Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

6479 keer bekeken

POLITIEKE BAROMETER VERTROUWEN IN DE POLITIEK

  • donderdag 27 oktober 2022 @ 00:09
    #49
    reactie op (#47) herman_dad

    Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 27-10-22: DE LAATSTE POLITIEKE PEILING LAAT WEER ZIEN DE DALING VAN DE VVD EN OOK D66 de grootste coalitiepartijen en mede door de toenemende inpopulariteit van de partijleiders. Dat is een bekend beeld en klopt ook wel enigszins, op de dag van eventuele verkiezingen echter is vaak de daling ook weer minder groot dan gedacht. Bovendien is er een steeds groter algemeen wantrouwen, gebrek aan vertrouwen in de POLITIEK ALGEMEEN, zo wie zo het instituut, sterk groeiende. 

    En ook de lichte groei weer van o.a. de PVV die de 2e partij zou worden of blijven? 

    En ook nog steeds de groei van de BBB die op mogelijk nu stabiel tegen de 10-15 zetels kan behalen, evenals JA21 die wat op winst staat, mogelijk zijn daar mensen bij die op VVD of ook aantal FvD anders zouden stemmen maar deze zeer omstreden partij houdt in de peilingen nog steeds een minimaal 3 tal zetels? 

    Verder is er bij de middenpartijen ook een opvallende winst voor de PvdD die op een 10+ zetels kan komen en ook een lcihte groei voor steeds meer de samenwerking tussen PvdA en GL die kennelijk ook wat vruchten afwerpt. Het CDA en partijen als CU blijven nog enigszins stabiel hangen op 1 zetel meer of 1 minder?

    En de kleinere partijen van minder of rond de 5 zetels blijven ook ongeveer gelijk. NOG STEEDS NIET maar dat kan officieel nog niet als iemand als b.v. Omtzigt een eigen partij zou hebben hij ook populair zou zijn en zeker een middenpartij zou kunnen worden met 15+ (?) zetels en dat zou dan het hele beeld nog kunnen veranderen.

    De oorlog in Europa heeft kennelijk weinig of geen invloed (nog) op de politieke keuze? Of het is de vrije val van Baudet ivm zijn ónvoorwaardelijke steun aan Poetin' en ook de vele complottheorien? Maar wel de boerenprotesten en stikstof/klimaatbeleid kennelijk wel een grote invloed op het kiesgedrag? Maar dat is in deze peiling dus weer stabiel of minder.... 

    Bij de kleinere partijen is de laatste maanden verder niet veel verandering te zien. JA21 staat op 7 tot 11 zetels, net zo veel als een half jaar geleden, de SP op 7 tot 9 en Forum voor Democratie op 3 tot 5, een halvering ten opzichte van de verkiezingsuitslag, maar net zoveel als een half jaar geleden. Ook Volt en de SGP staan op 3 tot 5, terwijl Denk op 2 tot 4 staat, en BIJ1 en 50Plus beide op 0 tot 2.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP  NOS Nieuws•Vandaag, 06:01

    Peilingwijzer: verlies voor VVD, winst voor PVV en PvdD

    In de Peilingwijzer is de VVD de afgelopen maanden geleidelijk weggezakt. De partij van premier Rutte staat nu op 22 tot 26 zetels, zo'n zeven zetels minder dan een half jaar geleden, toen de VVD op 29 tot 33 stond. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd de VVD met 34 zetels veruit de grootste partij.

    In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de zetelpeilingen van I&O ResearchIpsos/EenVandaag en Kantar, is de partij nog steeds de grootste, maar het verschil met nummer 2 de PVV, is duidelijk afgenomen. Die partij staat nu op 18 tot 22 zetels. Een half jaar geleden was dat 13 tot 17. In de Tweede Kamer heeft de partij van Geert Wilders 17 zetels.

    Gebrek aan vertrouwen in kabinet

    Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de VVD tussen 2012 en 2017, toen er geregeerd werd met de PvdA, ook wel zo laag stond als nu. Toch denkt hij dat de VVD het "structureel lastiger" heeft dan toen. "Rutte regeert al twaalf jaar. De partij is medeverantwoordelijk voor het beleid. En dus ook voor veel zaken die de afgelopen jaren niet goed gingen, zoals de problemen met de gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire. Het wordt lastiger uit te leggen waarom de VVD moet blijven regeren."

    De VVD heeft last van het algemene gebrek aan vertrouwen in het kabinet, dat volgens onderzoek van Ipsos voor Prinsjesdag al was gedaald tot een dieptepunt en daarna nog verder is afgenomen. Ruim driekwart van de ondervraagden zegt weinig of zeer weinig vertrouwen te hebben in het kabinet.

    Weglopers bij de VVD zijn vaak ontevreden over het in hun ogen te soepele asielbeleid en vinden de koers in het algemeen niet rechts genoeg. Volgens I & O Research verliest de VVD dan ook vooral aan JA21 en de BBB van Caroline van der Plas. Kiezers switchen tegenwoordig veel minder tussen de VVD en de PVV. De PVV wint vooral van Forum voor Democratie en doet het goed onder mensen die vorig jaar niet naar de stembus gingen.

    Sla over  Of zie de lijst en peilingen in het oorspronkelijke artikel!

    In de Peilingwijzer lijkt de BBB over haar piek heen. Die partij stond in de zomer op 14 tot 19 zetels. Nu zijn dat er 12 tot 16, nog altijd veel meer dan de ene zetel die Van der Plas in de Tweede Kamer heeft. Louwerse vindt de lichte teruggang wel voor de hand liggend, omdat het boerenprotest wat is geluwd en met het rapport van Remkes de angel een beetje uit het conflict over de stikstof lijkt.

    Opmerkelijk vindt Louwerse verder de gestage opmars van de Partij voor de Dieren. Bij de verkiezingen vorig jaar haalde de PvdD met 6 zetels al het beste resultaat uit haar geschiedenis, en in de Peilingwijzer staat de partij nu op 8 tot 11 zetels. Volgens Louwerse profiteert de PvdD ervan dat er geen duidelijke leider is op links. De partij haalt vooral stemmen weg bij D66, Volt, de PvdA en GroenLinks.

    Negatieve trend D66

    Die laatste twee partijen staan in de Peilingwijzer op winst en zijn vrijwel even groot: de PvdA heeft 10 tot 13 zetels, GroenLinks 9 tot 13. In de Tweede Kamer heeft de PvdA er nu 9 en GroenLinks 8.

    Hun winst gaat ten koste van D66, dat 24 zetels heeft in de Tweede Kamer, maar in de Peilingwijzer al snel na de verkiezingen wegzakte en het laatste half jaar de negatieve trend niet heeft weten om te buigen. D66 staat op 12 tot 16 zetels, tegen 17 tot 21 een half jaar geleden.

    Ook het CDA weet nog niet uit het diepe dal te klimmen waarin de partij zich al maanden bevindt. Met 6 tot 10 zetels staat het CDA er net zo slecht voor als een half jaar geleden. De vierde regeringspartij, de ChristenUnie, is vanouds het stabielst in de peilingen. Met 4 tot 6 zetels houdt de partij het zeteltal vast dat vorig jaar werd veroverd.

    Kleinere partijen

    Bij de kleinere partijen is de laatste maanden verder niet veel verandering te zien. JA21 staat op 7 tot 11 zetels, net zo veel als een half jaar geleden, de SP op 7 tot 9 en Forum voor Democratie op 3 tot 5, een halvering ten opzichte van de verkiezingsuitslag, maar net zoveel als een half jaar geleden. Ook Volt en de SGP staan op 3 tot 5, terwijl Denk op 2 tot 4 staat, en BIJ1 en 50Plus beide op 0 tot 2.

    De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van I&O ResearchIpsos/EenVandaag en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 02 september 2022 @ 00:15
    #48
    reactie op (#47) herman_dad

    Goedemorgen, VERTROUWEN IN DE POLITIEK? STERK DALENDE.... Vooral in de landelijke 'Haagse' politiek. Lokaal is er nog wel wat vertrouwen. Maar het wordt al aangeduid in het meergenoemde boek hier, zie clubhome dat deze ontwikkeling er komt en ook een mogelijke oplossing(en) daarvoor, dus krijgt gelijk ook weer daarin? Het zal alleen maar erger worden,,,, 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 00:01•Aangepast gisteren, 08:03

    SCP: politiek moet voorkomen dat burgers afhaken

    "Houd kritische burgers aangehaakt". Die oproep doet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan de politiek. Volgens het SCP wordt het een uitdagend jaar voor politici: de overheid moet laten zien dat ze luistert en betrouwbaar is. Verder moeten politici hun keuzes uitleggen.

    De onderzoekers zeggen na nieuw onderzoek dat het vertrouwen in de politiek laag blijft. Niet meer dan 50 procent van de Nederlanders heeft voldoende vertrouwen in de regering en 51 procent in de Tweede Kamer. Waar het vertrouwen bij de start van een nieuw kabinet meestal opveert, is dat nu niet het geval. Veel mensen zetten vraagtekens bij het vermogen van politici om de grote problemen van het moment aan te pakken.

    "Er zijn eerder momenten geweest dat het vertrouwen zo laag is geweest", zegt onderzoeker bij het SCP Josje den Ridder. "Aan het eind van de economische crisis en bij het begin van de vluchtelingencrisis. Maar nu hebben we geen stijging in het vertrouwen gezien met het begin van het kabinet en er zijn ook geen redenen om te verwachten dat het vertrouwen op korte termijn stijgt."

    Complexe maatschappelijke uitdagingen

    De onderzoekers noemen het een uitdaging voor de politiek om concrete resultaten te boeken op de "complexe maatschappelijke uitdagingen", zoals de woningmarkt, de opvang en integratie van asielzoekers, de stikstofcrisis en de hoge kosten van levensonderhoud.

    49 procent van de ondervraagden vindt dat het in Nederland de verkeerde kant opgaat, volgens 19 procent gaat het juist wel goed en de rest neemt een middenpositie in of geeft geen antwoord. "Daar is ook de politiek een grote reden om somber te zijn, maar ook andere zaken zoals de woningmarkt, het asielbeleid, het klimaat en de stijgende prijzen", zegt Den Ridder

    Mensen geven hun eigen leven wel nog steeds een hoger cijfer dan de samenleving of de politiek, weet Den Ridder. "Tegelijkertijd zijn er wel grote verschillen over wat voor cijfer ze hun leven geven. Over de stijgende prijzen maken heel veel mensen zich zorgen, maar niet iedereen heeft daar meteen aan het einde van de maand last van."

    Tegelijk is zo'n 70 procent van de Nederlanders tevreden met het functioneren van de democratie. Ze waarderen vooral de vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting. Wel zien de meeste mensen ruimte voor verbetering. Zo zeggen velen dat de politiek meer moet luisteren en eerlijker moet zijn. Een veelgehoorde klacht is dat er te veel partijen zijn en dat de versplintering de samenwerking en doelmatigheid vermindert.

    Problemen als mensen afhaken, omdat wantrouwen structureel is

    Het SCP noemt een laag vertrouwen in de politiek niet per definitie een probleem, omdat in een democratie burgers de politiek nu eenmaal kritisch moeten volgen. Maar volgens de onderzoekers wordt het problematischer als mensen afhaken of zich actief gaan verzetten, bijvoorbeeld omdat hun wantrouwen structureel is of omdat ze er niet meer in geloven dat de politiek bij machte is om problemen op te lossen.

    Gevraagd naar de belangrijkste maatschappelijke problemen, noemen mensen naast de politiek ook de zorg en corona, al zijn die laatste twee minder dominant dan bij eerdere onderzoeken.

    Vertrouwen is een bijproduct, een signaal dat je de goede dingen doet en dat op een goede manier doet."

    SCP-onderzoeker Josje Den Ridder

    "Er zijn mensen met een diep wantrouwen in de politiek, dat is een groep die heel moeilijk te bereiken is", zegt Den Ridder. "Dat de meeste mensen kritisch zijn is misschien ook niet zo gek. Burgers die de politiek kritisch volgen moeten dat ook blijven doen. De politiek moet dat vertrouwen ook niet proberen op te krikken. Vertrouwen is een bijproduct, een signaal dat je de goede dingen doet en dat op een goede manier doet."

    Daarom moet de overheid proberen om betrouwbaar te zijn, door bijvoorbeeld duidelijk te maken welke belangen op het spel staan, zegt de SCP-onderzoeker. "En dat die belangen soms ook van elkaar verschillen. De overheid moet daarin keuzes maken en die keuzes ook verantwoorden. En dan resultaten boeken. Als de overheid zich dan betrouwbaar opstelt, hoop je dat het vertrouwen op termijn vanzelf weer naar boven gaat."

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 28 juli 2022 @ 00:25
    #47
    reactie op (#46) herman_dad

    Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 28-07-22: DE LAATSTE POLITIEKE PEILING OPMERKELIJKE DE WINST VOOR BBB DIE DOORZET, maar het lijkt ook een beetje op de ontwikkeling zoals destijds met de LPF een plotselingen opkomst en daarna een mislukking. Al zijn er, is dit nog geen officiele verkiezingen maar toch? En de VVD daalt nog steeds in de peilingen maar is nu nog steeds de grootste. En opvallend is enige daling wat van FvD.... Ten gunste van afgescheiden JA21 en ook momenteel BBB?

    Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, is in het beschikbare onderzoek te zien dat overstappers niet alleen het leiderschap van Van der Plas waarderen, maar profiteert BBB ook nadrukkelijk van de stikstofcrisis, die momenteel de politieke agenda beheerst. "Het wordt interessant om te zien wat er gebeurt als de aandacht daarvoor weer iets wegzakt en bijvoorbeeld immigratie weer een groot issue wordt. Een issue dat rechtse kiezers meer associëren met partijen als PVV, Forum voor Democratie en JA21."

    Verder in een maand tijd nog geen opmerkelijke veranderingen bij de vorige peiling vergeleken. Toch belangrijk voor ons allen.

    De oorlog in Europa heeft kennelijk weinig of geen invloed (nog) op de politieke keuze? Of het is de vrije val van Baudet ivm zijn ónvoorwaardelijke steun aan Poetin' en ook de vele complottheorien? Maar wel de boerenprotesten en stikstof/klimaatbeleid kennelijk wel een grote invloed op het kiesgedrag? 

    De middenpartijen als GL/PvdA, CDA/CU blijven ongeveer gelijk en de kleinere partijen: Van de kleinere partijen staat de SP op 7 tot 10, de Partij voor de Dieren op 7 tot 9, JA21 op 5 tot 9, Volt en Forum voor Democratie beide op 3 tot 7, de SGP op 3 tot 5, Denk op 2 tot 4 en 50Plus en Bij1 beide op 0 tot 2.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

     

    ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 12:55•Aangepast gisteren, 16:47

    Peilingwijzer: BBB schiet verder omhoog

    In de nieuwste Peilingwijzer boekt de BoerBurgerBeweging, nu met 1 zetel vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, verdere winst. Waar de partij een maand geleden al uitkwam op 9 tot 13 zetels, is dat aantal opgelopen tot 14 tot 19.

    Daarmee is BBB in de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de zetelpeilingen van I&O ResearchIpsos/EenVandaag en Kantar, ongeveer even groot als de PVV (14 tot 18 zetels) en D66 (13 tot 17 zetels). En duidelijk groter dan andere gevestigde partijen als GroenLinks (9-13), de PvdA (8-12), de SP (7-9) en het CDA (6-10).

    VVD valt 7 zetels terug

    De enige die daar nog bovenuit steekt is de VVD, al heeft die de afgelopen maanden net als de meeste andere coalitiepartijen verder terrein moeten prijsgeven. De partij van premier Mark Rutte komt nu op 24 tot 29 zetels, een terugval van zo'n 7 zetels ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer.

    De VVD verliest volgens onderzoek van I&O Research en Ipsos/EenVandaag onder meer zetels aan BBB, net als overigens het CDA. Beide partijen zien in beperktere mate ook kiezers naar andere rechtse partijen als JA21 vertrekken, dat eveneens in de plus zit op 5 tot 9 zetels. BBB boekt nog altijd de meeste winst onder mensen die bij de verkiezingen van vorig jaar niet zijn gaan stemmen.

    Peilingwijzer

    Laatste peildatum:24 juli 2022

    De Peilingwijzer voegt de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar samen. De steun voor de verschillende partijen wordt uitgedrukt in Kamerzetels. Lees meer +

    Sla over of zie staatje in oorspronkelijke artikel!

    Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, is in het beschikbare onderzoek te zien dat overstappers niet alleen het leiderschap van Van der Plas waarderen, maar profiteert BBB ook nadrukkelijk van de stikstofcrisis, die momenteel de politieke agenda beheerst. "Het wordt interessant om te zien wat er gebeurt als de aandacht daarvoor weer iets wegzakt en bijvoorbeeld immigratie weer een groot issue wordt. Een issue dat rechtse kiezers meer associëren met partijen als PVV, Forum voor Democratie en JA21."

    Een andere aanhoudende trend is de afnemende steun voor drie van de vier coalitiepartijen. Alleen de ChristenUnie weet zich daaraan te onttrekken, op 5 tot 7 zetels.

    Bij de linkse/progressieve partijen doet de Partij voor de Dieren het goed op 8 tot 10 zetels. Volt komt op 2 tot 5 uit, Denk op 2 tot 4 en Bij1 op 0 tot 2.

    Aan de andere kant van het politieke spectrum wordt FVD gehalveerd en komt uit op 3 tot 5 zetels. Ook de SGP komt uit op 3 tot 5 zetels en 50Plus blijft stabiel op 0 tot 2.

    De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van I&O ResearchIpsos/EenVandaag en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 01 juli 2022 @ 09:32
    #46
    reactie op (#45) herman_dad

    Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 01-07-22: DE LAATSTE POLITIEKE PEILING OPMERKELIJKE WINST VOOR BBB, het enige Kamerlid nu nog Van der Plas doet ook soms opmerkelijke uitspraken maar 'hinkt ook (te) vaak tegen extreem-rechts aan'.

    En op dit moment uiteraard speelt zij een grote rol bij en in de stikstof/boerenprotesten in haar voordeel? En zij laat geen gelegenheid voorbij gaan om 'in the picture te komen' bij welke talkshow of anderszins in het nieuws ook? Met andere woorden we hebben er in de politiek weer een POPULISTE bij? En zij haalt vooral stemmen weg bij ook (extreem) rechtse partijen van nu, FvD en JA21... "maar in absolute aantallen is dat een grotere groep dan de 18 procent van de JA21-kiezers die nu voor de BBB zou kiezen. De partij van Van der Plas trekt ook kiezers die bij de vorige verkiezingen op CDA, PVV of FvD stemden".

    En dat nu is het grootste gevaar voor DE politiek: populisme. Overigens bij de boerenprotesten en die zijn niet altijd onterecht en de bestaande partijen, daar gaat het al heel lang niet meer 'om de mens' maar om de PARTIJ, gaan te rucksichtloss politiek te keer ook in de deze en dat laat zich dan ook vertalen in de peilingwijzer, VVD maar vooral ook D66 staan op een vrij behoorlijk verlies door deze houding o.a.?  

    De oorlog in Europa heeft kennelijk weinig of geen invloed (nog) op de politieke keuze? Of het is de vrije val van Baudet ivm zijn ónvoorwaardelijke steun aan Poetin' en ook de vele complottheorien? Maar wel de boerenprotesten en stikstof/klimaatbeleid kennelijk wel een grote invloed op het kiesgedrag? 

    De middenpartijen als GL/PvdA, CDA/CU blijven ongeveer gelijk en de kleinere partijen: Van de kleinere partijen staat de SP op 7 tot 10, de Partij voor de Dieren op 7 tot 9, JA21 op 5 tot 9, Volt en Forum voor Democratie beide op 3 tot 7, de SGP op 3 tot 5, Denk op 2 tot 4 en 50Plus en Bij1 beide op 0 tot 2.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De nieuwe populiste....

    ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 06:07

    Peilingwijzer: BBB op 9 tot 13 zetels, even groot als PvdA

    In de nieuwste Peilingwijzer is de winst voor de BoerBurgerBeweging verder opgelopen. De partij van Caroline van der Plas staat op 9 tot 13 zetels, tegen 6 tot 10 ruim een maand geleden. In de Tweede Kamer heeft de BBB 1 zetel.

    Al sinds de verkiezingen van maart vorig jaar heeft de BBB de stijgende lijn te pakken, en de laatste maanden gaat het steeds sneller. "Dat is niet verrassend, nu het stikstofbeleid sterk speelt", zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer. "De BBB heeft hier een duidelijk kritisch geluid over en weet zich het sterkst met dit thema te verbinden."

    De meeste kiezers trekt de BBB van de VVD en van mensen die bij de verkiezingen van vorig jaar niet stemden. Weliswaar zegt volgens I&O Research slechts 5 procent van de VVD-kiezers uit maart 2021 dat ze nu voor de BBB kiezen, maar in absolute aantallen is dat een grotere groep dan de 18 procent van de JA21-kiezers die nu voor de BBB zou kiezen. De partij van Van der Plas trekt ook kiezers die bij de vorige verkiezingen op CDA, PVV of FvD stemden.

    'Boerenverstand'

    Uit onderzoek van Ipsos/EenVandaag komt naar voren dat het belangrijkste motief om op de BBB te stemmen onvrede met het kabinetsbeleid in het algemeen is. Daarnaast geloven veel mensen in partijleider Van der Plas. Zij "komt op voor gewone mensen", "spreekt duidelijke taal" en "gebruikt boerenverstand". Verder vinden haar aanhangers dat ze het vorige week goed deed in het Kamerdebat over het stikstofbeleid.

    Louwerse benadrukt dat de Peilingwijzer een weergave van de huidige stemintenties is, en dat dit nog weinig zegt over de uitslag van komende verkiezingen. Uit recent politicologisch onderzoek naar peilingen in de jaren 1998-2021 blijkt dat de voorspellende waarde van peilingen meestal pas in de laatste weken of maanden voor de verkiezingen groter wordt dan de uitslag van de vorige verkiezingen. De onzekerheid is nog extra groot bij nieuwe partijen als de BBB, waarvan de aanhang zeer sterk kan fluctueren.

    Peilingwijzer

    Laatste peildatum:26 juni 2022

    De Peilingwijzer voegt de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar samen. De steun voor de verschillende partijen wordt uitgedrukt in Kamerzetels. Lees meer +

    Sla over of zie staatje in oorspronkelijke artikel!

    In de Peilingwijzer valt verder op dat van de regeringspartijen alleen de ChristenUnie niet op verlies staat, net zoals bijna de hele vorige kabinetsperiode het geval was. De VVD blijft met 26 tot 32 zetels (vorige maand 29-33) veruit de grootste partij, D66 staat op 12 tot 18 (vorige maand 13-19), en is daarmee nog altijd de tweede partij, samen met de PVV die op 13 tot 17 staat.

    Het CDA staat op 7 tot 11 en de CU op 5 tot 7. Na D66 en de PVV volgen GroenLinks (10 tot 14) en de PvdA (9 tot 13), die ongeveer even groot zijn en ook ongeveer net zo groot als de BBB.

    Van de kleinere partijen staat de SP op 7 tot 10, de Partij voor de Dieren op 7 tot 9, JA21 op 5 tot 9, Volt en Forum voor Democratie beide op 3 tot 7, de SGP op 3 tot 5, Denk op 2 tot 4 en 50Plus en Bij1 beide op 0 tot 2.

    De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van Ipsos/EenVandaagI&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op dwebsite van politicoloog Tom Louwerse.

    Gewijzigd op 2022-07-02 06:58:39
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 21 mei 2022 @ 00:18
    #45
    reactie op (#44) herman_dad

    Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 20-05-22: DE LAATSTE POLITIEKE PEILING WIJST UIT DAT VOORAL D66 toch klappen krijgt n.a.v. het onderlinge tumult binnen de partij van laatst. D66-stemmers wijken volgens het onderzoek van I&O Research vooral uit naar GroenLinks, maar ook naar andere progressieve partijen als de PvdA en Volt.

    De VVD blijft nog steeds de grootste al is er ook enig verlies. PVV blijft nog steeds 3e partij. Van de middenpartijen staan GL, PvdA op enige winst. En van de kleinere partijen valt op de daling van FvD maar daar gaan aantal kiezers over naar JA21, afscheiding van FvD, zelfde soms ultra-rechtse ideeen maar brengt het wat 'netter'? Idem ook de opkomst van BBB met deels dezelfde inhoud'. VOLT, dat ook interne strubbelingen had, veelbelovende partij, maakt mogelijk toch een kleine winst.    

    De oorlog in Europa heeft kennelijk weinig of geen invloed (nog) op de politieke keuze? Of het is de vrije val van Baudet ivm zijn ónvoorwaardelijke steun aan Poetin'?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:16 • AANGEPAST VANDAAG, 18:35

    Peilingwijzer: D66 valt ver terug, ook VVD en CDA verliezen

    Kaag tijdens de persconferentie over het onderzoek naar de affaire-Van Drimmelen ANP

    In de nieuwste Peilingwijzer is de afstand tussen de VVD als verreweg grootste partij (29 tot 33 Kamerzetels) en de concurrentie verder opgelopen. Dat komt vooral door het verdere verlies van D66. De partij van Sigrid Kaag valt terug naar 13 tot 19, een verlies van zo'n 9 zetels ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer.

    De andere grotere partijen (10 zetels of meer) zijn de PVV met 14 tot 18 zetels, GroenLinks met 10 tot 14 en de PvdA met 8 tot 12.

    Zie in oorspronkelijke artikel het staatje

    Peilingwijzer

    I&O Research vroeg kiezers waarom zij D66 de rug terugkeren. Daarbij spelen verschillende zaken een rol, waaronder de integriteitsaffaire rond D66-prominent Van Drimmelen, het tegenvallende leiderschap van Kaag en beloftes over een nieuwe bestuurscultuur die niet worden nagekomen. Waar Kaag ten tijde van de verkiezingen nog het rapportcijfer 6,1 kreeg van de kiezer, is dat nu nog maar een 4,3. Ook premier Rutte scoort overigens een onvoldoende: een 5,1.

    Verschil is, zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, dat de gemiddelde VVD-kiezer waarschijnlijk minder hoge verwachtingen heeft van de partijleider als het gaat om bijvoorbeeld de nieuwe bestuurscultuur. "Terwijl Kaag er in de verkiezingscampagne op hamerde dat zij verandering wilde op dat punt. Mensen gaan dan kijken hoe dat in de praktijk gaat en sommigen zijn kennelijk teleurgesteld over het resultaat." D66-stemmers wijken volgens het onderzoek van I&O Research vooral uit naar GroenLinks, maar ook naar andere progressieve partijen als de PvdA en Volt.

    GroenLinks, JA21 en BBB op stevige winst

    Ook de andere coalitiepartijen verliezen ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar. De VVD staat op -3 en het CDA (7-11) gaat er zo'n zes zetels op achteruit. De enige uitzondering binnen de coalitie is de ChristenUnie, die nu vijf zetels heeft en een winst van 1 zetel boekt.

    De grote winnaars zijn behalve GroenLinks nog altijd JA21 (7-11 zetels, 6 erbij) en BBB (6-10, een winst van 7). Caroline van der Plas van BBB, die nu namens haar partij slechts 1 zetel bezet, is volgens het onderzoek van I&O Research een van de weinige politiek leiders die een voldoende weet te scoren bij het electoraat: een 6,2.

    Kleinste partijen

    De Partij voor de Dieren (7 tot 10 zetels) en de SP (7 tot 9) zijn nagenoeg even groot als BBB. Daarachter komen de ChristenUnie, Forum voor Democratie (3 zetels verlies op 4 tot 6), Volt (2-6), Denk (3-5) en de SGP (2-4).

    De twee kleinste partijen, die zich beide wel rond een zetel weten te handhaven, zijn 50Plus en Bij1, beiden op 0 tot 2 in de Peilingwijzer.

    De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van Ipsos/EenVandaag, I&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-05-21 00:33:54
    handtekeningafbeelding
  • zondag 17 april 2022 @ 00:35
    #44
    reactie op (#43) herman_dad

    Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 17-04-22: DE LAATSTE POLITIEKE PEILING wat vooral opvalt de verschuiving binnen extreem-rechts van partijen als PVV en FvD waarvan een aantal kiezers naar JA21 kennelijk overstappen? Die partij lijkt wat minder extreem althans in de uitspraken hoewel JA21's prominent lid Nanninga destijds zeer extreme en discriminerende uitspraken heeft gedaan. En ook een politieke vos verliest niet alleen de haren maar....?? JA21 afgescheiden van FvD, Baudet destijds maar zij hebben net iets TE lang met deze 'politiek verkeert'? En ook de nieuwkomer BBB profiteert hiervan kennelijk ook gezien als 'gematigder' maar komt ook mogelijk omdat het enige Kamerlid nu, Van der Plas, te pas en te onpas voortdurend in allerlei tv-programma's en of het nu politiek is of niet, verschijnt?    

    Van de kleine partijen opvallend ook dat VOLT, beter stond in de peilingen maar momenteel niet veel winst lijkt te boeken maar toch last heeft van de interne problemen. Maar dat geldt ook voor het CDA die verliest en vooral als afgescheiden lid Omtzigt een eigen partij opricht zal er van het CDA niet zo veel meer overblijven? En D66 verliest aan de linksere partijen wat zetels. Maar ook zeer recent gaat mogelijk een (oude) 'ongewenst gedragzaak' meespelen, zie daarover later vandaag.     

    De oorlog in Europa heeft kennelijk werinig of geen invloed (nog) op de politieke keuze? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 17:20

    Peilingwijzer: VVD blijft onbedreigd de grootste, winst Volt verdampt

    Het vertrokken Volt-Kamerlid Gundogan ANP

    In de nieuwste Peilingwijzer blijft de VVD met afstand de grootste partij met 29 tot 33 zetels, een verlies van zo'n 3 zetels ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer. De opvallendste verschuiving is te zien bij Volt, waar na het conflict rond Kamerlid Nilüfer Gündogan vrijwel niets meer over is van de winst die deze nieuwkomer na de Kamerverkiezingen in de peilingen boekte.

    Waar Volt in de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van drie zetelpeilingen, eind december nog op 5 tot 9 zetels uitkwam, zijn dat er nu 2 tot 6. Niet of nauwelijks meer dan de drie zetels die de partij bij de Kamerverkiezingen wist binnen te slepen.

    'JA21 constructiever dan PVV'

    De andere nieuwkomers weten hun sprong vooruit wél vast te houden, veelal ten koste van coalitiepartijen. "Maar op de rechterflank zien we dat ook PVV en Forum voor Democratie de concurrentie van nieuwkomers als JA21 en BBB merken", zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer.

    Zo haalt JA21 (momenteel 7 tot 11 zetels in de Peilingwijzer) volgens recent onderzoek van I&O Research niet alleen kiezers weg bij VVD en CDA, maar ook bij PVV en FvD. Nieuwe kiezers van JA21 zeggen de combinatie van een rechtse koers met een constructieve opstelling te waarderen. "JA21 heeft meer kans op samenwerking met andere partijen", zegt een ex-PVV'er over de partij van Joost Eerdmans.

    De PVV zit met 13 tot 17 zetels op dit moment aan de onderkant van de 17 die het in de Kamer bezet. Hetzelfde geldt voor FvD, bij de Provinciale Statenverkiezingen van drie jaar geleden nog de grootste van het land, maar nu in de Peilingwijzer goed voor 3 tot 5 Kamerzetels.

    BBB (momenteel 1 zetel in de Tweede Kamer) blijft net als JA21 stevig in de lift omhoog en komt uit op 6 tot 10. Onder leiding van Caroline van der Plas wint deze partij onder andere van het CDA, dat ongeveer halveert op 6 tot 10 zetels.

    Peilingwijzer

    Laatste peildatum:Datum niet beschikbaar

    De Peilingwijzer voegt de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar samen. De steun voor de verschillende partijen wordt uitgedrukt in Kamerzetels.  Lees meer +

    • Veranderingen t.o.v. de laatste verkiezingsuitslag
    • Onzekerheidsmarge

        Bekijk de trend van:Kies partij

        Peilingwijzer

        Het CDA blijft daarnaast last houden van het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt. Tegen I&O Research zegt 9 procent van de weglopende CDA'ers van plan te zijn te gaan stemmen op de nog op te richten nieuwe partij van Omtzigt. "Het CDA gaat nog extra concurrentie krijgen", concludeert Louwerse.

        D66 verliest aan links

        In de links-progressieve hoek heeft D66 het eveneens lastig. De 17 tot 21 zetels die de partij van vice-premier Sigrid Kaag overhoudt in de Peilingwijzer, betekenen een verlies van zo'n 5 zetels. Ex-stemmers wijken volgens I&O Research uit naar linksere partijen als GroenLinks, dat met 10 tot 14 zetels op een duidelijke winst staat. Dat geldt in mindere mate voor de PvdA (9 tot 12 zetels), maar zeker niet voor de SP, dat het met 6 tot 8 zetels electoraal moeilijk blijft houden.

        De enige coalitiepartij die een weliswaar bescheiden winst boekt is nog altijd de ChristenUnie op 5 tot 7 zetels. Bij de oppositie doet ook de Partij voor de Dieren het goed, met 7 tot 10.

        Stabiel blijven Denk (3-5) en de SGP (2-4). Net als 50Plus en Bij1, met beide 0 tot 2.

        De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van Ipsos/EenVandaag, I&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

        Deel dit artikel:

        Gewijzigd op 2022-04-17 00:39:01
        handtekeningafbeelding
      • donderdag 23 december 2021 @ 01:04
        #43
        reactie op (#42) herman_dad

        Goedemorgen, DE LAATSTE PEILINGWIJZER 22-12-21: ENIGSZINS DOORZETTING in lijn van de vorige (bericht), maar opvallend dat ook de zittende coalitie verliest, zelfs de VVD zou wat achteruitgaan, van het CDA blijft niet zo veel meer over, D66 ongeveer gelijk of weer ietsje terug en CU blijft gelijk.

        Van de kleine partijen opvallend ook de winst van o.a. VOLT, JA21 EN BBB, andere kleine partijen ongeveer gelijk, wat JA21 betreft wat van de VVD en overstappers van FvD, immers JA21 is in feite FvD 2.0 maar was wars van de complottheorieen van Baudet en is wat "beschaafder" maar ook de ideeen op zich gelijk aan FvD,   

        Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

        NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 18:00 • AANGEPAST GISTEREN, 20:58

        Peilingwijzer: coalitiepartijen in de min, nieuwkomers blijven stijgen

        Caroline van der Plas van nieuwkomer BBB ANP

        Luttele weken voor de presentatie van de ministersploeg van het kabinet Rutte IV staan de drie grootste coalitiepartijen op verlies in de Peilingwijzer ten opzichte van de verkiezingen in maart. Dat geldt inmiddels ook voor de VVD, die zich lange tijd aan de ontevredenheid bij kiezers over de langslepende kabinetsformatie leek te onttrekken.

        De partij van demissionair premier Rutte is weliswaar nog altijd de grootste, maar komt nu op 28 tot 34 Kamerzetels, waar dat er in oktober nog 34 tot 38 waren.

        D66 lijkt in de laatste Peilingwijzer van het jaar iets op te krabbelen. Maar de Democraten komen nog altijd niet verder dan 17 tot 23 zetels; zo'n 4 minder dan de 24 die zij nu in de Kamer hebben. De Peilingwijzer is een gewogen gemiddelde van de zetelpeilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

        Omtzigt

        De grootste verliezen lijdt nog altijd het CDA, dat bij de verkiezingen in maart al een stap terug moest doen naar 15 zetels en daar nu tot 6 tot 10 van overhoudt. De enige coalitiepartij die niet in de min staat is de ChristenUnie, die onveranderd op 4 tot 6 zetels blijft staan.

        Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat het CDA al rond de zomer terrein verloor in de peilingen als gevolg van interne strubbelingen en met name hevertrek van Pieter Omtzigt. "Sindsdien is het niet gelukt zetels terug te winnen. Dat deze klassieke bestuurderspartij eind 2021 op exact hetzelfde zeteltal zou staan als de Partij voor de Dieren, dat zouden tien jaar geleden weinig mensen hebben geloofd."

        Partijen die profiteren van de verminderde populariteit van de coalitie zijn onder meer nieuwkomers in de Tweede Kamer als JA21, BBB en Volt. Die stijgen alle drie door naar 5 tot 9 zetels. De PVV blijft de derde partij van het land na de VVD en D66 met 16 tot 20 zetels.

        'Regeerakkoord te links'

        Louwerse ziet beweging aan de rechterkant van het politieke spectrum, waar een deel van de VVD-kiezers volgens onderzoek van I&O Research Rutte verwijt te veel naar links op te schuiven. Ook Ipsos/Eenvandaag constateert dat afhakende VVD-stemmers het coalitieakkoord te links vinden. Volgens datzelfde Ipsos wijken die VVD'ers onder meer uit naar JA21, de partij van onder anderen Joost Eerdmans.

        Peilingwijzer

        Laatste peildatum:19 december 2021

        De Peilingwijzer voegt de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar samen. De steun voor de verschillende partijen wordt uitgedrukt in Kamerzetels.  Lees meer +

        • Veranderingen t.o.v. de laatste verkiezingsuitslag
        • Onzekerheidsmarge
        • VVD   31-3
        • D66    20-4
        • PVV    18+1
        • CDA     8-7
        • SP        8-1
        • PvdA     9-0
        • GL         9+1
        • FvD       5-3    
        • PvdD     8+2
        • CU         5-0
        • Volt        7+4 
        • JA21      7+4 
        • SGP       3-0  
        • Denk      3-0 
        • 50PLUS  1-0 
        • BBB        7+6
        • BIJ1        1-0

        Peilingwijzer  

        Louwerse ziet 2021 onder meer als het jaar waarin de politieke fragmentatie verder toenam, met de verkiezing van zeventien partijen in de Tweede Kamer en de groei van verschillende daarvan in de Peilingwijzer. "JA21, BBB en Volt zijn inmiddels middelgrote partijen in de Peilingwijzer. Ze zitten op bijna hetzelfde niveau als de PvdA en GroenLinks (7 tot 11 zetels) en de SP (6-9)."

        Ook een relatief nieuwe partij als de Partij voor de Dieren slaagt er volgens Louwerse in om telkens stapjes vooruit te zetten. "De status van een partij met een paar zetels is die inmiddels wel ontstegen."

        Achter deze partijen komt Forum voor Democratie op 3 tot 7 zetels en de SGP op 2 tot 4, net als Denk. Gevolgd door Bij1 en 50Plus, die zich handhaven op 0 tot 2 zetels.

        De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van De Peiling (EenVandaag en Ipsos), I&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

        Deel dit artikel:

        handtekeningafbeelding
      • woensdag 30 juni 2021 @ 00:25
        #42
        reactie op (#41) herman_dad

        Goedemorgen, INTERESSANTE NIEUWE 'PEILINGWIJZER NA DE VERKIEZINGEN en de formatieperikelen van heden, zie andere topic hierover.

        En vooral OPVALLEND DE 'TELOORGANG' VAN HET CDA EN OOK FvD, aanwijzingen in het verlies en de OPKOMST nieuwe partijen als VOLT, (die vooral niet-stemmers weet aan te spreken) BBB en ook wat JA21 (FvD. 2.0) spint enig garen bij perikelen 'OUDE' FvD van Baudet waarschijnlijk en ook het nagenoeg gelijk blijven van de VVD (Rutte) en het nagenoeg GELIJK BLIJVEN van D66 en PVV, de 3 linkse partijen en CU en SGP. Een partij als 50PLUS zal grote kans hebben te verdwijnen. 

        Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

        Pieter Omtzigt bij de uitslag van de lijsttrekkersverkiezingen voor het CDA ANP

        NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 20:40

        Peilingwijzer: VVD blijft grootste, CDA verder in de min na vertrek Omtzigt

        In de eerste Peilingwijzer na de Kamerverkiezingen van maart blijft de VVD verreweg de grootste partij met tussen de 35 en 41 zetels en is er verlies voor het CDA en Forum voor Democratie.

        Het CDA, dat in maart al 4 Kamerzetels verloor en uitkwam op 15, raakt er nog eens 5 tot 8 kwijt in dit gewogen gemiddelde van de peilingen van Ipsos/EenVandaag en I&O Research. FvD boekte in maart nog winst, maar komt inmiddels niet verder meer dan 4 tot 8 zetels.

        Op forse afstand van de VVD volgen D66 met 19 tot 25 zetels en de PVV met 14 tot 18.

        'Vertrouwen in Hoekstra neemt af'

        Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, ziet dat het CDA in verschillende peilingen al sinds de verkiezingen in de min zit. "Maar de laatste maand zakt de partij nog verder weg. Het is logisch om dat te koppelen aan het vertrek van Pieter Omtzigt. In het EenVandaag Opiniepanel zag je het vertrouwen in Hoekstra onder CDA-kiezers daarna sterk afnemen. CDA-kiezers lopen in de peiling van Ipsos/EenVandaag vooral over naar de VVD, die weinig last lijkt te hebben van de discussie over de bestuursstijl van Mark Rutte."

        Forum-stemmers tonen zich volgens Louwerse al even negatief over de onrust binnen hun partij, inclusief het vertrek van drie Kamerleden. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. "Verschillende kiezers geven in dat onderzoek aan dat dit de reden is voor een overstap naar de BoerBurgerBeweging en de PVV", ziet Louwerse.

        Verdere groei nieuwkomers

        Opvallend is verder dat de nieuwkomers in de Kamer juist alle winst boeken. JA21 en Volt (beide 3 tot 7 zetels) maar ook BBB (2 tot 6) stijgen ten opzichte van de verkiezingsuitslag. Hetzelfde geldt overigens voor een partij die al langer in de tweede Kamer is vertegenwoordig: de Partij voor de Dieren komt uit op 2 tot 6. Louwerse: "JA21 en BBB winnen per saldo vooral van rechtse concurrenten zoals Forum. Terwijl Volt vooral niet-stemmers weet aan te spreken volgens Ipsos/EenVandaag."

        50Plus haalde bij de verkiezingen nog 1 zetel (die de partij inmiddels is kwijtgeraakt aan Fractie-Den Haan), maar komt nu niet verder dan 0 tot 1. De overige partijen bewegen niet of nauwelijks ten opzichte van de uitslag van maart. De drie linkse partijen zijn even groot: de SP en GroenLinks komen op 6 tot 10 zetels; de PvdA op 7 tot 11. Ook de ChristenUnie (4-6) en de SGP (2-4) zijn de afgelopen drie maanden stabiel gebleven.

        Bij1 blijft stabiel op 0 tot 2 zetels, terwijl Denk 2 tot 5 zetels scoort, opnieuw vergelijkbaar met de laatste verkiezingen.

        De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van De Peiling (EenVandaag en Ipsos), I&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

        Deel dit artikel:

        handtekeningafbeelding
      • maandag 22 februari 2021 @ 00:20
        #41
        reactie op (#40) herman_dad

        Goedemorgen, EN WAT ZIJN DE PROGRAMMA'S BELOFTEN VAN DE PARTIJEN? Lopen vaak niet zo ver uiteen..... dus waarop stemmen dan? Uw keuze....

        Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

        Een model-stembureau in Rotterdam Charlois ANP

        NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 07:33

        Overeenkomsten in de verkiezingsprogramma's: wat alle partijen willen

        Hoe ziet je wereld eruit over een paar jaar? Waar woon je? Wat verdien je? En hoe hard mag je rijden? Om daar invloed op uit te oefenen, kun je over een kleine maand een vakje rood kleuren in het stemhokje.

        Toch is er al voor de Tweede Kamerverkiezingen een potloodschets te maken van het volgende regeerakkoord. Over een aantal onderwerpen denken veel partijen namelijk hetzelfde, komt naar voren uit een vergelijking van de programma's van de partijen die nu al in de Kamer zitten.

        Zo zit er voor de allerkleinsten iets in het vat wat breed wordt gedeeld: de kinderopvang moet gratis of goedkoper. Alleen de PVV, Forum voor Democratie en de SGP zijn tegen. De andere partijen variëren in hun standpunt van 'gratis voor iedereen' tot 'gratis voor ouders die het niet breed hebben'.

        Zeg je kinderopvang, dan zeg je ook kinderopvangtoeslagaffaire. Het schandaal waardoor het kabinet aftrad heeft het toeslagenstelsel (dus ook van de huur- en zorgtoeslag) bij bijna iedereen impopulair gemaakt. Elf van de dertien partijen vinden dat het afgelopen moet zijn met dat de wirwar aan formulieren en loketten. Bij de ene staat er "einde maken aan de toeslagenjungle", bij de ander moet het systeem "op de schop".

        NOS

        Dan in de klas: veel partijen willen op de een of andere manier een salarisverhoging voor leraren. Een flink aantal wil de lonen over de hele linie verhogen, een aantal wil juist de beloningen in het basis- en voortgezet onderwijs gelijktrekken. En sommige willen meer geld voor excellente leraren of juist voor leraren die op achterstandsscholen werken. Nog geen consensus dus.

        Nog een leeftijdscategorie hoger, is er ook een onderwerp waarover veel partijen het eens zijn. Iedereen, behalve de VVD, wil af van het leenstelsel voor studenten. Een aantal partijen is de afgelopen tijd gedraaid en daardoor lijkt de terugkeer van een stelsel met studiebeurzen onafwendbaar. Hoe dat er precies uit moet zien, is iets voor de onderhandelingstafel.

        En na de studie aan het werk. Mocht dat tegen betaling van het minimumloon zijn, dan zou dat hoger moeten zijn dan nu. Daarover zijn alle partijen met uitzondering van Forum voor Democratie het eens. Het gros vindt daarbij ook dat je baas je als het even kan een vast contract moet geven. Als die overeenkomst is getekend, mag je je werk vervolgens best thuis doen. Want veel partijen hebben geleerd van de coronacrisis dat thuiswerken allerlei voordelen heeft.

        NOS

        Mocht je toch naar je werk gaan, kan dat met het openbaar vervoer, is het idee. In de verkiezingsprogramma's wordt gesproken over "goed ov", "betaalbaar ov", "hoogwaardig ov" of zelfs "gratis ov". En ongeveer alle partijen willen daarbij ook snellere of nieuwe verbindingen. Zo wil de VVD met een lightrail tussen grote steden kunnen reizen, negen partijen willen met een snelle trein naar het noorden, het CDA wil op die manier ook naar het oosten en de PvdA voegt daar nog het zuiden aan toe.

        Wat betreft de auto lopen de standpunten erg uit elkaar. Zeven partijen hebben een mening over de maximumsnelheid op de snelweg. Mocht dit zevental aan de onderhandelingstafel terechtkomen, en ze verdelen hun snelheidswensen precies dan kan je voortaan op de snelweg je cruisecontrol instellen op 118,57 kilometer per uur.

        Wat je dan zou moeten zien vanuit de auto, lightrail of hogesnelheidstrein is dat er meer bomen zijn dan vroeger. Iedereen behalve de PVV wijdt daar een passage aan. Een aantal partijen wil er voor elke Nederlander één planten, andere rekenen in voetbalvelden of hectares.

        Cadeautjes

        Waar de partijen ook eensgezind over zijn, is dat de Nederlander weleens een cadeautje verdient. Over de invulling zijn ze minder gelijkgestemd. Een greep uit de voorgestelde weggevertjes: 1000 euro voor ouders die hun vierde kind krijgen (SGP), gratis toegang tot Rijksmusea (SP), gratis toegang tot Rijksmusea voor Nederlanders (FvD) gratis overblijfmaaltijden (Partij voor de Dieren), 10.000 euro startkapitaal voor 18-jarigen (GroenLinks) en gratis relatietherapie (ChristenUnie).

        Werken en vervoer zijn belangrijk, maar je moet ook ergens wonen. Alle partijen willen dat er meer huizen komen (en een ministerie van Wonen/Volkshuisvesting om dat te regelen). De consensus is dat er meer moet worden gebouwd, maar waar precies is een thema voor de onderhandelingstafel.

        Een hele nieuwe stad is een optie, "in het groen bouwen", binnen bestaande bebouwing of nieuwe wijken aan bestaande steden/dorpen vastbouwen. Van de bouwlust profiteer je vooral als starter of juist als je rijp bent voor een "knarrenhofje".

        NOS

        Als je dan ergens woont, moet het wel een veilig zijn in de buurt. Daarom zeggen alle partijen fan te zijn van wijkagenten. Die moeten "meer zichtbaar" zijn, "meer de wijk in" (waar ze steeds minder zijn) of het moeten er gewoonweg meer worden.

        Op een flink aantal onderwerpen zijn er (gedeeltelijke) overeenkomsten dus, maar toch is een disclaimer op zijn plaats. Uiteindelijk moet de schets aan de onderhandelingstafel worden ingekleurd. En daar kunnen voornemens altijd stranden doordat ze onuitvoerbaar of onbetaalbaar blijken (de coronacrisis slokt een hoop geld op). Of doordat partijen van inzicht veranderen.

        In deze video gaat NOS op 3 de dertien grootste partijen langs, in drie minuten per stuk. Kijk ze allemaal, of per stuk, de video is ingedeeld in hoofdstukjes:

        Zie video in oorspronkelijke artikel

        De grootste partijen uitgelegd

        BEKIJK OOK

        Deel dit artikel:

        handtekeningafbeelding
      • zaterdag 20 februari 2021 @ 00:27
        #40
        reactie op (#39) herman_dad

        Goedemorgen, EN OOK NU 4 WEKEN TOT VERKIEZINGEN DE POLITIEKE PEILINGEN: NAGENOEG GEEN verandering bij de vorige: 

        De  VVD blijft de grootse al verliezen ze enkele zetels en dan strijd tussen PVV en CDA om 2e grootste? Verder daaronder een breed vlak van partijen. Nieuwkomer hoogstwaarswchijnlijk de afscheiding van FvD, JA21 en mogelijk ook VOLT, de pan Europese jongerenpartij voor eenheid al mogen ouderen pro Europa daar ook op stemmen uiteraard..

        Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

        NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:23 • AANGEPAST VANDAAG, 18:39

        Peilingwijzer: VVD blijft verreweg de grootste, maar verliest zetels

         

        Rutte tegenover Wilders tijdens het laatste debat in de Tweede Kamer over de avondklok ANP

        Vier weken voor de verkiezingen behoudt de VVD in de Peilingwijzer weliswaar een ruime voorsprong, maar de partij van Mark Rutte is er de voorbije maand wel zo'n drie Kamerzetels op achteruitgegaan.

        De grootste regeringspartij komt in de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van de politieke peilingen van drie bureaus, nu uit op 38 tot 42 zetels. Daarachter blijft het beeld ongewijzigd: een breed veld van partijen met tussen de 10 en 20 zetels die hooguit de helft van de VVD-score halen Het gaat dan om de PVV (17-21 zetels), het CDA (18-20), D66 (13-15), de PvdA (12-14), GroenLinks (11-13) en de SP (9-11).

        Kiezer kijkt meer inhoudelijk

        Voor een verklaring van het lichte VVD-verlies verwijst politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, naar analyses van Ipsos en I&O Research. Beide bureaus concluderen uit hun onderzoek dat de premierbonus van ongeveer tien zetels voor Rutte in coronatijd vooral voortkomt uit een behoefte van kiezers aan leiderschap tijdens een crisis.

        Maar inmiddels komt de verkiezingsdag dichterbij en gaan mensen zich meer inhoudelijk bezighouden met de plannen van partijen. "Al was het maar via het invullen van stemhulpen als de Stemwijzer", zegt Peter Kanne van I&O Research. "Dan concluderen sommige kiezers opeens: die VVD is me toch eigenlijk te rechts. Of juist niet rechts genoeg."

        "Gevolg is dat die extra zetels weer wat losser komen te zitten", ziet ook Sjoerd van Heck van Ipsos. Volgens Van Heck en Kanne is de behoefte aan stabiel, duidelijk leiderschap niet afgenomen. Maar zij meten dat het vertrouwen in het kabinet wel enigszins begint te slijten. En ook het beoordelingscijfer van premier Rutte is langzaam gedaald.

        Peilingwijzer Laatste peildatum:14 februari 2021

        • Veranderingen t.o.v. de laatste verkiezingsuitslag
        • Onzekerheidsmarge
        • VVD 40+7
        • PVV 19-1
        • CDA 19-0
        • D66 14-5
        • GL 12-2
        • SP 10-4
        • PvdA 13+4
        • CU 6+1
        • PvdD 5-0
        • 50PLUS 2-2
        • SGP 3-0
        • Denk 2-1
        • FvD 3+1
        • JA21 2+2

        Bij de andere partijen zijn er recent geen verschuivingen aan de orde. De ChristenUnie komt op 5 tot 7 zetels, de Partij voor de Dieren op 4 tot 6, Forum voor Democratie en de SGP staan beide op 2 tot 4 en Denk op 1 tot 3. JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, staat in de Peilingwijzer op 0 tot 4 zetels.

        Andere partijen halen geen zetels, al gebeurt dat bij I&O Research wel bij de Europese partij Volt, die bij de verkiezingen voor het Europees Parlement 2 procent van de stemmen wist binnen te halen. Om in de Peilingwijzer te worden opgenomen, moet een partij bij twee bureaus minstens 1 zetel scoren.

        De NOS publiceert met enige regelmaat De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van De Peiling (EenVandaag en Ipsos), I&O Research en Kantar samengevoegd. Maurice de Hond wil met Peil.nl niet meewerken aan de Peilingwijzer. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse.

        Deel dit artikel:

         

        handtekeningafbeelding