Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

11266 keer bekeken

Schuldhulpverlening, ARMOEDE en perikelen daarover...

  • vrijdag 15 februari 2019 @ 00:46
    #86
    reactie op (#84) herman_dad

    Goedemorgen, HET KABINET WIL NU EINDELIJK OOK 'BOETE OP BOETE' voor mensen met SCHULDEN aanpakken. Als men eenmaal in die molen zit is een uitweg steeds moeilijker daardoor en nu eindelijk heeft ook de politiek dit door?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Kabinet wil 'boete op boete' voor mensen met schulden aanpakken

    VANDAAG, 18:28

    POLITIEK

    ANP

    Er komt een 'noodstopprocedure' voor mensen met schulden die een boete niet kunnen betalen, en vervolgens met een verhoging van die boete worden geconfronteerd. Zo'n verhoging kan nu binnen een paar maanden oplopen tot 200 procent, waardoor mensen nog meer in de problemen komen.

    Minister Dekker zei in een debat in de Tweede Kamer dat niemand er baat bij heeft om "ijzerenheinig" vast te houden aan de betaling van een zeer hoge boete, als iemand die wel wil maar niet kan betalen. Zo iemand moet naar zijn gemeente kunnen stappen en hulp kunnen krijgen, vindt hij.

    Dekker: boete is vermijdbaar

    Dekker reageerde op een plan van de regeringspartijen D66 en CDA. Zij willen dat de stapeling van boetes vanwege late betaling wordt aangepakt. De andere twee partijen kijken er anders tegenaan. De ChristenUnie vindt dat er pas bij een tweede, nieuwe boete - voor een andere overtreding, die ook niet kan worden betaald - moet worden ingegrepen. De VVD vindt dat mensen zich gewoon aan de regels moeten houden.

    De minister voor Rechtsbescherming is het daar mee eens. Hij noemt een boete "vermijdbaar". "Als je die stapeling van boetes niet wilt, moet je zorgen dat je geen boete krijgt", zei hij. Maar hij maakt zich zorgen over mensen die echt niet kunnen betalen en al tot hun nek in de schulden zitten. Die wil hij tegemoet komen, op voorwaarde dat zij meteen ook mee gaan werken aan schuldhulpverlening.

    Noodmaatregelen

    Van Ark maakte gisteren een aantal tijdelijke spoedmaatregelen bekend. Ze wil onder meer dat op 1 januari 2020 een einde komt aan de mogelijkheid voor de Belastingdienst om bij mensen met problematische schulden automatisch 500 euro af te schrijven.

    Deze maatregelen zijn genomen om snel iets te doen voor mensen met hoge schulden en een laag inkomen, die te weinig overhouden om van te leven. Het wachten is intussen op de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet regelen dat mensen na beslaglegging door schuldeisers zeker 90 procent van het wettelijk minimuminkomen overhouden om van te leven. Nu gaat dat nog vaak fout, omdat de regeling ingewikkeld is en instanties langs elkaar heen werken. Mensen komen dan onder het bestaansminimum.

    De wet is al in 2017 aangenomen door Tweede en Eerste Kamer, maar nog niet is ingevoerd. Van Ark vroeg in januari nog eens twee jaar geduld, omdat de Belastingdienst en het UWV de automatiseringssystemen nog niet op orde hebben. De maatregelen die zij gisteren aankondigde zijn bedoeld om de nood in tussentijd te lenigen.

    BEKIJK OOK

    Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

    'Overheid maakt het voor mensen die in schulden zitten vaak erger'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 11 februari 2019 @ 00:44
    #85
    reactie op (#83) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN. IN FINLAND WAS ER GÉÉN eis om b.v. wel te werken eb ging het fout, of anderszins duidelijk voor de maatschappij bezig te zijn (studeren b.v. met toekomstverwachting) zie vorige artikel ook hierover, maar in dit artikel een goed overzicht van Nu.nl. En nogmaals het kán en moet zelfs, zie, scroll even naar het vorige bericht hierover!! En geheel basisplan hiertoe in het genoemde boek, lees daar verder hoe en wat en op welke wijze dit zou kunnen! En zéker wel ook daarin vermeldt DAT HET NIET ZO HOEFT TE ZIJN, zie artikel, dat je 'mensen die niets doen, niet kunt aanpakken'?!  

    Zie en lees verder art. van NU.NL Twitter (bron)

    Maandag 11 februari 2019 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Gaat dat basisinkomen er ooit nog van komen in Nederland?Achtergrond

    Gaat dat basisinkomen er ooit nog van komen in Nederland?

    09 februari 2019 10:02 Laatste update: 1 dag, 12 uren geleden

    596  

    Wel gezondere en gelukkige inwoners, maar voor de werkgelegenheid doet het niet veel, zo bleek vrijdag uit de voorlopige resultaten van Fins onderzoek naar het basisinkomen. Ook in Nederland wordt hier en daar geëxperimenteerd met zo'n onvoorwaardelijk inkomen. Sterker nog: al sinds de jaren zeventig wordt erover gepraat. Waarom is die knoop nog steeds niet doorgehakt?

    Tijdens heFinse experiment kregen tweeduizend werkloze Finnen gedurende twee jaar een basisinkomen van 560 euro per maand. Daarvoor hoefden ze niet te werken of naar werk te zoeken.

    De deelnemers aan het experiment lieten zich niet verleiden substantieel meer te gaan werken. Het bleef bij gemiddeld een halve dag meer dan de mensen in de controlegroep zonder basisinkomen. Wel voelden ze zich duidelijk gelukkiger en gezonder.

    Volgens econoom en filosoof Loek Groot van de Universiteit Utrecht zouden de resultaten over het tweede jaar van het Finse experiment weleens beter kunnen uitpakken op het gebied van werkgelegenheid.

    "Zoals de onderzoeker ook al aanhaalde: de effecten op het gebied van welbevinden lopen wellicht voor op de werkgelegenheidseffecten. Het gaat vaak om mensen die al langdurig in een werkloosheidssituatie zitten. Als zij eerst minder stress ervaren en zich beter voelen, gaan ze vervolgens misschien ook meer werken", aldus Groot.

    Experimenten in Nederlandse gemeenten

    In Nederland lopen experimenten in Groningen, Wageningen, Tilburg, Deventer, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam en Apeldoorn. Die zijn begonnen in 2017 en eindigen op 1 oktober 2019. Het gaat hier eigenlijk om bijstandsexperimenten; bijstandsgerechtigden mogen bijvoorbeeld meer bijverdienen naast hun uitkering, of de re-integratieverplichtingen vervallen.

    Econometrist Sjir Hoeijmakers was betrokken bij het opzetten van gemeentelijke experimenten met het basisinkomen én sprokkelde via crowdfunding genoeg geld bij elkaar om zelf twee jaar van zo’n inkomen te kunnen leven. Zijn basisinkomen kwam neer op 1.000 euro per maand, met het geven van lezingen en adviezen kwam daar nog een paar honderd euro bij.

    Hij noemt de uitkomsten van het Finse experiment "positiever dan verwacht". "Het heeft in ieder geval geen negatief effect op werkgelegenheid en vanuit maatschappelijk oogpunt levert het echt wat op. "

    Ondanks zijn persoonlijke betrokkenheid vindt Hoeijmakers niet dat er onmiddellijk een basisinkomen moet worden ingevoerd in Nederland. "Ik ben wel voor meer en betere experimenten, die op gemeenschapsniveau worden uitgevoerd en over een langere periode. Er zijn heel veel mogelijkheden rond het basisinkomen en we weten nog niet genoeg. Sommige varianten zullen goed uitpakken, andere niet."

    'Bijstandsniveau laat zien wat we kunnen betalen'

    Over hoe hoog dat basisinkomen dan moet zijn, zijn de meningen ook verdeeld. Volgens Hoeijmakers worden bedragen genoemd die uiteenlopen van 400 euro tot 2.500 euro. "Bijstandsniveau is geen gek idee. Dat laat zien wat we kunnen betalen. Het bedrag zou bestaanszekerheid moeten geven, maar moet ook weer niet te hoog zijn, zodat werken wel lonend is."

    Al sinds de jaren zeventig wordt er regelmatig gediscussieerd over het basisinkomen. Volgens Groot van de Universiteit Utrecht is er vooral aandacht voor als de mate van bestaansonzekerheid groot is. Dus als de werkloosheid hoog is, of als er veel flexwerkers en zzp'ers zijn.

    Dat er nog altijd geen knoop doorgehakt is, is ook volgens Groot niet vreemd. "Er zouden zoveel dingen gaan veranderen. We moeten voldoende experimenteren om te weten te komen wat er zou kunnen gebeuren."

    Een belangrijk voordeel van het basisinkomen is de wetenschap dat iedereen die werkt, dat vrijwillig doet. "Je kunt ook meer aan de markt overlaten en hoeft minder te doen aan zaken als het minimuminkomen", zegt Groot.

    Daarnaast kun je de armoedeval uitroeien; het effect dat iemand met een uitkering inkomen inlevert als die persoon een betaalde baan krijgt. "En er is heel veel stigma. Als je een uitkering hebt, moet er wel iets met je aan de hand zijn, is het beeld. Dan ligt het aan jou", beschrijft Groot. "Met een basisinkomen neem je dat weg."

    'Met een basisinkomen kun je mensen die niets doen niet aanpakken'

    Nadelen zijn er ook. Om het basisinkomen fatsoenlijk te financieren, op bijstandsniveau, zouden de belastingtarieven flink omhoog moeten, vertelt Groot. "Het is heel duur, maar dan heb je ook een goed systeem met heel veel vrijheid waarin mensen goed beloond worden."

    Daarnaast wijst hij op het zogenoemde parasitismebezwaar: "Als er een basisinkomen is, kun je mensen die niets doen niet aanpakken, zoals in het huidige systeem wel het geval is."

    Het Centraal Planbureau (CPB) kwam op basis van een simulatie tot de conclusie dat het basisinkomen mogelijk ook effect heeft op het arbeidsaanbod van vrouwen. Dit zou omlaag gaan door de hoge vlaktaks. Het basisinkomen maakt het namelijk aantrekkelijker om parttime te werken.

    Door: NU.nl/Marijke Verhaar  Beeld: ANP

    596  reacties  

    Lees meer over:

    Geld  Basisinkomen 

        

    handtekeningafbeelding
  • zondag 10 februari 2019 @ 01:09
    #84
    reactie op (#83) herman_dad

    Goedemorgen, OVERHEID MAG OOK DE SCHULDENLAST VAN MENSEN NIET VERERGEREN, vindt staatssecretaris. We kunnen denken aan de Belastingdienst hierbij dus....EN OOK NOG:  

    Zie en lees verder art.van NU.nl Twtitter (bron)

    Zondag 10 februari 2019 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Staatssecretaris: Overheid mag schuldproblematiek niet nog erger maken

    Staatssecretaris: Overheid mag schuldproblematiek niet nog erger maken

    09 februari 2019 14:39 Laatste update: 7 uur geleden

    65  

    Mensen met schulden mogen niet door toedoen van de overheid nog dieper in de problemen raken, zegt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. Ze reageert op het rapport van de nationale ombudsman waarin staat dat overheidsinstanties te streng zijn als ze schulden innen.

    Ombudsman Reinier van Zuthpen drong in zijn verslag aan op maatregelen en wil in 2020 van de staatssecretaris horen of de invorderingsprocedures zijn verbeterd.

    Er zijn al tal van acties uitgestippeld om mensen met schulden bij te staan, zegt Van Ark. "Een belangrijke maatregel die ervoor moet zorgen dat iemand na een beslaglegging voldoende geld overhoudt om van te leven, heeft vertraging opgelopen. Dat is zuur."

    Veel mensen willen wel betalen, maar kunnen dat niet, zegt de ombudsman, en de overheid houdt daar geen rekening mee. Overheidsorganisaties werken volgens hem niet of nauwelijks samen, wat kan leiden tot onnodige invorderingsacties.

    Van Zuthpen is al jaren ontevreden met het invorderingsbeleid. In 2013 bracht hij het rapport In het krijt bij de overheid'uit, waarin de knelpunten bij invordering door de overheid worden beschreven.

    Zes jaar later zijn de meeste knelpunten uit dat rapport nog steeds niet opgelost, ondanks meerdere plannen van de overheid. Van Zutphen: "Ik vind het zorgwekkend dat er nog steeds mensen verder in de financiële problemen komen door toedoen van de overheid. Overheidsinstanties moeten daar nú wat aan doen. Het uitstellen van wet- en regelgeving mag geen reden zijn om te wachten."

    Door: ANP  Beeld: 123RF

    65  reacties  

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 09 februari 2019 @ 00:43
    #83
    reactie op (#82) herman_dad

    VERVOLG OP BASISINKOMEN:

    Goedemorgen, FINLAND HOUDT PROEF MET - VERKEERDE MANIER? - 'BASISINKOMEN'. Steeds meer en in meer landen de gedachte aan een BASISINKOMEN voor iedereen. Maar in Finland is dit mislukt, omdat het op de verkeerde wijze is ingevoerd, doorgevoerd.

    Het is zeker mogelijk voor IEDEREEN, maar dan wel de voorwaarde b.v. vanaf je 18e werken (of duidelijk een studie volgen) en degenen, weinigen die daar nog buiten vallen, wat andere voorwaarden aan verbinden. Overigens kunnen werkgevers dan langzaam de eigen 'personeelskosten' b.v. afbouwen etc. etc. Een heel plan daarvoor staat geschreven in het boek weer Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg!! LEES DAAR VERDER en hoe het wel zou kunnen, sterker nog: LOONNIVELLERING is de basis, een 'must' voor de wereldvrede en weer één van de grote onderlinge discriminaties geelimineerd. (uit het boek Buitenaardse beschaving, en dat dat waarschijnlijk WEL heeft plaatsgevonden, wordt duidelijk in de YOUTUBE LINK op Maatschappelijke Belangen Info/forum/Universum/schokkende ontdekkingen. http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/

    HET BEWIJS DAT BUITENAARDS LEVEN bestaat. En dus is dit een waarheid, waarschuwing van (?!!) en het daarop gebaseerde eerst genoemde boek... dat we de gehele maatschappij wereldwijd moeten veranderen anders is het te laat, deze eeuw nog? Net als 'DE politiek', 'HET geloof' in zijn grote algemeenheid... Geef deze LINKS van clubs door aan... ieder! Dank!

       zie ook clubhome! 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Proef met basisinkomen in Finland zet mensen niet aan om te werken

    VANDAAG, 09:18

    BUITENLAND

    Een proef in Finland met een basisinkomen voor 2000 werklozen heeft er niet toe geleid dat ze zijn gaan werken. Volgens onderzoekers zijn de werklozen niet gemotiveerder om een baan te vinden en meer te verdienen. Wel voelen ze zich gelukkiger.

    De proef begon twee jaar geleden. De werklozen, die willekeurig waren gekozen en niet mochten weigeren om mee te doen, kregen van de overheid elke maand 560 euro waarover ze geen belasting hoefden te betalen.

    De Finse overheid wilde bekijken of werklozen gemotiveerder zijn om te solliciteren als ze een basisinkomen hebben in plaats van een werkloosheidsuitkering. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

    Bijklussen mag

    Voor de 560 euro netto hoefden de werklozen niets te doen en ze mochten bijklussen. Ook hielden ze de uitkering als ze binnen twee jaar een betaalde baan vonden.

    De onderzoekers willen nog geen vergaande conclusies trekken, omdat alleen het eerste jaar van de proef uitgebreid is bekeken.

    Finland is het eerste land in Europa dat experimenteert met een basisinkomen.

    BEKIJK OOK

    Verplicht basisinkomen voor 2000 Finse werklozen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 13 november 2018 @ 00:47
    #82
    reactie op (#81) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg op vorige artikel: TWEEDELING IN MAATSCHAPPIJ NEEMT HAND OVER HAND TOE, aantal arme huishoudens weer gestegen in 4 jaar tijd. Helaas moeten we meer van deze berichten verwachten. Een BASISINKOMEN voor de gewone vaste lasten en levensonderhoud voor IEDEREEN, zoals in boek Van Homo sapiens naar... zelfs al eenvoudig is uitgerekend, is een MUST geworden nu. En ook dan houden 'we' als overheid, maatschappij zelfs nog veel meer over, b.v. BIJSTANDSKOSTEN verdwijnen dan, nu ja ZIE EN LEES EENS HET BOEK, vooral de POLITIEK maar ook u, bezoeker hier?! 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Aantal arme huishoudens voor het eerst in vier jaar gestegen

    GISTEREN, 00:01

    ECONOMIE

    Vrijwilligers van de Voedselbank verdelen voedsel over kratten HOLLANDSE HOOGTE

    Voor het eerst in vier jaar is het aantal huishoudens met een laag inkomen - en daarmee een risico op armoede - weer gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het betrof in 2017 599.000 huishoudens, 27.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal komt neer op 8,2 procent van alle huishoudens.

    Ruim een derde van die stijging komt voor rekening van vooral Syrische vluchtelingen. Zij komen na het ontvangen van een verblijfsvergunning vaak in de bijstand. In totaal heeft bijna 53 procent van de vluchtelingenhuishoudens een laag inkomen. Over de overige groep huishoudens die onder de armoedegrens terechtgekomen is, is volgens het CBS weinig te zeggen. Die groep mensen loopt te ver uiteen om eenduidig te duiden.

    Wat is de lage-inkomensgrens?

    De lage-inkomensgrens is de grens waaronder er een risico is op armoede. Voor alleenstaanden is dit voor 2017 vastgesteld op 1040 euro per maand, voor een alleenstaande ouder is dat 1380 euro per maand en voor een paar met kinderen 1960 euro.

    Ook het aandeel huishoudens dat langdurig onder de lage-inkomensgrens moet leven, is gestegen, van 3,2 tot 3,3 procent van alle huishoudens. Dit heeft ermee te maken dat meer huishoudens afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

    Het CBS wijst erop dat een deel van de huishoudens die door de crisis het inkomen zagen dalen, daar niet meer bovenop is gekomen.

    Huishoudens waarbij de hoofdkostwinner volgens het CBS laagopgeleid is, lopen het meeste risico op armoede. 14,2 procent van die huishoudens heeft een laag inkomen. Bij middelbaar opgeleiden is dit 7 procent en onder hoogopgeleiden gaat het om 3,6 procent van de huishoudens.

    Dankzij de AOW lopen gepensioneerden het kleinste risico op armoede.

    De lage-inkomensgrens in 2017 (bron: CBS)

      HUISHOUDENS ONDER DE LAGE- INKOMENSGRENS PERCENTAGE HUISHOUDENS ONDER DE ARMOEDEGRENS PERCENTAGE HUISHOUDENS LANGER DAN VIER JAAR ONDER DE GRENS
    2016 572.000 7,9 3,2
    2017 599.000 8,2 3,3

    Het Centraal Planbureau heeft op verzoek van het CBS een raming gemaakt voor het aantal huishoudens onder de lage-inkomensgrens. Verwacht wordt dat dat aantal in 2018 vrijwel gelijk blijft. Voor 2019 verwacht het planbureau een daling tot 7,5 procent van de huishoudens.

    BEKIJK OOK

    Steeds meer Nederlanders komen niet uit armoede

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 03 oktober 2018 @ 01:28
    #81
    reactie op (#80) herman_dad

    Goedemorgen, DE ARMOEDE EN DAARMEDE DE SOCIALE KLOOF NEEMT TOE: NL TELT 320.000 'WERKENDE ARMEN'... B.v. 'zzp'ers'. Een 'welvaartstaat' is voor velen ver te zoeken. Heeft u voorbeelden of anderszins, laat het ons eens weten? DANK!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nederland telt 320.000 'werkende armen'

    VANDAAG, 00:01

    ECONOMIE

    ANP

    Nederland telt relatief meer 'werkende armen' dan België en Denemarken, maar minder dan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het gaat om mensen die werken en onderdeel zijn van een huishouden met een besteedbaar inkomen onder de armoedegrens.

    De cijfers gaan over 2014. In dat jaar verkeerden in Nederland 320.000 mensen in zo'n situatie. De groep groeit sinds 1990 gestaag.

    Alleenstaanden, zzp'ers en mensen met een migratie-achtergrond behoren vaak tot de werkende armen. Ze werken weinig uren, tegen lage tarieven of moeten met een klein salaris een groot huishouden onderhouden.

    Wat is armoede?

    Mensen die volgens het SCP in armoede leven, zitten onder het 'niet-veel-maar-toereikend'-criterium. Boven die grens heb je voldoende geld voor de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten.

    Het SCP vergeleek de Nederlandse cijfers met die van omringende landen. België en Denemarken tellen relatief minder werkende armen. In Duitsland zijn het er meer, in het Verenigd Koninkrijk veel meer.

    "Nederlanders hebben traditioneel heel sterk het idee, vergeleken met andere landen, dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hoe het huishouden draait", zegt SCP-onderzoeker Cok Vrooman. "Dat werkt door bij beleidsmakers: het stelt grenzen aan de voorzieningen die we treffen."

    Vrooman doelt op onder meer de relatief lage kindertoeslag in Nederland en op de kinderopvang, die duurder is dan in veel andere landen. In Nederland rust de zorg voor de kinderen traditioneel bij de ouders, die daardoor in vergelijking tot andere landen minder werken. Het SCP merkt daarbij op dat de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen nog sterk zichtbaar is: mannen verwerven buitenshuis inkomen en status, vrouwen zorgen thuis voor de kinderen.

    Percentage armen onder werkende mensen tussen 25-64 jaar (SCP)

    Denemarken 3,5
    België 4,3
    Nederland 5,3
    Duitsland 9,4
    Verenigd Koninkrijk 12,4

    In internationaal perspectief geldt dat naarmate mensen meer waarde hechten aan andere zaken dan werk, het percentage werkende armen stijgt. Nederlanders hechten relatief veel waarde aan andere zaken dan werk.

    "Wij hebben een laag arbeidsethos", aldus Vrooman. "Dat betekent niet dat we lui zijn. We maken juist vrij veel uren. De productiviteit is op een behoorlijk niveau. Het lage arbeidsethos weerspiegelt de manier waarop wij arbeid en zorg hebben georganiseerd: je werk moeten combineren met andere maatschappelijke taken. En dan ligt het voor de hand dat je een enigszins ontspannen houding ten aanzien van werk gaat krijgen. Er zijn andere dingen belangrijk in het leven. Dat idee leeft in Nederland sterker dan in andere landen."

    Hulp

    Gemeenten worstelen met werkende armen, stelt het SCP verder vast. "Er wordt onderkend dat het een belangrijke doelgroep is, maar delen van die groep zijn moeilijk te benaderen. Bijvoorbeeld mensen zonder kinderen. De armoede wordt dan niet zichtbaar via de scholen. En ondernemers voelen vaak een weerstand om hun armoede zichtbaar te maken."

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 23 september 2018 @ 00:29
    #80
    reactie op (#79) herman_dad

    Goedemorgen, DALING MENSEN IN SCHULDHULPVERLENING baart zorgen, WEL STEEDS MEER MENSEN IN DE SCHULDEN? Men durft niet, zie ook vorige artikel.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Daling aantal mensen in de schuldsanering baart zorgen'

    VRIJDAG, 19:49

    BINNENLANDECONOMIE

    Schuldhulpverleners helpen mensen met het aflossen van hun schulden ANP

    Vorig jaar zijn opnieuw minder mensen toegelaten tot de schuldsanering. Niet alleen kwamen ze minder snel in aanmerking hiervoor, ook waren er minder aanvragen, zegt de Raad voor Rechtsbijstand.

    De raad noemt de combinatie van ontwikkelingen zorgelijk omdat de schuldenproblematiek onder Nederlanders juist zou zijn toegenomen.

    Schone lei

    In 2017 lieten rechters 8300 mensen toe tot de wettelijke schuldsanering, krachtens de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). In 2013 waren dat er 12.400. Sindsdien is het aantal toelatingen jaarlijks alleen maar gedaald.

    Uit cijfers van de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK blijkt volgens de Raad voor Rechtsbijstand dat meer mensen in financiële problemen zitten. Per saldo betekent dit dus dat minder mensen worden geholpen aan een schone lei, en dat baart de raad zorgen. De raad pleit er daarom voor om de aansluiting tussen het gemeentelijke en wettelijke traject nog eens onder de loep te nemen.

    Oorzaken

    Zo'n 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden of lopen daarop een risico. Dat het aantal in de schuldhulpverlening minder wordt, heeft een aantal oorzaken, zegt Han von den Hoff, directeur van de Raad voor de Rechtsbijstand. Zo kiezen mensen voor andere hulproutes, bijvoorbeeld het schuldenbewind. Dat is een traject waarbij een cliënt in samenwerking met een bewindvoerder ervoor zorgt dat inkomen en uitgaven in evenwicht zijn. Schulden worden hiermee niet opgelost, de hulp zorgt er alleen voor dat het probleem niet groter wordt.

    Werkt dit niet, dan kan daarna het minnelijke (gemeentelijke) traject een optie zijn. Maar zodra je daarin komt, kom je niet meer in aanmerking voor de wettelijke schuldsanering, zegt Von den Hoff. En dat leidt tot een nieuw probleem als de gemeente de aanvraag afwijst.

    Die afwijzing kan gebeuren op basis van verschillende gronden, bijvoorbeeld bij uitkeringsfraude. Ook als je een eigen woning hebt of zzp'er bent, kan de gemeente de aanvraag afwijzen. De Nationale ombudsman luidde hierover dit jaar hierover de noodklok en riep gemeenten op tot verbetering.

    Welke route naar schuldhulpverlening er ook wordt genomen - via de gemeente of de WSNP - er moeten meer mensen geholpen worden, zegt Von den Hoff. "Want op dit moment lijken er veel te veel mensen tussen wal en schip te vallen."

    BEKIJK OOK

    Ombudsman: toegang tot gemeentelijke schuldhulp nog niet voldoende

    Kamer steunt nieuwe verdeling geld voor achterstandskind

    UWV nog op zoek naar 370 miljoen euro aan uitkeringen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 14 september 2018 @ 00:23
    #79
    reactie op (#78) herman_dad

    Goedemorgen, GEMEENTEN BLIJVEN ACHTER IN DE 'SCHULDHULPVERLENING en hebben deze niet op orde'. ook haken veel mensen al af nog vóó'r het intakegesprek, onder meer dat zij de voorwaarden voor schuldhulpverlening te zwaar of te onrechtvaardig vinden. Ook hier weer zijn er 'maatschappelijke tekorten in de zorg' en GELD... GELD..,

    Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

    NU.nl

    Economie

    Geld

    'Gemeenten hebben schuldhulpverlening niet op orde'

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 13 september 2018 14:29 Laatste update: 13 september 2018 17:07

    Te veel mensen vallen tussentijds uit bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. De gemeenten zijn de hulp wel aan het verbeteren, maar de Nationale ombudsman heeft toch nog zorgen. Dat schrijft de ombudsman, Reinier van Zutphen, in een rapport. 

    "Het moet sneller en beter", schrijft Van Zutphen in het rapport. "Uit meerdere onderzoeken blijkt dat schulden, zeker voor gezinnen met kinderen, schadelijk zijn. Gemeenten moeten zich dat aantrekken."

    De ombudsman vindt dat gemeenten moeten kijken naar waarom mensen afhaken en daar met oplossingen voor komen. Zo blijken veel mensen niet toe te komen aan het intakegesprek. De meeste mensen stoppen met hun aanvraag in de fase voor het intakegesprek. Ze kiezen dan liever voor een ander soort hulp, of zien op tegen de voorwaarden die gelden bij het hulpverleningstraject.

    Ook vindt de ombudsman het zorgelijk dat bijna de helft van de deelnemende gemeenten geen exacte cijfers kon verstrekken. "Niet-meten is niet-weten", vervolgt Van Zutphen. Hij roept daarom gemeenten op om beter te registreren. Naar schatting hebben bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens problematische schulden of lopen het risico die te krijgen.

    Voor dit vervolgonderzoek kreeg de Nationale ombudsman gegevens van 251 gemeenten, dat is een respons van 84 procent. Een groot deel van de gemeenten is toegankelijk voor nieuwe aanvragers: die kunnen binnen een paar weken terecht voor een gesprek.

    'Er moet meer aandacht gaan naar het voorkomen van schulden'

    De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het goed dat de deelnemende gemeenten de uitkomsten krijgen toegestuurd. "Het kan aanleiding zijn om lokaal het gesprek met elkaar te voeren en eventueel zaken anders te communiceren richting de inwoner of anders uit te voeren in de keten van schuldhulpverlening.''

    De VNG stelt dat er ook een grote taak is "weggelegd voor het Rijk (als schuldeiser), werkgevers, zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties en andere spelers in de keten''. Volgens de organisatie is het eigenlijk al te laat als mensen zich melden bij de schuldhulpverlening. "Meer aandacht zou moeten gaan naar het voorkomen hiervan en de zorgplicht die schuldeisers hebben.''

    De NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, zegt dat er al veel verbeterd is maar, zo zegt voorzitter Marco Florijn, er ''blijft altijd ruimte voor verbetering. Zo dringen wij er bij gemeenten op aan dat meer en betere schuldhulpverlening aan ondernemers moet worden geboden.'' Ook zet de organisatie in op het vroeg signaleren van schulden om problematische schulden te voorkomen. ''Dan zijn er meer mogelijkheden hulp te bieden.''

    Door: ANP 79 reacties  

    Lees meer over: 

    Geld

     

    handtekeningafbeelding
  • maandag 11 juni 2018 @ 00:38
    #78
    reactie op (#77) herman_dad

    Goedemorgen, KAMER WIL EINDE AAN OPSTAPELING SCHULDEN LAST. Eindelijk ook eens wat 'goed nieuws'dan voor hen en politieke nuttige taak? Maar laten we maar afwachten weer. Overigens als we ALLEN van het gehele monetaire systeem af kunnen zou dat nóg beter zijn, uitgelegd in het meer aangehaalde boek daarover o.a....  

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    10 juni 2018 14:33

    Kamer wil einde aan stapeling boetes mensen met schulden.

     

    © ANP XTRA

    Er moet een einde komen aan het stapelen van boetes door de overheid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

    Als je bijvoorbeeld een verkeersboete niet betaalt ben je bij de tweede aanmaning al het driedubbele kwijt. Door boete op boete raken mensen die toch al worstelen met schulden door toedoen van de overheid steeds verder in de ellende.

    'We willen opkomen voor mensen die niet kunnen betalen'

    "Je kunt niet oneindig doorgaan met verhogen van boetes als iemand hem niet kan betalen", zegt CDA-kamerlid René Peters. Rens Raemakers (D66): "Wij hebben geen medelijden met mensen die niet willen betalen, maar we willen wel opkomen voor mensen die niet kunnen betalen."

    Ook GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus willen dat het kabinet deze mensen tegemoet komt. "Die stapeling van boetes moet stoppen", zegt SP-kamerlid Jasper van Dijk. "Niet alleen bij verkeersboetes, maar ook bij niet betalen van de zorgpremie."

    Betalingsregeling voor wie geld niet heeft

    In het regeerakkoord was afgesproken een einde te maken aan stapeling van boetes. Maar het kabinet vindt dat bij nader inzien niet nodig. Wie het geld niet heeft om een boete te voldoen kan een betalingsregeling treffen.

    De mogelijkheden daarvoor worden ook uitgebreid: vanaf volgend jaar kun je bij een boete van 75 euro al een betalingsregeling treffen. Maar volgens Raemakers (D66) heb je daar niks aan als als je al tot over je oren in de schulden zit. "Dan moet je een boete niet oneindig blijven verhogen", vindt Peters (CDA).

    Zelfs onverzekerde brommer kan flink in papieren lopen

    Een voorbeeld dat ze vaak tegenkomen in de schuldenpraktijk: de boete voor onverzekerd rondrijden. Als de premie voor je autoverzekering een paar maanden op rij niet kan worden afgeschreven omdat je rood staat, word je geroyeerd door je verzekeraar.

    Omdat systemen zijn gekoppeld volgt daarna automatisch een boete van 400 euro voor onverzekerd rijden. Bij de eerste aanmaning komt daar al vijftig procent bovenop. Bij de tweede aanmaning betaal je het driedubbele: 1200 euro. Zelfs een brommer die onverzekerd in de schuur staat kan zo al flink in de papieren lopen.

    Boete kan snel oplopen

    Vaak ziet degene die de boete heeft gekregen dit niet eens. Budgetcoach Lisa Verdegaal komt het geregeld tegen in haar praktijk: mensen die zo diep in de problemen zitten dat ze de post niet meer openmaken. Een boete kan dan snel oplopen. "Die boetes van de overheid zijn wel een van de redenen dat het snel uit de hand kan lopen. Dan raak je echt in het slop."

    Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia in Amsterdam Noord kan er over meepraten. Een paar jaar geleden zat hij nog diep in de ellende. "Het stapelt zich gewoon op. Stel je krijgt een rekening van 120 euro en over vier weken wordt dat 240 euro dan denk, je: dat komt wel." Sinds hij meedeed aan de televisiedocumentaire Schuldig gaat het financieel weer wat beter. Hij hoopt dat er nu echt wat wordt gedaan aan stapeling van boetes, zodat anderen niet hetzelfde overkomt als hem.

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2018-09-23 00:32:41
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 22 mei 2018 @ 00:26
    #77
    reactie op (#76) herman_dad

    Goedemorgen, SPECIALE 'SCHULDENRECHTER' voor mensen met structurele schulden? Hoewel enkelen er kennelijk wat mee geholpen worden, het blijft 'water naar de zee dragen' voor velen toch nog. Er is maar één oplossing in principe (enkelen zullen altijd dan nog wat hulp bij financien kunnen gebruiken) maar raadzaam om een IEDER EEN BASISINKOMEN te geven, zoals ook al weer voorgehouden en zelf berekend in veelgenoemde boek hier, zie clubhome, plaatje... Aanrader weer om.. ook voor de politiek (!!) daarmede trouwens...   

    Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    21 mei 2018 17:46

    'Schuldenrechter' voor mensen met financiële ellende.

    Kees heeft flinke schulden en krijgt hulp van de schuldenrechter; 'Het geeft rust'

     

    Mensen met een flinke schuld krijgen hulp. Het kabinet begint dit jaar met een proef met een schuldenrechter. Dat is goed nieuws voor een half miljoen mensen die problematische schulden hebben. Zoals Kees in 't Groen.

    Tilburger Kees in 't Groen heeft een flinke schuld: zo'n 16.000 euro. Hij krijgt hulp van een schuldenrechter. In Tilburg experimenteren ze al een tijdje met deze speciale rechter. "De rechter is heel behulpzaam", vindt Kees. De hulp geeft hem ook rust. "Al zie ik mijn situatie niet als een donkere tunnel. Ik woon met veel plezier in het verzorgingstehuis."

    Landelijk invoeren

    Het kabinet begint nog dit jaar met een proef met een schuldenrechter naar het voorbeeld van Tilburg. Ruim een half miljoen huishoudens kampen met problematische schulden, blijkt uit cijfers van het CBS. Ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen of hebben een creditcardschuld.

    Wat er gaat veranderen door de komst van de nieuwe rechter? Nu krijgen mensen met schulden bijna standaard een bewindvoerder toegewezen, die het beheer van hun financiën overneemt. Maar dat betekent niet altijd dat je daarmee uit de problemen bent. 

    Er zijn ook mensen die na een paar jaar onder bewind nog steeds geen schulden hebben weggewerkt. Soms zijn mensen er na een paar jaar zelfs nog slechter aan toe, financieel gezien. Soms ligt dat aan de bewindvoerder, maar het kan ook aan de persoon zelf liggen.

    Schuldenbrief

    De schuldenrechter is één van de maatregelen uit het regeerakkoord. Staatssecretaris Tamara van Ark komt deze week met een uitgebreide schuldenbrief waar nog meer maatregelen in staan. Zo trekt het kabinet de komende jaren 80 miljoen uit voor het bestrijden van schulden en hulp aan arme gezinnen. Ook kijkt het kabinet naar de invoering van een incassoregister, waarin incassobureaus kunnen worden opgenomen die aan minimumeisen voldoen. Incassobureaus die te vaak fout in gaan, de rotte appels dus, verliezen hun registratie. 

    Fikse schulden

    De schuldenrechter besteedt meer aandacht aan mensen met fikse schulden. Voordat iemand met schulden op voor de rechter verschijnt, vindt een gesprek plaats met de gemeente om te kijken wat er nog mogelijk is om iemand te helpen. Met een langer gesprek op de zitting probeert de rechter de schuldproblemen zo goed mogelijk te doorgronden om met een oplossing te komen waar iemand ook écht iets aan heeft.

    Schuldenrechter Paul Rouwen helpt in Tilburg mensen met schulden

     

    Maakt het verschil

    Paul Rouwen is schuldenrechter in Tilburg en is positief. "We kunnen mensen met grote schulden echt beter helpen. Ze krijgen meer aandacht omdat we lange gesprekken met ze voeren op de zitting", zegt de schuldenrechter.

    "We vragen hoe ze aan de schulden komen en kijken naar hun verleden en luisteren naar hun verhalen. Niet alleen krijgen ze een bewindspersoon aangewezen, maar ook hulp van de gemeente."

    Met deze nieuwe aanpak is het de bedoeling dat mensen sneller op eigen benen komen te staan en van hun schuld af komen. Ze moeten ook sneller van hun bewindspersoon loskomen. Ook Kees is positief, maar of hij ooit helemaal zonder schulden door het leven zal gaan? "Ik denk niet dat ik mijn aow ooit volledig kan benutten."

    Schulden

    - Ruim een half miljoen huishoudens hebben problematische schulden. Dat wil zeggen: ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen of hebben een creditcardschuld.
    - 10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen.
    - 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld. Zij kunnen geen tegenslag opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst.
    - Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden. Dit betekent dat zij niet op eigen kracht hun schulden kunnen oplossen.
    - In 2015 vroegen 90.400 mensen om schuldhulpverlening. Hun gemiddelde schuld is 42.900 euro bij gemiddeld veertien schuldeisers.

    ​Bron: Schuldhulpmaatje

    Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede:

    Zie video orginele artikel

    Waar ligt die armoedegrens en wanneer zit je langdurig in armoede? Peter van Zadelhoff weet hoe het zit.

    Meer op rtlnieuws.nl
    Schaamte over schulden, grote drempel om hulp te vragen

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2018-09-23 00:39:14
    handtekeningafbeelding