Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4010 keer bekeken

ONCOLOGIE: 'ROKEN'...slecht voor de gezondheid...

  • woensdag 24 november 2021 @ 00:42
    #26
    reactie op (#25) herman_dad

    Goedemorgen, NOG STEEDS ZIJN MENSEN BEREIDT VEEL TE BETALEN OM TE KUNNEN ROKEN, 60 EURO PER PAKJE? Dan wordt het velen toch te gortig? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 11:08 • AANGEPAST VANDAAG, 11:33

    'Helft rokers stopt pas als pakje sigaretten 60 euro kost'

    ANP

    Een forse verhoging van de accijns op tabak leidt er niet toe dat mensen stoppen met roken. Pas wanneer een pakje sigaretten duurder wordt dan 60 euro, zegt de helft te willen stoppen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.

    Toch is een prijsverhoging de meest effectieve manier om roken te ontmoedigen, zeggen de onderzoekers. "Consumptiegedrag wordt aangepast wanneer mensen het prijsverschil in hun portemonnee merken", zegt onderzoeker Cloé Geboers.

    Op dit moment kost een sigaret in Nederland gemiddeld 36 cent, bijna de helft van de prijs in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat voor een pakje van 20 sigaretten gemiddeld 7,20 euro moet worden betaald.

    Elke vertraging kost levens

    De gemiddelde prijs waarbij dagelijkse rokers zeiden te stoppen of minder te gaan roken, ligt tussen de 2 en 3,50 euro per sigaret. Om 10 procent van de rokers ertoe te bewegen te stoppen is een minimale prijs van 12 euro per pakje nodig, concludeert het onderzoek.

    Het KWF, de Hartstichting en het Longfonds roepen de politiek op om haast te maken met toegezegde accijnsverhogingen voor de komende jaren. "Het mag niet zo zijn dat de trage kabinetsformatie een bom legt onder deze urgente maatregel. We hebben in 2018 in het Preventieakkoord afspraken met elkaar gemaakt. Elke vertraging kost letterlijk levens", zegt Michael Rutgers namens de drie organisaties.

    In het Preventieakkoord staat dat de prijs van een pakje sigaretten kan worden verhoogd tot 10 euro in 2023.

    Het imago van de roker is de afgelopen jaren flink veranderd. NOS op 3 maakte daar deze video over:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Hoe het imago van de roker is veranderd

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-11-24 00:43:36
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 27 september 2018 @ 00:56
    #25
    reactie op (#24) herman_dad

    Goedemorgen, GRONINGEN EERSTE STAD MET ROOKVERBOD OP STRAAT, althans in enkele zone's zoals bij SCHOLEN, ZIEKENHUIZEN EN ANDERE OBJECTEN. Meerdere steden willen dit voorbeeld volgen. EEN GOEDE ZAAK, wat vindt u daarvan?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Groningen wordt eerste Nederlandse stad met rookvrije zones op straat.

    GISTEREN, 19:35

    REGIO

    Rokers voor de ingang van het UMC Groningen HOLLANDSE HOOGTE | REYER BOXEM

    Groningen gaat als eerste Nederlandse gemeente het roken op straat in delen van de stad verbieden. De gemeenteraad heeft ingestemd met een plaatselijke verordening voor de instelling van rookvrije zones. De VVD en de SP stemden tegen.

    De rookvrije zones komen bij gebouwen van instellingen die daarvoor een verzoek hebben ingediend. Dat zijn er al dertig. Onder die instellingen horen de universiteit en het academisch ziekenhuis UMCG. Ook scholen, kinderopvangbedrijven en theaters willen een rookvrije zone.

    Niet alleen sigarettenrook wordt in de rookvrije zones verboden, ook andere schadelijke rookgassen zoals uitlaatgassen van brommers en auto's en rook van barbecues mogen niet meer.

    De Hanzehogeschool wil graag een rookvrije ingang:

    Video afspelen

    01:10

    Rookvrije zones in Groningen een goed idee?

    Mogelijk gaan nog meer instellingen een rookvrije zone aanvragen, meldt RTV Noord.

    Wie straks een sigaret opsteekt in een aangewezen rookvrije zone begaat een overtreding. Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is het niet de bedoeling om daar boetes voor uit te schrijven. Mensen moeten elkaar vooral aanspreken op het foute gedrag.

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van RTV-NOORD

     

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 29 augustus 2018 @ 01:09
    #24
    reactie op (#23) herman_dad

    Goedemorgen, OPROEP 'FACEBOOK VRIENDIN', WE HONOREREN DIT OOK HIER, gezien de ook vele dagelijkse (terugkerende) bezoekers, lezers hier... zonder verdere woorden, maar dit geldt ook voor ZEER VELEN in het land en daarbuiten:

    Mocht je mijn kanjer van een schoonzoon willen steunen ðŸ‘†ðŸ˜˜
    http://www.almeredezeweek.nl//1472695-ik-wil-kika-helpen-i…
    Liefs namens hem en natuurlijk niet alleen in Almere â¤ï¸â¤ï¸â¤ï¸

    Kanker blijft nog steeds een vreselijke ziekte..... svp OOK verder DELEN, RETWEETEN OP: 

    Deel dit artikel: 

     

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 14 juni 2018 @ 00:39
    #23
    reactie op (#22) herman_dad

    Goedemorgen, ANTI-ROOKBELEID WERKT BIJ JONGEREN, ZIJ ROKEN STEEDS MINDER. Ook de minister van Volksgezondheid wil proberen met de EU samen, zij houden veelal af op een enkele andere minister na, een nog grotere belastingsheffing op roken te realiseren, zodat het écht te duur wordt ook nog eens. En een ANDER SCHERPER TESTBELEID OMTRENT DE SCHADELIJKHEID, zie eerdere berichten van het RIVM. ook Europees in te voeren. 

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    13 juni 2018 16:38

    Ontmoedigingsbeleid roken werkt: 'Jongeren vinden roken niet meer cool'.

    Ontmoedigingsbeleid roken werkt: 'Jongeren vinden roken niet meer cool'

    Jongeren roken een sigaret. 

    © ANP

    Nog niet zo heel lang geleden was roken de norm. Roken deed je in het vliegtuig, de speeltuin, op het werk en zelfs als je voor de klas stond. Maar de tijd dat roken door zwoel uitziende mannen en vrouwen in gelikte campagnes aan de man werd gebracht, ligt ver achter ons. Roken is door een sterk ontmoedigingsbeleid onder jongeren minder populair geworden.

    Volgens arts Esther Croes van het Trimbos Instituut komt dit doordat roken wordt 'gedenormaliseerd' zoals dit in de wetenschap wordt genoemd. Zo had het KWF zes jaar geleden de campagne 'Roken kan echt niet meer', waarin het fenomeen werd bestempeld als passé, met slogans als 'Roken is zóóó strakke gele zwemslip' en 'Roken is zóóó breezersletjes'.

    ZIE OOK: Sigaretten veel schadelijker dan fabrikant aangeeft

    "Door dit soort spotjes en een anti-rookbeleid waardoor je op steeds minder plekken mag roken, geef je een duidelijk signaal af", zegt Croes. "Steeds meer jongeren vinden het hierdoor niet normaal om te roken."

    Imago jongeren die niet roken

    Gera Nagelhout doet onderzoek naar gezondheid, welzijn en verslaving onder kwetsbare groepen. In 2011 publiceerde zij een rapport over het imago van jongeren die niet roken. Hieruit blijkt dat de meeste jongeren positieve imagokenmerken verbinden aan jongeren die niet paffen. Ze worden sterk (76 procent), zelfverzekerd (72 procent) en sociaal (64) procent gevonden. En dit is de afgelopen jaren door 'denormalisatie' alleen maar toegenomen, zegt zij.

    "Uit buitenlands onderzoek blijkt dat rookverboden, campagnes, meer kennis en het feit dat roken minder normaal wordt gevonden eraan bijdragen dat jongeren roken minder cool vinden", vertelt ze. "Dat zijn ontwikkelingen die je ook in Nederland ziet. Door zelfs het roken op veel buitenlocaties te verbieden, denk aan speeltuinen, sportterreinen en stations, geef je een signaal af."

    Moderne sigaretten: verslavender én giftiger dan je denkt

    Zie video in artikel

    Denk jij dat je door roken pure tabak en wat verbrand vloeipapier binnenkrijgt? Mis. Sigaretten bevatten een waslijst aan schadelijke stoffen.

    Rookontmoediging

    Wat daarbij wel van belang is, is dat de rookontmoediging zich niet alleen op jongeren richt. Als je een boodschap verkondigt als: je mag niet roken, maar vanaf je 18de mag het wel, dan wordt het voor deze doelgroep juist interessant, zegt Nagelhout. "Het roken wordt dan geassocieerd met volwassen gedrag. En pubers willen graag volwassen zijn."

    Daar komt nog eens bij dat mensen waar jongeren tegenop kijken minder (in het openbaar) roken. In televisieprogramma's wordt nauwelijks nog gerookt en sterren lopen niet over de rode loper met een sigaret in hun handen. Nagelhout: "Als je je niet in een rokende omgeving bevindt of ermee in aanraking komt, wordt roken vanzelf minder cool."

    Sigaretten bevatten veel meer schadelijke stoffen dan wordt vermeld

    Sigaretten zijn veel schadelijker dan fabrikanten aangeven, blijkt uit onderzoek dat gisteren door het RIVM werd gepubliceerd. Voor de meeste sigaretten geldt dat ze ongeveer drie keer meer schadelijke stoffen bevatten dan op de verpakking staat vermeld. 

    Dit komt doordat de piepkleine ventilatiegaatjes in de filters in de tests van fabrikanten niet worden dichtgedrukt, terwijl dit als je een sigaret vasthoudt wel gebeurt. Volgens de nieuwe meetmethode zijn de teergehaltes 2 tot 26 keer groter dan fabrikanten zeggen. De nicotinegehaltes zijn 2 tot 17 keer groter; het aandeel koolmonoxide ligt 2 tot 20 keer hoger.

    Minder rokende jongeren

    Onder jongeren onder de 16 jaar is roken minder populair geworden, blijkt uit cijfers van het CBS uit 2016. Eind jaren negentig rookte ruim 10 procent, nu is dat zo'n 1,3 procent. 

    Ook imagodeskundige Zabeth van Veen ziet een kentering als het om het imago van roken gaat. "Vooral vanaf het moment dat je verantwoordelijkheid hoort te nemen, word je verketterd als je rookt. Als je bij het ziekenhuis of achter de kinderwagen staat te roken, kijken mensen je met de nek aan. Er wordt dan van je verwacht dat je het goede voorbeeld geeft en dat doe je niet als je rookt."

    Meer op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2018-08-29 01:04:27
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 13 juni 2018 @ 01:16
    #22
    reactie op (#21) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg op bericht nr. 24: ROKEN NOG VEEL SCHADELIJKER DAN GEDACHT VOOR DE GEZONDHEID TOONT RIVM RAPPORT AAN. Rookt U NU NOG? 

    Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    1 uur 18 minuten geleden

    Onderzoek RIVM 'toont aan dat sjoemelsigaret echt bestaat'.

    Onderzoek RIVM 'toont aan dat sjoemelsigaret echt bestaat'

    (Archieffoto) 

    © ANP

    Dat sigaretten veel schadelijker zijn dan op de pakjes staat, is voor KWF Kankerbestrijding geen verrassing. "Tabaksfabrikanten beduvelen de boel", zegt een woordvoerder. "Het is wéér een bewijs dat de sjoemelsigaret echt bestaat."

    En Bénédicte Ficq, de advocaat die een rechtszaak aanspande tegen de tabaksindustrie, laat weten: "Iedere roker mag zich extreem genaaid voelen door de fabrikanten."

    ZIE OOK: Sigaretten veel schadelijker dan fabrikant aangeeft

    Verwijzend naar de uitkomsten van het onderzoek dat de RIVM deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, zegt Ficq: "In sommige pakjes is de hoeveelheid van bepaalde schadelijke stoffen 27 keer zo hoog als op de verpakking staat. Dan denk je één pakje te roken, maar rook je er eigenlijk 27. Dit zou meteen verboden moeten worden."

    In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter (Belinda Super Kings) bevat 36,3 milligram. Bij Marlboro Prime is het verschil het grootst tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten. 'Officieel' zit in de rook daarvan slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM kwam uit op waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram.

    'Niet overlaten aan Europa'

    Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zegt in Europees verband te werken aan een nieuwe methode om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Maar advocaat Ficq vindt dat de Nederlandse overheid zelf in actie moet komen. "Het is schandalig dat het kabinet de aanpak overlaat aan Europa. Het betekent dat willens en wetens genegeerd wordt dat de gezondheid van de eigen burgers in gevaar wordt gebracht."

    Het RIVM schrijft in zijn onderzoeksverslag dat de commissie die de huidige meetmethode heeft opgesteld, 'in grote mate wordt beïnvloed door de tabaksindustrie'.

    'Vergelijking tussen merken'

    Een woordvoerder van sigarettenfabrikant Philip Morris stelt in een reactie dat dit soort testen 'niet is bedoeld om individuele blootstelling te meten, maar om een vergelijking te maken tussen sigarettenmerken'. Als een andere meetmethode verplicht wordt, zouden volgens hem ook de maximaal toegestane waarden aangepast moeten worden.

    Jan Hein Sträter, directeur van de vereniging van sigaretten- en tabaksfabrikanten VSK, vindt dat het RIVM in zijn onderzoek 'de plank volledig misslaat'. Twee testmethoden naast elkaar leggen is appels met peren vergelijken, vindt hij.

    Sträter: "Onafhankelijk van de gebruikte testmethode hangt de hoeveelheid rook die een individuele roker naar binnen krijgt af van de manier waarop hij of zij rookt – iets wat de industrie al jarenlang stelt. Onze boodschap aan rokers is duidelijk: er bestaat geen veilige sigaret, en volwassenen die ervoor kiezen te roken, moeten zich bewust zijn van de risico's."

    Moderne sigaretten: verslavender én giftiger dan je denkt

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Denk jij dat je door roken pure tabak en wat verbrand vloeipapier binnenkrijgt? Mis. Sigaretten bevatten een waslijst aan schadelijke stoffen.

    RTL Nieuws

    Gewijzigd op 2018-08-29 01:04:51
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 08 mei 2018 @ 00:23
    #21
    reactie op (#20) herman_dad

    Goedemorgen, ADVOCAAT FICQ ROEPT KLOKKENLUIDERS EN GEWETENSBEZWAARDEN OP OM MET HAAR AANGIFTE TE DOEN TEGEN DE TABNAKSINDUSTRIE, in eerder oordeel van de rechtbank was vervolging niet mogelijk. Nu in een verzoek aan het Hof wel? Dat moeten we nog zien, maar de vasthoudendheid van de advocaat is in die zin te prijzen.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Antirook-advocate Ficq zoekt klokkenluiders tabaksindustrie

    GISTEREN, 11:13

    AANGEPAST GISTEREN, 11:14

    BINNENLAND

    ANP

    Advocate Bénédicte Ficq, die strijdt tegen de tabaksindustrie, is op zoek naar klokkenluiders binnen de branche. In een advertentie in het Financieele Dagblad roept ze "gewetensvolle klokkenluiders uit de tabaksindustrie" zich te melden. Ze belooft volledige geheimhouding en anonimiteit.

    Met de advertentie in het FD hoopt Ficq onder meer bestuurders uit de industrie te bereiken. "Dat ze zich achter de oren gaan krabben wat er al decennialang gebeurt. We hopen op iemand die niet zo heel veel meer te verliezen heeft qua carrièreplanning en die denkt: het is tijd dat de waarheid eens boven tafel komt", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

    Geen vervolging OM

    Ficq wilde de tabaksindustrie vervolgen voor moord en of doodslag, mishandeling en valsheid in geschrifte. Volgens haar zijn sigaretten doelbewust zo ontworpen dat mensen snel verslaafd worden en er moeilijk van af komen.

    Het OM zag geen mogelijkheid om de industrie te vervolgen omdat de tabaksproducenten niet in strijd met de wet handelen. Ficq kondigde daarop in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof.

    De advocaat zegt dat ze de klokkenluiders niet per se nodig heeft voor de zaak, maar dat het wel zou helpen. "Het zou een enorme toevoeging zijn aan de kleur van de zaak om mensen uit de wereld zelf aan het woord te laten."

    De advertentie van Ficq in de krant vanochtendFD

    BEKIJK OOK

    Geen zaak tegen tabaksindustrie: 'Andere klacht had meer kans gehad'

    Ficq zet strijd tegen tabaksindustrie voort via gerechtshof

    Deel dit artikel: 

    RIVM stapt uit internationale tabakscommissies vanwege invloed industrie

    GISTEREN, 07:43

    AANGEPAST GISTEREN, 15:59

    BINNENLAND

    ANP

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stappen uit de commissies die internationaal advies uitbrengen over het meten van de hoeveelheid teer en nicotine in sigaretten. Volgens het RIVM is de invloed van de tabaksindustrie in de commissies te groot, waardoor de nadruk te weinig ligt op het beschermen van de volksgezondheid.

    Het gaat om werkgroepen die zich bezighouden met tabak en e-sigaretten. Naast het RIVM en NVWA zaten ook acht afgevaardigden van de tabaksindustrie in de werkgroepen. Volgens het RIVM was er sprake van een "scheve verhouding" die door de jaren heen "steeds meer ging knellen".

    Belangen onverenigbaar

    Het RIVM wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat "de belangen van de tabaksindustrie niet verenigbaar zijn met die van de volksgezondheid". Ook is "voortschrijdend maatschappelijk inzicht" over de invloed van de industrie op het beleid voor het RIVM een reden om uit de commissies te stappen.

    Een andere reden om uit de commissies te stappen, is een nieuwe methode om de inhoud en emissies van sigaretten te onderzoeken. Deze methode is ontwikkeld door de WHO en levert bij sigarettentests veel hogere teer- en nicotinewaarden op. De methode is echter niet officieel in gebruik; daarvoor is een wetswijziging in Brussel nodig.

    Volgens Van Bolhuis deugt de huidige testmethode niet, omdat de sigaretten steeds geraffineerder worden gemaakt. "Veel sigaretten hebben tegenwoordig gaatjes. Als je dat soort sigaretten test, komt er frisse lucht bij en meet je sterk afgezwakte teer- en nicotinegehaltes. Dat is uiteraard prettiger voor de industrie."

    Het RIVM blijft wel actief in commissies die zich bezighouden met andere onderwerpen dan tabak.

    Gemiste kans

    De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) noemt het een gemiste kans dat het RIVM en de NVWA niet meer aan de commissies willen deelnemen. "Dit besluit laat zien dat het WHO Kaderverdrag verkeerd wordt uitgelegd."

    Volgens de VSK staan de commissies los van de overheid, waarbij gezamenlijk de normen worden bepaald. "Het is juist dus inherent aan hun werkwijze dat ondernemingen samen met overheidslichamen en andere partijen kennis delen. Het besluit van het RIVM gaat hier volledig aan voorbij."

    BEKIJK OOK

    Bekritiseerde Nederlandse tabaksindustrie vooral groot in shag

    De sigaret: van alomtegenwoordig naar 'crimineel product'

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2018-06-04 12:34:48
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 23 februari 2018 @ 06:34
    #20
    reactie op (#19) herman_dad

    Goedemorgen, het zat er juridisch 'een beetje in' dát er geen vervolging komt tegen de tabaksindustrie. Redenen zijn o.a. iedereen 'doet het vrijwillig, roken of gaan roken' en er staan genoeg waarschuwingen in de meest vreselijke bewoordingen en afbeeldingen op het pakje om te weten dat... (-?!) Dan zou je namelijk ook zelfmoord strafbaar moeten stellen. En ook andere aangedragen juridische redenen en artikelen als 'mishandeling' etc. gaan juridisch de mist in bij het OM (aanklager). De betrokken advocaat wil uiteraard naar het Hof, maar ook daar zal waaschijnlijk blijken dat het juridisch onhaalbaar is. Een vrijwel kansloze zaak dus maar de advocaat gaat maar door, uiteraard het recht daartoe, maar toch???  

    Uiteraard weten we allen, nemen we maar aan, DAT ROKEN MEESTAL VERVROEGD DODELIJK IS, ten lange leste, dus zullen er andere middelen moeten worden aangewend waar 'we' ook al langer mee bezig zijn als steeds meer en op meer en meer plaatsen 'rookverboden'. Zelfs zou het wettelijk mogelijk zijn om de tabaksindustrie te verbieden. Maar dan ook, net als bij 'drugs' gaat het weer in de illegaliteit? WAT VINDT U HIERVAN, als wel of niet roker en wel of niet lid of lezer, bezoeker hier?

    Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)    

    Vrijdag 23 februari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    OM gaat tabaksfabrikanten niet vervolgen 

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 22 februari 2018 10:40 Laatste update: 22 februari 2018 13:07

    • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag besloten vier grote tabaksfabrikanten niet te vervolgen. Hiermee gaat het OM niet mee in de aangifte tegen de industrie.

    Volgens het OM is roken dodelijk en het produceren van sigaretten draagt daar aan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet.

    Het OM ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging en zal daarom geen verder onderzoek doen.

    De aangifte werd gedaan door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq, mede namens de 43-jarige Anne Marie van Veen uit Zwolle. Zij rookte dertig jaar en heeft nu uitgezaaide longkanker. Van Veen houdt de tabaksindustrie verantwoordelijk voor haar rookverslaving en wil een verbod op tabak.

    Ficq stapt nu naar het Gerechtshof in Den Haag om vervolging alsnog af te dwingen door middel van een zogeheten artikel 12-procedure. Een besluit kan maanden of misschien zelfs een jaar duren.

    "Ik heb er vertrouwen in dat het hof straks de juiste beslissing gaat nemen en achter ons gaat staan", zegt Van Veen in een reactie. "De misdadige praktijken van de tabaksindustrie moeten worden gestopt."

    "Ondanks dat @Het_OM #tabaksindustrie nu niet zal vervolgen, hebben we al veel gewonnen door de maatschappelijke discussie die is ontstaan" aldus@Mette01Van #ficq #sjoemelsigaret @Wdekanter

    kwf_nl

    kwf_nl

    10:10 - 22 februari 2018

    Lucky Strike

    British American Tobacco (BAT) en Philip Morris hebben "met instemming kennisgenomen" van het besluit van het OM. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht", laat de Nederlandse tak van BAT weten. 

    BAT produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans. Het is een van de vier grote bedrijven waartegen aangifte was gedaan.

    Mishandeling

    In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

    Sigaretten zouden makkelijker rookbaar en extra verslavend worden gemaakt door de toevoeging van onder meer honderden stoffen. Door middel van kleine gaatjes in filters van 'sjoemelsigaretten' zouden testmachines worden bedrogen die de schadelijkheid van sigaretten meten. Dit laatste wordt bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    Organisaties

    Ficq kon de afgelopen tijd tal van maatschappelijke en beroepsorganisaties bijschrijven op haar lijst. Onder meer medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg steunen de aangifte.

    Ook de grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en het Longfonds hebben zich aangesloten.

    Meerdere organisaties hebben tevens ook goede hoop dat de tabaksindustrie alsnog zal worden vervolgd. "We kijken vol vertrouwen uit naar het vervolg. We hadden natuurlijk het liefst een ander besluit van het OM gezien", zegt een woordvoerster van het Longfonds.

    Volgens KWF Kankerbestrijding heeft het OM "heel rigide" naar de wet gekeken bij het besluit om de industrie niet te vervolgen. "Maar de wet is bedoeld om mensen te beschermen. Er is tijd nodig om anders te gaan denken over de tabaksindustrie. Blijkbaar is het OM nog niet zover", zegt een woordvoerster.

    Kwart Nederlanders

    Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

    Door: NU.nl/ANP

    Lees meer over: 

    Tabaksindustrie Roken

    Gewijzigd op 2018-06-04 12:35:45
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 22 februari 2018 @ 06:59
    #19
    reactie op (#18) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTZAAK TEGEN TABAKSINDUSTRIE, vervolg, steeds meer medische organisaties sluiten zich aan bij de strafrechtelijke aangifte tegen de tabaksindustrie. Desondanks het ook zeer grote maatschappelijke belang, maar zal deze goedbedoelde juridische actie ook slagen? Zie rood gearceerde zinnen in het artikel o.a.... 

    Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

    Achtergrond

    Heeft de aangifte tegen de tabaksindustrie kans van slagen? 

    Foto: AFP

    Gepubliceerd: 21 februari 2018 20:15Laatste update: 21 februari 2018 20:17

    • Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie. Die vergaarde in de afgelopen maanden brede maatschappelijke steun. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte?

    In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. 

    De sector zou onder meer honderden stoffen aan sigaretten toevoegen die ze makkelijker rookbaar en extra verslavend maken. Bovendien zouden testmachines die de schadelijkheid van sigaretten moeten meten om de tuin worden geleid met kleine gaatjes in filters van 'sjoemelsigaretten'. Deze stelling wordt bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq deed de aangifte mede namens Anne Marie van Veen (43) uit Zwolle. Zij rookte dertig jaar en heeft nu uitgezaaide longkanker. Volgens Van Veen is de tabaksindustrie verantwoordelijk voor haar rookverslaving. Ze wil een verbod op tabak.

    Van Veen en Stichting Rookpreventie Jeugd startten de website Sick of Smoking, die middelpunt werd van een maatschappelijke beweging rond de aangifte. Andere patiënten, maatschappelijke organisaties en instanties sloten zich bij de aangifte aan. Niet alleen verschillende ziekenhuizen deden dit, maar ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht.

    Vervolging zou wereldwijd uniek zijn: niet eerder werden tabaksfabrikanten strafrechtelijk vervolgd.

    Gecompliceerd

    Peter Tak, emeritus hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, merkt op dat het niet gaat om de aangifte van één strafbaar feit, maar van meerdere.

    "Die lopen enorm uiteen: van valsheid in geschrifte en sjoemelsigaretten tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel", zegt hij. "Normaal gesproken zijn die strafbare feiten redelijk makkelijk vaststelbaar. Ik heb een hamer, ik geef iemand een klap en die persoon heeft een gat in zijn kop. Het oorzakelijke verband tussen longkanker en die sigaretten is echter niet bij voorbaat gegeven, dat moet eerst wetenschappelijk worden onderzocht."

    Zo'n onderzoek zal minstens een jaar in beslag nemen, denkt Tak. "Het is zeer gecompliceerd en het vereist een hoge mate van specialiteit en veel verschillende specialisten, zoals chemici, oncologen, toxicologen - noem maar op."

    De klagers en het OM moeten wel goed kijken naar wat het uiteindelijke doel is, zegt hij. "Neem die aangifte van valsheid in geschrifte. Er zijn allerlei ondernemingen die zich daar schuldig aan maken, kijk maar eens naar de reclames op tv. Maar een veroordeling daarvoor zal niet veel bijdragen aan een verbod op tabak."

    Draagvlak

    Ondanks de juridische haken en ogen, denkt Tak wel dat er een strafrechtelijk onderzoek zal komen. "Het maatschappelijk draagvlak voor een onderzoek naar de eventuele misstappen van de tabaksindustrie is in de afgelopen twee jaar zo groot geworden, dat het OM moeilijk kan zeggen: 'We doen helemaal niks'."

    Ook Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in de afgelopen jaren in kracht en hevigheid zien toenemen. "Nu allerlei organisaties zich hebben aangesloten, is duidelijk sprake van een hele sterke beweging. Drie jaar geleden hadden we het nog over de rechten van de roker, nu kijken we vooral naar zaken zoals de rechten van het kind."

    Overheid

    De aangifte tegen de tabaksindustrie is niet de enige pijl die de antitabakslobby op zijn boog heeft. Die richt zich met andere zaken en acties ook op de overheid. Terecht, meent Toebes, want waar de tabaksindustrie mogelijk blaam treft als producent van schadelijke producten, is de overheid de eerste verantwoordelijke. "Die moet de industrie reguleren en heeft de grondwettelijke plicht om over de gezondheid van haar burgers te waken."

    "Er wordt in allerlei richtingen gepusht. Zo'n strafzaak genereert natuurlijk een enorme aandacht, want dat vinden mensen spannender dan een civiele procedure tegen de overheid", zegt ze. Maar het is volgens haar nu ook zaak om bij de overheid aan te dringen op strengere maatregelen - vooral om de toekomstige belangen van kinderen te waarborgen. "Volwassenen hebben beslissingsvrijheid, maar kinderen moeten in bescherming worden genomen."

    Ze verwijst daarbij naar aandoeningen zoals kanker, diabetes en hart- en vaartziekten. "De helft daarvan is vermijdbaar als je roken, alcohol, ongezond voedsel en gebrek aan beweging aanpakt. Daar is dus gigantische winst te behalen."

    De vraag is dan hoe strak je wilt reguleren. "Wat voor samenleving wil je eigenlijk en hoe bevoogdend moet de overheid zich daarin opstellen? Ik vind het trouwens wel een hele mooie ontwikkeling dat we in toenemende mate aandacht hebben voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen."

    Slachtbank

    De tabaksindustrie zal zich overigens niet passief naar de slachtbank laten leiden, meent Peter Tak. "Zwaar lichamelijk letsel moet je bijvoorbeeld per geval bewijzen", zegt hij.

    "Als het OM actie gaat ondernemen, voorspel ik dat de industrie - voordat we twee jaar verder zijn - met tal van rapporten komt waaruit blijkt dat er veel meer oorzaken van longkanker zijn dan alleen roken. 'Wie zegt dat die mevrouw overleden is aan het roken van sigaretten? Het kan ook zijn dat ze eindeloos boven de barbecue heeft gehangen'."

    Door: NU.nl/Matthijs le Loux

    Lees meer over: 

    Tabaksindustrie

    Gewijzigd op 2018-06-04 12:36:27
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 02 februari 2018 @ 06:04
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG proces tegen het roken, TEGEN PRODUCENTEN nu ook ZIEKENHUIZEN aangifte gaan doen tegen de tabaksindustrie wegens moord dan wel doodslag. We blijven deze opmerkelijke zaak, maar wel tercht (?? volgen. Moet de procuctie zelfs van tabaksproducten zelfs geheel verboden worden, wereldwijd dan uiteraard en rookt u zelf of niet...? WAT VINDT U?

    Zie verder nog, bron NU.nl:

    Vrijdag 02 februari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Aangifte Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis tegen tabaksproducenten 

    Foto: AFP

    Gepubliceerd: 01 februari 2018 08:00Laatste update: 01 februari 2018 11:36

    • Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AVL) doet als eerste ziekenhuis van Nederland aangifte in een lopende strafzaak tegen vier grote tabaksfabrikanten wegens zware mishandeling.

    Het ziekenhuis noemt het werk 'dweilen met de kraan open' zolang de producenten van tabakswaar mensen verslaafd maken.

    "Iedere dag doen we er bij ons alles aan om patiënten met kanker de allerbeste zorg te geven", aldus René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. "Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret."

    Eerder deed het AVL ook al een oproep aan onderhandelaars van het huidige kabinet. In de regeerperiode moest gewerkt worden aan een rookvrije samenleving. Volgens het ziekenhuis ligt de schuld van verslaving bij de tabaksindustrie.

    "Onze doelstelling is om de ziekte kanker te doorgronden en de behandeling ervan te verbeteren. Het kan dan niet zo zijn dat dit niet wordt gehaald en doorkruist wordt door tabaksproducenten", aldus Medema. "Door nu als eerste aangifte te doen hopen we dat vele andere artsen, ziekenhuizen en/of onderzoeksinstellingen onze stap zullen volgen."

    Wat doet roken met je longen?

     Wat doet roken met je longen?

    Groningen

    Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit zich ook aan bij de aangifte. Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG, meldt althans op Radio1 dat zijn ziekenhuis wat hem betreft voornemens is dat te doen.

    Aartsen hoopt zelfs dat alle universitair medische centra zich erbij voegen en wil dat volgende week voorstellen op een bestuursvergadering van de Nederlandse federatie van universitaire centra.

    Voorgelogen

    Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is blij met de aangifte van het ziekenhuis. "Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn", stelt Ficq.

    De advocaat deed in 2016 namens enkele maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het AVL sluit zich nu dus aan bij die aangifte.

    Door: NU.nl/ANP

    Lees meer over: 

    Antoni van Leeuwenhoek

     

    Gewijzigd op 2018-06-04 12:37:32
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 29 april 2016 @ 01:07
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, zou zo'n opmerkelijke rechtzaak succes hebben of is men uit op een schadevergoedeing, net als in het buitenland? Advocaat Bénédicte Ficq wil een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten. Ze doet dat namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, vertelt ze donderdagavond in het tv-programma RTL Late Night.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4291408/2016/04/28/Ficq-doet-aangifte-tegen-tabaksfabrikanten.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/2235/Roken/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

     

     

    handtekeningafbeelding