Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

8905 keer bekeken

CONTANT GELD MOET BLIJVEN!!!

  • vrijdag 17 februari 2023 @ 00:05
    #38
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, 20 JAAR DE EURO: ZORGEN BIJ DNB OM BETALINGSWIJZE, contant geld gewijgerd door steeds meer middenstandsbedrijven, winkeliers? Alleen 'pinnen'? Nu in praktijk blijkt dat nog vrij weinig te zijn, maar o.a.:  Vooral in bioscopen, apotheken en bij parkeerautomaten kan vaak alleen gepind worden, zo blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Locatus in opdracht van DNB heeft uitgevoerd.   

    Persoonlijke ervaring: bij het kopen van een nieuwe Iphone nog niet zo lang geleden, een KPN winkel... had een leuke gezien en PAS BIJ DE KASSA: Neen u kunt alleen pinnen... dan maar gecanseld en naar de VODAFONE winkel, eerst gevraagd en ja dáár kon wel contant betaald worden.... VRAAG DUS, degenen die geen contant geld (meer) aanvaarden VERLIEZEN dan ook klanten die naar een concurrent gaan, wel 'moeten' dan... Wie heeft nog meer van deze ervaringen?     

    Overigens is De Nederlandse Bank en ook de politiek in algemeenheid daar ook niet voor, CONTANTE BETALING moet altijd mogelijk blijven anders sluit je een grote groep mensen nog uit van deelname aan de gangbare maatschappij en spreken we ook van een juridische dwaling pur sang daarin....

    OUDER:  Er zijn nog TE VEEL MENSEN EN OMSTANDIGHEDEN dat velen AFHANKELIJK ZIJN van CONTANT GELD en dat moet dus.... BLIJVEN! En hier lijkt weer een stap genomen om contant op termijn dan af te schaffen.  Het NIBUD en ook andere maatschappelijke organisaties trekken hier terecht aan de bel. Nog PINSTORINGEN of anderszins technische onmogelijkheden daargelaten, dan HEB JE GEWOON NOG CONTANT GELD NODIG.... en zie ook bij toenemende cybercrime b.v. dat sterk toeneemt en o,a, overheidsinstellingen of Banken o.a. treffen en platleggen?!!!  

    Zie ook de POLL hierover op clubhome! Dank voor steun en uw stem!! Op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 24-11-22 09.00 uur: En HET CONTANTE GELD (BETALINGEN) BLIJFT VOORLOPIG ZEKER BESTAAN zegt de minister, deze dus wel maar de volgende...???

    ANP  NOS Nieuws•Vandaag, 13:06•Aangepast vandaag, 16:16

    DNB: contant geld te weinig geaccepteerd

    De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat in te veel winkels geen contant geld meer wordt aangenomen. Vooral in bioscopen, apotheken en bij parkeerautomaten kan vaak alleen gepind worden, zo blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Locatus in opdracht van DNB heeft uitgevoerd.

    De afnemende acceptatie van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en zorgt er daarnaast voor dat de bruikbaarheid van munt- en briefgeld afneemt.

    Dat is een zorgelijke ontwikkeling, stelt DNB-expert Esther van den Kommer op NPO Radio 1: 'Voor goedlopend betalingsverkeer is contant een belangrijk betaalmiddel en daarmee zorg je ervoor dat iedereen mee kan blijven doen. Ook kwetsbare klantengroepen moeten kunnen blijven betalen.'

     NOS

    Op de meeste plekken kan er nog steeds zowel met cash als met pin betaald worden: gemiddeld geeft 4% van de winkeliers aan dat er bij hen alleen gepind kan worden. Maar in bepaalde branches ligt dat percentage een stuk hoger. Zo geeft één op de vijf bioscopen aan geen cash te accepteren en kan er in één op de acht apotheken ook alleen nog maar met pin betaald worden.

    Mag een winkel cash geld zomaar weigeren?

    Contant geld is volgens de Europese wetgeving een geldig betaalmiddel maar dat betekent niet dat winkels ook verplicht zijn om cash aan te nemen. "Het uitgangspunt is dat het een wettig betaalmiddel is, maar winkeliers kunnen wel met de consument afspreken dat ze op een andere manier betalen", aldus Van den Kommer.

    In de grote steden is het aantal pin-only winkeliers het grootst. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners wil 6 procent van de winkeliers alleen pinbetalingen, in plaatsen met minder dan 10.000 inwoners is dat maar 2 procent.

    Ook roept DNB winkeliers op om duidelijker aan te geven dat klanten alleen kunnen pinnen. Op dit moment wordt het bij een derde van de pin-only winkels pas aan de kassa duidelijk dat contant geld niet wordt geaccepteerd.

    Van den Kommer adviseert om bij de ingang al duidelijk te maken hoe klanten kunnen afrekenen, bijvoorbeeld door het gebruik van een pin-only-bordje: "Onze oproep is: maak het voor iedereen duidelijk aan het begin van de winkel, maar blijf het vooral accepteren. Dat maakt het voor iedereen gemakkelijk."

    Steeds duurder

    Het is niet voor het eerst dat de bank zich zorgen maakt over het afnemende gebruik van contant geld. In 2021 stuurde DNB een brief aan toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra, om erop te wijzen dat er maatregelen genomen moesten worden om het betalen met cash zoveel mogelijk in stand te houden.

    Dat was nodig omdat het voor winkeliers steeds duurder wordt om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten in Nederland afneemt. In april 2022 ondertekende DNB daarom met andere banken, winkeliersorganisaties, horecabedrijven en tankstations het Convenant Contant Geld.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 12 maart 2022 @ 19:18
    #37
    reactie op (#36) herman_dad

    Contant moet zeker blijven.

    Inderdaad pinstoringen en daarbij ieder moet wel goed leren met geld om te gaan.

    Een vast budget en dan contant betalen dan kan je ook niet meer uitgeven.

    En leer je ook om goed met geld om te gaan.

    Bij pinnen kun je maar oneindig doorgaan.

  • zondag 02 januari 2022 @ 00:25
    #36
    reactie op (#35) herman_dad

    Goedemorgen, 20 JAAR DE EURO: 1 jan. 2002 KWAMEN DE EERSTE BRIEFJES UIT DE AUTOMAAT. Een hele nieuwe generatie in Europa inmiddels kent de vroegere nationale munt geeneens meer. Maar CONTANTE BETALINGEN WORDEN MINDER??? Wéér dezefde problematiek dus nog steeds want:   

    Er zijn nog TE VEEL MENSEN EN OMSTANDIGHEDEN dat velen AFHANKELIJK ZIJN van CONTANT GELD en dat moet dus.... BLIJVEN! En hier lijkt weer een stap genomen om contant op termijn dan af te schaffen.  Het NIBUD en ook andere maatschappelijke organisaties trekken hier terecht aan de bel. Nog PINSTORINGEN of anderszins technische onmogelijkheden daargelaten, dan HEB JE GEWOON NOG CONTANT GELD NODIG.... en zie ook bij toenemende cybercrime b.v. dat sterk toeneemt en o,a, overheidsinstellingen of Banken o.a. treffen en platleggen?!!!  

    Zie ook de POLL hierover op clubhome! Dank voor steun en uw stem!! Op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 24-11-22 09.00 uur: En HET CONTANTE GELD (BETALINGEN) BLIJFT VOORLOPIG ZEKER BESTAAN zegt de minister, deze dus wel maar de volgende...???

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 07:55

    Twintig jaar euro, maar gebruik daalt (vooral in Nederland) snel

    Kassa NOS - BART KAMPHUIS

    De eurobiljetten zijn vandaag twintig jaar oud. Op 1 januari 2002, iets na middernacht, werden de eerste biljetten uit de geldautomaat getrokken. Gerrit Zalm, toen minister van Financiën, was een van de eersten die stonden te pinnen.

    Het gebruik van contant geld is in twintig jaar tijd drastisch afgenomen. Het aantal keer dat Nederlanders geld uit de muur halen, is in die tijd met 73 procent gedaald.

    Toch werkt de Europese Centrale Bank de komende jaren aan een nieuw ontwerp van de biljetten.

    Bekijk hier hoe de euro met vuurwerk en trompetgeschal werd verwelkomd tijdens een heuse euronacht in Maastricht:

    3:03 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Vuurwerk en trompetgeschal voor de euro in Maastricht op 1 januari 2002

    Volgens Ton Roos, die als directeur bij het directoraat bankbiljetten verantwoordelijk is voor de biljetten die de centrale bank uitgeeft, blijven de briefjes de komende jaren hard nodig.

    "Ik betaal nog elke dag met contant geld en ik denk ook dat het contant geld nog heel lang met ons zal blijven", zegt Roos. "Het is heel belangrijk dat mensen een keuze hebben en houden voor contant geld. Zodat ze niet verplicht worden om een zekere manier van betalen te hanteren."

    Uit onderzoek blijkt dat Nederland van alle eurolanden het minst gebruik maakt van contant geld. "Daarmee is het land een buitenbeentje", zegt Roos, die verwacht dat het gebruik van de biljetten (ook in andere landen) de komende jaren verder gaat teruglopen.

    Een caissière krijgt les in euro's herkennen in 2001 ANP

    De biljetten moeten nieuwe beveiliging krijgen tegen valsemunters én ze moeten langer meegaan. Want de biljetten die nu in de portemonnee zitten, gaan maar een paar jaar mee. "Vooral het 5 eurobiljet, dat wordt gebruikt als wisselgeld", zegt Roos. Dat biljet wordt iedere keer gevouwen en in de portemonnee gestopt. Een biljet gaat anderhalf tot twee jaar mee. Maar die van 100, daar zijn mensen zuiniger op. Die gaan een jaar of vier of vijf mee."

    Daarnaast is het ontwerp van het 5-eurobiljet het minst populair, blijkt uit onderzoek van de centrale bank. "Ik vind hem te grijs. Dat mag wel wat minder", zegt Roos.

    Miljarden briefjes

    Op 1 januari 2002 werden meer dan 7 miljard biljetten in omloop gebracht in 12 landen. Inmiddels kan er in 19 landen mee worden betaald en zijn er meer dan 27 miljard biljetten in omloop.

    Europeanen hebben nog voor miljarden aan oude briefjes en munten liggen van de valuta die voor de euro werd gebruikt. Persbureau Bloomberg berekende dat het gaat om een bedrag van ongeveer 8,5 miljard euro.

    Qua guldens gaat het om een bedrag van ongeveer 450 miljoen euro. De guldenbriefjes kunnen nog de komende 10 jaar worden omgewisseld voor euro's bij De Nederlandsche Bank.

    De Europese Centrale Bank heeft besloten om aan een nieuw ontwerp van de biljetten te werken. De bruggen en poorten die nu op de biljetten staan, gaan waarschijnlijk verdwijnen. Een groep experts buigt zich over een mogelijk nieuw ontwerp. Uit elk land zit er één expert bij, voor Nederland is dat de Britse Alice Twemlow, onder meer bijzonder hoogleraar visuele cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

    Rivaliteit

    "We hebben ze niet gezegd wat niet mag, alles mag", zegt Roos. Het zal niet makkelijk worden om het in de eurolanden eens te worden over een nieuw ontwerp. De Oostenrijkse kunstenaar Robert Kalina ontwierp de originele eurobankbiljetten en vreest rivaliteit tussen landen.

    Volgens Kalina is er bewust gekozen voor neutrale illustraties van ramen, poorten en bruggen die niet zijn te koppelen aan specifieke landen. "De vraag is of mensen nu wel bijvoorbeeld beroemdheden kunnen accepteren die op biljetten worden vertegenwoordigd", zei hij in een interview met het Franse persbureau AFP.

    Het gaat nog wel even duren voordat de nieuwe biljetten uit de geldautomaat rollen. De voorstellen die de experts doen, worden aan het publiek voorgelegd. Daarna neemt de Europese Centrale Bank in 2024 een besluit en moet nog worden bepaald wanneer ze in omloop komen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-11-24 08:11:26
    handtekeningafbeelding
  • zondag 10 oktober 2021 @ 00:18
    #35
    reactie op (#34) Mystic

    Goedemorgen, KERKEN HEBBEN PROBLEEM MET STORTEN CONTANT GELD uit collectes. NIEUWE PINAUTOMATEN (GELDMAAT) hebben die mogelijkheid steeds minder. En zo zullen er nog veel meer mensen, winkeliers, instellingen zijn. WEER NIET GOED OVER NAGEDACHT en ook 'contant' geld steeds meer een maatschappelijk groter wordend probleem, zie ook alle vorige berichten!!!   

    BOVENDIEN MIET PAPIERGELD EN CONTANTGELD op TWEE verschillende plaatsen worden gestort en dus de Banken VANGEN 2X STORTINGS commissieGELD! 'KASSA'!! En soms ook nog kilometers gereden om een stortingsmogelojkheid te bereiken.... 

    Er zijn nog TE VEEL MENSEN EN OMSTANDIGHEDEN dat velen AFHANKELIJK ZIJN van CONTANT GELD en dat moet dus.... BLIJVEN! En hier lijkt weer een stap genomen om contant op termijn dan af te schaffen.  Het NIBUD en ook andere maatschappelijke organisaties trekken hier terecht aan de bel.

    Zie ook de POLL hierover op clubhome! Dank voor steun!   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron).     

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 11:17

    Kerken zitten in hun maag met muntgeld uit de collecteschaal

     

    Penningmeester John van Dijck van de Immanuelparochie in Zevenbergen OMROEP BRABANT

    Kerken hebben steeds meer moeite om de opbrengst van de collecte veilig te stallen bij een bank. Nu steeds meer bankfilialen verdwijnen is het nauwelijks meer mogelijk om dat muntgeld veilig in de buurt te storten.

    "Dit is een groot probleem voor onze oudere vrijwilligers", zegt penningmeester John van Dijck van de Immanuelparochie in Zevenbergen tegen Omroep Brabant. "Om zo'n eind op pad te gaan met contant geld is voor mensen tussen de zeventig en tachtig jaar niet te doen. Bovendien hebben we niet de middelen om de kilometers te vergoeden. Het is niet zo dat we armlastig zijn, maar we kunnen wel iedere euro hard gebruiken."

    Het gaat niet om kleine bedragen, blijkt uit een inventarisatie van de regionale omroep. Met de wekelijkse collectes, verkoop van kaarsjes en offerblokken wordt soms 10.000 euro per maand opgehaald. Daar zitten biljetten tussen, maar een groot deel is muntgeld.

    Dertig kilometer heen en terug

    Tot voor kort kon de kerk In Zevenbergen dat geld nog storten bij de Rabobank in het centrum. Maar samen met dat filiaal verdwenen ook de muntautomaten. "Nu moeten ze ruim dertig kilometer heen- en terugrijden naar de dichtstbijzijnde muntjesautomaat in Etten-Leur of Roosendaal", aldus penningmeester Van Dijck.

    Sinds 1 oktober zijn alle geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en ING samengegaan in Geldmaat, herkenbaar aan de felgele automaten. Op veel plekken biedt Geldmaat de mogelijk om bankbiljetten te storten, maar voor muntgeld kun je alleen terecht bij de Geldmaat-automaten in bouwmarkten.

    Geldmaat laat in een reactie weten het vervelend te vinden dat vrijwilligers zich onveilig voelen. "Bij het plaatsen van muntstortautomaten is juist gekozen voor een type dat in een winkel geplaatst kan worden in plaats van in een buitenmuur. Dit om het gevoel van veiligheid te vergroten", aldus een woordvoerder.

    Duizend euro voor de bank

    Naast het veiligheidsprobleem lopen ook de kosten op om contant geld te storten. Bankbiljetten en munten moeten op verschillende plaatsen worden ingeleverd. Dat betekent ook twee keer transactiekosten. Voor klanten van Rabobank is dat bijna tien euro per keer.

    Bovendien kan maar 2500 euro per keer worden gestort. Een simpele rekensom leert dat bij een opbrengst van 10.000 euro per maand (briefgeld en munten) zo'n tachtig euro moet worden neergeteld. Dat is zo'n duizend euro per jaar uit de collecteschaal.

    Van Dijck: "Mensen die geld geven bij de collecte of een kaarsje opsteken, verwachten dat dit ten goede komt aan de kerk. Niet dat hiervan een gedeelte naar de Rabobank gaat. Ik hoop daarom dat ze met een oplossing komen."

    Oogpunt van gelijkheid

    Woordvoerder Eric Lagerweij van Rabobank geeft hem weinig kans. "Een kostenverlaging of compensatie kunnen we uit het oogpunt van gelijkheid niet doen. Als we voor de kerk een uitzondering maken, dan volgen nog veel meer instellingen."

    Lagerweij moedigt de kerken aan om andere betalingsvormen te gebruiken. "Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van QR-codes of betaalverzoeken. Het is voor de kerken echt het onderzoeken waard. Veel goede doelen, zoals Kinderpostzegels en de Grote Clubactie maken er tegenwoordig al gebruik van. Het is veilig en goedkoop. Je hoeft dan niet met contant geld over straat."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van Omroep Brabant

    handtekeningafbeelding
  • zondag 22 augustus 2021 @ 12:05
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    VInd het ook een slechte zaak.

    Contant geld moet zeker blijven.

    Anders komen er nog meer schulden e.d..

    En leren mensen niet goed hoe je met geld moet omgaan.

    Bij contant geld zie je wat je uitgeeft.

    Als je niks meer hebt kan je ook niet meer uitgeven.

  • donderdag 24 juni 2021 @ 00:22
    #33

    Goedemorgen, WEER EEN 'ZET OM CONTANT GELD AF TE SCHAFFEN'? Banken willen GELD BEREKENEN BIJ CONTANTE OPNAME? Weliswaar vanaf 12.000 euro per jaar, daarboven dus, maar als u 1000 e per maand zou opnemen dan bent u er al. Zeker velen komen daar bij lange na (nog) niet aan per maand maar toch WAT IS DE VOLGENDE STAP? kiss

    Er zijn nog TE VEEL MENSEN EN OMSTANDIGHEDEN dat velen AFHANKELIJK ZIJN van CONTANT GELD en dat moet dus.... BLIJVEN! En hier lijkt weer een stap genomen om contant op termijn dan af te schaffen.  Het NIBUD en ook andere maatschappelijke organisaties trekken hier terecht aan de bel.

    Zie ook de POLL hierover op clubhome! Dank voor steun!   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron).     

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 08:29 • AANGEPAST GISTEREN, 12:59

    Grote bedragen opnemen gaat geld kosten, Nibud bezorgd over 'gebruikersboete'

    Vanaf 1 juli wordt het voor sommige mensen duurder om contant geld op te nemen bij een automaat. Budgetinstituut Nibud is bezorgd over die ontwikkeling en spreekt van een 'gebruikersboete'.

    ABN Amro is de eerste bank die het opnemen van contant geld duurder maakt. Als klanten binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen, moeten ze voor elke volgende opname bij een geldautomaat een paar euro per keer plus een percentage van het opgenomen bedrag betalen. De Rabobank gaat na de zomer in bepaalde gevallen ook extra geld vragen.

    Het Nibud vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. "De Nederlandsche Bank zegt dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Dat geldt vooral voor mensen in de samenleving die moeite hebben met abstracties zoals het digitale betalingsverkeer of er beperkt toegang toe hebben. Denk daarbij aan de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden in onze samenleving", zegt directeur Vliegenthart.

    'Contant geld werkt beschermend'

    Ook is het voor veel mensen verstandig om alleen wat contant geld bij zich te hebben en geen pinpas, omdat ze dan niet meer kunnen uitgeven dan ze op dat moment in de portemonnee hebben. Voor die groep werkt contant geld beschermend, zegt het Nibud.

    Verder vinden veel ouderen het nog steeds lastig om alles digitaal te betalen. Het is voor die groep al moeilijker geworden om contant geld op te nemen, omdat steeds meer bankfilialen zijn gesloten.

    Ook zijn er geldautomaten verdwenen vanwege het toenemende aantal plofkraken en bij veel winkels kan bij het pinnen niet langer ook wat contant geld worden opgenomen. "Hierdoor zijn er mensen die aan hun naasten of mantelzorgers moeten vragen om voor hen te pinnen. Dat maakt hen extra kwetsbaar", zegt het Nibud.

    Ook andere organisaties bezorgd

    Volgens het budgetinstituut moeten mensen niet worden gedwongen om digitaal geld te gebruiken als contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is. "Het gebruik van contant geld moet niet worden belast met een gebruikersboete."

    De Consumentenbond en ouderenbonden hebben eerder al bezorgd gereageerd op de extra kosten voor het opnemen van contant geld.

    ABN Amro herkent zich niet in de kritiek. De bank zegt dat ouderen en kwetsbare mensen niet worden geraakt door de maatregel. "Zij kunnen nog gewoon bijvoorbeeld hun maandelijkse AOW opnemen. We hebben naast de Seniorenlijn meer dan zeventig zorgcoaches in dienst die kunnen helpen en voorlichten over alternatieven. Zij komen op verzoek ook bij de mensen thuis."

    'Saldinisten' zijn de klos

    Volgens de bank moet slechts anderhalve procent van de klanten extra gaan betalen voor het opnemen van contant geld. "Door de kosten bij de grootverbruikers neer te leggen, houden we het juist betaalbaar voor de massa."

    Onder de grootverbruikers schaart de bank ook 'saldinisten': mensen die aan het einde van het jaar grote contante bedragen opnemen om die in het nieuwe jaar weer te storten op hun rekening zodat ze minder belasting hoeven te betalen.

    Ook de Rabobank zegt dat niet iedereen hoeft te gaan betalen voor het opnemen van geld. Alleen klanten met de goedkoopste betaalpakketten moeten 75 cent per transactie gaan betalen als ze geld opnemen bij een automaat die geen Rabobankautomaat of Geldmaat is.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 25 oktober 2019 @ 05:55
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, AANTAL PLOFKRAKEN GELDAUTOMATEN NEEMT WEER TOE? Zorgelijk voor allen niet alleen de misdaad en de veiligheid maar ook GELDAUTOMATEN ZIJN ONONTBEERLIJK voor contant geld opnemen waar velen nog afhankelijk van zijn. Straks sluiten Banken nog weer véle 'onveilige' automaten? Hoe komen we dan aan contant geld en worden we zo weer niet 'gedwongen' om ook te gaan pinnen, terwijl velen dit niet op de Bank hebben op dat moment? ZIE OOK DE POLL HIEROVER nog eens op clubhome! Mocht u nog niet gestemd hebben dan...?  

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:13

    Zorgen om toename plofkraken, 'zodra geldla opengaat, duwen ze explosieven erin'

    De criminelen hebben in het winkelcentrum in Spijkenisse een ravage achtergelaten ANP

    De banken maken zich zorgen over een toenemend aantal plofkraken op pinautomaten. Na een aantal jaren van daling, stijgt het aantal plofkraken weer. In heel 2018 waren er 43 plofkraken, dit jaar waren het er al 49, blijkt uit cijfers van de politie.

    Ook vannacht was het weer raak. Mensen die boven een winkelcentrum in Spijkenisse wonen, moesten in allerijl hun huis uit na een explosie bij een geldautomaat. Criminelen lijken steeds zwaardere middelen te gebruiken, klopt dat ook?

    Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit (VU), vertelt dat criminelen zijn overgeschakeld op een nieuwe methode. Er is een soort wedloop gaande tussen de beveiliging door banken en criminelen. "Enkele jaren geleden hadden ze aan een aantal gasflessen genoeg om de voorkant van de pinautomaat eruit te blazen."

    Ook in Vlaardingen was het een enorme ravage na een plofkraak twee weken geleden:

    0:28 Volume 10%

    Zie oorspronkelijke artikel

    Plofkraak in Vlaardingen leidt tot ravage

    Tegenwoordig werkt dat niet meer, omdat er in de apparaten gasdetectie is aangebracht. Daardoor zijn criminelen overgeschakeld op het gebruik van explosieven, met een soort pizzaschuivers. "Dat is een redelijk platte schijf van ongeveer A5-formaat, waar ze een explosieve stof op doen, met een stok eraan. Vervolgens pinnen ze met een gestolen pas een klein bedrag. Zodra de geldla opengaat, duwen ze die erin", zegt Van der Kemp.

    Vorig jaar hadden we de Audibende die vooral in Duitsland plofkraken pleegde, omdat daar de beveiliging minder op orde was. Ook nu zijn er in Nederland waarschijnlijk groepen of koppels actief, vertelt de criminoloog. "Ze opereren denk ik vooral lokaal. Bijvoorbeeld in de grote steden zijn er meer dan genoeg automaten voor."

    Doordat de criminelen niet het risico willen lopen dat ze te weinig springstof gebruiken, worden er relatief zware explosieven ingezet. Van der Kemp noemt het een soort catch-22. "Hoe moeilijker het wordt, des te meer springstof er gebruikt wordt en hoe groter de schade is voor de gebouwen. We hebben dit jaar een aantal hele grote plofkraken gehad, waarbij gebouwen bijna ontwricht werden."

    Wat levert het op?

    Lang niet altijd wordt duidelijk hoeveel geld de dieven weten mee te nemen.Het AD berekende in december op basis van rechtbankverslagen dat gemiddeld ongeveer 100.000 euro wordt buitgemaakt.

    Dat bedrag gaat overigens alleen op voor zaken die voor de rechter komen, terwijl dat lang niet altijd zo is. Vaak weten de criminelen uit handen van de politie te blijven. Van der Kemp: "Maar dat het voor criminelen loont, blijkt wel uit het feit dat er genoeg daders zijn die moeite blijven doen en de risico's nemen om ze te plegen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-10-25 05:56:14
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 19 juni 2019 @ 01:09
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, SLAGER IN FRIESLAND HOUDT LUDIEKE 'GULDENSACTIE'??? Nu blijft hij met 7000 oude guldenbiljetten zitten. Hier is dus van te voren niet over nagedacht, duidelijk?! En wat heeft het voor zin, de gulden IS NIET MEER (geldig - betaalmiddel) en bovendien weten vele jongeren al geeneens meer 'hoe die biljetten en munten er uit zagen...'! Desdondanks die enkele populistische politici die maar blijven roepen 'gulden terug!'?

    En neen we noemen geen namen maar zie de foto onder, het 'valse briefje van honderd'... VALSE VOORWENDSELS ook aan u, en mij, de bevolking: 'Gulden terug dan wordt alles beter weer'...?? Nu, de PVV is al gehalveerd in de peilingen en ook FvD is aan het 'afvlakken'  met de prognoses De Hond..... wink (Zie rubriek POLITIEK, topic Politieke Barometer) ....Dus de 'gulden terug'... populisme pur sang.  

    Hoe de gulden eruitziet? Deze jongeren hebben geen idee Hoe de gulden eruitziet? Deze jongeren hebben geen idee RTL-NIEUWS 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron).     

    Slager opgescheept met 7000 gulden na jubileumactie.

    Slager Johannes Hoekstra weet nog niet wat hij met de briefjes gaat doen. KAPPERS MEDIA

    VANDAAG, 13:06

    OPMERKELIJKREGIO

    Een slager in Leeuwarden zit met 7000 gulden opgescheept na een ludieke actie om het 25-jarig bestaan van zijn zaak te vieren. Klanten konden een weekend lang met guldenbiljetten betalen, maar die mag hij nu niet inleveren bij De Nederlandsche Bank (DNB).

    DNB accepteert namelijk alleen nog guldenbiljetten van particulieren, niet van ondernemers. Daarnaast zaten er ook enkele briefjes bij die al te oud zijn om in te leveren.

    De slager weet nog niet wat hij met de guldens gaat doen. Hij wordt volgens Omrop Fryslân platgebeld door verzamelaars die interesse hebben in de briefjes.

    Volgens een ruwe schatting van DNB zijn er nog 25 miljoen guldenbiljetten in omloop. De laatste guldenbiljetten kunnen nog tot 2032 worden ingeleverd, daarna zijn de briefjes waardeloos.

    "Inleveren als particulier zou misschien ook wel kunnen, maar ik weet niet wat voor effect dat zal gaan hebben op mijn inkomstenbelasting", zegt slager Hoekstra. "Misschien verkoop ik de briefjes ook nog wel aan verzamelaars."

    Bij de ingeleverde briefjes zat ook een vals briefje van 100 gulden met een afbeelding van Geert Wilders erop. "Dat is er in de drukte tussendoor geglipt."

    Het valse briefje van 100 gulden met een afbeelding van Geert Wilders. KAPPERS MEDIA

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-06-19 01:11:49
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 11 juni 2019 @ 01:06
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goedemorgen, WEER GROTE PINSTORING O:A: BIJ SUPERS, VOORAL AH EN AHOLD WINKELS DE DUPE, ALLEEN CONTANT BETALEN IS MOGELIJK. Hier zien we voor de zoveelste keer dat contant geld moet blijven! Velen vandaag hadden problemen, een groot aantal heeft nog wel wat contant op zak, maar bij grote bedragen kunnen zij alleen pinnen. Het NOS Journaal meldde om 00.00 u dat het nog steeds niet is opgelost, dus ook morgen nog storing en NIET KUNNEN PINNEN. Houdt u daar rekening mee. ZIE OOK ALLE VORIGE ARTIKELEN EN DE POLL OP CLUBHOME!

    AANVULLING: Te 07.00 U meldt het NOS-Journaal dat de pinstoring is opgelost. Desondanks, neem toch ALTIJD contant geld mee, het kan mogelijk zo weer gebeuren.

    Grote pinstoring bij Albert Heijn is opgelost

     06:52 IN BINNENLAND

    Alle verbindingen werken weer. De storing werd veroorzaakt door problemen met de firewall van KPN.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron):

    Pinstoring in hele land, vooral Albert Heijn, Etos en Gall & Gall getroffen.

     Aankondiging aan de deuren... Pinnen niet mogelijk. Pinstoring in winkels NOS/WILCO TIELEMANS

     VANDAAG, 17:44 AANGEPAST VANDAAG, 22:49

    BINNENLAND

    In het hele land is er overlast door een pinstoring. Op Twitter zeiden honderden mensen niet te kunnen pinnen. Op allestoringen.nl kwamen duizenden meldingen binnen. Het gaat met name om filialen van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, allemaal winkels van het Ahold-concern. De storing begon rond 16.00 uur vanmiddag. Op deze kaart is te zien waar nu nog storingen zijn.

    Een woordvoerder van KPN zegt dat de storing bij de Ahold-bedrijven wordt veroorzaakt door een firewall die bij KPN wordt gebruikt, een voorziening die het dataverkeer filtert en 'foute' data moet tegenhouden. Maar door de storing worden alle data tegengehouden.

    Ahold noemt het vervelend voor de mensen die vanmiddag in een lange rij stonden. Er wordt de hele avond al aan gewerkt om de storing op te lossen. Het is volgens Ahold nog niet bekend hoeveel schade de winkels erdoor geleden hebben.

    Op Utrecht Centraal zijn vanwege de storing twee winkels voortijdig gesloten.

    De AH to Go op Utrecht Centraal sluit zijn deuren NOS/WILCO TIELEMANS

    Bij verschillende vestigingen van Albert Heijn in Gelderland stonden rijen klanten die niet kunnen afrekenen. Albert Heijn XL in Tilburg sloot noodgedwongen de deuren, nadat klanten lang in de rij hadden gestaan.

     jan waalen @janwaalen

    Albert Heijn XL in Tilburg sluit noodgedwongen de deuren. Door een pinstoring stonden mensen al een uur in de rij voor de kassa. Ze konden alleen contant betalen en dus stond er ook een enorme rij voor de geldautomaat. Prrsoneel@probeert het zo goed mogelijk op te lossen.

    6 uur geleden

    Ook in Leeuwarden en Middelburg stonden lange rijen bij Albert Heijn.

     Pim van den Berge @Pimzn

    @albertheijn heeft landelijke pin-storing. In #Middelburg levert dat lange, lange rijen op! @omroepzeeland

    7 uur geleden

    Buiten bij een Albert Heijn in Amsterdam wisten rond 19.30 uur nog niet alle klanten van de storing. "Er moet dus contant betaald worden? Toevallig heb ik dat bij me", zegt een van hen tegen verslaggever Edwin van den Berg.

    Een andere klant komt zonder boodschappen de supermarkt uit lopen. "Het gaat helaas niet door hè? Pinstoring hoor ik. Jammer dan, gaan we naar de Dirk."

    Deel dit artikel: 

      

    Gewijzigd op 2019-06-11 07:06:05
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 14 mei 2019 @ 01:12
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, 21 PROCENT BEVOLKING VERWACHT OVER 5 JAAR ALLEEN NOG TE 'PINNEN'? Zegt DNB na een onderzoek? Dat kan wel, maar dan nog BLIJFT 79% OVER DIE DIT NIET VERWACHT of zelfs kán.... DUS CONTANT GELD MOET BLIJVEN?  

    Ziet u nog even de POLL daarover ook op clubhome, voorzover u nog niet heeft gestemd? DANK U!! En bezoekers hier kunnen GRATIS gewoon lid worden, account aanmaken en dan stemmen op de POLLS, of antwoorden op de forumberichten of anderszins... !!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Maandag 13 mei 2019 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    DNB: 21 procent verwacht binnenkort niet meer met contant geld te betalen

    DNB: 21 procent verwacht binnenkort niet meer met contant geld te betalen

    13 mei 2019 12:36 Laatste update: 10 uur geleden

    129  

    Maar liefst 21 procent van de Nederlanders verwacht binnen vijf jaar alleen nog elektronisch te betalen, en dus geen fysieke euro's meer te gebruiken. Vooral jongeren behoren tot deze groep, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag op basis van nieuw onderzoek onder duizend ondervraagden.

    Een groter deel van de mensen (28 procent) denkt over vijf jaar precies even vaak contant te betalen als nu. Bijna de helft (48 procent) verwacht in 2024 nog steeds met cash te betalen, maar denkt wel dat dat minder vaak zal gebeuren dan nu.

    Van de mensen die denken minder met contant geld te gaan betalen, denkt 73 procent dat dit komt doordat over vijf jaar elektronisch betalen gewoner is geworden. 14 procent verwacht dat steeds minder winkeliers contant geld zullen accepteren.

    90 procent heeft contant geld op zak

    De meerderheid van de Nederlanders heeft nu nog wel bankbiljetten (83 procent) en muntgeld (90 procent) op zak. Jongeren stellen het vaakst dat ze geen briefgeld bij zich hebben (26 procent).

    Het vertrouwen in de echtheid van eurobiljetten groeit de laatste jaren wel verder. Waar in 2005 nog slechts 32 procent van de ondervraagden de betrouwbaarheid van contant geld een 8 of hoger gaf, is dat nu bijna verdubbeld, tot 63 procent van de mensen.

    Maar liefst 70 procent van de ondervraagden die geen eigen winkel hebben, heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele keer een bankbiljet op echtheid onderzocht. Wie dat weleens doet, doet dat uit nieuwsgierigheid (19 procent) of omdat het papier vreemd aanvoelt (16 procent). Slechts 9 procent doet het altijd.

    De bekendste kenmerken van een echt biljet zijn onder de ondervraagden het watermerk (73 procent), het hologram (41 procent) en de papiersoort (24 procent).

    Uiterlijk biljetten met hogere waarden minder bekend

    Briefgeld met een waarde van 5, 10, 20 en 50 euro heeft vrijwel iedereen weleens in handen. De biljetten met hogere waarden, van 100, 200 en 500 euro zijn minder bekend. Achtereenvolgens heeft maar 45 procent, 20 procent en 12 procent het afgelopen jaar briefgeld van die waarden in handen gehad.

    Ruim een op de drie ondervraagden weet zelfs niet hoe een biljet van 200 of 500 euro eruitziet. Het lage gebruik van deze biljetten komt volgens DNB waarschijnlijk doordat ze niet uit de geldautomaat komen, en minder vaak worden geaccepteerd door winkeliers.

    Door: NU.nl  Beeld: 123RF

    129  reacties     

    Lees meer over:

    DNB  Geld  contant geld  Economie 

     

    handtekeningafbeelding