Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2095 keer bekeken

'RANSOMEWARE' en DREIGING van aanval op

  • zondag 26 december 2021 @ 00:18
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg: KAMER VAN KOOPHANDEL HAALT ALLE INTERNETSITES OFFLINE tot maandagochtend in ieder geval ivm het grote datalek waarvoor gewaarschuwd werd. 

    Cyberwaakhond waarschuwt voor gevaarlijk beveiligingslek

    Zie het art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE •TECH • VANDAAG, 12:41 • AANGEPAST VANDAAG, 14:51

    Kamer van Koophandel haalt site offline om wereldwijd beveiligingslek

    De Kamer van Koophandel heeft zijn website en allerlei online diensten offline gehaald vanwege het grote beveiligingslek dat onlangs werd ontdekt. Pas maandagochtend komt alles weer online.

    Het lek zit in een tot voor kort vrij onbekend softwarepakket met de naam 'Log4j', dat wereldwijd massaal blijkt te worden gebruikt en bedoeld is om logboeken bij te houden. De software registreert bijvoorbeeld welke gebruikersnamen er op een website inloggen en wanneer.

    Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, heeft begin deze week gewaarschuwd dat de feestdagen mogelijk gebruikt worden om de systemen binnen te dringen. Daarom vindt de KvK het "verstandig om de digitale dienstverlening in ieder geval gedurende de kerstdagen tijdelijk offline te halen". Ook omdat de instelling beschikt over veel privégegevens en bedrijfsinformatie en bovendien samenwerkt met andere partijen "die niet altijd 100 procent zekerheid kunnen geven gezien de kwetsbaarheid in Log4j".

    Volgens de KvK zijn er sinds de eerste waarschuwing van het NCSC op 10 december meteen maatregelen genomen en zijn alle updates en patches geïnstalleerd. Maar er worden nog steeds nieuwe kwetsbaarheden gevonden in Log4j, waardoor bedrijven en organisaties ook tijdens de feestdagen alert moeten blijven, stelt het NCSC.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 13 december 2021 @ 00:53
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, WAARSCHUWING: CYBERWAAKHOND DEELT LIJST MET APPS DIE KWETSBAAR ZIJN VOOR HACKERS. Dit ingevolge ook de waarschuwing gisteren al voor een grote ransomware-aanval op allerlei (overheids)bedrijven aanstaande?

    Cyberwaakhond waarschuwt voor gevaarlijk beveiligingslek

    Zie het art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    UPDATE 17-12-21:

    UPDATE 16-12-21:

    UPDATE 14-12-21:

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ANP

    NOS NIEUWS • TECH • GISTEREN, 22:20

    Cyberwaakhond deelt lijst met apps die kwetsbaar zijn voor hackers

    Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een lijst gedeeld met apps die kwetsbaar zijn voor hackers. De vrees is dat hackers de apps zullen aanvallen met gijzelsoftware. Dat is software waarmee ze netwerken blokkeren en gegevens stelen. Als tegenprestatie eisen ze losgeld.

    De apps op de lijst zijn kwetsbaar doordat ze met Log4j werken. Dat is software die bedrijven en instellingen wereldwijd gebruiken voor het bijhouden van digitale logboeken. Door een lek in Log4j kunnen hackers gemakkelijk bedrijfssystemen binnendringen.

    Het NCSC waarschuwde gisteren al voor het datalek in Log4j. Als hackers de systemen aanvallen, kan vitale infrastructuur kan worden geraakt, waaronder de financiële markt, spoorwegen en internetproviders.

    De lijst is nog niet volledig en moet aangevuld worden. Het NCSC roept bedrijven en instellingen op om aanvullende informatie te delen, bijvoorbeeld over de versie van Log4j die zij gebruiken. Ook heeft het centrum een stappenplan online gezet voor bedrijven. Hierin staat wat ze kunnen doen om hun systemen te beschermen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-17 09:05:02
    handtekeningafbeelding
  • maandag 20 september 2021 @ 00:18
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, RANSOMWARE, GIJZELSOFTWARE, OVERHEID WIL DAT BEDRIJVEN STOPPEN MET BETALEN LOSGELD, ook VERZEKERINGSBEDRIJVEN wordt dit gevraagd. Het blijkt dat steeds meer bedrijven gewoon betalen, anders ligt het bedrijf ook plat met alle gevolgen, maar DAN HOUDT HET NIET, NOOIT OP!? Het is ook een steeds groter wordend maatschappelijk en juridisch probleem, de criminaliteit is al verplaatst naar internet. Want de gewone Banken(kantoren) zijn er niet meer en indien geen geld meer in huis, en dus meer overvallen op particulieren, middenstand en CYBERCRIME....  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 15:56 • AANGEPAST VANDAAG, 17:23

    Overheid in actie tegen betalen van losgeld aan ransomware-criminelen

    NOS

    De overheid zit in zijn maag met bedrijven die losgeld betalen aan ransomware-criminelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt onder meer de mogelijkheden om verzekeraars te verbieden om losgeld te vergoeden. Dat melden bronnen aan de NOS.

    Als een bedrijf wordt platgelegd door een ransomware-aanval, kan een verzekeraar er nu voor kiezen om het losgeld te vergoeden zodat de ondernemer snel weer aan de slag kan. Dat is in veel gevallen goedkoper dan wanneer een bedrijf een paar weken stil ligt en de verzekeraar die kosten moet vergoeden. Eerder zei minister Grapperhaus liever niet te zien dat verzekeraars losgeld betalen.

    "We onderzoeken hoe we losgeldbetalingen kunnen verminderen", bevestigt een woordvoerder van het ministerie. "Daarover hebben we nog geen besluit genomen."

    Waarom alleen betalingen door verzekeraars aan banden zouden worden gelegd, en niet alle losgeldbetalingen, is onduidelijk; het ministerie heeft vragen daarover niet beantwoord.

    Vreemd, verbied losgeldbetalingen dan voor alle bedrijven

    Cybercrime-verzekeraar Yasin Chalabi

    Yasin Chalabi van verzekeraar Hiscox, die ook cybercrime-verzekeringen aanbiedt, vindt die keuze vreemd. "Verbied losgeldbetalingen dan voor alle bedrijven, want de meeste bedrijven hebben geen verzekering."

    Het Verbond van Verzekeraars is ook kritisch: "We snappen het politieke sentiment, maar men moet niet over één nacht ijs gaan." Niet mogen betalen kan namelijk grote gevolgen hebben en kan bedrijven in gevaar brengen.

    Criminele ecosysteem

    Bij een ransomware-aanval wordt een bedrijf platgelegd totdat er geld wordt betaald aan de aanvallers. Daarbij gaan ze geniepig te werk: ook back-ups worden vaak uit de lucht gehaald, waardoor herstel moeilijk of zelfs bijna onmogelijk is.

    Als geen enkel bedrijf losgeld zou betalen, zou het voor criminelen niet zinvol zijn om bedrijven aan te vallen, is de gedachte. "De betalingen houden het criminele ecosysteem in stand", zegt hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels.

    Hoe werkt een ransomware-aanval eigenlijk? In deze video leggen we het je uit:

    1:58 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

    Ook kunnen de criminelen het geld dat ze verdienen gebruiken voor nieuwe aanvallen. "Wij zien in onderzoeken dat het geld dat door het ene slachtoffer wordt betaald, direct wordt geïnvesteerd in infrastructuur en middelen", zegt Matthijs Jaspers van de ransomware-taskforce van de politie.

    "We zouden graag zien dat slachtoffers niet betalen, maar we zien dat het soms tóch gebeurt omdat het goedkoper is dan alle herstelwerkzaamheden."

    Betalen

    Hoe vaak bedrijven betalen, is niet bekend. Beveiligingsexpert Frank Groenewegen van Deloitte, die gehackte bedrijven bijstaat, zegt dat het in zijn ervaring in zes op de tien de gevallen gebeurt.

    Uit onderzoek van verzekeraar Hiscox blijkt ook dat 58 procent van de succesvol aangevallen bedrijven betaalt. Dat onderzoek ging onder meer over Nederland; specifieke cijfers over de Nederlandse situatie zijn niet bekend.

    Ook de politie heeft geen exacte cijfers. "We zien alleen het topje van de ijsberg, omdat bedrijven uit angst voor reputatieschade vaak geen aangifte doen."

    Ondernemers of instellingen die het losgeld betalen, willen vaak niet in de publiciteit, uit angst voor diezelfde reputatieschade of om opnieuw doelwit te worden. Een van de weinige bekende Nederlandse gevallen is de Universiteit Maastricht, die de aanvallers 200.000 euro betaalde. Een van de bekendste voorbeelden is de Braziliaanse vleesverwerker JBS, die de aanvallers 11 miljoen dollar betaalde.

    "Soms hebben ze geen andere keuze", zegt Groenewegen. "In de meeste gevallen die ik zie, zien ondernemers echt geen andere optie." De gevallen waarbij losgeld wordt betaald uit een zakelijke afweging - herstel is wel mogelijk, maar duurder - zijn volgens hem zeldzamer.

    "Ik heb veel bedrijven bijgestaan waar echt alle data weg was. Die hebben dan de keuze: betalen, of weken tot maanden bezig zijn met herstellen en soms zelfs failliet gaan."

    Bestanden gelekt

    Intussen zetten aanvallers steeds meer druk op bedrijven om wél te betalen. Niet alleen de bedrijfsnetwerken worden versleuteld, de aanvallers stelen ook gegevens van medewerkers en klanten. Die publiceren ze vervolgens als bedrijven weigeren te betalen.

    Het overkwam ROC Mondriaan, een MBO-scholengemeenschap in de regio Den Haag met 25.000 studenten. Op internet zijn nu interne documenten te zien, zoals de personeelsdossiers van leraren, gemelde klachten en financiële stukken.

    "De aanvallers eisen vier miljoen euro", zegt Hans Schutte, de voorzitter van de raad van bestuur. "Dat is natuurlijk absurd veel geld."

    Ondanks de gelekte documenten heeft de organisatie ervoor gekozen om niet te betalen. "We hebben nooit betaling overwogen. Principieel hebben we gezegd: wij betalen niet."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-09-20 00:19:50
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 14 juli 2021 @ 08:30
    #15
    reactie op (#14) herman_dad

    Goedemorgen, RUSSISCHE 'HACKGROEP' INEENS VERDWENEN, 2 weken geleden was er een grote RANSOMWARE AANVAL VANUIT DIE HOEK die vele bedrijven in de VS en ook in de EU platlegden en gechanteerd werden. Heeft Rusland toch geluisterd naar de oproep van VS president Biden om dit te doen stoppen of was het vanuit de Russische overheid zelf?? 'Cyberoorlog' pur sang dus?   Biden tegen Poetin: 'Kom in actie tegen cyberaanvallen'

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 20:38

    Website Russische hackersgroep REvil verdwenen

    Enkele dagen na een oproep van de Amerikaanse president Biden aan Rusland om op te treden tegen hackers, zijn de websites van de in Rusland gevestigde hackersgroep REvil verdwenen. Het is onduidelijk of de hackers offline zijn gehaald.

    Vorige week vroeg Biden de Russische president Poetin om agressiever op te treden tegen Russische cybercriminelen. De oproep kwam na meerdere cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven en kritieke infrastructuur zoals stroomvoorziening, toegang tot internet, drinkwater en betalingsverkeer.

    Cryptomunten

    REvil, een afkorting van Ransomware evil, of hackers die banden hebben met REvil, worden verantwoordelijk gehouden voor de aanval. Computersystemen van zo'n 1500 bedrijven werden platgelegd. De hackers eisten 70 miljoen dollar aan cryptomunten voor het vrijgeven van de bestanden.

    Vandaag werd duidelijk dat de betalingsportal en het blog van REvil verdwenen zijn. Het is onduidelijk of de hackers offline zijn gehaald of dat er iets anders aan de hand is. Het gebeurt wel vaker dat hackers sites uit de lucht halen om bijvoorbeeld onder een andere naam verder te gaan.

    Bedrijven betalen miljoenen aan internetcriminelen om hun gegijzelde bestanden vrij te geven. In deze video leggen we je uit welke illegale techniek dit veroorzaakt:

    1:58  Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-15 08:22:33
    handtekeningafbeelding
  • zondag 04 juli 2021 @ 00:17
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, ZEKER 200 BEDRIJVEN VS GETROFFEN DOOR RANSOMWARE, OOK IN NL EEN AANTAL, en elders op de wereld. Mogelijk zijn Russisiche hackers hiervoor verantwoordelijk? Een uitvloeisel van een 'cyberoorlog'?  

    Het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag roept bedrijven die gebruikmaken van VSA op dat uit te schakelen. Volgens het NCSC wordt het product veel gebruikt door beheerpartijen, die ICT-steun verlenen aan andere bedrijven.

    Zie het art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    Een ransomware-aanval met het Petya-virus in 2017 ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 03:04 • AANGEPAST VANDAAG, 08:38

    Zeker 200 bedrijven getroffen door grote ransomware-aanval

    Zeker tweehonderd Amerikaanse bedrijven zijn slachtoffer geworden van een grote ransomware-aanval. Het lijkt erop dat de aan Rusland gelieerde REvil-groep achter de aanval zit, zegt beveiligingsbedrijf Huntress Labs. Diezelfde groep wordt door de FBI verantwoordelijk gehouden voor de aanval op de Braziliaanse vleesverwerker JBS twee maanden geleden.

    Bij zo'n aanval met gijzelsoftware worden computersystemen door criminelen platgelegd totdat het getroffen bedrijf losgeld betaalt. Vermoedelijk is de aanval begonnen bij Kaseya, een bedrijf dat ICT-beheersoftware levert.

    Bedrijven betalen miljoenen aan internetcriminelen om hun gegijzelde bestanden vrij te geven. In deze video leggen we je uit welke illegale techniek dit veroorzaakt:

    1:58 Zie video in oorspronkelijke artikel  

    Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

    Er zou een probleem zijn met het product VSA, dat wordt gebruikt voor beheer op afstand. De aanvallers hebben hun aanval opgezet door software te misbruiken die is bedoeld om ICT-systemen te beheren. ICT-bedrijven gebruiken die software, VSA, om de computers van hun klanten te beheren. Bij meerdere van die ICT-bedrijven zou nu zijn ingebroken, waarna hun klanten de dupe waren. Zeker is dat nog niet, maar gebruikers wordt geadviseerd om hun servers waarop VSA draait direct uit te zetten.

    Het lijkt erop dat de aanvallers een frauduleuze update voor VSA hebben uitgerold, die het na installatie voor hen mogelijk maakte om in te breken. Zo'n supply chain-aanval werd eerder gebruikt om in te breken bij Amerikaanse overheidsinstellingen. Ook de aanval op de Rotterdamse haven in 2016 begon met zo'n aanval.

    In potentie 'verwoestende aanval'

    Het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag roept bedrijven die gebruikmaken van VSA op dat uit te schakelen. Volgens het NCSC wordt het product veel gebruikt door beheerpartijen, die ICT-steun verlenen aan andere bedrijven.

    Dit is dan ook in potentie een "kolossale en verwoestende" aanval, schrijft de topman van Huntress Labs. "Kaseya levert wereldwijd aan grote en kleine bedrijven, dus ieder bedrijf kan dan ook doelwit zijn." Vermoedelijk is de timing ook niet toevallig: in het weekend van Fourth of July, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zijn veel ICT-afdelingen van bedrijven onderbemand.

    Het Zwitserse beveiligingsbedrijf Kudelski Security spreekt van "een van de ingrijpendste aanvallen die we ooit hebben gezien". Het losgeld dat geëist wordt, kan bij sommige bedrijven oplopen tot 5 miljoen euro.

    Beveiligingsonderzoeker Mark Loman van Sophos laat weten dat ook Nederlandse bedrijven aangevallen zijn. Het gaat om in ieder geval twee klanten van zijn beveiligingsbedrijf, in Amsterdam en Hellevoetsluis. Hoewel de bedrijven succesvol werden aangevallen, zijn hun bestanden niet op slot gezet, omdat ze anti-ransomwaresoftware hadden draaien.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-04 00:21:47
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 29 juni 2021 @ 00:35
    #13

    Goedemorgen, NCTV: DREIGING RANSOMWARE IS OOK BEDREIGING NATIONALE VEILIGHEID. Ook overheidsdiensten kunnen en WORDEN er ook door getroffen waardoor vitale website's platgelegd kunnen worden.

    Zie het art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • TECH • GISTEREN, 15:00

    NCTV: ransomware is bedreiging voor nationale veiligheid

    Recent waren kaas- en olieleveranties in gevaar door ransomware NOS

    Ransomware is inmiddels zo'n groot probleem geworden dat de nationale veiligheid in gevaar is. Daarvoor waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Belangrijke onderdelen van de infrastructuur zouden kunnen uitvallen, als ze door ransomware-aanvallers worden gekraakt.

    Dat gebeurde onlangs in de Verenigde Staten, toen een grote megapijpleiding werd gehackt. Ook een groot internationaal vleesbedrijf kampte met een ransomware-aanval en in Nederland was een vervoerder getroffen, wat onder meer leidde tot een tijdelijk tekort aan kaas in de supermarkten.

    Een ransomware-aanval zou er volgens de NCTV in de toekomst voor kunnen zorgen dat een deel van de Nederlandse Rijksoverheid uit de lucht is, of dat belangrijke vitale processen zoals internettoegang of het banksysteem niet meer kunnen worden aangestuurd.

    Nederland kreeg daarvan eind vorig jaar een voorproefje toen de gemeente Hof van Twente werd platgelegd, maar de landelijke overheid en de kritieke infrastructuur zijn vooralsnog gespaard gebleven. De NCTV wijst er echter op dat in de Verenigde Staten federale overheidsinstellingen en de energiesector al zijn getroffen.

    Bedrijven betalen miljoenen aan internetcriminelen om hun gegijzelde bestanden vrij te geven. In deze video leggen we je uit welke illegale techniek dit veroorzaakt:

    1:58 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

    Ook het midden- en kleinbedrijf heeft veel te vrezen van ransomware, waarschuwt de instantie in het jaarlijkse rapport Cybersecuritybeeld Nederland. Dat het steeds makkelijker wordt om ransomware-aanvallen op te zetten, zorgt ervoor dat ransomware voor mkb'ers inmiddels een plaag is, zegt de NCTV. Criminelen zonder al te veel technische kennis kunnen aanvallen uitvoeren doordat ze kant-en-klare tools kunnen kopen van andere criminelen die die expertise wél hebben.

    Wereldwijd loopt de schade in de miljarden, denkt de organisatie. De Nederlandse schade is moeilijk te becijferen. De aanvallers zijn lastig aan te pakken, want die bevinden zich vaak in het buitenland.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 03 februari 2018 @ 06:59
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, daarin hebben wij dan toch een streepje voor... op het internet dan. Maar wees alert, ook veel DDOS aanvallen op banken en andere vitale delen van de maatschappij die alles plat kunnen leggen melden ook de media? Zie elders ook op de forums van de nieuwsclubs.

    Zie het art. van NU.nl: 

    Nederland aan kop in Europa op gebied van internettoegang 

    Foto: Consumentenbond

    Gepubliceerd: 03 februari 2018 02:07Laatste update: 03 februari 2018 02:23

    • Van de 28 Europese landen telt Nederland het meeste aantal huishoudens met toegang tot internet. In 2017 had 98 procent van de Nederlandse huishoudens thuis internet.

    Het Europees gemiddelde van huishoudens met internettoegang lag op 87 procent, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

    Naast Nederland behoren Luxemburg en Denemarken (97 procent) en Finland en Zweden (95 procent) tot de kopgroep van landen met de meeste huishoudens met een internetaansluiting. In 2015 had 96 procent van de huishoudens in Nederland een internettoegang.

    Vrijwel alle Nederlanders hebben thuis een breedbandverbinding, namelijk 98 procent van de huishoudens. In de rest van Europa ligt dat gemiddelde op 85 procent.

    Mobiel internet

    Nederland gaat in Europa samen met Zweden aan kop als het gaat om internetgebruik met mobiele apparaten, buitenshuis of buiten het werk. Gemiddeld 87 procent van de bevolking maakte in 2017 gebruik van mobiel internet. Dat was vijf jaar geleden nog 55 procent in Nederland.

    Door: NU.nl

    EN OOK VAN RTL NIEUWS, Twitter, de waarschuwing van experts:

    02 februari 2018 17:40

    Experts: DDoS-aanvallen kunnen Nederlands internet platleggen

    •  

    Experts: DDoS-aanvallen kunnen Nederlands internet platleggen

    Heel veel datastromen gaan via de AMS-IX, ons belangrijkste internetknooppunt. 

    © RTL/Chris Koenis

    Met een grote DDoS-aanval kun je het Nederlandse internet grotendeels platleggen. Daarvoor waarschuwen experts, die vinden dat Nederland een 'deltaplan voor DDoS-aanvallen' moet krijgen.

    Zonder een 'gedegen rampenplan' zijn de gevolgen niet te overzien, zegt  Aiko Pras, hoogleraar Internet Security aan de Universiteit Twente (UT), tegen RTL Nieuws. 

    Naast dat je niet meer kunt browsen en whatsappen, kan een grote DDoS-aanval allerlei met internet verbonden apparaten platleggen, zoals pinautomaten in winkels, sommige bruggen en zelfs delen van het elektriciteitsnetwerk. Zo'n aanval zou voor een 'ontwrichting van de samenleving' kunnen zorgen.

    Pras waarschuwt specifiek voor het gevaar van zogeheten botnets, een netwerk van geïnfecteerde apparaten. Onder andere onveilige internetcamera's uit China kunnen volgens de hoogleraar door hackers worden overgenomen om DDoS-aanvallen uit te voeren. "Ik schrik van hoe makkelijk dat is", zegt hij.

    Beangstigend

    Verschillende beveiligingsexperts delen de zorgen van Pras. "Het is zeker een reëel scenario dat een groot deel van het Nederlandse internet kan worden platgelegd", zegt Erik de Jong, hoofdonderzoeker bij Fox-IT. "Dat is best beangstigend."

    Volgens De Jong is zo'n zware DDoS-aanval technisch gezien mogelijk, je moet er dan alleen voldoende motief voor hebben. "Met de juiste mensen en technische capaciteit kun je zo'n aanval uitvoeren", zegt hij. "Maar je moet wel van goede huize komen. Een paar amateurs lukt zo'n aanval niet."

    'Deltaplan voor DDoS'

    Volgens de experts is er geen nationaal plan om een dergelijk grote DDoS-aanval af te slaan. En dat is een probleem, meent De Jong: "Dit soort aanvallen zullen niet vaak gebeuren, maar de impact kan enorm zijn. Daarom moet je juist een plan samenstellen."

    De Jong noemt als voorbeeld het deltaplan: "Dat plan hebben we niet omdat we elke week een overstroming verwachten. Maar als het een keer gebeurt dan weet je wat je moet doen."

    Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stelt in een reactie tegen RTL Nieuws dat het kabinet metmaatregelen tegen DDoS-aanvallenkomt. Bedrijven die deel uitmaken van onze vitale infrastructuur worden verplicht om cyberaanvallen voortaan te melden, zodat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hen tijdens zo'n aanval kan helpen.

    Internetknooppunt

    Experts noemen de AMS-IX, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, als een mogelijk doelwit. De AMS-IX heeft een beveiligingssysteem tegen DDoS-aanvallen, vertelt technisch directeur Henk Steenman. Daar wordt gebruikgemaakt van NaWas, een systeem dat DDoS-aanvallen registreert en vervolgens omleidt. 

    Bedrijven en organisaties die op de AMS-IX zijn aangesloten kunnen gebruikmaken van NaWas als zij last hebben van DDoS-aanvallen. Volgens Steenman wordt er 'redelijk veel' gebruikgemaakt van NaWas. 

    Pubers 

    In 2015 slaagden vijf pubers erin om twee avonden lang Ziggo en KPN aan te vallen, waardoor miljoenen Nederlanders zonder internet kwamen te zitten. Volgens de politie wilden de jongens laten zien dat zij tot 'grote dingen' in staat zijn.

    Inmiddels is er nu ook een duidelijke strafmaat voor het uitvoeren voor een DDoS-aanval. Voor een aanval met 'beperkte impact' kun je 60 tot 90 uur taakstraf krijgen, op zwaardere aanvallen staat een gevangenisstraf. 

    ​Lees op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2018-05-30 12:28:31
    handtekeningafbeelding
  • zondag 14 oktober 2012 @ 20:59
    #11
    reactie op (#10) Gotspe

    Goede avond allen zeker ook dat nog:

    camera_43130b.jpeg  Foto: Archief Justitiele Dwalingen-Politieke blunders / ANP.

    Overal hangen ze tegenwoordig, de beveiligingscamera's. Om de gestelde vraag te beantwoorden het is in zekere zin ook wel goed voor de veiligheid, althans het 'GEVOEL VAN' ? Ik denk ook hierin echter weer een tegenstijdigheid soms hangen of zijn ze op plaatsen waarvan je denkt 'moet dat nu'?

    Ik denk dat meer mensen dat gevoel hebben van een zekere 'tegenstrijdigheid hierin'? Je weet dat het goed is maar toch voel je jezelf soms ook 'bekeken' weer? Zeg ik het zo goed?

    Een goede werkweek vanaf morgen, maandag al weer.        

    Gewijzigd op 2018-05-30 12:29:01
    handtekeningafbeelding
  • zondag 14 oktober 2012 @ 19:23
    #10
    reactie op (#9) Maltezer

    Goede avond. Het was inderdaad een eenling gaan ze vanuit maar je weet nooit. Overal ben je tegenwoordig te volgen, buiten nog alle electronica en computer- registratiesystemen hangen ook echt overal tegenwoordig (beveiligings)cameras in elk winkelcentrum, hoeken van straten, in particuliere omgevingen en noem maar op. Hoe denken de leden daarover, vindt u dit goed voor de veiligheid of juist té veel die cameras maar je hebt het soms geeneens meer in de gaten?

  • zondag 14 oktober 2012 @ 11:53
    #9

    Hallo allemaal, we zijn er nog 95.gif


    Anonymous heeft gisteren verklaard dat ze niets met deze dreiging van doen hadden en dat dit inderdaad om 1 of andere gek gaat die het de wereld in heeft geslingerd.


    En ik ben het helemaal eens met Vomie wat de privacy betreft..


    Mensen maken zich maar druk over hun zogenaamde privacy terwijl iedereen die hoe dan ook bewust of onbewust gebruik maakt van digitale diensten hun gegevens allang uit handen heeft gegeven.
    Denk hierbij maar aan simpele dingen zoals, je i.d-kaart waar je je vingerafdruk moest afstaan en vervolgens ergens in een database bewaard blijven. Ook de o.v- kaart waar je gegevens op de chip worden geregistreerd.


    Als je iets koopt in een web/of electronica winkel worden gegevens ook bewaard op computers voor je garantie, met daarin wat je hebt gekocht, wanneer,..je naam en woonplaats incl. je telefoonnummer graag, en ga zo maar door.
    Gisteren ook weer in Kassa aandacht voor het Elektroniche pattienten dossier,... wel of niet en wat zijn de voor en de nadelen.

    Mensen.., ongemerkt zijn al je gegevens waar dan ook wel ergens opgeslagen en zelfs met je mobiele telefoon/navigatie systemen ben je te volgen.