Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

5626 keer bekeken

ONDERWIJS: FLEXSCHOLEN, PRIVÉ- of WEEKENDSCHOLEN of NIET?

  • zaterdag 19 november 2022 @ 00:05
    #62

    Goedemorgen, vervolg: MINISTER WIL MEER TOEZICHT OP DE 'WEEKENDSCHOLEN' vaak FUNDAMENTELE ISLAMISTISCHE 'SCHOLEN' waar ook waarden en normen die niet direct in onze samenleving thuishoren worden 'gepredikt'.... Onwenselijk net als aantal pariculiere scholen, zie ook eerdere berichten. Een maatschappelijk probleem om parallelle samenlevingen te voorkomen.

    OUD: Daar zijn er een aantal van en veel voldoen niet geheel en soms geheel niet ('Forumschool' van FvD) aan de wet.  Een paar maanden geleden ging in Almere de niet bekostigde Renaissanceschool van Forum voor Democratie van start en vorig jaar werd in Den Haag het islamitische Achterhuis Lyceum opgericht.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 14:14•Aangepast vandaag, 14:59

    Kabinet wil toezicht op weekendscholen: 'Gevaar voor parallelle samenlevingen'

    Het kabinet wil sneller kunnen ingrijpen bij weekendscholen. Dat zijn 'informele scholen' die niet bekostigd worden door de Nederlandse overheid, en die niet onder toezicht staan van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Wiersma wil dat de inspectie ook bij dit soort onderwijsinstellingen een rol krijgt.

    De minister verwijst onder meer naar een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 naar salafistische moskeescholen. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij het "schrijnend hoe bij minstens vijftig onderwijsplekken door het hele land anti-integratieve, antidemocratische en anti-rechtsstatelijke overtuigingen werden opgelegd aan meer dan duizend kinderen".

    Parallelle samenlevingen

    Wiersma wil nu optreden tegen excessen in het informele onderwijs, "of het nu vanuit een religieuze, extreemrechtse, extreemlinkse of een andere ideologische overtuiging wordt gegeven." Hij is bang voor "parallelle samenlevingen" en benadrukt dat "geen enkel kind mag leren dat discriminatie, onverdraagzaamheid en isolationisme acceptabel is".

    Om de inspectie meer mogelijkheden te geven, moet de wet worden veranderd en Wiersma wil dat dat nog deze kabinetsperiode is geregeld, al erkent hij dat dat geen gemakkelijke opgave is. De politiek worstelt al jaren met dit onderwerp.

    De minister benadrukt dat kinderen geen dingen moeten leren die haaks staan op de rechtsstaat: "Doordeweeks leer je misschien dat mannen en vrouwen gelijk mogen zijn, dat je je best op school moet doen en dat je verliefd mag worden op wie je wil, maar in het weekend leer je dat je als vrouw geen bankrekening mag openen en dat je een homoseksueel van een flatgebouw moet gooien."

    Signalen van uitwassen

    Volgens Wiersma moet de Inspectie in actie komen na meldingen van concrete signalen van uitwassen. Hij verwacht dat het om een beperkt aantal instellingen zal gaan. Informele scholen die het goed doen, wil hij niet belasten met onnodig toezicht.

    De minister wil verder dat ook medewerkers van informele scholen verplicht worden een verklaring omtrent het gedrag te hebben. Nu is zo'n verklaring in het regulier onderwijs wel, maar op informele scholen niet nodig. Wiersma vindt dat onderscheid onverstandig: "Op informele onderwijsinstellingen werken medewerkers met exact dezelfde groepen."

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 29 maart 2022 @ 00:19
    #61
    reactie op (#60) herman_dad

    Goedemorgen, HET GEWONE LEVEN IS AL WEER TIJDJE AAN DE GANG EN DE REISTIJD VOOR VEEL LEERLINGEN IS TE LANG. Soms wel drie uur per dag, heen en terug? Een groot maatschappelijk probleem voor veel jongeren, vooral buiten de grote steden uiteraard, daar zal het (veel) minder zijn? Maar het geldt ook vooral speciaal onderwijs.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWSl Twitter (bronnen)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 09:40

    Leerlingenvervoer moet beter: 'Soms drie uur per dag onderweg'

    Leerlingen van de Van Houteschool voor speciaal basisonderwijs in Amsterdam ANP

    Er moeten duidelijke richtlijnen komen voor het speciale vervoer van kinderen van en naar school, zegt belangenorganisatie Ouders & Onderwijs.

    Kinderen die met een speciale taxi of bus naar school worden gebracht, zijn soms veel te lang onderweg. Dat komt doordat onderweg medeleerlingen moeten worden opgepikt, blijkt uit een enquête van de organisatie.

    De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de belangengroep niet representatief voor alle ouders van wie de kinderen gebruikmaken van leerlingenvervoer in Nederland, maar biedt wel duidelijke inzichten "in de ervaringen van ouders en het effect van de door hen gesignaleerde knelpunten op het welzijn van hun kind".

    Het speciale vervoer is voor kinderen die extra kwetsbaar zijn, zegt Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit zijn kinderen die om wat voor reden dan ook niet naar het reguliere onderwijs kunnen, omdat het vervoer of het onderwijs niet geboden kan worden."

    Drie uur per dag onderweg

    Vervolgens krijgen ze te maken met lange ritten. De afstanden lopen uiteen, maar wat opvalt is dat de kinderen niet eens zo ver van school wonen. "Vaak is het minder dan 10 kilometer, soms wat meer, maar ze zijn wel heel lang onderweg."

    De reden hiervoor is dat taxibedrijven hun wagens vol willen hebben, zegt de Ouders & Onderwijs-directeur. "Kinderen worden een voor een opgehaald voordat ze naar school gaan. Je kunt dan best dicht bij school wonen, maar nog steeds eindeloos onderweg zijn."

