Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

5906 keer bekeken

INTERNETBANKIEREN fraude, 'WITWASSEN' o.a. Abn/Amro

 • dinsdag 31 januari 2023 @ 00:09
  #31
  reactie op (#28) herman_dad

  Goedemorgen, VEEL MENSEN, VAAK OUDEREN MAAR OOK ANDEREN, EEN RUIM 2,5 MILJOEN HEBBEN PROBLEMEN MET DIGITAAL BANKIEREN (INTERNET) en andere digitale handelingen ook met betalingen. Zij worden bijna niet geholpen tenzij door een bekende soms maar ook een probleem voor al deze mensen, veel BANKENKANTOREN ZIJN GESLOTEN, BESTAAN NIET MEER als zodanig,,,, Weer meer openen? En zie ook in dit forum bij GELD, CONTANT GELD MOET BLIJVEN.... ook daarvoor dus o.a. buiten nog dat velen niet anders kunnen, geen geld op de rekening (genoeg) meer na de vaste lasten...

  Een groot maatschappelijk en soms juridisch probleem vaak,  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 03-02-23 09.00 uur: EN OOK DIT PROBLEEM DITMAAL ING-BANK, maar iedere Bank kan dit... CONTANT GELD MOET DUS BLIJVEN!! Velen zeiden het ook al, want pinnen ging lang niet altijd en houdt CONTANT geld achter en zelfs altijd wat 'op zak'! 

  ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 14:29

  DNB: 2,6 miljoen mensen worstelen met digitale betaalwereld

  Naar schatting zo'n 2,6 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met online betalen en andere online bankzaken. Ruim een op de zes mensen heeft hierbij hulp nodig, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport. De betaalsector wordt aangespoord tot actie.

  De groep die worstelt om zelfstandig bankzaken te doen, is volgens DNB groot en divers. Het zijn bijvoorbeeld ouderen en laagopgeleiden. Een lichamelijke of geestelijke beperking leidt ook sneller tot problemen met internetbankieren.

  Verdriet

  Een groep van zo'n 400.000 mensen laat hun online bankzaken volledig over aan anderen. Zij zijn afhankelijk van hun partner, vrienden of familie. Schaamte, machteloosheid, woede, gevoelens van minderwaardigheid of verdriet kunnen volgens DNB het gevolg zijn van deze afhankelijkheid.

  Dit soort emoties leeft ook bij mensen die slechts een deel van hun bankzaken niet zelf kunnen doen. Sommigen vinden het moeilijk dat ze op anderen moeten vertrouwen, zo blijkt volgens DNB uit de interviews.

  De grootste problemen doen zich voor bij zaken als: het openen van een nieuwe bankrekening, het installeren van internetbankieren op de smartphone, of het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Andere knelpunten zijn de bediening van apparaten en onduidelijke of slecht leesbare instructies.

  Doordat jullie kantoren sluiten ben ik altijd genoodzaakt om naar een bekende te gaan en velen hebben tegenwoordig geen tijd meer.

  Citaat van deelnemer aan het onderzoek

  Er is een grote behoefte aan hulp bij deze zaken. En dan niet van een chatbot, maar van een medewerker. Het lastige is dat de afgelopen jaren vele bankfilialen zijn gesloten. In 2011 waren er nog 2654, eind 2021 nog maar 726.

  Als gevolg daarvan moeten mensen steeds verder reizen voor een-op-eencontact met een bankmedewerker. Tot frustratie van mensen die niet alleen durven of kunnen internetbankieren.

  "Ik kan het niet, ik ben bang dat ik fouten maak en dat het geld naar de verkeerde kant gaat", wordt iemand die geboren is in Marokko geciteerd. "Doordat jullie kantoren sluiten ben ik altijd genoodzaakt om naar een bekende te gaan en velen hebben tegenwoordig geen tijd meer."

  Extra hulp

  Volgens DNB erkennen banken de problemen van hun klanten. Sommige banken geven groepslessen in internetbankieren, of er zijn financiële zorgcoaches die langskomen bij klanten of servicepunten.

  Volgens DNB verschilt het aanbod van dit soort ondersteuning per bank. Bovendien zijn de maatregelen vaak onvoldoende bekend bij klanten. Daarom wordt er opgeroepen deze informatie zo duidelijk mogelijk beschikbaar te maken. Verder wordt ook meer gebruik geadviseerd van afbeeldingen, ondertiteling en informatie in verschillende talen.

  Ontnuchterend

  Het rapport geeft volgens belangen- en consumentenorganisaties een ontnuchterend beeld. "Het DNB-rapport maakt korte metten met het idee dat vooral ouderen moeite hebben met digitaal bankieren en dat dat probleem in de loop der jaren vanzelf verdwijnt." Ze roepen de banken met klem op de adviezen uit te voeren, schrijft de Consumentenbond.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2023-02-03 08:33:38
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 24 september 2022 @ 00:18
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, WITWASSEN vervolg HET KABINET WIl HET ONDERZOEK DAARNAAR VERFIJNEN? Het is de grooste misstand in en binnen het financiele, monetaire systeem wereldwijd zelfs,,,, Maar of dit alles zal helpen is nog maar de vtraag het is al te diep geworteld in de gehele maatschappij? Inherrent aan de MARKTWERKING... 

  EN ER KOMEN KLANTENONDERZOEKEN?? Nieuwe toeslagenaffaire en juridische dwalingen in de maak??

  Zie en lees verder art. NOS-Nieuws Twitter (bron)

  UPDATE 13-10-22 09.00 uur: ATTENTIE HIERVOOR BENT U ZELF... OF KENT U IEMAND DIE.... Velen hebben geld nodig, heden helemaal...? Delen op andere social media of anderzins mag!!!!

  ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 16:00

  Kabinet wil aanpak witwassen verfijnen

  Het kabinet wil bij de aanpak van witwassen het toezicht op notarissen, advocaten en aanbieders van cryptodiensten verbeteren. Tegelijk moet het voor individuele bedrijven met een hoog witwasrisico juist makkelijker worden om een bankrekening te openen.

  De ministers Kaag van Financiën en Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijven aan de Tweede Kamer dat er al allerlei regels zijn om het witwassen van grote sommen geld via schimmige constructies tegen te gaan en dat "de basis op orde is". Uitgangspunt is dat bedrijven in het financieel-economisch verkeer hun klanten goed kennen, dat ze weten met wie ze zaken doen en dat ze voorkomen dat ze worden gebruikt door criminelen.

  Klantenonderzoek

  Het gaat daarbij onder meer om banken. Ook voor niet-financiële instellingen, zoals notarissen, advocaten en crypto-aanbieders, zijn er verplichtingen, maar die wil het kabinet aanscherpen. Ook zij zullen voortaan een klantenonderzoek moeten doen. "De aanpak van witwassen staat bij dit kabinet hoog op de prioriteitenlijst", benadrukken de ministers.

  Het kabinet erkent dat de strenge regels ook onbedoelde gevolgen kunnen hebben. Zo krijgen mensen vaak met hoge financiële drempels te maken, alleen maar omdat ze in een bepaalde sector werken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen bankrekening openen. Voorbeelden daarvan zijn sekswerkers en autohandelaren. Kaag en Yesilgöz willen dat de focus wordt verplaatst van een hele sector naar een individuele afweging.

   

   

  Gewijzigd op 2022-10-13 08:30:29
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 14 september 2022 @ 07:56
  #29

  Goedemorgen, WITWASSEN: GROOT ONDERZOEK IN HET JUMBO-CONCERN, OOK FRITS van EERD CEO, vermoedelijk aangehouden en bekend van ook veel sponsoring sport, o.a MOTORSPORT, F1, VERSTAPPEN EN DE JUMBO WIELERPLOEG. Onder meer vermoedelijke spil EEN OUD MOTORCOUREUR EN PLOEGLEIDER. Er worden geen vragen beantwoord door FIOD en OM en onduidelijk wie er echt in de problemen zit. Negen mensen aangehouden en de woning van Van Eerd vandaag ook langdurig doorzocht. Niet bekend of Van Eerd is gearresteerd maar hij is niet thuis geweest bij het avondeten en 'beantwoord vragen' (JINEK, vanavond) dat wil ook niet zeggen of hij zelf actief betrokken is geweest.    

  Zie en lees verder art. NOS-Nieuws Twitter (bron)

  UPDATE 08-03-23 09.00 uur: 

  UPDATE 24-11-22 09.00 uur: Hoofdverdachte ook vrijgelaten, nu wachten op het strafproces.

  UPDATE 30-09-22 09.00 uur: 

  UPDATE 18-09-22 17.00 uurVan Eerd weer vrij maar blijft nog verdachte. Alleen de hoofdverdachte blijft nog vastzitten.

  UPDATE 16-09-22 23.00 uur: Van de 8 mensen die vast zaten zijn er door de rc 5 vrijgelaten en 3 blijven nog in hechtenis waaronder Van Eerd en de hoofdverdachte in de zaak. 

  UPDATE 15-09-22 23.00 uur: Vandaag horen we meer, de verdachten zullen wel voor de rechter-commissaris worden voorgeleid? 

  UPDATE 14-09-22 17.00 uur: Gisteravond al een sterk vermoeden, maar vandaag zeker, ook topman Van Eerd hoort bij de 9 verdachten. Het lijkt erop dat de verdachte zaken zich vooral in de sponsoring van de (motor)sport hebben afgespeeld? 

  Meesters Multi Media

  NOS Nieuws•Gisteren, 09:56•Aangepast gisteren, 16:34

  Witwasonderzoek: inval bij woning Jumbo-topman Van Eerd, 9 aanhoudingen

  De politie en de FIOD zijn vanochtend een woning in Heeswijk-Dinther binnengevallen. Het gaat om de woning van Jumbo-topman Frits van Eerd. Ook elders in het land zijn doorzoekingen geweest vanwege een onderzoek naar witwaspraktijken, meldt het Openbaar Ministerie. Negen verdachten zijn in totaal aangehouden. Een 58-jarige man is hoofdverdachte.

  Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft opdracht gegeven voor de invallen, zegt een woordvoerder. De woordvoerder laat in het midden of het om de woning gaat van Van Eerd.

  'Niet op Jumbo gericht'

  De supermarktketen zegt kennis te hebben genomen van het FIOD-onderzoek. "Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd", staat in een verklaring.

  Het bedrijf wil verder niets zeggen. Volgens een bron van het Financieele Dagblad is er ook een inval geweest in het hoofdkantoor van het concern in Veghel.

  Een verslaggever van Omroep Brabant die ter plekke was bij de woning van Van Eerd zegt dat er tientallen mensen van de FIOD en de politie in en om de woning waren. "Ze hebben een auto doorzocht en ze lopen met verhuisdozen uit de woning. Het lijkt erop dat er spullen in beslag worden genomen", zo zegt hij op NPO Radio 1. Iets voor 13.30 uur was de huiszoeking afgelopen.

  Noël van Hooft (Omroep Brabant) @NoelvanHooft

  Op het landgoed van Frits van Eerd wordt ook een auto doorzocht. Verder zijn er zojuist verhuisdozen gebracht. @omroepbrabant

  Twitter image

  9:46  13 september 2022

  Een van de verdachten die werden aangehouden is een 58-jarige man uit Aa en Hunze (Drenthe). Het zou gaan om voormalig motorcrosser Theo E. uit Gasteren. Hij werd eerder in verband gebracht met een kroongetuige in het liquidatieproces rond Willem Holleeder.

  Bronnen bevestigen dat E. en Frits van Eerd elkaar kennen uit de motorcrosswereld, die voornamelijk in Noord-Brabant en de Achterhoek is geworteld. Een bron noemt het "een kleine wereld waarbij je elkaar regelmatig langs de baan ziet". E. was ook actief als teammanager in die wereld. Volgens het BD begeleidde hij een groot aantal coureurs. Sommigen woonden volgens de krant bij E. in huis.

  Advocatenkantoor Anker en Anker uit Leeuwarden staat E. bij. Dat kantoor kan op dit moment geen mededelingen doen over de zaak, omdat de verdachte in beperking zit. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

  Persbureau Drenthe

  Bij de inval in Gasteren werd een voertuig in beslag genomen

  De 58-jarige wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en van btw-fraude. Verder zijn er nog acht verdachten aangehouden uit Drenthe en Brabant, ook zij zitten in beperking. Of Van Eerd onder de arrestanten is, is niet bekend.

  Spin in het web

  Ook in verschillende woningen en bedrijfslocaties in Groningen, Drenthe en Brabant is de politie en de FIOD binnengevallen. Het witwassen zou gebeuren via transacties in onroerend goed, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport, stelt het OM.

  De 58-jarige verdachte wordt volgens het OM gezien als "spin in het web". De medeverdachten zijn volgens justitie in meer of mindere mate betrokken bij de fraude.

  Sponsorcontracten Jumbo

  Jumbo sponsort verschillende takken in de motorcross- en autosport. Zo heeft Formule 1-coureur Max Verstappen een sponsordeal met de supermarktketen.

  Ook steekt het concern naar eigen zeggen geld in andere veelbelovende sporttalenten die het "in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij". Tweevoudig wereldkampioen in de MXGP Jeffrey Herlings heeft een sponsorcontract met het Veghelse bedrijf.

  En Frits van Eerd zelf deed vijf keer mee aan de Dakar Rally en is mede-eigenaar van Racing Team Nederland.

  In onderstaande interactive van NOS op 3 leggen we uit welke soorten witwassen er zoal zijn:

  Sla over

  witwasmachine

  Gewijzigd op 2023-03-08 08:18:02
  handtekeningafbeelding
 • maandag 23 augustus 2021 @ 10:33
  #28

  Goedemorgen, VOLGENDE BANKEN PROBLEEM: HULPORGANISATIES KRIJGEN PROBLEMEN MET OVERBOEKEN GELD i.v.m opsporing anti-terreur financiering? Ja in die zin misschien begrijpelijk maar zo kan NIEMAND meer met 'geld werken', GEHELE MONETAIRE SYSTEEM ligt dus al 'plat', wereldwijd zelfs?? FAILLIETE BOEL DUS.... 'Vrij markteconomie is een woord uit het junglerecht en BIEDT GEEN ENKELE OVERLEVINGSKANS!' (Zie boek genoemd en dat begint dus gelijk te krijgen!!) 

  Een zeer groot maatschappelijk probleem ook voor de 'privéklant', u en ik, direct verdacht van witwassen vaak als er maar íets verdachts is' of anderszins...?Direct op verdachtenlijst of geboycot... zie eerdere berichten hier ook over in forum.

  Dan toch maar het MONETAIRE SYSTEEM AFSCHAFFEN, wereldwijd (!) ombouwen naar... ? Zeker u zult denken dat kan toch niet? Jazeker, is dat mogelijk, de voorzet is al gegeven in o.a. het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... (aanbevolen!!) Niet in één dag uiteraard, één generatie dan minimaal, volgende eeuw gerealiseerd? Maar eerst die gedachte, geld weg... van de HELE WERELD? Maar zeer complex nog, landen, staten, nationaliteiten(??) Dus veel méér.. ZIE BOEK!!! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 07:46

  Duizenden werken bij banken aan opsporen terreurfinanciering, 'blijft heel lastig'

  ANP/ HOLLANDSE HOOGTE/ PAUL VAN RIEL

  Noodhulporganisaties hebben last van onder meer de strenge anti-terrorismeregels, meldde de NOS gisteren. Die regels moeten financiering van bijvoorbeeld terreurgroepen voorkomen. Tegelijkertijd zetten deskundigen vraagtekens bij het nut van die strenge regels.

  Elke dag nemen banken alle transacties van al hun klanten onder de loep, op zoek naar ongebruikelijke transacties die kunnen wijzen op de financiering van terrorisme.

  In de praktijk gebeurt het echter zelden dat een zaak over terrorismefinanciering daardoor rondkomt, zegt Tasniem Anwar, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij houdt actief uitspraken over terrorismefinanciering in de gaten.

  "Vaak gaat het daarbij om mensen die geld overmaken naar familieleden die zijn uitgereisd naar IS-gebied", zegt Anwar. "Maar geld overmaken naar IS-gebied doe je doorgaans niet met een transactie van de ene naar de andere bank." Vaak komt de politie die zaken dus op een andere manier op het spoor.

  Legers van onderzoekers

  Banken en andere financiële instellingen zijn wettelijk verplicht zelf op zoek te gaan naar ongebruikelijke transacties en die te melden aan de overheid. Vervolgens kan die daar verder onderzoek naar doen. Die verplichting geldt naast terrorismefinanciering ook voor vermoedens van witwassen.

  Banken hebben daarvoor grote legers aan onderzoekers opgetuigd. In Nederland zijn het er minimaal 8000, maar mogelijk meer. Alleen al bij ING werken 4000 onderzoekers aan het voorkomen van terrorismefinanciering of witwassen; meer dan dat er in Nederland wijkagenten zijn. De Rabobank heeft er 4500, maar dat is wereldwijd.

  Tips vanuit banken komen terecht bij de Financial Intelligence Unit. In 2020 deden banken dat samen zo'n 725.000 keer, inclusief witwassen. Daarvan werden er uiteindelijk 4500 bestempeld als daadwerkelijk verdacht in verband met terrorisme.

  Aanslag voorkomen?

  In hoeveel gevallen daarbij bijvoorbeeld een aanslag is voorkomen, is moeilijk te zeggen. Het Openbaar Ministerie wijst op 23 gerechtelijke uitspraken waarin sprake was van terrorismefinanciering en een tip vanuit een bank een rol speelde, maar de grootte van die rol kan verschillen.

  UvA-onderzoeker Anwar kent sinds 2017 zo'n dertig zaken. "Maar de meeste van die zaken kwamen waarschijnlijk niet tot stand na een bankentip."

  Zaken kunnen ook zijn gebruikt om bijvoorbeeld bepaalde mensen extra in de gaten te houden, stelt het OM, of voor andere 'intelligencedoeleinden'.

  Je kunt een aanslag ook financieren met je studiefinanciering, salaris of uitkering.

  Esmé Bosma, Universiteit van Amsterdam

  Waar alle betrokkenen het over eens zijn: het is ontzettend moeilijk om terrorismefinanciering op te sporen. Het gaat namelijk om lage bedragen; een terreuraanslag plegen is niet per se duur.

  "Het is heel moeilijk om een dubieuze transactie tussen miljoenen dagelijkse banktransacties te detecteren", zegt UvA-onderzoeker Esmé Bosma. Zij doet specifiek onderzoek naar het voorkomen van terrorismefinanciering met tips vanuit banken.

  Het gaat vaak bovendien om kleine bedragen. "En je hebt helemaal geen 'crimineel' geld nodig. Je kunt een aanslag ook financieren met je studiefinanciering, salaris of uitkering", aldus Bosma. Het opsporen van verdachte transacties is dan dus niet genoeg om de persoon met verdachte bedoelingen op te sporen.

  Speld in hooiberg

  Ook de Nederlandse Vereniging van Banken ziet dat: in een document uit 2017 heeft de bank het over 'het zoeken van een speld in een hooiberg'.

  Daarom zijn de banken gestart met een taskforce terrorismefinanciering, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken weten. Speciaal aangewezen analisten krijgen daarbij meer te weten dan normaal, waardoor ze gerichter onderzoek kunnen doen.

  Ook kijken banken naar allerlei manieren om de opsporing van ongebruikelijke transacties te verbeteren. Zo kijken ze naar kunstmatige intelligentie, vertelt onderzoeker Bosma. Daarbij zoeken ze bijvoorbeeld naar kenmerken van bekende verdachten, en laten de algoritmes zoeken naar vergelijkbare gevallen.

  "Maar bij terrorismefinanciering zijn er voor een bank zó weinig bekende gevallen, dat er niet echt een goede profielschets van een dader te maken is." En dan is geautomatiseerd zoeken lastig.

  Veiligheidstaak voor banken?

  "Je kunt je bovendien afvragen of het wel aan banken is om deze publieke veiligheidstaak op zich moeten nemen", zegt Marieke de Goede, ook van de Universiteit van Amsterdam. "Banken beslissen nu wat wel of niet verdacht is, en dat is een taak die van oudsher natuurlijk bij de overheid lag."

  Ook is er het risico dat banken klanten uitsluiten die te veel risico opleveren, stelt De Goede. "In andere landen, ook in het Verenigd Koninkrijk, neemt dat al toe. En ook in Nederland merk je dat nu al, bijvoorbeeld met hulporganisaties."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 20 april 2021 @ 00:25
  #27
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #19 ABN-AMROBANK ONDERZOEK WITWASSEN DOOR BANK AFGEROND en ook DRIE VOORMALIGE CEO's w.o. Gerrit ZALM voormalig minister Financien als verdachte aangemerkt door het OM. Zalm, Wijn en Vogelzang: de verdachten in de ABN Amro-witwaszaak

  Dit wordt zeker weer vervolgd en benieuwd wie er uiteindelijk toch weer vrijuitgaan? De 'gewone man' immers krijgt alles over zich heen, al is er maar 'een kennelijke rare overboeking of enkele daarvan', bv door familielid....Dat vindt de Bank dan zonder enige vorm van 'bewijs'? Dan direct op 'fraudelijst', zie ook alle overige berichten hier http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ ook over de ING Bank en andere banken en Blogberichten.... en ook op http://justittieledwalingen.clubs.nl/  ivm de rechtszaak daarover die er nu aankomt.    

  OM onderzoekt ABN Amro vanwege witwassen

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Geld pinnen bij een geldautomaat van ABN Amro NOVUM REGIOFOTO

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 21:35

  Onvoldoende screening, fraudeurs konden hun gang gaan: dit ging mis bij ABN Amro

  Een schikking van 480 miljoen euro en drie oud-topmannen die verdacht zijn: ABN Amro gaat diep door het stof, omdat uit onderzoek blijkt dat tussen 2014 en 2020 criminelen misbruik konden maken van rekeningen. Wat ging er precies mis?

  Het draait allemaal om de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). In die wet staat dat banken en andere instellingen de 'poortwachters' zijn die het financiële stelsel tegen witwassen en het financieren van terrorisme moeten beschermen.

  In praktijk betekent dit onder meer dat banken voordat ze iemand als klant aannemen, naar hem of haar onderzoek moeten doen. Als iemand eenmaal klant is geworden, moet die persoon ook daarna nog gecontroleerd worden. Daarnaast moeten ongebruikelijke transacties gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).

  Voornaam onbekend

  Hier ging het volgens het Openbaar Ministerie mis. Zo werden nieuwe klanten niet genoeg gescreend en waren bestaande klantdossiers, waar onder meer de identificatiegegevens in moeten zitten, niet op orde.

  Uit een steekproef in 2018 bleek bijvoorbeeld dat de voornaam van zo'n 8000 klanten niet bij de bank bekend was.

  17,5 miljoen via zeventien bankpasjes

  Het OM noemt in het feitenrelaas ook een aantal concrete voorbeelden. Zo werd er van één rekening met zeventien verschillende pasjes gepind, in totaal bijna 17,5 miljoen euro. Wie de pasjes in bezit had, was niet helemaal duidelijk.

  De bank deed een melding en de FIU liet weten dat het inderdaad om verdachte transacties ging. Toch was dit voor de bank geen aanleiding om direct het risicoprofiel van de klant aan te passen. Zo kon het misbruik nog twee jaar doorgaan.

  Om in te schatten of klanten risico vormen, worden ze door banken ingedeeld in verschillende risicoklassen: neutraal, medium, verhoogd of onacceptabel. Die classificatie is belangrijk, omdat bijvoorbeeld bij een 'onacceptabel risico' de bank iemand niet als klant mag aannemen.

  De Nederlandsche Bank (DNB) constateerde in 2018 dat ABN Amro miljoenen klanten na een automatische check in de 'neutrale', dus de minst risicovolle klasse, indeelde. Die klanten werden vervolgens minder vaak gecontroleerd en vielen dus minder snel op als zij zich toch met witwassen bezighielden.

  Daarnaast nam ABN het gebruik van contant geld niet genoeg mee als risicofactor. Opmerkelijke cashtransacties werden gezien als girale overboekingen en gaven daarom geen alerts in het monitoringssysteem.

  Valse aangifte omzetbelasting

  Een ander voorbeeld dat het OM noemt, is een klant die voor 49 vennootschappen maar liefst 192 bankrekeningen wist te openen. Hij deed vervolgens meer dan honderd valse aangiften van de omzetbelasting bij de Belastingdienst.

  Van het geld dat de klant daarmee ontving werd 120.000 euro doorgesluisd naar privérekeningen en grotendeels contant opgenomen. Ondanks twijfels binnen de bank, bleef deze klant in de risicoklasse 'neutraal' vallen.

  Waarschuwingen die wél uit het systeem rolden, werden niet altijd snel afgehandeld door een medewerker. Daardoor werden ongebruikelijke transacties niet op tijd doorgegeven aan de FIU. Van klanten met een 'onacceptabel risico' werd ook geen afscheid genomen, omdat medewerkers het te druk hadden om naar hun dossiers te kijken.

  Problemen gemeld

  Uit het onderzoek van het OM bleek dat de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van ABN Amro op de hoogte moeten zijn geweest. Zo hebben de interne afdelingen Compliance en Audit én DNB meerdere keren de tekortkomingen aan hen gemeld. Herstelprogramma's losten het probleem niet op.

  Om deze reden zijn drie voormalige topbestuurders, onder wie Gerrit Zalm, aangemerkt als verdachten. Of ze ook vervolgd gaan worden, moet nog blijken. Omdat ABN Amro echt had kunnen weten dat afwijkende transacties niet genoeg werden gemonitord, verwijt het OM de bank schuldwitwassen. Dat betekent dat ABN redelijkerwijs had moeten weten dat geld dat op een rekening van de bank stond, of via een ABN-rekening werd overgemaakt, afkomstig was uit een misdrijf.

  ABN heeft intussen beterschap beloofd. In 2019 is een nieuwe centrale afdeling opgericht die moet toezien op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Volgens de bank zijn er in totaal 3800 medewerkers, dat zijn er één op de vijf, fulltime mee bezig. 90 procent van de klanten is inmiddels opnieuw bekeken, dat moet volgens de bank bij tien procent nog gebeuren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 06 september 2020 @ 07:32
  #26
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, LET OP! MILJOENENFRAUDE MET NEPTELEFOONTJES VAN DE 'BANK'! DE ZOVEELSTE MANIER om fraude te plegen met of door 'een' Bank die dus niet 'de' (uw) Bank is! Het z.g. 'spoofing'. Banken BELLEN NOOIT MET KLANTEN over bankzaken (of uzelf uiteraard en dan weet u, worden een aantal vragen gesteld, gecontroleeerd ter voorkoming van...) indien u zelf wordt gebeld, leg direct  neer! Dezelfde truc kan ook worden uitgehaald met e-mails.

  En ook hier weer, sommige LEGALE klanten die slachtoffer zijn, worden NIET door de Bank gecompenseerd, m.u.v.  RABOBANK en zelf soms voorgekomen ook weer als 'betrokken' bij (?) gezien?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Een van de slachtoffers in de uitzending van Kassa BNN VARA

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:29

  Spoofing-oplichters verdienen miljoenen met bankbabbeltruc

  De afgelopen maanden hebben oplichters miljoenen euro's buitgemaakt via spoofing, meldt tv-programma Kassa. De criminelen gebruikten het helpdesknummer van banken om klanten er telefonisch van te overtuigen geld over te maken.

  In sommige gevallen wisten de daders ook hoeveel geld er op de rekening stond. Daardoor waren slachtoffers ervan overtuigd dat ze echt een bankmedewerker aan de lijn hadden. Er zijn volgens Kassa minstens tientallen slachtoffers. Gedupeerden zijn voor bedragen tussen de 10.000 euro oplopend tot 150.000 euro opgelicht.

  'Tijdelijke kluisrekening'

  "We kregen een telefoontje van het ING-nummer en een medewerker zei: mensen proberen geld te stelen van uw rekening", zegt een van de slachtoffers in de uitzending. Het Rotterdamse echtpaar had gelijk argwaan. "Maar de vrouw wist dingen die ze anders niet had kunnen weten."

  De oplichters zeiden dat het echtpaar gelijk hun bestedingslimiet moest verhogen. Dan konden de man en vrouw het geld, dat "in gevaar was vanwege hackers", overmaken op een "tijdelijke kluisrekening".

  De dag erna moesten ze langskomen op het ING-kantoor om het geld weer terug te storten. Maar daar kregen de twee te horen dat ze waren opgelicht. "50.000 euro, dat is een hoop geld ja."

  Via spoofing kunnen criminelen het telefoonnummer waarmee wordt gebeld als het ware maskeren met een ander nummer. Dezelfde truc kan ook worden uitgehaald met e-mails. Twee jaar geleden werd duidelijk dat domeinnamen als aivd.nl of tweedekamer.nl daarvoor makkelijk gebruikt konden worden, omdat er te weinig maatregelen tegen waren genomen.

  Zeker 119 gedupeerden hebben zich gemeld bij een platform voor slachtoffers. Alleen al deze groep is naar eigen zeggen voor minimaal 2,6 miljoen euro opgelicht.

  Volgens het gedupeerdenplatform hebben de banken te weinig gedaan om hun klanten te waarschuwen. Ook vinden de slachtoffers het vreemd dat een deel van de oplichters ook toegang lijkt te hebben gehad tot geheime informatie. Zoals hoeveel geld mensen op hun rekening hadden staan. "Ergens is er een lek of moet er gelekt zijn", zegt een woordvoerder van het platform.

  Alleen Rabobank vergoedt schade

  Vooral klanten van ING zijn volgens het tv-programma slachtoffer geworden van de babbeltruc. Van de grote banken zegt alleen Rabobank de schade te vergoeden. Klanten van ING en ABN AMRO draaien volgens Kassa zelf op voor de schade. Omdat de klant zelf toestemming heeft gegeven voor de transactie is de ING volgens een woordvoerder van de bank niet aansprakelijk.

  De ING benadrukt dat het bedrijf klanten nooit vraagt om geld over te maken naar een andere rekening. De bank heeft een speciale pagina waarin wordt uitgelegd hoe je spoofing en phishing kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. Op die pagina staat dat de oplichters extra informatie kunnen hebben gehaald uit bijvoorbeeld phishingmails.

  Volgens Betaalvereniging Nederland zijn de meldingen bij de banken over deze helpdeskfraude sinds april bijna vervijfvoudigd. Van 60 meldingen in april naar zo'n 300 in juli.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 04 september 2020 @ 08:49
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, EINDELIJK GAAT OOK BIJ DE EU o.a. de OGEN OPEN, NEGATIEVE BIJWERKING 'WITWASONDERZOEKEN'? Ja die zijn er velen wat wij hier ook al melden sinds lange tijd al. Zie hier in deze forumberichten EN BLOGBERICHTEN ook over de ING Bank met name maar zeker ook andere (alle?) Banken..... te veel 'gewone klanten' krijgen ook onderzoeken en direct al aanname van 'niet goed' door de Banken, soms en vaak zelfs zonder hoor- en tegenhoor.... en dan nog DE BANKEN HEBBEN ALTIJD GELIJK? Een juridische dwaling al vaak direct in de dop.... Omdat klanten direct 'in het verdachtenbankje' worden gezet.

  Overigens is het gehele wereldwijde monetaire systeem in de geschiedenis zo gegroeid een ONHOUDBARE ZAAK....en volledig nu al failliet. Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans.... Maar lees daarover het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg o.a. eens... voor allen die oa iets in het GELDWEZEN doen of daar iets mee hebben!!  En ook hoe we dat kunnen (moeten?) veranderen en het is mogelijk! (Bol.com of Brunawinkels etc.)

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 12:43 • AANGEPAST GISTEREN, 13:55

  Onderzoek naar negatieve bijwerkingen anti-witwasregels banken

  Sluiten banken voorbarig klanten uit van dienstverlening, omdat het beheersen van de risico's op witwassen en terrorismefinanciering te veel voeten in de aarde heeft? Na verschillende signalen dat dit gebeurt, onderzoekt de Europese Bankenautoriteit (EBA) die vraag nu.

  Volgens de waakhond kiezen banken er soms bewust voor om klanten te weren nog voordat die iets misdaan hebben, omdat ze inschatten dat het te bewerkelijk is om ze als klant in de gaten te houden. Die strategie heeft een naam: 'de-risking'.

  Het gaat bijvoorbeeld om ngo's, religieuze organisaties of bedrijven in sectoren waarin witwassen, fraude of corruptie relatief vaker voorkomen. Dat kunnen sectoren zijn waarin veel contant geld omgaat, zoals de autohandel, de handel in dure sieraden of bijvoorbeeld de handel in landbouwproducten. Maar ook mensen die uit hoogrisicolanden komen, waar veel corruptie heerst, lopen hier tegenaan.

  De NOS komt graag in contact met ondernemers die vanwege risico's op witwassen binnen hun sector niet terecht kunnen bij de bank. Mailen kan naar oproep@nos.nl.

  "Ik zie zeker het probleem waar de EBA bang voor is", zegt Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken bij de Vereniging van Banken (NVB), de Nederlandse branchevereniging. "Omdat de regelgeving vrij gecompliceerd is en we heel veel van klanten moeten weten, zijn we heel streng aan de voordeur. Dat betekent voor sommige partijen dat ze veel moeite hebben om een bank te vinden."

  De druk op banken en andere financiële instellingen om witwassen tegen te gaan is flink opgelopen. De regels in Europa zijn aangescherpt en ook in Nederland zit de toezichthouder banken achter de broek aan. De laatste jaren waren er meerdere ingrepen bij banken, van een last onder dwangsom bij Rabobank, tot een strafrechtelijk onderzoek bij ABN Amro en een megaschikking bij ING.

  Sindsdien hebben banken flink meer geïnvesteerd in de afdelingen die financiële misstanden moeten tegengaan. Alleen al in Nederland zijn er duizenden extra mensen voor aangenomen. Tegelijk constateren banken vaker dat goed toezicht houden op sommige klanten zo bewerkelijk is, dat ze er geen brood inzien.

  Ook in Nederland

  "Ik weet dat er veel kritischer wordt gekeken door banken en dat er lijsten zijn met hoogrisicogroepen", erkent Willemsen. Dat wil volgens haar niet zeggen dat er in Nederland hele groepen klanten bij voorbaat worden uitgesloten. "Er zal per individuele aanvraag gekeken worden: kunnen wij de risico's voor deze aanvrager verkleinen of niet?"

  Dat vorig jaar duidelijk werd dat de Rabobank klanten in het betaald voetbal bij voorbaat weigert omdat de risico's op fraude en witwassen te groot zouden zijn, is volgens haar een uitzondering. "Ja, dat is inderdaad een uitsluiting, maar van andere groepen heb ik dat eigenlijk nog niet gehoord."

  Volgens het Financieel Dagblad blijkt uit een rondgang langs advocaten in Nederland dat het probleem breder speelt. Zo zouden banken huiverig zijn voor botenmakelaars, autohandelaren en horlogeverkopers. Advocaten zeggen tegen de krant te worden platgebeld door gedupeerden die niet bij een bank terechtkunnen.

  Gedupeerden kunnen zich melden

  Om beter zicht te krijgen op waarom financiële instellingen ervoor kiezen om klanten bij voorbaat al te weren in plaats van aan te nemen en in de gaten te houden, en op welke schaal dit gebeurt, heeft de EBA sinds half juni een consultatieronde lopen. Zowel financiële instellingen als gedupeerden kunnen tot en met eind volgende week van zich laten horen.

  Op basis daarvan zal de autoriteit beoordelen of de huidige regels tegen witwassen en terrorismefinanciering ongewenste bijeffecten hebben en al dan niet adviseren dat ze worden aangepast.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 09 juli 2020 @ 01:54
  #24
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, BANKEN GAAN SAMENWERKING IN DE STRIJD TEGEN 'CRIMINEEL GELD'? Maar wat IS crimineel geld? Het kan bv voorkomen dat je als burger soms wat grotere geldbedragen EN gedurende wat langere tijd moet overmaken naar een bekende of familielid en dat later weer terug ontvangt b.v. maar dat is al 'verdacht alS ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIE'? Krijgen we nu dezelfde situatie als bij de BELASTINGDIENST, velen op een  'lijst' van verdacht(makingen) en aangemerkt als zodanig? Zie ook de eerdere ellende daarover en gedrag van de ING-BANK, aparte topic daarover!!! Dat zegt al genoeg... Vele burgers kunnen mogelijk een hoop ellende verwachten....? overigens LAAT U NIET INTIMIDEREN door welke Bankmedewerker dan ook die u 'vragen stelt', zij zijn daartoe NIET BEVOEGD, wettelijk gezien. Een zeer verontrustende en privacygevoelige situatie,  privacy BESTAAT OOK NIET MEER HIERBIJ.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 19:41

  Banken gaan samenwerken bij de opsporing van crimineel geld

  Een in beslag genomen auto bij een anti-witwasoperatie OPENBAAR MINISTERIE

  De vijf grootste banken gaan samenwerken bij het opsporen van crimineel geld en terrorismefinanciering. ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank richten samen Transactiemonitoring Nederland op, waarmee ze ongebruikelijke transacties op willen sporen die individuele banken zelf niet kunnen vinden.

  Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Het gaat om geld dat verdiend is met drugs- of mensenhandel, kinderporno of afpersing. Vaak gebeurt dat via banken.

  Samenwerken

  "Effectieve bestrijding van deze criminaliteit kan alleen door meer samenwerking", zegt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Een bank kan alleen maar zien wat er door zijn eigen bank gaat. Als je onderling meer gaat samenwerken, kun je ook netwerken beter in kaart brengen."

  De NVB heeft samen met de banken onderzocht of de gezamenlijke monitoring technisch en juridisch haalbaar is.

  De vijf banken hebben de afgelopen paar jaar al hun eigen fraude- en witwas-controleafdelingen flink uitgebreid, nadat zware boetes waren uitgedeeld voor het niet goed controleren van klanten en rekeningen. Ze hadden daarmee hun poortwachtersfunctie verwaarloosd, luidde de kritiek.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-07-09 02:02:27
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 05 december 2019 @ 01:13
  #23
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #21 PHISHING, CONSUMENTENBOND WIL DAT BANKEN MEER DOEN VOOR DE SLACHTOFFERS. Ook hier weer, net als bij de Belastingdienst, zie ook vorige berichten, de gewone klant wordt zélf eerder aangemerkt als mogelijke dader dan dat er sprake is van ´gezond verstand´ bij o.a. de Fraudeafdelingen van Banken. Wie heeft er ervaring, vertelt u eens hier....    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 18:46

  Consumentenbond wil dat banken meer doen voor slachtoffers phishing

  HOLLANDSE HOOGTE / LEX VAN LIESHOUT

  Een sms'je van je bank dat je een nieuwe bankpas moet aanvragen of een verkoper die op Marktplaats vraagt je bankgegevens via een linkje te verifiëren: criminelen worden steeds slimmer in het oplichten van mensen. Maar, slachtoffers van dit soort fraude krijgen niet altijd hun geld terug van de bank. De Consumentenbond vindt dat banken deze slachtoffers vaker en ruimhartiger moeten compenseren.

  Phishing, waarbij slachtoffers vaak met een smoes via een link naar een valse website worden gelokt, is de meest voorkomende fraude bij internetbankieren. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. Vandaag werd nog bekend dat bij een man in Noord-Nederland bijna een miljoen euro is afgeschreven door phishing.

  Bekijk hieronder hoe de criminelen hun slag konden slaan:

  2:01 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Man verliest een miljoen euro via fishing

  Via WhatsApp en Marktplaats

  "Criminelen worden steeds slimmer. Vroeger gebeurde phishing vooral via mailtjes, maar tegenwoordig zijn er veel nieuwe manieren die worden gebruikt om mensen op te lichten", zegt Betaalvereniging Nederland die al het betalingsverkeer regelt. Zo wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van sms'jes, WhatsApp-berichten en ook Marktplaats, zegt een woordvoerder.

  De schade van phishing wordt niet altijd vergoed door de bank en dat vindt de Consumentenbond kwalijk. Als het slachtoffer namelijk onzorgvuldig met bankgegevens is omgegaan, wordt fraude niet vergoed. "Iemand krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding van de schade als diegene zijn bankgegevens met een ander heeft gedeeld of al een aantal maanden de bankrekening niet gecontroleerd heeft", zegt Betaalvereniging Nederland.

  Ruimhartiger compenseren

  De Consumentenbond wil dat schade door phishing vaker wordt vergoed en vindt dat de banken zelf verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de digitale bankomgeving. "Criminelen komen telkens weer met nieuwe trucs om mensen in de val te lokken en dus kun je niet van consumenten verwachten dat zij altijd weten wat veilig is en wat niet. De beveiliging van het online betalen ligt in handen van de banken."

  Toch wordt het overgrote deel wel vergoed, zegt de Betaalvereniging. Van de totale phishing-schade van 3,81 miljoen euro in 2018 werd zo'n 96 procent vergoed, blijkt uit de cijfers van de vereniging.

  Banken behandelen elke zaak apart en beslissen dan of iemand de schade vergoed krijgt. "Als je kan aantonen dat je niet nalatig bent geweest met je bankgegevens, door niet je pinpas door een ander te laten gebruiken of door je bankrekening regelmatig te controleren, kun je vaak het geld terugkrijgen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 november 2019 @ 01:11
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, BANKEN WILLEN GEZAMELIJK 'DOORPAKKEN' IVM STRIJD TEGEN WITWASSEN, ZIE OOK DE VORIGE BERICHTEN HIEROVER, dan kunnen vele klanten, bijna wij allemaal dus maar heel voorzichtig 'bankieren', of helemaal niet meer, zo veel mogelijk contant? Allen worden in de gaten gehouden en bij maar enigszins afwijkende overboekingen of mogelijk net even te grote bedragen die 'voor de Banken onduidelijk kunnen zijn zonde direct echt bewijs,.'direct verdacht van witwassen' mogelijk?

  De gehele monetaire wereld zelfs staat op instorten, toch weer het boek o.a. daarover, Van Homo sapiens naar... zie elders ook en in enkele andere rubrieken, topics o.a. 'BURGER BIJ VOORBAAT VERDACHT VAN FRAUDE'...     

  En we kunnen veronderstellen, nuchter doorgedacht, dat vele 'echte' fraudeurs wel andere manieren hebben om...?? Maar als er vele, vele 'gewone klanten wellicht' worden 'verdacht van fraude' kunnen de Banken roepen: 'Kijk eens hoe goed wij tegenwoordig bezig zijn'? Zie voor UW RECHTEN DIE U HEEFT BIJ EEN 'verhoor' door Bankempoye's (zij mogen dit feitelijk niet!) ook elders in deze rubriek o.a. En nogmaals NIET ANTWOORDEN OP TELEFONISCHE VRAGEN die b.v. 'Fraudeafdelingen van Banken' u stellen?! U bent dan overrompelt en geeft een antwoord. En BANKEN BENADSEREN NOOIT TELEFONISCH KLANTEN over Bankzaken zelf dan, indien u zelf contact zoekt wel uiteraard, maar dan nog?!    

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 21:52

  Banken willen doorpakken met gezamenlijke aanpak witwassen

  PATRICIA REHE / HOLLANDSE HOOGTE

  De grote Nederlandse banken willen zo snel mogelijk gaan samenwerken om witwassen van crimineel geld tegen te gaan. Maar daarvoor zal eerst de wet moeten worden aangepast, zodat banken klantgegevens met elkaar mogen delen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink, zei vanmiddag op een bijeenkomst met journalisten in Den Haag dat aanpassing van de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) nog dit najaar naar de Tweede Kamer gaat. Maar het is onzeker hoe snel de wet wordt ingevoerd, omdat ook privacy-waakhond Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) akkoord moeten gaan.

  De vijf grootste banken kondigden afgelopen september al aan samen te willen werken in de strijd tegen witwassen. Maar het proces gaat ze niet snel genoeg, zei de topman van de Rabobank, Wiebe Draaijer. Zijn bank heeft nu 2600 mensen aan het werk om ongebruikelijke transacties op te sporen en mogelijk criminele klanten te onderzoeken. "Die poortwachtersfunctie zullen we blijven vervullen, maar we moeten nu totaalvoetbal gaan spelen en boeven gaan vangen."

  'War room'

  De banken hopen volgend jaar rond deze tijd ergens in een gebouw samen een 'war room' te hebben, waar alle partijen bij elkaar zitten; de banken, maar ook justitie en politie. Zo kunnen ze betalingspatronen ontdekken die duiden op terrorismefinanciering, mensenhandel of andere criminaliteit, is de gedachte.

  Ze willen bovendien toegang tot de basisadministratie van gemeenten om adresgegevens en bsn-nummers van klanten te kunnen toetsen. Dat kan op weerstand stuiten bij de Autoriteit Persoonsgegevens, geeft Buijnk toe. "We zijn met ze in gesprek."

  Sinds de megaboete van 775 miljoen euro voor ING, vanwege het op grote schaal faciliteren van witwassen, staan banken onder verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank. Tegen ABN Amro loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek omdat ook die bank onvoldoende zou hebben opgetreden tegen witwaspraktijken. Banken hebben daarom duizenden extra mensen aangetrokken om het toezicht op orde te krijgen. Maar het is onduidelijk hoe effectief deze aanpak is om criminelen op te sporen, zei Buijink.

  Hypotheken, mensenhandel

  De banken hebben al een gezamenlijke proef lopen met geanonimiseerde klantgegevens, die volgens de NVB succesvol is. Zo wisten ze samen 300 signalen te detecteren die kunnen duiden op witwassen. Denk aan een klant die een serie aflossingen doet op zijn hypotheek, met geld dat vanuit verschillende rekeningen komt. Of, als het om mensenhandel gaat, een adres waar veel mensen staan ingeschreven die tegelijkertijd hun salaris krijgen gestort dat weer snel van de rekeningen verdwijnt.

  De nieuwe samenwerking moet ertoe leiden dat de pakkans bij witwassen groter wordt, en dat gewone klanten minder vaak lastig gevallen worden door banken die extra gegevens willen, verwacht Draaijer. "We moeten ervoor waken dat klanten niet de dupe worden van het doorschieten."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2019-11-28 01:13:02
  handtekeningafbeelding