Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2620 keer bekeken

WELZIJN: TWEEDELING De rijken worden rijker en de armen armer...

 • zondag 21 augustus 2022 @ 20:35
  #27
  reactie op (#26) herman_dad

  Ja dit kabinet denkt niet om alle groepen.

  De armen gaan er weer op achteruit.

  We gaan dezelfde kant op als Amerika.

  De rijken leven er op los.

  En arme werkende mensen kunnen de endjes niet aan elkaar knopen.

  Een schande.

 • zaterdag 28 mei 2022 @ 00:31
  #26
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen;vervolg MÉÉR TWEEDELING IN 'ARM EN RIJK': EN OOK HIER WEER UPDATE VAN HET 3e grote WERELDPROBPEEM naast de oorlog en het klimaat. HET WELZIJN VAN DE MENS... zelf. Niet alleen hier, Europa maar over de hele wereld en het zal snel nog erger worden, zie straks ook weer UPDATE OORLOG en de chantage van Poetin, WERELDVOEDSELCRISIS..,, aanstaande of... ik Poetin krijg mijn zin?

  MAAR HIER DAN EVEN DICHT BIJ HUIS: armoedeval, inkomens weg, veel meer ontslagen komen nog maar ook GROTE PERSONEELSTEKORTEN ANDERSZINS, Zorg, Onderwijs, Schiphol en ga zo maar door en alles daaromheen weer, zie de compilatie van de laatste artikelen de laatste dagen! Waar blijft dan ook daarin nu weer 'de politiek'?   

  Maar nogmaals lees het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg eens... 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... en nog veel meer daarin over DE POLITIEK, MONETAIR EN HET GELOOF in brede zin....Tip: Meimaand vakantiegeldmaand..?? Of vraag het iemand eens als cadeau

  "Iemand met een laag inkomen geeft bijna al zijn geld uit, simpelweg omdat dat nodig is", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Met uitgaven aan boodschappen en vaste lasten zoals de huur, zitten ze al dicht tegen honderd procent van hun inkomen aan. Dus die mensen hebben er het meeste last van als alles duurder wordt."

  WIE VAN ONS KOMT BOVENSTAANDE NIET 'BEKEND VOOR"...?! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 16-07-22 09.00 uur: En ook hier weer NIEUWE CIJFERS.... STEEDS ERGER WORDT HET....

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 19:05

  Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen, drie van hen vertellen hun verhaal

  Moeder Karin en haar dochters merken dat rondkomen steeds lastiger wordt NOS

  De koopkrachtdreun bereikt ook voedselbanken en uitdeelpunten voor kleding. Daar is het steeds drukker, constateerde het Armoedefonds eerder vandaag. De groep armere mensen die al langer aanklopt voor hulp, krijgt nu gezelschap van mensen die door de prijsstijgingen niet meer kunnen rondkomen.

  Wij spraken met drie van hen.

  Hongeriger en minder fijn leven

  Tineke van der Gaag uit Castricum komt sinds drie maanden bij de kleding- en voedselbank. "Met de dag wordt het duurder: de paracetamol is 20 cent duurder, voor een tientje kun je geen boodschappen meer halen voor een paar dagen en ik ben steeds meer kwijt voor de benzine van mijn brommertje. Al die kleine beetjes lopen op en nu kom ik tekort."

  Zonder hulp zou het moeilijk zijn, zegt ze: "Dan zou ik hongeriger zijn, minder kleding hebben en ook een minder fijn leven. Het is net dat steuntje in de rug dat je kunt gebruiken. Je weet dat er eten in de kast staat en dat maakt je ook gelukkiger."

  Tineke van der Gaag NOS/BART KAMPHUIS

  Volgens Van der Gaag heeft de overheid een grote rol in armoedebestrijding. "Eigenlijk moeten we terug naar vroeger. Zoals een ziekenfonds voor de zorg of om de tandartskosten mee te kunnen betalen."

  Ook Rens Louter, vrijwilliger bij de voedselbank, krijgt spullen van de voedsel- en kledingbank. Hij kwam er via een advertentie in de krant achter dat hij daar voor een euro kleding kon halen. "De eerste keer dat ik hier kwam, ging ik met tassen de deur uit. Ik was overrompeld."

  Hij is afgelopen jaar in de schuldsanering gekomen. "Ik heb een kleine schuld opgebouwd en die moet ik aflossen. Nu krijg ik leefgeld en daar moet ik het mee doen. Dus de afgelopen tijd heb ik flink wat stapjes terug moeten doen."

  Rens Louter NOS/BART KAMPHUIS

  Louter zegt dat de prijzen in de supermarkt zodanig zijn gestegen dat hij in de knel komt. "Ik kwam net rond met het leefgeld, maar nu heb ik daar de kleding- en voedselbank wel echt voor nodig."

  De stijgende prijzen zijn voor hem een probleem aan het worden doordat hij ook zijn schuld moet aflossen. "Het hebben van schulden bestaat al eeuwenlang, maar afgelopen jaar heb ik meegemaakt hoe dat is."

  Hoeveel meer mensen zich bij kleding- of voedselbanken melden, verschilt per plaats in Nederland. Het Armoedefonds schat in dat landelijk sprake is van een stijging tussen de 10 en 25 procent. De voedselbank ziet een landelijke stijging van 15 procent.

  We gingen ook langs bij Karin van Helden, die vier kinderen heeft:

  1:27 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Moeder over geldproblemen: '40 euro per week voor eten is te weinig'

  Door de stijging van het aantal mensen dat aanklopt bij hulporganisaties zit er meer druk op de ketel. Ze kunnen het aan, maar tekorten dreigen, zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds. Vooral voedsel, hygiënemiddelen en bepaalde maten van kinderkleding worden schaarser.

  "We hopen de komende tijd ook op meer steun van de overheid, zodat hulporganisaties goed hun werk kunnen doen. Dat is belangrijk, zodat mensen mee kunnen blijven doen", zegt Verspeek. Ook zorgen donaties aan hulporganisaties er volgens haar voor dat mensen geholpen kunnen blijven worden.

  Verspeek: "Maar kijk ook in je eigen omgeving of je mensen kunt helpen die geldzorgen hebben. Of ga het gesprek aan of je ergens bij kunt helpen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-07-16 08:46:55
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 11 mei 2022 @ 09:21
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen;vervolg MÉÉR TWEEDELING IN 'ARM EN RIJK': ZOMAAR EEN DAG IN MEI 2022, DIVERSE ARTIKELEN VOOR U OVER DIT ITEM...  Een compilatie van steeds groter wordende problemen voor velen, inderdaad zie oudere berichten OOK DE MIDDENINKOMENS komen nu steeds meer in de problemen. Maatschappelijk feitelijk steeds slechter voor allen. NU JA  BEHALVE.... DE TOP-INKOMENS EN VERRIJKERS IN ALLERLEI VORMEN... 'discriminatie'??? Ben je gek.... En die topman van Philips zal zijn 1 miljoen bonus echt missen....

  Maar nogmaals lees het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg eens... 'Vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'... en nog veel meer daarin over DE POLITIEK, MONETAIR EN HET GELOOF in brede zin....Tip: Meimaand vakantiegeldmaand..?? Of vraag het iemand eens als cadeau

  Oud: LAGE INKOMENS HARDST GETROFFEN DAARDOOR, uiteraard weer, maar ook de 'middeninkomens' krijgen het steeds moeilijker en dit is maar al te waar voor velen, zeer velen in de maatschappij:   

  "Iemand met een laag inkomen geeft bijna al zijn geld uit, simpelweg omdat dat nodig is", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Met uitgaven aan boodschappen en vaste lasten zoals de huur, zitten ze al dicht tegen honderd procent van hun inkomen aan. Dus die mensen hebben er het meeste last van als alles duurder wordt."

  WIE VAN ONS KOMT BOVENSTAANDE NIET 'BEKEND VOOR"...?! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 05 november 2021 @ 00:25
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen; INFLATIE ZORGT WEER VOOR MÉÉR TWEEDELING IN 'ARM EN RIJK'. LAGE INKOMENS HARDST GETROFFEN DAARDOOR, uiteraard weer, maar ook de 'middeninkomens' krijgen het steeds moeilijker en dit is maar al te waar voor velen, zeer velen in de maatschappij:   

  "Iemand met een laag inkomen geeft bijna al zijn geld uit, simpelweg omdat dat nodig is", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Met uitgaven aan boodschappen en vaste lasten zoals de huur, zitten ze al dicht tegen honderd procent van hun inkomen aan. Dus die mensen hebben er het meeste last van als alles duurder wordt."

  WIE VAN ONS KOMT BOVENSTAANDE NIET 'BEKEND VOOR"...?! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 11:56

  Effect hoge inflatie verschilt per persoon, 'maar lage inkomens hardst getroffen'

  Een supermarkt in Veldhoven ANP

  De inflatie is in oktober gestegen naar 3,4 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Daarmee is de prijsstijging van producten en diensten het hoogst sinds april 2002. Dat alles duurder wordt is voor iedereen vervelend, maar lagere inkomens worden er in het algemeen het hardst door getroffen.

  "Iemand met een laag inkomen geeft bijna al zijn geld uit, simpelweg omdat dat nodig is", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Met uitgaven aan boodschappen en vaste lasten zoals de huur, zitten ze al dicht tegen honderd procent van hun inkomen aan. Dus die mensen hebben er het meeste last van als alles duurder wordt."

  Basisbehoefte

  De inflatie is vooral zo hoog doordat energie, zoals gas en benzine, hard in prijs is gestegen. "Energie is een basisgoed en lagere inkomens zijn gemiddeld een groter deel van hun inkomen aan dat soort basisbehoeften kwijt", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING.

  NOS/CBS

  "Mensen met een lager inkomen wonen ook vaker in huurwoningen die niet altijd even goed geïsoleerd zijn", zegt Van Mulligen. Ook daardoor zijn ze vaak een groter deel van hun inkomen aan gas kwijt. "Niet alle huurders wonen in een tochtig flatje, maar wel vaker." Blom ziet dat het bij mensen met lagere inkomens snel schuurt. "En het onhandige is dat het juist bij hen belangrijk is dat ze uitgaven aanpassen."

  Uitgaven aanpassen

  "Ik heb een gemiddeld inkomen" zegt de 27-jarige Sarah Soelman-Langenberg. "Maar ook voor mijn gezin maakt een hogere energierekening een groot verschil." Ze moest vorige maand een nieuw contract afsluiten en haar maandbedrag ging van 70 naar 210 euro. "140 euro meer per maand, dat is een behoorlijke klap geld. Er moeten nu geen onverwachtse uitgaven meer bijkomen, want dan gaat dat op onze spaarrekening inhakken."

  Sarah en haar man verwachten binnenkort hun tweede kind. "We gaan nu niet meer uit eten en ook geen dagjes meer weg. We laten nu leuke dingen, want we willen straks wel genoeg geld hebben voor extra uitgaven, zoals luiers."

  Uitgavenpatroon

  In hoeverre jij persoonlijk geraakt wordt door de hogere inflatie hangt ook af van in hoeverre jouw uitgavenpatroon overeenkomt met dat van de gemiddelde Nederlander. Want het CBS berekent de prijsstijgingen op basis van de dingen waar mensen maandelijks gemiddeld hun geld uitgeven. Maand na maand houdt het CBS vervolgens de prijzen bij van al die producten en diensten.

  Dit is waar we gemiddeld ons geld aan uitgeven. Het CBS houdt dat tot gedetailleerd bij, swipe om bijvoorbeeld te zien hoe onze uitgaven aan kleding en schoenen zijn onderverdeeld.

  CBS/NOS

  CBS/NOS

   

  "Voor individuen kan de inflatie heel anders uitpakken", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Als je niet rookt en sigaretten worden duurder, merk je daar niks van. Maar iemand die een pakje per dag rookt merkt dat echt wel."

  De hoge inflatie komt voor een groot deel door hoge energieprijzen, vooral gas. Veel mensen worden daar nog niet door geraakt, want de hoge gasprijs geldt vooral voor mensen die afgelopen maanden een nieuw contract moesten afsluiten. De meesten met een variabel contract krijgen pas in januari met een prijsstijging te maken en mensen met een vast contract pas als dat afloopt.

  Inflatie ontwijken?

  Mensen kunnen wel proberen inflatie te ontwijken door uitgaven aan energie te verlagen. "Maar het is niet zo dat je vandaag dubbelglas bestelt en het morgen geïnstalleerd is", zegt Van Mulligen. "Je kan ook een dikke trui dragen en je thermostaat op 18 zetten. Maar dat is eigenlijk ook een soort welvaartsverlies, het leven is toch comfortabeler in een t-shirt op 21 graden."

  De vraag is hoe lang energieprijzen zo hoog blijven. "Dat is lastig te voorspellen. Ook omdat dit een ongebruikelijke periode is, de nasleep van de coronacrisis", zegt Marieke Blom van ING. "Toch zeg ik ook, deze heel hoge energieprijzen zijn ongebruikelijk en toevallig gaat op dit moment 'alles mis'. Er zijn niet direct aanwijzingen dat dit volgend jaar zo doorgaat. De termijnmarkt verwacht voor later al lagere prijzen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 24 juli 2021 @ 08:33
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen; RIJK OF ARM, KANSENKLOOF AL IN DE WIEG ZICHTBAAR. Het is ook maar in WELK GEZIN, omstandigheid en op welke plaats je steeds weer OPNIEUW geboren wordt na de dood iedere keer weer? (boeken Buitenaardse Beschaving of Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... lees de boeken eens: HOE DAN?) 

  In welk huis hun wieg staat maakt wel degelijk uit voor de ontwikkeling van jongere kinderen. Wie in een arm gezin opgroeit, komt al vroeg in het leven op achterstand, blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics onder 153.000 kinderen van de geboorte tot 14 jaar.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:36

  Kansenkloof ontstaat al in de wieg: duidelijk verband armoede en achterstand

  ANP

  In welk huis hun wieg staat maakt wel degelijk uit voor de ontwikkeling van jongere kinderen. Wie in een arm gezin opgroeit, komt al vroeg in het leven op achterstand, blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics onder 153.000 kinderen van de geboorte tot 14 jaar.

  Het onderzoek, waar de Volkskrant over bericht, is uitgevoerd door Bastian Ravesteijn en Coen van de Kraats. Zij keken onder meer naar gegevens over gewicht, taalontwikkeling en sociale en psychische problemen. Die niet-herleidbare gegevens van kinderen geboren tussen 1998 en 2017 zijn afkomstig van consultatiebureaus en schoolartsen in vier verschillende regio's.

  De onderzoekers koppelden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het inkomen van de ouders aan de gezondheidsgegevens van jonge kinderen. Daaruit blijkt dat "kinderen van de rijkste ouders op alle fronten beter scoren dan kinderen van ouders met de laagste inkomens". Onder meer leerproblemen en overgewicht zijn volgens de onderzoekers kenmerken van kinderen die in een kansarm milieu opgroeien. Kinderen met ADHD scoorden vergelijkbaar met die groep.

  Overgewicht

  De verschillen tussen arm en rijk worden al vroeg zichtbaar. Bij baby's van vier maanden met arme ouders is bijvoorbeeld vaker overgewicht te zien. Onder 14-jarigen heeft een kwart van de kinderen uit een achterstandssituatie overgewicht, tegenover tien procent uit welvarender huishoudens.

  Volgens deskundigen is dat te verklaren door de onverstandige keuzes die ouders uit arme gezinnen soms maken, vaak uit onwetendheid. Ouders met een hoger inkomen en vaak een hoger opleidingsniveau, stimuleren hun kroost juist vaker om bijvoorbeeld te lezen, te leren en te sporten.

  "Als jonge mensen die hun leven niet op de rails krijgen, zelf kinderen krijgen, is dat behoorlijk pittig. De volgende generatie krijgt dan ook een lastiger start. Je moet mensen dus op het goede spoor zetten en helpen, om een domino-effect te voorkomen", zegt Ravesteijn.

  Kansen verbeteren.

  Door al vanaf de geboorte de gezondheid van jonge kinderen te volgen, hopen de onderzoekers erachter te komen hoe een vroege achterstand van invloed is op de levensloop. Met die kennis kunnen in de toekomst mogelijk de kansen van kinderen uit zo'n achterstandssituatie verbeterd worden.

  "Als je met een taal- of spraakachterstand aan school begint, kun je moeilijker meekomen en zet die achterstand zich voort. Voor kinderen die niet naar de opvang gaan, is een voorschool een goede interventie. Daar kunnen ze taal ontwikkelen en de achterstand wegwerken", aldus Ravesteijn.

  Kinderen krijgen taalonderwijs ANP

  Er zijn bewezen interventies, zegt Ravesteijn, maar die worden vaak niet ingezet. "Nederland heeft een uniek jeugdgezondheidszorgsysteem, nergens is dat zo goed ontwikkeld als in Nederland. Een probleem is dat elke gemeente het wiel wil uitvinden en daarom programma's die werken links laten liggen. Dus je kunt het slecht treffen met de gemeente waar je woont. Daar valt wel wat aan te verbeteren."

  Ravesteijn verwacht niet dat de kansenongelijkheid deze generatie al verdwijnt, die "zo oud is als de mensheid". "We kunnen het nog niet oplossen, maar het wel beter begrijpen. Als je er vroeg bij bent, is het mogelijk om de situatie nog om te buigen en te zorgen dat ook deze kinderen goed terechtkomen, waarbij ze niet worden tegengehouden door hun achtergrond."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 25 januari 2021 @ 06:57
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen; ARMEN WORDEN ARMER....ECONOMISCHE ONGELIJKHEID NEEMT TOE DOOR CORONA'.....door de crisis worden veel meer mensen getroffen, failissementen zijn nog in het groot tegengehouden door 'steunpaketten'.  Maar hoe lang nog? Toch een idee BASISINKOMEN? Zie andere forumtopic hierover in deze rubriek! En het daar genoemde boek w.o. de uitspraak: VRIJE MARKTECONOMIE IS EEN WOORD UIT HET JUNGLERECHT EN BIEDT GEEN ENKELE OVERLEVINGSKANS'....  Hoe waar worden deze woorden nu?!

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Een wisselkantoor in Nairobi, Kenia AFP

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 04:50

  Oxfam: 'Economische ongelijkheid neemt toe door corona'

  De kloof tussen arm en rijk is nog groter geworden door de coronacrisis. Dat concludeert Oxfam Novib in zijn jaarlijkse rapport over de economische ongelijkheid in de wereld.

  De rijkste duizend mensen ter wereld zitten weer op het niveau van voor de coronacrisis. Maar het armste kwart van de wereldbevolking zal waarschijnlijk tien jaar nodig hebben om te herstellen van de coronacrisis.

  Weer meer armoede

  Volgens het rapport neemt de extreme armoede voor het eerst in tien jaar weer toe. "De ongelijkheid nam de afgelopen jaren al zorgwekkend toe. Nu zie je dat dit het afgelopen jaar echt enorm versneld is", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

  De tien rijkste mensen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus zelfs nog rijker geworden. Oxfam komt tot deze conclusies door onder andere te kijken naar de lijst met rijkste mensen ter wereld van Forbes, data van de Wereldbank en een enquête onder 295 economen uit 79 landen.

  Kwetsbaarder

  Volgens Oxfam groeit de ongelijkheid niet alleen tussen arm en rijk. Vrouwen werken vaker op dagloonbasis of als uitzendkracht. "Als de economie dreigt in te storten, liggen zij in 70 procent van de gevallen er eerder uit dan mannen", zegt Servaes.

  Omdat er in de zorg meer vrouwen werken dan mannen, lopen zij volgens Oxfam ook meer risico om besmet te raken. "Ze worden eigenlijk dubbel geraakt door dit coronavirus."

  Vaccins

  Ook de manier waarop vaccins nu worden verstrekt, leidt volgens Oxfam tot meer ongelijkheid. "Rijke landen kopen soms zoveel vaccins op dat ze hun eigen bevolking wel 4 tot 5 keer kunnen inenten. Daardoor vissen arme landen achter het net", zegt Servaes.

  Armere landen moeten volgens Oxfam tot 2023 wachten voordat de bevolking ingeënt kan worden. "Hoe langer het duurt voordat je bevolking gevaccineerd is, hoe dieper de economische crisis is en hoe langer het duurt voordat je weer op de weg omhoog zit", voorziet Servaes.

  Davos

  Het rapport wordt gepubliceerd op dag dat wereldleiders en topmannen digitaal bijeenkomen op het World Economic Forum. Elk jaar vindt dit plaats in Davos in Zwitserland, maar dit jaar is het evenement online. Oxfam hoopt met het rapport het onderwerp te kunnen agenderen.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 15 juli 2018 @ 01:04
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, LOONKLOOF TUSSEN ARM EN RIJK NEEMT SCHRIKBARENDE VORMEN AAN, mensonwaardigheid en discriminatie ten top en een uitzichtloze situatie voor deze planeet. Er zou zelfs een totale loonnivellering moeten komen, DE GROTE VOORWAARDE VOOR EEN LANDURIGE WERELDVREDE, (boek weer: Van Homo sapiens naar homo galacticus..) SAMEN op weg daar naartoe lijkt in deze een grote utopie, want niet geluisterd dan loopt de mensheid op aarde voor einde deze eeuw nog teneinde? en wat héb je dan nu aan het feit dat je 287x meer krijgt, verdienen is een andere zaak, dan de gemiddelde mens Homo sapiens?       

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  14 juli 2018 11:35

  Miljoenen voor bedrijfstop: inkomens stijgen, loonkloof neemt toe.

  Unilever-topman Polman verdiende 287 keer meer dan de gemiddelde werknemer. 

  © Getty Images

  Salarisverhogingen en riante bonussen. Na een aantal jaren van minder harde groei stijgen topinkomens weer sneller. Ook de loonkloof tussen de top en de werkvloer loopt op.

  Bij het Brits-Nederlandse Unilever is die kloof het grootst. Topman Paul Polman verdiende vorig jaar 287 keer meer dan de gemiddelde werknemer. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven en instellingen.

  Goedkope krachten

  Dat die kloof zo groot is, komt omdat de multinational relatief veel goedkope werknemers heeft in onder meer Azië en Afrika schrijft de krant. Voor bedrijven die vooral in Nederland of Europa werken geldt dat niet.

  Overigens weigerde Polman eerder nog een salarisverhoging. Maar hij ontkwam daar niet aan. De beloning van de topman van Unilever steeg afgelopen jaar met bijna eenderde tot 11,7 miljoen euro, schrijft de Volkskrant, vooral doordat de waarde van het aandelenpakket van Polman bijna verdubbelde. 

  14,5 miljoen voor topvrouw McKinstry

  De Unilever-topman is niet de ​best betaalde bestuursvoorzitter van de 111 onderzochte bedrijven. Die eer valt Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van informatieconcern Wolters Kluwer.

   
  Grootverdiener Nancy McKinstry. (Foto: ANP)

  Zij ontving vorig jaar in totaal 14,5 miljoen euro aan basissalaris, bonus, pensioen, onkosten en aandelenwinsten. Een jaar eerder verdiende ze nog 15,6 miljoen euro, omdat haar aandelen toen nog meer waard waren.

  Stijging met dank aan bonussen

  Uit het onderzoek van de krant, waarbij is gekeken naar de beloning van de bestuursvoorzitters in de jaarverslagen over 2017, blijkt dat de beloning van de hoogste bazen vorig jaar in doorsnee 4,2 procent steeg, van 757.000 naar 789.000 euro. Die stijging zit vooral in de bonussen.

  De loonkosten per werknemer bij de onderzochte bedrijven stegen gemiddeld 2,8 procent tot 76.000 euro. Dat is het bedrag dat de werkgever kwijt is aan een werknemer, niet het salaris van die werknemer. 

  Werknemers niet op vooruit

  Nederlandse werknemers zijn er vorig jaar namelijk niet echt op vooruit gegaan; hun lonen stegen ongeveer even hard als de inflatie. De stijging van de cao-lonen blijft ver achter bij de economische groei van ruim 3 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar.

  Niet iedereen in de bedrijfstop kon vorig jaar rekenen op een bonus. Vopak-topman Eelco Hoekstra verdiende de afgelopen twee jaar een derde minder omdat het bedrijf niet aan de doelstellingen heeft voldaan. 

  Zijn basissalaris bleef op 625.000 euro, maar hij kreeg fors minder bonussen. Het was vooral de langetermijnbonus die kelderde: van ruim 1,9 miljoen euro in 2016 tot 220.000 euro over afgelopen jaar.

  Meer op rtlz.nl:

  RTL Z

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 01 maart 2016 @ 01:59
  #20
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, langdurige armoede is een veel groter probleem dan vaak wordt aangenomen. Bijna 600.000 Nederlanders verkeren drie jaar of langer in armoede, staat in een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat is bijna twee keer zoveel als aan het licht kwam bij eerdere tellingen.

  De werknemer heeft het ondanks het economische herstel zwaarder dan tijdens de crisis. Dat blijkt uit het grootste FNV-onderzoek ooit waaraan ruim 46.000 werknemers hebben meegedaan.

  Zie en lees verder art. AD bron anp.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4254308/2016/03/01/Veel-Nederlanders-zijn-langdurig-arm.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4254186/2016/03/01/Crisis-over-maar-werknemer-heeft-het-zwaarder-dan-ooit.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/800000059/Armoede/actua/index.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/

   

  Gewijzigd op 2016-03-01 07:08:35
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 12 december 2015 @ 00:55
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, nog een artikel over ons 'welzijn'. Maar is de werkelijkheid voor u ook zo? Voor het eerst sinds de financiële crisis trekt de economie weer aan. Dit blijkt uit de decemberberaming van het Centraal Planbureau (CPB) die vrijdag is gepubliceerd. ,,De consumptie neemt flink toe en de werkloosheid daalt licht.''

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4205817/2015/12/11/De-werkloosheid-daalt-en-we-geven-weer-meer-geld-uit.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/2148/Consument/actua/index.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/ 

  .

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 december 2015 @ 06:31
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, BENT U OOK TEVREDEN? Nederlanders zijn tevreden over hun leven, ze geven er gemiddeld het rapportcijfer 7,8 voor. Dat blijkt vrijdag uit het tweejaarlijks rapport De sociale staat van Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Ondanks de tevredenheid worden er wel zorgen geuit over de toekomst. De verwachting is dat de volgende generatie het eerder moeilijker dan makkelijker krijgt.

  Zie en lees verder art. AD (Bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4205769/2015/12/11/Nederlanders-tevreden-met-heden-somber-over-toekomst.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/ 

  .

  handtekeningafbeelding