Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

7385 keer bekeken

APOTHEKERS, DURE medicijnen afschaffen ZORGKOSTEN etc.

  • woensdag 29 januari 2020 @ 00:59
    #80
    reactie op (#79) herman_dad

    Goedemorgen, WORDEN MEDICIJNEN ONBETAALBAAR VOOR VELEN? BIJBETALEN? Patiënt moet volgend jaar mogelijk bijbetalen voor medicijn Dat zit er volgend jaar in en daarmede wordt weer een nog groter deel van de bevolking van medicijnen en een goede gezondheidszorg worden onthouden, een groot maatschappelijk belang op de tocht... Ook hier geldt weer:  'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans' dat toont dit voorval wel aan, in welk land dan ook dat had kunnen plaatsvinden? Zie weer hierover o.a. de boeken hier veel genoemd:

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - BOEKENTIP voor de KERST?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 12:38

    Minister hoopt dat farmaceuten medicijnen goedkoper maken, maar kan dat wel?

     ANP

    Wie medicijnen nodig heeft en daar een vergoeding voor krijgt, moet daarmogelijk volgend jaar voor bijbetalen. De reden: minister Bruins voor Medische Zorg wil de maximale vergoedingen verlagen, in de hoop dat farmaceuten medicijnen goedkoper maken.

    Bij patiëntenorganisaties en ook bij de NOS kwamen veel vragen en bezorgde reacties binnen op het plan. Hoe waarschijnlijk is het dat farmaceuten hun prijzen verlagen? Dat antwoord is niet makkelijk te geven, maar in theorie is het goed mogelijk dat de bedrijven gaan zakken. Zo'n prijsdaling kan wel een averechts effect hebben.

    Eerdere prijsverlaging

    Volgens Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, zijn lagere prijzen goed denkbaar. "De laatste keer dat de prijzen van het geneesmiddelenvergoedingssysteem zijn berekend, was in 1998. Dus dat was aan vernieuwing toe. Toen bleek ook dat bepaalde fabrikanten hun prijzen verlaagden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

    Het huidige vergoedingssysteem werd in 1991 ingevoerd. "Geneesmiddelen zijn ingedeeld in clusters van medicijnen die onderling vervangbaar zijn. Van ieder cluster wordt de gemiddelde prijs berekend. Het eerste middel dat onder het gemiddelde zit, is de limiet voor de vergoeding", vertelt Coolen van Brakel. "Dat betekent dat alle medicijnen met een hogere prijs niet worden vergoed."

    De vorige keer voerden veel farmaceuten dus wel aanpassingen door, omdat de prijzen van sommige medicijnen toen net boven de limiet van het betreffende cluster kwamen te liggen. "Zo druk je dus de prijzen. Als fabrikanten die dan inderdaad verlagen, hoef je als patiënt dus niet bij te betalen."

    Volgens de minister zijn er de afgelopen jaren veel goedkopere alternatieven op de markt gekomen, waardoor de vergoedingen omlaag kunnen. Om het mogelijke vergoedingensysteem zorgvuldig in te voeren, zal het op zijn vroegst in de tweede helft van 2021 in werking treden. De maatregel kan een besparing van 140 miljoen euro per jaar opleveren.

    Wat het plan van Bruins betekent voor patiënten, moet volgens Coolen van Brakel nog blijken. "De gemiddelde prijs van een groot aantal clusters wordt herberekend. In veel gevallen zal het gemiddelde lager uitvallen, en voor sommigen juist hoger. In een aantal gevallen moeten patiënten bijbetalen. Maar dat betekent tegelijkertijd dat er 380.000 mensen zijn die dat juist niet meer hoeven, terwijl ze dat nu wel doen."

    'Gratis' alternatief blijft

    Op dit moment zijn er ruim 2 miljoen mensen die bijbetalen voor hun medicijnen. Mochten farmaceuten hun prijzen niet naar beneden bijstellen, kan het aantal bijbetalers stijgen naar 6 miljoen.

    Maar ook als farmaceuten niet reageren op het plan van Bruins, zijn er toch nog mogelijkheden om niet te hoeven bijbetalen. Een voorbeeld daarvan is overstappen naar een goedkoper, soortgelijk geneesmiddel. "Want er moet altijd een alternatief zijn waar je niet voor hoeft te betalen."

    Sommige mensen hebben geen andere keus, bijvoorbeeld omdat zij bijwerkingen ervaren van een alternatief medicijn. Dan kan de arts 'medische noodzaak' op het recept zetten. "Dan wordt het alsnog vergoed."

    Gevolgen voor medicijntekort

    Carin Uyl-de Groot, hoogleraar Evaluatie van de Zorg aan de Erasmus School of Health Policy & Management, zegt dat veel medicijnen in Nederland al goedkoop zijn. Daarom denkt ze dat er meer winst te behalen valt bij duurdere medicijnen. "Het probleem ligt juist bij die geneesmiddelen, daar wordt veel op verdiend."

    Alleen: het plan van Bruins kan volgens Uyl-de Groot averechts werken en tot een groter medicijntekort leiden. "Veel generieke medicijnen worden in landen als China en India gemaakt. Als er een tekort is, bijvoorbeeld door vertraging in de productie, neemt de toevoer naar Europa af. Als wij dan de laagste prijs hebben, gaan de medicijnen niet naar ons, maar naar landen waar ze meer kunnen verdienen. Kijk naade anticonceptiepil twee jaar geleden: het geneesmiddel was toen elders al eerder beschikbaar. Dat moeten we niet willen."

    Waarom is het ene medicijn duurder dan de ander? In onderstaande video leggen we het uit:

    7:15 Volume 0%

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Hierdoor zijn sommige medicijnen zo duur

    De Patiëntenfederatie begrijpt dat de minister grip wil op de prijs van medicijnen. "Maar dat moet er niet toe leiden dat patiënten onnodig op kosten worden gejaagd. Dat zal gebeuren als de fabrikanten de prijs niet gaan drukken. We vinden dat de meerkosten dan moeten worden betaald uit de zorgverzekeringspremie, zodat alle Nederlanders daaraan bijdragen en niet alleen de mensen die medicijnen gebruiken."

    De koepelorganisatie pleit bovendien voor uitstel van het plan. "We willen dat de mogelijke invoer met een jaar wordt uitgesteld. Dan kunnen we zien wat het met de markt doet, en of fabrikanten inderdaad hun prijzen verlagen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 januari 2020 @ 00:56
    #79
    reactie op (#78) herman_dad

    Goedemorgen, GROOT TEKORT AAN GENEESMIDDELEN, ZELFS 50% te weinig. Een groot maatschappelijk belang en grote zorg voor allen hierin. Heeft u al ervaringen daarmede? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:43

    Tekort aan geneesmiddelen bijna verdubbeld

    Belgische 'medicijntoeristen' in een apotheek in Zeeuws-Vlaanderen ANP

    Het aantal keer dat in Nederland een medicijn langer dan twee weken niet leverbaar was, is in 2019 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van geneesmiddelentekorten van apothekersorganisatie KNMP.

    Er was vooral een tekort aan crèmes, bloeddrukverlagers en maagzuurremmers als ranitidine. In 2018 was er 769 keer een tekort, vorig jaar 1492 keer.

    Bij 41 procent van de tekorten gaf de fabrikant geen reden op voor de problemen. In 20 procent van de gevallen ging het om producten die uit de handel waren genomen. In de meeste gevallen (73 procent) konden tekorten worden opgevangen door een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof.

    Behalve complicaties bij de productie, distributie of kwaliteit ontstaan de problemen volgens de apothekerskoepel ook doordat ons land achter in de rij staat als de productie na een tekort weer op gang komt. Nederland is door de lage medicijnprijzen minder aantrekkelijk voor fabrikanten.

    Wanneer is er een medicijntekort?

    Volgens apothekersorganisatie KNMP is sprake van een tekort als een geneesmiddel gedurende minimaal twee weken landelijk niet meer te krijgen is. Meldingen door apothekers worden gecheckt bij fabrikanten.

    De tekorten nemen volgens de cijfers van KNMP al jaren toe. In 2017 was er 732 keer sprake van een medicijntekort, in 2016 deed het probleem zich 710 keer voor.

    Minister Bruins besloot in november dat groothandels en apothekers een voorraad medicijnen moeten aanleggen die voldoende is voor vijf maanden. Daarmee zou het grootste deel van de tekorten verleden tijd moeten zijn.

    Het aanleggen van deze 'ijzeren voorraden' begint dit jaar. Bruins trekt er 25 miljoen euro voor uit. Ook wil hij het punt in Europees verband bespreken.

    De apothekers zijn blij met het plan van Bruins, maar pleiten er ook voor om de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa. Nederland is nu erg afhankelijk geworden van verre landen als India en China, vindt de KNMP.

    In deze video wordt uitgelegd hoe het kan dat een medicijn soms op is:

    2:35 Volume 0%

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Hoe het kan dat een medicijn soms op is

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 28 juni 2019 @ 01:09
    #78
    reactie op (#77) herman_dad

    Goedemorgen, APOTHEKERS EN ARTSEN SJOEMELEN MET (DURE) MEDICIJNEN, te kort aan deze medicijnen? DE GEZONDHEIDSZORG op dit gebied is dus feitelijk volkomen failliet!? De apothekers/artsen MOETEN ZO WEL handelen willen ze er nog iets van maken, van dit steeds groter wordende maatschappelijke probleem. 

    Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek

    Ziek door medicijnen Gesjoemel met medicijnen: minister wil onderzoek RTL-NIEUWS 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Apothekers overtreden medicijnregels wegens tekorten'

    Een strip oxycodon ANP

    VANDAAG, 17:45

    BINNENLAND

    Apothekers en artsen geven patiënten soms medicijnen die over de datum zijn. Ook gaan medicijnen die door patiënten zijn teruggebracht soms weer mee met een andere patiënt. Tegen RTL Nieuws zeggen verslavingsartsen en apothekers dat ze in een aantal gevallen niet anders kunnen, vanwege tekorten aan bepaalde geneesmiddelen.

    Het aantal meldingen over leveringsproblemen verdubbelde vorig jaar, zo werd eerder bekend. Honderden middelen waren niet te krijgen. Zo was er een groot tekort aan een veelgebruikte anticonceptiepil.

    De onderzoeksredactie van RTL sprak met een aantal apothekers en verslavingsartsen, al dan niet anoniem. Een apotheker vertelt dat hij dringend een bepaald middel nodig had voor iemand met parkinson. Die kreeg uiteindelijk een middel mee uit de ton met medicijnafval.

    Een arts vertelt dat hij wel eens naamstickers van medicijndoosjes af trekt. Een apotheker vertelt dat ooit een patiënt thuis werd gebeld met het verzoek een deel van haar medicijnen terug te geven, om een andere patiënt te helpen.

    Hergebruik en gebruik van middelen die over de datum zijn, is verboden. Die middelen moeten worden vernietigd, omdat de kwaliteit niet meer kan worden gegarandeerd.

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-06-28 01:10:59
    handtekeningafbeelding
  • maandag 13 mei 2019 @ 01:08
    #77
    reactie op (#76) herman_dad

    Goedemorgen, OVERHEID BETAALT MEE AAN ONTWIKKELING VAN DURE MEDICIJNEN die door degenen die ZE ECHT NODIG HEBBEN, vaak niet kunnen worden betaald?! Heeft u zelf voorbeelden hiervan? Dan wéét u waardoor dit onder meer, komt. Zie ook vorige artikel weer daarover, 'we say no more'... over dit maatschappelijke voor velen belangrijke issue.     

    Zie en lees verder art, van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Peperdure medicijnen ontwikkeld met overheidsgeld

     VRIJDAG, 10:56

    POLITIEKECONOMIE

    De overheid steekt geld in de ontwikkeling van medicijnen die vervolgens voor een hoge prijs op de markt komen. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de prijs van de geneesmiddelen, en dat zou wel moeten gebeuren. Dat zeggen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, een maatschappelijke organisatie die zich richt op de verbetering van gezondheid wereldwijd.

    Het is niet bekend hoeveel geld er precies in de ontwikkeling van de medicijnen wordt gestoken, maar het gaat om tientallen miljoenen. "Als er overheidsgeld in de ontwikkeling wordt gestoken, dan moet dat leiden tot betaalbare medicijnen die toegankelijk zijn voor iedereen", zegt Ella Weggen van Wemos in het NOS Radio 1 Journaal.

    Ze noemt het voorbeeld van Calquenze, ontwikkeld in Oss, een middel voor de behandeling van lymfeklierkanker. De overheid is in het begin betrokken geweest door innovatiekredieten te verstrekken en door geld te investeren vanuit de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Later stapte de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca in het bedrijf. Het medicijn kost in Amerika nu 15.000 dollar per patiënt per maand. De overheid had vanaf het begin voorwaarden moeten stellen over de prijs, vinden de onderzoekers.

    Redelijke prijzen

    Minister Bruins voor Medische Zorg vindt de kritiek van SOMO en Wemos een terecht punt. "Er moeten goede medicijnen op de markt komen voor redelijke prijzen", zei hij vanochtend. Hij vindt dat het geld van de overheid op dit punt doelmatiger moet worden besteed. Over een paar weken komt hij met plannen om voorwaarden te stellen aan de ontwikkeling van dit soort medicijnen, waarbij de overheid "de rechten en de ontwikkelingskansen" houdt.

    De branchevereniging zegt dat de hulp van de overheid te klein is om allerlei voorwaarden te stellen. "De investering van de overheid is een paar miljoen, maar om het medicijn uiteindelijk op de markt te zetten, zijn honderden miljoenen nodig", zegt Annemiek Verkamman, voorzitter van belangenvereniging van biotech-bedrijven HollandBio. Volgens haar geeft de overheid alleen het eerste zetje.

    BEKIJK OOK

    Uitgaven dure medicijnen steeds hoger

    Minister Bruins wil uitleg van farmaceut over veel duurder kankermedicijn

    Groot aantal nieuwe dure geneesmiddelen op komst

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-05-13 01:10:26
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 07 februari 2019 @ 01:02
    #76
    reactie op (#75) herman_dad

    Goedemorgen, TEKORT DREIGT VOOR 50 CRUCIALE MEDICIJNEN BIJ EEN 'HARDE BREXIT', niet alleen de Britten zelf maar ook andere EU inwoners komen in grote problemen bij de 'brexit', vooral een 'harde brexit' die er aan lijkt te komen. Zie ook club EUROPESE UNIE - EU-topman Tusk: speciale plaats in de hel voor radicale brexiteers - daarvoor verder. Maar ook hier nog steeds een enkele politieke partij die een 'nexit' voorstaat?

    Tsja, het is verkiezings(bedrog) tijd om zieltjes te winnen. Een 'nexit' of welke exit ook is uitgesloten desondanks het 'op papier' kan (art. 50 Handvest), Europa zou binnen de korste tijden failliet zijn en de afzonderlijke landen ook. Ultieme voorbeeld; de BREXIT, en toch denkt b.v. Baudet (FvD) dat het slechts het invullen is van een papiertje in Brussel kissen we zijn 'er uit' en ook dat hij in een 'weekendje' bv de euro weer even terug kan veranderen in de gulden (veel beter voor 'ons'??? kiss) Tsja met Hans Klok samen dat wel. Optreden in programma Business Class b.v. dat bijna druipt van de vriendjespolitiek, maar dat is PARTIJpolitiek zo wie zo primair al. Daarom steeds meer de vraag, IS DIT SYSTEEM WEL ZO GOED VOOR ALLEN, ALLE HOMO SAPIENS...? (Boek!!)        

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Levering 50 onmisbare geneesmiddelen onzeker bij no-deal-brexit

    GISTEREN, 15:38

    AANGEPAST GISTEREN, 16:58

    BINNENLANDPOLITIEKECONOMIE

    NOS

    Bij een no-deal-brexit kunnen er problemen ontstaan bij de levering van ongeveer 50 geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Minister Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat de levering van alle 2700 producten die nu uit Groot-Brittannië worden geïmporteerd, tegen het licht is gehouden.

    Voor de meeste medicijnen is er wel een alternatief binnen de EU voorhanden, maar voor een deel niet. Vijftig van die producten zijn echt cruciaal, omdat het middelen zijn die gebruikt worden voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen.

    Zelf bereiden

    De lijst wordt niet bekendgemaakt om bezorgdheid bij patiënten, hamsteren en speculatie - mogelijk met hogere prijzen als gevolg - te voorkomen. Apothekers en medicijngroothandels worden wel op de hoogte gesteld, zodat ze maatregelen kunnen nemen. Zo kunnen apothekers de middelen zelf bereiden, of inkopen in een ander land.

    Als er desondanks toch problemen ontstaan met de levering van de onmisbare geneesmiddelen, kunnen er volgens Bruins ook uitzonderingen worden gemaakt zodat de middelen ook nog na een no-deal-brexit uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd kunnen blijven worden.

    Hulpmiddelen

    Groot-Brittannië is een belangrijke speler op de markt van medicijnen en hulpmiddelen, zoals pacemakers, verband en spuiten. Ook producten uit andere landen staan vaak geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Als het land volgende maand zonder overeenkomst uit de EU stapt, kunnen die middelen niet meer zomaar in de EU worden verkocht. Alle producten die in de EU worden verhandeld, moeten een CE-certificaat hebben, dat garandeert dat ze voldoen aan eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.

    Bruins doet een beroep op zorginstellingen om na te gaan welke medische hulpmiddelen op dit moment uit het Verenigd Koninkrijk komen of daar geregistreerd staan. Ze moeten er bij fabrikanten op aandringen de registratie van hun producten over te schrijven naar een EU-land. Alleen dan kunnen de hulpmiddelen beschikbaar blijven voor patiënten in de EU.

    Wat is een no-deal-brexit?

    Er is sprake van een no-deal-brexit als er op 29 maart geen goedgekeurd akkoord ligt. Dat betekent onder meer dat het Verenigd Koninkrijk zonder handelsafspraken uit de EU stapt.

    In de praktijk houdt dat in dat de handel met de EU daarna verloopt via de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent dat er flinke tarieven komen op de import en export. Verder worden er lange opstoppingen verwacht aan de grens.

    Een no-deal-brexit is wat anders dan een zogenaamde harde brexit. Bij zo'n brexit wordt afgesproken te breken met de EU-regelgeving, de douane-unie en de interne markt. Er is in dat geval dus wel een deal tussen de EU en de Britten.

    Meer weten over de brexit? Bekijk hier de lijst met veelvoorkomende vragen over het Britse vertrek uit de EU.

    BEKIJK OOK

    Ziekenhuizen vrezen tekorten bij een no-deal-brexit

    Bruins: risico's voor levering medicijnen bij no-deal-brexit

    Deel dit artikel: 

     

     

    Gewijzigd op 2019-02-07 01:02:42
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 04 augustus 2018 @ 00:31
    #75
    reactie op (#74) herman_dad

    Goedemorgen, PROBLEMEN SOFTWARE MET MEDICIJNVERSTREKKING. Risico's ook voor levensreddende medicijnen, niet te filmen weer...

    En goedkope medicijnen zijn inmiddels weer peperduur. Dankzij het financiele, monetaire systeem dat de wereld heeft uitgevonden, worden velen weer geupeerd, gediscriminineerd bijna daarin, want de 'rijken' kunnen het wel betalen? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL-NIEUWS Twitter (bronnen)

    Problemen bij apotheken door softwarefout bij leverancier

    GISTEREN, 21:11

    AANGEPAST GISTEREN, 21:53

    REGIO

    ANP

    Veel apotheken en ziekenhuizen krijgen al wekenlang minder medicijnen geleverd. Problemen met de software bij de Alkmaarse medicijngroothandel Pluripharm zijn daar debet aan. Volgens het bedrijf gaat het om ruim 200 apotheken en tientallen ziekenhuizen in het hele land.

    Drie weken geleden stapte Pluripharm over op een nieuw softwaresysteem en dat levert logistieke problemen op. Volgens directeur Jan Dirk Jansen wordt op dit moment 60 tot 70 procent van de medicijnen geleverd. De problemen zijn bijna opgelost, zegt hij. "Het is eerder een kwestie van dagen dan van weken."

    Overuren

    "Uiterst vervelend voor ons als apotheek en onze patiënten", tekent NH Nieuws op uit de mond van Dick Bouma, directeur van de Acdapha Groep. Dat is een collectief van twintig samenwerkende apotheken in Alkmaar en omgeving.

    "Het gaat om elke vorm van medicijnen die soms wel of niet geleverd kunnen worden", zegt Bouma. "Ook de medicijnen die van levensbelang zijn en dat maakt de zaak echt ernstig."

    Apotheken draaien overuren om toch een voorraad medicijnen te hebben voor patiënten. De Acdapha Groep probeert veel medicijnen alsnog binnen te halen door te bestellen bij andere leveranciers.

    'Heel erg'

    Pluripharm betreurt de problemen. "We hebben de overstap nauwgezet voorbereid, maar desondanks zijn er wat dingen fout gegaan", zegt directeur Jansen. Hij vindt het naar eigen zeggen "heel erg" dat apothekers en patiënten in moeilijkheden zijn gekomen.

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van NH-Nieuws

    03 augustus 2018 19:43

    Goedkoop medicijn weer peperduur: 'Ik ben opgehouden er boos over te worden'.

    Goedkoop medicijn weer peperduur: 'Ik ben opgehouden er boos over te worden'

    © RTL Nieuws

    Ze zijn er niet gerust op, de patiënten in Nederland die lijden aan de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Het medicijn dat zij gebruiken dreigt opnieuw onbetaalbaar te worden nu het ziekenhuis Amsterdam AMC de productie ervan heeft stilgelegd. Verzekeraars zijn nu weer aangewezen op het peperdure medicijn van farmaceut Leadiant - maar voor hoe lang willen verzekeraars dat betalen?

    Edmee Wuestman slikt al bijna 30 jaar het bewuste medicijn, CDCA. Ze heeft het in al die jaren flink in prijs zien stijgen. "Ik heb het even uitgerekend. Sinds ik het gebruik is het zo'n 400 keer duurder geworden", zegt ze tegen RTL Nieuws.

    170.000 euro per patiënt

    De afgelopen maanden was het even veel goedkoper, omdat het Amsterdamse academische ziekenhuis UMC het zelf ging maken. Een opvallende zet, en ook een opluchting voor patiënten als Edmee, want de prijs die fabrikant Leadiant vroeg was plotseling gestegen naar 170.000 euro per patiënt per jaar. En dat was te duur om te vergoeden. "Die prijs was gigantisch hoog", zegt ze. "Puur winstbejag, het ging helemaal nergens over."

    'Geweldig', vond Edmee het nieuws dat het ziekenhuis in Amsterdam het ging maken. Maar nu zijn de patiënten weer terug bij af. Na een klacht van farmaceut Leadiant bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de productie in het Amsterdam UMC stilgelegd: de Chinese grondstof voor het medicijn zou niet optimaal getest kunnen worden en ook zou het middel onzuiverheden bevatten.

    Opvallend, want het Amsterdam UMC stelt juist dat het de kwaliteit van de grondstof uitgebreid heeft laten onderzoeken. Het medicijn is volgens geldende Europese kwaliteitseisen zelfs getest door een gecertificeerd laboratorium. "We zijn verbaasd dat de IGJ tot een andere conclusie komt", zegt Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC.

    'Dit verbaast mij wel'

    Edmee had wel verwacht dat de fabrikant er alles aan zou doen om de productie van het Amsterdamse ziekenhuis aan te vechten. "Maar dat de inspectie iets zou vinden verbaast mij wel."

    De Nederlandse verzekeraars hebben aangegeven voor een periode van drie maanden het peperdure medicijn van Leadiant te vergoeden. "In de verwachting dat er in de tussentijd een duurzame oplossing komt", zegt een woordvoerder van CZ. 

    Centrale zenuwstelsel

    Edmee is er niet helemaal gerust op. "Het zou goed kunnen dat er na drie maanden weer onzekerheid is", zegt ze. "Ik ben al eerder bang geweest dat het niet meer verstrekt zou worden." Als ze het middel niet meer kan gebruiken, gaat het mis in haar centrale zenuwstelsel. "En dat ga ik op een gegeven moment merken. Dat zal geleidelijk gaan, maar daar zit ik niet op te wachten."

    Vooral kinderen hebben dit medicijn hard nodig, zegt ze. "Als ik het als kind niet had gekregen, dan was ik motorisch heel slecht geweest. Dan was ik nu dement, dan had ik dit interview niet kunnen geven."

    Hoop

    Voor Edmee is het afwachten wat er de komende tijd gaat gebeuren. Inmiddels heeft ze al een hoop meegemaakt rond dit medicijn. "Ik ben opgehouden er boos over te worden."

    RTL Nieuws

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 oktober 2014 @ 07:21
    #74
    reactie op (#73) zuinigebelle

    Goedemorgen, artsen schrijven vaak medicijnen voor die voor ANDERE AANDOENINGEN zijn bedoeld? Toch heeft dit ook voordelen want er worden zo vaak middelen ontdekt die ook bij andere aandoeningen kunnen helpen zonder dat de beroepsgroep daarvan op de hoogte is, tenzij arsten dit zelf mededelen? 

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3771644/2014/10/18/Medicijnen-vaak-anders-ingezet-dan-bedoeld.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/ - http://clubs-15-jaar.clubs.nl/ 

    Gewijzigd op 2018-06-06 06:42:49
    handtekeningafbeelding
  • zondag 17 augustus 2014 @ 16:29
    #73

    Advies van een apotheker? Nog nooit gehad, kom er toch regelmatig.Bij de drogist krijg je voor recept vrije middelen een beter advies, gratis!!!


    Belle

  • vrijdag 15 augustus 2014 @ 07:24
    #72
    reactie op (#71) Gotspe

    Goedemorgen, APOTHEKERS, spaarzaam met adviezen maar wel hoge prijzen rekenen, zegt de Consumentenbond, heeft u ook van die ervaringen?

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3719087/2014/08/15/Spaarzaam-met-adviezen-scheutig-met-rekeningen.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/ http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek -

    Gewijzigd op 2018-06-06 06:43:22
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 05 juni 2013 @ 13:42
    #71
    reactie op (#70) herman_dad

    Quote: herman_dad

    woensdag 05 juni 2013 @ 07:39

    Goedemorgen, prijs medicijnen kunnen omlaag vindt de PvdA o.a. ik denk dat u dat ook wel vindt? Mogen we dan ook uw mening hier horen? DANK!!Zie art. uit De Telegraaf (bron)http://www.telegraaf.nl/binnenland/21621368/___Lagere_prijzen_medicijnen___.htmlen zie ook 'Europese consument betaalt 20% te veel voor medicijnen'...LEES VERDER OP:http://europese-unie.clubs.nl/forum/europese-consumenten-en-economisch-nieuws 

    Goede middag. De medicijnprijzen zal altijd al kunstmatig door de fabrikanten ervan hoog gehlouden volgens mij. Ze moeten dat zeker verlagen maar denk niet dat de politiek daar veel meer aan kan doen, de 'vrije markt'? Of denkt u van wel?