Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

14961 keer bekeken

BELASTINGEN en Belastingdienst en 'framing burgers' in algemeen

  • zaterdag 04 maart 2023 @ 00:03
    #204
    reactie op (#203) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 04-03-23: OOK HIER MAAR WEER VERDER... DE JAARLIJKSE BELASTINGAANGIFTE VOOR EEN IEDER voor 1 april maar geen mop, grote problemen weer door behoorlijk verouderd software systeem van de Belastingdienst. Zeker er wordt aan gewerkt een nieuw meer up-to-date systeem..... En ook, inmiddels verholpen maar de eerste 2 dagen, 1 en 2 maart vooral problemen met DigiD inloggen, overbelast? 

    Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    En ook de GEMEENTEBELASTING, WOZ-WAARDE.....  

      ANP

    NOS Nieuws•Woensdag, 17:11

    Jaarlijkse aangifte begonnen, Belastingdienst voert intussen race tegen de klok

    Bij de start van de jaarlijkse belastingaangifte vandaag ging het direct mis. Door een overbelasting van DigiD was het voor veel mensen niet mogelijk om in te loggen. De technische problemen komen boven op een nog veel grotere ict-uitdaging bij de Belastingdienst: het draaiende houden van de inning van belastingen in de toekomst.

    Met de belastingaangifte - een grote en financieel belangrijke operatie - haalt de staat naar schatting jaarlijks minstens 235 miljard euro binnen. Om dat te kunnen blijven doen, moeten de verouderde ict-systemen uiterlijk in 2026 zijn gemoderniseerd: een race tegen de klok. Waarom dat zo is, leggen we uit aan de hand van vijf vragen en antwoorden:

    Wat is het probleem?

    Een van de grote problemen is dat de Belastingdienst voor het programmeren van het computersysteem gebruik heeft gemaakt van de software Cool:Gen, die is ontwikkeld in de jaren 80. Hiermee is het systeem voor de loonheffing, inkomensbelasting en de vennootschapsbelasting gebouwd.

    Het is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden om met Cool:Gen wijzigingen in de systemen door te voeren, volgens ambtenaren is het "een log slagschip". De Belastingdienst schrijft daarom nu grote delen van Cool:Gen om naar Java, een andere veelgebruikte programmeertaal die wendbaarder is.

    Hoe kan het dat de Belastingdienst zulke oude software gebruikt?

    Cool:Gen was in de jaren 80 en 90 innovatief, omdat je er snel systemen mee kunt opzetten. "De Belastingdienst was in die jaren zijn tijd ver vooruit, echt een schoolvoorbeeld op het gebied van automatisering", zegt Jurgen Vinju, hoogleraar bij het Centrum Wiskunde & Informatica en de TU Eindhoven.

    Juist doordat de software zo lang succesvol was, had de Belastingdienst weinig redenen om er iets aan te doen. "Software moet je normaal na zo'n twintig jaar wel vervangen, want het wordt allemaal nu eenmaal ouder", zegt Vinju. "De software lijkt in dit geval slachtoffer van zijn eigen succes te zijn geworden."

    Waarom is deze software niet makkelijk te moderniseren?

    De vervanging van een heel ict-systeem is volgens Vinju een hele klus. "De systemen zijn vervlochten geraakt met hun omgeving, ze groeien als een soort klimplant overal doorheen. Het kost tijd om te snappen waar je wat kan doen, zonder schade aan te richten aan de operationele kant."

    Groot probleem is verder dat er nog maar weinig belastingmedewerkers zijn die met Cool:Gen kunnen werken en de modernisering uit kunnen voeren. Degenen die er wel zijn, gaan ook nog eens bijna met pensioen. Ook buiten de Belastingdienst is de benodigde kennis moeilijk te vinden.

    Ander probleem is dat de weinige medewerkers van de Belastingdienst die nog kennis hebben van Cool:Gen, de afgelopen tijd op andere spoedklussen zijn gezet. Zo moesten na een uitspraak van de Hoge Raad op stel en sprong aanpassingen worden gedaan bij de vermogensrendementsheffing in box 3. Daardoor liep de omzetting van Cool:Gen een jaar vertraging op.

    Gaat de Belastingdienst de deadline van 2026 halen?

    Het ministerie van Financiën zegt die deadline te gaan halen, maar dan mogen er geen onverwachte dingen meer gebeuren. Ook vraagt de dienst de politiek om tot 2026 geen nieuwe grote beleidswensen meer aan te vragen. Die zouden tot nieuwe vertragingen kunnen leiden in de modernisering.

    Het Adviescollege ICT-Toetsing uitte vorig jaar in een rapport nog grote twijfels of de deadline kon worden gehaald. Ook consultancybureau Capgemini vreest dat met nog verdere vertraging het systeem niet op tijd wordt gemoderniseerd. "Een gevolg hiervan is dat de heffing van de inkomstenbelasting in gevaar komt, omdat bijvoorbeeld systeemfouten niet (tijdig) opgelost kunnen worden", staat in het rapport.

    Waarom bouwt de Belastingdienst niet een heel nieuw systeem?

    Vanwege de archieffunctie moeten de systemen wel in de lucht blijven. Daarom is in één keer alles vervangen, met een big bang, volgens ambtenaren te risicovol. Zij zijn daarom bezig om beetje bij beetje te moderniseren.

