Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1995 keer bekeken

ONDERWIJSGELD en LERARENTEKORT GROOT PROBLEEM

  • zaterdag 23 april 2022 @ 00:19
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, LERARENTEKORT en ONDERWIJS PROBLEMEN steeds groter maatschappelijk probleem, MAAR NU MEER GELD EN ANDERE ZAKEN AANGEPAKT door nieuwe minister. Hopelijk met goed gevolg voor velen! Ook politiek gezien, al die jaren dan politieke dwalingen of zelfs blunders van de politiek en het onderwijs? 

    Kabinet komt met noodplannen tegen lerarentekort in grote steden

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ​

    Een basisschool in Den Haag ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 19:00

    Extra geld goed tegen lerarentekort, 'maar aandacht voor werkdruk moet blijven'

    •  Youssef Zerrouk

    Het dichten van de loonkloof tussen leraren op basisscholen en in het middelbaar onderwijs wordt positief ontvangen. Het helpt zeer goed tegen het lerarentekort, zeggen deskundigen. Maar met een hoger salaris is de werkdruk niet meteen verdwenen, waarschuwen ze.

    Meer salaris bieden aan basisschoolleraren is een goede maatregel, vindt Inge de Wolf. Zij is bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Maastricht University. "Extra salaris helpt toch om de status van het vak te vergroten", zegt ze.

    'Er moest iets gebeuren'

    Hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt aan de universiteiten in Maastricht en Tilburg Frank Cörvers is het daarmee eens. "Je hebt in zowel het basis- als in het voortgezet onderwijs te maken met leraren op hbo-niveau. Er is geen reden om leraren in het basisonderwijs minder te belonen."

    Een hoger salaris is wat hem betreft, zeker op de korte termijn, een positieve ontwikkeling. "Ik had het een paar jaar geleden niet verwacht", zegt hij. "Ik dacht dat het kabinet het te duur zou vinden. Maar er is wel ingezien dat er iets moest gebeuren, onder druk, ook door de acties van de leraren."

    Ook deze lerares heeft vaker aan acties meegedaan. Ze is dan ook blij dat er wat aan de loonkloof wordt gedaan:

    1:39  Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Dit kan net het laatste zetje zijn om voor basisonderwijs te kiezen'

    Het akkoord over het dichten van de loonkloof houdt in dat er structureel 919 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Basisschoolleraren gaan er de komende jaren minimaal 4 procent en gemiddeld 10 procent op vooruit. Op basis van een voltijdsalaris komt dat neer op een gemiddelde stijging van 5300 euro per jaar.

    Voor schoolleiders op basisscholen is de loonstijging minimaal 5 procent en gemiddeld 11 procent. Er is ook geld vrijgemaakt voor het verminderen van de werkdruk in het voortgezet onderwijs (300 miljoen euro) en meer tijd en ruimte voor bijscholing van leraren (118 miljoen).

    Hij stelt dat een hoger salaris er "zeker toe kan leiden dat er minder leraren uitstromen. Het tekort wordt in ieder geval niet groter."

    Werkdruk te groot

    Die uitstroom is ook iets wat De Wolf ziet. Ze spreekt van "een groot weglek van leraren". Dat gaat volgens haar vaak om leraren, veelal met een pabo-diploma op zak, die om uiteenlopende reden binnen drie tot vijf jaar stoppen met het vak. "Het kan zijn dat ze niet binnen de organisatie passen of dat de werkdruk te groot is."

    De Wolf verwacht dat deze groep misschien bereid is om terug te keren nu de inkomsten hoger worden. "Op die manier kan het direct helpen tegen het tekort aan leraren."

    Het is een ingewikkeld vak, vaak met grote klassen en verschillende niveaus door elkaar. Dat vergt veel van leraren. Een goed salaris kan helpen, maar of het genoeg is, zal moeten blijken.

    Inge de Wolf

    Maar of deze maatregel ook meteen tot een nieuwe aanwas aan leraren leidt, moet nog blijken. "Het is de vraag of aankomende studenten salaris laten meewegen in de keuze om een opleiding tot leraar te volgen", zegt Cörvers. "Want de werkdruk in het onderwijs vermindert niet direct."

    Goede begeleiding

    De Wolf noemt het een pittig beroep. "Het is een ingewikkeld vak, vaak met grote klassen en verschillende niveaus door elkaar. Dat vergt veel van leraren. Een goed salaris kan helpen, maar of het genoeg is, zal moeten blijken."

    Cörvers vindt dan ook dat de aandacht ook moet blijven uitgaan naar andere zaken dan beloning. "Leraren moeten goede begeleiding krijgen, zeker als ze net afgestudeerd zijn."

    Hoge werkdruk zit wat hem betreft niet alleen in de hoeveelheid werk. "Vaak worden jonge leraren zonder begeleiding voor de klas gezet omdat scholen geen andere optie hebben. Dan kan zo'n leraar afknappen op het werk en besluiten te stoppen. Dat neem je met een goed salaris niet meteen weg."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 30 juli 2021 @ 00:21
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, LERARENTEKORT wordt STEEDS GROTER, ook door ONTBREKEN VASTE CONTRACTEN. Dit maatschappelijke grote belang wordt met name door de politiek dus weer chromelijk onderschat. En die wijze van samenleving met o.a. een 'monetair systeem' en 'flexibele maatschappij' waar we zo'n hoge pet van op hebben, velen (nog) althans....  en dus weg ermee, steeds meer duidelijk dat zich dit nu maatschappelijk gaat wreken en mislukken en dat NIET ALLEEN IN HET ONDERWIJS.... 

    Maar ook een 'onderwijsbericht' dat dus weer een beetje gunstig is en dat door 'corona' mede? Zie hier: 

    Kabinet komt met noodplannen tegen lerarentekort in grote steden

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:15

    'Nieuwe leraren op middelbare scholen haken af door uitblijven vast contract'

    ANP

    Net afgestudeerde leraren in het voortgezet onderwijs hebben weinig perspectief op een vast contract en haken daardoor sneller af. Onderwijsvakbonden waarschuwen nu dat het lerarentekort daardoor juist toeneemt, schrijft Trouw.

    De Algemene Onderwijsbond (Aob) en vakbond CNV spreken van een 'lerarenlek'. In het voortgezet onderwijs krijgt 55 procent van de leraren na een jaar een vast contract aangeboden, terwijl in het basisonderwijs meer dan 80 procent na het eerste jaar een vaste aanstelling krijgt. Dat blijkt uit de 'Trendrapportage arbeidsmarkt leraren 2020' van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

    Hoofdbestuurder van de Aob Kim van Strien vindt het zorgelijk dat dus zo'n 45 procent van de jonge leraren na het eerste jaar niet vast in dienst komt bij een middelbare school. "In de cao staat dat er na een jaar tijdelijk dienstverband een vast contract moet worden gegeven, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om het niet te doen", zegt ze op NPO Radio 1. "Ik vind het choquerend dat de cao-afspraken niet worden gevolgd, zeker in tijden van een lerarentekort."

    Zowel binnen als buiten de Randstad

    Door vast te houden aan tijdelijke contracten behouden middelbare scholen hun flexibele schil. Vooral scholen in krimpregio's, waar het leerlingental afneemt, vinden het riskant om vaste contracten te geven, is een van de redenen die Van Strien hoort. Maar ook in de Randstad speelt het probleem. Met name bij vakken waar nauwelijks een tekort voor is, worden minder vaste contracten gegeven.

    Volgens Van Strien zeggen sommige scholen bewust om de twee jaar het personeelsbestand te verversen. "Daar viel ik steil van achterover", zegt ze. "Want nieuw personeel moet je telkens inwerken en dan heb je geen continuïteit in de school en dat is nadelig voor het onderwijs voor de leerlingen."

    Het ministerie van OCW is bekend met het 'lerarenlek'. Tussen 2011 en 2019 nam het aandeel leraren met een vast contract met 5 procent af, blijkt uit de trendrapportage. Het aantal vaste aanstellingen loopt wel licht op met het oog op het lerarentekort, maar het aantal vacatures stijgt nog steeds, meldt het ministerie. Een woordvoerder zegt tegen Trouw dat er grote verschillen zijn tussen verschillende scholen.

    Van Strien vindt dan ook dat scholen iedere docent die ze hebben, moeten koesteren. "We weten hoe moeilijk het kan zijn om bevoegde leraren te vinden. Het is dan ook raar dat een jonge leraar die met veel energie en liefde het vak wil uitoefenen, op een gegeven moment het vak gedesillusioneerd moet verlaten."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 20 februari 2020 @ 01:01
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, MINISTER WIL 100 MILJOEN MEER VOOR HET BASISONDERWIJS. Ook hier ligt weer een steeds groter wordend maatschappelijk probleem: Kabinet komt met noodplannen tegen lerarentekort in grote steden

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Minister Slob op een basisschool ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 15:28 • AANGEPAST VANDAAG, 16:14

    Slob wil 100 miljoen extra voor basisonderwijs grote steden

    Minister Slob wil dat er zo'n 100 miljoen euro extra komt voor het basisonderwijs in de vijf grote gemeenten waar het lerarentekort het grootste is. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben al noodplannen klaarliggen, Utrecht en Almere werken daar nog aan.

    Slob wil dat die plannen ook kunnen worden bekostigd. "Daar ga ik voor", zei hij in een debat in de Tweede Kamer. Hij wil het geld op korte termijn regelen in het kabinet.

    Een van de meest in het oog springende plannen van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is om leerkrachten een dag of dagdeel niet voor de klas te zetten, zodat zij andere dingen kunnen doen. De leerlingen krijgen dan alternatieve lessen van mensen zonder onderwijsbevoegdheid, bijvoorbeeld muziek- of sportlessen. Daarvoor is extra geld nodig.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 27 september 2019 @ 00:55
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, IN AMSTERDAM SCHOOL DICHT VANWEGE HET LERARENTEKORT. Al enige tijd speelt dit grote maatschappelijke belang Scholen in grote steden vragen om crisisaanpak lerarentekort in het onderwijs. En nu wordt het zó nijpend dat de eerste school nu daardoor (voorlopig?) dicht moet. Ook hier is de maatschappij, samenleving al weer failliet. Welke school volgt nog?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:41 • AANGEPAST VANDAAG, 22:43

    Basisschool Amsterdam dicht 'om tekort aan leraren'.

    De 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost 16E MONTESSORISCHOOL

    Een basisschool in Amsterdam moet de deuren sluiten, naar eigen zeggen vanwege het tekort aan leraren. De bestuurder van de koepel waaronder de 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost valt, bevestigt berichtgevingvan Het Parool hierover.

    "Het is verschrikkelijk, dit wens je niemand toe. We zijn verplicht om goed onderwijs te geven aan de kinderen en die belofte kunnen we niet meer waarmaken", licht bestuurder Hubert de Waard toe in NOS-radioprogrammaMet Het Oog Op Morgen.

    De school gaat op 1 januari dicht, maar leerlingen van groepen 6, 7 en 8 kunnen er over drie weken al niet meer terecht. Vanavond zijn de ouders op een bijeenkomst ingelicht over de beslissing.

    De school heeft 111 leerlingen en deed het met twee vaste leraren en invalkrachten. De directeur zou door het tekort zelf voor de klas zijn gaan staan. "We dachten voor de zomer de formatie rond te hebben, maar die bleek na de vakantie al snel niet te realiseren, omdat mensen uitvielen of andere keuzes maakten", zegt De Waard. Tijdelijk werd het probleem "met kunst en vliegwerk" opgelost met ingehuurde leerkrachten en zzp'ers, maar uiteindelijk kwam de school volgens hem na de kerstvakantie vier leraren tekort.

    Zwakke school

    De onderwijsinspectie beoordeelde de kwaliteit van het onderwijs op de montessorischool deze zomer nog als onvoldoende. Als een van de oorzaken wordt in het rapport het vertrek van de directeur en een "aanzienlijk deel van de leraren" anderhalf jaar geleden genoemd en ook het lerarentekort in Amsterdam.

    "In combinatie met het lerarentekort dat in Amsterdam-Zuidoost erger voelbaar is dan elders in de stad, zag het bestuur zich genoodzaakt veel startende leraren in te zetten", staat in het inspectierapport.

    Wel schrijft de inspectie dat er hard gewerkt werd door het bestuur, onder meer door extra lessen in basisvaardigheden taal en rekenen, en dat de aansturing zijn vruchten begon af te werpen. "Dat blijkt uit het feit dat sommige groepen leerlingen hun leerachterstanden inmiddels inlopen", aldus de inspectie.

    'Heel vervelend'

    Minister Slob van Onderwijs zegt in een reactie dat hij de sluiting van de school heel vervelend vindt voor de leerlingen en hun ouders. Een woordvoerder zegt ook dat de school zich niet eerder bij het ministerie heeft gemeld. "Dus we weten niet precies welke situatie hieraan ten grondslag ligt. We zullen ons snel laten informeren."

    Veel scholen worstelen met een tekort aan leraren en vooral in de Randstad is het probleem groot. De scholenkoepels uit de grote steden vroegen de minister begin deze maand om een crisisaanpak.

    Extra geld?

    Een groot deel van de Kamer drong vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen aan op extra geld voor de leraren. Het kabinet zegde toe te willen kijken of er volgend jaar eenmalig extra geld kan worden uitgetrokken om het lerarentekort in het basisonderwijs aan te pakken.

    Partijleider Asscher van de PvdA noemt het sluiten van de Amsterdamse school "een dramatisch bericht" en wil dat het kabinet nu echt over de brug komt. D66-Kamerlid Van Meenen vindt dat Slob nu met de vuist op tafel moet slaan bij het kabinet om te krijgen wat er nodig is om het lerarentekort te bestrijden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 07 januari 2015 @ 07:34
    #9
    reactie op (#8) Gotspe

    Goedemorgen, veel OUDERS IN GELDNOOD door betaling SCHOOLGELD. Vooral mensen met schoolgaande kinderen dus weer extra in de financiele problemen? Heeft u ook van deze ervarigen of wat denkt u hiervan? Schoolgelden zijn al een oud gegeven maar kennelijk is de financiele situatie van velen zo geworden dat ook dat nu meer en meer aan het licht komt en de politiek maar beweren dat we 'er allemaal op vooruit gaan'... een beetje...? Is voor elk mens, gezin dus in de praktijk steeds minder waar ook al 'stijgt je loonstrookje een paar euro'??   

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3824554/2015/01/07/Steeds-meer-ouders-in-nood-door-betaling-schoolgeld.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - 

    Gewijzigd op 2018-05-30 07:17:45
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 augustus 2012 @ 18:45
    #8
    reactie op (#7) jeroen007

    Goede avond. Ik heb daar zelf geen last van maar buren van mij misschien, één van de kinderen gaat ook met een busje weet ik elke dag, zal dat eens navragen of in de gaten houden?  

  • zondag 19 augustus 2012 @ 19:18
    #7
    reactie op (#6) mona2

    goedenavonde ik heb die kennise er over vertelt en ze wisten het niet maar waren hier ook om te leze, hun 2 kinderen gaan ook met een busjes naar school en ze zijn er nu ook wel bedroefd over dat het eindigde mischien? want ze moeten ook werke alle 2 soms en dan geen tijd om ze naar de school brengen en te hale. nog een pretige avonden voor u 1.gif 

  • zaterdag 18 augustus 2012 @ 20:58
    #6
    reactie op (#5) Vomie

    ik heb er vroeger mee te maken gehad,


    gelukkig altijd op tijd opgehaald en gebracht en een goed chaufeur,


    ben bedroefd hoe nu alles gaat hoe komen de kinderen op school,


    de busjes zijn waren er niet zomaar voor de lol toch????

     
    groetjes ♥Mona2♥
     https://hsjoke.clubs.nl/ mona,s clubhuis
  • zaterdag 18 augustus 2012 @ 09:25
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Hallo ik zal eens vragen hoe mijn kleinkinderen dit doen, volgens mij gaan ze met de fiets nu, maar eerder wel met een busje weet ik nog. Weer lekker geregeld door de overheid als dat doorgaat zo gaan we terugvallen naar paard en wagen, de middel eeuwen of zo? nog een goed weekend en veel drinken maar deze dagen. 

  • vrijdag 17 augustus 2012 @ 20:25
    #4
    reactie op (#3) jeroen007

    De reactie van Mona hierop op Mona's Clubhuis waar ik ook aandacht voor het forum en dit item had gevraagd:

    http://mona-s-plaatjes-en-knipvel-club.clubs.nl/forum/topic/3677044_geen-geld-meer-voor-schoolbusjes?p=1#r20008983

    Een goed weekend voor allen en niet té warm, maar veel drinken speciaal voor de ouderen!51.gif

    Gewijzigd op 2018-05-30 07:18:02
    handtekeningafbeelding