    Hoelang kinderen onderweg zijn verschilt, zegt Vlaming. "Sommige kinderen van 4 jaar oud zijn tot anderhalf uur per rit onderweg, dus drie uur per dag. Dat zijn de extremen, maar ze zitten er zeker tussen. Een uur onderweg zijn is zeker geen uitzondering."

    Pedagogische begeleiding

    Gemeenten moeten dat vervoer regelen. Volgens Vlaming maken die geen afspraken met vervoerders over de maximale reistijd. Gemeenten hebben ook slecht zicht op hoe het vervoer geregeld is.

    Ze moeten van Vlaming dan ook veel strengere eisen stellen. "Het belangrijkste is dat er op korte termijn een maximale reistijd komt, zeker voor jonge kinderen. We denken dan aan maximaal drie kwartier en bij kinderen boven de 12 jaar maximaal een uur."

    Pedagogische begeleiding in de taxi's is een andere wens van Ouders & Onderwijs. "Daar gaat ook vaak veel mis. Je zou chauffeurs een training kunnen geven, maar begeleiding zou beter zijn."

    Landelijke normen

    Er is helemaal geen toezicht op de kinderen in de taxi's. "Kinderen zitten uren bij elkaar en de chauffeur moet natuurlijk op de weg letten. Er wordt soms gepest, er wordt gegild. Heel veel ouders vertellen ons dat er heel onveilige situaties ontstaan waardoor die kinderen overstuur op school of thuis aankomen."

    Woensdag debatteert de Tweede Kamer over passend onderwijs. Vlaming zegt te hopen dat de Kamerleden het gesprek aangaan met minister Wiersma. "En hem ook oproepen om landelijke normen in te stellen. Hier moet eindelijk wat aan gebeuren, want dit probleem speelt al veel te lang."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 09 juni 2021 @ 00:15
    #60
    reactie op (#59) herman_dad

    Goedemorgen, POST.NL is te laat met examenpost VAN 12 (!) SCHOLEN en in sommige gevallen DE EXAMENRESULTATEN KWIJT! LEERLINGEN GEDUPEERD HIERDOOR EN SOMMIGEN ZULLEN ZELFS HEREXAMEN MOETEN DOEN?! Onbegrijpelijk en als er bij 1 school iets verkeerd gaat is dat al te veel maar kan gebeuren wellicht. Overigens werkt Post.NL ook de laatste jaren al niet meer accuraat, hoevele malen verkeerd bezorgde post of post komt helemaal niet aan?!

    VAN AANTAL SCHOLEN ZIJN DE EXAMENUITSLAGEN nog maar  'zoek' en indien, hoeven leerlingen het examen NIET over te doen, beslist de minster: 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS RTL-NIEUWS twitter (bronnen)

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:16 • AANGEPAST VANDAAG, 22:17

    PostNL meldt vertraging examenpost op 12 scholen, ook examens zoek

    Twaalf scholen hebben van PostNL gehoord dat de bezorging van een deel van de gecorrigeerde eindexamens is vertraagd. Dat betekent dat sommige eindexamenleerlingen langer moeten wachten op hun uitslag en cijfers. Ook zijn er examens zoekgeraakt, meldt het postbedrijf.

    Ongeveer 1170 middelbare scholen zijn klaar met de eerste ronde van de eindexamens en de tweede correctie daarvan. Ieder examen moet twee keer worden bekeken, door de eigen docent en door een docent van een andere school. De examens worden per post naar de tweede docent verstuurd.

    Het is de bedoeling dat de leerlingen donderdag te horen krijgen of ze geslaagd zijn of gezakt, maar op de twaalf scholen gaat het voor sommigen dus langer duren.

    Het ministerie van Onderwijs wil nog niet kwijt welke scholen door de problemen bij PostNL worden getroffen. Ook is nog onbekend hoeveel examens er vertraagd of vermist zijn en over welke vakken en niveaus het gaat.

    Tijdsdruk

    PostNL zegt dat de vertraging komt door de tijdsdruk die is ontstaan doordat de examens in dit coronajaar in andere tijdvakken zijn afgehandeld. De zendingen examenpost waren daardoor groter dan verwacht en de tijd om de examens naar een tweede corrector te brengen was korter, zegt een woordvoerder.

    Het LAKS, dat de belangen van scholieren behartigt, zet vraagtekens bij deze uitleg. "Leerlingen hebben dit jaar de examens mogen splitsen. Ze mochten zelf kiezen in welk tijdvak ze examens zouden doen: nu of later. Je zou dus kunnen zeggen dat het nu juist rustiger zou moeten zijn met de post", zegt voorzitter Nienke Luijckx. "De indruk is dat de meeste scholieren voor het normale schema hebben gekozen en misschien één vak hebben uitgesteld naar het volgende tijdvak."

    Examens kwijt

    In het proces van de verwerking van de examenpost zijn er ook examens kwijtgeraakt. Daar wordt intensief naar gezocht, zegt PostNL. Het bedrijf staat in contact met de VO-Raad (de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs) en het ministerie van Onderwijs om naar oplossingen te zoeken. Als de examens niet boven water komen, zullen de leerlingen herexamen in sommige vakken moeten doen.

    Onderwijsminister Slob heeft de Kamer in een brief op de hoogte gesteld van de problemen. Hij schrijft: "Het is nog onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. De betrouwbaarheid van de verzending van aangetekende examenpost zou buiten kijf moeten staan."

    "Ik vind het heel erg dat sommige leerlingen langer moeten wachten op hun cijfers of misschien buiten hun schuld herexamen moeten doen", laat Resi Beker, directeur Mail Nederland van PostNL weten. In totaal verwacht PostNL dit jaar 80.000 zendingen examenpost te verwerken. Dat is inclusief de herkansingen.

    Deel dit artikel:

     

    Gewijzigd op 2021-06-09 23:00:57
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 06 november 2019 @ 05:43
    #59
    reactie op (#58) herman_dad

    Goedemorgen, HET ONDERWIJS, OOK DAAR ZEER GROTE PROBLEMEN, VANDAAG STAKING LERAREN en protesten daartegen. Ook dit speelt al enige tijd, zie vorige berichten ook, LERARENTEKORT dat steeds nijpender wordt, dan de betaling leraren en veel REGELS, REGELS enzovoorts... Veel leerlingen vandaag extra vrij hierdoor. Alles desondanks de toezegging vorige week van het Kabinet om extra 460 miljoen in het Onderwijs te steken. Dit is echter geen struktuele oplossing, daarvoor o.a. ook weer zie het veel genoemde boek, waar IEDEREEN feitelijk in één of andere manier in voorkomt!

    Steeds meer maatschappelijk belangrijke organisaties, en wijzelf Homo sapiens komen in de problemen op welk gebied ook en niet te verwonderen daarover voor degenen - veel 'gelovigen' o.a. een 'must' - die het al kennen uit genoemde boeken: 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... schrik voor velen dit gezegde maar zie en lees het daar: 

     (Bol.com oa.)  (Bol.com oa hfdst 6 over 1e boek)

    Beide boeken wellicht leuk om te vragen voor komen St.Klaas of Kerstcadeau? TIP!

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 04:02

    Opnieuw grote staking in het onderwijs, maar waarom eigenlijk?

    In maart stond het onderwijspersoneel ook op het Malieveld ANP

    Zomaar een woensdag vrij klinkt veel scholieren vermoedelijk als muziek in de oren. Vandaag kunnen zij zich in de handen wrijven, want veel leraren gaan staken. Uit een peiling van de AVS, de belangenorganisatie voor leidinggevenden in het basis- en voortgezet onderwijs, blijkt dat 80 procent van de scholen meedoet. Maar hoe ziet zo'n stakingsdag eruit? En wat willen leraren eigenlijk?

    Waar voeren leraren actie?

    In het hele land vinden manifestaties plaats. De grootste evenementen zijn onder meer in Leeuwarden, Almere, Amsterdam, Eindhoven, Goes en Den Haag. In Utrecht is onderwijspersoneel tussen 12.05 en 12.10 uur even stil. Het achterliggende idee daarvan is dat het onderwijs ook 'stilstaat'. In Rotterdam wordt 's ochtends een protestmars gelopen.

    De Tweede Kamer behandelt vandaag en morgen de onderwijsbegroting. De publieke tribune zal naar verwachting vol zitten met leraren. De ontwikkelingen zijn op de verschillende locaties in de rest van het land te volgen.

    Op deze plekken zijn vandaag manifestaties:

    Op deze plekken zijn er vandaag manifestaties van de leraren. NOS

    De stakingsdag ging toch niet door?

    De vakbonden sloten afgelopen vrijdag een akkoord met minister van Onderwijs Arie Slob. Even leek de staking inderdaad van de baan, toen de grootste onderwijsbond AOb de geplande actie afblies. Al snel kwam de achterban in opstand, waarop is besloten om alsnog te gaan staken. Vakbond CNV gaf later toe dat het afblazen van de staking een inschattingsfout was.

    De 460 miljoen extra voor het onderwijs is volgens docenten en bonden niet voldoende. Ze vinden dat er veel meer geld nodig is op structurele basis. De miljoenen die vorige week zijn beloofd, waren eenmalig.

    Onderwijsbond Leraren in Actie noemde het beloofde bedrag vorige week eenzoethoudertje. "Want als je accepteert dat er een noodpakket komt, moet je dat koppelen aan een toezegging voor de miljarden die op korte termijn nodig zijn", zei voorzitter Peter Althuizen in het NOS Radio 1 Journaal.

    Wat willen leraren nu precies?

    Volgens de onderwijsbonden is er jaarlijks 423,5 miljoen euro nodig. Het grootste gedeelte van dat geld, ruim 241 miljoen euro, moet volgens hen naar het basisonderwijs. Met dat geld kan de werkdruk worden verlaagd en kunnen de salarissen worden verhoogd. Op die manier kan de loonkloof met het voortgezet onderwijs worden gedicht.

    Ook leraren in het voortgezet onderwijs hebben last van een hoge werkdruk. Om dat te beperken, is ook meer geld nodig. Daarnaast willen leraren dat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

    Ook zijn er meer leraren nodig. Hoeveel?

    De scholen zeggen al jaren dat het tekort aan mensen voor de klas steeds nijpender wordt. Exacte cijfers zijn er niet omdat het ministerie van Onderwijs de scholen niet wil belasten met extra administratieve taken.

    Wel heeft het ministerie schattingen gemaakt hoe groot het toekomstige lerarentekort wordt. In 2022 wordt een tekort verwacht van ruim 4100 fulltime leraren en in 2027 een tekort van 11.000 leraren. Met name in de Randstad wordt het gebrek aan docenten groot.

    Hoeveel verdient een leraar eigenlijk per jaar?

    Een gemiddelde basisschoolleraar die fulltime werkt, verdiende volgens de economische denktank OESO in 2017 bruto 47.870 euro per jaar. Docenten in het voorgezet onderwijs verdienen als ze fulltime werken jaarlijks gemiddeld 60.297 euro.

    De meeste docenten werken echter parttime en verdienen dus minder dan bovenstaande bedragen. In 2010 werden vanwege de economische crisis de salarissen in het onderwijs bevroren. Het verschil met andere cao's werd daardoor groter. Zes jaar later werden er loonsverhogingen doorgevoerd. Desondanks vinden veel leraren het verschil nog altijd te groot. En dat moet volgens de vakbonden nu echt veranderen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

      .  

    handtekeningafbeelding
  • zondag 08 september 2019 @ 00:51
    #58
    reactie op (#57) herman_dad

    Goedemorgen, LERARENTEKORT STEEDS GROTER PROBLEEM, AANTAL SCHOLEN GROTE STEDEN LUIDT DE NOODKLOK en vragen regering om crisisaanpak. Ook hier weer, maar in welk maatschappelijk issue tegenwoordig lopen de zaken in allerlei vormen mis. En ook hier weer zie eens het boek dat een voorzet geeft op gehele maatschappelijke leven op Aarde. Nu alleen de ´politiek´ nog...  kisswink

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Scholen in grote steden vragen om crisisaanpak lerarentekort.

    Leerlingen op een basisschool maken een eindtoets ANP

     VANDAAG, 13:05 AANGEPAST VANDAAG, 14:45

    BINNENLANDPOLITIEK

    Scholenkoepels uit de vijf grootste steden vragen in een brief aan de minister aandacht voor het lerarentekort. Volgens hen zijn er structurele oplossingen nodig en is de situatie nijpend.

    Alleen al in Amsterdam zijn er 280 vacatures voor basisschoolleraren, en dat beeld is in de andere steden niet veel anders, schrijven de besturen. "Wij vragen u dringend om een crisisaanpak", staat in de brief. Om het rooster rond te krijgen, ontkomen de scholen er bijvoorbeeld niet aan om onbevoegde mensen voor de klas te zetten, zeggen ze.

    De schoolbesturen schetsen in de brief zeventien noodmaatregelen die volgens hen deels al genomen zijn en deels genomen kunnen worden om de situatie het hoofd te bieden. Dat zijn crisismaatregelen die niet allemaal voldoen aan de wet of de cao, maar volgens de ondertekenaars misschien onontkoombaar zijn.

    Leeftijd omhoog?

    Sommige plannen zijn onconventioneel: het inzetten van vrijwilligers, het verlagen van aantal lesuren, het invoeren van een vierdaagse schoolweek of zelfs het oprekken van de minimumleeftijd van scholieren van 4 naar 5 jaar.

    In het AD wordt ingezoomd op die laatste optie, maar de scholen zelf verwachten niet dat het er echt van zal komen. "Het is een mogelijk scenario, maar daar is in Rotterdam op dit moment absoluut geen sprake van. We zullen er ook alles aan doen om dat te voorkomen", zegt de Rotterdamse schoolbestuurder Hans Lesterhuis.

    Het ministerie van Onderwijs zegt in een reactie dat in de wet staat dat kinderen op 4-jarige leeftijd naar school mogen. "Daaraan moeten alle scholen voldoen, ook in tijden van het lerarentekort", zegt een woordvoerder. Het ministerie wil in gesprek met de besturen over de verschillende voorstellen.

    Brand blussen

    Schoolbesturen benadrukken dat ze er alles aan doen om deze noodscenario's te voorkomen, maar merken wel dat de rek eruit is bij het invullen van vacatures en het zoeken naar vervangers. "Ik ben nog nooit op deze manier het schooljaar begonnen, en ik zit al dertig jaar in het onderwijs", zegt de Amsterdamse schoolbestuurder Joke Middelbeek.

    De wethouders van de vier grote steden hebben met minister Slob overlegd over het lerarentekort, maar concrete maatregelen kwamen daar niet uit. Tot frustratie van Middelbeek: "Er is brand. En we zijn nog heel erg aan het nadenken of we met schuim of met poeder gaan blussen. Maar begin nou eens met spuiten."

    Politieke reacties

    Het plan om de schoolgaande leeftijd te verhogen naar 5 jaar stuit op verzet bij de verschillende politieke partijen. VVD-Kamerlid Heerema wijst erop dat sommige kinderen al met 3,5 jaar "zitten te stuiteren" om naar school te gaan. Hij wil dat de gemeentes meer doen, door bijvoorbeeld leraren goedkopere huizen aan te bieden.

    D66-Kamerlid Van Meenen wil dat de minister duidelijkheid geeft over wat er moet gebeuren om het tekort op te lossen. "Dan kunnen we het daarover in de Kamer hebben. Het blijft nu te stil."

    De oppositie heeft eveneens kritiek op de minister, en voelt ook weinig voor verhoging van de schoolleeftijd. PvdA-leider Asscher noemt het idee volstrekt bizar. "Het lerarentekort is een nationale crisis, het kabinet moet veel meer doen", twittert hij. GroenLinks pleit voor meer samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. De SP zou kinderen liever eerder dan later naar school laten gaan.

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 19 maart 2019 @ 00:25
    #57
    reactie op (#56) herman_dad

    Goedemorgen, VEEL MENSEN IN NL KUNNEN ONVOLDOENDE LEZEN EN SCHRIJVEN. Kabinet trekt geld uit voor extra cursussen. Deels komt dit ook doordat zij op school niet voldeonde 'meekwamen' met de les Nederlands? Dan moet het Onderwijs hier toch iets aan doen bij dit toch vrij grote maatschappelijke probleem?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Kabinet trekt geld uit voor cursussen lezen en schrijven

    VANDAAG, 08:49

    POLITIEK

    Laaggeletterden hebben vaak moeite om recepten van huisartsen te begrijpen ANP

    Handleidingen, brieven van de gemeente, recepten van de dokter. Tussen de miljoen en anderhalf miljoen mensen in ons land hebben zo veel moeite met lezen van dit soort documenten dat ze er niet goed uitkomen. Dat beperkt hen in hun zelfstandigheid en daarom trekt het kabinet in totaal 35 miljoen uit voor extra cursussen.

    Het gaat om mensen die wel Nederlands spreken, maar om welke reden dan ook niet goed hebben leren lezen en schrijven. Ze zaten wel op school maar kwamen niet goed mee met Nederlands. Daardoor is ook de omgang met computers en beeldschermen vaak moeizaam, met alle gevolgen van dien. Minister Van Engelshoven: "Zonder taal wordt het erg moeilijk om mee te komen in de samenleving."

    Het kabinet wil verder afspraken maken met het bedrijfsleven om taalontwikkeling ook op de werkvloer actief bij te houden. In de gezamenlijke brief van de ministers Van Engelshoven en De Jonge, en de staatssecretarissen Van Ark en Knops schrijft het kabinet dat er ook flink wordt ingezet op het leren omgaan met websites en elektronische hulpmiddelen.

    Staatssecretaris Knops: "We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Digitale vaardigheden vergroten de kansen van mensen in hun dagelijks leven. Of het nu gaat om het vinden van een baan, contact met vrienden en familie of communicatie met de overheid."

    BEKIJK OOK

    Mensen met lees- en schrijfproblemen nauwelijks herkend

    Deel dit artikel: 

      

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 28 februari 2019 @ 00:55
    #56
    reactie op (#55) herman_dad

    Goedemorgen, NU AL DRIE DOCENTEN GESCHORST vanwege..??? Diverse zaken die anderen niet aanstaan? Opvallend nu en wat is hier aan de hand? Het Onderwijs en lerarentekort IS AL EEN PROBLEEM en deze zaken verergeren dit probleem alleen maar. En 'vrijheid van meningsuiting' o.a. in 2 zaken over 'islam gewoonten'?? Een groot maatschappelijk probleem wordt nu nóg groter gemaakt hierdoor.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Docenten vragen om steun van directie na weer een schorsing

    VANDAAG, 20:57

    BINNENLAND

    Studenten van de lerarenopleiding bespreken het schorsen van docenten NOS

    De 'nekvel-onderwijsassistent' in Heemskerk. De porno kijkende docent in Lochem. En nu de techniekinstructeur in Hoofddorp die een "heftig opgelopen discussie over de islam" zou hebben gevoerd. In ruim een maand tijd zijn drie geschorste docenten uit het onderwijs prominent in het nieuws gekomen. Krijgen we nog wel genoeg steun van schoolbesturen, vragen docenten zich af.

    "Ik vind het eigenlijk belachelijk dat een docent zo snel wordt geschorst. Omdat je zo de leerlingen eigenlijk direct gelijk geeft. Terwijl er geen bewijs is dat er iets is gebeurd." Op de lerarenopleiding van Windesheim in Almere bespreken zes studenten de schorsingen met hun leraar. Wat zouden zij doen in zo'n situatie en is het eigenlijk terecht dat deze docenten geschorst zijn?

    Kijk hier wat de studenten bespreken:

    Video afspelen

    01:14

    Studenten lerarenopleiding in gesprek over schorsen docent

    De incidenten verschillen. Het Kennemer College in Heemskerk heeft inmiddels excuses gemaakt aan de onderwijsassistent die werd geschorst. De man had tijdens een conflict een leerling in het nekvel gegrepen. De docent die tijdens een les op het Staring College in Lochem pornofoto's bekeek, keert niet meer terug op zijn school.

    Op het Hoofdvaart College in Hoofddorp is discussie over wat er precies is gebeurd in het klaslokaal. Het schoolbestuur schreef in een brief dat de techniekinstructeur tegen leerlingen gezegd had dat profeet Mohammed "getrouwd was met een meisje van acht en dat in Nederland een volwassene die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien". Volgens de techniekinstructeur ging de discussie niet over profeet Mohammed. De man vecht zijn schorsing aan bij de geschillencommissie van het onderwijs.

    Verkeerd signaal

    In de Tweede Kamer zijn VVD, PVV en ChristenUnie verbolgen over de kwestie. Ze vinden dat de school vooral de leerlingen duidelijk had moeten maken dat de docent dit gewoon mag zeggen.

    De school heeft niet goed gehandeld, vindt ook Liesbeth Verheggen, voorzitter van onderwijsvakbond AOb. Het schorsen van de techniekinstructeur noemt ze een een verkeerd signaal.

    "Het bestuur moet vertrouwen uitspreken in de docent. Wat ze hier hebben gedaan is zeggen tegen de docent: ga tijdelijk naar huis. Dat is het verkeerde signaal omdat wij zeggen: schoolbestuur laat zien dat je vertrouwen hebt in professionaliteit van de leraar."

    Daarmee zeg je eigenlijk dat je de kant van de leerlingen kiest.

    Liesbeth Verheggen, AOb-voorzitter

    Natuurlijk moet zo'n incident wel onderzocht worden, zegt Verheggen. Maar zolang de zaak niet onderzocht is, hoeft de betrokkene niet haar huis, vindt ze: "Want daarmee zeg je eigenlijk dat je de kant van de leerlingen kiest."

    Ook andere scholen zouden docenten minder snel moeten schorsen, vindt Verheggen. "Schorsing is altijd een sanctie. Het betekent dat je tegen een docent zegt: jij gaat naar huis want ik acht jou nu niet in staat om te kunnen werken. Wij zeggen: doe dat pas als je bewezen hebt als de docent in de fout is gegaan. Dan past een sanctie."

    Hoe is het voor leerlingen als een beschuldigde docent les blijft geven, vraagt Jordy Klaas van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zich af. "Het zal per situatie verschillen, maar het moet wel werkbaar blijven. Als er veel leerlingen een klacht hebben ingediend tegen een bepaalde docent dan kan ik me voorstellen dat hij of zij even geen les meer geeft. Dat is voor zowel de leerlingen als de docent beter. Het schoolbestuur moet in die tijd de waarheid achterhalen. Als blijkt dat er gelogen is door leerlingen, dan moet tegen hen actie ondernomen worden."

    Het is voor schoolbesturen kiezen tussen twee kwaden, zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders. Aan de ene kant willen ze de kwetsbare positie van hun leraren beschermen, tegelijkertijd zijn ze ook verantwoordelijk voor een veilige leeromgeving van de kinderen.

    "Wat we zien is dat schoolleiders de belangen moeten afwegen tussen leraren, ouders, personeel en leerlingen.", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. "In de gevallen waarin de leraren geschorst worden, gaf het belang van de leerling de doorslag. Maar je kan nooit zeggen dat dat altijd zo is, het is altijd een geval op zich."

    Meer incidenten?

    Vorig jaar kreeg ruim een kwart van de middelbareschooldocenten te maken met leerlingen die schelden, intimideren of zelfs fysiek geweld gebruiken tegen hun leraar, bleek in november uit een enquête onder meer dan duizend docenten door onderzoeksbureau DUO.

    Of er sprake is van een stijging van het aantal incidenten op school, kan vakbond AOb niet zeggen. Incidenten op scholen zijn van alle tijden. Wat de afgelopen tijd wel is veranderd, is het feit dat incidenten nu gefilmd worden en via social media met heel de wereld gedeeld kunnen worden.

    Dat snappen ze in de les op het Windesheim ook. Als hij naar deze incidenten kijkt, vraagt een van de studenten zich weleens af waarom hij ook alweer voor dit vak heeft gekozen. Maar hij laat zich er niet door tegenhouden: "Ik weet dat ik voor de klas staan erg leuk vind. Aan elk beroep zitten risico's verbonden en bij deze opleiding word je getraind om ermee om te kunnen gaan."

    Geweld in de klas. Waarom doen leerlingen dat? En hoe voelt het voor docenten? Dat zocht NOS Stories uit in de volgende video:

     zie oorspronkelijke artikel, video

    De waarheid over je leraar SLAAN

    Deel dit artikel: 

      

    Gewijzigd op 2019-02-28 00:59:04
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 05 februari 2019 @ 00:49
    #55
    reactie op (#54) herman_dad

    Goedemorgen, HET ONDERWIJS: OOK HIER GAAT VEEL MIS, nu lerarentekort steeds groter, mede door ziekteverzuim. Leerlingen steeds vaker naar huis gezonden en oproepen om zieke leraren niet te vervangen... 

    We hebben deze maatschappij, en wereldwijd vaak, totaal verkeerd ingericht, begonnen al einde vorige eeu, jaren '80,'90. Toen was de wederopbouw na en van de ellende 2e Wereld Oorlog voltooid en moesten we toch, de politiek moest aan het werk blijven... doordenkerje, steeds weer veranderingen aanbrengen, om de 4 kaar, 8 jaar, want de nieuwelingen in de politiek moesten zich toch ook weer profileren? 'Marktwerking', prestatiedwang, o.a.en daar 'plukt de maatschappij nu de zure vruchten van. Ook in het Onderwijs dus.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Hele schoolklas naar huis sturen 'is laatste optie, maar ook zelfbescherming'

    GISTEREN, 16:42

    BINNENLAND

    HOLLANDSE HOOGTE | RICHARD BROCKEN

    Regel geen vervanging als een leraar zich ziek meldt: met die oproep aan schooldirecteuren willen de Algemene Vereniging Schoolleiders en CNV aan de politiek en samenleving het signaal afgeven dat de situatie op veel scholen nijpend is. Wat voor de belangenvereniging en vakbond "een signaal" moet zijn, is voor veel schooldirecteuren al een dagelijkse worsteling. Getuige deze tweet:

    Hans van Holland

    @hansvanholland

    @NOSRadio1 @schoolleider Helaas een groep naar huis moeten sturen vandaag. Niet eens vanuit 'actie voeren' maar gewoon omdat er geen oplossing of keuze is. Geen invaller mag daarbij niet leiden tot grotere werkdruk van collega's...met overbelasting tot gevolg.

    15 uur geleden

    Het was de tweede keer dit schooljaar dat Hans van Holland, directeur van basisschool De Bijenkorf in Wageningen, geen andere optie zag dan kinderen naar huis te laten gaan. Vandaag trof het de combinatieklas van groep 7/8. Het lukt met hangen en wurgen meestal wel om een vervangende leraar voor de klas te krijgen, zegt Van Holland. "Maar soms zit er niets anders op dan kinderen naar huis te sturen."

    De Bijenkorf is niet de enige school die soms tot lesuitval moet besluiten. Op de dertien andere locaties van onderwijsorganisatie Trivium, waar De Bijenkorf onder valt, gebeurt hetzelfde. "Het is een laatste optie, maar ook zelfbescherming", zegt Van Holland. "Ik kan ook een assistent voor de groep zetten, of er zelf gaan staan, maar een directeur is ook niet zo te vervangen. Er blijft ander belangrijk werk liggen, je verschuift zo alleen het probleem."

    Echt nijpend is de situatie bij Van Holland sinds een jaar. "Er was een tijd dat ik zeker wist dat er op korte termijn iemand beschikbaar was. Dat is nu aan het veranderen." Je merkt dat de goede leraren uit de invalpool, die kunnen inspringen bij scholen in een bepaald gebied, nu zelf een vaste baan hebben, zegt de schooldirecteur. "Dus je moet steeds creatiever worden. Maar ik moet ook zorgdragen voor de rest van mijn personeel." Een lastige spagaat, blijkt steeds vaker.

    'Oké, wat ga je doen?'

    De dupe zijn de leerlingen - al vinden die een vrije dag waarschijnlijk niet erg - en hun ouders. Voor Hanneke Kommers, de moeder van de 11-jarige Alysée uit groep 7/8 van De Bijenkorf, was het vanochtend even schakelen. "Ik moest gewoon werken. Dus dan is het: oké, wat ga je doen?"

    Kommers wil geen kwaad woord kwijt over Van Holland en de rest van het schoolpersoneel. "Er wordt echt hard gewerkt om het voor niemand hinderlijk te laten zijn", zegt ze. "Er zit een enorme druk op. Het is een probleem dat je haast niet wegkrijgt."

    Dat er nu voor is gekozen om de oudste leerlingen vrij te geven, kan ze begrijpen. "Dat is de groep die het meest zelfstandig is. Het is niet leuk, maar mijn dochter redt het wel. Met kleinere kinderen moet je je werk afzeggen, dan is het effect groter." Overigens wordt geen enkel kind aan zijn lot overgelaten: wie niet meteen naar huis kan, wordt op school opgevangen.

    'Pijn verdelen'

    Met een opdrogende invalpool en onderwijzers die steeds meer worden belast, is het wachten op de volgende dag dat leerlingen noodgedwongen naar huis moeten. Maximaal twee dagen achter elkaar wil Van Holland dat toestaan. Als er dan nog geen oplossing is, moet een andere groep thuisblijven. "Dan verdelen we de pijn."

    Tot slot goed nieuws: de meester van Alysée en haar klasgenootjes is beter, morgen krijgt groep 7/8 van De Bijenkorf gewoon weer les.

    BEKIJK OOK

    Oproep aan scholen om zieke docenten niet te vervangen

    Van 'onacceptabel' tot alle begrip: Kamer verdeeld over scholenoproep

    Deel dit artikel: 

     

    handtekeningafbeelding
  • zondag 26 augustus 2018 @ 00:36
    #54
    reactie op (#53) herman_dad

    Goedemorgen, LERARENTEKORT IN ONDERWIJS, al heel lang een heet hangzijzer en elke keer weer beloven politiek en vooral de MINISTER maatregelen na verkiezingen... maar...

    Zie en lees verder art. van NU.nl

    Zondag 26 augustus 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Onderwijsbond: 'Plannen van ministers lossen lerarentekort niet op'

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 25 augustus 2018 18:44

    De ideeën die de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vrijdag lanceerden om iets te doen aan het groeiende lerarentekort, zijn volstrekt onvoldoende. Dat betoogt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

    Slob en Van Engelshoven stuurden vrijdag een brief naar de Tweede Kamer met zijn plannen om het lerarentekort aan te pakken. De ministers willen werkloze leraren weer voor de klas krijgen en parttimers aanmoedigen om meer te gaan werken.

    Ook willen ze afgestudeerde studenten sneller voor de klas krijgen een onderwijsassistenten opleiden tot leraar. Tevens moet volgens de ministers het ziekteverzuim onder leraren omlaag. Bondsvoorzitter Verheggen ziet daar niets in.

    "Er moet eenvoudig geld bij, en wel zo snel mogelijk. Om het werk weer aantrekkelijk te maken is het nodig dat leraren beter gaan verdienen en minder stress ervaren. Om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met de salarissen in het voortgezet onderwijs is nog 600 miljoen euro nodig", aldus de AOb-voorzitter.

    "Leraren verleiden meer te gaan werken, klassen nog groter maken, bevoegdheden overdragen aan stagiaires, het lost allemaal niks op en is niet goed voor de leraren of de kinderen die les krijgen." 

    'Slob moet met Prinsjesdag met meer geld komen'

    Zij vindt dat minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) al op Prinsjesdag over de brug moet komen met meer geld. "Wanneer hij dan weer begint te vertellen over zijn zorgen zonder met extra geld te komen verliest hij zijn geloofwaardigheid."

    Slob en Van Engelshoven zeiden vrijdag dat de meeste scholen aan het begin van het schooljaar voor elke klas een leerkracht lijken te hebben gevonden, maar dat ze hun hart vasthouden voor de eerste griepgolf.

    "Een minister die zich zorgen maakt over griep onder leraren, in een land waar griep elk jaar de kop opsteekt, heeft echt een probleem", aldus Verheggen.

    Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

    Door: ANP/NU.nl 108 reacties  

    Lees meer over: 

    onderwijs

     

     

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 23 juni 2018 @ 00:36
    #53
    reactie op (#52) herman_dad

    Goedemorgen, SCHOLEN MAKEN FOUTEN IN EXAMENS, eerst geslaagd EN NU DE EXAMENS ONGELDIG VERKLAARD EN OVER voor 345 leerlingen in Maastricht? Is dit terecht of moet hier dan het voordeel van de twijfel gelden, immers het is van de zotte en menselijkerwijs niet echt aanvaardbaar zo op dese manier? Ouders en uiteraard de leerlingen zelf zijn woedend en mogelijk een rechtszaak hieover? Nu is besloten dat er door de scholen PER LEERLING BEKEKEN GAAT WORDEN HOE OF WAT. Wat vindt u hierover?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS RTL-NIEUWS twitter (bronnen)

    Woede en ongeloof bij ouders en leerlingen vmbo's Maastricht

    GISTEREN, 18:22

    AANGEPAST 00:00

    BINNENLANDREGIO

    ANP

    Woede en ongeloof strijden om de voorrang bij ouders en eindexamenleerlingen van twee vmbo's in Maastricht, die vandaag te horen kregen dat ze geen diploma krijgen; ze hebben niet alle vakken afgerond en hadden daarom geen eindexamen mogen doen.

    Bij de meesten is de achterstand zo groot dat ze die voor 1 september niet kunnen wegwerken. Ze kunnen daardoor niet aan een vervolgopleiding of een baan beginnen.

    Vanavond werden ze in het congrescentrum het MECC bijgepraat door onder meer de onderwijsinspectie. De bijeenkomst verliep zeer rumoerig.

    Video afspelen

     01:36

    Teleurstelling en boosheid bij ouders en leerlingen VMBO Maastricht

    Nog geen diploma

    Een van de gedupeerde leerlingen vertelde de NOS dat hij vorig jaar was gezakt. Dit jaar gebeurde het opnieuw, maar hij hoopte na het herexamen met de baan te kunnen beginnen, die hem was aangeboden.

    De ouders van een meisje vertellen dat ze een operatie aan haar schouder tot na het examen hadden uitgesteld, zodat ze dat gewoon kon maken. Ook dat is nu voor niks geweest.

    Sommige leerlingen vieren al vakantie in het buitenland en moesten daar vernemen dat ze toch geen diploma krijgen. Anderen schamen zich dat ze de vlag en een boekentas te vroeg hebben gehesen. "Ik dacht het hele schooljaar dat ik alles op orde had. Ik had al een voorlopige cijferlijst en heb met mijn vrienden gevierd dat ik geslaagd was."

    In totaal zijn de examens van 354 leerlingen van twee locaties van het samenwerkingsverband VMBO Maastricht ongeldig verklaard.

    Zootje

    Ouders en kinderen vertellen dat het het hele jaar al een zootje was op hun school. Veel lessen vielen uit, directeuren en leraren kwamen en gingen en soms stonden er ineens inhaallessen gepland. "Ik heb vier of vijf verschillende wiskunde-docenten gehad. Het was een chaos", zegt een leerling.

    Op de bijeenkomst vertellen ouders ook dat docenten soms lukraak cijfers toekenden voor examens die niet gemaakt werden.

    Het probleem van het niet afronden, deed zich bij alle vakken voor. Toch lijkt het erop dat niemand in de gaten had dat leerlingen zo ver achterliepen dat ze niet aan de centrale examens in mei mee hadden mogen doen. Er zijn uitzonderingen.

    "Dat het een grote zooi was, hebben we constant gevoeld, de hele vier jaar dat ze daar gezeten heeft", zegt een vader. "Maar overplaatsen is ook niet zo makkelijk. We waren zo blij dat ze ervan af was. En nou is het nog een doffe ellende."

    Meerdere ouders zeggen dat ze al eerder bij de Onderwijsinspectie aan de bel hebben getrokken over de problemen op de school.

    NOS

    Voor het MECC deelde een in onderwijsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor briefjes uit, waarin een moeder schrijft dat de ouders zich moeten verenigen en juridische stappen moeten ondernemen. Het ziet ernaar uit dat ze dat gaan doen.

    De in onderwijsrecht gespecialiseerde advocaat Wilco Brussee, die elders werkt, zei tegen de NOS dat ouders en leerlingen zeker claims kunnen indienen voor vertragingsschade. De kans dat ze daarin slagen is groot.

    We vergeten alleen de regels wel eens.

     Loek de Veen, interim-directeur van de school

    De interim-directeur van de school, Loek de Veen, spreekt tegenover de regionale omroep L1 tegen dat het een rommeltje is op de vmbo-scholen. "We vergeten alleen de regels wel eens."

    Leerlingen reageren boos en teleurgesteld en de interim-directeur De Veen legt uit dat de fouten zijn gemaakt uit betrokkenheid bij die leerlingen.

    Video afspelen

     01:40

    Geen diploma voor vmbo'ers Maastricht

    Alsnog diploma halen

    De inspectie en het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bekijken of er mogelijkheden zijn om alsnog een diploma te halen. In WhatsApp-groepen van leerlingen gaat rond dat in augustus herexamens worden afgenomen. Maar voor die periode hebben veel scholieren een vakantie geboekt of een bijbaantje geregeld.

    Vanavond werden de ouders en leerlingen bijgepraat op een speciale bijeenkomst.

    BEKIJK OOK

    Maastrichtse vmbo-leerlingen mochten geen eindexamen doen: geen diploma

    Deel dit artikel: 

    © RTL

    •  Twitter
    • Facebook

      1 uur 16 minuten geleden

      Ouders overwegen rechtszaak tegen VMBO Maastricht om afgekeurde examens.

    • Veel ouders van kinderen op de VMBO Maastricht nemen een advocaat in de arm. Ze willen de school voor de rechter slepen vanwege het eindexamendebacle.
    • Dat bleek vanavond tijdens een bijeenkomst van ouders, leerlingen en schooldirectie in Maastricht. Het eindexamen van honderden vmbo'ers is ongeldig verklaard omdat resultaten van schoolexamens ontbreken.

      Woedende ouders schreeuwen tijdens informatiebijeenkomst

      De gemoederen liepen hoog op tijdens een informatieavond voor ouders van leerlingen op het VMBO Maastricht.

      ZIE OOK: Diploma Romy (16) ongeldig na fout van school: 'Iedereen is woedend'

      De besloten bijeenkomst in congrescentrum MECC in Maastricht verliep rumoerig. Volgens verschillende ouders werd er geschreeuwd en geroepen. Ook zou de politie zijn binnengekomen om een oogje in het zeil te houden.

      Uitzondering zit er niet in

      Ook de Inspectie van het Onderwijs was aanwezig. Ouders vroegen de inspectie of deze niet voor een keer een uitzondering kon maken en de examens alsnog geldig wilde verklaren. De leerlingen zijn immers de dupe van fouten die door de school zijn gemaakt. Maar dat zit er niet in.

      De mogelijkheden om het diploma alsnog te halen, worden per leerling bekeken, aldus de inspectie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat leerlingen eerst een aantal schoolexamens alsnog moeten maken. De inspectie hoopt dat hier in de loop van volgende week duidelijkheid over komt.

      'Alsof iemand een mes in mijn rug steekt'

      Gedupeerde leerlingen uitten hun grote teleurstelling. "Ik heb hier zo hard voor gewerkt. En nu dit", zei Chelsea Essers (16). "Dit doet pijn. Alsof iemand met een mes in mijn rug steekt." Ramon Nelissen (17) had over vier dagen op zijn nieuwe stageplek moeten beginnen. "Dat gaat dus niet door", zei hij. "Ik had alles al gepland voor mijn opleiding tot automonteur. Nu weet ik niet meer waar ik aan toe ben."

      Noella Janssen (16) zegt al twee jaar geen mentor meer gehad te hebben. "Al die tijd kreeg ik geen fatsoenlijke lessen. Als er iets fout ging, gaven de docenten ons steevast de schuld. Wij wisten niet dat de school fout zat. En nu dit."

      Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waar de school onder valt, wilde vanavond niet reageren.

      Meer op rtlnieuws.nl:
      Honderden examens ongeldig verklaard door fout van school

      ANP

     

     

    Gewijzigd op 2019-02-28 01:03:12
    handtekeningafbeelding