Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

5856 keer bekeken

BELASTINGEN en Belastingdienst

 • vrijdag 24 januari 2020 @ 00:49
  #111
  reactie op (#110) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER BELASTINGDIENST IN DE FOUT, HOEWEL HET RDW OOK NIET 'VRIJUIT' GAAT in deze... maar weer ONTERECHTE HEFFINGEN.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:56

  'Duizenden dieselrijders kregen ten onrechte belastingaanslag'

  Uitstoot van een oude auto zonder roetfilter bij TNO in Delft ANP

  De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet van veel oude geïmporteerde dieselauto's niet of ze zijn voorzien van een roetfilter. Duizenden automobilisten kregen daardoor ten onrechte een belastingaanslag omdat hun auto te veel fijnstof zou uitstoten, schrijft het AD.

  De RDW sluit volgens de krant niet uit dat er nog steeds diesels rondrijden waarvoor te veel wegenbelasting wordt betaald. De dienst raadt dieselrijders die de nieuwe fijnstofheffing moeten betalen aan de uitstootgegevens van de auto bij de RDW te controleren. Ook kunnen ze navraag doen bij de officiële merkimporteur en desnoods ter controle onder de auto te kruipen.

  Sinds 1 januari geldt er voor vervuilende dieselauto's een fijnstoftoeslag die bovenop de motorrijtuigenbelasting komt. De Belastingdienst bepaalt op basis van RDW-gegevens of de roettaks betaald moet worden, maar in veel gevallen kloppen die gegevens niet, schrijft het AD.

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 januari 2020 @ 00:29
  #110
  reactie op (#109) herman_dad

  Goedemorgen, KAMERDEBAT OVER DE 'TOESLAGENAFFAIRE': alternatieven voor het toeslagensysteem? Rutte, het Kabinet, wil daar nu vanaf. Vraagtekens te over nog:   

  Tweede Kamer zet vraagtekens bij reorganisatie Belastingdiens

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 21:32

  Rutte wil af van het toeslagensysteem, kabinet gaat alternatieven voorbereiden

  Premier Rutte (VVD) en minister Hoekstra van Financiën (CDA) ANP

  Premier Rutte wil af van het toeslagensysteem, waarbij zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag worden uitgekeerd door de Belastingdienst. Rutte wil alternatieven klaar hebben voor het nieuwe kabinet dat na de komende verkiezingen in 2021 aantreedt.

  Dat zei hij in het Kamerdebat over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Rutte: "Dat 7 miljoen mensen alleen al een zorgtoeslag krijgen, dat wil je natuurlijk niet. Dat moet op een eenvoudiger manier met het inkomen verrekend worden."

  De nieuwe D66-staatssecretaris die de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst onder zich krijgt, gaat ermee aan de slag. Rutte spreekt van een grote klus, waarbij geen taboes gelden. "Anders gaat het niet lukken."

  Wie de nieuwe staatssecretarissen op Financiën worden, is nog niet bekend.

  Waarschuwingen

  De toeslagen zijn in 2005 ingevoerd met brede politieke steun. Wel waren er toen al waarschuwingen dat het niet verstandig was de organisatie die is ingericht op het innen van geld, de Belastingdienst, ook verantwoordelijk te maken voor het uitkeren van geld.

  Inmiddels zijn de meeste politieke partijen om. Ze vinden dat het toeslagensysteem niet werkt, en dat het burgers in de problemen brengt. Dat komt mede doordat er eerst geld wordt uitgekeerd, en pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand er wel recht op heeft. Daardoor komen mensen soms in de schulden terecht.

  In de affaire met de kinderopvangtoeslagen moesten honderden en mogelijk zelfs duizenden ouders ten onrechte geld terugbetalen, soms tienduizenden euro's.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 20 januari 2020 @ 00:55
  #109
  reactie op (#108) herman_dad

  Goedemorgen, BELASTINGDIENST WEER IN OPSPRAAK, ditmaal de ONDERNEMERS DIE EEN VERPLICHTE VORM VAN 'AANGIFTE' MOETEN DOEN die politiek nog geeneens is goedgekeurd?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • VANDAAG, 18:29 • AANGEPAST VANDAAG, 20:14

  Ondernemers boos over verplicht aangiftesysteem Belastingdienst

  Ondernemers met een besloten vennootschap klagen over een verplicht aangiftesysteem voor de belasting, waar ze ineens voor moeten betalen. Waar ze voorheen gratis met een gebruikersnaam en wachtwoord via de site aangifte konden doen, moeten ze dat nu doen via "E-herkenning". Daardoor moeten ze extra kosten maken, zeggen ze.

  120.000 ondernemers met een BV hebben al een brief gekregen met het bericht dat ze op de nieuwe manier aangifte moeten doen, terwijl de Tweede Kamer het systeem nog niet heeft goedgekeurd. CDA, ChristenUnie en VVD zijn niet te spreken over weer een kwestie bij de Belastingdienst.

  Wie een BV heeft kan sinds 1 januari van dit jaar alleen inloggen via E-herkenning. Daarvoor moet je een account aanmaken bij een van de zes commerciële aanbieders. De kosten zijn tussen de 45 en 50 euro per jaar. Wie geen account aanmaakt kan geen aangifte doen en loopt het risico op een boete die kan oplopen tot honderden euro's. E-herkenning is een communicatiesysteem waar verschillende overheidsdiensten al mee werken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanvragen van vergunningen.

  Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen.

  Jaap Zwemmer, oud-hoogleraar belastingrecht

  Emeritus hoogleraar belastingrecht Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam maakt zich kwaad en spreekt van "machtsmisbruik" door de Belastingdienst. Volgens hem is het systeem ook onwettig, omdat het dus nog niet goedgekeurd is door de Tweede Kamer. Behalve ondernemers moeten ook stichtingen, goede doelen en organisaties die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan via E-herkenning werken.

  Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een dienstverlening, omdat ondernemers via E-herkenning kunnen communiceren met de overheid. Dan is het logisch dat daar kosten aan verbonden zijn, zo is de redenering.

  Oud-hoogleraar Zwemmer bestrijdt dat. "Het is zeker geen dienst die verleend wordt, ik verleen de overheid een dienst door aangifte te doen. De overheid hoort te zorgen voor een gratis veilige digitale omgeving waar ondernemers aangifte kunnen doen. Het is toch van de gekke dat ik als ondernemer een commerciële partij in de arm moet nemen om aangifte te doen. Het is principieel onjuist, dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen."

  Wettelijke basis ontbreekt

  Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, VVD en D66 vinden dat de Belastingdienst, net als bij eerdere affaires, over de schreef gaat en zich niet aan de wet houdt. CDA-Kamerlid Omtzigt, betrokken bij het aan het licht komen van de problemen met de ten onrechte teruggevorderde kindertoeslagen, weet niet op basis van welke wet de Belastingdienst nu geld vraagt voor het doen van aangifte. "Die lijkt te ontbreken".

  Daarbij heeft hij veel vragen over de uitvoering. Want veel partijen zoals kerkgenootschappen, opgeheven bedrijven, en bedrijven uit het buitenland die hier mensen in dienst hebben kunnen niet eens E-herkenning aanvragen.

  ChristenUnie-Kamerlid Bruins wil dat er uitstel komt. Hij merkt op dat het motto "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker" van de Belastingdienst zo langzamerhand niet meer van toepassing is. Bruins wil dat de Belastingdienst snel besluit om de maatregel uit te stellen.

  Steven van Weyenberg (D66) zegt te begrijpen dat de overheid digitale communicatie beter wil beveiligen, maar vraagt zich af waarom E-herkenning al wordt ingevoerd terwijl de Kamer het wetsvoorstel nog moet behandelen.

  Heel veel vragen

  Niet alleen voor ondernemers met een BV, ook voor kerken en sommige goede doelen is invoering van E-herkenning een probleem. "Wat tot voor kort in vijf minuten was gebeurd, is nu een hels karwei", aldus Bruins.

  VVD-Kamerlid Lodders stoort zich eraan dat ondernemers onnodig op kosten worden gejaagd. "Ik heb heel veel brieven en e-mails gehad van ondernemers." Volgens haar is het systeem te snel geïntroduceerd. "Er is iets minder goed nagedacht over de gevolgen. Nu wordt al duidelijk dat bij een aantal mensen grote problemen ontstaan."

  Voor sommige ondernemers is het niet mogelijk om een E-herkenning aan te vragen omdat ze geen KvK-nummer hebben. "Heel veel vragen waar ik opheldering over wil voordat we hiermee verder gaan."

  Reactie ministerie van Financiën

  Het ministerie van Financiën wijst erop dat de Belastingdienst zich moet houden aan de privacyregels en gegevens adequaat moet beveiligen. E-herkenning is daar een middel voor. De fiscus is een van de eerste overheidsdiensten die het middel gaat gebruiken en heeft daarom nu al aan veel ondernemers gevraagd om het aan te schaffen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 januari 2020 @ 00:44
  #108
  reactie op (#107) herman_dad

  Goedemorgen, TOCH EEN NADER STRAFRECHTERLIJK ONDERZOEK BELASTINGDIENST ivm TOESLAGENAFFAIRE. 'De politiek' of verantwoordelijke minister worden dan toch 'wakker'? Of lezen zij hier ook... Al hebben zij het over 'mogelijke ambtsmisdrijven'? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 16:24

  Hoekstra: nader onderzoek naar strafbare feiten toeslagenaffaire

  Gedupeerde ouders ANP

  Minister Hoekstra wil een onafhankelijke derde inschakelen om uit te zoeken of ambtenaren van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire strafbare feiten hebben gepleegd. Hij antwoordde dat in de Tweede Kamer op vragen over zijn uitspraken van afgelopen zondag. De minister zei toen in het tv-programma Buitenhof dat hij geen aanwijzingen heeft dat in de toeslagenaffaire ambtenaren ook in strafrechtelijke zin fouten hebben gemaakt. Die uitspraak leidde tot verbazing bij onder meer SP en Denk.

