Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

5905 keer bekeken

INTERNETBANKIEREN fraude, 'WITWASSEN' o.a. Abn/Amro

 • woensdag 27 november 2019 @ 00:38
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, PHISHING en BANKPASFRAUDE BLIJFT TOENEMEN. Ook hier weer is de 'moderne' cybertechniek, zoals bankieren per smartphone o.a. en internet de grote oorzaak. Het is nog steeds voor een deel onbeheersbaar. Een oplossing zou zijn gewoon met contant geld betalen, dan héb je er geen last van, om ook als 'burger' bijvoorbeeld dan direct weer in het verdachtenbankje geplaatst te worden ndoor de eigen Bank? Zie overige berichten hier en elders op andere nieuwsclubs ook, 'burger direct verdachte nr. 1 bij fraude'...?  

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 06:00 • AANGEPAST VANDAAG, 09:31

  Schade door phishing blijft toenemen, ook meer bankpasfraude

  Internetoplichting vindt steeds vaker via sms plaats NOS

  Het schadebedrag door phishing is opnieuw toegenomen, blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken. In de eerste helft van dit jaar verloren bankklanten samen 3,1 miljoen euro doordat hun beveiligingscodes werden onderschept. De laatste helft van vorig jaar was dat nog 2,4 miljoen euro. De banken vergoeden die schade in de meeste gevallen.

  Ook fraude met bankpassen nam toe. Was dat in de laatste helft van 2018 nog 2 miljoen euro aan schade, in de eerste helft van dit jaar was dat 2,6 miljoen euro.

  Opvallend is dat grofweg de helft van de bankpassen via internet worden gestolen. Criminelen weten slachtoffers dan te verleiden om zogenaamd hun bankpas om te ruilen. Ze toetsen dan hun pincode in op een vervalste website en sturen de pinpas op met de post, naar een adres in het beheer van de oplichters.

  Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  • Controleer het webadres in een betaalverzoek; is het echt van de bank? Bij twijfel, afbreken.
  • Klik nooit op een hyperlink naar internetbankieren in een mailtje of tekstbericht, een bank vraagt daar nooit om. Ga altijd naar de website van de bank en log zelf in.
  • Krijg je het verzoek om ineens veel geld over te maken naar een bekende? Bel diegene dan, via een telefoonnummer dat je al had van die persoon.
  • Stuur valse e-mails en berichten door naar de bank, zodat die andere klanten kan waarschuwen.

  Bron: Betaalvereniging

  Volgens de Betaalvereniging kan de toename van phishing worden verklaard doordat het steeds makkelijker en goedkoper wordt om een phishing-website op te zetten. "Dat zorgt ervoor dat er steeds meer aanvallen komen en de vervalste websites steeds geloofwaardiger worden", zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.

  Op internet worden kant-en-klare nagemaakte banksites verkocht aan criminelen, meldde de NOS vorig jaar al. Toen kostte dat nog honderden euro's. "In het afgelopen jaar is het veel goedkoper geworden om vervalste websites op te zetten", zegt Beugel.

  Sms en WhatsApp

  Phishing-berichten komen steeds minder vaak via e-mail binnen en steeds vaker via sms of WhatsApp. Daarbij doen de aanvallers zich bijvoorbeeld voor als een bekende en vragen ze de ontvanger met klem om voor een noodgeval geld over te maken.

  Ook kondigen oplichters in sms'jes aan dat er zogenaamd een groot bedrag wordt afgeboekt. Als ontvangers op de link in het bericht klikken, belanden ze op een frauduleuze website.

  Nep-betaalverzoekjes blijven ook populair. Daarbij stuurt iemand zogenaamd een Tikkie of een betaalverzoek van een andere bank, maar gaat het in feite om een nep-website.

  Daling

  Vorig jaar begon het schadebedrag door phishing weer te stijgen, nadat het jarenlang juist was afgenomen. In 2018 was zelfs sprake van bijna een verviervoudiging.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 07 oktober 2019 @ 01:03
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, BANKEN ZOEKEN EXTRA PERSONEEL VOOR ´WITWASCONTROLE´S´ maar krijgt deze moeilijk. Zeker, niet veel mensen zullen, mogelijk wel tegen een zeer goed salaris, dit werk willen doen. Immers het is een beetje te verwachten dat veel ´normale klanten´ die mogelijk door omstandigheden wel eens te veel naar familie overmaken of van anderen, familieleden enkele malen wat grote bedragen ontvangen of storten die nodig zijn. En dan bén je al verdacht...kiss Worden deze mensen dan als voorbeeld gebruikt door de Banken om te laten zien ´kijk eens hoe goed wij bezig zijn. Zie ook vorige berichten over UW RECHTEN als de Bank u benaderd om een ´verklaring af te komen leggen´... kiss  Meest van de ´echte´ witwassers zullen namelijk wel weer andere wegen vinden of vallen toch niet op. De Banken zelf houden het op ´te jong en te onervaren personeel om dit werk te doen´.

  'Banken hebben moeite met vinden van personeel tegen witwaspraktijken' NU-nl 

  Zie verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 17:00

  Honderden vacatures voor anti-witwasafdelingen banken: 'Recruiters benaderen je vaak'.

  PIXABAY

  GESCHREVEN DOOR:

  1. Gidi Pols redacteur Economie

  Banken zoeken massaal naar personeel voor controle op witwassen, financieren van terrorisme en andere criminele praktijken. In een jaar tijd trokken ABN Amro, ING en Rabobank honderden mensen aan voor dergelijke functies. Er staan nog honderden vacatures open, blijkt uit een rondgang van NOS.

  De grootbanken breidden hun anti-witwasafdelingen fors uit nadat ze op de vingers werden getikt door De Nederlandsche Bank en het Openbaar Ministerie. ING schikte vorig jaar voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het OM vanwege nalatigheid bij het voorkomen van witwaspraktijken. Dezelfde maand kreeg Rabobank een boete van de toezichthouder. Vorige week werd bekend dat ook tegen ABN Amro een strafrechtelijk onderzoek loopt.

  Eerder werd ook Triodos al formeel op de vingers getikt door de toezichthouder.

  Strafmaatregelen voor banken afgelopen jaar NOS

  "Sinds de casus van ING heeft compliance een volwaardige rol gekregen binnen de bankenwereld", ziet Rob Duijs, manager recruitment bij Partner in Compliance. Dat bedrijf leidt mensen op voor controlefuncties bij financiële instellingen en detacheert en rekruteert dergelijk personeel voor onder meer banken. "Ons bedrijf is sindsdien verdubbeld in aantal werknemers. En die groei komt echt voort uit de krapte op de markt."

  Hele nieuwe afdelingen opzetten

  Ook het UWV ziet dat banken het moeilijk hebben met het vinden van werknemers voor de anti-witwasafdelingen. Begin september zette het UWV de zogeheten functie Customer Due Diligence Specialist op de lijst met moeilijk vervulbare vacatures.

  Hoe doe je dat eigenlijk, witwassers opsporen? Deze analisten vertellen:

  Video afspelen

  02:49

  Witwassen tegengaan vanaf je bureaustoel

  De uitkeringsinstantie wijdt de krapte aan strengere eisen van toezichthouders en de angst voor reputatieschade bij banken. "Steeds vaker worden hiervoor nieuwe, gespecialiseerde afdelingen of teams samengesteld", schrijft het UWV.

  Dat blijkt ook uit de rondgang onder de banken. ABN Amro had eind 2018 nog 600 arbeidsplekken op de gespecialiseerde afdelingen. In september waren dat er al circa 1150. En de bank zoekt nog 150 tot 200 nieuwe specialisten. Bij ING zijn de afdelingen afgelopen jaar gegroeid naar 3000 arbeidsplekken wereldwijd. Er staan nog tientallen vacatures op de site, een groot deel ook in Nederland.

  Ook de Rabobank is druk met werven. Sinds juni hebben ze zelfs een speciale arbeidsmarktcampagne om zijinstromers en net afgestudeerden te trekken. Deze krijgen vervolgens een interne opleiding.

  Je merkt het vooral op LinkedIn, daar word je heel vaak benaderd door recruiters.

  Analist

  Het UWV ziet dat er meestal gevraagd wordt naar personeel met een universitaire of hbo-opleiding in bedrijfseconomie of rechten. Maar ook criminologen en historici worden specifiek gevraagd in vacatureteksten. Die brede vraag herkent Duijs. "Wij zoeken vooral mensen met analytisch vermogen. Dat kunnen ook mensen zijn met een opleiding geschiedenis, antropologie of religiewetenschappen."

  Ook compliance analisten zelf merken dat er veel vraag is naar hun diensten. "Je merkt het vooral op LinkedIn, daar word je heel vaak benaderd door recruiters", zegt een analist bij de Volksbank. "Op een gegeven moment moet je gewoon kiezen bij welke bank je het liefst wilt werken."

  Een analist in opleiding bij Partner in Compliance is zelf benaderd via LinkedIn en merkt ook dat hard wordt gezocht naar nieuwe mensen. "Vrienden van mij die net zijn afgestudeerd in verschillende richtingen worden aangesproken door meerdere compliance-bureaus."

  Omscholing als oplossing

  Vooral voor junior functies is vaak geen ervaring nodig. "De banken werken met bakken jong afgestudeerden via uitzendbureaus", zegt Nora de Groot, directeur van recruitmentbedrijf voor banken en financiële instellingen Total Solutions. "Ervaren mensen zijn bijna niet meer te vinden." Een oplossing zou zijn om meer ervaren administratieve ex-bankmedewerkers van andere afdelingen om te scholen, denkt De Groot.

  ABN Amro heeft een speciale Detecting Financial Crime Academy opgezet om bankmedewerkers van andere afdelingen om te scholen. Daarnaast heeft de bank de anti-witwasafdelingen verspreid over het land om de vacatures makkelijker in te vullen.

  Banken zouden graag meer willen samenwerken, nationaal en internationaal. Privacyregels en per EU-lidstaat verschillend toezicht maakt dat nu nog lastig.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-10-07 01:18:17
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 27 september 2019 @ 00:46
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, ABN-AMROBANK ONDERZOCHT NAAR 'WITWASSEN', AANDELEN BEURS KELDEREN en zie uw RECHTEN als u wordt gebeld (Banken BELLEN NOOIT!!!) of anderszins bij 'uw' lokale Bank wordt gevraagd inlichten - in de vorm van een 'politieverhoor - te geven over...(?) Zie enkele berichten TERUG hier ook over!! Want ook hier weer zullen u en ik, als 'gewone klant' ook weer de dupe hiervan kunnen worden.

  OM onderzoekt ABN Amro vanwege witwassen

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 18:01

  Beurskoers ABN Amro hard onderuit na witwasonderzoek OM.

  ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen en president-commissaris Tom de Swaan ANP

  Beleggers zijn flink geschrokken van het justitie-onderzoek bij ABN Amro. Op de Amsterdamse beurs duikelde de koers meer dan 12 procent, wat neerkomt op ruim twee miljard euro aan verdampte beurswaarde.

  De bank, nog voor 56 procent in staatshanden, liet vanmorgen weten dat het OM onderzoek doet naar mogelijke overtreding van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. De klantendossiers zijn niet op orde en daardoor kan de bank meegewerkt hebben aan witwassen. Mogelijk hangt de bank een grote boete boven het hoofd. ING kreeg vorig jaar voor een soortgelijk vergrijp een boete opgelegd van 775 miljoen euro.

  Volgens het OM wordt gekeken naar drie overtredingen van de anti-witwaswet. De bank heeft om te beginnen niet genoeg onderzoek gedaan naar de achtergrond van klanten. Verder zou er niet tijdig afscheid zijn genomen van verdachte klanten. En tot slot werden verdachte transacties onvoldoende gemeld. De bank belooft volledig medewerking aan het onderzoek.

  DNB

  Het onderzoek strekt zich uit over meerdere jaren en zal naar verwachting meer dan een jaar in beslag nemen.

  ABN Amro liet vorige maand al weten door toezichthouder De Nederlandsche Bank te zijn gemaand de klantendossiers op orde te brengen. Sancties als een aanwijzing of boetes werden niet uitgesloten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 21 augustus 2019 @ 01:30
  #18
  reactie op (#17) Paulushelpt

  Goedemorgen, RABOBANK WEIGERT TOP-VOETBALCLUBS ALS KLANT, vanwege GEVAAR OP 'WITWASSEN' EN ANDERE ongeoorloofde 'bank- en financiele zaken'. Dat hebben zij al eens geconstateerd volgens deze Bank. WELKE ANDERE BANK en voor welke andere doelgroepen gaat dit nu nog meer gelden, geweigerd te worden ALS POTENTIELE KLANT of al klant zijnde? Nu dat 'hek van de dam is'? Het gehele financiele, monetaire systeem staat (wereldwijd) op springen en is uiteindelijk wereldwijd onhoudbaar, het is ook het verkeerde systeem, zie al meer hierover gesteld in vorige artikelen!!!

  Zeker, we ontkennen niet dát er witwassen' b.v. bestaat maar...??? Zie verder... o.a. ook weer het genoemde boek hier al meerder malen!  

  Rabobank neemt geen clubs uit betaald voetbal meer aan als klant

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)     

  Topman Rabobank over voetbalclubs en fraude: 'Je stuit nog weleens op iets'.

  Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer ANP

   VANDAAG, 16:43 AANGEPAST VANDAAG, 18:56

  BINNENLANDECONOMIEVOETBAL

  Er waren twee redenen voor de Rabobank om zijn beleid wat betreft betaaldvoetbalorganisaties te veranderen. Dat zegt topman Wiebe Draijer. NRC kwam vandaag met het nieuws dat de bank geen profclubs meer als nieuwe klant wil accepteren

  "De Nederlandsche Bank heeft gesteld dat er in de voetbalsector een verhoogd risico is voor praktijken die te maken hebben met witwassen of fraude", aldus Draijer. "En we hebben in die sector al een behoorlijke positie en daarom hebben we bedacht dat een verdere uitbreiding daarvan niet wenselijk is. Die twee dingen hebben we gecombineerd tot een nieuw beleid."

  Veranderingen van eigenaren

  Over individuele clubs wil Draijer geen uitspraken doen. "Maar er waren wel een aantal veranderingen van eigenaren die aanleiding hebben gegeven om opnieuw te kijken: Waar komt het geld van die eigenaar vandaan en zijn betrokken partijen betrouwbaar? En dan stuit je nog wel eens op iets."

  Uit onderzoek van NRC blijkt dat de Rabobank druk uitoefende op clubs om niet in zee te gaan met omstreden buitenlandse investeerders. Dat zou onlangs nog zijn gebeurd bij Roda JC en FC Den Bosch.

  KNVB 'overvallen'

  De KNVB wist niet van de stap van de Rabobank. "We worden nu overvallen door de berichten in de media", aldus een woordvoerder eerder vandaag. "Wij hadden de zorg van de Rabobank graag op een andere wijze vernomen, zodat we hen onze activiteiten en vorderingen eerder konden toelichten."

  Inmiddels is er contact geweest. Er is afgesproken dat er op korte termijn een gesprek komt tussen de Rabobank aan de ene kant, en aan de andere kant de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de FBO, de federatie van betaaldvoetbalclubs.

  De bank wil dus geen profclubs als nieuwe klant, maar wil zich niet helemaal terugtrekken uit de voetballerij. "Daar is geen enkele aanleiding voor", zegt Draijer. "Het is een prachtige sector. Ik wil onderstrepen dat er geen reden is om te twijfelen aan de goede intenties en mensen die betrokken zijn bij betaald voetbal. Als je als maatschappelijke bank je in de maatschappij begeeft, moet je ook dit soort dingen wel goed organiseren. Je moet wel blijven opletten."

  Wat doen andere banken?

  ABN Amro zegt niet net als de Rabobank geen nieuwe profclubs te accepteren. "Wij gaan niet standaard nieuwe klantrelaties met betaaldvoetbalorganisaties weigeren", aldus een woordvoerder. "Hun aanvragen worden hetzelfde behandeld als die van andere bedrijven.

  "We doen dan onderzoek naar de achtergrond van een bedrijf en alle risico's die samenhangen met de klantrelatie. Hierbij hoort een beoordeling van het risico op corruptie, witwassen, fraude, een onderzoek naar de herkomst van het vermogen, een onderzoek naar de integriteit van uiteindelijke belanghebbenden en bestuurders en andere relevante partijen. Bij de risicobeoordeling kijken we wel verscherpt naar bepaalde sectoren."

  Ook ING zegt klanten uit de voetbalsector niet anders te behandelen dan andere klanten. "Dat betekent dat we voldoende kennis moeten hebben van klanten, hun vermogen en hun transacties. En hiervoor doen we klantenonderzoek. Dat geldt dus ook voor de voetbalsector."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 11 augustus 2019 @ 18:03
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goede middag of avond weer bij jullie in Nederland. Ik lees dit weer met aandacht door en ben het er wel grotendeels mee eens. Bankemployé's als die vragen stellen zuiver gericht op het ontdekken van strafbare feiten of handelingen zijn zij daar niet toe bevoegd. U bent zeker niet tot antwoorden verplicht, recht van een 'verdachte' en dat bent u in feite bij vragen over herkomst, bestemming en van wie en kent u hem of haar en hoe...? Zeg het maar? Zelfs bij een politieverhoor heb je recht op een advocaat bijstand. En de meeste mensen denken als ik niet antwoord op vragen van de Bank dan ben ik juist 'verdacht' dus dat doe ik dan maar snel, maar dat bent u in feite al? Zeker ook telefonisch geen vragen beantwoorden en DE BANK BENADERT NOOIT MENSEN PER TELEFOON! Hoevele malen wordt daartegen niet gewaarschuwd!   

  Er zijn wel Bankemployés van speciale afdelingen die op grond van de wet meer opsporingsbevoegdheid hebben zoals ook o.a. de FIOD, aangewezen speciaal door de Minister op grond van art. 142 Strafvordering maar ook die zullen meestentijds geen verhoor bevoegdheid hebben. Meer kunnen doen bijvoorbeeld in het opvragen andere gegevens bij Belastingdienst b.v. over 'een klant'. Als u in het verleden of binnenkort door de Bank wordt benaderd, raadpleeg eerst een advocaat! Gratis tip van mij! Ik denk dat het OM en politie het zeer druk gaan krijgen binnenkort met zaken aangedragen door de ABN-AMRO of andere Banken als zij iets niet vertrouwen? Op die manier wordt het een grote juridische puinhoop en denkelijk vele dwalingen tot gevolg? 

  Ik wens u allen nog een goede avond verder vanuit hier!

   

 • donderdag 08 augustus 2019 @ 01:53
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, BANKEN ZÉLF IN WETSOVERTREDING? WAARSCHUWING LET OP! ABN-AMRO MOET ALLE (!) KLANTEN CONTROLEREN OP WITWASSEN, waarschuwing ivm uw privacy en schending daarvan.

  HET BLIJKT DAT BANKEN vaak geheel onterecht en ook geheel IN STRIJD MET DE WETGEVING ZELF controles uitvoeren en ook KLANTEN ONDERVRAGEN, zonder daartoe wettelijk bevoegd te zijn zelfs! En vele 'GEWONE, onschuldige, te goeder trouwe klanten - die wellicht wat te veel 'overboekingen of onbegrepen namen zender(s)' slechts in de ogen van de Bank(en) dan en zeker weten van hen 'hoe het zit'... - zullen hierbij ONTERECHT beschuldigd kunnen gaan worden en dat zál ook gebeuren, JURIDISCHE DWALINGEN in de dop, maar zie de TIPS!  

  En het steeds wijzen op, NA KLACHTEN INDIENING, nee hoor, we hebben een interne regelgeving en de ZORGPLICHT dus we mógen dit doen!??? Die interne regelgeving en ZORGPLICHT is dan altijd in strijd met de HOOFDWETGEVING en moet dus direct door de politiek en/of bevoegde autoriteiten als ACM en AFM worden HERROEPEN, VERANDERD, GESTOPT. Het blijkt dat bankemploye's zelfs een voorbedrukte VRAGENLIJST hebben van de Bank zelf (kunnen zij ook niet helpen zelf... maar??) Indien er in het verleden interne (bank)regels zijn GOEDEGEKEURD door bv. de AFM dan zijn ook zij daarbij op laakbare wijze in de fout gegaan!

  Ook geconstateerd door politiemedewerkers zelf daarbij: In die vragenlijst staanvragen GELIEERD aan 'een begin van een mogelijk strafrechtelijk onderzoek', gericht namelijk op het vinden van mogelijke strafbare feiten, handelingen, van de 'ondervraagde klant' of van de zender van geld, de 'overboeker'? 'VERDACHT VAN MOGELIJK WITWASSEN, een strafbaar feit'. Enzovoorts. 

  Dit echter, die vragen mogen slechts doen, STELLEN degenen die volgens art. 141 en 142 van het Wetboek van Strafvordering zijn aangesteld als (Algemene opsporingsambtenaren) 1e: de Officier van Justitie en 2e: alle ambtenaren van Politie (voorzover dan nog aangewezen daarvoor) en 3e: Alle ambtenaren van van de Koninklijke Mareschaussee (voorzover ook weer aangewezen). In praktijk de meesten, opgeleide en beedigde ambtenaren. En voorts is er dan nog de categorie 'Boa's', Bijzondere opsporingsambtenaren en dan alleen nog voor het rechtsgebied waarvoor zij  uitdrukkelijk zijn aangewezen, aangesteld.

  M.a.w.: BANKEMPLOYE'S zijn nooit en te nimmer bevoegd u vragen te stellen die een kennelijk zoeken naar strafbaar handelen ten doel hebben.     

  ABN Amro heeft klantdossiers niet op orde, wat moet de bank van jou weten?

  TIPS VOOR U ALS KLANT: VOORBEELD 1: U wordt op de Bank 'ontboden' om vragen te beantwoorden en vragen als:'Waarom is er naar u overgeschreven en hoe kent u degene die naar u overgeboekt heeft en kent u hem/haar persoonlijk wel? Wat was de reden waarom de zending en hoe lang en hoe vaak al etc. etc.?

  Dat alle zijn al VRAGEN - ook schriftelijk indien gesteld! - MET HET DOEL en gericht op mogelijk strafbaar handelen van u of de zender te kunnen ontdekken. M.a.w. dan zouden zij ( wettelijk!) VERPLICHT ZIJN U VOORAF MEDE TE DELEN DAT U NIET TOT ANTWOORDEN verplicht bent' en dát nu is dus juist alleen voorbehouden aan de categorien, zie BOVEN!

  U hoeft niet ZELF (wettelijk!) aan 'een mogelijk eigen veroordeling of verdachtmaking of ook van een ander, mogelijk zelfs een familielid, vriend, die u regelmatig geld zendt (nu verdacht?) NIET MEE TE WERKEN. Bankemploye's zijn hier dus flagrant in strijd met Wetb. van Strafvordering bezig desondanks dat zij van de BANK ZELF (Directie's!! en interne regelgeving) schriftelijk of mondeling daartoe opdracht hebben gekregen! Antwoord u dan ook niet, u staat geheel in uw recht. Bovendien is het mogelijk en waarschijnlijk ook geheel in strijd met uw privacy(wetgeving!)

  Een 'zaak die mogelijk aanhangig kan worden gemaakt bij Justitie, indien Bank denkt dat.. zal dan ook altijd ONRECHTMATIG VERKREGEN BEWIJS zijn, immers u is vooraf niet medegedeeld 'niet tot antwoorden verplicht te zijn' en dat MOGEN BANKEMPLOYE's dus ook niet volgen de WET. 

  Banken mogen dus alleen u vragen stellen, DIRECT VERBANDHOUDEND met relevante en benodigde bankzaken als uw naam, adresgegevens, en / óf zelfs b.v een 'bewijs van uw inkomen', uitkering, inschrijving Kvk, (bankwaardigheid) en dies meer zij. 

  ABN AMRO: Meeste klanten merken doorlichten niet Ook dit is zeer aanvechtbaar, of zelfs laakbaar, zijn de BANKEN NIET VERPLICHT U MEDE TE DELEN DAT ER EEN ONDERZOEK NAAR U IS INGESTELD?! Zij ZIJN DAT ZÉKER WEL... een 'onderzoek naar WITWASSEN, betekend namelijk een onderzoek NAAR STRAFBARE FEITEN.. van u, mogelijk.... DUS achteraf ZEKER, zal de ABN-AMRO alle, ALLE (!) 5 MILJOEN klanten in kennis moeten stellen dát er een STRAFrechtelijk onderzoek naar u is ingesteld. Anders, namelijk wéér sprake van onrechtmatig handelen door de Bank, mocht u zelfs LATER te horen krijgen dát er door Justitie een vervolg aan wordt gegeven, DAN WEER ZIE BOVEN... u is VOORAF niet medegedeeld 'niet tot antwoord verplicht te zijn', maw DUS... VORMFOUTEN = 'vrijpraak' (advocaten die hier lezen.., en zodra u hoort dat... NEEMT U ADVOCAAT in de arm!)   

  VOORBEELD 2: U wordt TELEFONISCH BENADERD DOOR b.v. de 'Fraudeafdeling' van een Bank? Zo wie zo nooit TELEFONISCHE VRAGEN beantwoorden, U WEET IMMERS NIET OF DEZE PERSOON WEL ECHT VAN deze Bank (afdeling) is !!! en beeindigd u dan ook indien, het gesprek. Bovendien al is dit wel zo, dan nog ook weer ZIE BIJ VOORBEELD 1!!!   

  Overigens het betreft nu specifiek de ABN-AMROBANK maar vele Banken zullen nog weer volgen? Even terzijde maar het gehele monetaire (wereld!)systeem is één grote onoverzichtelijke puinhoop aan het worden en één van de drie grote onderlinge discriminaties van de Homo sapiens (boek!!) En uiteindelijk afschafen dus geheel - is ook einde van 'witwassen'... hoe dan, zie boek! 

  Deelt u dit bericht zo veel mogelijk met anderen via social media, e-mail deze link aan (-) etc.. en wijs ook indien u door (uw) Bank wordt benaderd HIEROP! 

  Alle ABN-klanten worden doorgelicht: hoe gaat de bank dat doen? Alle ABN-klanten worden doorgelicht: hoe gaat de bank dat doen? RTL-NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

  Witwascontrole bij banken, waarom gaat het vaak mis?

   VANDAAG, 18:15

  ECONOMIE

  Weer blijkt een bank witwasrisico's niet goed onder controle te hebben. ABN Amro moet van de toezichthouder alle 5 miljoen particuliere klanten onder de loep nemen in de strijd tegen financiële misdrijven. Vorig jaar trof concurrent ING al een megaschikking met het Openbaar Ministerie omdat het toezicht er niet op orde was. Wat gaat er mis in de sector?

  "Onze dossiers, daar is men ontevreden over, die moeten we op orde brengen", verklaart topman Kees van Dijkhuizen. Zo is er niet genoeg zicht op hoe groot het risico is dat klanten betrokken kunnen zijn bij criminele transacties.

  En daar baalt Van Dijkhuizen van, zei hij eerder al tegen ons:

  Video afspelen

  01:09

  ABN Amro-topman: 'Ik baal hier natuurlijk wel van'

  De bank voldoet nu niet aan alle wet- en regelgeving. Het is niet uitgesloten dat ABN Amro een boete krijgt van De Nederlandsche Bank. Of er ook een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de bank, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

  Ruim duizend controleurs

  Begin dit jaar maakte ABN Amro al bekend 85 miljoen euro extra te investeren in de controle van klanten, geldstromen en witwassen. Met dat geld kunnen bovenop de al bezige duizend controleurs 400 extra mensen worden aangenomen die zich hier fulltime op kunnen richten. Die werving loopt nog.

  Ook is de bank kritischer gaan kijken naar zakelijke klanten. Zo heeft ABN Amro nu minder klanten in risicovolle sectoren, zoals de diamantindustrie. Verder worden hun creditcardbedrijf ICS en zakelijke klantendossiers, bijvoorbeeld in het mkb, onder de loep genomen.

  Nu, nog maar een half jaar later, trekt de bank na de tik op de vingers van De Nederlandsche Bank nog eens 114 miljoen euro extra uit voor "herstelmaatregelen". Voor het controleren van klantendossiers is kennelijk meer geld en mankracht nodig dan begin dit jaar werd gedacht.

  De aanleiding

  Het bevel van De Nederlandsche Bank komt niet uit de lucht vallen. Afgelopen jaren bleek er veel mis, onder meer bij ING. Door gebrek aan goed beleid kon er lange tijd via de bank op grote schaal geld worden witgewassen.

  ING was niet de enige bank die werd berispt:

  NOS

  Uiteindelijk heeft ING een schikking met het Openbaar Ministerie getroffen en 775 miljoen euro betaald om niet verder vervolgd te worden. En het bedrijf zet meer geld en mensen in om het eigen toezicht te versterken. Daarmee lijkt de kous voor ING voorlopig af.

  Wel heeft de De Nederlandsche Bank vorig jaar zijn controle op het anti-witwasbeleid in de financiële sector versterkt. De toezichthouder is ook bij andere banken en instellingen scherper gaan controleren of ze wel voldoende doen om risico's te beperken.

  Door die controles kreeg de Rabobank begin dit jaar een boete van een miljoen euro. Ook hier waren de klantendossiers niet op orde. Een maand later gaf DNB Triodos een tik op de vingers en werd een strafmaatregel opgelegd aan ING Italië. In beide gevallen werd er te weinig gecontroleerd op witwassen. Nu zijn dus ook tekortkomingen bij ABN Amro geconstateerd.

  De maatschappij, de politiek en toezichthouders eisen tegenwoordig meer van banken dan voor de crisis.

  Musa Elmas, Nederlands Compliance Instituut

  Het controleren van je klanten en hun transacties is sinds de crisis een groter onderdeel van het bankwezen geworden. "Financiële instellingen liggen onder een vergrootglas", zegt Musa Elmas, compliance expert bij het Nederlands Compliance Instituut. Hij is gespecialiseerd in het controleren van klanten, precies waar ABN Amro voor op de vingers is getikt. "De maatschappij, de politiek en toezichthouders eisen tegenwoordig meer van banken dan voor de crisis."

  Die veeleisendheid heeft geleid tot meer wetten en regelgeving waar banken zich aan moeten houden. "Waar je twintig jaar geleden voldoende deed als je een kopie van de paspoorten van je klanten had, moet er nu veel meer gebeuren", vertelt Elmas. "Je moet bijvoorbeeld niet alleen feitelijk weten wie je klant is, maar je moet de rekeningen ook in de gaten blijven houden en kijken of de herkomst van het geld legitiem is."

  Hoofdpijndossier

  Of alle transacties legitiem zijn, is moeilijk te beoordelen, zegt Elmas. Zeker bij witwaspraktijken van georganiseerde misdaad. "Die netwerken zijn internationaal, gaan over verschillende criminele activiteiten, via rekeningen van verschillende personen. Ze weten goed hoe ze zich af moeten schermen voor de politie, laat staan dat algoritmes en bankmedewerkers dat makkelijk kunnen herkennen".

  Al die regels samen zijn een hoofdpijndossier voor medewerkers in de bankenwereld. "Als er ook nog met terugwerkende kracht klantendossiers op orde moeten worden gebracht, leidt dat tot onbegrip bij klanten en veel extra werk voor medewerkers".

  'Trucje'

  Juist omdat het zo moeilijk is om misstanden te herkennen, is het belangrijk voor banken dat ze kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om ze te vinden. Volgens Elmas lost dat het probleem niet op. "Er wordt regelmatig gewerkt met targets. Medewerkers proberen zoveel mogelijk dossiers te checken, om te kunnen zeggen dat ze die gecheckt hebben. Door op kwantiteit aan te sturen in plaats op kwaliteit, wordt het wordt een soort trucje."

  Om de risico's van witwassen en financiering voor terrorisme zo veel mogelijk te verkleinen, zijn er volgens Elmas strategische keuzes vanuit de top van banken nodig. "Banken kunnen er ook voor kiezen om geen risicovolle financiële producten aan te bieden, of geen zaken te doen met landen waar de regels wat losser zijn". Daarnaast pleit hij voor meer samenwerking met publieke partijen. "Dit probleem moet niet alleen op het bordje van de financiële instellingen terecht komen".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

    

  Gewijzigd op 2019-08-11 06:13:18
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 juli 2019 @ 01:14
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, KABINET WIL CONTANTE BETALINGEN BOVEN 3000 EURO VERBIEDEN. Dit om 'witwassen' tegen te gaan? Maar dat moet dan ook in Europees, EU verband gebeuren anders heeft het weinig zin. Enkele landen doen dit overigens al en ook het afschaffen van het 500 eurobiljet zou daar tegen helpen? Dan gebeurt dat dus wel met de 200 biljetten, alleen is het wat langeger 'tellen'?kiss En particulieren, u en ik, worden mogelijk ook weer de dupe daarvan, 'eerder verdacht van'witwassen' al is daar in feite geen sprake van? Het verbod geldt dan ook voor (auto)bedrijven en niet voor particulieren. 

  "Als een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats iets aanbiedt dat duurder is dan 3000 euro en er wordt cash afgerekend, geldt dat verbod niet."    

  Criminelen wassen 1 miljard wit via export tweedehandsauto's

   11:52 IN BINNENLAND, ECONOMIE 

  Bij vier autobedrijven zijn vandaag invallen gedaan. Het is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Kabinet wil contante betalingen boven 3000 euro verbieden.

  Biljetten van 500 euro REUTERS

  VANDAAG, 08:27 AANGEPAST VANDAAG, 09:21

  BINNENLANDPOLITIEK

  Contante betalingen boven de 3000 euro worden verboden. Ook gaat Nederland in Europa pleiten voor het afschaffen van het biljet van 500 euro. Met deze maatregelen willen de ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid witwassen door criminelen aanpakken.

  Beide ministers hebben een gezamenlijk plan daarover vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. "De bedoeling is dat we paal en perk gaan stellen aan witwassen", zei minister Hoekstra in het NOS Radio 1 Journaal. Jaarlijkse wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro witgewassen.

  Nu geldt voor contante transacties boven 10.000 euro een meldplicht, straks wordt dat een verbod op transacties boven de 3000 euro. "Winkeliers mogen het bedrag dan gewoon niet meer accepteren", zegt Hoekstra. "We hebben samen met de politie gekeken of dit te handhaven is en de politie is tevreden over deze ingreep. Het helpt echt bij de aanpak van georganiseerde misdaad en witwassen."

  Het verbod op contante transacties boven de 3000 euro geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Als een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats iets aanbiedt dat duurder is dan 3000 euro en er wordt cash afgerekend, geldt dat verbod niet.

  Dat is omdat er bij bedrijven als winkels sprake is van een continue geldstroom. Particulieren hebben veel minder te maken met betalingen boven 3000 euro, waardoor het niet efficiënt is om bij de aanpak van witwassen hierop in te zetten.

  Verkeerde handen

  Voor een verbod op het biljet van 500 euro heeft Nederland de steun van andere Europese landen nodig. "Je ziet nu al dat het biljet niet meer wordt uitgegeven. Maar we kunnen ook afspreken dat je er niet meer mee mag betalen, omdat je ziet dat deze biljetten vaak in verkeerde handen zijn."

  Volgens Hoekstra doet vooral de georganiseerde misdaad veel betalingen met biljetten van 500 euro. "Als je een contante betaling van 100.000 euro doet, doe je die het liefste met grote biljetten. Als iemand veel van zulke betalingen doet is dat vaak een indicatie van witwassen, ziet de politie. Daarom willen we die biljetten eruit hebben."

  Poortwachter

  Ook voor banken verandert er het nodige. Ze moeten zelf als 'poortwachter' hun financiële systemen, capaciteit en technologie op orde brengen. Daarnaast moeten banken informatie die ze hebben met elkaar kunnen delen.

  "Als een bank een heleboel indicaties heeft van fout gedrag en witwassen, zoals contante stortingen of geldtransacties naar dubieuze landen, kan een cliënt wel de bank uit worden gezet, maar mag die informatie niet worden gedeeld met andere banken", zegt Hoekstra.

  "Zo'n cliënt stapt gewoon een nieuwe bank binnen en het hele circus begint opnieuw. We vechten dus met de hand op de rug tegen dit soort criminaliteit en dat moet veranderen."

  Drempel te laag

  De verlaging van 10.000 euro naar 3.000 euro is volgens Detailhandel Nederland net een stap te ver. Volgens de branchevereniging is niet onderzocht of hiermee witwassen effectief wordt tegengegaan. De effectiviteit wordt onder meer betwijfeld omdat er in Duitsland geen verbod is op het uitgeven van grote bedragen contant geld.

  De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is juist blij met de voorgestelde aanpak. "Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld", zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB.

  Volgens een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland is er überhaupt weinig reden om grote bedragen contant af te rekenen. Daarbij wijst hij op de komst van Instant Payments tussen zeven toonaangevende Nederlandse banken. Daarmee staat geld binnen enkele seconden op een andere rekening.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 mei 2019 @ 00:51
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIECHEF WIL DAT 500 EURO BILJET wordt afgeschaft om b.v. 'WITWASSEN' tegen te gaan? Maar dan, wordt het 200 eurobiljet gebruikt voor 'witwassen'? En dan...? Het is een heel ander probleem wellicht, een steeds groter wordend MAATSCHAPPELIJK PROBLEEM, de gehele geldstroom en 'monetaire instellingen' die we zelf op deze planeet hebben geschapen. En er zijn andere mogelijkheden wellicht? Zie vooral ook daarvoor o.a. club Maatschappelijke Belangen Info, forum etc...  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiechef wil af van biljet van 500 euro

  VANDAAG, 09:36 AANGEPAST VANDAAG, 13:46

  ECONOMIE

  Het biljet van 500 euro moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat pleidooi houdt de teamleider van de Financial Intelligence Unit (FIU), een politieonderdeel dat zich bezighoudt met criminele geldstromen en witwassen.

  Begin dit jaar stopte De Nederlandsche Bank na een Europees besluit al met de productie en uitgifte van de biljetten, maar de briefjes die al in omloop waren, blijven wel geldig.

  Volgens de FIU wordt het 500 euro-briefje praktisch alleen maar gebruikt door drugscriminelen. De meeste biljetten belanden vervolgens in Latijns-Amerika, Mexico en China, zegt teamleider Theo Akse in gesprek met De Telegraaf. "Terwijl je in die landen nog geen pakje boter met een eurobiljet kan afrekenen."

  Volgens de Europese Centrale Bank waren er in maart nog zo'n 509 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van ruim een 250 miljard euro.

  Geldstapel

  Het biljet van 500 euro is een van de waardevolste biljetten ter wereld. Zwitserland heeft een biljet van 1000 frank (877 euro), in Singapore kon tot 2014 een biljet van 10.000 dollar (6500 euro) worden gepind en Brunei heeft nog een soortgelijk briefje in omloop.

  Ook wijst Akse erop dat het grootste eurobiljet de makkelijkste manier is om grote hoeveelheden geld te smokkelen. De handel van een kilo coke levert in kleinere biljetten al snel een geldstapel van een kilo op, terwijl dat bij de 500 euro-briefjes maar 70 gram is, rekent Akse voor. "Een enorm voordeel voor logistiek, verbergen, de beveiliging en heimelijke grensoverschrijdende transporten van cash."

  Akse stelt voor om het bankbiljet over twee jaar af te schaffen en bezitters drie maanden de tijd geven om hun briefjes in te wisselen. Ook pleit hij ervoor om de 200 euro-biljetten uit het monetaire verkeer te halen, want die hebben volgens hem ook geen noodzaak meer. "Resteert alleen nog de vraag wie er als eerste bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt aan de bel trekt."

  BEKIJK OOK

  Nieuwe biljetten van 100 en 200 euro slagje kleiner

  Guldenbiljetten achter behang of schrootjes, 't komt écht voor

  ECB stopt eind 2018 met 500-eurobiljet, maar het blijft geldig

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 09 april 2016 @ 00:17
  #13
  reactie op (#12) Gotspe

  Goedemorgen, de schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in 2015 verder gedaald. Het totale bedrag aan schade daalde van 4,7 miljoen euro in 2014 naar 3,7 miljoen euro in 2015. Dat melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland vrijdag.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4278267/2016/04/08/Steeds-minder-fraude-met-internetbankieren.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

   

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 09 januari 2013 @ 13:57
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Helemaal gelijk daarin! Daar ben ik ook bang voor, dat dat een keer er in zit. Je komt zelf ook altijd goed in beeld dus? En dat systeem is er bij de meeste pinautomaten al langer toch? Alleen was da achteraf en nu schijnt het dan 'live' te zijn zelfs?