Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1441 keer bekeken

MEDIA, PERS(VRIJHEID) PUBLIEKE OMROEPEN en politiek

 • woensdag 01 februari 2023 @ 00:51
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, OMBUDSMAN OMROEP: EN WEER, 3E KEER WIL DE NPO aan Omroep ON een boete opleggen, de derde in korte tijd! Na twee boete's zou al de mogelijkheid zijn deze omroep, de zendvergunning te ontnemen? Wanneer dan...? Ook vandaag weer begon ON met zijn wekelijkse uitzending en weer een item daarin over de 'hoge oversterfte'  in 2022 en thans nog. We weten dat die er wel wat meer is, komt meer voor door verschillende oorzaken w.o. verhoogde ouderdom bevolking thans en ook de CORONA zelf als ziekte de laatste 2 jaar, maar zeker NIET door vaccinaties... etc. Een complottheorie van de eerste orde, ook suggesties daarover.... Ook complotpartij  FvD, Kamerlid Van Houwelingen maakte weer deel uit van de 'gasten'.  

  In een recente advertentie, oproep om lid te worden meldt Arnold Karskens dat zij, Omroep ON, de enige 'verzetshaard van Nederland zijn??' 

  Ouder: Maar de 'omroep ON' heeft al bij monde van Arnold Karskens aangekondigd gewoon door te gaan zo, al heeft hij 'respect' voor de conclusie van de Ombudsman.... Ik ben een dief maar heb respect voor de bestolene en neemt die serieus' zegt hij in feite..... yes

  Overigens ook meer over ON op de topics hier over de politieke partij FvD die feitelijk DE nepnieuws politiek partij is en vertegenwoordiger daarvan, ook een graag geziene gast is bij ON alsmede JA21, en enkele anderen, meest extreem-rechtse partijen/personen. Alsmede vooral ook de artikelen over nepnieuws zie daar ook op clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Anderen die ZELFRESPECT HEBBEN, weigeren bij voorbaat mee te werken aan deze extreem-rechtse omroep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 16:00•Aangepast gisteren, 16:22

  NPO wil omroep Ongehoord Nederland voor derde keer beboeten

  De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil voor de derde keer een boete opleggen aan omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van bestuur van de NPO bekendgemaakt.

  Over de hoogte van de financiële sanctie is nog niets naar buiten gebracht. Een sanctie kan een maximale hoogte hebben van 15 procent van het budget van een omroep. De aspirant-omroep krijgt formeel twee weken de tijd om te reageren, daarna wordt de boete definitief.

  Zodra ON! heeft gereageerd, zal de raad van bestuur van de NPO ook nadenken over de toekomst van ON! in het publieke bestel, staat in een schriftelijke toelichting. "De raad van bestuur zal zich beraden of er een verzoek aan de staatssecretaris zal worden gedaan om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken."

  Tweede seizoen

  De nieuwe sanctie heeft te maken met het tweede seizoen van actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws en volgt op een eerder onderzoek van de NPO-ombudsman.

  In een verklaring schrijft de raad van bestuur dat tijdens het tweede seizoen van Ongehoord Nieuws de Journalistieke Code van de NPO opnieuw "stelselmatig" is overtreden. Concrete voorbeelden worden niet genoemd, wel wordt verwezen naar onderzoek van NPO-ombudsman Margo Smit.

  "Volgens de Ombudsman was er in veel uitzendingen sprake van 'een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten", schrijft de raad van bestuur in een toelichting.

  ON: NPO wil ons van de buis halen

  Het bestuur van ON! noemt het voornemen van de NPO "niet constructief" en "een openbaring van de intentie om omroep ON! van de buis te halen". Het omroepbestuur noemt het "duidelijk dat de rechtse boodschap van ON! niet goed valt bij de NPO".

  "Ongehoord Nederland voldoet anders dan andere organen binnen het publieke bestel aan de gewenste journalistieke eisen, is een loyale partner van collega-omroepen en heeft de deur altijd open staan voor samenwerking", zo stelt de omroep in een schriftelijke reactie.

  Onderzoek van ombudsman

  Vorig jaar november publiceerde de ombudsman een tweede onderzoek naar de aspirant-omroep. De belangrijkste conclusie luidde toen dat ON! ruimte gaf aan informatie die aantoonbaar onjuist is, wat in strijd is met de Journalistieke Code die door alle omroepen is onderschreven. De code bepaalt dat informatie betrouwbaar en gecheckt moet zijn.

  Sinds de start van het tweede seizoen in augustus vorig jaar ontving de ombudsman 1769 klachten over het programma. Die gingen onder meer over een omstreden uitzending van 15 september 2022. In de uitzending toonde ON! willekeurige beelden van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn gebruikte het n-woord, en zei "dat dit soort filmpjes op grote schaal worden gedeeld op internet". Die beelden werden volgens Smit in een onjuiste context gebruikt.

  Al twee keer eerder werd door de NPO een boete aan ON! opgelegd. In juli vorig jaar ging het om ruim 93.000 euro vanwege schending van de journalistieke code in het eerste seizoen van Ongehoord Nieuws. In december 2022 volgde een tweede boete van 56.000 euro, vanwege "een gebrek aan samenwerking door ON! binnen het publieke omroepbestel".

  Die laatste boete noemde de omroep destijds "onterecht en ongepast". "Omroep ON! houdt zich anders dan de NPO stelt keurig aan de samenwerking binnen het publieke bestel door actieve deelname in alle overleggen."

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 17 september 2022 @ 00:21
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, Nieuwe omroep ON: GISTEREN GING DEZE OMROEP WEER IN DE FOUT. Veel woede over RASCISTISCHE uitzending waarin fimpjes werden vertoond dat 'zwarte mensen een blanke in elkaar sloeg' (VS?) verder herkomst onbekend. Maar er werd zeer racistisch door omroepster Raisa, ex van Baudet gesteld dat 'zwarten geregeld als gewoonte blanken in elkaar sloegen' etc... En degene die dat bevestigde was uiteraard in de studio'gast' Pepijn van Houwelingen 2e Kamerlid voor FvD ook al eerder door mede Kamerleden aangeklaagd.

  De NPO maar ook vele anderen ook op social media roepen nu om einde van deze 'omroep'.... De grens is overschreden nu. Ook de anti-rascismecordinator vindt de deze omroep nu zo snel mogelijk moet stoppen. Omroep ON zelf zegt in een reactie dat er geen sprake is van rascisme en ook niet zo bedoeld???  

  Overigens ook meer over ON op de topics hier over de politieke partij FvD die feitelijk DE nepnieuws politiek partij is en vertegenwoordiger daarvan, ook een graag geziene gast is bij ON alsmede JA21, en enkele anderen, meest extreem-rechtse partijen/personen. Alsmede vooral ook de artikelen over nepnieuws zie daar ook op clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en daar:

  OF VOLG VERDER BIJ FORUM/POLITIEK/Forum voor Democratie artikelen. Het blijkt na een poosje uitzendingen dat deze Omroep ON, 2 a 3x per uur zendtijd op NPO1 als aspirant Omroep toegelaten wegens voldoende betalende leden, het verlengde is van FvD, vele medewerkers en 'gasten' vrijwel allen (voomalig) lid of aanhanger van deze nazistische complot en nepnieuws partij.

  Anderen die ZELFRESPECT HEBBEN, weigeren bj voorbaat mee te werken aan deze extreem-rechtse omroep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 29-12-22 17.00 uur: En inderdaad krijgt ON een 2e boete opgelegd van de NPO. En nu afwachten wat de NPO-Raad gaat doen of de betrokken minister, immers 2x geel is 1x rood?

  UPDATE 22-12-22 09.00 uur: De nieuwe aspirant omroep ON en spreekbuis voor meestal 'nieuw rechts' of extreem-rechts als de FvD (Kamer)leden, moet nu na diverse malen nepnieuws en ongefundeerde informatie gedeeld te hebben dit vooraf delen met de NPO leiding? Een echte maatregel zou in feite zijn, zendvergunning intrekken..? 

  UPDATE 30-11-22 17.00 uur: EN WEER STELT DE OMBUDSMAN VAST, OMROEP ON HEEFT DE MEDIACODE wéér geschonden in september j.l. door niet geverifieerd, dus nepnieuws en onwaarheden te brengen. Tevens werd het woord 'N' gebruikt om een bevolkingsgroep aan te duiden van kleur, nu moet de NPO weer in aktie komen (2e maal boete) alsmede de politiek, 2e keer in korte tijd geel is rood, dus uiteindelijk uitzendvergunning kwijt?  

  Eerder dit jaar kwam de ombudsman al tot dezelfde conclusie. De omroep geeft volgens Smit nog steeds ruimte aan informatie die aantoonbaar onjuist is, terwijl de Journalistieke Code, die ON! ook heeft onderschreven, bepaalt dat informatie betrouwbaar en gecheckt moet zijn.

  UPDATE 25-10-22 17.00 uur: Een 2e sanctie voor de aspirant omroep die meest politici en andere complotdenkers uit extreem-rechtse hoek aan het woord laten.

  UPDATE 06-10-22 17.00 uur: ook de politiek, partijen in de Kamer willen sneller ingrijpen bij omroepen als ON, daar gaat het over. En de roep om deze te verwijderen wordt steeds groter maar daar gaan de Omroepen gezamenlijk over. De meeste politiek partijen zijn voor maar - overigens niet gecontroleerd- maar vrijwel zeker TEGEN gestemd: uiteraard FvD, JA21, Groep Van Haga en PVV, SGP? Inderdaad uit het art. vóór waren:... - vindt een Kamermeerderheid van in elk geval de regeringspartijen en PvdA, GroenLinks en Denk. - 

  UPDATE 29-09-22 09.00 uur: DE NPO en Omroepen willen niets meer met ON te maken hebben... nogmaals ook gezegd al eerder, als je een beetje zelfrespect hebt kom je ook niet bij ON opdraven voor een 'mening'... vrijheid van meningsuiting uiteraard maar er zijn grenzen ook voor je persoonlijke zelf? Er absoluut mee geassiocieerd te willen worden is dan ook eigen zaak,

  .NPO-omroepen willen geen journalistiek overleg meer met Ongehoord Nederland

   GISTEREN, 15:36 IN BINNENLAND , CULTUUR & MEDIA

  "Ongehoord Nieuws heeft geen journalistiek maar een ander doel, namelijk agitatie en het verlengen van de stem van Forum voor Democratie", zei Huisjes.

  UPDATE 22-09=22 17.00 uur: KRO-NCRV DIRECTEUR WIL OMROEP ON PER DIRECT UIT HET OMROEPBESTEL. Waarschijnlijk zijn er meer mensen daar mee eens en dan mogelijk het woord aan de rechter? Laten we hopen... Vooral na het optreden vvan FvD leider Baudet gisteren in de Kamer waar hij de grootste complottheorien uitte en minister Kaag expliciet beschildigde van een spionne te zijn...o.a.?? .Hij werd eindelijk door de Kamervoorzitter het woord ontnomen voor de Algemene Beschouwingen en UNICUM het hele Kabinet stapte daarna enige tijd uit de Kamer. Maar later heeft hij uiteraard op zijn eigen omroep ON zijn woord weer verder gedaan... 

  Maar vooral de kritiek en conspiricy aanval van Baudet op Kaag dat zij op de 'spionnenschool' in GB had gezeten... wie zat daar nog meer... JUIST JA DE GROOTSTE PARTIJ-IDEOLOOG VAN DE FvD ZELF.... 

  NU.nl:  KRO-NCRV-directeur wil Ongehoord Nederland per direct uit omroepbestel

  UPDATE 17-09-22 17.00 uur: Bij geen van de getoonde filmpjes was sprake van 'rascisme apart' maar het was een onsamenhangend aantal filmpjes van lukraak op internet geplaatst door ultra-rechtse (hoe kan het ook anders!) bewegingen in de VS vermoedelijk. Het geheel achter elkaar bekeken is het dus weer zeer opruiend te noemen en in die zin, mede gelet ook op het taalgebruik van betrokkenen wél racistisch en stigmatiserend en stemmingmakend te noemen (voor degenen die daar dus weer gevoelig voor zijn, complotten geloven als zou dit niet in de media komen etc. etc..) In elkaar gezet dus...NEPNIEUWS...  

  Van NU.nl: 

  Beelden die ON deelde als voorbeelden van anti-wit racisme waren dat niet

  Ongehoord Nederland gaf in de uitzending geen enkele context bij de beelden. Pointer zocht van alle fragmenten de bron en bekeek wat het achtergrondverhaal bij de filmpjes was.

  De filmpjes werden allemaal op Twitter gedeeld door mensen met een rechts-radicale achtergrond of door accounts die alleen maar zonder context beelden van geweldsincidenten met daders van kleur retweeten. In de nieuwsberichten over de incidenten is niets te lezen over motieven die met de huidskleur van de slachtoffers te maken hebben.

  ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 13:35•Aangepast gisteren, 18:42

  NPO wil actie na uitlatingen ON, voor collega-omroepen is 'grens bereikt'

  Het bestuur van de NPO vraagt het Commissariaat voor de Media zich uit te spreken over discriminatie in een uitzending van Ongehoord Nederland. Volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang heeft de omroepenkoepel redactionele vrijheid weliswaar hoog in het vaandel staan, maar zijn daar wel "grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft".

  De bewuste uitzending van het programma Ongehoord Nieuws was gisteren. In een item over racisme werden willekeurige beelden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan, waarna presentator Raisa Blommestijn zegt: "Je ziet dat blanken in elkaar worden geslagen door negers. Dat zien we overigens op grote schaal, dit soort filmpjes die worden gedeeld op het internet."

  Aan FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen stelt Blommestijn vervolgens de vraag "Waarom horen we hier nu zo weinig over als het gaat om de grotere discussie, als het gaat om racisme?"

  Dit is het fragment uit de uitzending van Ongehoord Nieuws:

  0:57  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Fragment uit tv-uitzending Ongehoord Nieuws over racisme

  De filmpjes werden getoond tijdens een gesprek over Bij1, een partij waar volgens Ongehoord Nederland ook sprake van racisme is. Een van de sprekers was Paul Cliteur, emeritus hoogleraar rechtswetenschap, die tijdens de uitzending stelt dat iedereen racist kan zijn, ongeacht de huidkleur of afkomst.

  Ongehoord Nederland laat vanmiddag in een verklaring weten verbaasd te zijn over de reactie van de NPO op de uitzending. Volgens het bestuur van Ongehoord Nederland is er geen sprake van racisme geweest, en "is dat ook nooit de bedoeling geweest".

  Volgens de omroep zijn er tijdens het gesprek over Bij1 de vragen: "'Racisme, wie doen het?" en 'Wie is een racist?'" gesteld. Daarbij heeft Ongehoord Nederland naar eigen zeggen niemand willen beledigen. "De kernboodschap van het item was juist de oproep van studiogast Paul Cliteur dat (alle) mensen elkaar meer als mensen zouden moeten gaan zien", zegt bestuursvoorzitter Arnold Karskens in de verklaring. Hij benadrukt dat Ongehoord Nieuws afstand neemt van elke vorm van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld.

  Passende maatregelen

  NPO-voorzitter Leeflang wijst in een verklaring op de Mediawet, waarin staat dat er passende maatregelen genomen kunnen worden als een omroep "aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep".

  Bij de NPO zijn volgens haar veel klachten binnengekomen over de bewuste uitzending. De NPO vraagt de Ombudsman deze klachten met voorrang te behandelen.

  Ook Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme, zegt veel klachten te hebben ontvangen over de uitzending. "Ik ben geen klachtenbehandelaar, maar we zijn veel benaderd. Mensen zijn verontwaardigd dat dit bij de publieke omroep zomaar kan worden uitgezonden."

  Baldewsingh, die zichzelf ziet als een waakhond op het gebied van discriminatie en racisme, vindt het vreemd dat het ministerie aspirant-omroep Ongehoord Nederland niet beter in de gaten houdt. "De omroep heeft eerder al een boete gekregen, waarom wordt er dan niet gemonitord?"

  Andere omroepen: grens bereikt

  Arjan Lock, voorzitter van het College van Omroepen, vindt dat Ongehoord Nederland "duidelijk" grenzen heeft overschreden. "Het is onbestaanbaar dat dit in een uitzending onder de vlag van de NPO wordt uitgezonden."

  Collega-omroepen van het publieke bestel zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze voor de vrijheid van meningsuiting staan, maar dat die niet onbeperkt is. "Daar waar onder de mantel van journalistiek racistische ideeën worden verspreid, is die grens bereikt. Wij spreken collectief onze afkeuring uit tegen het item over racisme in de uitzending van het programma Ongehoord Nieuws van 15 september", is te lezen in de verklaring van de elf omroepen.

  De omroepen stellen dat er met beeld en taal een "valse, racistische boodschap (is) verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO".

  Sancties

  Staatssecretaris Uslu zegt dat als een omroep zich niet aan de journalistieke codes houdt, er een sanctie kan worden opgelegd. Als een omroep twee keer een sanctie heeft gekregen, kan de staatssecretaris de vergunning heroverwegen. Ze benadrukt dat Den Haag verder geen invloed heeft op de inhoud van de programma's die de omroepen van de NPO maken.

  De NOS heeft Karskens benaderd voor een toelichting, maar hij was niet bereikbaar. Ook Blommestijn was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Zij noemt het op Twitter wel "bizar wat een enkel woord bij mensen losmaakt, maar tevens ook illustratief waarom we dat dus wél moeten gebruiken". Ze voegt toe: "Niet buigen voor intolerantie."

  Opinie- en duidingsprogramma

  In juli kreeg de omroep een boete van de NPO voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep. Die bedroeg zo'n 93.000 euro: 2,5 procent van het jaarbudget. De ombudsman van de NPO, Margo Smit, concludeerde begin juni dat ON feiten en meningen in zijn programma's niet genoeg weet te scheiden.

  Bij het begin van het tweede seizoen van Ongehoord Nieuws maakte presentatrice Arlette Adriani bekend dat het programma van genre was veranderd en voortaan geen actualiteitenrubriek meer was, maar "een opinie- en duidingsprogramma". Ook werd presentator Ahmed Aarad vervangen door Raisa Blommestijn, die in het eerste seizoen regelmatig in het programma te gast was.

  Gewijzigd op 2022-12-29 16:10:21
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 juli 2022 @ 00:21
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, Nieuwe omroep ON: NPO GAAT BREDER ONDERZOEK DOEN NAAR ONAFHANKELIJKHEID VAN DE PUBLIEKE OMROEPEN. Maar Omroep ON heeft hiertoe de eerste aanleiding gegeven. Ook de politieke onafhankelijkheid en betrouwbaarheid hierin en dat is ook al vele decennia of langer zelfs een groot punt?

  Overigens ook meer over ON op de topics hier over de politieke partij FvD die feitelijk DE nepnieuws politiek partij is en vertegenwoordiger daarvan, ook een graag geziene gast is bij ON alsmede JA21, en enkele anderen, meest extreem-rechtse partijen/personen. Alsmede vooral ook de artikelen over nepnieuws zie daar ook op clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en daar:

  OF VOLG VERDER BIJ FORUM/POLITIEK/Forum voor Democratie artikelen. Het blijkt na een poosje uitzendingen dat deze Omroep ON, 2 a 3x per uur zendtijd op NPO1 als aspirant Omroep toegelaten wegens voldoende betalende leden, het verlengde is van FvD, vele medewerkers en 'gasten' vrijwel allen (voomalig) lid of aanhanger van deze nazistische complot en nepnieuws partij.

  Anderen die ZELFRESPECT HEBBEN, weigeren bj voorbaat mee te werken aan deze extreem-rechtse omroep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP NOS Nieuws•Gisteren, 21:25•Aangepast gisteren, 22:56

  Commissariaat onderzoekt betrouwbaarheid journalistiek bij publieke omroep

  Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in naar de betrouwbaarheid van de journalistiek bij de publieke omroepen. Het onderzoek wordt gecombineerd met een ander onderzoek dat al was aangekondigd naar redactionele onafhankelijkheid. In de aankondiging wordt onder meer Ongehoord Nederland (ON) genoemd.

  De NPO-ombudsman concludeerde begin juni dat de omroep de Journalistieke Code van de NPO heeft geschonden op het punt van betrouwbaarheid. Ook zou de omroep bijdragen aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren. Ook andere omroepen schenden de code, maar volgens de ombudsman wel minder frequent of systematisch.

  Het Commissariaat richt zich onder meer op Ongehoord Nederland "vanwege het feit dat Ongehoord Nederland een nieuwe, onervaren omroep is en in reactie op het rapport van de NPO Ombudsman in eerste instantie heeft aangegeven niets te gaan veranderen".

  Masterclass over de Mediawet

  Het Commissariaat voegt toe dat Ongehoord Nederland heeft laten weten dat er mogelijk wel bereidheid bestaat om zaken te veranderen. Ook laat de instantie weten dat ON een masterclass over de Mediawet moet volgen bij het Commissariaat. Deze masterclass wordt aan alle aspirant-omroepen gegeven.

  De toezichthouder herhaalde vandaag eveneens twee andere onderzoeken te zijn begonnen naar de publieke omroep. Zo is een onderzoek heropend over de topinkomens.

  Afnamegarantie

  Aanleiding is onder meer het nieuws dat Jeroen Pauw in 2019 het salarisplafond voor presentatoren zou hebben willen omzeilen. Hij vroeg aan BNNVARA om een ministersalaris voor zijn presentatie, wat in overeenstemming is met de Wet normering topinkomens (de 'Balkenendenorm'). Maar hij vroeg ook om een afnamegarantie van een half miljoen euro voor programma's van zijn eigen productiebedrijf TVBV, onthulde BNR. De NPO had zelf om dit onderzoek gevraagd.

  Het Commissariaat doet tevens onderzoek naar de integriteit van de publieke omroep. Aanleiding is onder meer dat een klokkenluider berichtte over het omzeilen van het salarisplafond voor presentatoren.

  Die sprak daarover met de hoogste ambtenaar op het ministerie van OCW, Marjan Hammersma. Die had op dat moment een relatie met NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman, maar verzweeg dat voor de klokkenluider.

  Gewijzigd op 2022-09-16 18:39:08
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 08 juli 2022 @ 00:26
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, Nieuwe omroep ON: DE NPO LEGT BOETE OP AAN ON VANWEGE HUN GEDRAG, niet weerspreken van complottheorien als 'omvolking' en extreem-rechtse (NAZI) gedachtegoed. Maar ON overweegt juridische stappen?? Want ook nu nog blijft voorzitte Karskens achter hun programma's staan... Maar: nog één keer en: Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt, dan kan de licentie worden ingetrokken. Dat besluit is echter niet aan de NPO, maar aan het ministerie.

  Oud:

  Kijkers en luisteraars vinden dat er bij de omroep sprake is van onder meer onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, gebrek aan onafhankelijkheid en racisme.

  Maar de 'omroep ON' heeft al bij monde van Arnold Karskens aangekondigd gewoon door te gaan zo, al heeft hij 'respect' voor de conclusie van de Ombudsman.... Ik ben een dief maar heb respect voor de bestolene en neemt die serieus' zegt hij in feite..... yes

  Overigens ook meer over ON op de topics hier over de politieke partij FvD die feitelijk DE nepnieuws politiek partij is en vertegenwoordiger daarvan, ook een graag geziene gast is bij ON alsmede JA21, en enkele anderen, meest extreem-rechtse partijen/personen. Alsmede vooral ook de artikelen over nepnieuws zie daar ook op clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Anderen die ZELFRESPECT HEBBEN, weigeren bj voorbaat mee te werken aan deze extreem-rechtse omroep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS Nieuws•Gisteren, 15:07•Aangepast gisteren, 15:26

  NPO legt Ongehoord Nederland boete op voor schenden journalistieke code

  Omroep Ongehoord Nederland (ON) krijgt een boete voor het schenden van de journalistieke code van de publieke omroep, heeft de NPO besloten. De boete bedraagt zo'n 93.000 euro: 2,5 procent van het jaarbudget.

  Er kon een boete van 15 procent van het jaarbudget worden opgesteld. ON heeft jaarlijks de beschikking over 3,6 miljoen euro, dus de boete had maximaal 540.000 euro kunnen zijn.

  Door het schenden van de journalistieke code is de NPO "van mening dat de omroep onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel". De NPO hoopt dat er "in de toekomst geen verdergaande stappen nodig zullen zijn" als ON zich vanaf nu wel committeert aan de code.

  Half juni sprak de NPO al het voornemen uit om de nieuwe omroep een boete op te leggen, naar aanleiding van een rapport van de ombudsman van de NPO. Margo Smit concludeerde dat ON feiten en meningen in haar programma's niet genoeg weet te scheiden. Presentatoren van ON vragen niet kritisch genoeg door en fungeren daarmee in feite als doorgeefluik, aldus Smit.

  Zo kreeg de Vlaamse politicus Filip Dewinter in de talkshow Ongehoord Nieuws vrij baan om de extreemrechtse omvolkingstheorie uit te dragen. "Dat is een theorie die minimaal op bewijs bevraagd had moeten worden", staat in Smits rapport.

  Aantoonbaar onjuiste informatie

  Ook ging ON de mist in bij een gesprek over stikstof waarin niet werd weersproken dat de landbouw de sector is waarin de minste stikstof wordt uitgestoten. Het tegenovergestelde is waar: zo komt 86 procent van de ammoniakuitstoot uit de landbouw. Smit in haar rapport: "Nu deel je als journalist willens en wetens aantoonbaar onjuiste informatie, óf je hebt je werk niet gedaan."

  In de afgelopen weken is ON de gelegenheid gegeven om te reageren op het rapport van Smit en het voornemen van de NPO om een boete op te leggen. Voorzitter van ON Arnold Karskens zei na het rapport van de ombudsman "pal achter de uitzendingen" te staan. Het voornemen de omroep een boete op te leggen noemde ON "een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland".

  Als een omroep twee keer een sanctie opgelegd krijgt, dan kan de licentie worden ingetrokken. Dat besluit is echter niet aan de NPO, maar aan het ministerie.

  Reactie Ongehoord Nederland

  Ongehoord Nederland zegt het "principieel oneens" te zijn met het besluit van de NPO. Volgens de omroep is er sprake van dat de boete is opgelegd omdat ze "bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen hebben laten horen over bijvoorbeeld de enorme massa-immigratie en de gevolgen van de doorgeslagen klimaat-en milieumaatregelen in ons land voor boer en burger".

  De omroep zegt zich te beraden op juridische stappen.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 juni 2022 @ 08:08
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, OMBUDSMAN OMROEP: Nieuwe omroep ON VERSPREID AANWIJSBAAR NEPNIEUWS en complottheorien. En schendt de afspraken die elke omroep bij aangaan van de zendvergunning heeft ondertekend. N.a.v. de vele klachten tegen deze omroep heeft zij een onderzoek ingesteld. De conclusie was duidelijk. En nu is het woord aan de Omroepen zelf hoe daar mee om te gaan of 'een' of welk proces nu wordt gevolg. Mogelijkheden om ON alsnog te verbieden kan alleen de rechter bepalen en dat duurt nog wel even dan weer. Ook de politiek heeft daar iets over te zeggen maar niet in een beslissende status i.v.m. de vrijheid van meningsuiting. 

  Kijkers en luisteraars vinden dat er bij de omroep sprake is van onder meer onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, gebrek aan onafhankelijkheid en racisme.

  Maar de 'omroep ON' heeft al bij monde van Arnold Karskens aangekondigd gewoon door te gaan zo, al heeft hij 'respect' voor de conclusie van de Ombudsman.... Ik ben een dief maar heb respect voor de bestolene en neemt die serieus' zegt hij in feite..... yes

  Overigens ook meer over ON op de topics hier over de politieke partij FvD die feitelijk DE nepnieuws politiek partij is en vertegenwoordiger daarvan, ook een graag geziene gast is bij ON alsmede JA21, en enkele anderen, meest extreem-rechtse partijen/personen. Alsmede vooral ook de artikelen over nepnieuws zie daar ook op clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Anderen die ZELFRESPECT HEBBEN, weigeren bj voorbaat mee te werken aan deze extreem-rechtse omroep. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 06-07-22 09.00 uur: GEHELE PUBLIEKE OMROEP MOET OP DE SCHOP?! Dan direct ON in de problemen....?? 

  UPDATE 16-02-22 17.00 uur:

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •CULTUUR & MEDIA • GISTEREN, 16:11 • AANGEPAST GISTEREN, 18:28

  Ombudsman: Ongehoord NL schond NPO-code, verspreidde onjuiste informatie

  ANP

  Ongehoord Nederland (ON) heeft de Journalistieke Code geschonden van de NPO. Dat concludeert de onafhankelijke journalistieke ombudsman van publieke omroepen, Margo Smit, in een onderzoek (.pdf) naar televisie- en podcastafleveringen van de omroep.

  De nieuwe omroep, die in februari voor het eerst op tv te zien was, schendt volgens Smit onder meer de code op het punt van betrouwbaarheid en draagt bij aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren.

  De ombudsman constateert ook dat ON meningen niet genoeg scheidt van feiten. "Journalistieke programma's bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo."

  De Winter

  In het rapport toetst Smit uitzendingen van het nieuws- en actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws aan de Journalistieke Code van de NPO, die in 2017 is opgesteld en die Ongehoord Nederland heeft onderschreven. Daarin staat dat journalistieke programma's en producties betrouwbaar, nauwkeurig en zorgvuldig, onafhankelijk, onpartijdig en onbevooroordeeld, en evenwichtig en pluriform moeten zijn.

  Op het gebied van betrouwbaarheid en waarheidsgetrouwheid schiet ON dus tekort. Als voorbeeld noemt de ombudsman de uitzending met Filip de Winter van vorige maand. Daarin kreeg de Vlaamse politicus ruimte om te spreken over de extreemrechtse omvolkingstheorie. "Dat is een theorie die minimaal op bewijs bevraagd had moeten worden", aldus de ombudsman.

  Ongehoord Nederland neemt de ombudsman serieus, maar "staat pal achter uitzendingen", zegt de omroep in een reactie. Lees in dit artikel meer over de reactie van ON, de NPO en verantwoordelijk staatssecretaris Uslu.

  Het probleem volgens de ombudsman is niet zozeer dat De Winter was uitgenodigd. Wel is hij onvoldoende tegengesproken. De ombudsman rekent het ON aan De Winter "een niet onderbouwd betoog te laten houden". De omroep draagt hierdoor bij aan de verspreiding van onjuiste informatie.

  Stikstof

  Een ander voorbeeld dat de ombudsman noemt, is een uitspraak van een van de presentatoren over stikstofuitstoot. In de aflevering van 13 april zei die dat boeren "in feite het minst uitstoten". Maar de meeste ammoniak (86 procent), waaruit stikstof naast stikstofoxiden uit bestaat, komt vrij in de landbouw, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  De ombudsman is van mening dat er eenvoudig informatie over stikstof te vinden is die de journalist in kwestie had kunnen checken. "Nu deel je als journalist willens en wetens aantoonbaar onjuiste informatie, óf je hebt je werk niet gedaan."

  Volgens Smit is er sprake van een patroon. "Het is niet één dingetje", stelt ze.

  1:37 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Ombudsman over Ongehoord Nederland: 'Vraag door, je bent geen doorgeefluik'

  Smit benadrukt in haar rapport dat ook andere omroepen zich de kritiek op Ongehoord Nederland moeten aantrekken. "Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen."

  Klachten

  De ombudsman startte het onderzoek naar de uitzendingen van ON, nadat zij klachten had binnengekregen over de eerste drie uitzendingen van Ongehoord Nieuws en een podcast-aflevering. In totaal ontving Smit tot 1 juni 136 mails hierover. Kijkers en luisteraars vinden dat er bij de omroep sprake is van onder meer onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, gebrek aan onafhankelijkheid en racisme.

  Smit gaat in het rapport mee in de klachten over onjuiste informatie en desinformatie. Maar niet alle klachten waren terecht, aldus de ombudsman. Zo hoeft een ledenomroep van de Mediawet niet onpartijdig te zijn en kunnen klachten over het gebrek aan onafhankelijkheid niet worden onderbouwd.

  De klachten over racisme gingen over een fragment waarin asielzoekers wordt gevraagd hoe ze aan hun fietsen kwamen en of ze die "met geld" hadden gekocht. Volgens de ombudsman is deze "niet eenduidig als racistisch te labelen."

  Voorzitter van Ongehoord Nederland, Arnold Karskens, laat in een verklaring weten "pal achter de uitzendingen" te staan die de omroep tot nu toe heeft gemaakt. Hij zegt ook zijn programma's "met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en redactionele betrokkenheid" te maken.

  Ongehoord Nederland (ON) is een aspirant-omroep die op 1 januari dit jaar van start ging op de publieke zenders. De omroep richt zich op mensen die het vertrouwen in de politiek en media kwijt zijn.

  Bij de toetreding van ON tot het publieke bestel waarschuwde toenmalig minister Slob voor Media de nieuwkomer voor het verspreiden van nepnieuws. Ook het Commissariaat voor de Media en de NPO plaatste kritische kanttekeningen bij ON, dat structureel de NOS beschuldigt van niet-onafhankelijke berichtgeving. Dat doet afbreuk aan het vertrouwen in het publieke bestel, vond ook Slob.

  Behalve kritiek op ON, zijn er vraagtekens geplaatst bij de wijze waarop nieuwe omroepen op dit moment worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Heldere criteria hiervoor ontbreken, aldus de NPO, die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hier ook al in 2009 en 2014 op wees.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-07-06 08:09:27
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 09 juli 2021 @ 07:53
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE NIEUWE OMROEPEN erbij, maar minister zal sterk letten op NEPNIEUWS berichten. Dit zal dan voornamelijk slaan op ON (Ongehoord Nederland) welke voornamelijk tot stand lijkt te zijn gekomen door o.a. complotdenkenden, FvD van Baudet met name die heden nog verklaard dat corona 'slechts een griepje is' en een 'klimaatprobleem niet bestaat' etc. Waarbij vooral oud-journalist Arnold Karskens zich van harte bij aansloot o.a. (zie ook hier forum/waarschuwingen tegen/nepnieuws en complottheorien). 

  De andere nieuwe publieke omroep is ZWART, met voornamelijk ten doel 'gelijkheid tussen mensen te promoten, anti-discriminatie' en daar is op zich niets tegen uiteraard, maar afwachten. 

   Akwasi (ZWART) en Karskens (ON)

  Omroep Zwart en ON krijgen een erkenning voor vijf jaar en worden vanaf volgend jaar bekostigd uit de subsidie die het Rijk jaarlijks geeft aan de publieke omroep. Na 5 jaar wordt er opnieuw bekeken of ze voldoen aan de criteria en kunnen ze formeel toetreden tot het bestel. Dan moeten ze wel verplicht gaan samenwerken met een of meer andere omroepen, want binnen de NPO zijn wettelijk maar zes volwaardige zendvergunningen te vergeven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • POLITIEK •CULTUUR & MEDIA • GISTEREN, 17:02

  Slob laat Omroep Zwart en ON toe tot bestel, maar zal scherp toezien op nepnieuws

  Initiatiefnemer Akwasi van Omroep Zwart ANP

  Vanaf volgend jaar krijgt de publieke omroep er twee nieuwe zendgemachtigden bij. Demissionair minister Slob voor Media geeft Omroep Zwart en ON (Ongehoord Nederland) een voorlopige erkenning, zodat ze kunnen gaan uitzenden op de publieke netten.

  Slob neemt daarmee de adviezen van het Commissariaat voor de Media en de NPO over, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Beide nieuwe omroeporganisaties hebben voldoende leden voor de aspirant-status en zijn genoeg onderscheidend om een aanvulling te zijn op de huidige omroepen.

  Het Commissariaat en de NPO plaatsten wel kritische kanttekeningen bij met name ON, dat structureel de NOS beschuldigt van niet-onafhankelijke berichtgeving. Dat doet afbreuk aan het vertrouwen in het publieke bestel, vindt ook Slob. Hij heeft Omroep Zwart en ON op de kritiek aangesproken en ze hebben volgens Slob beloofd zich te houden aan de Mediawet en de gedragscode van de NPO.

  Omroep Zwart wil zich inzetten voor meer diversiteit op radio, tv en online. "Het is onvoorstelbaar belangrijk dat krachten worden gebundeld, dat culturen elkaar ontmoeten", staat op de website. Rapper Akwasi is een van de oprichters.

  Ongehoord Nederland (ON) is een initiatief van journalist Arnold Karskens en richt zich op mensen die het vertrouwen in de politiek en media kwijt zijn. ON hekelt wat het noemt "het eenzijdige aanbod vanuit Hilversum".De minister waarschuwt de nieuwkomers wel voor het verspreiden van nepnieuws: "De publieke omroep is er voor iedereen. Maar er zijn ook grenzen. Binnen de publieke omroep is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie. Iedere omroep binnen dit bestel is medeverantwoordelijk om dit unieke bestel in stand te houden. Dit geldt ook voor de nieuwe

  Omroep Zwart en ON krijgen een erkenning voor vijf jaar en worden vanaf volgend jaar bekostigd uit de subsidie die het Rijk jaarlijks geeft aan de publieke omroep. Na 5 jaar wordt er opnieuw bekeken of ze voldoen aan de criteria en kunnen ze formeel toetreden tot het bestel. Dan moeten ze wel verplicht gaan samenwerken met een of meer andere omroepen, want binnen de NPO zijn wettelijk maar zes volwaardige zendvergunningen te vergeven.

  De nieuwkomers stelden zich eerder voor:

  1:56 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Op naar Hilversum: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland over hun plannen

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-07-09 07:55:29
  handtekeningafbeelding
 • maandag 26 april 2021 @ 00:23
  #6
  reactie op (#5) Vomie

  Goedemorgen, DE PERSVRIJHEID WERELDWIJD en ook IN DE EU EN NL (!) IN GEVAAR, met kleine stapjes gaat dat. Bovendien ook steeds meer worden, zie ook berichten hier daarover en ook andere nieuwsclubs, worden pers (fotograven) belaagd en zelfs met geweld daadwerkelijk geconfronteerd, OOK in Nederland.  

  Maar is eer nog een groter POLITEIKE GEVAAR voor de persvrijheid, BINNEN de politiek zelf: 

  "Over Nederland schrijft RSF: "De overheid geeft de pers te weinig toegang tot informatie, inlichtingendiensten schenden de privacy van journalisten en populistische politici brengen media in diskrediet."

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  OS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 08:42

  Persvrijheid in EU-landen in gevaar: 'Het zijn kleine stapjes die je niet doorhebt'

  De kritische Hongaarse krant Népszabadság stopte in 2016, volgens critici als gevolg van Fidesz-beleid AFP

  •  Chiem Balduk Redacteur online

  Nergens ter wereld is er zoveel persvrijheid als in Europa, maar door nepnieuws, tegenwerking en intimidatie staat de journalistiek in het hele continent onder druk. Dat concludeerde Reporters without Borders (RSF) deze week bij de bekendmaking van de jaarlijkse ranglijst van landen met de meeste persvrijheid.

  Nederland daalde, voor het derde jaar op rij, een plekje op de index en staat nu op de zesde plaats, achter vier Scandinavische landen en Costa Rica. Over Nederland schrijft RSF: "De overheid geeft de pers te weinig toegang tot informatie, inlichtingendiensten schenden de privacy van journalisten en populistische politici brengen media in diskrediet."

  Hongarije (92) en Bulgarije (112) scoren van alle EU-landen het slechtst. Verder valt ook de gestage daling van Polen (van 62 naar 64) op. Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar ook in Nederland kan persvrijheid in gevaar komen, waarschuwen hoofdredacteuren uit deze landen in gesprek met de NOS.

  "Het gebeurt namelijk in kleine stapjes", zegt Teodora Peeva, hoofdredacteur van de Bulgaarse krant Sega. "Het is een langzaam proces van jaren", zegt ook Veronika Munk, die leiding geeft aan de Hongaarse nieuwssite Telex.

  De ervaringen van de hoofdredacteuren tonen opvallend veel overeenkomsten. Met een soortgelijk stappenplan wordt de pers in hun land monddood gemaakt. "Het is allemaal heel doordracht", zegt Péter Peto, hoofdredacteur van de grootste nieuwssite van Hongarije, 24.hu. "Dat is waarom West-Europese landen niet doorhebben hoe autocratische leiders te werk gaan."

  Stap 1: Traineer het werk

  Het begint met ogenschijnlijk onschuldige stapjes, zegt Peeva over haar ervaringen in Bulgarije. "Eerst krijg je moeilijk informatie los van de autoriteiten, vervolgens worden je vragen helemaal niet meer beantwoord." Ook toegang tot publieke bronnen of persbijeenkomsten kan worden ontzegd. "Hier in Bulgarije worden persconferenties gehouden zonder de aanwezigheid van pers. Premier Borissov heeft al een jaar geen media meer te woord gestaan."

  "Het wordt ons extreem moeilijk gemaakt om in contact te komen met de regering", zegt Telex-hoofdredacteur Veronika Munk. Als voorbeeld noemt ze de kwestie-Szajer, waarbij een prominente Hongaarse politicus werd betrapt op een illegaal seksfeest in Brussel. Bewindslieden over het schandaal bevragen werd bemoeilijkt, omdat nabij het premierskantoor de verzamelde pers op afstand werd gehouden door agenten.

  Het brengt de informatievoorziening in gevaar, zegt Munk. Dat wordt juist nu, tijdens de coronapandemie, pijnlijk duidelijk. "De coronataskforce heeft nog geen enkele vraag van ons beantwoord, ook zijn we niet welkom in ziekenhuizen."

  Stap 2: Intimidatie

  Wanneer een journalist echt lastig is, volgt er intimidatie, vertelt de Bulgaarse Teodora Peeva. "Een collega moest zich onlangs op het politiebureau melden omdat hij vragen had gesteld over hardhandig politieoptreden tijdens protesten. Hij werd daar een tijdlang verhoord zonder advocaat, dat was pure intimidatie."

  Geweld tegen en het doden van journalisten is vrij uitzonderlijk in de EU. Geruchtmakend zijn de moorden op de Maltese Daphne Caruana Galizia in 2017 en de Slowaakse Ján Kuciak, beiden schreven over corruptiezaken. In Griekenland werd vorige maand een bekende misdaadjournalist vermoord.

  Stap 3: Beperk de financiering

  Ook effectief: het afknijpen van inkomsten. Dat kan op verschillende manieren. Zo voert Polen dit jaar een nieuwe advertentiebelasting in, waardoor onafhankelijke mediabedrijven vrezen kopje onder te gaan. Ondertussen wordt er juist geïnvesteerd in de publieke omroep, die in Polen fungeert als spreekbuis van de regering.

  Daarnaast kan een overheid stoppen met adverteren bij kritische mediabedrijven, waarmee een grote inkomstenbron wordt weggenomen. "Zelfs private bedrijven worden onder druk gezet niet meer bij zulke kranten advertenties in te kopen", zegt Sega-hoofdredacteur Teodora Peeva. "Dat kost ons geld en maakt enorm onzeker."

  Stap 4: Krijg controle over mediabedrijven

  In meerdere Centraal- en Oost-Europese landen zijn de afgelopen jaren mediabedrijven opgekocht door zakenlui die loyaal zijn aan de regerende elite. Op die manier werden meerdere kritische Hongaarse en Bulgaarse kranten plots regeringsgezind. In Polen werd onlangs een grote uitgever gekocht door staatsoliebedrijf PKN Orlen, naar eigen zeggen zonder ideologische doeleinden. De overname is op last van de rechter wel tijdelijk opgeschort.

  Péter Peto was in 2016 adjunct-hoofdredacteur van de Hongaarse invloedrijke, linkse krant Népszabadság. Die werd na een reeks corruptie-artikelen door de uitgever onverwacht opgeheven. Een politieke beslissing, volgens Peto, want de eigenaar bevond zich in kringen rond premier Orbán.

  Veronika Munk heeft eenzelfde ervaring. Tot vorig jaar werkte ze voor nieuwssite Index, die eveneens in handen viel van een Orbán-vertrouweling. De hoofdredacteur werd daarop plotseling ontslagen.

  Dat leidde toen tot protesten in de straten van Boedapest:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  1:37

  Protest tegen ontslag Hongaarse hoofdredacteur: 'Grootste nieuwssite geruïneerd'

  Munk vertrok daarop met tientallen collega's bij Index en begon nieuwssite Telex, dat grotendeels draait op donaties. "Er blijkt behoefte aan onafhankelijk nieuws. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor online nieuws. Dat is hoopgevend."

  Hoe te herstellen?

  Als het aan de Bulgaarse hoofdredacteur Peeva ligt, worden Europese subsidies voortaan gekoppeld aan de mate van persvrijheid in een lidstaat. "Maar de opgedane schade aan de persvrijheid herstel je niet gemakkelijk, want daarvoor is te lang weggekeken."

  Haar advies aan de Nederlandse pers is daarom: wees alert op de minste of geringste aantasting van de persvrijheid. "En sta daar, verenigd als beroepsgroep, tegen op."

  Dat betekent volgens Péter Peto niet dat journalisten als hoeders van de democratie politiek activisten moeten worden. "Blijf gewoon je werk doen: de waarheid vertellen. Dat is onze missie, en daarmee toon je de liefde voor je land."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 13 maart 2013 @ 09:57
  #5
  reactie op (#2) XAJA

  Hallo mevrouw XAja helemaal met u eens hoor! Laten ze het geld maar voor de oudere zorg uitgeven dan toch? Wat is een naamsverandering nou eigenlijk  ik kan de omroepen en Nederland 1 en 2 en 3  al vele jaren vinden en dachten ze nu van niet meer? belachelijk zo zeker, nou nog een goede dag verder. 

  Gewijzigd op 2013-03-13 09:58:49
 • woensdag 13 maart 2013 @ 07:27
  #4
  reactie op (#2) XAJA

  Goedemorgen, ik ben het daar ook mee eens, in deze tijd NIET DOEN, maar volgens Hagoort maakt het wel wat uit ivm 'internet' en multi-media nu, zei hij gisteren in de media o.a P&W. Overigens is de politiek hierover ook niet blij en volgens mij zouden ze het kunnen terugfluiten? Denkt u dat dat gaat gebeuren?

  Zie art. uit AD (bron):

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3407991/2013/03/12/Politiek-verwonderd-over-nieuwe-naam-zenders.dhtml

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3408109/2013/03/12/VPRO-weigert-naam-NPO-1-2-en-3-te-gaan-gebruiken.dhtml

   

   

   

  Gewijzigd op 2018-06-10 07:49:16
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 maart 2013 @ 19:57
  #3
  reactie op (#2) XAJA

  Quote: XAJA

  dinsdag 12 maart 2013 @ 19:01

  Belachelijk idee en kost veel geld, laten ze het maar uitgeven aan iets waar we echt wat aan hebben. Zonde van het geld dus NIET doen.

  Goede avond. Helemaal mee eens! En heel veel mensen hoorde ik al op het nieuws en rubrieken. Ik denk dat de omroepbaas zelf, Hagoort gewoon doorzet ondanks protesten. Ikzelf denk laten ze hem dat dan eens uit eigen zak betalen? Wie zou daar voor zijn?