  Sommige advocaten zeggen dat er wel degelijk strafbare feiten zijn gepleegd en ook volgens SP-Kamerlid Leijten zijn er aanwijzingen voor machtsmisbruik, ambtsmisdrijven en plichtsverzuim door ambtenaren.

  Buitenstaander van kaliber

  Hoekstra herhaalde vandaag dat hij die aanwijzingen niet heeft. Maar hij voegde eraan toe dat hij geen enkele reden heeft "om te zuinigjes te zijn om dit te willen uitzoeken", omdat het gaat om herstel van vertrouwen. De minister wil een second opinion vragen aan een "buitenstaander van groot kaliber".

  Ook doet hij een oproep aan mensen die denken dat er strafbare feiten zijn gepleegd, om zich te melden bij het Openbaar Ministerie en bij Financiën. Verder ligt hier volgens Hoekstra ook een taak voor de "personeelsvertrouwenspersonen" die hij wil benoemen.

  De minister maakte dit weekeinde bekend dat hij de Belastingdienst ingrijpend wil reorganiseren. Gisteren werd duidelijk dat de kort voor Kerstmisafgetreden D66-staatssecretaris Snel zal worden vervangen door twee bewindslieden. Door de toeslagenaffaire is bij mogelijk duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag ingetrokken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 13 januari 2020 @ 00:37
  #107
  reactie op (#106) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG BELASTINGDIENST: 'GÉÉN AANWIJZINGEN VOOR STRAFBAAR HANDELEN VAN DE DIENST'??? Vindt althans de minister. Hoezo, geen strafbaar handelen, duizenden zijn 'geciminaliseerd als fraudeur', vaak ook voor hun omgeving, de TOP - die dit aanstuurde (!) - WIST of kon weten dat dit niet de waarheid was en de Dienst stuurde brieven, aanmaningen voor terugbetaling etc... - in die zin zou je zelfs nog kunnen spreken van 'afpersing' om de schuldenaar te dwingen iets te doen, niet te doen of na te laten? - ... en dat (schriftelijke) handelen heet SMAAD, LASTER... als dit door een 'gewone burger' was gedaan of gezegd!

  DE OVERHEID MAG DUS ONGESTRAFT DEZE FEITEN PLEGEN, t.o.v. de 'gewone burger'? Wat vindt u? 

  Hoekstra: geen aanwijzingen voor strafbaar handelen bij Belastingdienst

   13:23 IN POLITIEK 

  De toeslagenaffaire leidde tot het opstappen van staatssecretaris Snel. Hoekstra liet zich niet uit over de vraag of Snel door een of twee staatssecretarissen moet worden opgevolgd

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Minister Hoekstra van Financiën in de Tweede Kamer ANP

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 21:36

  Kabinet denkt aan extra staatssecretaris voor aansturing Belastingdienst

  Oud-staatssecretaris Snel, die verantwoordelijk was voor de Belangdienst, krijgt waarschijnlijk twee opvolgers. De problemen bij de dienst zijn te groot om één bewindsman of -vrouw verantwoordelijk te maken, melden bronnen aan de NOS.

  Snel trad af vanwege de misstanden rond de kinderopvangtoeslagen. Duizenden ouders kwamen in grote financiële en persoonlijke problemen nadat ze ten onrechte waren beschuldigd van fraude en werden gekort.

  Bij Angela Sanches is de schuld opgelopen tot 100.000 euro. Ze deed eerder bij ons haar verhaal:

  1:56 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gedupeerde kinderopvangtoeslag: 'Ik ben geen crimineel'

  Gisteren werd bekend dat de Belastingdienst wordt opgesplitst. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgetrokken van de dienst en zullen worden geleid door aparte topambtenaren. Nu is nog één directeur-generaal verantwoordelijk voor de hele Belastingdienst. Verder werd bekend dat er twee vertrouwenspersonen worden aangesteld, waar medewerkers van de fiscus anoniem terechtkunnen als ze misstanden signaleren.

  Minister Hoekstra zei erbij dat er "een heleboel nodig is om recht te zetten wat verkeerd is gegaan". Volgens hem moet iedereen er rekening mee houden dat er ook de komende maanden, of zelfs jaren, nog dingen fout zullen gaan. "Het is het begin van een lange weg die we inslaan."

  Overleg morgen

  Over de vermoedelijke aanstelling van twee staatssecretarissen die verantwoordelijk worden voor de Belastingdienst zegt Hoekstra dat hij en premier Rutte eerst willen overleggen met de coalitiepartijen. "Ik wil het in de juiste volgorde doen."

  Het overleg tussen het kabinet en de coalitiepartijen is morgen.

  Hoekstra zei bij Buitenhof ook dat hij geen aanwijzingen heeft voor strafbaar handelen door de fiscus:

  1:40 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Hoekstra bij Buitenhof: geen aanwijzing voor strafbaar handelen

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 januari 2020 @ 00:55
  #106
  reactie op (#105) herman_dad

  Goedemorgen, KABINET NEEMT MAATREGEL: BELASTINGDIENST WORDT IN DRIE DELEN OPGESPLITST. Na het intermenselijke drama voor velen en het onterechte beschuldigen, 'criminaliseren', Deel ouders niet tevreden met compensatie kinderopvangtoeslag - komen er 'aparte diensten' voor Douane en TOESLAGEN. Hopen nu maar dat e.e.a. 'beter zal worden' voor velen want 'leuker maken' was het zéker niet.... EN DAT DIT kiss NOG: 

   Jaap Jansen @JaapJansen 6 u

  Opmerkelijke taakstraf...

  Tweet citeren

   AD Den Haag @ADDenHaag 16 u

  Vertrekkend topman Belastingdienst wordt mogelijk hoogste ambtenaar bij gemeente Den Haag http://zpr.io/tm7fS

  15 41165

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Minister Hoekstra van Financiën ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 20:02 • AANGEPAST VANDAAG, 22:45

  Kabinet grijpt in bij Belastingdienst: opsplitsing in drie delen

  De Belastingdienst gaat op de schop. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Financiën dat de diensten Douane en Toeslagen worden afgesplitst. Die twee en de Belastingdienst zelf krijgen elk een eigen directeur-generaal.

  De afsplitsing is onderdeel van een reorganisatie. Voor de fiscus is nu nog één directeur-generaal verantwoordelijk. Gisteren werd bekend dat die vertrekt.

  De Belastingdienst is al jaren een zorgenkindje van de overheid. Het toeslagensysteem geldt als moeilijk uitvoerbaar, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag.

  Een van de gedupeerden was Angela Sanches. Zij zit op een schuld van 100.000 euro en deed in november haar verhaal:

  1:56 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gedupeerde kinderopvangtoeslag: 'Ik ben geen crimineel'

  Bij de reorganisatie hoort ook dat de dienst meer oog krijgt voor "de menselijke maat". Om dat te bereiken worden er twee functies in het leven geroepen, waar medewerkers misstanden kunnen melden. Deze vertrouwenspersonen moeten onafhankelijk gaan werken, maar vakbond FNV zegt in een reactie geen vertrouwen te hebben in mensen die de fiscus zelf uitkiest.

  Ruimhartige vertrekregeling

  De reorganisatie is de tweede in vijf jaar tijd. In 2015 ging de dienst op de schop om de ICT te verbeteren en jonge medewerkers aan te trekken.

  Dat ging verkeerd, omdat veel ervaren medewerkers vertrokken door een ruimhartige vertrekregeling. De toenmalige topman van de Belastingdienst stapte in 2017 op.

  Eerder werd de Belastingdienst in verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen ICT-project. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Maar dat bleek veel lastiger dan gedacht en in 2014 werd na negen jaar proberen de stekker uit het project gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

  De huidige reorganisatie gaat mogelijk jaren duren, blijkt uit een persbericht van het ministerie van Financiën. "Sommige van de noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2020-01-12 05:25:47
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 11 januari 2020 @ 00:33
  #105
  reactie op (#104) herman_dad

  Goedemorgen, HOOGSTE AMBTENAAR BELASTINGDIENST MOET OPSTAPPEN. Dit n.a.v. de TOESLAGENAFFAIRE EN ONTERECHTE BESCHULDIGINGEN VAN 'FRAUDE' (?) van en voor veel ouders die recht hadden en hebben op 'kinderopvangtoeslag'. Zie vorige berichten. Wie volgt er nog meer? Maar worden verantwoordelijken hiervoor ook STRAFRECHTERLIJK vervolgd, indien? Dat zou bij de 'burger' zéker wél direct in stelling zijn gebracht....  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

   

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 19:27

  Hoogste ambtenaar Belastingdienst weg na toeslagaffaire

  Menno Snel en Jaap Uijlenbroek (rechts) ANP

  De hoogste ambtenaar van de Belastingdienst vertrekt in de nasleep van de toeslagenaffaire. Haagse bronnen bevestigen berichten van RTL Nieuws dat de directeur-generaal Jaap Uijlenbroek op korte termijn weggaat.

  RTL meldt dat de positie van Uijlenbroek "wankelde vanwege de gebrekkige omgang met de affaire". Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op het vertrek.

  Haagse bronnen zeggen dat hij vertrekt omdat de Belastingdienst wordt gereorganiseerd. "Na drie jaar deze zware klus werd het tijd voor wat anders." Bovendien zou hij een nieuwe baan krijgen als hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag.

  Financiële problemen

  Bij duizenden ouders werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet, omdat zij onterecht als fraudeur werden gezien. Zij moesten vaak tienduizenden euro's terugbetalen en raakten in de financiële problemen.

  Volgens RTL Nieuws heeft minister Hoekstra van Financiën al voor de Kerst het vertrouwen in Uijlenbroek opgezegd.

  Verkeerd geïnformeerd

  Staatssecretaris Menno Snel (D66) stapte in december op vanwege de slepende affaire. Hij bleek verschillende keren niet goed geïnformeerd te zijn door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.

  Voor Snel is nog geen opvolger. Minister Hoekstra is bezig met plannen de dienst Toeslagen te hervormen. Mogelijk wordt de dienst afgesplitst van de Belastingdienst. Volgens RTL Nieuws worden daar mogelijk een aparte directeur-generaal en staatssecretaris voor aangesteld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 december 2019 @ 00:50
  #104
  reactie op (#103) herman_dad

  Goedemorgen, STAATSSECRETARIS STAPT OP IVM 'BELASTINGDIENST'.... Maar wie wel krijgt deze overheidsdienst nog wel op orde en stopt het misdadige gedrag ivm de 'toeslagen' etc...??? De ellende voor de Duizenden oudersgedupeerden wordt alleen maar groter in zijn algemeenheid. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 19:45 • AANGEPAST OM 19:45

  Ouders 'in shock' na opstappen staatssecretaris, minister Hoekstra neemt waar

  • Staatssecretaris Snel is afgetreden om de toeslagenaffaire, het was zijn eerste politieke baan
  • Tientallen ouders waren naar de Kamer gekomen voor het debat over het zwartlakken, zij zijn bang dat aftreden niets oplost
  • Duizenden ouders hebben nog recht op compensatie, de opvolger van Snel die dit moet organiseren, is nog niet bekend

  Liveblog gesloten

  • 5 UUR GELEDEN

   De dag dat Snel aftrad

   De toeslagenaffaire zorgde opnieuw voor een bewogen dag in de Tweede Kamer. Tientallen gedupeerde ouders waren naar Den Haag gekomen om het debat over het zwartlakken door de Belastingdienst te volgen. Maar wat zij te horen kregen was de afscheidsspeech van staatssecretaris Snel. Hij had niet meer het vertrouwen van de Tweede Kamer dat hij nodig had om zijn moeilijke klus af te maken zei hij. Gisteren hadden GroenLinks en SGP namelijk laten doorschemeren dat zij het niet meer zagen zitten met Snel.

   De ouders zijn bang dat zij nu nog langer moeten wachten op een oplossing. Voorlopig neemt minister van Financiën Hoekstra de klus van Snel over. Hij belooft dat er gewoon hard wordt doorgewerkt. De ongeveer 300 ouders van de CAF 11-zaak krijgen nog dit jaar hun geld. De andere tienduizenden ouders begin volgend jaar. Een opvolger voor Snel is nog niet bekend. D66 gaat daar in de Kerstvakantie over nadenken.

  • 6 UUR GELEDEN

   Ouders verlieten tribune Tweede Kamer met zelfde vraagtekens

    Wilma Borgman @wilmaborgman

   Voor de gedupeerde ouders op de tribune had het aftreden van @Menno_Snel beter aan het eind van zijn beantwoording in een debat kunnen komen, lijkt me. Zodat ze toch nog antwoorden op vragen hadden gekregen. Voor de Kamer misschien ook wel #belastingdienst #toeslagenaffaire

   8 uur geleden

  • 6 UUR GELEDEN

   Minister Hoekstra van Financiën neem taken Snel tijdelijk over: "We werken onverminderd door"

   De schriftelijke verklaring van CDA-minister Hoekstra over het vertrek van zijn collega:

   "Ik betreur het aftreden van Menno Snel zeer. Met grote gedrevenheid heeft hij geprobeerd om de behandeling van veel ouders die onterecht als fraudeurs zijn bestempeld, recht te zetten. Het doet me pijn om zo'n slimme, betrokken en aardige collega te verliezen, maar ik respecteer zijn keuze.

   Het is duidelijk dat er bij Toeslagen evident zaken zijn misgegaan. Uitvoeringsorganisaties zijn het gezicht van de overheid. Hun werk kan een groot verschil maken in het leven van mensen. Bij het terugvorderen van toeslagen en de afwikkeling daarvan is helaas de menselijke maat te vaak en te ver zoek geweest. Dat moet fundamenteel anders.

   Voorop staat dat alles wat in gang is gezet om de ouders zo veel mogelijk recht te doen, geen vertraging mag oplopen. Hier werken we bij Toeslagen, de Belastingdienst en op het ministerie onverminderd aan door."

  • 7 UUR GELEDEN

   Snel deed gisteren nog belangrijke toezeggingen aan gedupeerde ouders

   De afgetreden Menno Snel deed gisteren nog belangrijke toezeggingen aan ouders die door de Belastingdienst onterecht als fraudeur zijn behandeld. Minister Hoekstra van Financiën, die voorlopig de taken van Snel overneemt, moet dit nu uitvoeren.

   De ongeveer 300 ouders van de zogenoemde CAF 11-zaak krijgen nog dit jaar de compensatie op hun rekening. Het gaat vaak om tienduizenden euro's. Over de duizenden andere ouders die in een vergelijkbare situatie zitten, komt de commissie-Donner in januari met een rapport. Hen is al toegezegd dat de compensatieregeling ook voor hen geldt.

   Voor de uitvoering van deze duizenden regelingen (elke zaak wordt individueel beoordeeld) wordt een speciale "projectorganisatie" opgezet, naast de afdeling Toeslagen. "Deze projectorganisatie richt zich op de afwikkeling van zaken uit het verleden", schreef Snel gisteren aan de Kamer.

  • 7 UUR GELEDEN

   Snel pleit in afscheidsspeech voor vervanging toeslagensysteem

   Menno Snel pleitte in zijn afscheidsspeech voor het vervangen van het huidige stelsel van toeslagen. Het is fraudegevoelig, onduidelijk voor burgers, en als er iets misgaat heeft dat grote gevolgen. In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op het systeem van toeslagen te veranderen.

   ChristenUnie-Kamerlid Bruins verwoordde het op 4 december zo:

   "Ik wil ons allen tot slot nog een spiegel voorhouden. Er is in 2007 een toeslagenstelsel bedacht, dat vanaf het begin niet functioneerde. De politiek heeft het systeem alleen maar nog ingewikkelder gemaakt door de jaren heen en niets gedaan met de signalen die de Belastingdienst gaf. Toeslagen moesten uitbetaald worden, zonder controle vooraf. Maar in 2014 klonk het in deze Kamer: de staatssecretaris moet alles op alles zetten, fraude moet worden aangepakt. Zo klonk het toen, en dat hebben we geweten. Maar de wet en de regels overtreden mag nooit, ook niet onder politieke druk."

  • 7 UUR GELEDEN

   Bij zijn aantreden waren de verwachtingen groot, maar Snel redde het toch niet

   Staatssecretaris Snel werd pas lid van D66 toen hij was gevraagd staatssecretaris te worden in Rutte-III. Dat was in oktober 2017. Hij kwam in beeld vanwege zijn grote kennis van de Belastingdienst, waar hij zelf directeur-generaal was geweest. Zijn voorgangers Wiebes (VVD) en Weekers (VVD) hadden het lastig gehad op de post. Weekers moest zelfs aftreden vanwege de toeslagen. De verwachtingen van technocraat Snel waren groot:

   BEKIJK OOK

   Technocraat Menno Snel had kennis van zaken, maar redde het ook niet
  • 7 UUR GELEDEN

   D66 gaat in Kerstvakantie nadenken over lastige zoektocht naar opvolger

   In de Tweede Kamer leeft een dubbel gevoel over het aftreden van Menno Snel (D66), zegt politiek verslaggever Ron Fresen. De Kamerleden weten dat het heel moeilijk wordt om een goede opvolger voor hem te vinden. Het moet iemand zijn die kennis en bestuurservaring heeft en die de lastige klus aandurft.

   D66-fractievoorzitter Jetten: "Staatssecretaris van Financiën is een van de zwaarste klussen in het kabinet. Het heeft in de formatie ook lang geduurd voor we daar iemand voor hebben gevonden. Ik ga het kerstreces gebruiken om rustig na te denken wie het beste op die plek past."

   Snel zelf waarschuwde zijn opvolger al in zijn afscheidsspeech. "Er zullen nieuwe incidenten volgen", zei hij. Het gaat om een 'extra' tijdelijke baan. Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen gepland. Dan kan het politieke landschap er weer heel anders uitzien.

  • 8 UUR GELEDEN

   Politiek verslaggever Ron Fresen: wrang dat oplossing met aftreden niet dichterbij is

   Politiek verslaggever Ron Fresen verwacht niet dat het aftreden van staatssecretaris Snel voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire de beste oplossing is. "En dat is ook het wrange en het dubbele van dit aftreden", zegt Fresen. Het probleem is ingewikkeld en veelomvattend, en het gaat om duizenden gedupeerden, zegt Fresen. "Daar is een hele stevige bestuurder voor nodig die door pakt. En die is er voorlopig echt niet."

   Veel politici bleven met een dubbel gevoel achter, merkte Fresen in de Kamer. "Het aftreden was in de opbouw van alle fouten en problemen politiek gezien onvermijdelijk. Maar er moet nu wel iemand weg die het met iets meer krediet nog ver had kunnen schoppen bij het oplossen van de problemen."

   En de opvolging wordt nog knap lastig, verwacht Fresen: "Nu mogen de D66-top en premier Rutte zich het hoofd gaan breken over een opvolger. En vindt maar eens iemand die dit mijnenveld durft op te gaan."

  • 8 UUR GELEDEN

   Aanjagers Leijten (SP) en Omtzigt (CDA): aftreden onvermijdelijk en "mensen schieten er niets mee op"

   SP-Kamerlid Leijten en CDA-Kamerlid Omtzigt reageren op het aftreden van staatssecretaris Snel van Financiën. Leijten hoopt dat de opvolger van Snel beter naar de ouders luistert. Omtzigt begrijpt dat gedupeerde ouders met het aftreden niet veel opschieten.

   De twee zetten zich al maanden in voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire:

   Video afspelen

   01:10

   'Duidelijkheid was er vandaag niet gekomen, met of zonder Menno Snel'

  • 8 UUR GELEDEN

   Interview Snel over zijn besluit

   "Op een gegeven moment dacht ik: ik kan geen onderdeel van de oplossing meer zijn."

   Staatssecretaris Snel stond na zijn verklaring in de Tweede Kamer de pers te woord:

   Video afspelen

   02:58

   Snel na aftreden: 'Ik kan geen deel van de oplossing meer zijn'

  • 8 UUR GELEDEN

   Mededeling van het Kabinet van de Koning via de Rijksvoorlichtingsdienst:

   "De staatssecretaris van Financiën, drs. M. Snel, heeft woensdag 18 december 2019 Zijne Majesteit de Koning verzocht hem ontslag te verlenen als staatssecretaris van Financiën. De Koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

   Zolang niet in de benoeming van een nieuwe staatssecretaris van Financiën is voorzien, zal de minister van Financiën, mr. W.B. Hoekstra, de taken van de staatssecretaris overnemen."

  • 8 UUR GELEDEN

   Ouders in de Tweede Kamer teleurgesteld: wij hebben nu nog steeds geen duidelijkheid

   Ouders die in de toeslagenaffaire ten onrechte zijn beschuldigd van fraude, zijn teleurgesteld in staatssecretaris Snel van Financiën, die vandaag zijn vertrek bekendmaakte. "Ik ben in shock nu."

   Ze waren naar de Kamer gekomen voor duidelijkheid, maar kregen een aftreden:

   Video afspelen

   01:59

   'Had eerst voor een goeie oplossing gezorgd, dan kun je aftreden'

  • 8 UUR GELEDEN

   RTL Nieuws: vlak voor het debat moest Snel weer een fout meedelen

   Snel had de Tweede Kamer verteld dat ouders een duidelijke waarschuwing kregen als hun informatie of aanvraag niet klopte of niet volledig was. Dat blijkt pas in maart 2020 zo te gaan. De staatssecretaris had dit ook pas net gehoord.

    pieter klein @pieterkleinrtl

   Op de valreep een briefje van Snel over het #rappelleren #toeslagenaffaire Nee, idd niet conform wet- en regelgeving. ‘Ik ben over deze situatie zeer recent geïnformeerd..

   11 uur geleden

  • 9 UUR GELEDEN

   SP-Kamerlid Leijten: ambtenaren moeten ook aftreden

   Een van de aanjagers van de onthullingen over de toeslagenaffaire, SP-Kamerlid Leijten, vindt dat de verantwoordelijke ambtenaren ook moeten aftreden. Daarnaast vindt zij dat er een onderzoek moet komen van de Rijksrecherche.

   Leijten spreekt van een misdaad die is begaan door de overheid. Leijten: "Als je ziet hoe dit in een mensenleven ingrijpt, hoe verwoestend het effect is als de overheid een misdaad tegen je pleegt, krijgt de opvolger vanzelf alle energie om dit op te lossen." Ze hoopt dat deze opvolger als eerste met de ouders in gesprek gaat. Wie dat is is nog niet bekend.

   Uit onderzoek van de commissie-Donner is gebleken dat duizenden ouders ten onrechte van fraude zijn beschuldigd en daardoor in grote financiële problemen zijn gekomen.

  • 9 UUR GELEDEN

   Snel staat na afloop van zijn afscheidstoespraak de pers te woord (interview volgt)

   Staatssecretaris Snel van Financiën (D66) ANP

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 december 2019 @ 00:55
  #103
  reactie op (#102) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG WEER BELASTINGDIENST: GEDUPEERDEN HOREN VOLGENDE WEEK HOEVEEL ZE ALS SCHADEVERGOEDING TERUGKRIJGEN. Laten we hopen dan dat allen een beetje 'Kerst' hebben?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:48

  Volgende week horen gedupeerden Belastingdienst hoeveel ze krijgen.

  Staatssecretaris Snel, vorige week bij het debat over kinderopvangtoeslagen ANP

  De 300 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak die recht hebben op een schadevergoeding krijgen volgende week per brief te horen hoeveel ze van de Belastingdienst krijgen. Dat bedrag moet voor Kerstmis overgemaakt zijn. Dat zegt staatssecretaris Snel van Financiën tegen de NOS.

  Snel beloofde vorige week in de Tweede Kamer al dat de ouders die ten onrechte als fraudeurs zijn behandeld, worden gecompenseerd. Dit deed hij na de conclusie van een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Donner dat de Belastingdienst te streng was bij het beoordelen van een groep ouders in het zogenoemde 'CAF 11 dossier'.

  Zwartgelakte dossiers

  Afgelopen week was de Tweede Kamer ontstemd over een andere groep gedupeerden, die zwartgelakte dossiers kregen van de Belastingdienst. Zij hoopten te kunnen lezen waarom zij als fraudeur werden bestempeld, maar bladerend door de zwart gemaakte pagina's kregen zij daar geen antwoord op. De volledige Tweede Kamer wil hierover een debat met staatssecretaris Snel.

  Door de terugvorderingen van de Belastingdienst van duizenden tot tienduizenden euro's kwamen veel gezinnen in financiële problemen. Er zijn zelfs gezinnen die 50.000 tot 100.000 euro schuld hebben.

  "Het is voor de staatssecretaris politiek van levensbelang dat het volgende week goed gaat met deze eerste betalingen", zegt politiek commentator Ron Fresen. "Veel partijen geloven na het debacle met de zwartgelakte dossiers namelijk niet meer dat hij de problemen goed kan oplossen. Zijn positie is echt in gevaar nu."

  Rekenvoorbeeld compensatie:

  Een ouder had recht op 12.000 euro kinderopvangtoeslag over 2014, 2013 en 2012. Deze werd in juli 2014 stopgezet na beschuldiging van fraude. Ook over 2012 en 2013 moest de toeslag door de ouders worden terugbetaald. De schuld die is ontstaan is 6000 + 12.000 + 12.000 = 30.000 euro. Dit moeten de ouders per saldo terugkrijgen, ook als zij de schuld al deels hadden terugbetaald.

  De immateriële schadevergoeding is 25 procent van 30.000 euro = 7500 euro. Daarnaast is er 500 euro voor elk halfjaar dat de ouders last hebben gehad van de fout en nog niet zijn terugbetaald. Dat is na 5,5 jaar 5500 euro. Ook de juridische kosten worden vergoed.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 10 december 2019 @ 00:43
  #102
  reactie op (#101) herman_dad

  Goedemorgen, DE BELASTINGDIENST EN ONRECHTMATIG GEDRAG.... OOK DEZE ZAAK gaat weer verder en verder met een onbegrijpelijke volharding kennelijk in het gehele onrechtmatige gebeuren? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK •ECONOMIE • VANDAAG, 15:51

  Belastingdienst informeerde ombudsman verkeerd over dwangbevel

  Staatssecretaris Snel, vorige week bij het debat over kinderopvangtoeslagen ANP

  De Nationale ombudsman heropent een onderzoek naar de Belastingdienst over het verlagen van de kosten voor een dwangbevel. Anders dan de dienst eerder zei, zijn mensen die te maken kregen met een dwangbevel wel te hoge kosten in rekening gebracht.

  De ombudsman kreeg in 2018 een signaal dat de Belastingdienst met name ondernemers te hoge dwangbevelkosten liet betalen. De hoogte van die kosten hangt samen met de hoogte van een belastingaanslag. Bij verlaging van de aanslag zouden de kosten van een dwangbevel omlaag moeten gaan, maar dat gebeurde niet, zo werd gezegd. Daardoor zouden ondernemers soms duizenden euro's te veel betalen.

  Iemand die een aanmaning van de Belastingdienst niet op tijd betaalt, krijgt een dwangbevel. Het verschuldigde bedrag moet dan binnen twee dagen worden betaald. Zo niet, dan kan er beslag gelegd worden op iemands loon, eigendom, uitkering of wordt er geld afgeschreven van zijn bankrekening.

  Ontkenning

  De ombudsman stelde hier vragen over aan de dienst. Die stelde dat de beschuldiging niet kon kloppen: als de aanslag wordt verlaagd gaan ook de kosten van een dwangbevel omlaag.

  Vorige week liet de Belastingdienst de ombudsman weten dat het toch anders lag. Bij nieuwe controles was aan het licht gekomen dat het 'werkproces' tussen 2014 en 2018 niet goed functioneerde en dwangbevelkosten na een verlaging van een aanslag niet werden aangepast. Daardoor heeft de Belastingdienst belastingplichtigen te veel laten betalen.

  Hoeveel?

  De ombudsman wil nu weten hoeveel mensen gedupeerd zijn, hoeveel zij te veel hebben betaald en hoe de Belastingdienst dat gaat rechtzetten. De ombudsman wil dat de dienst ook een compensatie betaalt.

  Verder wil de ombudsman van staatssecretaris Snel horen hoe het kan dat in eerste instantie verkeerde informatie is verstrekt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding