Goedemorgen, HET KABINET WIL NU EINDELIJK OOK 'BOETE OP BOETE' voor mensen met SCHULDEN aanpakken. Als men eenmaal in die molen zit is een uitweg steeds moeilijker daardoor en nu eindelijk heeft ook de politiek dit door?
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
Kabinet wil 'boete op boete' voor mensen met schulden aanpakken
VANDAAG, 18:28
ANP
Er komt een 'noodstopprocedure' voor mensen met schulden die een boete niet kunnen betalen, en vervolgens met een verhoging van die boete worden geconfronteerd. Zo'n verhoging kan nu binnen een paar maanden oplopen tot 200 procent, waardoor mensen nog meer in de problemen komen.
Minister Dekker zei in een debat in de Tweede Kamer dat niemand er baat bij heeft om "ijzerenheinig" vast te houden aan de betaling van een zeer hoge boete, als iemand die wel wil maar niet kan betalen. Zo iemand moet naar zijn gemeente kunnen stappen en hulp kunnen krijgen, vindt hij.
Dekker: boete is vermijdbaar
Dekker reageerde op een plan van de regeringspartijen D66 en CDA. Zij willen dat de stapeling van boetes vanwege late betaling wordt aangepakt. De andere twee partijen kijken er anders tegenaan. De ChristenUnie vindt dat er pas bij een tweede, nieuwe boete - voor een andere overtreding, die ook niet kan worden betaald - moet worden ingegrepen. De VVD vindt dat mensen zich gewoon aan de regels moeten houden.
De minister voor Rechtsbescherming is het daar mee eens. Hij noemt een boete "vermijdbaar". "Als je die stapeling van boetes niet wilt, moet je zorgen dat je geen boete krijgt", zei hij. Maar hij maakt zich zorgen over mensen die echt niet kunnen betalen en al tot hun nek in de schulden zitten. Die wil hij tegemoet komen, op voorwaarde dat zij meteen ook mee gaan werken aan schuldhulpverlening.
Noodmaatregelen
Van Ark maakte gisteren een aantal tijdelijke spoedmaatregelen bekend. Ze wil onder meer dat op 1 januari 2020 een einde komt aan de mogelijkheid voor de Belastingdienst om bij mensen met problematische schulden automatisch 500 euro af te schrijven.
Deze maatregelen zijn genomen om snel iets te doen voor mensen met hoge schulden en een laag inkomen, die te weinig overhouden om van te leven. Het wachten is intussen op de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet regelen dat mensen na beslaglegging door schuldeisers zeker 90 procent van het wettelijk minimuminkomen overhouden om van te leven. Nu gaat dat nog vaak fout, omdat de regeling ingewikkeld is en instanties langs elkaar heen werken. Mensen komen dan onder het bestaansminimum.
De wet is al in 2017 aangenomen door Tweede en Eerste Kamer, maar nog niet is ingevoerd. Van Ark vroeg in januari nog eens twee jaar geduld, omdat de Belastingdienst en het UWV de automatiseringssystemen nog niet op orde hebben. De maatregelen die zij gisteren aankondigde zijn bedoeld om de nood in tussentijd te lenigen.
BEKIJK OOK
Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen
'Overheid maakt het voor mensen die in schulden zitten vaak erger'
Deel dit artikel: