Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

11279 keer bekeken

Schuldhulpverlening, ARMOEDE en perikelen daarover...

  • vrijdag 09 juni 2023 @ 00:09
    #107
    reactie op (#106) herman_dad

    Goedemorgen, 09-06: VERVOLG ARMOEDEVAL: OOK NU KAMERDEBAT DAAROVER VANDAAG EN KABINET SCHUIFT WEER DE PROBLEMEN VOOR ZICH UIT?? Verwijst de Kamer naar Prinsjesdag... Troonrede? Maar de mensen in de problemen zitten daar NU in en hebben NU geld nodig en andere hulp.... OOk in Europees verband speelt dit... aantoonbaar wéér DE POLITIEK, het instituut werkt niet meer... welke politiek (-e partij) dan ook...

    EN DE TWEEDELING BLIJFT MAAR GROTER WORDEN....

    Ouder; STEEDS MEER MENSEN, OOK MET EEN GOED INKOMEN TOCH NAAR DE SCHULDHULP en 1 op de 6 heeft al een opstapeling van problemen.... Het gaat steeds slechter op allerlei financieel gebied? Ook nu openen we hier weer met een compilatie van artikelen over schulden, armoede, geld en banken alles waar wij mee te maken hebben hoe dan ook etc. etc. Waaronder nu wettelijk geregeld dat CONTANT GELD moet blijven want zeer velen zijn daar nog op aangewezen!! En uiteindelijk ook dat de Banken minder stigmatiserend te werk gaan nagenoeg zelfde wijze als bij de Toeslagenaffaire!! Zie ook elders in het forum / blogberichten daarover!

    Zie ook http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of - http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 13:19•Aangepast vandaag, 17:15

    Oppositie wil nu actie tegen armoede, kabinet verwijst naar Prinsjesdag

    Er moet snel meer gebeuren aan armoedebestrijding. Dat was de boodschap van de oppositie aan kabinet en coalitie in het debat over de Voorjaarsnota, de jaarlijkse bijstelling van de Rijksbegroting. Maar het kabinet houdt het eigen tempo aan, was het antwoord van minister Kaag.

    De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. Zo niet, dan stemmen ze tegen de maatregelen uit de Voorjaarsnota. "Een fatsoenlijk inkomen voor iedereen zou de belangrijkste opdracht moeten zijn", zei PvdA-leider Attje Kuiken. "Het moment is nu", zei Jesse Klaver van GroenLinks.

    De twee linkse partijen gebruiken hierbij hun positie in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet in de senaat eigenlijk alleen met steun van de BBB een meerderheid krijgen.\

    Ook die partij vindt dat er snel meer nodig is voor de koopkracht. "In ons gave landje leven bijna een miljoen mensen in armoede", zei BBB-leider Caroline van der Plas. "Of tenminste, daar gaan we naartoe." Net als PvdA en GroenLinks vindt BBB dat grote bedrijven en vermogende mensen zwaarder belast mogen worden om de koopkracht te stutten.

    Maar minister Kaag van Financiën komt pas met maatregelen komt op Prinsjesdag in september. "Het kabinet wil echt voorkomen dat meer mensen in armoede komen. Maar wij wegen alles en dat doen we in augustus." Kaag verwees daarbij ramingen over de koopkracht die er tegen die tijd zijn. Het dreigement van tegenstemmen in de Eerste Kamer legde ze naast zich neer.

    Onbetaalbaar

    PVV-Kamerlid Tony van Dijck stelde eerder in het debat dat Nederland "onbetaalbaar" wordt voor veel mensen. Volgens hem moet de energiebelasting omlaag, de belasting op boodschappen ook en kan er flink bezuinigd worden op de asielopvang.

    En er moet ook aandacht zijn voor de middenklasse, zeiden twee andere oppositiepartijen aan de rechterkant. "Je praat niet alleen over de laagste inkomens, maar ook over werkende armen", zei JA21-leider Joost Eerdmans. "De middeninkomens", haalde SGP'er Chris Stoffer aan. "Regelmatig verschijnen er berichten dat zij het niet meer redden."

    SP-leider Lilian Marijnissen maakte er een punt van dat grote bedrijven, bijvoorbeeld supermarktconcerns "de hoogste winsten ooit" maken, terwijl gewone burgers lijden onder de inflatie. "Wat gaat de minister daar aan doen?"

    Graaiflatie

    Kaag wilde niet meegaan met het woord "graaiflatie" van Marijnissen, maar zei dat het wel haar aandacht had. "Excessieve winsten in tijden van hoge inflatie, dat doet zeker de wenkbrauwen fronsen."

    De minister zei dat nog wordt gekeken of bedrijven echt iets te verwijten valt, maar mogelijke maatregelen worden tegelijk geïnventariseerd. "Ook dat willen we in augustus bespreken."

    Ontwikkelingshulp

    Tijdens die onderhandelingen over de begroting van volgend jaar gaat Kaag ook "welwillend kijken" of geld voor ontwikkelingssamenwerking naar voren kan worden gehaald. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt omdat het wordt gebruikt voor asielopvang en er komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland. Een deel van de Kamer was daar kritisch op.

    Minister Kaag begrijpt die kritiek en gaat kijken of er ruimte is om bedragen te schuiven, zodat er meer geld overblijft voor daadwerkelijke ontwikkelingshulp. "Maar het kan niet ten koste gaan van andere plannen", benadrukte ze.

    Geen gratis geld

    In de Voorjaarsnota heeft het kabinet de eerste stappen gezet richtinbezuinigen en daar complimenteerde de VVD-fractie Kaag mee. Kamerlid Eelco Heinen: "De knop is om na jaren van uitgeven. Langzaam keert het besef terug dat gratis geld niet bestaat." Het Kamerlid voorziet dat het kabinet nog 10 tot 20 miljard euro moet besparen.

    Daarom moet het kabinet van Heinen zoeken naar uitgaven waarop bezuinigd kan worden. "Niet omdat het boekhouders gelukkig houdt, maar omdat het mensen gelukkig houdt." Hij haalde de kritiek van de Raad van State aan, die naar aanleiding van de Voorjaarsnota stelde dat het kabinet te veel financiële risico's doorschuift.

    Waar de VVD de voorkeur geeft aan bezuinigingen boven hogere lasten voor bijvoorbeeld bedrijven, geldt dat niet voor D66. Steven van Weyenberg benadrukte dat "de lasten nog vol aan de beurt komen in het najaar".

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 juni 2023 @ 00:09
    #106
    reactie op (#105) herman_dad

    Goedemorgen, 01-06: VERVOLG ARMOEDEVAL: STEEDS MEER MENSEN, OOK MET EEN GOED INKOMEN TOCH NAAR DE SCHULDHULP en 1 op de 6 heeft al een opstapeling van problemen.... Het gaat steeds slechter op allerlei financieel gebied? Ook nu openen we hier weer met een compilatie van artikelen over schulden, armoede, geld en banken alles waar wij mee te maken hebben hoe dan ook etc. etc. Waaronder nu wettelijk geregeld dat CONTANT GELD moet blijven want zeer velen zijn daar nog op aangewezen!! En uiteindelijk ook dat de Banken minder stigmatiserend te werk gaan nagenoeg zelfde wijze als bij de Toeslagenaffaire!! Zie ook elders in het forum / blogberichten daarover!

    Zie ook http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of - http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

     ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 06:00

    'Mensen met hoge inkomens kloppen vaker aan bij schuldhulpverleners'

    Schuldhulpverleners zagen het afgelopen jaar meer mensen met hoge inkomens, schrijft de branchevereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) in zijn jaarverslag. Dat komt volgens de vereniging door de hoge inflatie en stijgende energiekosten.

    "We zien voor het eerst een forse stijging van deze groep, die verwachting is helaas uitgekomen", zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK. "Dat komt mede doordat de compensatiemaatregelen van de overheid vaak waren gericht op mensen met wat lagere inkomens en niet op de mensen die modaal of dubbel modaal verdienen."

    Meer ondernemers in problemen

    Ook vroegen kleine ondernemers en zzp'ers vaker om hulp. Het gaat wel om een relatief kleine groep: vorig jaar waren het ruim 3400 mensen, het jaar daarvoor meer dan 2100. Toch noemt de NVVK de stijging zorgelijk.

    "Ondernemers hebben vaak nog schulden uit de coronaperiode die de Belastingdienst binnenkort gaat invorderen", zegt Florijn. "Als de deurwaarders weer gaan lopen, zal er bij hen veel financiële stress ontstaan. Dat betekent een verdere stijging van het aantal melders bij ons."

    Bij een melding kijkt een schuldhulpverlener samen met de ondernemers of het bedrijf kan worden doorgezet. Dat is door de coronasteun extra lastig geworden. "Het is daardoor best moeilijk te ontrafelen wat er nu precies aan de hand is in de onderneming", zegt Florijn. "Het is voor ondernemers echt belangrijk om snel hulp te zoeken."

    Minder lang afwachten

    Er zijn ook lichtpunten: de gemiddelde schuld daalde van ruim 42.000 euro naar 40.000 euro. Volgens de NVVK betekent dat dat mensen minder lang wachten met het vragen om hulp, waardoor hun betalingsachterstanden niet zo hard oplopen.

    "Ook positief is dat het aantal betalingsregelingen is gestegen", zegt Florijn. "Daardoor hoeven mensen niet meteen de sanering in, maar kunnen we ze met een betalingsregeling helpen."

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2023-06-08 23:49:50
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 04 februari 2023 @ 00:22
    #105
    reactie op (#104) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG ARMOEDEVAL: KABINET WIL DE SCHULDHULPVERLENING NAAR 1,5 JAAR TERUGBRENGEN i.p.v. de nu wettelijke drie jaar. Een goed gegeven voor veel mensen, steeds meer mensen komen in de financiele problemen en in de schuldhulpverlening. Ook voor hen, zij hebben het razend druk de laatste jaren, mede door alle ons overkomen ellende in de wereld. 

    Ouder: DE GEMEENTEN MOETEN ALLE SCHULDEN OP ZICH NEMEN EN BINNEN 3 JAAR IEDEREEN SCHULDENVRIJ?? Een nobel streven maar toch en dan, daarna?? iedereen een basisinkomen, zie ook andere artikel daarover in dit forumtopic!!! Bovendien, de schuldhulpverleningen hebben dat systeem al, hanteren dit al dus moet geen probleem zijn. Of de politiek gaat daar wéér in dwalen en blunderen door weer terug te draaien of anderszins. Je weet het nooit met DE POLITIEK, eigen (partij)belang...

    Zie ook http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of - http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 02-04-23 09.00 uur: De schuldhulp(verlening) vrijwilligersorganiisaties, bewindvoering en velen in deze hebben het razend druk deze tijden.

    UPDATE 23-03-23 09.00 uur: 

    ANP/Hollandse Hoogte

    NOS Nieuws•Gisteren, 20:31•Aangepast gisteren, 21:44

    Kabinet wil schuldhulpverlening voortaan beperken tot 1,5 jaar

    Mensen mogen niet langer dan anderhalf jaar in de gemeentelijke schuldhulpverlening zitten. Nu is dat drie jaar. De Tweede Kamer heeft gevraagd om mensen sneller van hun schulden af te helpen en het kabinet wil dat regelen.

    Als iemand bij de gemeente in de schuldhulpverlening zit, moet diegene zien rond te komen van het absolute minimum. "Dat trekt een zware wissel op mensen, waardoor velen het traject niet volhouden en de financiële problemen juist groter worden", zegt minister Schouten voor Armoedebeleid. "Ik wil dat mensen zo snel mogelijk door kunnen met hun leven."

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat er in 2020 ruim 600.000 mensen problematische schulden hadden. Door de huidige energiecrisis en de stijgende prijzen zullen er nog meer in moeilijkheden komen, denkt Schouten. Ze wil kijken of mensen met hoge schulden actief benaderd moeten gaan worden voor hulp.

    Schuldhulpverlening

    Wie in grote financiële problemen zit krijgt hulp van de gemeente. Een hulpverlener stelt een plan op voor het aflossen van schulden en maakt afspraken met schuldeisers daarover. Ook betaalt de hulpverlener de vaste kosten en zet hij of zij weekgeld apart voor dagelijkse uitgaven. Als schuldeisers niet willen meewerken aan een betalingsregeling, kan de rechter ze daartoe dwingen.

    De bedoeling is om in drie jaar zoveel mogelijk schulden af te betalen. Schulden die daarna nog openstaan hoeven meestal niet meer ingelost te worden. Die periode moet dus worden teruggebracht tot anderhalf jaar.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2023-04-02 07:40:59
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 21 april 2022 @ 00:22
    #104
    reactie op (#103) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG ARMOEDEVAL: DE GEMEENTEN MOETEN ALLE SCHULDEN OP ZICH NEMEN EN BINNEN 3 JAAR IEDEREEN SCHULDENVRIJ?? Een nobel streven maar toch en dan, daarna?? iedereen een basisinkomen, zie ook andere artikel daarover in dit forumtopic!!! Bovendien, de schuldhulpverleningen hebben dat systeem al, hanteren dit al dus moet geen probleem zijn. Of de politiek gaat daar wéér in dwalen en blunderen door weer terug te draaien of anderszins. Je weet het nooit met DE POLITIEK, eigen (partij)belang...

    Zie ook http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of - http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 26-10-22 17.00 uur: Schuldhulpveleningsbureau's kunnen het werk nu al niet meer aan en vermoedelijk melden zich nog meer mensen aan, gezien alle financiele problematiek, prijzen, energie etc... zie ook elders in forum.

    UPDATE 13-07-22 17.00 uur: Wat plannen van de minister om de armoedeval iets tegen te gaan?

    UPDATE 06-07-22 09.00 uur: Eerder al 800 euro maar toch nu naar 1300 euro energiecompensatie?

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 16:54

    Als de gemeente alle schulden overneemt: 'Je creëert schuldenrust'

    ANP

    Een nationaal fonds voor mensen met problematische schulden, zodat ze daar sneller van af zijn en opnieuw kunnen beginnen. Dat bepleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een nieuw rapport. Schuldhulpverleners reageren enthousiast op de voorstellen, maar wijzen er ook op dat veel van de plannen al in gang zijn gezet.

    "Het is een goede analyse van wat er aangeboden wordt en wat er beter kan, we zien het daarom als een steun in de rug", zegt Auke Schouwstra van de branchevereniging voor financiële hulpverlening NVVK.

    Een van de belangrijke voorstellen uit het rapport is dat de overheid de gesaneerde schulden van iemand kan overnemen. De gemeente koopt in dat geval alle gesaneerde schulden (waar met alle schuldeisers een regeling voor is getroffen) op en wordt de enige schuldeiser, zodat een hulpvrager nog maar één schuldeiser krijgt. Dit moet 'schuldrust' creëren. "Wat dat betreft kan de Raad blij zijn, want we zijn op 1 april gestart met het Landelijk Waarborgfonds, dat precies dit als doel heeft", zegt Frank Dijkstra, directeur van het fonds.

    Veertien schuldeisers

    Schuldhulp voorkomt over het algemeen grotere problemen en hogere kosten, bijvoorbeeld dat mensen dakloos raken of dat ze gezondheidsproblemen krijgen door de schulden.

    Er zijn twee manieren van gemeentelijke schuldhulp: via schuldbemiddeling of het saneringskrediet. Bij bemiddeling spaart een schuldenaar drie jaar lang een maximaal bedrag dat hij of zij kan opbrengen. Dat bedrag wordt elk jaar over de schuldeisers verdeeld. De rest van de schuld wordt na drie jaar kwijtgescholden.

    Bij sanering neemt één partij, een kredietbank, alle schulden over waardoor er nog maar één schuldeiser is. De schuldenaar krijgt een lening bij de kredietbank die hij in drie jaar terug moet betalen. Daarna is de schuldenaar schuldenvrij.

    Dat laatste heeft volgens de Raad en ook de NVVK de voorkeur. Naast de schuldrust, scheelt één schuldeiser veel administratief gedoe. Volgens de NVVK heeft een schuldenaar gemiddeld veertien verschillende schuldeisers. Uit onderzoek blijkt dat bij sanering 93 procent van de mensen na die drie jaar schuldenvrij is, bij schuldbemiddeling is dat 75 procent.

    Elke maand één bank

    Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot daarom tot het Landelijk Waarborgfonds, waar de overheid 30 miljoen euro in heeft gestort. Kan een schuldenaar zijn lening bij de kredietbank niet aflossen, dan kan de kredietbank een beroep doen op dat fonds.

    Frank Dijkstra: "De overheid draagt door dit fonds het risico, als ondersteuning voor gemeenten. Deze subsidie is verstrekt voor een periode van vijf jaar, in die tijd hopen we alle kredietbanken bij ons aan te laten sluiten." De eerste bank die is aangesloten is de kredietbank Zwolle. Het doel is om elke maand één van de 23 kredietbanken aan te sluiten.

    Sommige gemeenten streven al langer naar saneringstrajecten naast het gebruikelijke bemiddelingstraject. Een daarvan is de gemeente Amsterdam. Bij sanering wordt dan 90 procent van iemands schuld door de schuldeisers kwijtgescholden, 10 procent wordt overgenomen door de Amsterdamse kredietbank.

    Wethouder armoede Marjolein Moorman (PvdA): "We laten in Amsterdam zien dat het werkt om schuldenrust te creëren. Door het overnemen van schulden ontstaat er een helder perspectief, met één schuldeiser en verlossen we mensen van aanmaning op aanmaning."

    Buiten de boot

    De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving erkent dat veel van de voorstellen al praktijk zijn. En dat is maar gelukkig, omdat door de stijgende energieprijzen, inflatie en flexibilisering van de arbeidsmarkt waarschijnlijk meer mensen binnenkort hulp nodig hebben. "Dan moet de drempel zo laag mogelijk liggen."

    Ook Auke Schouwstra van de NVVK vindt de schulphulp nog veel toegankelijker moet. Er zijn volgens hem nog steeds mensen die om wettelijke redenen buiten te boot vallen. "Als je een niet-saneerbare schuld hebt bijvoorbeeld omdat je boetes hebt, daardoor blijven sommige mensen met schulden zitten. Dat moet anders."

    Ook vindt hij dat er eerder begonnen moet worden met een schuldregeling. "Mensen wachten in het algemeen te lang met hulp vragen, waardoor de problemen zich opstapelen. We zijn veel aan het experimenteren met regelingen om eerder te kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld door al een schuldregeling te starten als nog niet alle schuldeisers bekend zijn. De Raad stelt voor om van die experimenten beleid te maken, dat juichen wij toe."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-10-26 15:04:20
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 14 april 2022 @ 00:30
    #103
    reactie op (#101) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG ARMOEDEVAL: Enigszins op de achtergrond door de andere problemen, MAAR DE ARMOEDE (VAL), RONDKOMEN VOOR STEEDS MEER MENSEN gaat onverminderd door. Een enkele kleine 'opsteker' b.v. is dat de olieprijs weer wat daalt dus ook de brandstofkosten, maar andere LEVENSZAKEN...? En de POLITIEK, zeker ze doen hun best 'voor de buhne'? Maar politiek en ook in juridische bijkomende zin vaak daarbij nog een bijna onoverkomelijke zaak voor maatschappelijk velen, steeds meer mensen en inkomensgroepen.... 

    Deze armoedeval is nog om te draaien wellicht maar lees daarvoor boek Van Homo sapiens naar homo galacticus... Maar halen we dat nog, duurt even voordat zover is maar de oorlog in Europa doet wellicht alles veranderen, laten we maar niet TE negatief doen en zijn dan???

    Maar wat nog meer verontrustender is, dat de schuld bij dit alles een beetje wordt neergelegd al, bij de degenen, de Homo sapiens die op dit moment de grootste problemen hebben? De vluchtelingen...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 06:08 • AANGEPAST VANDAAG, 09:00

    Meeste Nederlanders (nog) niet geraakt door inflatie, minima al wel veel last

    NOS

    De meeste Nederlanders zeggen nog niet veel last van de inflatie te hebben, die sinds de jaren 70 niet zo hoog is geweest. Drie op de tien mensen geven aan dat ze er wel last van hebben. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research onder 1996 Nederlanders, in opdracht van de NOS.

    Een kwart van de Nederlanders heeft "enige last" van de prijsstijgingen en moet "hierdoor goed op de kleintjes letten", nog eens 5 procent heeft er "veel last van" en "komt hierdoor financieel in de problemen". Niet verrassend worden mensen met een minimuminkomen het meest geraakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor alleenstaanden met kinderen, Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een uitkering.

    Het verschil in inkomenspositie heeft, zo laat het onderzoek zien, ook invloed op de blik van mensen op de oorlog in Oekraïne. En met name op de vraag of de sancties tegen Rusland moeten worden opgevoerd, ook als dat de economie schaadt. Van de lagere inkomensgroepen staat 47 procent achter scherpere sancties. Bij mensen die meer dan twee keer modaal verdienen, zijn zeven op de tien daarvoor.

    Russisch gas

    De meeste Nederlanders willen compleet van het Russische gas af. Twee op de drie (65 procent) zeggen dat er desnoods meer gas in Groningen moet worden gewonnen als alternatief. Dat is 10 procentpunt meer dan vorige maand.

    Van de Groningers onderschrijft 61 procent deze stelling, nauwelijks minder dan gemiddeld dus en meer dan vorige maand. Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research wijst er daarbij wel op dat het aandeel Groningers in dit deel van de steekproef klein is.

    Verwarming lager

    Zeven op de tien Nederlanders (71 procent) hebben vanwege de gestegen prijzen en/of de crisis met Rusland de afgelopen maand maatregelen genomen. Ruim de helft (55 procent) zette de verwarming lager, drie op de tien gingen minder autorijden of korter douchen.

    Mensen met een minimuminkomen pasten hun gedrag iets minder aan dan mensen met middeninkomens. Een verklaring kan zijn, denkt onderzoeker Kanne, dat mensen op het minimum al langer zuiniger gedrag vertoonden en relatief vaak geen auto hebben.

    Oekraïense vluchtelingen

    Nederlanders zijn iets kritischer geworden over het kabinetsoptreden ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. Een meerderheid (56 procent) steunt het optreden in ieder geval grotendeels, maar in maart was dat nog 68 procent.

    In diezelfde maand zei 78 procent van de Nederlanders voor een ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen te zijn. Inmiddels is dat 69 procent.

    Verantwoording

    Voor dit onderzoek van I&O Research werden 1996 Nederlanders ondervraagd tussen vrijdag 8 tot en maandagochtend 11 april. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar. De steekproef is representatief voor de Nederlanders vanaf 18 jaar.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-04-14 00:32:31
    handtekeningafbeelding
  • zondag 12 december 2021 @ 09:00
    #102
    reactie op (#99) herman_dad

    Goedemorgen, UPDATE CORONACRISIS dd 12-12-2021: OOK INGEVOLGE CRISIS, SCHULDHULPVERLENING VOOR ZEER VEEL ONDERNEMERS... VEEL BEDRIJVEN. HORECA REDT HET UITEINDELIJK TOCH NIET EN KOMEN IN DE SCHULDHULP... Twee gespecialiseerde schuldhulpverleners, bewindvoerders Zuidweg & Partners en Menzing & Partners,  trekken aan de bel.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 17:05

    Schuldhulpverleners: 'Steeds meer ondernemers kloppen aan'

    Een verlaten Grote Markt in Den Haag, na de verplichte sluitingstijd van de horeca ANP

    •  Gidi Pols redacteur Economie

    Schuldhulpverleners zien het aantal ondernemers dat aanklopt voor schuldhulp oplopen. Veel van hen kunnen niet meer terugvallen op overheidssteun, terwijl schuldeisers wel steeds actiever zijn geworden. Hulpverleners verwachten komend jaar een nog grotere toestroom, als ondernemers hun belastingschuld moeten gaan aflossen.

    Op het Hilversumse kantoor van Zuidweg & Partners stapelen de coronagerelateerde schulddossiers zich op. Het bureau verzorgt de schuldhulp voor ondernemers uit ruim 150 gemeenten. Van januari tot augustus kwamen er gemiddeld twaalf dossiers per week binnen van ondernemers met coronaschulden; inmiddels zijn dat er 35 per week.

    Ook Menzing & Partners, dat voor enkele tientallen gemeenten de schuldhulp voor ondernemers uitvoert, zag het de laatste weken drukker worden. "Mensen worden wakker nu de ondersteuning stopt en de crediteuren weer wat beginnen te bewegen", zegt eigenaar Martin Menzing.

    'In slaap gesust'

    Vooral het wegvallen van de steun aan zelfstandigen (Tozo) zien Zuidweg en Menzing als het kantelmoment. Die steun stopte op 1 oktober en kwam niet meer terug in het nieuwe steunpakket dat vorige maand werd aangekondigd. Menzing: "Doordat ondernemers nog steun kregen was een deel in slaap gesust. Zij voelden geen noodzaak om in actie te komen en hun schulden aan te pakken."

    Deze ondernemerssteun is er nu:

    • NOW: voor de zevende keer is er een loonsteunregeling. Net als tijdens de vorige regeling, die op 1 oktober stopte, wordt maximaal 85 procent van het salaris van personeel vergoed. Ondernemers kunnen aanspraak maken op de regeling als ze minimaal 20 procent omzetverlies lijden door de huidige maatregelen.
    • TVL: de tegemoetkoming vaste lasten is ook weer terug. Eerder vergoedde het kabinet hiermee 85 procent van de vaste lasten van gedupeerde ondernemers, dat is nu 100 procent. Er zitten wel maximumbedragen aan. Ondernemers kunnen aanspraak maken als ze minimaal 30 procent van hun omzet kwijt zijn.
    • Cultuur en sport: er zijn speciale regelingen voor de cultuursector en sportverengingen.
    • Belastinguitstel: ook de regeling waardoor ondernemers hun belastingbetalingen mogen uitstellen is weer verlengd, ook voor ondernemers die geen belastingschuld hebben door eerder uitstel.

    In de coronacrisis was het tot nog toe rustiger dan voorheen bij de schuldhulpverleners, ook doordat veel schuldeisers uitstel van betaling gaven. Nu die weer actiever achter ondernemers aan gaan, merkt de schuldhulpverlening dus een toeloop.

    148.000 ondernemers met belastingschuld

    En de echt grote toestroom moet volgens hen nog beginnen. Ondernemers hoeven hun opgebouwde belastingschuld nog niet terug te betalen. Sterker nog, sinds eind november is het opnieuw mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen.

    Die belastingschulden hangen als een donkere schaduw boven de hulpverlening. Ruim 148.000 kleine ondernemers hebben hun belasting uitgesteld en daarmee samen een schuld van 3,4 miljard euro opgebouwd. Die schulden moeten ze in uiterlijk vijf jaar terugbetalen, vanaf 1 oktober 2022.

    "Het moment dat de Belastingdienst gaat invorderen is meestal het omslagpunt", zegt Jacqueline Zuidweg, van het gelijknamige schuldhulpbureau. "Ik voorzie dat wij als schuldhulpverleners dan voor tienduizenden ondernemers schuldregelingen met de Belastingdienst moeten treffen."

    Horecaondernemer Frank Loois heeft een belastingschuld. NOS

    Horeca-ondernemer Frank Loois heeft inmiddels een belastingschuld van ruim 160.000 euro. Die loopt door de huidige coronamaatregelen verder op. "De vraag is of we op de basis van de cijfers in het verleden dit bedrag nog wel kunnen dragen", zegt Loois.

    Voor hem hangt alles af van hoe de Belastingdienst met zijn schuld zal omgaan. "Nu mag je het vanaf oktober volgend jaar in vijf jaar terugbetalen. Maar daarvoor moet onze winst verdubbelen en dat is niet haalbaar. Het zou ons enorm helpen als de afbetaling wordt uitgesteld en op de lange termijn deels wordt kwijtgescholden."

    Stoppen is voor Loois ook geen optie. "Verkopen zou voor mij een persoonlijk faillissement betekenen. Ik kan me niet voorstellen dat we zoveel staatssteun hebben uitgegeven, en dan nu ondernemers één voor één gaan omtrekken. Het is hopen dat andere bedrijven eerder omvallen dan ik en de overheid met een generieke regeling komt om belastingschulden aan te pakken."

    Jacqueline Zuidweg verzorgt schuldhulp voor ondernemers. NOS

    Zuidweg betwijfelt of de Belastingdienst wel de capaciteit heeft om al die dossiers af te handelen. "Ik vrees dat we stil komen te staan doordat we moeten wachten op de Belastingdienst. Dan krijg je een nieuwe affaire die mensen dieper in de schulden stort. Dat vind ik echt zorgelijk."

    De Belastingdienst laat weten dat het extra mensen werft en opleidt om de capaciteit te verhogen. Daarnaast gaat de dienst schuldoverzichten naar ondernemers sturen, zodat ze inzicht hebben in hun Belastingschuld en zich zo vroeg mogelijk melden als zij schuldproblemen hebben.

    'Klapband van het systeem'

    Ook Menzing vreest voor een "klapband van het systeem" als alle ondernemers tegelijk hulp zoeken. "Je kan beter het ventiel rustig laten leeglopen", zegt hij. Hij is daarom blij dat er geen nieuwe Tozo-regeling is gekomen. "Dat zou een hele groep weer in slaap sussen. Die komen nu rustig aan binnen, zo blijft het beheersbaar. Ik roep daarom ondernemers met financiële problemen op om niet hun kop in het zand te steken."

    Om de kans op schuldsanering te vergroten gaat de Belastingdienst zich tot september 2023 soepeler opstellen als schuldeiser. "Soms zijn bedrijven in de kern gezond, maar hebben ze toch een problematische schuldenlast. Schuldsanering kan dan in uiterste nood een oplossing zijn om te voorkomen dat de ondernemer failliet gaat", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 30 november 2021 @ 00:17
    #101
    reactie op (#99) herman_dad

    Goedemorgen, HELFT VAN NEDERLANDSE HUISHOUDENS FINANCIEEL KWETSBAAR, maw LEVEN OP RANDJE VAN FINANCIEEL FAILLIET in feite.... De HELFT dus van ons allen, 'vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans', stelling uit de boeken, zie forum/Algemeen/BOEKENTIP VOOR DE KERST, of nog St.Klaas!!? Die woorden zijn dus voor de HELFT van alle huishoudens meer dan profetisch?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 01-12-21:

    TOCH OOK, laatste: 

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 12:29

    Helft van Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar: 'Uitgaven worden onderschat'

    De helft van alle Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Zij lopen kans op termijn niet al hun rekeningen te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden.

    Zo'n vijfduizend huishoudens werden ondervraagd over hun houding, gedrag en gevoelens over geld sparen, lenen, hun inkomsten, uitgaven en financiële planning.

    Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat er vrij weinig gepland wordt voor de lange termijn. "Mensen vinden het moeilijk om voor de lange termijn te plannen: ze onderschatten hun uitgaven of overschatten hun inkomsten", zegt Peter van Loon van Deloitte.

    Dit probleem speelt bij alle groepen. "Het betreft ook mensen met midden- en hoge inkomens, die zijn met name op de lange termijn kwetsbaar."

    Moeilijk rondkomen

    Ruim één op de tien huishoudens kan niet rondkomen: deze huishoudens vinden het moeilijk om de noodzakelijk kosten voor hun levensonderhoud te betalen. Ze maken schulden of gebruiken spaargeld om rond te komen. Ruim een derde van alle huishoudens in Nederland heeft moeite om alle rekeningen te betalen.

    In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten wonen relatief veel financieel ongezonde mensen. Dat komt doordat er relatief veel jongeren en zzp-ers wonen, groepen die een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen.

    Op de Facebookpagina van de NOS is herkenning te zien in de reacties. Een aantal voorbeelden:

    FACEBOOK

    FACEBOOK

    FACEBOOK

    Volgens de onderzoekers ben je financieel gezond wanneer je op een comfortabele manier aan huidige en toekomstige financiële verplichtingen en behoeften kunt voldoen, en financiële zekerheid hebt om levensdoelen na te streven. Ongeveer een derde van de huishoudens valt in deze categorie.

    Maar ook voor deze groep is er ruimte voor verbetering, zeggen de onderzoekers. "Het is verrassend hoe weinig inzicht mensen hebben in hun lange termijn financiële huishouding. Mensen die nu financieel gezond zijn, kunnen later alsnog kwetsbaar worden", zegt Van Loon. "Zowel jong als oud moet goed nadenken over hun financiën nu, maar ook naar later kijken."

    Emancipatie

    Het onderzoek toont ook verschillen tussen mannen en vrouwen aan: vrouwen scoren op vrijwel alle gebieden slechter dan mannen. Van Loon vindt dat niet zo gek: "Mannen hebben vaker een hoger inkomen, en daardoor ook grotere buffers."

    Alleen op het gebied van lenen scoren vrouwen beter. Ze nemen minder risico, de onderzoekers vermoeden omdat vrouwen voorzichtiger zijn. "Mannen overschatten zichzelf vaker".

    Toekomst

    Een derde van de Nederlandse bevolking maakt geen financiële plannen. Het Nibud ziet dat mensen die wel planmatig met hun geld omgaan, minder snel in financiële problemen komen. Planmatig met geld omgaan betekent bijvoorbeeld minstens eens per jaar een begroting maken waarbij je al je uitgaven en inkomsten op een rij zet.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-01 09:35:26
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 25 augustus 2021 @ 09:04
    #100
    reactie op (#96) herman_dad

    Goedemorgen,  vervolg #96: EEN ZAAK UIT 2018 (!) WE ZIJN AL IN 2021, BEWINDVOERDER DIE TONNEN STAL VAN CLIENTEN NU PAS VOOR DE RECHTER? Te langdurig dit... zie ook clubs  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  of  http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Door gebrek aan capaciteit bleef de zaak sindsdien liggen, tot vandaag. De zaak dient in Den Bosch om belangenverstrengeling te voorkomen.

    Zie en lees verder art.NOS-NIEUWS of TWITTER (bron)   

    AANVULLING dd 8-9-21: Conform de eis: De rechtbank in Den Bosch heeft een voormalig bewindvoerder uit Bunde in de provincie Limburg veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 12:54 • AANGEPAST GISTEREN, 13:40

    18 maanden cel geëist tegen bewindvoerder voor stelen tonnen van cliënten

    De rechtbank in Den Bosch ANP

    Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een voormalig bewindvoerder uit Bunde in Limburg. Hij wordt ervan verdacht zo'n 300.000 euro te hebben gestolen van zijn cliënten om zijn gokverslaving te bekostigen. Ook eist het OM een beroepsverbod tegen de man.

    De zaak kwam in 2018 aan het licht, toen de verdachte zelf naar de rechtbank in Limburg stapte, die hem had benoemd als bewindvoerder in verschillende zaken. Hij werd meteen uit zijn functie gezet en de rechtbank deed aangifte. De gedupeerde cliënten kregen een andere bewindvoerder en justitie begon een onderzoek.

    Door gebrek aan capaciteit bleef de zaak sindsdien liggen, tot vandaag. De zaak dient in Den Bosch om belangenverstrengeling te voorkomen.

    Jarenlange processen

    De man uit Bunde wordt ervan verdacht geld van 178 cliënten naar zijn eigen rekening te hebben overgeboekt. De slachtoffers zaten allemaal in de schuldsanering vanwege hoge schulden. Het gaat vaak om jarenlange processen, waarbij de bewindvoerder toegang heeft tot de rekening van degene met schulden.

    Het is niet de eerste Limburgse bewindvoerder die wordt verdacht van fraude, meldt 1Limburg. In 2016 deed zich een vergelijkbare situatie voor met een man uit Geleen. Die zou zichzelf met zeker 90.000 euro hebben verrijkt en ook die zaak lag lange tijd op de plank.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van 1Limburg

    Gewijzigd op 2021-09-08 08:36:12
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 26 februari 2021 @ 00:50
    #99
    reactie op (#97) herman_dad

    Goedemorgen, UPDATE CORONACRISIS dd 26-02-2021: SCHULDENAREN WORDEN ONTZIEN TIJDENS DE CORONACRISIS, MAAR DEMONSTRATIE TEGEN HUISUITZETTINGEN vandaag.... kiss

    JAAR GELEDEN: zie vorige bericht hierover: Eerder was al bekend dat Kabimet had verboden b.v. huisuitzettingen TE DOEN OF wat nu ook meer in beeld komt, eigenaren van winkelpanden die gesloten zijn, geen inkomsten e.d. idem?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:39

    Demonstreren tegen huisuitzetting, 'Alles in deze tijd is al zo onzeker'

     

    Protest tegen huisuitzetting NOS

    Je huis uit moeten maar geen nieuwe plek kunnen vinden. En dat tijdens een pandemie waarin de overheid mensen oproept zo veel mogelijk thuis te blijven. Een lastige situatie waar tientallen mensen vandaag tegen demonstreerden in Rotterdam.

    Het protest is georganiseerd door de Bond Precaire Woonvormen, opgericht om woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen op te eisen. Veel demonstranten huren nu via een flexibel huurcontract. In veel gevallen wil de eigenaar van het pand leegstand voorkomen en laat mensen daarom tijdelijk huren tot het pand en nieuwe bestemming krijgt.

    Een van de demonstranten is Nienke Wind. Ze woont in de Rotterdamse Tweebosbuurt, die de woningcoöperatie wil slopen. Een deel van de oorspronkelijke bewoners van die wijk is al vertrokken. Om leegstand van die woningen te voorkomen zitten er tijdelijke huurders in. Maar ook die moeten nu vertrekken want hun contract loopt af. "Ik heb nu gelukkig op het nippertje een andere woning kunnen vinden, maar het is erg lastig. Er is een tekort aan woningen en als je niet veel te besteden hebt dan is het aanbod gewoon echt heel klein. Dat je dan in deze tijd met corona op straat kan komen te staan is echt waanzin."

    Slopen

    "Rotterdam sloopt heel veel sociale huur en bouwt daar minder voor terug en dan komen mensen in de verdrukking," zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Dat levert problemen op en mensen accepteren daardoor makkelijker een tijdelijke woning omdat niks anders te vinden is. En dan kan je niet zeggen dat ze daarvoor gekozen hebben want er is niet voor iedereen evenveel te kiezen."

    Ook Nienke Wind heeft opnieuw een tijdelijk contract: "Ik weet ook niet helemaal zeker hoe lang ik precies in mijn nieuwe woning kan blijven. Maar dit is echt de enige manier hoe ik een betaalbare woning kan vinden." Veel liever zou ze een vast contract hebben: "Alles in deze tijd is al zo onzeker, het zou fijn zijn als tenminste je huis zeker was. Zeker nu er wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en thuis te blijven. Maar wat als je je huis uitgezet wordt en je geen huis meer hebt."

    Verschuiving

    Hoeveel mensen er in Nederland precies een tijdelijk huurcontract hebben, is niet duidelijk. "Er is de laatste jaren een stapeling geweest van mogelijkheden voor tijdelijke verhuur met allerlei soorten contracten", zegt Trip. "We zien wel dat er op de woningmarkt steeds meer een verschuiving is van vaste naar tijdelijke huurcontracten.

    Protest tegen huisuitzetting NOS

    Vorig jaar concludeerde onderzoeksplatform Investico dat bijna de helft van de vrijgekomen particuliere huurwoningen wordt aangeboden met een tijdelijk contract op basis van een representatieve steekproef op verhuurwebsite Pararius. Op Pararius wordt ongeveer 65 procent van alle huurwoningen in Nederland aangeboden.

    Geen goede ontwikkeling wat de Woonbond betreft: "Over het algemeen is dat niet een verbetering geweest voor rechtspositie van huurder", zegt de Woonbond. "Het flexibeler maken van de huurmarkt is alleen maar flexibeler maken voor de verhuurder. Niet voor de huurder want die kon altijd al de huur opzeggen."

    De Rotterdamse actievoerders wilden wethouder Bas Kurvers (VVD) een petitie aanbieden, maar deze week is de gemeente met reces. Een woordvoeder laat weten dat de wethouder na het reces tijd maakt om de petitie in ontvangst te nemen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 02 augustus 2020 @ 01:33
    #98
    reactie op (#97) herman_dad

    Goedemorgen, GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM: SCHULDENGOLF NIEUWE ONBEHEERSBARE CRISIS? O.a ZZP'ers maar ook vele anderen, ONTSLAGENEN en personen in de financiele problemen ingevolge de coroancrisis en lockdowns. Vele bedrijven zijn al of staan op punt van omvallen immers?!

    ZIE OOK DE VORIGE BERICHTEN hier daarover en ook de dagelijkse corona-update! Maar GEMEENTEN, Schuldhulpverlening, andere instanties kunnen het nu al niet meer aan. En doordat BEDRIJVEN en overheden ook geen INKOMSTEN zélf meer ontvangen door gedwongen uitblijven op grotere schaal nu van betalingen als huur, gas-licht, zorgverzekering etc. (vaste lasten), heeft dat óók weer een gevolg vóór die bedrijven. Energiebedrijven zouden al 1/3 van de inkomsten missen en velen eigenlijk moeten 'afsluiten', ook dat echter is niet toegestaan nu en ook een nog veel groter maatschappelijker probleem weer gaan vormen.   

    De Staat is nog niet failliet, maar velen van de 'gewone mens' wel. Zie ook artikel hiervoor o.a.: Schuldenaren worden tijdens de coronacrisis ontzien... Ook daarbij dus o.a. geen beslagleggingen, huisuitzettingen etc. zegt de regering en ook branche-organisaties zelf. En ook rechtbanken kunnen niet meer aan: Twintig procent ondernemers in de problemen, meer rechters nodig voor faillissementen en  Twintig weken coronacrisis: schulden, werkloosheid en miljarden steun

    EEN GROOT MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM heeft zich aangedient en is vermoedelijk, zeker op korte termijn, niet meer op te lossen: Ombudsman: schuldenvrije toekomst steeds moeilijker Terwijl er bijvoorbeeld een vrij eenvoudig uit te voeren METHODE IS om iedereen in het land op te nemen in een 'vast inkomen' elke maand!! De POLITIEK zou dit direct kunnen uitvoeren binnen een half jaar, trek daar de vaste lasten af, automatisch en de politiek houd er zelf ook nog wat (belasting) aan over en de 'schuldhulpverlening' kan zelfs op termijn worden opgeheven?! Geen 'zwervers' meer op straat... etc. Hoe dan? Beschreven in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... (TIP voor alle politici en schuldhulpverleners o.a..!! Maar ook vele anderen, uzelf die dit leest)       

    LAATSTE UPDATE 5-8-'20: Zie corona-updatebericht, veel ontslagen bij GROTE bedrijven maar ook salarisbevriezingen in het vooruitzicht o.a.:   

    Personeel moet inleveren: NS wil salarissen bevriezen Personeel moet inleveren: NS wil salarissen bevriezen RTL-Nieuws

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 14:10

    'Schuldengolf zzp'ers op komst, en gemeenten niet klaar om hen te helpen'

    De eigenaren van deze kledingzaak hebben al schuldhulp aangevraagd NOS

    De groep zzp'ers die de komende tijd in financiële problemen komt door de coronacrisis zal naar verwachting flink toenemen. Zij houden het hoofd niet meer boven water als de financiële noodmaatregelen vanuit de overheid stopgezet worden. Experts waarschuwen dat gemeenten de schuldhulpverlening niet op orde hebben. Zij voorzien grote problemen voor ondernemers die de komende tijd schulden opbouwen.

    Eerder deze maand becijferden SchuldenlabNL en Deloitte al dat er dit jaar naar verwachting 307.000 tot 566.000 zzp'ers voor langere tijd hun inkomen zullen zien terugvallen. Volgend jaar komen daar nog eens tienduizenden bij. Dat inkomensverlies gaat leiden tot meer problematische schulden, waarschuwen de onderzoekers.

    De staat van de schuldhulp aan ondernemers is al sinds 2012 krakkemikkig, door een onduidelijkheid in de wet. Veel gemeenten zagen het de laatste jaren daarom niet als hun taak om zelfstandigen te helpen. In plaats daarvan kregen zij te horen dat ze eerst hun bedrijf moesten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarna terug moesten komen als particulier.

    Verwarring

    "Maar dat kan en mag niet. Gemeenten zijn al sinds 2012 verplicht om ondernemers schuldhulp aan te bieden", zegt een woordvoerder van schuldhulpkoepel NVVK. Dat stond ook in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, maar de memorie van toelichting van die wet zaaide verwarring. Daarom heeft voormalig staatssecretaris Van Ark het voor haar vertrek bij Sociale Zaken nog eens bekrachtigd: op 1 januari 2021 wordt de wet aangepast, waarbij ook aandacht is voor de toegang tot schuldhulpverlening voor zzp'ers. Alle onduidelijkheid daarover moet dan zijn verdwenen.

    De verwarring van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat er nog steeds gemeenten zijn zonder een schuldhulploket voor ondernemers. In sommige gemeenten zijn ze daar nu net mee begonnen, zoals in Arnhem. Daar begon op 1 juli een pilot. "We verwachten echt een toename van ondernemers met geldproblemen", zegt Martien Louwers, wethouder Schulddienstverlening. "Wij hadden al voor corona het plan om meer ondernemers met schulden te gaan helpen. We kunnen dit jaar zo'n honderd ondernemers helpen."

    Als er meer ondernemers met schulden bij komen, dan hoopt de gemeente Arnhem dat het Rijk met extra geld over de brug komt. "Wij hebben het geld hiervoor niet", zegt Louwers. "Zonder extra geld zullen wij keuzes moeten maken om iets anders niet meer te doen."

    Jacqueline de Kort-Bijleveld werkt al jaren in een kledingzaak in Baarn. Haar winkel houdt het niet heel lang meer vol, zegt ze. Niet alleen financieel is het een zware tijd: ook voor haar persoonlijk is het lood- en loodzwaar:

    1:21 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Veel zzp'ers staan op omvallen: 'Ik ben helemaal kapot, eigenlijk'

    Door de bestaande problemen en de slechte vooruitzichten kijken schuldhulporganisaties gespannen naar de toekomst. Vrijwel iedereen in de schuldensector waarschuwt voor een golf van zzp'ers die op dit moment schulden opbouwen. NVVK schreef daar vorige week een brandbrief over aan alle Nederlandse gemeenten.

    Struikelen

    "Er gaat echt nog een grote golf komen", zegt directeur Jacqueline Zuidweg van Zuidweg en Partners. Dat bureau verzorgt de schuldhulp aan ondernemers voor ruim 140 gemeenten in Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf zo'n vijftig coronadossiers.

    "De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers zorgt nu nog voor zuurstof, maar dat houdt een keer op", zegt Zuidweg. "En als het uitstel van belastingbetalingen ook nog afloopt, dan gaan er heel veel zzp'ers struikelen." Wanneer dat stuikelmoment precies komt is onduidelijk.

    Inhaalwerk

    Gemeenten hebben flink wat in te halen, denkt Zuidweg. "Die hebben de normale bezetting van de schuldhulp voor ondernemers op nihil gezet. Wij hebben minder aanmeldingen gehad vanuit de gemeenten. Ook omdat ze niet bereikbaar waren voor mensen die behoefte hadden aan schuldhulp. Alles is ingezet voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Er zijn gemeenten die letterlijk het online loket voor ondernemershulp hebben uitgezet. Wij hebben verzoeken uit maart voor een saneringskrediet waar nog geen reactie op is gekomen."

    Het gebrek aan kennis en mankracht bij veel gemeenten is volgens sommigen zo groot, dat het niet zomaar op te lossen is. "Zelfs als er duizenden mensen worden aangenomen is het onmogelijk dat de gemeenten de huidige aanwas aankunnen", zegt Sadik Harchaoui van SchuldenlabNL.

    Samen met andere schuldhulpverenigingen onderzoekt SchuldenlabNL daarom of een opkoopfonds een optie is. Dat fonds moet schulden gaan opkopen van kleine ondernemers en burgers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. "Want er is een ander plan nodig. Bedenk iets wat sneller, goedkoper en rechtvaardiger is."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-08-05 07:00:31
    handtekeningafbeelding