Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

10088 keer bekeken

EUROPESE POLITIEK....de EU

  • zondag 12 februari 2023 @ 00:16
    #91
    reactie op (#86) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG: HOERA DE GEVOLGEN 'BREXIT' dd. 12-02-23: GEHEIM OVERLEG IN GB, TUSSEN POLITIEK, ZAKENWERELD EN DEFENSIE OVER 'HOE NU VERDER MET DE BREXIT' en mogelijk ook 'hoe is die of kan die nog teruggedraaid worden, gevolgen onder controle krijgen'? Ja, nieuw referendum? Dan zou er heel anders beslist worden waarschijnlijk maar dan nog zijn de negatieve gevolgen vrijwel onherstelbaar of duren decennia voor weer 'énigszins terug op oude niveau'?  

    OUDER: Volgens peilingen oordeelt inmiddels het merendeel van de Britten negatief over het vertrek uit de Europese Unie: 56 procent van de respondenten zou Brexit een 'slecht idee' vinden, terwijl nog maar 32 procent blijft volhouden dat het wel een goed plan was.

    IEMAND NOG VOOR EEN 'NEXIT' (??) die enkele (ultra) rechtse partijen hier voorstaan? Ook GB heeft overigens meer ellende nu door 'hun politieke afgedwongen brexit' die alles voor de gewone burger zou verbeteren en alles weer in eigen hand? Niet dus...

    DE GROOTSTE POLITIEKE BLUNDER OP DE WERELD van de afgelopen tijd.... , mogelijk zelfs van deze eeuw maar die is nog 'jong'....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

     

    jeffjarvis/Flickr     NOS Nieuws•Vandaag, 22:30

    Geheim overleg Britse politici, zakenlui en defensie over problemen na Brexit

    Vooraanstaande Labour- en Tory-politici hadden deze week een tweedaagse ontmoeting met diplomaten, defensie-experts, bestuurders uit het bedrijfsleven en bankiers, meldt de Britse krant The Observer. Het onderwerp van gesprek: hoe pakken we de problemen als gevolg van Brexit aan?

    Volgens The Observer speelde de Conservatieve minister Michael Gove een belangrijke rol bij de bijeenkomst in het historische Ditchley Park in Oxfordshire. Gove leidde in 2016 samen met Boris Johnson en Gisela Stuart de Vote Leave-campagne.

    Gove was volgens een bron eerlijk over de tekortkomingen van Brexit. Wel zei hij nog steeds te geloven dat het vertrek uit de Europese Unie (EU) op de lange termijn de juiste beslissing zou blijken te zijn.

    Schade door Brexit

    De aanwezigen werden het erover eens dat "de huidige mix van tegengestelde meningen en nostalgie" plaats moet maken voor "opwinding over wat de toekomst kan brengen voor het VK en voor Europa", staat te lezen in documenten van de top die In handen zijn van The Observer.

    Uit de bijeenkomst kan worden afgeleid dat politiek en bedrijfsleven het erover eens zijn dat Brexit vooralsnog vooral schade toebrengt aan de Britse economie en afbreuk doet aan de Britse strategische invloed op het wereldtoneel.

    Wie waren er aanwezig bij de bijeenkomst?

    Van de Conservatieven woonden naast minister Gove de voormalige partijleider Michael Howard en oud-minister van Financiën Norman Lamont het overleg bij.

    Namens Labour waren verschillende ministers uit het schaduwkabinet van de partij aanwezig en ook Hogerhuislid Gisela Stuart die inmiddels partijloos is. Stuart was een van de leidende figuren van de Leave-campagne binnen Labour.

    Verder waren onder meer bestuurders uit de farmaceutische industrie naar Oxfordshire gekomen, evenals hooggeplaatste NAVO-functionarissen en bankiers zoals Oliver Robbins, de algemeen directeur van Goldman Sachs. Robbins was een belangrijke Brexit-onderhandelaar voor de Britse regering van 2017 tot 2019.

    Een bron noemde de bijeenkomst tegenover The Observer constructief. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de Britse economische problemen door de wereldwijde instabiliteit en stijgende energieprijzen.

    "Het belangrijkste is dat Groot-Brittannië kansen mist, dat de Brexit niet oplevert wat ervan werd verwacht en dat onze economie zich nu in een zwakke positie bevindt", zei de bron. "Het ging over de noodzaak om de Brexitdiscussie achter ons te laten en ons te concentreren op de problemen waar we nu mee worden geconfronteerd."

    In de documenten van de top staat dat er aan Europese zijde "weinig interesse was in verder gekibbel over de Brexit en dat er weinig tijd werd besteed aan de relatie met het VK".

    Hernieuwde toetreding geen optie

    De aanwezigen waren het erover eens dat hernieuwde toetreding tot de EU niet op de agenda staat, aldus de documenten van de top. Wel werd benadrukt dat het in het gemeenschappelijk belang van de EU en het VK is om "de Russische agressie in te dammen, nieuwe energiebronnen en grote technologiebedrijven aan onze kant van de Atlantische Oceaan te ontwikkelen, in plaats van alleen in de VS".

    Ook werd onder meer gesproken over gemeenschappelijke defensiebelangen en nauwere banden met de EU bij de bestrijding van georganiseerde misdaad en illegale immigratie.

    Spijt van Brexit

    Eind vorige maand was het precies drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk de EU verliet.

    Onlangs bleek uit peilingen dat het merendeel van de Britten negatief oordeelt over het vertrek uit de EU: 56 procent van de respondenten zou Brexit nu een slecht idee vinden, terwijl nog maar 32 procent blijft volhouden dat het wel een goed plan was.

    Voor het eerst sinds het Brexit-referendum (dat het land verdeelde in 48 procent tegen en 52 procent voor) is er nu een meerderheid van mensen die spijt hebben van het verlaten van de EU.

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 07 oktober 2022 @ 00:11
    #90

    Goedemorgen, NIEUWE ORGANISATIE IN EUROPA, DE EPG, Euopese Politieke Gemeenschap, geboren uit noodzaak i.v.m de oorlog in Oekraine-Rusland en primair 44 landen, de EU landen nu al en verder de landen EER, Zwitserland, Noorwegen en IJsland, kandidaatleden waaronder Oekraine en ook nog GB weer 'terug' hoewel uit de EU.

    Als 'statement' en extra beveiliging tegen Rusland. Het was in Praag vandaag geen directe oprichting in de vorm van b.v. een 'Verdrag van Praag' maar ecomomische, vandaag al gesproken over de ENERGIE en gasprijzen b.v., en daar waar mogelijk militaire samenwerking. Vandaag eerste verkennende vergadering regeringsleiders.

    De donker gearceerde landen zijn voormalige Sovjet Staten.

    • De 27 lidstaten van de Europese Unie
    • Verenigd Koninkrijk
    • Oekraïne
    • Turkije
    • Zwitserland
    • Servië
    • Noorwegen
    • Noord-Macedonië
    • Albanië
    • Armenië
    • Azerbeidzjan
    • Bosnië-Herzegovina
    • Georgië
    • IJsland
    • Kosovo
    • Liechtenstein
    • Moldavië
    • Montenegro

    Zie verder alles hierover op http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 07-10-22 09.00 uur: De EU nu toch bijeen vergadert daar vandaag nog verder even: 

    Ook besloten, en dan is 'oprichting' EPG toch iets nuttigs al (?):

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    EPA   NOS Nieuws•Gisteren, 08:03

    Na vandaag is er weer een Europese instelling: is dat nodig?

    • Ardy Stemerding correspondent Europese Uni

    Weer een afkorting erbij: de EPG. En dat terwijl Europese instellingen nu vaak al lastig uit elkaar te houden zijn. Want wie weet precies het verschil tussen de Europese Raad, de Raad van Europa, en de Europese Commissie? En tóch is het belangrijk dat de Europese Politieke Gemeenschap (daar staan die letters dus voor) er komt, zeggen diplomaten.

    Het idee komt van de Franse president Macron, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. De gevolgen van de Russische inval beperken zich niet tot de grenzen van de EU en dus wilde hij overleg met een grotere groep landen. Om te praten over vrede, veiligheid en welvaart. En om andere landen uit de armen van Poetin te houden. De andere EU-regeringsleiders schaarden zich in juni achter het plan.

    In totaal kregen 44 landen een uitnodiging voor de eerste top van de EPG. De Oekraïense president Zelensky praat mee via een videoverbinding. Het is ongeveer hetzelfde gezelschap als bij het Eurovisie Songfestival, althans de Europese landen die daaraan meedoen. Rusland is niet uitgenodigd, net zo min als diens bondgenoot Belarus.

    Vandaag ontmoeten de staatshoofden en regeringsleiders van de EPG-landen elkaar in Praag, voorafgaand aan de Europese top van vrijdag. De sfeer zal minder uitbundig zijn dan die van het Songfestival. Zo komen Armenië en Azerbeidzjan elkaar tegen, die een gewapend conflict met elkaar hebben. En ook is het de eerste officiële ontmoeting van de Britse premier Liz Truss met de ex-partners van de Europese Unie. Nog altijd voeren ze een hevige strijd met elkaar over de afwikkeling van de Brexit.

    EU-plus?

    Bij kandidaat-lidstaten van de EU zoals Oekraïne en Moldavië bestaat de angst dat de EPG bedoeld is als zoethoudertje voor het EU-lidmaatschap. Frankrijk staat net als Nederland meestal niet te springen als het gaat om uitbreiding van de EU en zou met dit idee zijn gekomen om EU-kandidaten hier te parkeren. Dat wordt met klem tegengesproken.

    Diplomaten vinden dat dit juist een manier is om als gelijkwaardige partnerlanden in gesprek te gaan. Anders dan wanneer het gaat om gesprekken van een land met de EU. "Dan gaat het vaak toch om de ins en de outs, de landen die er wél en die er niét bij horen.'

    De diplomaten vinden dus dat de Europese Politieke Gemeenschap sowieso los gezien moet worden van de EU. Maar dat is wel lastig als de landen elkaar ontmoeten op precies dezelfde plek als van de EU-top. En als de uitnodigingen ook nog eens de deur uit worden gedaan door Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad (het overleg van alle EU-regeringsleiders).

    Met of zonder EU-sausje?

    Vanuit team Michel hoor je dat het niet meer dan logisch is dat het initiatief komt uit de EU. Daar is het idee immers geboren. Maar om het overleg toekomstbestendig te maken zal het EU-sausje er wel af moeten. Door het de volgende keer te organiseren buiten de EU bijvoorbeeld.

    Voor de Britten ligt dat helemaal gevoelig. Die zouden ook af willen van de naam van het gezelschap. 'Europese Politieke Gemeenschap' klinkt wel heel erg als 'Europese Unie', en daar hadden ze nou net geen zin meer in. Suggestie van de Britten: Europees Politiek Forum. Dat klinkt veel vrijblijvender.

    Maar hoe de club ook zal gaan heten, belangrijker is of zo'n organisatie wat toevoegt. "Het is nog vrij mysterieus nu", zegt de Belgische politicoloog en EU-kenner Hendrik Vos. "Succes van zo'n organisatie is in ieder geval zeker niet gegarandeerd."

    Fotomoment

    Ook vanuit de EU worden al te hoge verwachtingen wel wat getemperd. "We moeten kijken of er toekomstmuziek in zit", stelt een Europese topdiplomaat. Na afloop komen in ieder geval geen ronkende statements. Volgens EU-officials is het al bijzonder genoeg dat de regeringsleiders straks met elkaar op de foto staan: bijna alle landen in Europa die een vuist maken tegen Poetin.

    Verwacht wordt dat de landen afspreken dat ze elkaar over een half jaar weer zien. En dat ze alvast een locatie prikken. Truss zou er wel iets voor voelen om de Gemeenschap (of liever nog het Forum) naar Londen te halen, maar waarschijnlijker is het dat de leiders de volgende keer afspreken in Moldavië. Maar in ieder geval buiten de EU dus.

    Wie zijn er uitgenodigd?

    • De 27 lidstaten van de Europese Unie
    • Verenigd Koninkrijk
    • Oekraïne
    • Turkije
    • Zwitserland
    • Servië
    • Noorwegen
    • Noord-Macedonië
    • Albanië
    • Armenië
    • Azerbeidzjan
    • Bosnië-Herzegovina
    • Georgië
    • IJsland
    • Kosovo
    • Liechtenstein
    • Moldavië
    • Montenegro
    Gewijzigd op 2022-10-07 08:38:47
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 15 oktober 2021 @ 09:21
    #89

    Goedemorgen,  SLOVEENSE PREMIER (thans voorzitter EU) IN DE CLINCH MET RUTTE via Twitter..... Ach DE POLITIEK wereldwijd hetzelfde laken en pak.... 

    Zie verder alles hierover op http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 16-10-21 09.00 uur: 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:45 • AANGEPAST GISTEREN, 22:24

    Kabinet kwaad over 'ongepaste' tweet van Sloveense premier

    De Sloveense premier Janez Jansa AFP

    Het kabinet is kwaad over een tweet van de Sloveense premier Janez Jansa. In de tweet staat een afbeelding waarop onder anderen Europarlementariër Sophie in 't Veld en andere Nederlandse (oud-)parlementariërs "poppen van George Soros" genoemd worden.

    De Amerikaans-Hongaarse miljardair Soros gebruikt zijn fortuin om zich als filantroop in te zetten voor mensenrechten. Hij wordt door vooral rechts-radicalen gehaat omdat hij een uitgesproken tegenstander is van nationalistische en autoritaire regeringen.

    Premier Rutte zegt de tweet van Jansa "smakeloos" te vinden. "Ik neem daar zo ver mogelijk afstand van", schrijft hij op Twitter. "Dat heeft het kabinet zojuist ook aan de Sloveense ambassadeur in Den Haag laten weten."

    De timing van Jansa's tweet is niet toevallig. In 't Veld is als leider van een delegatie Europarlementariërs deze week op bezoek in Slovenië om de rechtsstaat en de persvrijheid in het land te onderzoeken. De EU maakt zich onder meer zorgen over de onafhankelijke media die er onder druk staan. Slovenië is op dit moment voorzitter van de EU. Dat betekent dat het land tot en met 31 december alle raden en bijeenkomsten leidt, en dus ook mede de agenda bepaalt.

    Snedige opmerkingen

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat eveneens weten dat Europarlementariërs neerzetten als poppen "totaal ongepast" is. Het ministerie benadrukt het van belang te vinden dat Europarlementariërs hun werk kunnen doen en hun mandaat kunnen uitvoeren. "En dit betekent ook: monitoringsmissies uitvoeren om de staat van de rechtsstaat in EU-lidstaten te beoordelen."

    "Hierover zou een goed gesprek gevoerd moeten worden tussen de autoriteiten en Europarlementariërs tijdens deze bezoeken, in plaats van snedige opmerkingen maken op Twitter."

    In de tweet van Jansa wordt ook de overleden oud-Europarlementariër Hans van Baalen genoemd als "pop van Soros". Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten het "bijkomend onsmakelijk" te vinden dat er naar overleden parlementariërs wordt verwezen.

    Mediavrijheid

    Jansa reageerde vanavond op Twitter op de verontwaardiging van Rutte. "Nou Mark, verspil je tijd niet met ambassadeurs en mediavrijheid in Slovenië. Zet je liever met Sophie in 't Veld in om ervoor te zorgen dat journalisten niet op straat worden doodgeschoten."

    EU-redacteur Aïda Brands:

    "Door zijn manier van leidinggeven wordt Jansa ook wel 'de kleine Orbán' genoemd", maar tot dusver hield hij zich redelijk koest. Hij bewondert de Hongaarse leider Victor Orbán, maar hij zegt zelf altijd dat hij een brug wil slaan tussen landen als Hongarije en Polen en de rest van Europa. Tot dusver leek hem dat redelijk af te gaan.

    Iemand als Sophie In 't Veld is niet bepaald de favoriete Europarlementariër van dit soort leiders. Ze maakt zich hard voor de rechtstaat in andere landen en je merkt dat regeringsleiders als Orban en Jansa dus niet staan te springen als zij langskomt en wat te zeggen heeft."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-16 09:07:39
    handtekeningafbeelding
  • maandag 27 september 2021 @ 00:05
    #88
    reactie op (#87) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg DUITSE VERKIEZINGEN VANDAAG en ook voor NL van (economisch) BELANG WIE DAAR NU de scepter politiek dan zwaait.  En ook voor de grensbewoners, de lokale verwevendheid sinds de EU daarbij. Voorlopige uitslagen, exitpolls wijzen op zeer spannend en de CDU (CDA) en de SDP (PvdA) nek aan nek, SPD iets 'voor'? LAATSTE: Kiezers lopen massaal weg bij de CDU/CSU, SPD lijkt verkiezingen te winnen Ploumen (PvdA) feliciteert Scholz (SPD) - 

    Maar mogelijk, hopelijk niet, zal de formatie nieuwe regering ook in Duitsland problematisch worden EN LANGER GAAN DUREN?? Formatiegesprekken live op tv: welke coalitie heeft de voorkeur?

    Een COMPILATIE weer voor u en ook NOS-Nieuws heeft een LIVEBLOG daarover vandaag.  

    Zie verder alles hierover op http://europese-unie.clubs.nl/ Maar ook van maatschappelijk belang hier dus, hoe de grootste 'buur' het gaat doen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 13.00 U 27-9: 

    40 MINUTEN GELEDEN

    In nieuwe prognose (23.34 uur) groeit de SPD-voorsprong

    In de nieuwe prognose van de ZDF (23.34 uur) blijft de SPD op 26 procent van de stemmen staan, terwijl de CDU/CSU licht wegzakt naar 24,2 procent. Daarmee is de voorsprong van de sociaaldemocraten toegenomen. Ook de Groenen gaan er iets op vooruit ten opzichte van de vorige prognose: zij staan nu op 14,3 procent. Daarna volgen de FDP (11,5 procent), AfD (10,6 procent) en Die Linke (5 procent).

    LAATSTE NIEUWS:

    WORDT VERVOLGD..... of zie later vandaag, morgen nog update's in dit artikel,  

    Gewijzigd op 2021-09-27 13:16:20
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 11 september 2021 @ 09:44
    #87

    Goedemorgen, vervolg 10 JAAR MERKEL EN RUTTE EN OOK BONDGENOTEN, dat laatste zal wel blijven ook gezien de EU, maar toch een aardig overzicht..... Angela Merkel gaat overigens weg nu, na 16 jaar premier te zijn geweest.

    Zie verder alles hierover op http://europese-unie.clubs.nl/

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    DUITSLAND KIEST

    NOS NIEUWS • BUITENLAND •POLITIEK • DONDERDAG, 18:30

    Tien jaar bondgenoten, Rutte en Merkel laatste keer samen op stap

    Demissionair minister-president Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel tijdens een werkdiner ANP

    Zij was de afgelopen jaren zijn politieke kompas. En hij haar trouwste bondgenoot. Maar bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte moeten het binnenkort zonder elkaar stellen. Angela Merkel is niet meer verkiesbaar bij de Duitse verkiezingen op 26 september.

    En daarmee komt een einde aan een van de langste politieke bondgenootschappen binnen West-Europa. Vandaag openden ze samen een Vermeer-tentoonstelling in Dresden, waarschijnlijk hun laatste keer samen als ambtgenoten.

    Dit betekenden de twee leiders voor elkaar:

    Merkel als politiek kompas

    De samenwerking tussen de beide regeringschefs was intensief. Rutte leerde Merkel in de herfst van 2010 kennen tijdens de Europese Raad in Brussel. Hij was toen net minister-president. Rutte was, zoals meer Europese ambtgenoten, diep onder de indruk van de dossierkennis van de Duitse bondskanselier.

    "Hoewel het onmogelijk is om elke kwestie tot in detail te beheersen, zorgt Merkel er altijd voor dat ze op de belangrijkste dossiers de best voorbereide persoon aan tafel is", weet correspondent Wouter Zwart. "Rutte erkent dat hij deze onderhandelingstactiek van haar heeft afgekeken, om tijdens Europese toppen een voorsprong op de rest te hebben."

    Merkel is echt het kompas van Rutte geweest, zegt Arjan Noorlander, politiek duider van Nieuwsuur. "Duitsland en Nederland zijn economisch zeer met elkaar verweven, waardoor er veel gemeenschappelijke belangen zijn. In die zin is het volgen van Merkel ook een hele pragmatische keus van Rutte."

    De politieke en economische band tussen de twee landen is in de afgelopen jaren onder beide leiders dan ook verder gegroeid.

    Op Rutte kun je rekenen

    Merkel heeft de relatie met Rutte altijd als zeer prettig en constructief ervaren. "Merkel ziet Rutte als een betrouwbare partner. Hij loopt al lang mee, ze hebben veel samen meegemaakt. In een crisis in Europa trekken ze vaak samen op", vertelt historicus Marja Verburg van het Duitsland Instituut.

    "Het zijn andere types, met een andere politieke kleur, maar in de grote Europese dossiers maakte dat de afgelopen jaren niet uit. Premier Rutte stemt meestal met de Duitse plannen mee."

    Dat was ook fijn op momenten dat Merkel op Europees niveau in de problemen kwam. "Denk aan de eurocrisis, toen plakten ze in Griekenland 'Hitler-snorren' op foto's van Merkel", zegt Verburg. "Dan is het prettig om een betrouwbare constante als Rutte aan je zijde te hebben."

    Hier zie je 10 jaar samenwerking in 10 foto's:

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    ANP

    Hoewel de buurlanden het vaak eens zijn, kwam het afgelopen de jaren ook wel eens tot botsingen. Zoals in 2016, toen op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis enkele landen op de westelijke Balkan hun grenzen sloten. "Merkel was daar op humanitaire gronden fel op tegen. Maar Rutte steunde het dichthouden van de grenzen uit angst voor een grote toestroom van vluchtelingen. Dit verschil van inzicht leidde tot een aanzienlijk meningsverschil tussen de Nederlandse en Duitse regeringsleider", vertelt Zwart.

    Maar uiteindelijk komen Rutte en Merkel er altijd wel weer uit, aldus Verburg. "Zo hebben ze bijvoorbeeld de Turkije-deal, over de opvang van vluchtelingen, samen geregeld. Er is toen door beide leiders in de Turkse ambassade in Brussel onderhandeld."

    Regelmatig sms-en

    De relatie tussen de twee is op persoonlijk vlak altijd warm en hoffelijk geweest. Bij ontmoetingen werd altijd hartelijk omarmd en gezoend en - heel bijzonder Rutte mag jij en jou zeggen tegen Merkel. Ook sms'en ze elkaar regelmatig en prijst Rutte regelmatig Merkels gevoel voor humor. Zo staat Merkel bekend om haar imitaties van andere wereldleiders.

    "De Duitse bondskanselier is wat minder scheutig met complimenten over collega's als Rutte", vertelt correspondent Wouter Zwart. "Niet omdat ze haar vriendschappen niet zou koesteren, maar omdat ze die graag privé houdt."

    Zondag 26 september zijn er in Duitsland verkiezingen en daarmee komt er een einde aan het tijdperk Merkel. En aan het bondgenootschap tussen haar en premier Rutte.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Lees alles over

    Duitse verkiezingen

    BEKIJK DE COLLECTIE

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 06 mei 2021 @ 07:59
    #86

    Goedemorgen, VERVOLG HOERA DE GEVOLGEN 'BREXIT' dd. 06-02-21: GB STUURT OORLOGSSCHEPEN NAAR KANAALEILANDEN omdat Franse vissers zich daar niet aan de 'brexitdeal' met de EU houden, de afspraken over de visserij daarin met name? Te waanzinnig dus weer voor woorden én de menselijke beschaving van de Homo sapiens (boek zie clubhome). Laten we maar hopen dat het gezonde menselijke verstand de overhand zal krijgen. sad

    Aanvulling dd 6 mei: INDERDAAD even de visserskou uit de lucht, er wordt eerstdaags over gesproken tussen de partijen, zie vooral en volg ook meer hierover op club http://europese-unie.clubs.nl/ - Franse vissers voeren actie bij Jersey om nasleep brexit, marineschepen ter plaatse

    Ook hier in NL de politieke #nexitdrammers gaan nu velen, kiezers, de ogen open, 'nexit' kan inhouden grensconflicten met Belgie, Duitsland??? ) of anderszins OOK DE VISSERIJ hier, - veel PVV/FvD stemmers, Urk/Volendam bv. totaal onbegrijpelijk 'een stem zelfs tégen zichzelf', als zij dit lezen (?) -  De EU, best soms wel wat over te zeggen maar dat is met ALLE politiek, zorgt toch voor VREDE EN VEILIGHEID en... een eerlijke verdeling van alle belangrijke zaken voor ALLE (EUROPESE) Homo sapiens en dit toont maar weer in ultieme vorm aan.... vult u zelf maar in.      

    Ook zijn er vandaag VERKIEZINGEN IN SCHOTLAND, De LOKALE SNP, politieke ONAFHANKELIJKHEIDSPARTIJ zal mogelijk deze winnen en een nieuw onafhankelijkheidsreferendum JA/NEEN dan gaan afdwingen in Londen. De uitslag/TELLING ivm corona ook pas komende wekend. Dan komen we daar ook zeker weer op terug. 

    TWITTER:

     Kevin Maguire @Kevin_Maguire· 8 u

    So a PM who sold fisher folk down the river in his Brexit catastrophe can now pose as their defenders. Pathetic.

    UK sends navy vessels to Jersey amid post-Brexit fishing row with France

    Boris Johnson dispatches two patrol boats to protect island from feared blockade

    theguardian.com

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De HMS Severn is een van de twee schepen die voor de kust gaan patrouilleren AFP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 00:39

    Visserijconflict VK-Frankrijk loopt hoog op: marineschepen naar Jersey

    Premier Johnson stuurt twee marineschepen naar het Britse eiland Jersey voor de kust van Frankrijk. De patrouilleschepen gaan de situatie in het gebied in de gaten houden, nu het conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over visserijrechten uit de hand dreigt te lopen.

    Volgens een woordvoerder van Johnson gaat het om een "voorzorgsmaatregel". Er is, zo zegt hij, een "dringende noodzaak tot het kalmeren van de spanningen en tot een dialoog tussen Jersey en Frankrijk over de toegang van vissers". Na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is er een conflict ontstaan over de voorwaarden waaronder Europese vissers Britse wateren mogen betreden.

    Elektriciteit afsluiten

    De autoriteiten op het grootste Kanaaleiland, dat geen onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit, vinden dat de Fransen te ver zijn gegaan door te dreigen met het tijdelijk afsluiten van de elektriciteit op het eiland. De Franse minister Annick Girardin (Zee) zei in het parlement dat ze niet zal aarzelen deze "vergeldingsmaatregel" in te zetten als de Britten de Franse vissers blijven tegenwerken. De doorgifte van elektriciteit op het eiland loopt voor het grootste deel via een onderzeese kabel vanuit Frankrijk.

    Girardin ontdekte naar eigen zeggen afgelopen vrijdag dat de Britten Franse vissers nieuwe toegangsvoorwaarden hebben opgelegd, waardoor zij korter in het gebied mogen zijn en minder soorten vis uit het water mogen halen. De lijst met 41 Franse vissersboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn opgelegd is volgens haar geen onderdeel van de brexitovereenkomst tussen het VK en de EU en "volkomen onaanvaardbaar". De Britten noemden het dreigement van Girardin op hun beurt "duidelijk onaanvaardbaar en disproportioneel".

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-05-07 07:59:07
    handtekeningafbeelding
  • maandag 05 april 2021 @ 07:41
    #85
    reactie op (#84) herman_dad

    Goedemorgen, LAATSTE DAGEN RELLEN WEER IN NOORD-IERLAND ivm. en bang voor de 'brexit' en DE NIEUWE GRENS tussen Ierland (EU) en Nrd-Ierland nog steeds behorend tot het afgescheiden van de EU, GROOT-(?)Brittanie.... De MENSEN daar vooral de JONGEREN willen dit niet meer... gewoon de EU maar ook hier zien we weer de GROTE ELLENDE die de POLITIEK veroorzaakt er moest 'zo nodig' een REFERENDUM komen over de BREXIT dat zou alles oplossen! EN HIER DE #nexitdrammers ? Zie ook over DE POLITIEK hier in NL nu het forum.... http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-Nieuws (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 02:20 • AANGEPAST GISTEREN, 03:21

    Opnieuw onrustig in Noord-Ierland na gewelddadige rellen van vrijdag

    Een busje van de oproerpolitie is bekogeld met brandbommen AFP

    In Noord-Ierland was het gisteravond opnieuw onrustig, nadat vrijdagavond en -nacht bij rellen tientallen agenten gewond zijn geraakt. Pro-Britse relschoppers zijn boos over de douanegrens die vanwege de brexit is ontstaan tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

    Gisteravond zijn onder meer auto's in brand gestoken. In de stad Newtownabbey, ten noorden van Belfast, bekogelden gemaskerde mensen een busje van de oproerpolitie met benzinebommen.

    "Wat voor nut heeft dit? Het vernietigen van je eigen gemeenschap is niet de manier waarop je moet protesteren of je woede kunt uiten", schrijft de politie bij de video.

    profielfoto Police Federation for Northern Ireland@PoliceFedforNI

    What is the point in this? Destroying your own communities is not the way to protest or vent. Why is it always our @PoliceServiceNI colleagues who face the brunt of this pointless violence? @naomi_long @NIPolicingBoard

    een dag geleden

    Vrijdagavond en -nacht raakten bij rellen in totaal 27 agenten gewond. In de overwegend protestantse wijk Sandy Row in Belfast vielen relschoppers de politie aan met bakstenen, metalen staven, vuurwerk en putdeksels. Vijftien agenten liepen daardoor onder meer brand- en hoofdwonden op, ook brak een van hen een been.

    Zeven relschoppers in de wijk van Belfast zijn opgepakt, onder wie twee kinderen van 13 en 14 jaar oud.

    In de stad Londonderry liep het gisteren voor de vijfde nacht op rij uit de hand. Hierbij raakten twaalf agenten gewond.

    Douanegrens door brexit

    Vanwege de brexit ontstond op 1 januari tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland een buitengrens van de EU. Om de Noord-Ierse vrede te beschermen is op het Ierse eiland geen harde landsgrens met controles gekomen. Wel ontstond er een douanegrens in de zee tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië om de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te regulieren.

    Die nieuwe handelsbarrière leidde de afgelopen maanden al tot oplopende spanningen in de pro-Britse gemeenschap. Zo werden in de havenstad Larne dreigende teksten op muren geklad.

    "Er ligt nu een grens dwars door het land waartoe we behoren. Dit ondermijnt Noord-Ierland als deel van het Verenigd Koninkrijk", zei een politicus van de DUP onlangs tegenover de NOS over de woede. De DUP is de grootste protestants-unionistische partij in Noord-Ierland.

    Beschuldigingen

    Tegenstanders van de DUP beschuldigen die partij nu van het aanstichten van de rellen. "Met hun woorden en daden hebben ze een erg gevaarlijke boodschap gegeven aan de jongeren", zegt parlementslid Gerry Kelly van de pro-Ierse partij Sinn Féin.

    Volgens de DUP heeft juist Sinn Féin schuld aan de onrust. Relschoppers zouden handelen uit frustratie over het besluit van justitie in Noord-Ierland om partijleden van Sinn Féin niet te vervolgen voor het schenden van coronaregels.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 17 februari 2021 @ 01:13
    #84
    reactie op (#83) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG HOERA DE GEVOLGEN VAN DE 'BREXIT' dd. 17-2-21 : DE IERSE GRENS (EU) en de Nrd-Ierse grens (GB): HET ROMMELT DAAR toch een beetje? Vervolg ook op de 'grenscontrole' met Ierland en Nrd-Ierland loopt nu al spaak.... LATEN WE HOPEN VOOR DE GEHELE MENSHEID dat dit opgelost wordt in diplomatie.... anders ook een groot maatschappelijk pobleem en nidet alleen voor de (Noord?)Ieren (of hebben we hier gewoon over de Homo sapiens) .... zelf. Want: 'Bereid de wapens weer op te pakken' Zie vooral ook  http://europese-unie.clubs.nl/

    Vooral d#nexitdrammers hier zullen het daar niet mee eens zijn? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Leuzen op de muren in Larne NOS/ARJEN VAN DER HORST

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 20:29

    Het rommelt in Noord-Ierland door komst douanegrens

    • Arjen van der Horst

    Tientallen vrachtwagens die rechtsomkeert moeten maken. Dagenlang oponthoud in de Noord-Ierse havens. Pakketjes van Amazon die niet aankomen. Lege schappen in de Noord-Ierse supermarkten. Dreigementen aan het adres van inspecteurs.

    De start van de brexit is allesbehalve vlekkeloos gegaan voor Noord-Ierland. Onder toeziend oog van EU-waarnemers controleren inspecteurs Britse voedselproducten die in de Noord-Ierse havens van Larne en Belfast arriveren. Sinds 1 januari ligt er namelijk een douanegrens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië en dat zorgt voor de nodige strubbelingen.

    De douanegrens is een gevolg van het Noord-Ierland Protocol, een van de kernafspraken van de brexit. Om de Noord-Ierse vrede te beschermen is er afgesproken dat er geen harde landsgrens komt tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland. Noord-Ierland blijft daarom deels de handelsregels van de Europese Unie volgen.

    Broze vrede

    De problemen zorgen voor nieuwe onrust in Noord-Ierland, waar sinds de vredesakkoorden van 1998 een broze vrede bestaat tussen de katholieke en protestantse gemeenschap. Die onvrede gaat veel dieper dan lege schappen in supermarkten. Vooral de protestantse gemeenschap voelt zich bedreigd door de nieuwe situatie.

    In havenstad Larne, dat geldt als een bolwerk van protestantse unionisten, verschenen de afgelopen weken dreigende teksten op de muren. "All bets are off". De inspecteurs in de haven voelden zich niet langer veilig, waarna ze tijdelijk de controles stopzetten.

    Er ligt nu een grens dwars door het land waartoe we behoren.

    Sammy Wilson, lid van het Lagerhuis namens de DUP

    "Je begrijpt wel waarom de mensen boos zijn", zegt Sammy Wilson, die het kiesdistrict van Larne in het Lagerhuis vertegenwoordigt. Wilson is lid van de DUP, de grootste protestants-unionistische partij in Noord-Ierland. "Er ligt nu een grens dwars door het land waartoe we behoren. Dit ondermijnt Noord-Ierland als deel van het Verenigd Koninkrijk."

    Sinds 2007 vormt de DUP in Noord-Ierland een coalitieregering met de eens gezworen vijanden van Sinn Féin, de politieke tak van de paramilitaire organisatie IRA. Die coalitie heeft met vallen en opstaan standgehouden, maar de verschillen tussen beide coalitiepartners lijken dit jaar groter dan ooit.

    Het katholieke Sinn Féin voerde in 2016 campagne voor lidmaatschap van de EU, terwijl de DUP juist een voorstander is van de brexit. Sinn Féin denkt dat droom van een verenigd Ierland dichterbij is dan ooit. Voor de DUP en de protestantse gemeenschap is dat juist een gruwelscenario. Zij willen koste wat het kost bij het Verenigd Koninkrijk blijven.

    De unionisten voelen zich dan ook dubbel verraden. Ze hebben geen vertrouwen in de EU, maar ze geven ook de Britse regering de schuld. Sammy Wilson: "Londen had de grens nooit mogen accepteren als het wil dat Noord-Ierland deel blijft van het Verenigd Koninkrijk."

    'Bereid de wapens weer op te pakken'

    Nergens is die protestantse 'siege mentality' zo tastbaar als in de arbeiderswijk Castlemara in Carrickfergus, een stadje dat ingeklemd ligt tussen de havens van Larne en Belfast. Op de huizen staan levensgrote muurschilderingen van jonge mannen met bivakmutsen en AK47's in hun handen. Dit is het territorium van de Ulster Defense Association, een van de vele protestantse paramilitaire groepen die Noord-Ierland rijk is.

    De 55-jarige Spacer is de plaatselijke UDA-commandant in deze wijk. Hij vertolkt de diepgewortelde angst die bij veel inwoners leeft. "Wij zijn uitverkocht door de Britse regering. De Europese Unie vertegenwoordigt alleen de belangen van Dublin, dat naar een verenigd Ierland streeft."

    In Noord-Ierland rijst altijd de vraag of de spanningen tot nieuw geweld kunnen leiden. De UDA-commandant draait er niet omheen. "Ik ben bereid de wapens weer op te pakken als het nodig is. De douanegrens over de Ierse Zee moet verdwijnen en er moet een harde grens komen tussen Noord-Ierland en de republiek. Alleen zo maak je duidelijk dat Noord-Ierland Brits is en blijft."

    Paramilitaire muurschildering in Carrickfergus NOS/ARJEN VAN DER HORST

    In Noord-Ierland nemen ze dit soort geluiden bloedserieus. Achter de schermen is er de afgelopen weken druk onderhandeld met de diverse groepen. Eind januari werd de beruchte paramilitaire leider Michael Stone vrijgelaten samen met vier andere leden van gewapende protestantse groeperingen. Volgens de officiële verklaring kwamen ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating, maar Noord-Ierse commentatoren zien het vooral als een gebaar om protestants-unionistische gemoederen te bedaren.

    De actie lijkt vooralsnog zijn vruchten af te werpen. Reach UK, een organisatie die voormalige paramilitairen uit de protestantse gemeenschap vertegenwoordigt, riep afgelopen weekend op tot "kalme en rationele besprekingen".

    Maar de vraag is hoe lang die relatieve rust stand houdt. Reach UK schaart zich namelijk achter het voorstel van de DUP om het een einde te maken aan het Noord-Ierland Protocol om zo de douanegrens over de Ierse Zee uit te wissen. Dublin en Brussel gaan daarmee nooit akkoord. Zo blijft er een voedingsbodem bestaan voor een sluimerende onrust.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 11 januari 2021 @ 01:24
    #83
    reactie op (#82) herman_dad

    Goedemorgen, DE GEVOLGEN VAN DE 'BREXIT' ZIJN VOOR DE ECONOMIE VAN GB NU AL MERKBAAR.... De grootste politieke dwaling in de recente geschiedenis een brexit en maatschappelijke financiele belangen worden hier geschaad voor én de Britten vooral zelf en ook de handelspartners in de EU waar ons land ook direct de gevolgen van ondervindt..... 

    Vooral d#nexitdrammers hier zullen het daar niet mee eens zijn? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 12:12

    Britse bedrijven: chaos en hoge kosten door brexitregels

    Grenscontrole bij Dover AFP

    Britse bedrijven en ondernemers luiden de noodklok vanwege de chaos in de exporthandel, veroorzaakt door de "verbijsterende" hoeveelheid aan nieuwe regels door de brexit.

    In de eerste week nadat het handelsakkoord van kracht werd, schortte bezorgdienst DPD een deel van de leveringen aan het Europese vasteland op, stopte boekhandelketen Waterstones de verkoop aan klanten in de EU en waarschuwden Britse vissers dat ze hun verse producten niet op de EU-markten kunnen verkopen vanwege vertragingen aan de grenzen.

    Premier Johnson beloofde een tariefvrije handelsdeal na de brexit, die vrije en eenvoudige toegang tot de Europese markt zou toestaan. Maar in werkelijkheid worden handelaren geconfronteerd met allerlei kosten voor de uitvoer van goederen naar Europa, zeggen ze in The Guardian.

    Lege schappen bij Marks en Spencer in Parijs wegens leveringsproblemen AFP

    Volgens de Britse brancheorganisatie Food and Drink Federation zorgen de administratieve rompslomp en grenscontroles voor 3,3 miljard euro aan extra kosten voor de detailhandel. Goederen en etenswaren dreigen daardoor duurder te worden, waarschuwt de sector.

    Overhaaste deal

    Veel van de problemen worden toegeschreven aan de overhaaste deal, die op Kerstavond werd bezegeld. "De reden waarom het Verenigd Koninkrijk en de EU oorspronkelijk een implementatieperiode van elf maanden overeenkwamen, was om bedrijven de tijd te geven orde op zaken te stellen en klaar te zijn voor de overgang. Maar die tijd hadden we niet", zegt Stephen Kelly, directeur van een Noord-Ierse bedrijfsorganisatie. "We hadden zeven dagen voordat iedereen klaar moest zijn, en een daarvan was Eerste Kerstdag."

    Er zijn nog steeds belangrijke kwesties die moeten worden gladgestreken.

    Stephen Phipson, directeur Make UK

    "De industrie verwelkomde de handelsovereenkomst die de catastrofe van no-deal heeft voorkomen, omdat tarieven en quota een ramp zouden zijn geweest voor exporteurs. Maar dit is slechts een uitgangspunt, want er zijn nog steeds belangrijke kwesties die moeten worden gladgestreken", zegt Stephen Phipson, directeur van werkgeversorganisatie Make UK in The Guardian. Hij denkt dat daar maanden, zo niet jaren, voor nodig zouden zijn.

    Het is nog maar de vraag of die wil er is, na al die maanden van onderhandelen, zegt Dominic Goudie, hoofd van de Food and Drink Federation. Hij waarschuwde eerder deze week voor dreigende leveringsproblemen van voedingsmiddelen door de nieuwe regels. Zo worden voedingsmiddelen die via een Brits distributiecentrum naar Ierland of Europa worden vervoerd, als Brits bestempeld, ook als ze in de EU gemaakt zijn. Dat leidt tot extra kosten, papierwerk en vaak ook vertraging.

    Vertegenwoordigers van Britse productie- en handelsorganisaties voerden afgelopen donderdag spoedoverleg met minister Gove van Buitenlandse Zaken. Gove gaf toe dat er problemen waren die de komende weken voor "aanzienlijke extra verstoringen" aan de Britse grens zouden leiden.

    Ook vanuit Europese zijde vragen bedrijven om een aanpassingsperiode, zodat ze tijd krijgen om de regels in het 1200 pagina's tellende handelsverdrag te begrijpen en ze te implementeren.

    Pandemie

    Het Verenigd Koninkrijk koopt ongeveer de helft van zijn voedsel uit het buitenland, met de meerderheid afkomstig uit de Europese Unie. Al voor de brexit ontstonden er problemen aan de grens, toen door de coronapandemie vrachtwagens het land niet meer in en uit konden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 05 januari 2021 @ 01:30
    #82
    reactie op (#81) herman_dad

    Goedemorgen, LONDEN STAAT BEKEND (STOND?) OM ZIJN FINANCIELE HANDEL, BANKEN ETC en een groot deel komt nu naar het vasteland, leve de bexit weer.....?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    The City, het financiële hart van Londen ANP

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 19:45 • AANGEPAST GISTEREN, 20:28

    Financiële handel gaat van Londen naar continent, ook naar Nederland

    Londen, van oudsher een van de belangrijkste financiële centra in de wereld, verliest een deel van zijn financiële handel aan de Europese Unie. Dat blijkt op de eerste handelsdag in het nieuwe jaar. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt "een flinke toename van activiteiten" op de platforms van financiële instellingen die zich in de aanloop naar de brexit in Nederland hebben gevestigd.

    Volgens de Financial Times is voor bijna 6 miljard euro aan aandelenhandel verschoven van Londen naar hoofdsteden in de EU. Hierdoor mist het VK belastinginkomsten. In het handelsakkoord dat eind vorig jaar werd gesloten, zijn nauwelijks voorzieningen opgenomen om beperkingen in financiële handel op te heffen.

    In Nederland heeft de AFM 54 handelsvergunningen verleend die voor de brexit zijn aangevraagd. Het gaat onder meer om handelsplatformen die zich bezighouden met handel op de aandelen- en obligatiemarkt.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding