Word steeds erger en we gaan er steeds meer op achteruit. Met dank aan Kabinet Rutte !
EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank!
Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?
TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013
1. Osama Bin Laden dood 5140 views
2. ING Bank, meer klachten over 2366
3. Incassobureaus onrechtmatig 2179
4. Huren 120 euro omhoog 1943
5. Pinnen bij parkeerautomaten 1921
6. NASA houdt speciale persconferentie 1873
7. Dode Alien gevonden in Rusland? 1844
8. Goede feestdagen voor 2011 1767
9. Even berichtje voor de leden 1758
10. Limonade voor soep 1756
11. hallo Djekay en Tip Undercover in N 1739
12. Dure benzines – brandstoffen prijzen 513
KOOPKRACHT CRISIS: WE GAAN ER ALLEMAAL OP ACHTERUIT
Word steeds erger en we gaan er steeds meer op achteruit. Met dank aan Kabinet Rutte !
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 19-01: LET OP OV STAKING! En ook de VOEDSELPRIJZEN vooral blijven maar stijgen en een ieder merkt het, per 5 of 10 cent duurder vele producten maar ALS DAT ELKE KEER IS als je weer koopt dan loopt het snel op. Bovendien op dit moment stagnering in de eieren aanvoer dwz vooral de 'vrije uitloop' want door de ophokplicht/vogelgriep vele berijven geruimd, lopen de legkippen niet meer vrij... en duurdere klassen te verkrijgen. Zorgen blijven dus voor allen hier maar ook elders in Europa hetzelfde uiteraard.
Oxfam Novib: verschil tussen arm en rijk opnieuw groter geworden
Maar wel, de gasprijzen en energiekosten dus lopen terug weer en mogelijk binnenkort op oude niveau, maar ook voor ons, de consument??
En let op, VANDAAG EN MORGEN OOK, grote staking in het OV, dwz de bussen en metro's o.a., het treinverkeer niet, zij hebben een andere CAO.... Streekvervoer staakt morgen, dit is wat het betekent voor jouw reis update 17.00 u, rond middaguur bekend dat alles zeer onregelmatig is, ong, helft van busvervoer rijdt wel, grote vertragingen etc. maar neem contact op of kijk na op de OV site's... en morgen? Streekvervoer staakt, deel ov rijdt nog wel
Het Rode Kruis moet steeds vaker voedselhulp in Nederland aanbieden. De telefoon stond de afgelopen weken roodgloeiend meldt de hulporganisatie en omdat de schaamte over het onderwerp groot is, is het vermoeden dat de nood nog groter is.
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie in een reeks van artikelen elke dag daarvan slechts de laatste tijd weer....
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
UPDATE 19-01-23 17.00 uur:
Ruim 700 huishoudens in de stad hebben al geen energiecontract meer.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De nieuwe regels moeten energiebedrijven aansporen om weer vaste contracten aan te bieden.
ANP NOS Nieuws•Gisteren, 06:03
Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de stijgende voedselprijzen in Nederland. Bij de hulporganisatie melden zich steeds meer mensen met de vraag om hulp. En dat gebeurt ook bij instanties en organisaties waarmee het Rode Kruis samenwerkt.
"We delen boodschappenkaarten uit en ontbijttassen. Er ontstaan echt wachtlijsten doordat er steeds meer mensen zijn die een beroep doen op onze hulp", zegt woordvoerder Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. Vooral sinds afgelopen zomer is er een forse toename te zien.
Dat merkt vrijwilliger Darifa Benhaudhoum ook. Ze kook al jaren gratis eten voor mensen:
1:34 Zie video in oorspronkelijke artikel
'Niemand gaat weg zonder eten, al komt het uit mijn eigen zak'
De zorgen worden onderstreept door cijfers van het Rode Kruis; op basis van een onderzoek onder ruim 1000 mensen dat volgens de hulporganisatie representatief is, maakt ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) zich weleens zorgen of ze genoeg geld hebben om eten te kopen.
Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking, zowel werkenden als mensen die niet werken. Vooral jongeren onder de 30 jaar en mensen tussen de 50 en 60 jaar oud zijn bezorgd over de inflatie, de hoge energieprijzen en de dure boodschappen.
"We zien echt dat dit in alle lagen van de samenleving voorkomt", zegt Van Batenburg. "Je ziet dat voedsel een sluitpost is geworden. Als alle vaste lasten zijn betaald, kijken mensen wat er nog over is en daar kunnen ze dan eten van kopen. Dat is steeds minder geld."
In het onderzoek zeggen mensen ook dat ze lang niet altijd om hulp willen vragen. Het gaat om één op de vier mensen. Vooral om hulp vragen bij de overheid zien mensen als drempel. En schaamte speelt ook een rol. "Een voorbeeld is een mevrouw die thuis altijd een pak dure koekjes heeft liggen voor het bezoek en zo niet hoeft te laten zien dat ze een lege koelkast heeft", zegt Van Batenburg.
"We leven in een land waarin niemand zich zorgen zou moeten maken om eten", benadrukt Van Batenburg. Het Rode Kruis zegt iedereen te willen helpen. "Maar in zo'n situatie is dat lastig. De groep is ontzettend groot."
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 29-11: STEEDS MEER MENSEN IN VOEDSELNOOD EN OOK DAKLOOS, vooral jongeren.... (On-) Oplosbaar dit maatschappelijke maar vooral ook MENSELIJKE LEED EN DRAMA'S???
Maar ook de hulporganisaties als Rode Kruis en Leger des Heils o.a. kunnen het niet meer bijbenen net als de (gemeentelijke) schuldhulporganisatiies... En zo zijn we de 'feestdagen' periode ingegaan... En nogmaals grote dank aan die vele, vele vrijwilligers Voedselbanken of privé-initiatieven en ook mensen die toch nog donaties of anderszins geven...
Het Rode Kruis moet steeds vaker voedselhulp in Nederland aanbieden. De telefoon stond de afgelopen weken roodgloeiend meldt de hulporganisatie en omdat de schaamte over het onderwerp groot is, is het vermoeden dat de nood nog groter is.
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie in een reeks van artikelen elke dag daarvan slechts de laatste tijd weer....
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
ANP NOS Nieuws•Vandaag, 10:58
Steeds meer mensen belanden op straat omdat ze niet meer in de maatschappelijke opvang terechtkunnen. Het Leger des Heils zegt dat het aantal dak- en thuislozen dat aanklopt voor hulp in een jaar tijd met bijna 25 procent is gestegen.
Voor jongeren tussen de 18 en 22 is de stijging zelfs 50 procent. Het Leger des Heils noemt dat schrikbarend. "Als zij bij ons terechtkomen, is er vaak al heel wat gebeurd", zegt bestuursvoorzitter Harm Slomp in het NOS Radio 1 Journaal.
Slomp legt uit dat de dakloze jongeren ook wel 'bankslapers' worden genoemd. "Omdat ze in de eerste fase van hun zwervende leven van vriend naar vriend gaan en op de bank slapen. In die periode zijn ze moeilijk zichtbaar voor ons."
Jasper (22) en Charel (22) zijn twee jongeren die nu noodgedwongen op straat leven. "Ik ben op straat beland, nadat ik eerst op mezelf was gaan wonen", zegt Jasper. "Ik heb nooit geleerd om verantwoordelijk met dingen om te gaan en ben na een tijdje dakloos geworden." Voor Charel geldt dat ze ruzie met haar moeder kreeg, waarna zij het huis werd uitgezet.
Ze zitten al een aantal weken op een maatschappelijke opvangplek van het Leger des Heils in Venlo. Voor Jasper duurde het vier weken voordat hij daar terechtkon. De toekomst van deze twee jongeren is onzeker. "Voor zover ik weet, blijf ik de aankomende tijd nog hier wonen", zegt Charel. "Er is nog geen sprake van een andere plek waar ik naartoe zou kunnen."
Dat probleem ziet het Leger des Heils vaker. Jongeren blijven vastzitten in de maatschappelijke opvang omdat ze maar moeilijk doorstromen naar een woning of een plek voor begeleid wonen.
Gemiddeld is de verblijfsduur in de opvang ruim een jaar, terwijl het streven is om mensen binnen drie maanden te laten doorstromen. Daardoor zit de maatschappelijke opvang overvol en kunnen niet alle nieuwe daklozen er terecht.
Vorig jaar waren er volgens de cijfers van het CBS 32.000 daklozen in Nederland, onder wie duizenden jongeren. Het totale aantal daklozen ligt waarschijnlijk nog hoger. Daklozen ouder dan 65 en 'ongedocumenteerden' komen niet voor in de cijfers. En ook minderjarige dak- en thuislozen worden niet meegeteld.
"De cijfers van het Leger des Heils zijn een belangrijk signaal voor de druk op de daklozenopvang in het hele land", zegt Esmé Wiegman, directeur van de brancheorganisatie van maatschappelijke opvang Valente. "We krijgen van opvangplekken in het hele land signalen dat de druk de afgelopen tijd is toegenomen. Dat probleem hangt samen met de nijpende huisvestingsproblematiek."
Volgens Wiegman wil je met name jongeren niet te lang in een maatschappelijke opvang onderbrengen, omdat dit nadelig is voor hun herstel. "Als je daar aanklopt, ben je enorm door het ijs gezakt", zegt Wiegman.
Ze vervolgt: "In de basis krijg je op de maatschappelijke opvangplekken echt alleen opvang. Maar vaak hebben deze jongeren ook aanvullende hulp nodig, zoals begeleiding bij het op orde krijgen van inkomen, schulden en psychische nood."
Jongeren als Jasper en Charel komen vaker op straat doordat ze soms te vroeg op eigen benen moeten staan. Zo moeten ze op hun achttiende uit de jeugdzorg, maar is er niet altijd direct volwassenenhulp.
"Er is in Nederland echt een scheiding tussen 18- en 18+", zegt Slomp van het Leger des Heils. "Rond dat jaar verliezen veel jongeren in de jeugdzorg een stukje bescherming. Als je dan toevallig net een duwtje de verkeerde kant op krijgt, wordt het ingewikkeld. En we denken dat de combinatie met corona jongeren extra kwetsbaar heeft gemaakt."
Ook worden jongeren nu soms nog op straat gezet vanwege de kostendelersnorm. Jongeren tot 21 jaar tellen daar nu nog voor mee. Zij moeten dan het huis uit, om niet gekort te worden op andere toeslagen omdat je met elkaar onder een dak woont. Vanaf 1 januari gaat die leeftijdsgrens overigens naar 27 jaar.
Het Leger des Heils vermoedt dat het probleem nog groter is, omdat veel jongeren niet in beeld zijn bij opvangorganisaties. Daarnaast dateren de huidige cijfers van augustus; de ontwikkelingen van de afgelopen maanden zijn daar nog niet in meegenomen.
Binnenkort presenteert het kabinet een nieuwe aanpak om dakloosheid tegen te gaan. Eerder werd al bekend dat daar 65 miljoen euro extra per jaar voor beschikbaar is.
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 19-10: OOK HIER WÉÉR VERDER en voor velen nog steeds niet veel veranderd, in NL maar ook in Europa en over de hele wereld....Wel enigszins een beetje goed nieuws DE ENERGIEKOSTEN DALEN LICHT in ieder geval stijgen niet meer (door) maar verder voor velen hier en in Europa en meest ook de rest van de wereld blijft dit een ook politiek en intermenselijk drama, crisis. Al neemt het pessimisme iets af??
Oud bericht ook maar: WEL NOG WEER ÉÉN GUNSTIG ECONOMISCH BERICHT, de totale waanzin van de HUIZENPRIJZEN OPDRIJVING is gestopt en ineengestort, de prijzen dalen weer heel snel de laatste weken...
Verder ook vorige bericht hierover niet veel veranderd:
Maar voorlopig zitten we allen althans de minima (gepensioneerden ook) maar ook 'modaal' en velen MKB inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie in een reeks van artikelen elke dag daarvan slechts de laatste tijd weer....
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
UPDATE 14-11-22 17.00 uur: Nog wat aanvullende berichten van vandaag:
Unicef: een op de vijf Nederlandse jongeren ervaart thuis geldzorgen
Ze krijgen niet genoeg inkomen, of moeten te lang wachten voordat ze hun eerste uitkering krijgen.
UPDATE 12-11-22 17.00 uur: Steeds meer mensen kunnen nidet meer rondkomen... HOE VERDER??? Grote vraag voor velen maar DE POLITIEK??
Vooral jongvolwassenen onder de 35 jaar raken volgens het Nibud in de problemen.
De Hema vraagt medewerkers om bespaartips en bij Intratuin gaat de thermostaat naar zo'n 16 graden.
Het minimumloon en de uitkeringen zijn volgens de ombudsman te laag om van rond te komen.
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 09-10: EEN MAAND VERDER en voor velen nog steeds niet veel veranderd, in NL maar ook in Europa en over de hele wereld.... NOG BIJKOMENDE HEDEN ook bedrijven SLUITEN enige tijd, al eerder HAK vanwege de ENERGIEKOSTEN.... En binnen de EU, heden 'onofficieel uitgebreidt in de EPG tot 44 landen totaal', zie club Europese Unie forum daarover, nog geen overeenstemming gisteren over de ENERGIE prijzen etc....
EN DE VISSERIJ DIE HET AL MOEILIJK HAD.... Ook deze verdwijnt nu bijna, de energiekosten nekken hen ook...
En de SPORTSCHOLEN kunnen ook niet meer verder, moeten sluiten, evenals al eerder SPORTCLUBS in vele takken CONTRIBUTIEVERHOGINGEN maar daardoor weer juist DAT KUNNEN VELEN, ouders weer niet betalen dus kinderen géén sport (clubs) hobby...?!
Buiten ook bijkomende zaken als PERSONEELSTEKORTEN b.v. de NS die een steeds grotere treinuitval heeft?? De situatie op SCHIPHOL en in de gehele luchtvaart in Europa ook...
En schandalig weer topmannen gaan weg met een bonus van meer dan een miljoen terwijl de VOEDSELBANKEN ook al vrezen bij hen voor tekorten omdat te veel mensen er op aangewezen zijn of nog komen....
WEL NOG WEER ÉÉN GUNSTIG ECONOMISCH BERICHT, de totale waanzin van de HUIZENPRIJZEN OPDRIJVING is gestopt en ineengestort, de prijzen dalen weer heel snel de laatste weken...
Verder ook vorige bericht hierover niet veel veranderd:
WE ZIJN WEER EEN WEEK (MAAND) VERDER EN VOOR VELEN WORDT HET MET DE DAG ERGER. Kunnen al geen boodschappen meer doen in feite, afhankelijk vaak van anderen, organisaties en dat is dan nog iets (hulde voor degenen die dit...!!)
Aantal mensen die koophuizen of zelfs huurhuizen verlaten, niet meer kunnen betalen of door familie opgevangen en sommigen al slapen, wonen in de AUTO... En mensen die beiden werken, beiden MODAAL en die zien het al niet meer zitten?!!!
Ook aantal tuinbouwkassen door ondernemers gesloten, deze winter in ieder geval om gas, verwarmingskosten uit te sparen. In het voorjaar weer dan via ZONLICHT gratis verwarming om groeizaam te zijn...
Als het zo doorgaat dan moet de HELFT ongeveer van de BAKKERS sluiten, kosten niet meer op te brengen en dan broodleveringen in gevaar? EN GA ZO MAAR DOOR!!!
Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste tijd weer....
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
Propaan was altijd relatief veel duurder dan aardgas, maar dat is nu andersom.
De helft van de sportschoolhouders overweegt om de contributie te verhogen.
De kantonrechter in Amsterdam oordeelde dat de ontslagvergoeding van 855.000 euro rechtmatig is.
Makelaars merken dat kopers minder interesse hebben in huizen met een slecht energielabel.
Deel dit artikel:
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 07-09: WE ZIJN EEN WEEK VERDER EN VOOR VELEN WORDT HET MET DE DAG ERGER. Kunnen al geen boodschappen meer doen in feite, afhankelijk vaak van anderen, organisaties en dat is dan nog iets (hulde voor degenen die dit...!!)
Aantal mensen die koophuizen of zelfs huurhuizen verlaten, niet meer kunnen betalen of door familie opgevangen en sommigen al slapen, wonen in de AUTO... En mensen die beiden werken, beiden MODAAL en die zien het al niet meer zitten?!!!
Ook aantal tuinbouwkassen door ondernemers gesloten, deze winter in ieder geval om gas, verwarmingskosten uit te sparen. In het voorjaar weer dan via ZONLICHT gratis verwarming om groeizaam te zijn...
Als het zo doorgaat dan moet de HELFT ongeveer van de BAKKERS sluiten, kosten niet meer op te brengen en dan broodleveringen in gevaar? EN GA ZO MAAR DOOR!!!
We horen dinsdag over 3 weken, Prinsjesdag, verder...
Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
UPDATE 18-09-22 09.00 uur: VOEDSELBANK voor wat meer mensen toegankelijker maar logischerwijze hier en daar minder grote paketten dan....
UPDATE 13-09-22 17.00 uur:
De gasprijs ging van een recordprijs van 346 euro naar 190 euro in minder dan drie weken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Energiebedrijven kunnen geen goede deals meer sluiten op de dagelijkse energiemarkt.
De vrees bestaat dat Rusland de gasleveringen via Nord Stream 1 helemaal niet meer gaat hervatten.
In bijna 60 jaar heeft het CBS nog nooit zo'n hoge inflatie gemeten als afgelopen maand.
ANP NOS Nieuws•Gisteren, 14:21•Aangepast gisteren, 17:26
De inflatie in Nederland is in augustus naar 12 procent gestegen, zo bleek vanochtend. Dat is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het betekent dat ten opzichte van augustus 2021 het leven 12 procent duurder is geworden.
Vijf vragen over deze recordinflatie:
Dat is met afstand de gestegen prijs van energie. Dan heb je het over gas, elektriciteit en stadsverwarming. Energie was in augustus maar liefst 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was de stijging van de energieprijzen minder: 108 procent.
De gestegen energieprijs is goed voor bijna de helft van de 12 procent inflatie: 5,8 procentpunt. Let wel: het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent deze prijsstijging op basis van nieuwe contracten, dus wat je in augustus betaalt als nieuwe klant bij een energiemaatschappij ten opzichte van augustus 2021.
Mensen met een vast energiecontract dat al een jaar of langer loopt, hebben dus geen last van deze energie-inflatie. Want die profiteren van een vaste energieprijs. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is de inflatie voor huishoudens met zo'n vast contract dus zo'n 6,2 procent. Nog altijd veel, maar wel bijna de helft minder.
NOS
Verder betalen mensen met een variabel contract die al langer bij dezelfde maatschappij zitten, minder dan mensen met een nieuw contract. Voor hen is de inflatie dus ook wat minder dan die 12 procent, maar hoeveel minder kan het CBS niet zeggen.
Naast de energieprijzen droegen ook de gestegen kosten van voedsel en vervoer flink bij aan de hoge inflatie. Die twee kostenposten waren goed voor ruim een kwart van de inflatie van 12 procent.
Dat zijn logischerwijs vooral de lagere inkomens. Want mensen met een lager inkomen geven het grootste deel van hun geld uit aan noodzakelijke dingen als gas, elektra en boodschappen. En dat zijn nu juist de dingen die het meest in prijs zijn gestegen. De voedselbanken merken dat door de hoge inflatie meer mensen gebruikmaken van hun diensten.
Omdat minima het kwetsbaarst zijn, krijgen zij dit jaar extra steun in de vorm van 1300 euro compensatie voor de hoge energierekening.
Maar niet alleen consumenten hebben last van de inflatie: ook bedrijven en andere organisaties die veel energie verbruiken hebben het moeilijk.
Bijna net zo hoog als hier. Binnen de EU wordt de inflatie iets anders berekend dan de Nederlandse cijfers van het CBS. Volgens die EU-methode was de Nederlandse inflatie in augustus 13,6 procent. In de eurolanden was die gemiddeld 9,1 procent, iets lager dus.
In Duitsland was de inflatie 8,8 procent, in België 10,5 procent en in Frankrijk 6,5 procent. Maar er zijn ook landen waar de inflatie nog veel hoger is dan hier. Estland, Letland en Litouwen hebben alle drie een inflatie van boven de 20 procent.
Dat is heel moeilijk te voorspellen en zal vooral afhangen van wat er met de energieprijzen gebeurt. Blijft de Nord Stream 1-pijpleiding vanuit Rusland dicht? Komt er een EU-plan om de energieprijzen te beteugelen? Wordt het een koude of zachte winter? Komt er voldoende vloeibaar gemaakt gas via schepen naar Europa? Het zal allemaal invloed hebben op de energieprijzen en dus de inflatie.
En dan is er nog de Europese Centrale Bank. Die is begonnen met het verhogen van de rente om de inflatie af te remmen. En de verwachting is dat de ECB aankomende donderdag de rente verder verhoogt. Geld en geld lenen worden duurder, dat drukt de vraag en daarmee dalen de prijzen, is het idee. Maar dat heeft niet meteen effect, dat kan maanden duren.
De hoge inflatie leidt dit jaar tot een historische koopkrachtdaling van 6,8 procent voor een doorsnee huishouden. Vorige week lekte uit dat het kabinet volgend jaar allerlei maatregelen laat ingaan om die koopkrachtdreun te verzachten. Zo gaat het minimumloon 10 procent omhoog, gaat de inkomstenbelasting omlaag en gaan de huur- en zorgtoeslag flink omhoog. Van die laatste maatregelen profiteren vooral de lagere inkomens.
Invoering van extra maatregelen nog dit jaar is te ingewikkeld, was het verhaal toen. Het kabinet concludeerde vorige week dat het definitief niet mogelijk is om nog voor dit jaar extra ondersteuningsmaatregelen te nemen.
Noot van de redactie: in dit artikel stond eerder dat minima volgend jaar weer 1300 euro extra compensatie krijgen, zoals ze dat dit jaar ook via de gemeente krijgen. Maar het is nog onduidelijk of deze compensatie in deze vorm er volgend jaar ook weer is.
Je voelt de inflatie duidelijk in je portemonnee, maar hoe moet je precies kijken naar de inflatiecijfers? Een korte uitleg:
4:06 Zie video in oorspronkelijke artikel
Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?
Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 01-09: KABINET BESLIST DAT DE KOOPKRACHT VOLGEND JAAR (!) ENIGSZINS HERSTELT ZAL WORDEN met ala, 10% extra voor de minima en de uitkeringen. Zeker het is IETS en zeker ook nog nooit op deze manier vertoont maar dit jaar zit het er niet meer in. En ook vanavond weer een voorbeeld van een jong stel, MODAAL die hun pas gekochte huis weer moeten verkopen en bij de ouders intrekken.... Ze zullen niet de enigen zijn?
We horen dinsdag over 3 weken, Prinsjesdag, verder...
Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!
Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
11:28 IN BINNENLAND , POLITIEK , ECONOMIE
Het kabinet is het eens over maatregelen om de gevolgen van de hoge inflatie te dempen.
ANP NOS Nieuws•Gisteren, 05:52
De coalitiepartijen en het kabinet hebben een akkoord bereikt over de begroting voor 2023. Even voor 05.30 uur meldden premier Rutte en minister Kaag van Financiën dat na een marathonoverleg van ruim veertien uur overeenstemming is bereikt.
Details over het akkoord wilden ze niet geven. Die volgen officieel over drie weken, op Prinsjesdag. Omdat de Raad van State nog naar de plannen moet kijken, was de deadline voor een akkoord vandaag.
Gistermiddag kwamen de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie bij elkaar op het ministerie van Financiën. Aan het begin van de avond sloten premier Rutte, minister Kaag, vice-premier Schouten en staatssecretaris Van Rij van Financiën aan.
Een groot vraagstuk bij de onderhandelingen was de koopkracht. Die staat onder grote druk door de hoge inflatie. Rutte en Kaag houden de kaken dus nog even op elkaar, maar stellen dat het is gelukt om "een mooi pakket" samen te stellen dat de klap voor huishoudens moet opvangen.
0:40 Zie video in oorspronkelijke artikel
Rutte en Kaag over akkoord nieuwe begroting: 'Mooi pakket'
Kaag noemde de besprekingen van de afgelopen dagen heel intensief. "We hebben er een tijdje aan besteed, maar het is een mooi afgewogen pakket", zei de D66-leider. Op de vraag waarom de sessie van vannacht zo lang duurde, zei Rutte dat de vraagstukken "heel complex" en omvangrijk zijn.
Vanavond is er een extra ministerraad, waar het kabinet formeel zal instemmen met de begroting. De inhoud wordt bekendgemaakt op 20 september.
Goedemorgen, vervolg IEDEREEN WORDT EEN STUKJE ARMER, INFLATIE LOOPT STERKER OP. Ook Rutte zegt het nu, WE KUNNEN NIET ALLES COMPENSEREN.... en dan nog energie etc....
NU IVM DE OORLOG IN EUROPA, OOK CORONA HEEFT BIJGEDRAGEN.... Nu ja, zeker allen gaan er op achteruit, ook de miljonairs.... maar die? Het overgrote deel, u en ik hebben er wel mee te maken.
Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter (bron)
NOS NIEUWS • POLITIEK • VRIJDAG, 18:49 • AANGEPAST VRIJDAG, 19:50
Premier Rutte zegt dat de overheid de gevolgen van de hoge inflatie niet allemaal kan oplossen ANP
Alle Nederlanders zullen dit jaar "iets" armer worden. Het kabinet kan de gevolgen van de snelle prijsstijgingen niet voor iedereen verzachten. Met deze waarschuwing komt premier Rutte, die reageert op de inflatie van bijna 12 procent. "De eerlijkste boodschap aan Nederland is dat de overheid dit niet allemaal kan oplossen."
Sinds 1975, in de tijd van de oliecrisis, is de inflatie nog nooit zo hoog geweest. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen nog sneller gestegen en die zijn voor een groot deel de boosdoener van de hoge inflatie. De premier spreekt dan ook over "zeer zorgwekkende cijfers". We gaan de effecten allemaal dit jaar echt collectief voelen. Het zal collectief leiden tot enige verarming."
Rutte zegt dat het kabinet van alles doet om de koopkracht van vooral de laagste en middeninkomens te vergroten. Lagere inkomens krijgen via de gemeenten 800 euro vanwege de stijgende energierekening, de accijns op brandstof is met ingang van vandaag omlaaggegaan en op 1 juli gaat de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 9 procent.
De premier spreekt over "heel grote maatregelen", maar tempert mogelijke verwachtingen dat het kabinet nog meer geld hiervoor beschikbaar stelt. "We gaan dit als overheid niet allemaal compenseren. Dat gaat niet."
"De boodschap van Rutte is duidelijk: het worden pittige tijden. De tijd van de broekriem aanhalen en zuinig aan doen komt terug.
Het kabinet wil keuzes maken en er is meer dan alleen de koopkrachtreparatie waar het kabinet geld aan wil uitgeven.
Er is ook extra geld nodig voor defensie, het klimaat, de stikstofproblemen en de financiële tegenvallers. Ook in coronatijd is er veel geld uitgegeven aan steun en daar stopt het kabinet ook mee."
Over twee weken gaat het kabinet met de coalitiepartijen kijken naar de aanpassing van de huidige begroting. Dat wordt een ingewikkelde puzzel, want er zijn ook wensen om meer geld aan Defensie uit te geven en om de AOW toch volledig te koppelen aan het minimumloon.
Het kabinet wilde de AOW eigenlijk niet laten meegroeien met de voorgenomen extra verhoging van het minimumloon omdat dat oplopend 2,4 tot 2,9 miljard euro per jaar zou kosten. Maar de Eerste Kamer en allerlei partijen in de Tweede Kamer zijn daartegen.
Deel dit artikel:
Goedemorgen, IEDEREEN WORDT EEN STUKJE ARMER, INFLATIE LOOPT STERKER OP. NU IVM DE OORLOG IN EUROPA, OOK CORONA HEEFT BIJGEDRAGEN.... Nu ja, zeker allen gaan er op achteruit, ook de miljonairs.... maar die? Het overgrote deel, u en ik hebben er wel mee te maken.
Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter (bron)
NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 13:00
ANP
De oorlog in Oekraïne is, na de dreun van de coronapandemie, een nieuwe dreun voor de Nederlandse economie. "We worden door deze schok een stukje armer", zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij verwacht dat de inflatie dit jaar uitzonderlijk hoog wordt: 6,7 procent over heel 2022. Zo'n hoge inflatie is sinds 1981 niet meer voorgekomen en is ruim het dubbele van de inflatie afgelopen jaar.
"Inflatie is terug van weggeweest", zegt Klaas Knot. "Dat betekent voor huishoudens koopkrachtverlies, zo simpel is het. En voor bedrijven zal het vooral betekenen dat ze met kostenstijgingen geconfronteerd worden."De inschatting van de inflatie is aanmerkelijk hoger dan de raming waar het Centraal Planbureau vorige week mee kwam. Daarin werd gerekend op 5,2 procent inflatie.
In een somberder scenario, waarin de energie- en grondstofprijzen langer hoog blijven, loopt de inflatie volgens DNB zelfs op tot 9,5 procent dit jaar om pas in 2023 terug te zakken tot 3,4 procent. Nederland komt in dat scenario in een korte recessie terecht.
Dit scenario is echter met veel en grote onzekerheden omgeven, zoals hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt en wat de impact is van de financiële en economische sancties op bedrijven en banken. "Het is onmogelijk om een waarschijnlijkheid op dat scenario te plakken", aldus bankpresident Knot.
In de nieuwe analyse van DNB over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne staat dat geopolitieke onzekerheden en springerige, hoge energieprijzen een grote onzekerheid veroorzaken. De hoge inflatie, de lagere groei van de wereldhandel, de verstoorde handelsstromen en meer onzekerheid zullen sowieso het sterke groeiherstel na de coronarecessie vertragen. De groei van de Nederlandse economie valt sowieso lager uit dan eerdere ramingen nog aangaven.
In het sombere scenario tast de hoge inflatie de koopkracht verder aan en remt het de bestedingen van huishoudens af. Bedrijven worden geconfronteerd met oplopende energiekosten en duurdere grondstoffen. Alles samen drukt het de economische groei en leidt tot een recessie later in het jaar.
BASIS 2022 | BASIS 2023 | SCENARIO 2022 | SCENARIO 2023 | |
Economische groei | 3,5 % | 1,5 % | 2,4 % | 0,5 % |
Bestedingen huishoudens | 3,4 % | 0,7 % | 2,1 % | - 0,8 % |
Inflatie | 6,7 % | 2,8 % | 9,5 % | 3,$ % |
Werkloosheid | 4,3 % | 4,6 % | 4,4 % | 5,4 % |
Wereldhandel | 4,5 % | 4,8 % | 1,5 % | 2,2 % |
Zowel bedrijven als burgers kunnen maatregelen treffen om gevolgen van de inflatie tegen te gaan, volgens Knot. "Er is nog steeds winst te behalen door energiebesparing. Veel bedrijven worden nog op 22 graden verwarmd. Ook thuis kan de verwarming wel een halve of hele graad lager."
Wel ziet hij in dat dit niet genoeg is: "Alle burgers in Nederland kunnen hun bijdrage leveren maar daarmee kan de pijn niet geheel worden weggenomen."
Ook de Europese Centrale Bank kan de inflatie afremmen door de rente te verhogen. Vooralsnog is de centrale bank bezig om de economische groei te stimuleren door maandelijks miljarden in de economie te pompen. Dat programma wordt versneld afgebouwd vanwege de hoge inflatie, maar de rente wordt voorlopig niet verhoogd.
"We halen nu de voet versneld van het gaspedaal en daarmee zetten we de voet boven het rempedaal zodat we dat pedaal kunnen indrukken mocht dat nodig zijn. Er is veel onzekerheid en dat geldt ook voor de inflatie."
Deel dit artikel:
Goedemorgen, HOERA!!! WE GAAN ER ALLEN 10,-/ MAAND ZEKER OP VOORUIT! OOK DE AOW.... Maar ja, we vergeten even ALLES WAT OMHOOG GAAT, noemt u het zelf maar op! En dan .....
HOERA, hoera, hoera...?? DE ARMOEDE neemt alleen maar TOE, de voedselbanken ook.....
Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter (bron)
NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 11:11 • AANGEPAST VANDAAG, 11:39
ANP
Werknemers zien dit jaar op hun loonstrookje hun nettoloon gemiddeld met ongeveer een tientje per maand stijgen. Dat zegt salarisdienstverlener ADP. Bij de berekeningen zijn eventuele cao-loonstijgingen buiten beschouwing gelaten; die verschillen per sector.
Niet iedereen profiteert van de veranderde belastingtarieven per 1 januari. Zo gaat het nettoloon van sommige parttimers en jongeren onder de 21 juist iets omlaag. Dat komt doordat mensen die minder verdienen dan het fulltime minimumloon (1725 euro) minder arbeidskorting krijgen, een korting op de belasting die werkenden krijgen.
BRUTOLOON | NETTOLOON |
Parttime 1700 | - 3 |
Minimumloon 1725 | + 19 |
Modaal 2932 | + 9 |
Twee keer modaal 5864 | + 24 |
De nettolonen stijgen dus licht voor veel groepen, maar dat zal de stijgende kosten voor het levensonderhoud waarschijnlijk niet compenseren, denkt ADP. Want de verwachting is dat de inflatie dit jaar veel hoger zal zijn dan de loonstijgingen van tussen de 0,36 en 1,19 procent.
ADP waarschuwt verder dat in sommige gevallen de nieuwe regels voor de reiskosten- en thuiswerkvergoeding tot teleurstelling kunnen leiden. Tot en met december mochten werkgevers hun werknemers nog een vaste reiskostenvergoeding betalen, ook als die door corona grotendeels of helemaal waren gaan thuiswerken.
Maar vanaf januari wordt dat anders. Als mensen incidenteel een dag thuiswerken kunnen ze de vaste reiskostenvergoeding blijven krijgen. Maar als ze structureel een aantal dagen per week thuiswerken, mag dat niet meer.
Voor thuiswerkdagen kunnen werkgevers dan een belastingvrije vergoeding van maximaal 2 euro geven, als compensatie voor kosten als verwarming, elektriciteitsverbruik en wc-papier. Die vergoeding van 2 euro is vaak minder dan de reiskostenvergoeding waarvoor hij in de plaats komt.
Deel dit artikel: