Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1033 keer bekeken

HEDWIGEPOLDER, een heikel politiek en NATUURonderwerp.

 • zondag 13 november 2022 @ 19:40
  #7

  Erg voor de mensen die daar wonen.

  Laat ze eerst maar meer doen aan het klimaat dat zou veel beter zijn.

 • vrijdag 24 juni 2022 @ 08:47
  #6
  reactie op (#5) jeroen007

  Goedemorgen, ONTPOLDERING HEDWIGEPOLDER IN ZEELAND MAG DOORGAAN beslist RvS.... en wéér ook een stukje natuur weg? Of voor Natuurbeheer nodig?? En ook daar (nog) wonende mensen weer gedupeerd.

  Er staat ook het nodige al over op en ZIE DAAR OOK EENS, DE club: http://europese-unie.clubs.nl/

  Er stond al enige commentaren hierop en ergens in forum maar hier opnieuw 'geopend en ge-update' en gekopieerd even voor u.

  Zie ook art. van NOS-Nieuws Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 20:16

  Ontpolderen Hedwigepolder gaat door: Raad van State wijst bezwaar af

  Werkzaamheden bij de Hedwigepolder OMROEP ZEELAND

  Het ontpolderen van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen kan doorgaan. De voormalige eigenaar van de polder had bezwaar gemaakt tegen de werkzaamheden en diende een herzieningsverzoek in, maar de Raad van State heeft dat verzoek ongegrond verklaard.

  Géry De Cloedt was eigenaar van de polder totdat deze in 2018 door de Staat werd onteigend. Volgens hem dreigt ernstige vervuiling als water uit de Westerschelde dat straks de polder instroomt, sterk verontreinigd blijkt te zijn met pfas. Om die reden vindt hij dat het doel van natuurherstel niet wordt gehaald.

  Hij had een verzoek ingediend bij de Raad van State om een besluit uit 2014 terug te draaien. In 2014 verklaarde de Raad van State de bezwaren tegen ontpoldering ongegrond. Volgens hem was die uitspraak anders uitgevallen als de Raad van State toen al had geweten van de vervuiling met pfas. Dit terwijl uit onderzoek is gebleken dat toen al bij de Staat bekend was dat er te hoge concentraties pfas in de Westerschelde zaten.

  Op korte termijn zouden daarom - via wat een voorlopige voorziening heet - de ontpolderingswerkzaamheden moeten worden stopgezet, vindt De Cloedt.

  Ontpolderen?

  De ontpoldering van de Hedwigepolder, op de grens met Vlaanderen, is een langslepende kwestie. Sinds het aanvankelijke besluit in 2005 is er veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. Na veel gesteggel is besloten de polder onder water te zetten. De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen, maar de zeedijk is nog niet doorgestoken.

  De Kamer had het kabinet vorige maand opgeroepen om de dijk pas door te steken als er meer duidelijk is over de vervuiling van de Westerschelde met pfas. Chemiebedrijf 3M heeft jarenlang pfas geloosd bij het Belgische Zwijndrecht, in de buurt van Antwerpen. Via de Schelde is het in de Westerschelde terechtgekomen. Veel Zeeuwen zijn bezorgd dat er vervuild water de polder wordt binnengelaten.

  De rechter ziet echter geen reden om de werkzaamheden te staken. Hij beaamt dat in het gebied water zal stromen dat met pfas is verontreinigd, maar op grond van verschillende onderzoeken meent hij dat die verontreiniging weinig gevolgen heeft voor de nieuwe natuur die in de voormalige polder zal ontstaan, schrijfOmroep Zeeland. Dat is tenslotte de nieuwe bestemming van het gebied.

  Bovendien is de verwachting dat het pfas-gehalte in de komende jaren zal dalen, aldus de rechter.

  Water ongecontroleerd de polder in

  Verder heeft de rechter gekeken naar de veiligheidsrisico's wanneer de werkzaamheden worden gestaakt. De uitvoerder aan de Belgische zijde heeft verklaard dat de werkzaamheden in België al in een vergevorderd stadium zijn.

  Zo is de zeedijk in de Vlaamse Prosperpolder al zover afgegraven dat het komende stormseizoen water de Hedwigepolder in kan stromen. Als de werkzaamheden aan de Nederlandse kant worden opgeschort, zal het water volgens de Belgische uitvoerder ongecontroleerd de polder binnenlopen, wat grote veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

  De rechter vindt het risico dat het water ongecontroleerd de polder binnenloopt zwaarder wegen dan mogelijke schade aan het milieu als de werkzaamheden worden voortgezet. Hij concludeert daarom dat er geen voorlopige voorziening moet komen.

  Minister: pfas vormt geen risico

  Maandag liet ook minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof in een brief aan de Tweede Kamer weten geen reden te zien om de ontpoldering van de Hedwigepolder uit te stellen. De minister concludeert op basis van elf onderzoeken en metingen naar pfas dat er geen aanleiding is om de planning aan te passen.

  Er zijn verhoogde concentraties pfas gemeten maar de risicogrenzen voor grondwater worden niet overschreden. Volgens de huidige planning keren eb en vloed eind september of begin oktober 2022 terug in de Hedwigepolder.

  De ontpolderingswerkzaamheden gaan dus door, maar de zaak van De Cloedt bij de Raad van State tegen de onteigening van de Hedwigepolder gaat volgens Omroep Zeeland door. De zitting in die procedure is in september.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 02 januari 2013 @ 17:52
  #5
  reactie op (#4) Gotspe

  goeden avond ik denk ook dat de mense die aar wqnen rechtens hebben om daar te wone en te blijveb ook? wens nog een pretige avonden  1.gif

 • vrijdag 28 december 2012 @ 19:14
  #4
  reactie op (#3) Patrick

  Quote: Patrick

  woensdag 26 december 2012 @ 17:34

  Tenzij het kabinet op korte termijn valt, dan kan het volgende kabinet er nog op tijd een stokje voor steken. Het duurt immers nog een paar jaar voordat de werkzaamheden echt beginnen.

  Goede avond. Ik ben bang dat dit kabinet niet op korte termijn valt maar je weet nooit in de politiek? Dan zal de ontpoldering van de Hedwigepolder wel doorgaan, helaas voor de mensen die er wonen.


   

 • woensdag 26 december 2012 @ 17:34
  #3
  reactie op (#2) Vomie

  Tenzij het kabinet op korte termijn valt, dan kan het volgende kabinet er nog op tijd een stokje voor steken. Het duurt immers nog een paar jaar voordat de werkzaamheden echt beginnen.

  smiley_flying.gif

 • zondag 23 december 2012 @ 09:49
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Hallo nou die hedwige polder zal echt wel onder water gezet gaan worden nu, ik he meelij met de mensen die daar wonen die moeten dan gedwongen weg?  nou nog een goede dag verder.

 • zaterdag 22 december 2012 @ 07:59
  #1

  k1.gif Goedemorgen, OPEN HIER NIEUW TOPIC IVM HEDWIGEPOLDER, en politieke beslissing die een heikel onderwerp was en is en blijft? Nu lijkt de knoop te zijn doorgehakt? Er wordt toch ontpolderd. Wat vindt u? Er staat ook het nodige al over op en ZIE DAAR OOK EENS, DE club: http://europese-unie.clubs.nl/

  Er stond al enige commentaren hierop en ergens in forum maar hier opnieuw 'geopend en ge-update' en gekopieerd even voor u.

  Zie ook art. uit AD (bron): van heden:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3367274/2012/12/21/Hedwigepolder-in-2019-helemaal-onder-water.dhtml

  • Gotspe Gotspe
    
    
    
   267
   delete
   edit
   donderdag 01 november 2012 @ 17:37
   # 25
   reactie op (# 24) Patrick
    

   Goede avond. Ik denk ook dat het uitlekken van de brief geen echt toeval is, je weet nooit de echte waarheid die ligt gewoon op het Binnenhof en misschien komt het goed uit? 

  • VIP: Patrick Patrick
    
    
    
    

   19136

   delete
   edit
   woensdag 31 oktober 2012 @ 21:10
   # 24
   reactie op (# 22) herman_dad
   En wie is de lachende derde? Wilders, die weer kan schreeuwen over Brusselse eisen waar Nederland het slachtoffer van wordt.

   Zo simpel ligt het natuurlijk niet, maar iedereen zal moeten toegeven dat Nederland dit van het begin af aan niet slim aangepakt heeft. Helaas is er nu geen weg meer terug, maar die was er wel geweest als toen andere beslissingen genomen waren.

   smiley_flying.gif

    
  • Vomie
    
    
    
    
    
    
   612
   delete
   edit
   woensdag 31 oktober 2012 @ 20:22
   # 23
   reactie op (# 22) herman_dad
   Hallo er is in de haagse politiek toch helemaal niets per toeval? Denk ik dan hoor en nog een goede avond dan.
    
  • VIP: herman_dad herman_dad
   Eigenaar
    
    
    
    

   11129

   delete
   edit
   woensdag 31 oktober 2012 @ 07:50
   # 22
   reactie op (# 21) Patrick
   Goedemorgen allen vervolg hiervan in dit geval over de 'HEDWIGEPOLDER' voor u gelezen op AD (bron). Is dit niet NU wat ál te toevallig', per ongeluk een vertrouwelijk stuk openbaar gemaakt...? Denkt u ook of niet?

   

  Gewijzigd op 2018-06-10 07:53:11
  handtekeningafbeelding