

    Jaarrekeningenrecht

    Shell laat weten dat het "puur een kwestie van jaarrekeningenrecht" betreft; omdat de NAM sinds vorig jaar een eigen jaarrekening publiceert, hoeft het olieconcern zich niet meer aansprakelijk te stellen. 

    In een reactie zegt Shell Nederland zich niet te vinden in de "teneur van de berichtgeving". "Als aandeelhouder nemen wij de problemen in Groningen serieus en werken mee aan een oplossing", aldus het concern.

    Shell Nederland benadrukt dat de eerder afgegeven verklaring bedoeld was om de leveranciers van NAM en andere betrokkenen te beschermen. Deze leveranciers waren namelijk niet in staat om de financiële situatie van NAM te beoordelen op basis van een door NAM gepubliceerde jaarrekening.

    "Die jaarrekening is er nu wel. Daarom is een 403-verklaring niet meer nodig", aldus het bedrijf. Shell Nederland stelt dat vorige maand nog door de minister van Economische Zaken en Klimaat is bevestigd dat de NAM financieel gezond is en aan alle verplichtingen kan voldoen.

    Ook de NAM laat in een reactie weten dat er geen negatieve gevolgen zijn voor bewoners die schade lijden door aardbevingen. "NAM’s solvabiliteit, buffers en positieve kasstromen zijn daarvoor ruim voldoende."

    Niet aannemelijk

    Advocaat Steef Bartman, die zich specialiseert in aansprakelijkheidsverklaringen, vindt de lezing dat het over jaarrekeningenrecht gaat niet aannemelijk. Hij verwijst daarbij naar de opvallende timing van het besluit van Shell. 

    Het besluit werd genomen kort nadat de rechter vorig jaar oordeelde dat de NAM verantwoordelijk is voor de afhandeling van aardbevingsschade in het Groningse wingebied.

    Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

     Zo ontstaan aardbevingen in Groningen

    Risico's

    Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen zegt tegen Trouw dat de NAM in de meeste gevallen van aardbevingsschade zal schikken en daarnaast aansprakelijk is voor de kosten van het verstevigen van huizen in het gebied.

    "De risico's stapelen zich op en niemand weet hoe hoog de rekening uitvalt. Het is een reëel scenario dat de NAM volloopt met verplichtingen en Shell zijn handen er daarom van aftrekt." Ondertussen wordt op sociale media opgeroepen niet meer bij Shell te tanken.

    Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft gezegd er alle vertrouwen in te hebben dat een nieuw schadeprotocol voor de bevingsschade in Groningen volgende week af is. Er wordt momenteel de hand gelegd aan de laatste technische details.

    Door: NU.nl

    Gewijzigd op 2018-05-15 10:54:40
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 04 mei 2016 @ 00:22
    #166
    reactie op (#165) herman_dad

    Goedemorgen, Nederland kan zijn 'spilfunctie' in de Europese aardgasmarkt behouden, ook als de gaswinning in Groningen verder wordt teruggeschroefd. Daarvoor is het belangrijk dat Nederland sterker inzet op het handelen in gas. Dat concludeert het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4293937/2016/05/03/Nederland-kan-in-toekomst-prominent-gasland-blijven.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 30 april 2016 @ 00:45
    #165
    reactie op (#164) herman_dad

    Goedemorgen, Groningers die frequent worden getroffen door aardbevingen hebben vaker last van hun gezondheid dan hun provinciegenoten die dat nooit of maar één keer meemaken. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4291740/2016/04/29/Meer-gezondheidsklachten-Groningers-door-bevingen.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/800001579/Aardbevingen-in-Groningen/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

     

     

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 20 april 2016 @ 00:24
    #164
    reactie op (#163) herman_dad

    Goedemorgen, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas oppompen als dit jaar. Volgens het bedrijf zijn er door de nieuwe technieken mogelijkheden om op een veilige manier meer gas te winnen in Groningen, maar de NAM heeft toch besloten om opnieuw 'maar' 27 miljard kuub gas op te pompen.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4285426/2016/04/19/NAM-wil-evenveel-gas-boren.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/204596/Provincie-Groningen/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

     

     

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 19 april 2016 @ 00:43
    #163
    reactie op (#162) herman_dad

    Goedemorgen, Coalitiepartijen VVD en PvdA houden vast aan de afgesproken daling van de gaswinning in Groningen. Ze reageerden maandag op berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mogelijkheden ziet om meer dan 27 miljard kuub gas op te pompen.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4284510/2016/04/18/Kamer-houdt-vast-aan-daling-gaswinning.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/800000391/Aardgas/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

     

     

    handtekeningafbeelding