Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

510 keer bekeken

DRINKWATER (voorziening) dreiging te kort aan?

 • donderdag 07 november 2019 @ 01:08
  #6
  reactie op (#5) jeroen007

  Goedemorgen, VERVANG LODEN WATERLEIDINGEN voorzover nog aanwezig, is ADVIES GEZONDHEIDSRAAD. Dit vooral in het maatschappelijke belang voor KINDEREN omdat het 'loodgehalte' te groot is dat in het water kan komen, Het speelt al vele jaren... ? 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 08:34 • AANGEPAST GISTEREN, 13:47

  Gezondheidsraad: vervang loden leidingen, vooral in belang van kinderen.

  ANP

  De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om huiseigenaren te stimuleren de laatste loden waterleidingen in oude woningen te saneren. Dat kan bijvoorbeeld met een subsidieregeling of een meldingsplicht bij verkoop of verhuur.

  Uit onderzoek blijkt dat ook lage concentraties lood schadelijker voor de gezondheid kunnen zijn dan gedacht. Dat geldt vooral voor ongeborenen, zuigelingen en kinderen tot zeven jaar oud. Langdurige loodinname door deze groepen kan gepaard gaan met een afname van het IQ met 2 tot 5 punten. Vooral zuigelingen die flesvoeding krijgen zijn kwetsbaar.

  In Nederland zijn bij zo'n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater komen. Naar schatting van het RIVM lopen daardoor tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen de kans dat ze te veel lood binnenkrijgen. De Gezondheidsraad adviseert bewoners die tot een risicogroep behoren alleen nog flessenwater te gebruiken.

  Tot ongeveer 1945 was het zeer gebruikelijk om bij de bouw van huizen loden drinkwaterleidingen te gebruiken, maar ook in huizen die tussen 1945 en 1960 gebouwd kwam dat nog voor. Ze hebben een grijze kleur.

  Het vervangen van leidingen is werk voor een installateur. De kosten, zo'n 1400 euro, zijn voor de eigenaar, ook als het om een huurhuis gaat.

  Bron: Milieu Centraal

  Ook nieuwe waterleidingen kunnen de eerste drie maanden te veel lood afgeven. Dat lood komt uit de koppelstukken die zijn gebruikt. De risico's daarvan zijn beperkt. Na een paar maanden daalt de loodafgifte tot een aanvaardbaar niveau. De raad adviseert bewoners de kraan de eerste maanden eerst even te laten lopen, voordat ze het water gaan gebruiken.

  Drinkwaterbedrijven hebben rond de eeuwwisseling de loden leidingen buiten woningen op grote schaal vervangen. Daardoor is de hoeveelheid lood in het drinkwater al aanzienlijk afgenomen.

  Over het algemeen bedraagt het loodgehalte in het Nederlandse kraanwater 1 microgram per liter. In 2016 werd de veilig geachte norm van 10 microgram per liter in ongeveer 1 procent van de onderzochte monsters overschreden. In woningen met loden leidingen kan het loodgehalte oplopen tot 35 microgram per liter.

  Advies aan kabinet

  De Gezondheidsraad gaf in 1997 ook al een advies om loden leidingen te saneren. Het Rijk stelde een subsidieregeling in waarbij huiseigenaren driekwart van de kosten zelf moesten betalen. Slechts ongeveer 14.000 particuliere woningeigenaren hebben daarvan gebruikgemaakt, schrijft de raad.

  Om de resterende leidingen te vervangen, kan opnieuw voor een subsidieregeling worden gekozen, waarbij het Rijk dit keer "substantieel" meebetaalt, meent de raad.

  Minder vrijblijvend zou een meldingsplicht zijn waarbij de verkoper of verhuurder in de koop- of huurovereenkomst verklaart dat er in het pand geen oude leidingen meer zijn. De raad stelt voor dat de koper of verhuurder daarbij het resultaat van een betrouwbare meting laat zien.

  Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Kamer dat ze het advies van de Gezondheidsraad ter harte neemt. Over een deel van de voorgestelde maatregelen voert ze nog overleg.

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 04 oktober 2012 @ 08:45
  #5
  reactie op (#4) Gotspe

  goede morgens ja ik snap nu wel hoor dat van die water stations ik heb dat artikele geleze nu ook gistere avonden. maar ik denk ook wel dat ze daar wel tegen de tijd iets aan doen zo? wens nog een pretige dage 3.gif 

 • woensdag 03 oktober 2012 @ 09:56
  #4
  reactie op (#3) Vomie

  Quote: Vomie

  woensdag 03 oktober 2012 @ 08:59

  Hallo allemaal dit weten ze nu toch bij tijds dan? Dus ik denk niet dat we ons daar druk over moeten maken. Mischien wel een teken aan de wand die waarschuwing. Nou nog een goede dag verder. 

  Goede morgen beste Jeroen daar gaat het nu juist om, je hebt het duidelijk nog niet gelezen het artikel, het zuiveringsstation kan dat dan - of nu heden, eigenlijk, niet meer voorzien het water is dan tegen die tijd te onzuiver. Ik ben het eens met Vomie dat we ons er nu niet al te druk over moeten maken omdat de techniek tegen die tijd er wel wat op heeft gevonden mogen we hopen?  

 • woensdag 03 oktober 2012 @ 08:59
  #3
  reactie op (#2) jeroen007

  Hallo allemaal dit weten ze nu toch bij tijds dan? Dus ik denk niet dat we ons daar druk over moeten maken. Mischien wel een teken aan de wand die waarschuwing. Nou nog een goede dag verder. 

 • woensdag 03 oktober 2012 @ 08:27
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  goedenmorgens ook en ik zal later weer leze naar hier krijge we drink water van een waterstation dat zuivert geloof ik zeker hoor dus geen gevaar dan. wens nog wel een pretige dage voor u1.gif 

 • woensdag 03 oktober 2012 @ 08:03
  #1

  Goedemorgen, we nemen maar aan, dat bij dit (toekomstige) maatschappelijke probleem, mogelijk TEKORT AAN DRINKWATER door vervuiling van de rivieren, de overheid bijtijds maatregelen zal treffen om e.e.a. te voorkomen. Het is ook 'in het ergste geval' zeggen de onderzoekers, maar toch. Zie artikel uit De Telegraaf van vandaag:(bron)

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13025267/__Tekort_drinkwater_dreigt__.html

  Gewijzigd op 2019-11-07 01:03:16
  handtekeningafbeelding