Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

11034 keer bekeken

(LUCHT-) VERKEER, snelheidslimieten b.v. en verder...

  • woensdag 04 januari 2023 @ 00:04
    #99
    reactie op (#94) herman_dad

    Goedemorgen, AANTAL DODELIJKE AANRIJDINGEN NAM VORIG JAAR FLINK TOE, ook in 2018 was dat al, zie vorige berichten, Maar per saldo dus weer en hoe kunnen we dit weer 'indammen', niet alleen voor de politie/handhaving etc. maar ook maatschappelijk belangrijk voor de politiek...die vraag. Maar ook bewustwording: Overheidscampagnes en andere voorlichting zijn volgens hem ook een goede manier om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. "Campagnes gericht op bepaalde doelgroepen bijvoorbeeld, zoals de TeamAlert-campagne die zich richt op jongeren."

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 10:31•Aangepast vandaag, 15:23

    Aantal dodelijke verkeersongelukken nam vorig jaar flink toe

    Het aantal verkeersongelukken met dodelijke afloop is het afgelopen jaar flink gestegen. Volgens voorlopige cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) waren er vorig jaar 578 verkeersongelukken met ten minste één dode. In 2021 waren dat er 491.

    Het gaat om ongelukken die door de politie worden geregistreerd. Het aantal doden is hoger, omdat in de cijfers van STAR ongelukken waarbij meer doden vallen als één tellen. Bovendien worden niet alle dodelijke ongelukken door STAR geregistreerd. Als een fietser valt en later in het ziekenhuis overlijdt, zonder dat de politie erbij betrokken wordt, komt het niet in de cijfers.

    Pas op 19 maart maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend hoeveel verkeersdoden er vorig jaar zijn gevallen.

    Toch geven de cijfers van STAR wel een trend weer. Het aantal ongelukken daalde jarenlang, maar daar was al verandering in aan het komen, zegt Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer van de Nationale Politie,

    "Dat zagen we eind vorig jaar al een beetje aankomen. In 2020 was er een forse daling, maar dat kwam ook door de coronamaatregelen waardoor er minder verkeer op straat was", zegt Broer in het NOS Radio 1 Journaal. "De stijging van eind 2021 heeft zich in 2022 doorgezet."

    Meting verkeersongelukken verschilt

    Gegevens over verkeersongevallen in Nederland worden op verschillende manieren verzameld. Het CBS maakt een schatting van het werkelijk aantal verkeersdoden. Hiervoor gebruikt het rechtbankverslagen, formulieren ingevuld door een schouwend arts en gegevens van Rijkswaterstaat ontleend uit ongevalsrapporten van de politie. Het CBS geeft geen informatie per ongeval, zoals plaats of tijd.

    STAR, een samenwerkingsverband tussen politie, verzekeraars en ICT-bureau VIA, geeft actuele informatie over een lopend jaar. De cijfers worden samengesteld uit politiedata en de registratie van ongevallen met MobielSchadeMelden.nl van de verzekeraars.

    Bron: Rijkswaterstaat

    "We hebben het idee dat er mensen zijn die zich agressiever gedragen, de lontjes zijn wat korter", zegt Broer. "Mensen trekken zich wat minder aan van de regels."

    Broer zegt dat handhaving van de regels alleen niet voldoende is. Er moet ook worden gekeken naar inrichting van wegen. "Ook voorlichting vanuit de overheid en maatschappelijke organisaties is belangrijk."

    E-bikes

    Broer denkt uit de voorlopige cijfers te kunnen opmaken dat een stijgend aantal fietsers, onder wie gebruikers van e-bikes, betrokken raakt bij ongelukken. "Dat is ook niet zo gek omdat veel meer mensen zijn gaan fietsen en er meer e-bikes op straat zijn gekomen."

    Daarom moet er goed worden gekeken of de fietspaden geschikt zijn voor e-bikes. Ook zou volgens Broer gekeken moeten worden of mensen kunnen omgaan met de snelheid van een elektrische fiets.

    "Die fietsen kunnen relatief makkelijk worden opgevoerd. Als je met je fiets sneller gaat dan 25 kilometer per uur, dan wordt de kans op een ongeluk ook groter."

    Campagnes

    Overheidscampagnes en andere voorlichting zijn volgens hem ook een goede manier om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. "Campagnes gericht op bepaalde doelgroepen bijvoorbeeld, zoals de TeamAlert-campagne die zich richt op jongeren."

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 juni 2022 @ 00:33
    #98
    reactie op (#97) herman_dad

    Goedemorgen, DE CHAOS IN DE LUCHTVAART, SCHIPHOL, VLIEGVELDEN, een steeds groter wordend maatschappelijk probleem. AL WEKEN, MAANDEN op ons Schiphol, weten we en ook in andere landen in Europa hetzelfde overigens, door personeelsgebrek, stakingen - nog naweeen coronacrisis - en andere omstandigheden veel vliegvelden in dezelfde problemen, VLUCHTEN SCHRAPPEN OF VERPLAATSEN NAAR ANDERE VLIEGVELDEN.... Maar dan weer het probleem van milieu en geluidsoverlast voor omwonenden met name.

    En de vakantietijd is nog maar net begonnen. Vele duizenden gedupeerd of weer aangewezen op andere vervoersmiddelen als de trein of met de auto. Maar dan ook daar weer problemen met de infrastructuur te verwachten.... Zie overigens vorige artikel ook over ZWEEFTREINSYSTEEM... herhaling daarvan ook hier!

    De luchtvaart ligt op zijn gat.... zoals veel maatschappelijk belangrijke issues en ook FINANCIEEL EEN RAMP ook voor de REISBRANCHE en velen die andere problemen weer daardoor krijgen. 

    Voor de clubs:http://maatschappelijkeiss-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    UPDATE 23-02-23 09.00 uur: 

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 13:44 • AANGEPAST GISTEREN, 16:21

    KLM schrapt 7000 stoelen per dag in juli, ruim de helft van alle maatschappijen samen

    Wachtende reizigers op Schiphol ANP

    In juli kunnen er dagelijks 7000 reizigers minder met KLM vanaf Schiphol vertrekken. Die berekening heeft de zogeheten slotcoördinator gemaakt. In totaal mogen er dagelijks 67.500 reizigers van Schiphol vertrekken: 13.500 reizigers minder per dag dan normaal in juli.

    Ruim de helft van het aantal geschrapte passagiersplekken komt dus voor rekening van KLM, de belangrijkste gebruiker van de luchthaven. Ook de helft van het aantal slots is normaal gesproken toebedeeld aan KLM.

    De zogeheten slots worden verdeeld door Airport Coordination Netherlands (ACNL). Directeur Hugo Thomassen zegt tegen de NOS dat alle maatschappijen zijn geïnformeerd over het aantal te schrappen stoelen. Hoeveel stoelen andere maatschappijen in moeten leveren, wil Thomassen niet zeggen.

    Maatschappijen mogen zelf bepalen hoe de hun opgelegde stoelenbeperking wordt ingevuld. Dat kan door de ticketverkoop stop te zetten of te beperken, of vluchten te annuleren.

    Vluchten al verplaatst

    De maatschappijen en reisorganisaties verwachten dat ze in de loop van deze en volgende week reizigers op individueel niveau kunnen informeren over hun vliegreis. "We krijgen in de loop van deze week antwoord over welke vluchten worden geschrapt" zegt een woordvoerder van Transavia. Daarna gaan we puzzelen om zoveel mogelijk reizen nog te laten doorgaan." Pas daarna zegt Transavia klanten te kunnen informeren. Bij TUI Airlines klinkt dezelfde boodschap.

    Corendon Dutch Airlines heeft al 150 vluchten verplaatst van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. "Dat is zo'n 25 procent van onze vluchten. Dat deden we al voor er duidelijkheid was over de schrappingen. Of dat genoeg is moet nog blijken", laat een woordvoerder weten.

    Ook reisorganisaties Sunweb en D-reizen/PrijsVrij hebben nog geen duidelijkheid. Zij hopen deze week duidelijkheid te krijgen. Als die er is verwacht Sunweb volgende week klanten die reeds hebben geboekt te kunnen informeren over hun reis en mogelijke alternatieven. De reisaanbieder zal dan ook het aanbod op de website aanpassen aan de beperkingen.

    Amateurisme

    De Consumentenbond volgt nauwlettend de stand van zaken bij Schiphol. "Wij vinden dat er snel duidelijkheid moet komen voor consumenten, zodat zij weten waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder. "Vluchten worden maanden van tevoren gepland. Dat er op het laatste moment voor vertrek nog zoveel onduidelijkheid heerst, vinden wij een knap staaltje amateurisme."

    De consumentenvereniging verwacht dat veel reizigers de dupe zullen worden. Daarom kondigde de bond vorige week al aan te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Schiphol aansprakelijk te stellen voor de kosten die consumenten moeten gaan maken. "Wij vinden niet dat reizigers het slachtoffer moeten worden van slecht beleid bij de luchthaven."

    Ook de reissector bereidt een stap naar de rechter voor. Brancheorganisatie ANVR wil dat Schiphol de schade door de chaos op de luchthaven deze zomer gaat vergoeden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2023-02-23 07:15:09
    handtekeningafbeelding
  • zondag 15 mei 2022 @ 08:32
    #97
    reactie op (#87) herman_dad

    Goedemorgen. vervolg #87: PROTESTEN BIJ 6 VLIEGVELDEN DOOR OMWONENDEN, VLIEGVERKEER VERMINDEREN? Voor hun dagelijkse overlast maar dat is al zeker een halve eeuw? En deels ook uit milieuoverwegingen. Zeker er zijn andere vervoersmiddelen als OV en ook ontwikkelingen als in artikel #87 genoemd, maar dat heeft ook bezwaren, in 'buizenpost'   laten vervoeren of dan toch maar een ZWEEFTREINSYSTEEM  ontwikkelen, zie ook boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN OP WEG,.... (maar dan wél op de meest goede manier!!) daar genomend in art. #87,  

    Zie verder dus bij #87: de HYPERLOOP, WILT U OOK PER BUIZENPOST ZONDER (UIT)ZICHT WORDEN VERVOERD? Een heel goed technisch systeem en ontwikkeling en zeker grote hulde dáárvoor. Echter zie de vraag aan allen?! Zeker we 'moeten die kant op met de gehele infrastructuur op Aarde, gezamenlijk en dan zit je dicht bij deze innovatieve uitvindingen. Zoals met 'zweeftreinen' die er al zijn, verbonden met de gezamenlijke WOONSTRUCTUUR in zijn geheel. Zie en lees het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus (zie clubhome plaatjeweer dat daar ook uitgebreid op terugkomt en zelf al voorspelt dat o.a. Schiphol met de helft kan worden verminderd... voorlopig alleen intercontinentale vluchten bij ontwikkelingen zweeftreinsysteem bijvoorbeeld?. 

    Zie en lees verder van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 12:40 • AANGEPAST GISTEREN, 15:09

    Actievoerders bij zes Nederlandse vliegvelden tegen vervuiling en overlast

    Demonstranten bij Schiphol NOS / THOMAS SPEKSCHOOR

    Omwonenden en actiegroepen betogen vandaag bij Schiphol en vijf andere Nederlandse luchthavens tegen vervuiling en overlast van vliegverkeer. Ze willen dat Schiphol inkrimpt. De vliegvelden in Rotterdam en Beek (Maastricht Aachen Airport) moeten wat de actievoerders betreft helemaal sluiten. De actie wordt ook gevoerd bij de luchthavens Eelde, Eindhoven en Lelystad.

    In coronatijd hebben omwonenden gemerkt welke impact het vliegverkeer heeft op hun eigen welzijn en op het milieu. Nu het vliegverkeer weer aantrekt vinden ze het tijd om hun stem te laten horen, zegt de organisatie.

    Op de demonstratie bij Schiphol kwamen zo'n 150 mensen af, zag NOS-verslaggever Thomas Spekschoor: "Om nou echt te zeggen dat het heel groot is: nee. Maar mensen die op Schiphol binnenkomen zullen ze in ieder geval zien staan." Volgens de organisatie heeft de actie "nadrukkelijk niet tot doel de toegang tot de vliegvelden te beperken".

    De demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Koninlijke Luchtvervuilings Maatschappij' en 'Vluchten kan niet meer'.

    1:33 Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Ik heb meer dan 1 miljoen vliegtuigen over me heen gekregen'

    Steen des aanstoots voor de betogers is de in hun ogen ongebreidelde groei van Nederlandse luchthavens, die door de Nederlandse overheid wordt gestimuleerd. Vooral de hubfunctie van Schiphol is een doorn in het oog, zeggen ze.

    Veel passagiers op Schiphol komen niet om Nederland te bezoeken, maar alleen om door te reizen naar hun eindbestemming. Spekschoor: "Dat Nederlanders gebruikmaken van Schiphol vinden de meeste actievoerders hier prima. Maar ze komen in het geweer tegen al die mensen die overstappen en Nederland verder helemaal niet in komen."

    De KLM zegt in een reactie de zorgen van omwonenden van luchthavens en milieuorganisaties te delen "als het gaat om duurzaamheid en de negatieve impact van de luchtvaart".

    Maar gedwongen krimp leidt volgens de KLM tot het verplaatsen van het probleem. Mensen zullen blijven reizen met het vliegtuig, betoogt de vliegmaatschappij, "zo niet via Schiphol dan wel via luchthavens net over de grens of via landen waar duurzaamheid en klimaatverandering niet of veel lager op het verlanglijstje staan". Het klimaat is daarmee niet geholpen, aldus de KLM.

    Volgens de demonstrerende partijen zoals Extinction Rebellion, Greenpeace, Milieudefensie en Urgenda betekent de focus op overstappers "de import van veel overbodige geluidsoverlast en vervuiling". Als de luchtvaart veel kleiner is, levert de sector een "gezonde bijdrage" aan de economie, vinden ze.

    Om 12.05 uur werd op alle locaties tien minuten stilte gehouden, om aan te geven dat het al lang vijf voor twaalf is geweest "voor mens, natuur en klimaat".

    Provincie beslist over sluiting Maastricht Aachen Airport

    "Sluit het vliegveld nu!" riepen actievoerders aan het begin van de middag bij Maastricht Aachen Airport. Zij gingen een stapje verder dan de actievoerders elders in Nederland omdat de toekomst van het Zuid-Limburgse vliegveld uitermate onzeker is. Omwonden klagen over geluids- en stankoverlast en het is onduidelijk hoe de stikstofregels uitpakken.

    De kwestie stond gistermiddag op de agenda van Provinciale Staten. Maar die kwamen niet aan een besluit toe, meldt 1Limburg. Er meldden zich 22 insprekers die meer dan vier uur lang in gesprek gingen met de Statenleden. Uiteindelijk werd de vergadering geschorst. Volgende week wordt doorgepraat, begin juni valt zeer waarschijnlijk een besluit. Bij de demonstratie bij het vliegveld waren Statenleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren aanwezig.

    Demonstranten bij Maastricht Aachen Airport L1 / ACHILLE PRICK

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 14 juli 2021 @ 07:55
    #96
    reactie op (#94) herman_dad

    Goedemorgen, IN WOONWIJKEN MET STRATEN ZONDER STOEP, DE MAX. SNELHEID NAAR 15 KM/uur ipv de nu al geldende 30 km/uur? In feite dus 'stapvoets' en een goed idee ook voor de maatschappelijke veiligheid en het terug dringen van - veelal jongere of oudere - verkeersslachtoffers? En hoe de handhaving want stel je rijdt 16 km/uur? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 06-09-22 09.00 uur: Verkeersboetes die meestijgen met de inflatie? IN DEZE TIJD??? Zelfs voormalig verkeersofficier Koos Spee vindt dit 'over de top' nu.

    UPDATE 30-4-22 09.00 uur:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:55

    'Maximaal 15 km/u in straten zonder stoep'

    Volgens de SWOV zou in deze straat in Elst een maximumsnelheid van 15 km/u moeten gelden, in plaats van 30 GOOGLE STREET VIEW

    Auto's en scooters zouden in straten zonder voetpad niet harder moeten rijden dan 15 kilometer per uur. Die oproep doet directeur Peter van der Knaap van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Hij krijgt bijval van Veilig Verkeer Nederland en verkeersinstituut CROW.

    Het gaat om straten in met name woonwijken waar nu nog 30 kilometer per uur mag worden gereden, maar waar geen trottoirs zijn aangelegd. Van der Knaap wijst erop dat bij die snelheid een auto, busje of scooter 13 meter nodig heeft om tot stilstand te komen. Het gaat dan om de reactietijd plus de remweg. "In 30-kilometerstraten vallen elk jaar tientallen verkeersdoden, bij 15 kilometer per uur niet."

    Deze kinderen zien het liefst dat er in hun straat wat minder hard wordt gereden:

    1:37  Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Maximaal 15 km/u in straten zonder stoep: deze kinderen zien het wel zitten

    15 kilometer per uur, ook wel stapvoets genoemd, is de snelheid die geldt op woonerven. Daar zijn doorgaans ook geen voetpaden aangelegd en mogen voetgangers en spelende kinderen de hele breedte van de straat gebruiken.

    Van der Knaap zegt dat niet goed bekend is hoeveel 30 km/u-wegen zonder stoep er zijn. "Maar dát er straten zo worden ingericht, is voor ons een signaal om te waarschuwen. Ook omdat we voor een grote bouwopgave staan van 1 miljoen woningen. Daarvan zeggen we: bouw de wegen in die wijken nou van meet af aan veilig."

    Geldgebrek

    Een van de nieuwbouwwijken waar sommige straten geen stoep hebben, ligt in Elst. Buurtbewoner Rob Theunissen vraagt al jaren tevergeefs om verkeersmaatregelen. "Een lading drempels zou helpen of zelfs de straat helemaal afsluiten."

    Hij zegt dat bij de aanleg van de wijk is bezuinigd op bijvoorbeeld voetpaden. "Er was een gebrek aan geld en ze wilden gewoon zoveel mogelijk huizen op zo weinig mogelijk vierkante meters. En dan krijg je dit."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-09-06 08:50:52
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 01 juni 2021 @ 00:20
    #95
    reactie op (#86) herman_dad

    Goedemorgen, GISTEREN VANAF DE MIDDAG VRIJWEL GEHELE TREINVERKEER LAMGELEGD DOOR STORING IN HET SYSTEEM. Dat is volgens deskundigen niet 'slecht' maar wordt toch vervangen en de oorzaak was vanavond nog steeds niet bekend? Juist in deze tijd is het een groot maatschappelijk goed dat verbindingen in stand blijven. Nu laten we hopen dat het nieuwe systeem wel blijft werken en in de loop van vandaag zal alles weer opgelost zijn en het treinverkeer weer normaal.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Een gestrande reiziger op station Rotterdam Alexander ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:46

    Door dit systeem lag treinverkeer in hele land plat

    • Nikki Catlender redacteur Online

    Wat het treinverkeer vanmiddag in het hele land stillegde, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het probleem te maken had met een storing in het communicatienetwerk voor machinisten en de verkeersleiding. Dat zogenoemde GSM-R-netwerk staat niet bekend als gammel of instabiel, toch wordt het over enkele jaren vervangen.

    Rond 14.40 uur ging het mis. Reisplanners van de NS en andere vervoerders stroomden vol met foutmeldingen. "Intern kregen we de eerste meldingen. Er kwamen opeens veel verstoringen binnen", zegt Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail.

    Treinen die al op de perrons stonden, reden niet meer verder. En voor de veiligheid reden treinen die nog bij een perron moesten aankomen stapvoets verder. Het gevolg was gestrande reizigers op stations door het hele land.

    Rond 16.00 uur werd het treinverkeer weer opgestart. Deze reizigers maakten goed gebruik van de vertraging:

    0:51 Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Vijf uur vertraging en maar wel genoten'

    Al vrij snel werd duidelijk dat het GSM-R-netwerk eruit was geklapt. Dat staat voor GSM-Railway, een apart netwerk dat in heel Europa wordt gebruikt om treinen veilig mee te laten rijden.

    Het is een systeem op basis van gsm-technologie en in de jaren 90 speciaal ontwikkeld voor de spoorwegen, vertelt Toon Norp, netwerkexpert bij onderzoeksbureau TNO. "Net als de politie en de brandweer, hebben ook de spoorwegen een netwerk dat voor een specifieke toepassing gemaakt is", zegt Norp.

    Het is een apart netwerk op 2G, dat naast de netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 bestaat. Europese spoorwegen gebruiken GSM-R zodat treinen niet aan de grens stil komen te staan.

    Het is een ongelooflijk stabiel netwerk, waar zelden problemen mee zijn

    Coen van Kranenburg, ProRail

    "Het is een ongelooflijk stabiel netwerk, waar zelden problemen mee zijn en dat zelden uitvalt", zegt Van Kranenburg, van ProRail. Ook is het volgens hem "robuuster" dan telefonie. Soms zijn er "kleine hiccups", maar een dergelijke grote storing heeft hij niet eerder meegemaakt. Een nieuwe grote storing is op korte termijn niet aannemelijk, denkt Van Kranenburg.

    'Prima systeem'

    Dat ziet ook Norp. Er is eigenlijk niks mis met de techniek achter het GSM-R-netwerk, stelt hij. "Het is geen onveilige techniek, maar een prima systeem." Machinisten kunnen ermee bellen naar de verkeersleiding. Ook wordt het gebruikt voor de besturing van treinverkeer. "Zo kan een trein laten weten van: ik zit nu op dit gedeelte van het spoor. Dan is het duidelijk dat er geen andere trein op dat stuk mag rijden."

    Wijnand Veeneman, ov-deskundige aan de TU Delft, noemt het systeem "wel wat ouderwets". Dat het is verouderd, is volgens hem logisch. "Mobiele telefoons zijn na twee jaar ouderwets, omdat de technologie in die wereld sneller vernieuwd. Maar we hebben niet om de twee jaar nieuwe treinen."

    Camerabeelden

    Er wordt gewerkt aan een vervanger van het GSM-R-netwerk, die op basis van 5G meer data kan verwerken. Want bellen en gegevens versturen gaat prima met 2G, maar het versturen van camerabeelden is er niet mee mogelijk - en Europese spoorwegmaatschappijen willen dat wel kunnen doen. Het nieuwe systeem zou er in 2030 moeten liggen.

    Onderzoeker Norp: "GSM-R wordt dus niet vervangen omdat het onveilig zou zijn. Vergelijk het met auto's. Een diesel werkt goed, toch willen we over op elektrische auto's omdat we andere dingen belangrijk vinden."

    Het is gissen wat de storing precies veroorzaakte. ProRail verwacht dinsdag met meer informatie te komen. De spoorbeheerder heeft geen aanwijzingen voor een hack. Ook heeft woordvoerder Van Kranenburg niks gehoord over ransomware, gijzelsoftware om belangrijke bestanden vast te zetten tot er losgeld wordt betaald.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-06-01 22:56:44
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 19 april 2019 @ 01:03
    #94
    reactie op (#93) herman_dad

    Goedemorgen, STIJGING VERKEERSSLACHTOFFERS IN 2018 WEER HOGER dan voorgaande jaren. MEDE DOOR HET GEDRAGSPROBLEEM IN HET VERKEER, b.v 'appen', bellen en veel meer ander VERKEERD gedrag dat afleidt in het verkeer? Een groter wordend maatschappelijk probleem dus ook nog eens.    

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    'Stijging verkeersdoden komt mede door gedragsprobleem in verkeer'

     VANDAAG, 12:15

    BINNENLAND

    Vorig jaar kwamen in totaal 678 mensen om in het verkeer, dat is bijna 11 procent meer dan in 2017. Een forse stijging dus, terwijl het kabinet druk bezig is met plannen om het aantal verkeersdoden te verminderen. Er is niet één verklaring voor die stijging, zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman. "Maar ik ben toch bang dat we als weggebruikers de handen in eigen boezem moeten steken", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

    Volgens Hornman begint het met de drukte op de weg. "Er worden meer autokilometers gemaakt en er zijn meer mensen gaan fietsen. Die fietsen worden ook nog eens sneller." Verder zitten we vooral met een gedragsprobleem in het verkeer. "Agressie, intolerantie en afleiding. Dat zijn de kernwoorden waar we mee te maken hebben."

    Ander boetesysteem

    Want ondanks alle campagnes en waarschuwingen blijft het gebruik van de telefoon in het verkeer een groot probleem. Een deel van de oplossing zou kunnen liggen bij de handhaving. Dat geldt niet alleen voor het telefoongebruik, maar voor alle verkeersovertredingen, zegt Hornman. "Mensen die vaker dezelfde fouten maken zouden misschien toch eens zwaarder beboet moeten worden dan telkens weer datzelfde bedrag."

    Een heel ander boetesysteem dus, iets wat niet van de een op de andere dag is geregeld, weet ook Hornman. Toch kan er volgens hem wel al iets veranderen. "We beboeten nu heel vaak op kenteken, waardoor iemand niet persoonlijk betrapt wordt op het maken van een overtreding. Dan kun je moeilijk zeggen dat het de tweede, derde of vierde keer is als hij weer dezelfde fout maakt."

    Vorig jaar reden we mee met de politie die vanuit een bus let op het gebruik van de telefoon achter het stuur. Veel mensen werden op de bon geslingerd:

    Video afspelen

    01:04

    Politie controleert vanuit bus op appende chauffeurs: het is schrikbarend

    De grootste stijging van het aantal verkeersdoden was in de provincie Noord-Brabant. "Pijnlijk", zegt Catelijne Thomassen van die provincie, zeker omdat er de afgelopen jaren fors is ingezet om het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. "Bijna alle scholen in Brabant besteden aandacht aan verkeerseducatie. We overleggen met de politie om te kijken op welke plekken we goed moeten handhaven op het gebruik van smartphones en ook hebben we trajectcontroles."

    Een verklaring waarom juist in haar provincie de stijging zo hoog is, heeft Thomassen niet. De gegevens zullen de komende tijd worden geanalyseerd. "Wel is Brabant van oudsher een autoprovincie. We hebben een heel uitgebreid wegennet en mensen stappen hier over het algemeen sneller in de auto dan in het openbaar vervoer."

    Ze benadrukt dat de provincie de komende jaren blijft investeren in de verkeersveiligheid. "Kruispunten vervangen door rotondes. Fietspaden anders inrichten. En in Brabant heb je heel veel wegen waar prachtige grote eiken langs de weg staan. Heel mooi, maar dat is voor de verkeersveiligheid niet altijd een goede combinatie. Dus zetten we daar ook op grote schaal vangrail neer."

    Toch zal meer vangrail de weg niet veiliger maken, zegt verkeersdeskundige Ruud Hornman. "Dat zou kunnen uitnodigen om nog harder te gaan rijden." Volgens hem zijn 80 kilometerwegen sowieso gevaarlijk. "Je hebt te maken met twee richtingen zonder fysieke afscheiding. Inhaalmanoeuvres kunnen daar fataal uitpakken. Ook heb je vaak te maken met in- en uitritten."

    Gedrag in verkeer

    Uiteindelijk moet dus vooral het gedrag van de weggebruiker veranderen, als het aantal verkeersdoden moet dalen. "Dat begint bij de rijopleiding", zegt Hornman. "Daar moet gekeken worden: zijn alle opleiders nog wel op orde en is iedereen die wordt afgeleverd aan het verkeer goed opgeleid? Zowel theoretisch als vaardig."

    Gedrag blijft ook in de provincie Noord-Brabant een belangrijk punt van aandacht. "We moeten weggebruikers altijd blijven vragen naar hun eigen rol in het verkeer", zegt Catelijne Thomassen. "Daar blijven we, naast het verbeteren van de infrastructuur op inzetten."

    BEKIJK OOK

    Aantal verkeersdoden stijgt fors, vooral in Noord-Brabant

    Achteruitrijcamera en 'zwarte doos' straks verplicht in nieuwe auto

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 18 januari 2019 @ 00:53
    #93
    reactie op (#92) herman_dad

    Goedemorgen, MILJARDEN NODIG VOOR ONDERHOUD BRUGGEN. NL ONTSNAPT AAN RAMP OP DE MERWEDEBRUG? 'Merwedebrug was bijna ingestort, Nederland aan ramp ontsnapt' Deze had destijds volgens deskundigen nog maar een 'levensduur van 6 dagen' voordat de kans groot was dat deze geheel instorte, denk aan brug in Italie, Genua verleden jaar... Opmerkelijk wel ook dat HET VRACHTVERKEER DESTIJDS is verboden over de brug te rijden en NIET HET PERSONENVERKEER??? Hoe groot had deze ramp kunnen worden...

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Miljarden nodig voor onderhoud bruggen en viaducten'

    GISTEREN, 15:44

    AANGEPAST GISTEREN, 16:09

    POLITIEK

    De Merwedebrug bij Gorcum ANP

    Scheuren, verzakkingen en roest. Om achterstallig onderhoud aan alle bruggen en viaducten in ons land uit te voeren zijn de komende jaren miljarden extra nodig. Dat geld is er nu niet en dat zal op termijn wel gevonden moeten worden.

    Dat zeggen CDA en VVD na berichtgeving van EenVandaag dat de Merwedebrug in 2016 aan een ramp is ontsnapt. Twee hoogleraren zeggen tegen het programma dat de brug in oktober 2016 op instorten stond.

    Rijkswaterstaat besloot de brug wekenlang voor alle vrachtauto's af te sluiten omdat er haarscheurtjes in de draagbalken zaten. In december van dat jaar konden de vrachtauto's er weer overheen.

    Tijdig gehandeld

    VVD-Kamerlid-Dijkstra denkt dat er destijds goed gehandeld is door de brug meteen na de ontdekkingen af te sluiten.

    Hoogleraar staalconstructies Bert Snijder van de TU Eindhoven is het daarmee eens. "Het is niet zo dat wemaar net aan een ramp zijn ontsnapt". Hij wijst op het belangrijke verschil tussen de restlevensduur en de veilige restlevensduur van een brug. Daarmee komt hij dus tot een andere conclusie dan de hoogleraren bij EenVandaag.

    Ook volgens TNO, dat de metingen aan de Merwedebrug uitvoerde, klopt het niet dat in Nederland een ramp dreigde zoals in Italië. "De door TNO berekende veilige restlevensduur is gebaseerd op het veiligheidsniveau dat door de wet gesteld is," zegt een woordvoerder. "Dit is een strenge norm die van een geheel andere orde van grootte is dan de verwachtingswaarde van daadwerkelijk falen."

    Controles

    Minister Van Nieuwenhuizen wil niet ingaan op de vraag of Nederland aan een ramp is ontsnapt. Haar woordvoerder laat weten dat ze niet aan als-dan vragen doet. "Er was sprake van een risico, daarom is de brug destijds gesloten", aldus de minister.

    Sinds de afsluiting van de Merwedebrug let de inspectie bij controles ook scherper op het type draagconstructies dat ook in de Merwede-brug is toegepast. Ook wordt er rond bruginspecties door Rijkswaterstaat meer samengewerkt met TNO en de TU Delft, zegt Rijkswaterstaat.

    Daarmee zijn de risico's beter in beeld, denken de Kamerleden, maar blijft staan dat er veel bruggen en viaducten extra onderhoud nodig hebben om de veiligheid voor de komende jaren zeker te stellen.

    Schrikken

    De minister stuurde hefeitenrelaas over de Merwedebrug in september vorig jaar naar de Kamer. De hoogleraren die bij EenVandaag alarm slaan en dat onder meer baseren op de conclusie dat de brug nog een restduur van zes levensdagen had, melden de Kamerleden dus eigenlijk geen nieuws.

    "Maar hun conclusie dat we daarmee aan een ramp zijn ontsnapt laat je toch wel weer schrikken", zegt CDA-Kamerlid Martels. "We hebben er al vaker op gewezen dat er veel achterstallig onderhoud is en dat er veel geld bij zal moeten om op termijn alles aan te pakken. Het gaat echt om tientallen miljarden."

    Volgens de VVD is er wel een inhaalslag gaande, het budget werd deze periode van 150 miljoen euro naar 350 miljoen euro verhoogd. Maar ook de VVD denkt dat er op termijn miljarden nodig zullen zijn. "Ik zie daar nu geen meerderheid voor in de Kamer", aldus Kamerlid Dijkstra.

    Gebreken

    De oproep om meer geld te reserveren deden partijen overigens ook al in april 2018. Toen berichtten EenVandaag en de regionale omroep NH over 200 inspectierapporten van Rijkswaterstaat waaruit bleek dameer dan de helft van de bruggen en viaducten in Noord Holland gebreken heeft.

    GroenLinks-Kamerlid Kröger vandaag: "Laten we dan nu eerst al het geld dat naar asfalt gaat in achterstallig onderhoud steken, alvorens weer nieuwe wegen aan te leggen of te verbreden".

    BEKIJK OOK

    'Merwedebrug was bijna ingestort, Nederland aan ramp ontsnapt'

    Bedrijf krijgt schadevergoeding wegens sluiting Merwedebrug

    Brugramp in Genua schudt ook andere Europese landen wakker

    'Problemen Merwedebrug zijn uitzondering'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 17 december 2018 @ 00:57
    #92
    reactie op (#91) herman_dad

    Goedemorgen, DE 'FILEDRUK' OOK DIT JAAR WEER MET 20% TOEGENOMEN. Een groot maatschappelijk probleem, steeds groter wordend dus. En het aanleggen van méér asfaltbanen? Dat helpt niet echt, over xx jaar staat er toch wéér een file? Dan zijn de aanbevelingen in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... in dit geval letterlijk samen, zeer de moeite waard om te lezen, zie clubhome plaatje? GEHEEL ANDER VERKEERSSYSTEEM, OV aanleggen maar dan in EU verband, wereldwijd zelfs en de luchtvaart o.a. kan grotendeels verdwijnen, uitbreidingen Schiphol en Lelystad (?) o.a. dus over 10, 20 jaar geheel overbodig, voor de dan levenden 'gebleken'? Doordenkertje maar leest u het zelf eens... 

    Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

    Maandag 17 december 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Hoe ontwijk je files en wat doe je als je er toch in staat?

    Hoe ontwijk je files en wat doe je als je er toch in staat?

    14 december 2018 16:25 Laatste update: 12 uur geleden

    122

    Files zijn terug van nooit helemaal weggeweest, met een steeds verder toenemende filezwaarte als gevolg. Hoe kun je de file het beste vermijden en wat doe je als je er toch in staat?

    Vorige maand bleek uit filecijfers van de ANWB dat de drukte op de weg in de eerste drie kwartalen van het jaar met 20 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

    De negatieve uitschieters waren de A27 van Utrecht naar Breda, de A4 van Amsterdam naar Rotterdam, de A58 van Breda naar Eindhoven en de A15 van Rotterdam naar Gorinchem.

    Gratis navigatie-apps 

    Voor het vermijden van de file kun je voor vertrek de gratis navigatie-apps van Google en Apple raadplegen of gebruikmaken van ANWB Onderweg. Met deze app kun je filemeldingen voor je gebruikelijke route en tijdstippen instellen. Daarnaast laat de app ook de weersverwachting zien, waar je vervolgens eventueel je reis op kan aanpassen.

    Eveneens gratis zijn Here WeGo en Waze. De eerste werd in een test door de ANWB van vorig jaar geroemd om zijn gebruiksvriendelijkheid en zijn uitstekende offline navigatie. Ook toont de app de maximumsnelheid en het overschrijden ervan.

    Waze onderscheidt zich op het vlak waar vrijwel alle andere apps steken laten vallen: meer actuele verkeersinformatie. Dit komt doordat de app gebruikmaakt van input van verkeersdeelnemers die de laatste stand van zaken doorgeven. Hierdoor is niet alleen de verkeersinformatie actueel, maar ook de verkeerssituatie. Daarnaast worden de laatste brandstofprijzen door gebruikers gedeeld.

    Tijdswinst door wisselen van rijstrook?

    Eenmaal in de file dient de volgende vraag zich aan: welke rijstrook is het minst traag? Daar is een aantal jaar geleden gedurende een periode van vijf maanden onderzoek naar gedaan tijdens de ochtendspits op een drietal trajecten van de A12 en op de A27. 

    In drie gevallen bleek op basis van data uit de Nationale Databank Wegverkeersgegevens dat de linkerrijstrook het snelst is. Alleen op het stuk van de A12 tussen Nieuwerbrug en Woerden was de linker middenstrook een fractie sneller. De maximaal te halen tijdswinst komt op een traject van ongeveer 5 kilometer uit op 6,5 minuut.

    Het wisselen van rijstrook om nog wat extra tijdswinst mee te pakken is volgens de onderzoekers vooral een kwestie van geluk. Hoogstens win je er 81 seconden mee.

    Zo ontstaat een spookfile

     Zo ontstaat een spookfile

    Voorkom slippende koppeling

    Hoewel inmiddels 39,6 procent van alle nieuw verkochte auto's in Nederland uitgerust is met een automaat, heeft 74 procent van het totale wagenpark nog gewoon een handbak en koppelingspedaal.

    De koppeling zorgt voor de verbinding tussen de motor en de aangedreven wielen en wordt vooral gebruikt bij het wegrijden. In een file moet er vaak opgetrokken worden, waarna de snelheid in veel gevallen gereguleerd wordt met de koppeling.

    Dit wordt wegrijden met een slippende koppeling genoemd en zorgt op termijn voor slijtage. Volgens de Transmissie Specialist Purmerend is het dan ook zaak om slip zoveel mogelijk te voorkomen.

    "Let goed op het aangrijppunt van de koppeling en geef niet te veel gas." In die zin helpt het als je niet te veel op hoeft te trekken. Laat dus vooral wat ruimte tot de voorganger en gebruik deze afstand om uit te rollen.

    Sta je vaak in de file en wil je zowel de koppeling als de kuitspieren ontlasten, ga dan voor een automaat. 

    Welke hulpsystemen helpen je de file door?

    In de file dwalen de gedachten meer dan eens af. Een van de oorzaken van files is volgens de ANWB dan ook het grote aantal kop-staartbotsingen. Aangezien de bestuurder die achterop knalt vrijwel altijd aansprakelijk is, doe je er goed aan om bij de aanschaf van een volgende auto er een veiligheidssysteem bij te nemen.

    Adaptieve cruisecontrol zorgt ervoor dat het voertuig automatisch afstand tot de voorligger bewaart, ook in files. Geavanceerde versies van dit systeem kunnen in combinatie met een automatische transmissie afremmen tot aan stilstand en ook zelfstandig weer optrekken. 

    Een botswaarschuwingssysteem laat het de bestuurder weten als de afstand tot de voorligger te klein wordt. Een automatisch noodremsysteem waarschuwt de bestuurder niet alleen wanneer een remingreep noodzakelijk is, maar gooit indien nodig ook zelf het anker uit, bijvoorbeeld als je stilstaand verkeer over het hoofd hebt gezien. Het is even schrikken, maar dat liever dan een botsing.

    Dodehoekdetectie houdt de dode hoek van de auto in de gaten en laat meestal door middel van een oplichtend lampje in de buitenspiegel zien wanneer je wel of niet van rijstrook kan wisselen.

    Rijstrookassistentie helpt de automobilist binnen de lijnen te blijven. Soms door middel van een waarschuwing, maar in moderne auto's in toenemende mate volledig automatisch door zelf tegen te sturen. In combinatie met adaptieve cruisecontrol kun je zo een klein beetje autonoom rijden.

    Weersta de verleiding 

    Niets menselijks is ons vreemd. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat veel automobilisten in de file naar hun mobiel grijpen, zeker als er weinig beweging in het verkeer zit. Met name bij het ontbreken van een omvangrijke veiligheidsuitrusting op de auto loop je als bestuurder grotere risico's.

    Uit onderzoek gepubliceerd in 2016 in het wetenschappelijke Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences bleek echter dat bestuurders die met hun mobiel bezig waren een zes keer grotere kans op ongelukken hadden.

    Door: NU.nl/Nick Augusteijn  Beeld: ANP

    122  reacties  

    Lees meer over:

    file  NUweekend 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 04 december 2018 @ 00:43
    #91
    reactie op (#90) herman_dad

    Goedemorgen, VEELS TE VEEL VERKEERSBORDEN, AANDUIDINGEN in het maatschappelijke verkeersbelang? Bent u in het vekeer ook wel eens van het rechte pad af, juist door te veel borden of aanwijzingen? Sommigen zijn ook onbegrijpelijk... weet u nog meer voorbeelden? 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Overbodige verkeersborden? 'Vaak juist veiliger', zeggen deskundigen

    GISTEREN, 16:31

    BINNENLAND

    ARTHUR VAN DER VLIES

    GESCHREVEN DOOR

    Sjors Beukeboom redacteur Online

    Is het zo erg dat we keer op keer gewezen worden op de verkeersregels, vraagt verkeerspsycholoog Dick de Waard zich af nu drie verkeersorganisaties pleiten voor het weghalen van honderdduizenden borden. "Natuurlijk kennen we de foto's met absurde hoeveelheden borden en zijn er verkeerssituaties waarin we niet overladen moeten worden met informatie. Maar in veel gevallen is een beetje herhaling alleen maar veiliger."

    Veilig Verkeer Nederland, kennisplatform CROW en de HR Groep, verantwoordelijk voor registratie van verkeersborden, vinden veel borden overbodig. Die herhalen iets wat eerder ook al was aangegeven, is hun kritiek. Het zou om 600.000 van de in totaal drie miljoen borden in Nederland gaan.

    Op sociale media worden geregeld foto's gedeeld van een overvloed aan borden. Een selectie:

    Verkeersborden in GeertruidenbergMAARTEN VAN DER VEN

    Verkeersborden in Maasluis AUTORIJSCHOOL SUC6-4U

    Een wildgroei aan verkeersbordenMARTIN VAN NECK

    Op dit fietspad in Purmerend mogen fietsers maximaal vijftig kilometer per uur MARCEL KRUIJER

    Verkeersdeskundige Ben Immers zegt dat herhaling niet altijd overbodig is. "Er zijn veel verkeerssituaties waar herhaling van relevante informatie nuttig en daarom juist veiliger is."

    Bijvoorbeeld bij het invoegen op een grote weg, zegt De Waard. "Dan moet de automobilist op zoveel verschillende dingen tegelijk letten. Als een aantal verkeersborden een paar honderd meter verderop herhaald worden, is dat niet overbodig."

    Andere afleiding gevaarlijker

    "Maar de verkeersborden mogen ook niet voor een overkill zorgen", zegt de verkeerspsycholoog. "We moeten niet gaan stilstaan omdat we de informatie op de borden niet meer snel genoeg kunnen lezen. Vooral toeristen hebben moeite met veel verkeersborden, omdat zij de Nederlandse taal niet beheersen."

    Immers zegt dat er andere vormen van afleiding in het verkeer veel riskanter zijn. "Bijvoorbeeld telefoongebruik. Er kunnen borden weg, maar laten we vooral moeite steken in de aanpak van gevaarlijkere verkeerssituaties."

    Helemaal verkeersbordvrij

    Er zijn ook plekken in Nederland waar helemaal geen verkeersborden meer staan. Deze locaties heten shared spaces. Met name in Noord-Nederland bestaan er veel gezamenlijke ruimtes, waar verkeersborden, stoplichten en markering opzettelijk ontbreken.

    Het plaatsje Balloo, in Drenthe, is een voorbeeld van een dorp dat geen enkel verkeersbord meer heeft. De proef die de toenmalige wethouder hield was een succes, waarna Balloo sinds 2008 definitief verkeersbordenvrij is.

    Verslaggever Tanja Braun probeerde in 2016 een shared space in Leeuwarden over te steken. Dat ging zo:

    Video afspelen

    01:23

    Geen stoep, geen fietspad: zo werkt de shared space in Leeuwarden

    BEKIJK OOK

    Geen borden, stoplicht en markering, we zien het steeds vaker

    'Groot deel verkeersborden kan worden weggehaald'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 31 oktober 2018 @ 00:47
    #90
    reactie op (#89) Margriet2000

    Goedemorgen, FILE'S EEN STEEDS GROTER PROBLEEM, MAAR DAT WORDT MÉÉR ASFALT OP TERMIJN OOK. Ook hier weer, een oplossing is een geheel ANDERE VERVOERSWIJZE, zweeftreinen zoals uitgelegd ook weer in het veelgenoemde boek hier. Zie ook artikel over de NATUUR(WELZIJN) van vandaag... 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Meer asfalt, het r-woord of toch het ov: hoe lossen we het fileprobleem op?

    GISTEREN, 13:30

    BINNENLANDPOLITIEK

    ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Etienne Verschuren redacteur Online

    Wie al van mening was dat er te veel files staan in Nederland kan de komende jaren zijn borst natmaken: tot 2023 kan het reistijdverlies op de Nederlandse wegen met ruim een derde toenemen. Wat kunnen we doen om de forse extra reistijd aan te pakken?

    In het rapport dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd staat dat er over vijf jaar 10 procent meer gereden wordt dan in het afgelopen jaar, terwijl het reistijdverlies in dezelfde periode met 35 procent toeneemt.

    'Groei niet bij te benen'

    "Dat is heel vervelend", zegt Van Nieuwenhuizen in het NOS Radio 1 Journaal. "We zijn met allerlei nieuwe projecten bezig, maar de echt grote infrastructurele projecten, zoals de vernieuwing van knooppunt Hoevelaken, zijn pas na 2023 klaar. Daar hebben we de komende jaren helaas niets aan." Het kabinet steekt 800 miljoen euro in het vernieuwen van het knooppunt. Tot 2030 komt er zeker 1000 kilometer aan rijstroken bij en wordt er 19 miljard euro gestoken in nieuwe wegen en de aanpak van knelpunten.

    De miljoenenprojecten leiden de komende jaren nog niet tot resultaten. "Door de economische groei neemt het verkeer op de weg verder toe", zegt Van Nieuwenhuizen. "We zijn bezig met strategische projecten: bij ongelukken worden voertuigen bijvoorbeeld sneller van de weg gehaald, maar we moeten realistisch zijn. We kunnen de groei niet bijbenen, files voorkomen kunnen we op de korte termijn helaas niet."

    Volgens de minister is de conclusie dat de aanleg van meer asfalt de afgelopen jaren niets heeft opgeleverd onjuist. "We zijn meer gaan rijden: er rijdt nu 12 procent meer verkeer rond dan in 2008, het file-rampjaar. We weten dus heel veel verkeer te verwerken met minder files dan toen."

    Er zijn grofweg drie soorten files:

    Bottleneck - het verkeer moet langzamer rijden omdat de weg bijvoorbeeld van drie naar twee stroken krimpt of verkeer moet invoegen uit een oprit

    Harmonica - bij drukte op de weg zorgt een bumperklever die te laat remt al snel voor harmonica-files

    Incidenten - ongelukken op weg zorgen er vaak voor dat rijstroken of hele wegen worden afgesloten. Ook ontstaan kijkfiles

    Ov? Of meer asfalt?

    Wat kunnen we doen om de overvolle wegen de komende jaren te ontlasten? "Het openbaar vervoer kan voor een deel helpen", zegt Van Nieuwenhuizen. "Maar mijn collega Van Veldhoven (staatssecretaris, red.) kampt met dezelfde problemen: de perrons zijn overvol. We zijn gewoon veel mobieler geworden met z'n allen."

    In de Randstad leiden goede verbindingen met het openbaar vervoer nog onvoldoende tot een ontlasting van het wegennetwerk, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft. "Misschien draagt het goede wegennet wel bij aan het probleem. Als je in Gouda woont, kun je zomaar een baan accepteren in Amsterdam. Ook de hoge huizenprijzen in de grote steden zorgen ervoor dat mensen ergens anders gaan wonen en met de auto naar het werk gaan."

    Natuurlijk is het nodig om wegen te verbreden en knooppunten te vernieuwen, maar als je denkt daarmee het fileprobleem op te lossen, zit je verkeerd.

    Bert van Wee

    Het aanleggen van nog meer wegen is in ieder geval onzinnig, zegt Van Wee. "Het is vaak de eerste reactie van ministers die graag willen scoren. Natuurlijk is het nodig om wegen te verbreden en knooppunten te vernieuwen, maar als je denkt daarmee het fileprobleem op te lossen, zit je verkeerd."

    Hij wijst op Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen de aanleg van wegen en files. "Uit dat onderzoek blijkt dat de aanleg van meer wegen zorgt voor een toename van files. Dus gemiddeld blijft de filezwaarte gelijk." Het aanleggen van nieuwe wegen maakt autorijden aantrekkelijker, zegt hij. "Bovendien worden er de komende jaren al vele miljarden uitgetrokken voor de verbreding van wegen en nieuwe knooppunten."

    R-woord

    Ook het verder verhogen van de brandstofprijzen is volgens Van Wee niet de beste oplossing. "Een prijsstijging van 10 procent leidt tot 1,5 procent minder auto's. Dat zet geen zoden aan de dijk. Bovendien is er een beter alternatief."

    Dat alternatief is het r-woord: rekeningrijden. Lang een politiek beladen onderwerp, maar experts wijzen de laatste jaren vooral op de voordelen. "Een kilometerheffing die afhangt van waar en wanneer je rijdt, lijkt het juiste antwoord", zegt Van Wee. "Uit onderzoek blijkt dat rekeningrijden de drukte op de weg met 50 procent kan verminderen."

    HePlanbureau voor de Leefomgeving, dat adviezen uitbrengt aan het ministerie, is ervan overtuigd dat het een belangrijk middel kan zijn om de drukte op de weg terug te dringen. De Raad voor leefomgeving en infrastructuur, ook een adviesorgaan van de regering, adviseerde de minister eerder dit jaar het reizen tijdens de spits duurder te maken. De aanleg van meer asfalt of spoor is niet de oplossing, zo stelde de raad.

    Zelfrijdende auto

    Er dienen zich aan de horizon ook andere oplossingen aan. Een daarvan klinkt nog altijd wat futuristisch in de oren: de zelfrijdende auto. "Op de korte termijn zal de introductie van de zelfrijdende auto ervoor zorgen dat de capaciteit juist afneemt", waarschuwt Van Wee. "De auto's zullen uit veiligheidsoverwegingen niet dicht op elkaar mogen rijden. Maar als dat op lange termijn wel mag, is het een uitstekende oplossing."

    Bovendien, zegt hij, doet een file in een zelfrijdende auto minder 'pijn'. "Je kunt gewoon andere dingen doen terwijl je in de auto zit."

    Onder andere de gemeente Utrecht is bezig met initiatieven voor schone en duurzame mobiliteit, zoals het stimuleren van elektrische deelauto's. "Initiatieven als deelauto's, e-bikes en een aangescherpt parkeerbeleid kunnen volgens onderzoek de drukte op de weg met maximaal 25 procent verminderen", zegt Van Wee.

    Techbedrijven en autofabrikanten werken hard aan toekomst die de zelfrijdende auto mogelijk maakt, liet Nieuwsuur vorig jaar zien in deze video:

    Video afspelen

    00:55

    Zo leren auto's zelf rijden

    BEKIJK OOK

    Files worden komende jaren fors langer

    800 miljoen voor vernieuwing knooppunt Hoevelaken

    Minister wil minder files: kwart spitsstroken wordt normale rijbaan

    Minister zet meer bergers in tegen files

    Deel dit artikel: 

    Regen leidt tot drukste spits van het jaar

     07:15 IN BINNENLAND

    Op het hoogtepunt stond er 970 kilometer file. Ook de avondspits wordt erg druk.

     

    handtekeningafbeelding