Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

11278 keer bekeken

Schuldhulpverlening, ARMOEDE en perikelen daarover...

  • maandag 06 april 2020 @ 06:04
    #97
    reactie op (#96) herman_dad

    Goedemorgen, UPDATE CORONACRISIS dd 06-04-2020: SCHULDENAREN WORDEN ONTZIEN TIJDENS DE CORONACRISIS, meldt NOS-NIEUWS. Nu in zijn algemeenheid blijkt hieruit. Eerder was al bekend dat Kabimet had verboden b.v. huisuitzettingen TE DOEN OF wat nu ook meer in beeld komt, eigenaren van winkelpanden die gesloten zijn, geen inkomsten e.d. idem?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 04:43

    'Mensen met schulden worden tijdens coronacrisis ontzien'

    De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan tijdens deze coronacrisis, meldt het AD. Wie financieel is getroffen, kan uitstel van betaling krijgen. Dat blijkt uit een brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) aan deurwaarderskantoren.

    Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen tijdens de coronacrisis te zoeken naar oplossingen. Zo moeten ze beslagleggingen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen zo veel mogelijk vermijden.

    Wie zijn studieschuld niet meer kan betalen, hoeft tijdelijk niet te vrezen dat er een deurwaarder voor de deur staat. Onderwijsorganisatie DUO levert tijdens de coronacrisis geen vorderingen meer aan bij het CJIB, blijkt ook uit de brief.

    Wie als gevolg van de coronacrisis een boete niet kan betalen, kan uitstel van betaling krijgen. Bestaande betalingsregelingen kunnen worden aangepast of tijdelijk gestopt.

    Deel dit artikel:

    STER RECLAME

    Kortheidshalve ziet u het volledige overzicht even zelf verder op club/ forum http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ HIEROVER....!!

    Het zou hetzelfde artikel zijn.

    Dank en voor alle vele bezoekers hier op de nieuwsclubs, ook hier kunt u uw mening of inzicht geven in het forum!! Gratis aanmelden als 'gewoon' lid is al voldoende, of stemmen op de polls bijvoorbeeld?

    Zie nog meer op:

    ZIE VERDER OOK de andere nieuwsclubs: Leden endagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - Dank!

    handtekeningafbeelding
  • zondag 16 februari 2020 @ 00:39
    #96
    reactie op (#95) herman_dad

    Goedemorgen, BEWINDVOERDERS IN LIMBURG STALEN ZELF VAN 'AAN HEN TOEVERTROUWDE SCHULDENAREN'.... Opmerkelijk is dat deze zaken al langer lopen vanaf 2016 en nog steeds niet voor de rechter zijn gekomen. Beide zaken hadden ook niet met elkaar te maken, stonden los van elkaar.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 12:52 • AANGEPAST VANDAAG, 12:54

    Bewindvoerders in Limburg stalen geld van mensen met hoge schulden

    De rechtbank Limburg in Maastricht L1

    In Limburg hebben twee bewindvoerders hebben, los van elkaar, zo'n vier ton gestolen van ruim tweehonderd cliënten. Hun slachtoffers waren kwetsbare mensen die juist bezig waren om hoge schulden weg te werken.

    Justitie werkt in beide gevallen aan een strafzaak, zegt een woordvoerder bij 1Limburg.

    De rechtbank kan mensen met hoge schulden een speciale bewindvoerder toewijzen. Die zet samen met schuldenaar en schuldeisers een soms jarenlang traject uit om de schulden af te betalen. Het is gebruikelijk dat hij daarbij toegang krijgt tot de rekening van degene met schulden.

    Roel D. (37), inmiddels ex-bewindvoerder uit Bunde, wordt ervan verdacht bij 178 cliënten misbruik te hebben gemaakt van zijn positie. Hij bekostigde zijn gokverslaving door geld van rekeningen af te halen. In totaal boekte hij drie ton over naar zijn eigen rekening. D. heeft in 2018 bekend. Hij werd geschorst, er is aangifte gedaan. Maar de zaak moet nog voor de rechter komen.

    Slachtoffers zijn woedend

    Eerder deed zich een vergelijkbare situatie voor met Rick E. (33), een voormalig bewindvoerder uit Geleen. E. boekte geld van meer dan zeventig cliënten over naar zijn privérekening. Hij zou zichzelf met 90.000 euro hebben verrijkt. E. is geschorst sinds 2016. Ook bij hem is het nog niet tot een strafzaak gekomen.

    "Beide zaken zijn vergelijkbaar", aldus de woordvoerder van justitie. "Het onderzoek loopt nog. De langere doorlooptijd heeft te maken met de geringe capaciteit die het Openbaar Ministerie in Limburg heeft om dit soort fraudezaken te onderzoeken."

    De slachtoffers van beide ex-bewindvoerders zijn woedend over de vertraging. "Ze ergeren zich kapot. Hun zaak heeft bij justitie geen enkele prioriteit, want het kost veel mankracht en veel uitzoekwerk", zegt advocaat Steve Zuidema, die in beide gevallen verschillende cliënten bijstaat. "De een betaalt gewoon vakanties en eigen rekeningen van het geld van deze mensen. De ander brengt het rechtstreeks naar het casino. Hier moet iets mee gebeuren."

    Waar nodig hebben de gedupeerden nu een nieuwe bewindvoerder.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van 1Limburg

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 22 januari 2020 @ 00:58
    #95
    reactie op (#94) herman_dad

    Goedemorgen, KAMER WIL 'ADEMPAUZE' VOOR MENSEN MET SCHULDEN INVOEREN. Een goede zaak als dat zo kan voor zeer velen in de maatschappij zo langzamerhand. Maar zie ook de overige topics hier over schulden, deurwaarders, incassobureau's etc...!!! 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... Wereldwijd overigens, uit de boeken.. zie topic hierover op club: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - BOEKENTIP voor de KERST?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 17:33

    Kamer wil adempauze voor mensen met schulden

    ANP

    Mensen die bezig zijn hun schulden af te betalen, krijgen mogelijk twee maanden per jaar een "aflospauze". Tegen de zin van het kabinet schaarde de Tweede Kamer zich achter een oproep van regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA om dat te regelen.

    De twee partijen wijzen erop dat in Zweden goede ervaringen zijn opgedaan met zo'n systeem en dat mensen dan net wat meer financiële ruimte krijgen.

    D66 en PvdA benadrukken dat mensen in de schuldhulpverlening nu alleen met vrijwillige medewerking van de schuldeisers afspraken over afwijkende terugbetalingsvoorwaarden kunnen maken. Daarom willen ze een wettelijk recht invoeren op een adempauze van twee maanden per jaar. Mensen hoéven daar geen gebruik van te maken, maar ze krijgen wel het recht.

    Staatssecretaris Van Ark keerde zich vorige week tegen het idee. Ze benadrukte dat een pauze ertoe leidt dat mensen langer in de schulden zitten. Bovendien kunnen de betrokkenen nu ook al met hun schuldeisers overleggen over onderbreking van de terugbetaling.

    De motie van D66 en PvdA werd gesteund door de regeringspartijen CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk en het Kamerlid Van Kooten-Arissen. Regeringspartij VVD was onder de tegenstemmers. Het kabinet moet nu zeggen hoe het met de oproep van de Kamer omgaat.

    Deel dit artikel:

      

    handtekeningafbeelding
  • zondag 22 december 2019 @ 01:03
    #94
    reactie op (#90) herman_dad

    Goedemorgen, AANTAL DAKLOZEN, ZELFS MÉT EEN BAAN, BLIJFT MAAR STIJGEN. Juist nu in deze Kersttijd komen deze cijfers hard aan bij dit steeds groter wordende maatschappelijke probleem. 

    Alleen al in Amsterdam komen er elke maand honderd economische daklozen bij, meldt de Regenboog Groep. En de problemen in de hoofdstad staan niet op zich, onderschrijven zorgaanbieders en belangenbehartigers uit alle grote steden.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:35

    Wel een baan, maar geen woning: alarm om groei nieuwe groep daklozen.

    Een dakloze in de opvang ANP

    De daklozenopvang zit overvol. Niet alleen met drugsverslaafden en psychiatrische patiënten, maar ook met zogenoemde 'economisch daklozen'. Deze snel groeiende groep bestaat uit mensen die door een scheiding of verlies van hun baan op straat belanden. De Regenboog Groep, betrokken bij de daklozenopvang in Amsterdam, doet daarom een noodoproep om nieuwe verhuurders te vinden.

    In het project Onder de Pannen brengt de Regenboog Groep daklozen tijdelijk onder bij mensen die een kamer beschikbaar hebben. De afgelopen jaren zijn er in Amsterdam 160 daklozen op die manier geholpen, maar nu is er dringende behoefte aan woonruimte voor nog eens veertig mensen.

    Het is fijn als je weet dat je morgen, overmorgen en over twee weken gewoon een plek hebt om te wonen en slapen.

    Donovan, 31 jaar

    De 31-jarige Donovan is een van de daklozen die via Onder de Pannen een kamer vond. Hij kwam op straat te staan door financiële problemen. "Ik heb een jaar lang op verschillende plekken gewoond, af en toe een nachtje bij een vriend, een tante, in de nachtopvang en in het passantenhotel. Maar dat is helemaal geen plek voor mij. Daar zitten mensen met verslavingen, mensen die psychische problemen hebben, die niet werken. Ik werkte gewoon."

    Lange wachtlijsten

    Hoewel Donovan een baan heeft en zes jaar ingeschreven staat bij de woningcorporatie, maakt hij vanwege de lange wachtlijsten en hoge huurprijzen geen kans op een woning. "Ik had geen psychische problemen, geen verslaving, daarom kreeg ik geen hulp. In juni ben ik uiteindelijk bij Cleo terechtgekomen. Voordat ik daar kwam had ik een mental breakdown, dat hoop ik nooit meer mee te maken."

    "Toen Donovan hier kwam, liep hij met zijn ziel onder zijn arm. Inmiddels zit hij weer goed in zijn vel", vertelt Cleo Day, die al twee keer eerder een dakloze in huis nam voor enkele maanden. "Ik probeer hem een duwtje te geven, want we we hebben allemaal een rugzakje."

    Donovan is blij met zijn stek: "Het heeft mij enorm geholpen. Het is zo fijn als je weet dat je morgen, overmorgen en over twee weken gewoon een plek hebt om te slapen, om te wonen."

    Cleo en Donovan NOS

    Hoewel er allerlei initiatieven zijn om het aantal dak- en thuislozen terug te dringen, is er de laatste jaren sprake van een forse toename. In 2018 waren ruim 39.000 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar dakloos, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    Alleen al in Amsterdam komen er elke maand honderd economische daklozen bij, meldt de Regenboog Groep. En de problemen in de hoofdstad staan niet op zich, onderschrijven zorgaanbieders en belangenbehartigers uit alle grote steden.

    Afglijden

    Begin deze maand kondigde staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan dat hij komend voorjaar met een aanpak van het daklozenprobleem komt. Op korte termijn komen er maatregelen om extra woonruimten te creëren en maatwerk te bieden aan deze groep, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding.

    Dat is belangrijk, want hoe langer mensen op straat wonen, hoe groter de kans dat ze afglijden, ziet Marit Postma, manager van Onder de Pannen. Maar: "Niet alleen de dakloze heeft een belang, ook de verhuurder. Dat zijn vaak mensen die niet alleen willen wonen, die gezelschap willen."

    Day onderschrijft dat: "De belangrijkste reden voor mij om dit te doen, is dat ik iets voor mensen wil doen. Ik wil mensen die het nodig hebben, de hand reiken. Ik ben zelf afgekeurd", zegt Day, die het gezellig vindt dat er nu altijd iemand is. "'s Avonds hebben we na zijn werk een kort gesprekje, af en toe eten we samen. Hij is net als ik Surinaams, dan kook ik wat voor hem."

    Donovan op weg naar zijn werk NOS

    De verhuurders zijn vrijwel allemaal mensen in een huurhuis met een uitkering, vertelt Postma. "Voor hen is het een manier om bij te verdienen." Om dat zo te houden, maakt ze zich hard voor goede afspraken met instanties als de gemeente, de Belastingdienst, woningcorporaties, zodat verhuurders niet op hun toeslagen worden gekort.

    "Door de afspraken die Onder de Pannen heeft gemaakt blijft mijn inkomen hetzelfde. Alleen de waterschapsbelastingen en de andere belastingen van de gemeente worden wat hoger", aldus Day. "Geld is dus niet de motivatie."

    Het project breidt zich steeds verder uit en loopt ook in Zaanstad en Haarlem. Groningen en Breda hebben ook concrete plannen. Ook maakte de gemeente Amsterdam gisteren bekend dat er komende zomer 200 tijdelijke woningen beschikbaar komen waar 'economisch daklozen' een jaar kunnen wonen.

    Wachtenden voor de winteropvang NOS

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-12-22 01:03:55
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 19 oktober 2019 @ 01:05
    #93
    reactie op (#92) herman_dad

    Goedemorgen, OP Schuldenwijzer.nl KUNNEN WE ZIEN HOEVEEL SCHULDEN JE HEBT. Eén online platform hiervoor en inloggen met je DigiD. Doch, Belastingdienst, CJIB en UWV zijn nog niet actueel hiervoor. Aan de ene kant een goed idee maar aan de andere kant weer verontrustend ivm de privacy. WAT VINDT U HIERVAN, voor de vle bezoekers hier, ook u kunt hier gratis aanmelden, inloggen en op alle forumberichten reageren    

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 14:55

    Eén online loket voor overzicht van je schulden

    ANP

    Nederlanders kunnen vanaf nu op één online plek terecht voor een overzicht van hun schulden. Op Schuldenwijzer.nl geven gerechtsdeurwaarders een overzicht van alle beslagen die bekend zijn.

    Om in te loggen is er een DigiD nodig. Er is dan ook te zien welke gegevens er bij gerechtsdeurwaarders bekend zijn.

    De website ging vanochtend open en was al vrij snel overbelast. Meer dan 8000 mensen hebben inmiddels geprobeerd hun gegevens op te halen.

    NOS

    Bij 200.000 mensen is er beslag gelegd. Vaak hebben mensen meerdere schuldeisers en raken ze het overzicht van alle schulden kwijt.

    Nog niet alle informatie is op de Schuldenwijzer terug te vinden. Schulden bij de Belastingdienst, het CJIB en het UWV worden niet meegenomen. Die komen er mogelijk volgend jaar bij.

    Volgend jaar is er in het overzicht ook te zien of deurwaarders een vordering in behandeling hebben, dus nog voordat het beslag wordt gelegd. Ook wordt het dan mogelijk voor schuldhulpverleners om overzichten van cliënten in te zien, als ze daartoe gemachtigd zijn.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 15 oktober 2019 @ 00:53
    #92
    reactie op (#91) herman_dad

    Goedemorgen, GEMEENTEN MOGEN PREVENTIEF (?) BETALINGSACHTERSTANDEN INZIEN, bij DIVERSE CORPORATIES in wonen, energievoorziening en zorgverzekeraars. Desondanks wellicht de goede bedoeling van de 'overheid' hierin, om te voorkomen dat (-), TOCH GROTE VRAGEN OVER DE PRIVACY van u en ik, de gewone man/vrouw? Het kan allemaal beter en zeker niet op die manier nu, iedereen kan binnen enkele maanden, half jaar al een BASISINKOMEN krijgen onder beperkte voorwaarden?! Zoals omschreven EN UITGEWERKT in het meer genoemde boek hier weer, Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... Nu ja SAMEN? (Bol.com oa)  

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 17:47

    Gemeenten mogen vanaf 2021 betalingsachterstanden inzien van schuldenaren

    ANP

    Gemeenten mogen vanaf 2021 in de bestanden van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars kijken om te zien of iemand betalingsachterstanden opbouwt. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken wil zo de schuldhulpverlening verbeteren.

    De gemeenten moeten op deze manier eerder kunnen signaleren dat iemand in de problemen dreigt te komen en een berg schulden opbouwt die nog moeilijk is af te lossen. Vaak zoeken mensen te laat hulp, zegt Van Ark.

    Volgens de staatssecretaris zullen schuldhulpverleners niet lukraak informatie opvragen, maar wordt per burger een plan van aanpak gemaakt. De schuldenaren hoeven vooraf geen toestemming te geven, maar dat is volgens Van Ark niet in strijd met de privacywet.

    Schuldhulpverleners

    De maatregel is een van de veertig actiepunten die Van Ark heeft aangekondigd om problematische schulden van gezinnen te voorkomen en op te lossen. Ze moeten de reguliere schuldhulpverleners van gemeenten helpen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Tweede Kamer.

    NOS op 3 onderzocht hoe jongeren met een kleine schuld steeds meer in de problemen kunnen raken. Bekijk hier de special:

    Zie oorspronkelijke artikel

    Schuldbewust, zo makkelijk kom je in de schulden

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 11 oktober 2019 @ 01:06
    #91
    reactie op (#86) herman_dad

    Goedemorgen. vervolg #66: GEZIEN DE VELE SCHULDEISERS VAN VEEL MENSEN in de problemen willen CU en PvdA 'woud aan schuldeisers' kappen. Het wordt steeds moeilijker voor velen om finincieel ronde te komen. 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... Uit het boek Buitenaardse Beschaving en hoofdstuk 6 van boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg....  

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 05:30

    CU en PvdA willen 'woud aan schuldeisers' kappen.

    NOS | ARNO LEBLANC

    Er moet een fonds komen dat schulden opkoopt voor mensen met grote financiële problemen. Nu hebben mensen met problematische schulden soms wel veertien schuldeisers en de ChristenUnie en de PvdA willen dat er een einde komt aan dit "woud van schuldeisers".

    "Het levert enorme chaos en stress op en dat bemoeilijkt een oplossing", zegt PvdA-Kamerlid Van Dijk. Na als de ChristenUnie denkt hij dat het opkopen van schulden voor rust zorgt. "Dan kunnen mensen werken aan een oplossing en een toekomst."

    Kerken

    In Nederland hebben zo'n anderhalf miljoen huishoudens risicovolle of problematische schulden. De twee partijen pleiten voor een publiek-privaat fonds waar de overheid, maar ook banken, vermogensfondsen, maatschappelijk organisaties en kerken een bijdrage aan leveren.

    Als er maar een schuldeiser is, lopen de schulden niet meer op en kan schuldsanering beginnen. Met de afgeloste schulden moet dat fonds gevuld worden.

    Verdienmodel

    Schulden worden soms opgekocht door incassobureaus die winst willen maken op de schulden van mensen, benadrukt ChristenUnie-Kamerlid Bruins. "Door die industrie houden schulden zichzelf vaak in stand en zorgen ze voor een stapeling van problemen." Het fonds moet dit verdienmodel van incassobureaus doorbreken, is de hoop.

    Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken moet nu kijken of de oprichting van het fonds mogelijk is.

    Deel dit artikel:

     

     

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 04 september 2019 @ 00:55
    #90
    reactie op (#87) herman_dad

    Goedemorgen, WEER TEGENSTRIJDIGE 'CIJFERTJES' ARMOEDE NEEMT AF, OF TOE? Volgens cijfers SCP neemt de armoede af. TERWIJL ANDERZINS DIT WEL TOENEEMT, VOEDSELBANKEN nemen meer klanten aan - Aantal daklozen in tien jaar meer dan verdubbeld  - etc.etc...?? 'Politiek'... is dit INSTITUUT nog wel van en voor een algemeen maatschappelijk belang relevant??? Wat vindt u, laat ook hier uw mening eens horen? Ervaringen zelf?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Armoede daalt: hoe zit het dan met de voedselbank en daklozen?

    Een daklozenopvang in Den Haag. ANP

    VANDAAG, 18:23

    ECONOMIE

    Steeds minder Nederlanders leven in armoede, blijkt uit de meest recente cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Goed nieuws dus. Toch roept het rapport veel vragen op. Zo lijkt het beeld dat daarmee wordt geschetst in strijd te zijn met eerdere berichten, zeggen sommige lezers.

    Zo werd eind augustus nog bekend dat steeds meer mensen naar de voedselbank gaan. In diezelfde week bleek ook dat steeds meer mensen, vooral jongeren, op straat belanden. Hierdoor lijkt het alsof de armoede alleen maar toeneemt. Hoe zit dat?

    Voedselbank

    Het aantal mensen dat gebruikmaakt van voedselhulp neemt al enkele jaren toe. In de eerste helft van 2019 gingen ongeveer 35.500 huishoudens naar de voedselbank, 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En een jaar eerder was er een toename van 6 procent mensen. Volgens voedselbanken Nederland kwam dat eerder vooral door eerder versoepelde toelatingsnormen. Door die grens te verlagen, vinden potentiële klanten hun weg sneller naar de voedselbank.

    Er speelt nog iets mee, zegt de organisatie. De kosten van het levensonderhoud zijn harder gestegen dan de pensioenen en de AOW, waardoor ook meer alleenstaanden, eenoudergezinnen en ouderen zijn geholpen. En dat komt dan weer overeen met het SCP-rapport. Daarin is te lezen dat hoewel de armoede over het algemeen daalt, met name kinderen een hoger risico lopen op armoede in vergelijking met bijvoorbeeld volwassenen, wat weer kan komen doordat zij leven in een eenoudergezin met een lager inkomen.

    NOS

    Dan is er nog een verschil met wanneer je volgens de Voedselbank arm bent en in aanmerking komt voor hulp, en wanneer je volgens het SCP arm bent. Om armoede te meten gaat het planbureau uit van een 'niet-veel-maar-toereikendbudget'. In dat bedrag zit onder meer geld voor kleding, openbaar vervoer, was- en schoonmaakmiddelen, een internetaansluiting en mobiele telefoon. Voor een alleenstaande komt dat in 2017 neer op 1135 euro per maand. De Voedselbank hanteert een andere grens: als je als alleenstaande in de maand minder dan 225 euro overhoudt voor eten en kleding, kom je in aanmerking voor hulp.

    In totaal zijn er 35.500 klanten van de Voedselbank, veel minder dan het aantal mensen dat het SCP nu als arm bestempelt: 939.000 mensen. "Bij die voedselbank zitten ook mensen die volgens onze armoedegrens niet arm zijn. Maar vanwege een andere definitie van armoede, kan dat zomaar samengaan", zegt SCP-onderzoek Stella Hoff over de verschillen.

    'Begrip voor verwarring'

    SCP-onderzoeker Stella Hoff begrijpt de verwarring over de uitkomsten van het rapport over armoede en de ervaring die sommige mensen zelf hebben of lezen in de media. "Al een aantal jaar worden wij na deze publicatie gebeld door boze burgers die zich totaal niet herkennen in wat wij zeggen. Dat begrijp ik als je er bijvoorbeeld op individueel niveau niet op vooruit gaat, door hogere leefkosten en een te weinig meestijgend inkomen. Maar de cijfers laten wel zien dat de armoede daalt. Dan klopt het voor hen persoonlijk niet, maar voor heel Nederland wel."

    Het aantal daklozen is de afgelopen jaren eveneens gestegen, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een groot probleem, zeggen hulporganisaties, dat volgens hen vooral te wijten is aan het gebrek aan geschikte woningen. Relatief veel jongeren belanden op straat: een op de drie daklozen is tussen de 18 en 30 jaar.

    Het CBS meldde eind vorig jaar dat veel daklozen in de jaren voordat ze op straat belandden al tot de huishoudens met de laagste inkomens behoorden. Maar arm zijn en dakloos worden hoeven niet altijd samen te gaan, zegt SCP-onderzoeker Hoff. "Door een echtscheiding moet je soms uit huis en dan ben je soms feitelijk dakloos. Dus in die zin is dat niet een op een met elkaar te vergelijken."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 23 augustus 2019 @ 01:13
    #89
    reactie op (#88) herman_dad

    Goedemorgen, 'ARMEN' HEBBEN STEEDS MINDER TE BESTEDEN? 'TWEEDELING' NEEMT HAND OVER HAND TOE. Steeds meer mensen hebben minder te besteden. Zie ook oudere artikelen hierover!! EN: OVER EEN MAAND 'PRINSJESDAG' EN WE KUNNEN ER OP WACHTEN: De mededeling van de regering DAT DE KOOPKRACHT VOOR DE MEESTE GROEPEN (??) STIJGT... elk jaar weer die onwaarachtige 'cijfers' die kloppen, alleen de werkelijkheid nooit. Maar weet de POLITIEK ook veel? SCHULD IS ZELFS BINNENKORT GEEN groot maatschappelijk PROBLEEM MEER...??? 

    Schuld is geen probleem meer: overheid wil miljarden in economie pompen

     18:19 IN POLITIEK, ECONOMIE

    Het kabinet heeft plannen om een miljardenfonds op te richten om de komende jaren te kunnen investeren in de economie.

    AANVULLING 07.00 UUR: En het gaat héél goed met Nederland!!! Want: 

    Aantal daklozen in tien jaar meer dan verdubbeld 

    Coalitie is het eens over verbeteren koopkracht lage inkomens Zie je wel, komende 'Prinsjesdag' GAAN WE ER ALLEMAAL OP VOORUIT!!  Denkt u dat zelf ook?

    Regeringspartijen: starters op woningmarkt en lage inkomens moeten ...

    https://www.rtlnieuws.nl › nieuws › politiek › artikel › belasting-woningm...

    Lage en middeninkomens moeten meer te besteden krijgen en een starters ... Regeringspartijen: starters op woningmarkt en lage inkomens moeten erop ...

    Zie en lees verder artr. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    Armen hebben steeds minder te besteden: 'Ik kan net mijn boodschappen doen'

    NOS

     VANDAAG, 21:04

    BINNENLANDECONOMIE

    "115 euro is mijn leefgeld per week. Daar moet ik met mijn gezin met twee kinderen mijn boodschappen van doen, kleding van kopen en andere dingen van doen." Dat zegt glazenwasser Vincent Roeleveld. Hij is een van de 250.000 Nederlanders die kampen met schulden en worden begeleid bij het doen van hun uitgaven.

    Die groep hield de afgelopen tien jaar steeds minder geld over. Dat blijkt uit een steekproef van Zelf, een netwerk van maatschappelijke bewindvoerders. Na aftrek van de vaste lasten houden mensen met schulden en lage inkomens gemiddeld dit jaar nog 386 euro over per maand voor primaire levensbehoeften.

    Vincent heeft een gezin met twee kinderen en zit sinds 2009 in de schulden. Met jubelverhalen over hoe goed het gaat met Nederland kan hij niks:

    Video afspelen

    01:26

    Vincent zit al jaren in de schulden: 'We merken niks van die jubelverhalen'

    Hoewel dat bedrag 14 procent hoger ligt dan in 2009 en de inkomens meestal zijn gestegen, houden ze door een verhoging van de vaste lasten en een prijsstijging van consumptiegoederen toch minder geld over.

    En dat kan Vincent, die sinds 2009 in de schulden zit, alleen maar beamen. "In principe verdien ik nog steeds hetzelfde als wat ik voorheen verdiende, maar ik heb niks extra. 115 euro per week is echt heel krap. Daar kan ik net mijn boodschappen van doen. Een etentje of een keer naar een pretpark zit er niet in."

    Daarom krijgt hij sinds 2016 hulp van een sociaal bewindvoerder. En met succes, want als alles goed gaat, is hij over twee jaar definitief uit de schulden. Een dag waar hij allang naar uitkijkt. "Dan gaan bij mij de slingers aan de muur en dan gaat de vlag uit."

    Agenda

    Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat ze de koopkracht van kwetsbare groepen hoog op de agenda hebben staan. Op Prinsjesdag worden de plannen voor volgend jaar bekendgemaakt.

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-08-23 06:50:52
    handtekeningafbeelding
  • zondag 11 augustus 2019 @ 01:09
    #88
    reactie op (#87) herman_dad

    Goedemorgen, OPMERKELIJK BERICHT, SCHULDEISERS (ZAKELIJKE!) VAKER NAAR GEMEENTE met melding hoogte schulden schuldenaren, omdat zij dan sneller in de schuldHULPVERLENING KOMEN? Een nieuwe wet zou in de maak zijn hiervoor, maar HOE IS HET MET DE PRIVACY van de mens met achterstanden gesteld? 

    Bovendien nog een JURIDISCHE KWESTIE, als b.v. uw Energiebedrijf of VERHUURDER een vordering op u heeft, dan is zij ook weer in beeld om VIA EEN LISTIGE KUNSTGREEP toch zo het geld, althans dan een gedeelte daarvan in te vorderen? M.a.w. het Energiebedrijf OF VERHUURBEDRIJF maakt zich, of kan maken, zelf schuldig aan overtreding van de wet, artikelen 225 en/of 317 Wetboek van Strafrecht kan zelfs, al is er vooraf een zakelijk contract (OVEREENKOMST) afgesloten. Een zakelijke schuldeiser die b.v. de gemeente al tipt, of verzoekt een adresonderzoek in te stellen 'begeeft zich al op juridisch glad ijs'.

    Voor PRIVÉSCHULDEN ligt dit geheel anders, zie daarvoor andere topic hier over Deurwaarders, incassobureau's onrechtmatig e.d., oudere berichten daarover....! Vaak is VOORAF door privépersonen GEEN LENINGSOVEREENKOMST afgesloten en bestaat er dus géén 'zakelijke' (privé) overeenkomst. En daarna is overtreding van de wet zéker aan de orde bij een privé-invordering om ACHTERAF nog een 'zakelijke overeenkomst af te sluiten om b.v. een schuldbedrag op die wijze in handen te krijgen (oplichting) Immers een privépersoon kan nooit zijn/haar privéschuld aan een 'ander overdragen'!

     nadja jungmann  @nadjajungmann 3 u

    Privacyhuiswerk voor het kabinet om schuldhulp te versimpelen

    Privacyhuiswerk voor het kabinet om schuldhulp te versimpelen

    Gemeenten krijgen straks betalingsachterstanden doorgespeeld van schuldeisers om schuldenaren zo sneller hulp te kunnen bieden. Maar het wetsvoorst...

    trouw.nl 7 5

    Zie en lees verder art. van DAGBLAD TROUW, Twitter (bron)

    Nieuws Economie

    Privacyhuiswerk voor het kabinet om schuldhulp te versimpelen

    Staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid. Beeld ANP

    Gemeenten krijgen straks betalingsachterstanden doorgespeeld van schuldeisers om schuldenaren zo sneller hulp te kunnen bieden. Maar het wetsvoorstel daarover verdient nog aandacht op privacygebied. 

    Dirk Waterval 10 augustus 2019, 11:31

    Staatssecretaris Tamara van Ark moet terug naar de tekentafel met haar wetswijziging over schuldhulpverlening. Daarmee krijgen gemeenten straks makkelijker toegang tot allerlei persoonsgegevens van inwoners, om zo in de peiling te krijgen wie van hen zich in de problematische schulden werkt. Maar privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de privacy van schuldenaren hierbij nog niet goed gewaarborgd is.

    Met de nieuwe wet zouden energie- en waterbedrijven, zorgverzekeraars en woningcorporaties straks een juridische basis hebben om betalingsachterstanden door te geven aan de gemeente. Krijgt die twee van zulke alarmistische attenties binnen, dan kan de gemeentelijke schuldhulpverlening in actie komen. Voorkomen, daarover zijn alle betrokkenen het eens, is bij schulden beter dan genezen. Door schaamte trekt niet iedereen tijdig aan de bel.

    Maar hoe zit dat met de privacy van de schuldenaren? Van Ark had de waakhond hierover zelf om advies gevraagd, die de daaropvolgende brief met aanbevelingen onlangs op zijn ­site zette. Hoofdzorg is het gedeelte van de wet waarin verhuurders betalingsachterstanden mogen doorgeven aan de gemeente. Het delen van zulke persoonsgegevens heeft volgens de Europese privacywetgeving minstens één goede grondslag nodig, en die ontbreekt nu nog.

    Vrijbrief

    Op zich mag het delen van betalingsachterstanden best als de huurder daar zelf toestemming voor geeft. En dat kunnen verhuurders redelijk makkelijk regelen door die toestemming op te nemen in de huurovereenkomst die de huurder tekent bij het betrekken van de woning.

    Maar die vlieger gaat niet op, schrijft de Autoriteit in het uitgebreide advies. Toestemming hebben van de schuldenaar klinkt als een goede vrijbrief voor het delen van diens gegevens, maar in dit geval is die huurder helemaal niet zo vrij om ‘nee’ te zeggen. Hij heeft een afhankelijkheidsrelatie met de verhuurder, vaak een woningcorporatie, van wie hij soms prangend een woning nodig heeft.

    Van Ark schrijft in een toelichting van haar wetswijziging dat ook ‘het algemeen belang’ kan gelden als grondslag voor het delen van persoonsgegevens. Het is immers een gemeentelijke taak om inwoners te helpen met schulden.

    Glad ijs

    Maar het kabinet begeeft zich daarmee op glad ijs, volgens de Autoriteit. Want weegt het uiteindelijke belang van de schuldeisers, de gemeente en de schuldenaar wel op tegen het recht op privacy van die laatstgenoemde?

    Als advies krijgt Van Ark mee goed na te denken over bestaande of nog te ontwerpen wetten waarop ze zich kan beroepen wat het delen van huurachterstanden betreft. Nu is dat in elk geval nog niet goed uitgewerkt, zegt een woordvoerder van de Autoriteit. “Een concreet advies van hoe dat wel kan, geven wij niet. Wij beoordelen wat we aan wetsvoorstellen voor ogen krijgen, zonder met uitgedachte alternatieven te komen. Je moet dat advies om met mogelijk relevante wetten te komen dus echt zien als het begin van een eerste stap.”

    Dit ging nog allemaal over het delen van gegevens door derden. Er is nog een manier voor gemeenten om in te schatten wie in de problemen dreigt te komen: risicoprofielen. Door zo veel mogelijk geanonimiseerde gegevens over mensen in financiële nood op één hoop te gooien moet het de gemeente duidelijk worden op welk type inwoner ze precies moeten letten. Maar de Autoriteit vertrouwt het gebruik van pseudoniemen niet helemaal – die zouden met nieuwe technieken alsnog te herleiden zijn tot individuen.

    Voordat de staatssecretaris ingaat op de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens wacht ze eerst ook het advies van de Raad van State af, zegt een woordvoerder. Ook die bekijkt de wetswijziging momenteel.

    Lees ook:

    Tweede Kamer baalt van falende schuldhulp

    Al jaren kent de politiek de problemen in de schuldhulpverlening. Toch schiet de hulp aan mensen met problematische schulden tekort. De Tweede Kamer zit met een kater.

    Expert: Schuldhulp is nu nog een loterij. Mensen moeten weten waar ze recht op hebben

    Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) spant zich in om mensen van hun schulden af te helpen, maar een eenduidig gemeentebeleid zou volgens lector Nadja Jungmann pas echt zoden aan de dijk zetten.   

    Gewijzigd op 2019-08-11 06:25:56
    handtekeningafbeelding