    Ook na 2026 is de Belastingdienst dus nog niet van Cool:Gen af. De software is nog steeds nodig om oude aangiftes op te kunnen vragen.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 16 december 2022 @ 00:09
    #203
    reactie op (#202) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 16-12-22: KLOKKENLUIDSTER, TOP-AMBTENAAR, JURISTE, WILDE AAN DE BEL TREKKEN AL IN 2017 toen zij zag wat er (ging) gebeuren, onjuiste behandeling en inschattingen van vele zaken? Maar zij heeft dat toen niet gedaan omdat zij besefte dat anders ZIJ aan de schandpaal zou worden gehangen door nog hogere ambtenaren en ook aantal politici wellicht....

    Palmen was in 2016 en 2017 de hoogste jurist bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst en schreef in maart 2017 al in een advies dat de Belastingdienst "laakbaar" had gehandeld bij de stopzetting van kinderopvangtoeslag en dat ouders gecompenseerd moesten worden voor het handelen van de dienst.

    Bleek vandaag nog in de radiorubriek NOS Met het Oog op Morgen. daarover. Maar een hoop ellende voor zeer velen had voorkomen kunnen worden?  

    Zo ziek is de maatschappij nu eenmaal en ook door en door intermenselijk zelfs corrupt en angstculturen te over.... Lees o.a. boek Zinloos Juridisch Geweld eens? En of oplossingen - op langere termijn dan -  verwoord in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg weer... Zie clubhome! 

    Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 27-01-23 17.00 uur: NU WEER AAN HET LICHT: VELE KINDEREN DIE IN FEITE NIET BETROKKEN WAREN BIJ DE TOESLAGENAFFAIRE maar b.v. door huwelijken, scheidingen van één van de (pleeg) ouders er wel recht op hebben krijgen ook een vergoeding?? Weer een zaak die de hele affaire niet goed doet en bovendien...???? Veel vraagtekens inderdaad.... Hoe kán dit weer? 

    UPDATE 30-12-22 09.00 uur:

    ANP  NOS Nieuws•Vandaag, 02:49•Aangepast vandaag, 08:57

    Oud-topjurist fiscus overwoog klokkenluider te worden over toeslagenaffaire

    De voormalig topjurist van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft overwogen om klokkenluider te worden toen - enkele jaren voordat de toeslagenaffaire eind 2019 aan het licht kwam - bleek dat de Belastingdienst niets deed met haar alarmerende waarschuwing over het stopzetten van toeslagen voor kinderopvang. Dat vertelde jurist Sandra Palmen-Schlangen in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

    "Dat doe je natuurlijk ook niet zo snel. Dat heb ik wel even overwogen, maar dan zou ik zelf het probleem zijn geworden. Dan zou er in chocoladeletters in de krant hebben gestaan: 'ambtenaar klapt uit de school'", blikte ze terug op de periode na haar interne advies over het schadelijke optreden van de Belastingdienst tegenover toeslagenouders.

    De misstanden waren wat haar betreft destijds ook al zo overduidelijk dat ze ervan uitging dat de Belastingdienst ze wel moest oplossen. "Ik had er ook wel het vertrouwen in dat dit heel snel op een andere manier opgepakt zou worden." Dat dat niet gebeurde, en dat het schandaal bleef groeien, vond ze "verdrietig en zeer pijnlijk om te zien, vooral voor de gedupeerden".

    Laakbaar gehandeld

    Palmen was in 2016 en 2017 de hoogste jurist bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst en schreef in maart 2017 al in een advies dat de Belastingdienst "laakbaar" had gehandeld bij de stopzetting van kinderopvangtoeslag en dat ouders gecompenseerd moesten worden voor het handelen van de dienst.

    Dit inmiddels veelbesproken advies, bekend als het memo-Palmen, werd genegeerd en verdween. "Ik had niet het besef dat dit memo mijn naam zou gaan dragen", vertelde ze op de radio. "Mijn voornaamste punt was dat er een stopzetting had plaatsgevonden, gedurende een lopend toeslagjaar op basis van een onjuiste rechtsgrond."

    "Dat had desastreuze gevolgen", aldus Palmen. "Door dit bewuste [wets]artikel te gebruiken, werd mensen heel veel rechtsbescherming onthouden." Zo werden toeslagenouders niet meer extra gewaarschuwd, konden ze niet meer op gesprek komen en werden ze "van het ene op het andere moment geconfronteerd met een stopzetting", zonder dat ze wisten waarom.

    Al vrij snel werd mij duidelijk gemaakt dat mijn advies niet opgevolgd zou worden en dat men door wilde gaan met procederen.

    Sandra Palmen-Schlangen

    Ze schreef het memo op verzoek van een van haar managers en ging ervan uit dat haar advies zou worden opgevolgd. "Ik had ook niet anders meegemaakt dan dat mijn adviezen opgevolgd werden", vertelde Palmen, die ook terwijl ze haar memo schreef al veel contact had met het hoogste management. "Ze wisten dat het eraan kwam."

    Toen ze haar memo aan haar leidinggevende doorstuurde, had ze het idee dat de urgentie van haar advies ook werd gevoeld. Het stuk zou, buiten de deur, worden besproken op een hei-dag, maar ze had aangeboden om alsnog toelichting te geven als er vragen waren. "Een seintje" was daarvoor genoeg geweest. "Maar dat seintje is niet gekomen."

    Wel werd er besloten om een werkgroep op te richten, die aan de slag moest gaan met het advies. De eerste bijeenkomst van die werkgroep miste Palmen, maar bij de tweede was ze er wel bij. "Al vrij snel werd mij duidelijk gemaakt dat mijn advies niet opgevolgd zou worden en dat men door wilde gaan met procederen." Bij die rechtszaken trokken toeslagenouders vaak aan het kortste eind.

    Memo onvindbaar

    Tot acht keer toe werd er gezocht naar het memo, maar zonder resultaat. Wel werd Palmen er later nog naar gevraagd. "Ik ben in juni 2019 gebeld door mijn collega. Dat was een collega met wie ik ook gesproken had over het memo uit 2017." Hij vroeg haar om het memo nog eens te sturen, wat ze daarna naar eigen zeggen binnen een paar minuten heeft gedaan.

    Tijdens de verhoren van de ondervragingscommissie bleek dat het memo-Palmen in het voorjaar van 2019 opnieuw was opgedoken en was besproken in het bijzijn van de toenmalig directeur-generaal van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, en de toenmalige hoogste ambtenaar van Financiën, Manon Leijten. Ook kwam de conclusie dat de Belastingdienst onrechtmatig en laakbaar had gehandeld in ambtelijke stukken terecht. Daarop verdween het memo opnieuw.

    Pas kort voor de verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie, in oktober 2020, werd het memo openbaar, na vragen van het Kamerlid Pieter Omtzigt. In de tussentijd had de Belastingdienst jaren geprocedeerd tegen ouders van wie de kinderopvangtoeslag onrechtmatig was gestopt.

    Onderzoek meineed

    Of het memo was kwijtgeraakt of kwijtgemaakt, weet Palmen niet. "Dat zal altijd een vraag blijven, denk ik." Maandag onthulde Nieuwsuur dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het mogelijk plegen van meineed door de topambtenaren bij de parlementaire ondervragingscommissie. Zij zeiden destijds niets te weten van het memo.

    "Ik weet dat ze dat gezegd hebben, en ik weet dat dat onderzoek loopt", reageert Palmen daarop. Gevraagd of de waarheid net zo evident is als bij haar alarmerende memo uit 2017, zegt Palmen enkel dat ze alle vertrouwen heeft in het onderzoek van de Rijksrecherche.

    Gewijzigd op 2023-01-27 16:09:30
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 05 november 2022 @ 00:07
    #202
    reactie op (#201) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 05-11-22: TOCH NOG FINANCIELE TEGEMOETKOMING VOOR EINDE JAAR VOOR VEEL SLACHTOFFERS TOESLAGENAFFAIRE, onterecht op de zwarte (verdachten) lijst destijds gezet? Al is het in sommige gevallen niet veel, meer een 'gebaar' maar dan toch. En voor de meesten slechts: Voor 220.000 mensen is vastgesteld dat ze geen effect van de registratie hebben ondervonden. Zij krijgen excuses, maar geen compensatie.

    Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 07-12-22 09.00 uur:

    UPDATE 13-11-22 09.00 uur:

    ANP  NOS Nieuws•Vandaag, 16:40

    Tegemoetkomingen voor mensen op zwarte lijsten Belastingdienst

    Mensen die schade hebben geleden doordat ze op fraudelijsten van de Belastingdienst stonden, krijgen een tegemoetkoming. Dat was al eerder aangekondigd, maar staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de regeling nu uitgewerkt.

    Eerder sprak Van Rij van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Uit verschillende onderzoeken bleek dat de Belastingdienst mensen op grond van een bepaalde nationaliteit of persoonskenmerken op fraudelijsten plaatste. De geselecteerden werden extra gecontroleerd. Van Rij komt nu met een regeling, waarbij de compensatie per categorie verschilt.

    Zorgkosten en giften

    Als de Belastingdienst een aangifte van zorgkosten of giften heeft gecorrigeerd na een selectie op iets anders dan fiscale kenmerken wordt dat teruggedraaid. Volgens de staatssecretaris speelt dit waarschijnlijk bij zo'n 5000 aangiften.

    De tweede groep, zo'n 18.000 gevallen, bestaat onder meer uit mensen van wie strafrechtelijke gegevens zijn geregistreerd op de lijsten en mensen van wie gegevens aan derden zijn verstrekt. Zij krijgen een tegemoetkoming van 375 euro als de registratie een daadwerkelijk gevolg heeft gehad.

    Schuldsanering

    In de derde groep zitten zo'n 4400 mensen die door een registratie onterecht zijn afgewezen voor schuldsanering. Hun tegemoetkoming loopt, afhankelijk van de situatie, uiteen van 500 euro per half jaar tot een "persoonlijke aanpak om iemand schuldenvrij te maken".

    Voor 220.000 mensen is vastgesteld dat ze geen effect van de registratie hebben ondervonden. Zij krijgen excuses, maar geen compensatie.

    Gewijzigd op 2022-12-07 08:49:28
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 09 augustus 2022 @ 00:27
    #201
    reactie op (#200) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 09-08-22: DE EERSTE 2 (?!) UIT HUIS GEPLAATSTE KINDEREN WEER TERUG BIJ OUDERS. Eindelkijk, belangrijker dan geld nog bij dit zeer mensonwaardige probleem. Maar er waren er een 1675 en nu de overigen nog, zeker in enkele gevallen zal het al niet meer kunnen door welke omstandheid ook maar toch?

    Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 02-11-22 23.00 uur: 

    Onderzoek: slachtoffers toeslagschandaal niet extra gedupeerd door jeugdbescherming

    UPDATE 11-10-22 09.00 uur: Vreemd dat die veiligheid niet in de systemen bij de Dienst zijn ingebouwd maar het is zo....?

    UPDATE 06-10-22 23.00 uur: DE TOESLAGENAFFAIRE BESPROKEN IN EP.... We hebben het hier over NL en niet China, stelt Europa...

    UPDATE 28-09-22 17.00 uur:

    UPDATE 15-09-22 17.00 uur: We wisten dit al, maar door College Rechten vd Mens nog eens benadrukt...

    UPDATE 31-08-22 17.00 uur:

    Sandra Uittenbogaart

    NOS Nieuws•Gisteren, 13:36•Aangepast gisteren, 14:10

    Twee uit huis geplaatste kinderen van toeslagenouders weer thuis

    Twee kinderen van toeslagenouders die uit huis waren geplaatst, zijn tijdens begeleiding van het zogeheten ondersteuningsteam naar huis gegaan. Het is voor het eerst dat dit na bemiddeling van dit team is gebeurd, bevestigt Judith Peeters, projectleider bij het ondersteuningsteam, na berichtgeving in de Volkskrant.

    Haar team begeleidt sinds april toeslagenouders met uit huis geplaatste kinderen. Het team werd opgezet nadat vorig jaar uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) was gebleken dat veel gedupeerde ouders daarmee te maken hadden gekregen.

    De twee kinderen die nu weer thuis wonen, zijn volgens de Volkskrant 12 en 16 jaar. Bij de 12-jarige jongen zou de begeleiding van zijn moeder door het ondersteuningsteam hebben bijgedragen aan de terugkeer naar huis. De Jeugdbescherming oordeelde bij de rechter positief over de terugplaatsing. De 16-jarige zat al in het proces van terugplaatsing tijdens de oprichting van het hulpteam.

    Weer in gesprek

    Het team staat op dit moment 140 gedupeerde ouders bij. Projectleider Peeters zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het werk vooral bestaat uit ouders helpen de controle terug te geven over het proces rondom de uithuisplaatsing. Zij hebben door de toeslagenaffaire lange tijd veel stress ervaren, stelt ze. Hierdoor loopt de samenwerking met gemeente en jeugdbeschermers regelmatig niet meer soepel.

    Wat gebeurde er precies in de toeslagenaffaire? NOS op 3 legt het uit in deze video:

    Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd. Zie video in oorspronkelijke artikel

    Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

    De begeleiders laten de ouders hun verhaal doen en gaan na wat zij willen. Lang niet alle ouders vragen volgens Peeters direct om terugplaatsing van een kind. "Heel vaak gaat het over het herstellen van contact." Bovendien willen sommige ouders juist dat hun kind nog even in een pleeggezin blijft, zodat zij eerst aan zichzelf kunnen werken.

    Ook probeert het ondersteuningsteam ouders, gemeente, jeugdbeschermers en andere partijen weer met elkaar in gesprek te brengen, als dat nodig is. "Dan kan leiden tot allerlei resultaten, zoals erkenning voelen, je verhaal kunnen doen, herstel van relaties en ook terugplaatsing van een kind", zegt Peeters.

    Sinds 2015 zijn 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst, bleek eerder uit cijfers van het CBS. Dat is iets minder dan 3 procent van de in totaal 60.000 kinderen die betrokken zijn bij de toeslagenaffaire. Van de 1675 uithuisgeplaatste kinderen woonden er eind vorig jaar 555 nog steeds niet thuis.

      Gewijzigd op 2022-11-02 22:00:25
      handtekeningafbeelding
    • donderdag 14 juli 2022 @ 00:15
      #200
      reactie op (#199) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 14-07-22: BELASTINGDIENST N I  E T  VERVOLGD stelt het Hof in een art 12 procedure vast. DE ZOVEELSTE KLAP VOOR DE GEDUPEERDEN....

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      Laurens van Putten

      NOS Nieuws•Gisteren, 11:33•Aangepast gisteren, 12:22

      Belastingdienst niet strafrechtelijk vervolgd voor toeslagenaffaire

      De Belastingdienst wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor de fel bekritiseerde behandeling van burgers in de toeslagenaffaire. Het gerechtshof in Den Haag heeft het verzoek van slachtoffers die om vervolging hadden gevraagd, afgewezen. Het hof erkent dat de affaire bij ouders en kinderen veel leed heeft veroorzaakt, maar stelt dat het strafrecht geen mogelijkheid tot vervolging biedt.

      Slachtoffers dienden vorig jaar een verzoek tot strafrechtelijke vervolging in, nadat het Openbaar Ministerie (OM) had vastgesteld dat de Belastingdienst geen strafbare feiten had begaan. De officier die de zaak behandelde, stelde bovendien vast dat Belastingdienst strafrechtelijke immuniteit geniet. Dat betekent dat de dienst niet voor de strafrechter kan worden gebracht.

      De klagers waren het daar niet mee eens. Gesteund door hun advocaat vonden ze dat er voldoende bewijs was van onder meer discriminatie, knevelarij en dwang door misbruik van gezag.

      Het hof denkt daar op de meeste punten anders over. Alleen wat de aangifte van discriminatie betreft, zegt het hof dat er van een "redelijke verdenking" kan worden gesproken. Daar blijft het bij, omdat ook het hof stelt dat de Belastingdienst strafrechtelijke immuniteit geniet.

      De toeslagenaffaire uitgelegd:

      9:58 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

      Gewijzigd op 2022-07-14 16:19:30
      handtekeningafbeelding
    • dinsdag 31 mei 2022 @ 00:33
      #199
      reactie op (#198) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 31-05-22: EN NOG MAAR EENS WAT HET KABINET ER MEE WIL, ERKENNING VAN HET INSTITUTIONEEL RACISME,,, hoe verder nu en waar bestaat dit nog meer "patronen die in de organisatie sluipen in de hele overheid??? Die vraag wordt in de media ook gesteld. 

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      UPDATE 01-07-22 17.00 uur: TOESLAGENAFFAIRE VERVOLG: 

      NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 15:00 • AANGEPAST VANDAAG, 17:41

      Kabinet erkent institutioneel racisme bij deel fiscus: 'Heeft velen pijn gedaan'

      Staatssecretaris Van Rij geeft een toelichting op zijn Kamerbrief ANP

      Wat vorige week al duidelijk werd is inderdaad gebeurd: het kabinet erkent dat er bij een deel van de Belastingdienst sprake is geweest van institutioneel racisme. Staatssecretaris Van Rij van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de voorbeelden die "binnen de selectie van het intensief toezicht" zijn aangetroffen "onacceptabel zijn". "Het heeft veel mensen pijn gedaan."

      Tegenover de NOS zegt Van Rij dat het "heel ernstig is omdat het om patronen gaat".

      Het kabinet erkent deze pijn en gaat aan de slag om te zorgen dat het niet weer kan gebeuren, aldus de staatsecretaris. Hierbij zal worden samengewerkt met het College voor de Rechten van de Mens en de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

      Van Rij schrijft dat discriminatie op basis van godsdienst, geslacht, ras of leeftijd niet alleen een gevoelig onderwerp is, maar ook een juridisch vraagstuk. Waar precies sprake van was zal per geval moeten worden beoordeeld, aldus Van Rij. De landsadvocaat is gevraagd hier verder naar te kijken.

      Van Rij benadrukt verder wel dat risicoselectie soms nodig kan zijn. "Overheidsorganisaties die gebruikmaken van risicoprofielen moeten zich ervan bewust zijn dat dit onderscheid het risico van discriminatie met zich meebrengt."

      Zwarte lijsten

      De zwarte lijsten kwamen mede aan het licht door onderzoek van Trouw en RTL Nieuws naar de Toeslagenaffaire, waarin mensen onterecht als fraudeurs werden bestempeld. Daarna bleek dat de Belastingdienst jarenlang met zwarte lijsten werkte met daarop namen van mensen met een, volgens de fiscus, hoog frauderisico.

      Rapporten van onderzoeksbureau PwC lieten zien hoe stelselmatig de Belastingdienst discrimineerde bij het bepalen van wie er op die lijst thuishoorde. Dat gebeurde op basis van persoonskenmerken, nationaliteit en leeftijd. Het bleek dat mensen met een niet-westers uiterlijk strenger werden gecontroleerd. Ook werd in e-mails gesproken over "weer een frauderende asielzoeker". Er waren instructies waarin stond dat naar dit soort zaken gekeken moest worden. Bij een deel van de fiscus lette men daardoor meer op persoonlijke kenmerken dan op fiscale.

      De zwarte lijsten leidden bij gedupeerden tot grote emotionele en financiële problemen, sommige mensen kwamen in de schuldsanering terecht.

      Compensatie

      Eerder werd al bekend dat gedupeerden van de zwarte lijst compensatie krijgen. Hoeveel dat er zijn en hoe hoog de compensatie wordt, is nog niet bekend. Wel werd duidelijk dat de Belastingdienst verzoeken tot schuldsanering van 5000 tot 15.000 mensen mogelijk onterecht heeft afgewezen vanwege een registratie op de zwarte lijst.

      Van Rij zei vorige week al dat het racisme bij een deel van de Belastingdienst niet zo bedoeld was, maar dat het ging om "patronen die in de organisatie sluipen". Dat sluit aan bij een definitie van institutioneel racisme die wordt gehanteerd door het College voor de Rechten van de Mens.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

       

      Gewijzigd op 2022-07-01 16:14:48
      handtekeningafbeelding
    • woensdag 25 mei 2022 @ 00:19
      #198
      reactie op (#197) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 25-05-22: DE  POLITIEK (KABINET) GAAT E I N D E L IJ K HET INSTITUTIONEEL RACISME BIJ EN VAN DE BELASTINGDIENST ERKENNEN? Het gaat natuurlijk over de lopende zaken als de Toeslagenaffaire maar laten we hopen dat er ook HEDEN al anders wordt gehandeld. Hoewel ZIJN de regels (geving) daartoe al veranderd? 

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 21:03

      Kabinet overweegt institutioneel racisme bij Belastingdienst te erkennen

      Het kantoor van de Belastingdienst. ANP

      Staatssecretaris Van Rij (Financiën) wil erkennen dat er bij een deel van de Belastingdienst institutioneel racisme heeft plaatsgevonden. Haagse bronnen melden aan de NOS dat de ministerraad waarschijnlijk morgen spreekt over een voorstel van de CDA-bewindspersoon hiertoe. Afgelopen vrijdag sprak de ministerraad er al over, maar toen kwamen de aanwezigen er niet uit.

      De kwestie speelt omdat de Belastingdienst mensen op een fraudelijst kon plaatsen om allerlei onjuiste redenen. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat mensen die geld gaven aan een moskee, om die reden kans maakten om op die fraudelijst te komen. Ook nationaliteit kon een rol spelen.

      Er bestonden werkinstructies waarin stond dat naar dit soort zaken gekeken moest worden. Bij een deel van de fiscus lette men daardoor meer op persoonlijke kenmerken dan op fiscale.

      Discriminatoir

      Van Rij gaf eerder al toe dat hier verwerpelijk is gehandeld en hij gaf toe dat er discriminatie heeft plaatsgevonden door het "discriminatoir" te noemen, maar van racisme wilde hij toen niet spreken. Ook premier Rutte zei eerder dat hij niet vindt dat er bij de Nederlandse overheid sprake is van institutioneel racisme.

      Na Kamervragen hierover en uitspraken van Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, lijkt de boel te zijn gaan bewegen in Den Haag. Kamerleden vroegen zich af hoe het kan dat het kabinet volhield dat er hier geen stelselmatig racisme plaatsvond als er zelfs werkinstructies waren gemaakt hiervoor.

      Baldewsingh zei onlangs in Trouw: "In de definitie die ik gebruik is er sprake van institutioneel racisme als beleid en geschreven en ongeschreven regels van instituten of organisaties leiden tot ongelijke behandeling op basis van afkomst, etniciteit, religie enzovoorts." En: "Bij de Belastingdienst was een lijst met criteria om fraude op te sporen waar precies dit soort dingen in stonden: donaties aan de moskee, nationaliteit. Er was hier per definitie sprake van institutioneel racisme."

      Een deel van de Belastingdienst

      Naar verluidt werd in de ministerraad eerder aangevoerd dat erkenning van institutioneel racisme te veel zou afstralen op de gehele Belastingdienst. Men lijkt nu te willen aankoersen op een verklaring waarin wordt benadrukt dat het om een deel van de Belastingdienst ging en dat die dienst niet in zichzelf institutioneel racistisch is.

      Als de ministerraad instemt met het voorstel van Van Rij, heeft dat mogelijk juridische gevolgen voor de Belastingdienst, vreesde het ministerie van Financiën eerder. Dat moest worden uitgezocht. Wat daar de uitkomsten van zijn, wordt morgen wellicht duidelijk.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      Gewijzigd op 2022-05-25 17:32:28
      handtekeningafbeelding
    • woensdag 18 mei 2022 @ 00:18
      #197
      reactie op (#196) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 18-05-22: TOCH WEER, WELLICHT OVER 'HALF JAAR' UITHUISPLAATSINGEN TENGEVOLGE TOESLAGENSCHANDAAL, opnieuw bekeken? Goh wat zijn we snel.... Belangrijk weer voor velen, de slachtoffers en ook voor allen weer, kunnen dit ook overkomen in een andere (overheids) situatie? 

       TERUGPLAATSEN....? Eigenlijk weet niemand meer wat en wie en hoe en waarom, en... zelfs de verantwoordelijken in en buiten de politiek niet. En ja men is goed bezig want: Het kabinet laat nader onderzoek doen naar de oorzaken van de 1675 uithuisplaatsingen bij 'toeslaggezinnen'. Gedupeerde ouders kunnen hulp vragen bij het speciale 'ondersteuningsteam uithuisplaatsingen toeslagenaffaire'.

      Maar ondertussen is nog steeds geen enkel kind nog terug bij de ouders, lees en verbaas u maar niet meer? 'Debat uithuisplaatsing is erkenning voor ouders, maar systeem blijft kapot'

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:21

      Kamer: binnen half jaar herbeoordeling uithuisplaatsing toeslagkinderen

      Kamerlid Pieter Omtzigt bij de SP-fractie met op de voorgrond Renske Leijten ANP

      Ouders en kinderen die te maken hebben met een uithuisplaatsing in hun gezin en erkend slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal, moeten binnen een half jaar een herbeoordeling van dit besluit kunnen aanvragen. Een motie van de SP en Kamerlid Omtzigt die het kabinet hierom vraagt, werd met steun van alle partijen in de Tweede Kamer aangenomen.

      Aanleiding van de motie is onder meer het Kamerdebat vorige week over de uithuisplaatsingen vanwege het kinderopvangtoeslagschandaal.

      De afgelopen jaren werden 1675 kinderen van gedupeerde ouders ergens anders ondergebracht omdat jeugdzorg en de rechter oordeelden dat dat de enige manier voor hen was om veilig op te groeien. Een deel van hen woont weer thuis of is inmiddels achttien jaar geworden. Volgens de laatste cijfers wonen er nog 555 kinderen van gedupeerde ouders niet thuis na een uithuisplaatsingsbesluit door jeugdzorg en de kinderrechter.

      Aan de juistheid van die besluiten wordt getwijfeld. Door ouders, en door deskundigen uit de jeugdzorg en de rechtspraak zelf. En vorig jaar al luidde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming de noodklok over alle uithuisplaatsingen in Nederland.

      Uithuisplaatsingen

      Nederland telde in de eerste helft van 2021 37.515 uithuisgeplaatste kinderen, blijkt uit het rapport over de uithuisplaatsingen. Van deze groep woonden 19.580 kinderen in een pleeggezin. Anderen wonen in jeugdzorginstellingen of gezinshuizen.

      In totaal hebben de gedupeerden van het toeslagenschandaal bijna 60.000 kinderen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kleine 3 procent van hen te maken heeft of heeft gehad met een uithuisplaatsing. Of dat een direct gevolg is wordt nog onderzocht.

      Hun belangrijkste waarschuwing is dat procedures niet voldoen aan alle rechtstatelijke voorwaarden. Zo zijn ouders en kinderen vaak niet vertegenwoordigd door bijvoorbeeld een advocaat. De dossiers over de kinderen en hun gezinnen zijn vaak niet compleet. De werkdruk is hoog, terwijl er onder tijdsdruk vergaande en soms onomkeerbare besluiten over minderjarigen worden genomen.

      De Kamer wil daarom dat 'toeslagenouders' die het oneens zijn met de uithuisplaatsing van hun kind een herziening bij de rechtbank kunnen krijgen.

      Ook ouders die na aandringen van jeugdzorg op vrijwillige basis akkoord gingen met een uithuisplaatsing moeten de kans krijgen hiervan terug te komen, zegt de Kamer.

      Hoofdelijke stemming

      Er werd ook hoofdelijk gestemd over een motie van FvD. Daarin wordt opgeroepen "alle tegen de wil van de ouders uit huis geplaatste kinderen in het kader van de toeslagenaffaire onmiddellijk dus zonder nadere beoordeling van de casus, terug te brengen naar het gezin waar zij vandaan kwamen en thuishoren".

      Die kreeg uitsluitend steun van de 25 aanwezige Kamerleden van FvD, PVV en Groep Van Haga.

      Namens de andere partijen legde Denk-leider Azarkan uit waarom zij tegen deze motie zijn, ook al klinkt hij misschien aantrekkelijk:

      1:17 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Stemverklaring Azarkan

      Misstanden moeten in de toekomst worden voorkomen, zegt de Kamer. De overheid moet kinderen in procedures de mogelijkheid bieden een zelfgekozen steunpersoon aan te wijzen, vindt de Kamer. Uit onderzoek blijkt dat zo'n steunpersoon uithuisplaatsing helpt voorkomen.

      Ook moet in de herziening van de Jeugdwet worden opgenomen dat kinderen en ouders verplicht moeten worden vertegenwoordigd te zijn tijdens processen over uithuisplaatsingen of voogdijbeslissingen, bijvoorbeeld door een jeugdrechtadvocaat.

      Daarnaast wil de Kamer dat het kabinet ervoor zorgt dat de jeugdzorg en de rechters sneller, bijvoorbeeld binnen drie maanden, besluiten of een kind weer naar huis kan na een tijdelijke uithuisplaatsing. Nu duren die periodes zo lang dat een kind zich heeft gehecht aan zijn nieuwe omgeving en het om die reden niet meer verstandig is het kind terug naar huis te laten gaan.

      Vrijdag maakte het kabinet de eerste stappen bekend van de hervorming van de jeugdzorg. Morgen debatteert de Kamer daar over. Het debat is vanaf 13.00 uur live te volgen oNPO Politiek en Nieuws.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

       

      handtekeningafbeelding
    • vrijdag 13 mei 2022 @ 00:27
      #196
      reactie op (#195) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 13-05-22: GROOT KAMERDEBAT OVER DE KINDEREN O.A. DIE UITHUISGEPLAATST zijn ivm de Toeslagenaffaire.... Schrijnender kan niet dachten we, nu niets is minder waar, WE KUNNEN DE KINDEREN NIET ZOMAAR TERUGPLAATSEN....? Eigenlijk weet niemand meer wat en wie en hoe en waarom, en... zelfs de verantwoordelijken in en buiten de politiek niet. En ja men is goed bezig want: Het kabinet laat nader onderzoek doen naar de oorzaken van de 1675 uithuisplaatsingen bij 'toeslaggezinnen'. Gedupeerde ouders kunnen hulp vragen bij het speciale 'ondersteuningsteam uithuisplaatsingen toeslagenaffaire'.

      Maar ondertussen is nog steeds geen enkel kind nog terug bij de ouders, lees en verbaas u maar niet meer? 'Debat uithuisplaatsing is erkenning voor ouders, maar systeem blijft kapot'

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 21:51

      Kabinet: meer hulp toeslagenouders, uit huis geplaatst kind niet zomaar terug

      Premier Rutte (l) en minister voor Rechtsbescherming Weerwind (D66) ANP

      Alle ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire kunnen hulp van de overheid krijgen om hun uit huis geplaatste kinderen terug te krijgen. Die hulp bestaat uit een ondersteuningsteam en, als dat nodig is, een gratis advocaat. Maar nu zonder procedure alle kinderen terug naar huis sturen vindt het kabinet onverstandig.

      Dat kwam naar voren in het soms bewogen Kamerdebat, waar ook een aantal betrokken ouders bij aanwezig was.

      Volgens de laatste cijfers wonen er nog 555 kinderen van gedupeerde ouders niet thuis na een uithuisplaatsingsbesluit door jeugdzorg en de kinderrechter. De Tweede Kamer wil weten wat het kabinet voor hen doet.

      Een kind uithuisplaatsen gebeurt niet zomaar.

      Minister Weerwind voor Rechtsbescherming

      Minister Weerwind voor Rechtsbescherming zei in het debat dat uithuisplaatsingsbesluiten "niet lichtzinnig" worden genomen. "Een kind uit huis plaatsen gebeurt niet zomaar. Jeugdhulpverleners die ik heb gesproken liggen er wakker van. Rechters kijken altijd of andere maatregelen mogelijk zijn", zei hij. Ook sprak de minister met ouders, kinderen en jongvolwassenen die een uithuisplaatsing hebben meegemaakt. "Hun verdriet was duidelijk voelbaar en er is menig traan gevallen."

      Premier Rutte nam het eerder in het debat ook op voor "de professionals in de jeugdzorg en de rechters die in deze situaties moeilijke besluiten moeten nemen".

      Hij bestreed het beeld dat de uithuisplaatsingen uitsluitend het gevolg zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire. Rutte sluit zich aan bij het oordeel van de Kinderombudsman dat de druk op de gedupeerde ouders heeft geleid tot armoede en stress, wat weer het risico op uithuisplaatsingen heeft vergroot.

      Het kabinet laat nader onderzoek doen naar de oorzaken van de 1675 uithuisplaatsingen bij 'toeslaggezinnen'. Ook komt er op aandringen van de Kamer nog een onafhankelijke commissie.

      Of kinderen inderdaad terug naar huis kunnen is afhankelijk van de situatie in het gezin.

      Minister Weerwind voor Rechtsbescherming

      Het kabinet vindt dat de politiek niet kan beoordelen of een kind weer naar huis kan. Weerwind: "Of kinderen inderdaad terug naar huis kunnen is afhankelijk van de situatie in het gezin." Hij wil dat de gevallen opnieuw worden beoordeeld door een kinderrechter.

      Gedupeerde ouders kunnen hulp vragen bij het speciale 'ondersteuningsteam uithuisplaatsingen toeslagenaffaire'. Het ondersteuningsteam van achttien begeleiders is pas een paar weken bezig en er hebben zich 45 ouders gemeld. Bij deze ouders was het wantrouwen eerst groot, maar zij waren opgelucht dat zij hulp kregen bij de contacten met de jeugdzorg, staat in het rapport van het ondersteuningsteam.

      Weerwind zegt toe dat alle ouders naast deze hulp ook recht hebben op een gratis advocaat als zij die nodig hebben in de juridische procedure om de uithuisplaatsing terug te draaien. In het voorstel uit de Kamer om het ondersteuningsteam meer macht te geven ziet het kabinet niets omdat dat juridisch lastig is en tijd kost om te regelen.

      Rutte vraagt de Kamer het ondersteuningsteam nog even de kans te geven om meer ouders te bereiken.

      De premier doet of hij het opneemt voor de professionals in de jeugdzorg, maar u laat ze juist keihard zakken.

      SP-leider Marijnissen

      Eerder vandaag uitte de Tweede Kamer zich ook kritisch over de jeugdzorg en de procedures rond uithuisplaatsingen in het algemeen. SP-leider Marijnissen hekelt het beleid van de verschillende kabinetten-Rutte, zoals bezuinigingen en het overhevelen van de jeugdzorg naar de gemeenten.

      Marijnissen: "De premier doet of hij het opneemt voor de professionals in de jeugdzorg, maar u laat ze juist keihard zakken."

      Volgens experts schort er veel aan het huidige systeem. Ook Weerwind erkent na onderzoek dat er gebreken zijn in de rechtsbescherming voor kinderen en ouders. Daarnaast laat gedragswetenschappelijk onderzoek zien dat uithuisplaatsingen soms misschien noodzakelijk zijn, maar nauwelijks tot verbeteringen in de ontwikkeling van het kind leiden.

      Weerwind noemt dit zorgelijk en heeft de Kamer toegezegd de jeugdbeschermingsketen op korte termijn "flink te gaan hervormen".

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • zondag 08 mei 2022 @ 00:15
      #195
      reactie op (#194) herman_dad

      Goedemorgen, vervolg BELASTINGDIENST 08-05-22: FEITELIJK IS HET VERTROUWEN IN EEN GOEDE AFLOOP TOESLAGENAFFAIRE GEHEEL WEG, bij de slachtoffers zeker en denkelijk ook bij velen in het land.  Alleen enkele politici nog? En er zijn meer zaken al genoemd in handelen gelijk aan de Toeslagenaffaire, wie en wat volgt er nog in deze 'democratische jungle en rechtsstaat'??

      !!! Overigens hanteren de Banken (onderling?!) ook zulke methoden en totaal onschuldigen worden aangewezen of gekenmerkt als 'fraudeur' en op een aparte 'verdachtenlijst' gezet ... Zie o.a. de forum en BLOGBERICHTEN op Maatschappelijke Belangen Info hierover!  Velen zullen ook vandaag nog niet weten dat zij daar op staan? !!!

      Voor de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en ook http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • GISTEREN, 17:56

      Gedupeerde toeslagouders 'moedeloos en terneergeslagen'

      Manifestatie toeslagenaffaire vorige maand ANP

      Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire vragen zich af hoe lang het nog duurt voordat ze hun leven op orde hebben. In een open brief klaagt het 'ouderpanel' over de volgens hen veel te trage afhandeling. Trouw schrijft over de brief en publiceert die ook in zijn geheel. Het ouderpanel werd in 2020 ingesteld door toenmalig staatssecretaris Van Huffelen van Financiën en geeft gevraagd en ongevraagd advies.

      Directe aanleiding voor de brief is dat pas op zijn vroegst eind dit jaar een financiële tegemoetkoming voor kinderen wordt opengesteld, later dan eerder werd aangenomen. De ouders schrijven "moe, kwaad en uitgeput" te zijn. Volgens hen is hun taak te zwaar en zijn ze "moedeloos, terneergeslagen en ook verschrikkelijk kwaad".

      Ze komen met een wasllijst aan klachten. Maar met het uitstel van de tegemoetkoming voor de kinderen "knapt het touwtje en barst de bom", schrijven de ouders. Volgens de open brief vinden de meeste ouders het herstel voor hun kinderen nog belangrijker dan het herstel voor henzelf: "Dit doet pijn, zo ontzettend pijn".

      'Vertrouwen keer op keer kapotgemaakt'

      De ondertekenaars klagen dat hun broze vertrouwen keer op keer wordt kapotgemaakt: "Wanneer heeft het systeem nu eindelijk door dat het het systeem was dat deze fout maakte, en dat dat systeem dan niet onderdeel van de oplossing kan zijn?"

      De Toeslagenaffaire sleept zich al jaren voort en draait erom dat veel ouders ten onrechte als fraudeur werden gezien, waardoor ze soms hoge bedragen moesten terugbetalen aan de Belastingdienst die ze hadden gekregen als toeslag voor de opvang van hun kinderen. Een ondervragingscommissie uit de Tweede Kamer bracht er anderhalf jaar geleden een snoeihard rapport over uit en korte tijd later bood het kabinet-Rutte III naar aanleiding van de affaire zijn ontslag aan.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding