Goedemorgen, 'DWINGEN BANKEN OP SLINKSE WIJZE TOCH AF' DAT HET PINNEN IN WINKELS UITEINDELIJK meer en meer wordt en het contante geld verdwijnt?
DOOR B.V. DRIE BANKEN DIE NU GEZAMELIJK PINAUTOMATEN gaan beheren. Want: b.v. eigen ervaring, winkelcentrumpje vlakbij zijn twee automaten, RABO en ING. En als de RABO eens 'buiten gebruik is' dan is altijd nog voor kleine bedragen tot 250 euro bij andere bankautomaat pinnen mogelijk. Nu verdwijnen als er b.v. drie banken zijn, althans pinautomaten in een centrum er TWEE en blijft er één over.
Dat lijkt heel logisch, maar... ALS DIE ÉNE AUTOMAAT DUS BUITEN GEBRUIK IS, dan kan men in de wijde omgeving dus niet meer ergens anders pinnen om CONTANT TE BETALEN. Bij boodschappen doen, stel je hebt geen geld meer behalve datgene wat je wilde pinnen, dan MOET JE DUS WEL PINNEN in de winkel. En daarna dan stel dat een automaat enkele dagen defect blijft al zal men proberen binnen enkele uren weer...? Doordenkertje, maar het kan niet, contant geld weg, te veel mensen afhankelijk daarvan nog. Zie overige berichten hier eerder.
EN ZIE DE POLL HIEROVER OP CLUBHOME, HEEFT U, LEDEN OF DE VELE, VELE BEZOEKERS HIER AL GESTEMD? U kunt gratis lid worden van Clubs.CSM!!
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, NU.nl Twitter (bronnen )
ING, Rabo en ABN werken samen met nieuwe gele geldautomaat
MAANDAG, 06:00
AANGEPAST MAANDAG, 06:33
GELDMAAT
Nederland krijgt vanaf komend jaar gele geldautomaten zonder verdere banknaam. Deze 'flappentappers' gaan de geldautomaten van de drie grote banken Rabobank, ABN Amro en ING vervangen.
De banken beloven dat er mogelijk ook zogenoemde white label-geldautomaten komen in plaatsen waar nu helemaal niet meer kan worden gepind. Uiteindelijk zal het aantal geldautomaten wel verder dalen. Hoeveel er precies verdwijnen, is nog onduidelijk.
En zo ziet de nieuwe geldautomaat eruit:
GELDMAAT
Volgens de banken is een nieuwe strategie noodzakelijk. "Het gebruik van contant geld in ons land wordt steeds minder", zegt Geert Eikelboom van Geldservice Nederland. "Maar er blijft natuurlijk wel een behoefte aan cash geld, mensen moeten geld kunnen blijven pinnen. Om de beschikbaarheid te kunnen blijven garanderen in de toekomst, gaan de banken hun krachten bundelen."
Er zijn in Nederland 3000 locaties waar geldautomaten dicht bij elkaar staan, zoals in het centrum van Breukelen. In een straal van amper honderd meter staan nu negen automaten, zoals bij supermarkt Albert Heijn en bij filialen van de Rabobank, ING en ABN Amro. "Daarvan verdwijnen er vijf. Negen is echt te veel, ook als je kijkt naar het aantal transacties. We kunnen met minder automaten toe."
Geen bezuiniging
In het NOS Radio 1 Journaal spreekt Eikelboom tegen dat het om een bezuinigingsoperatie gaat. "We willen de beschikbaarheid op peil houden, maar dat moeten we wel kunnen blijven betalen. Als we nu niet ingrijpen, zouden de kosten juist enorm omhoog gaan. Dat willen we voorkomen."
Volgens Eikelboom heeft de nieuwe gele automaat alleen maar voordelen: "De apparaten werken nu allemaal verschillend. Straks niet meer." Dat is onder meer voor ouderen van belang, zegt hij. "En uit alle automaten komen straks desgewenst ook kleine coupures van 10 en 20 euro. Dat vinden winkeliers weer heel fijn."
Evenwichtige spreiding
Het aantal geldautomaten neemt al jarenlang af. In 2017 waren er bijna duizend minder geldautomaten in het straatbeeld dan vijf jaar eerder.
Maar het feit dat we er minder gebruik van maken is niet de enige reden dat het aantal geldautomaten daalt. Ook plofkraken leiden ertoe dat pinautomaten op sommige plekken worden weggehaald. En dat is voor sommige mensen een vervelend probleem.
Geldautomaten verdwijnen en worden steeds minder gebruikt. (Bron: Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer Rapportage 2017)
JAAR | AANTAL | AANTAL KEER GEBRUIKT |
2012 | 8795 | 419 miljoen |
2013 | 8633 | 395 miljoen |
2014 | 8811 | 379 miljoen |
2015 | 8319 | 351 miljoen |
2016 | 8052 | 328 miljoen |
2017 | 7814 | 302 miljoen |
Deel dit artikel:
Woensdag 07 november 2018
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
We betalen minder contant: Waar blijven al die euro's?
06 november 2018 23:20 Laatste update: 49 minuten geleden
We gaan naar een cashloze samenleving, waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs. Dat is slecht nieuws voor kwetsbare groepen, maar goed nieuws voor kwaadwillende hackers. Nieuwe cijfers van DNB laten zien dat nog vier op de tien mensen in Nederland contant betalen. Waar zijn al die munten en biljetten gebleven? En waarom slaan we nog Nederlandse euro's?
De Nederlandse euromunt wordt nog net zo hard geslagen al voorgaande jaren, weet Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt. "In februari waren we al klaar met het slaan van alle euro's voor De Nederlandsche Bank en voor België. Nu slaan we munten voor Jamaica, Honduras, noem maar op."
Er was zelfs een kleine toename van euromunten dit jaar, zegt Van Ravenswaaij. "Dat is niet echt verklaarbaar. Vooral de 5 eurocenten slaan we bij, want die verdwijnen gewoon. In een potje, in je auto, de voering van de bank, in een oude sok. Euro's verslijten, die moeten we bijmaken. We krijgen gewoon nog orders van De Nederlandsche Bank, en die munten worden geslagen."
Ook bankbiljetten zijn als vanouds in omloop, zegt Tobias Oudejans, woordvoerder van DNB. Vorig jaar kwam de Europese Centrale Bank (ECB) zelfs met een gloednieuw ontworpen 500 eurobiljet.
“Munten slaan we nog steeds bij. Die verdwijnen in oude sokken, tussen banken en in potjes”
Bert van Ravenswaaij, KNM
"Waar al dat briefgeld blijft, weten we eigenlijk niet. Dat wordt opgepot. Blijkbaar houden mensen graag een stapel bankbiljetten onder hun hoofdkussen."
Ook buiten de eurozone wordt de euro steeds interessanter: in China, Zuid-Amerika of landen met een zwakke munt hebben mensen graag een stapel euro's liggen, aldus DNB.
Criminelen bewaren de bankbiljetten
We staan volgens Wim Boonstra voor een raadsel dat we met gezond verstand eigenlijk best kunnen oplossen. Boonstra is Rabobank-econoom en bijzonder hoogleraar economische en monetaire politiek aan de VU.
"Die grote bankbiljetten verdwijnen in het criminele circuit. Onlangs liet onderzoek zien dat mensen hoogstens een vijftigje in huis hebben, niet hoger. De honderdjes en vijfhonderdjes liggen in koffers, op de zolders van criminelen", meent Boonstra.
"Als je een weekendje naar Keulen gaat met je koffer vol, en daar met een 500 eurobiljet betaalt, kijkt niemand je raar aan. Er zijn veel plekken in Duitsland waar je nog steeds niet kunt pinnen. Het is een echt cashland."
“'Stel dat er oorlog uitbreekt. Dan ben je blij met wat contant op zak.'”
Tobias Oudejans, DNB
Een Amerikaanse econoom kwam onlangs met een interessant idee, vertelt de hoogleraar: alleen nog maar muntgeld in omloop en alle bankbiljetten afschaffen. "Zo maak je het criminelen een stuk lastiger. Om munten te vervoeren, moet je echt een stevige vrachtauto hebben."
Een plan met een lange adem dat niet snel zal aanslaan in Europa, denkt Boonstra. "De 5 eurocent zal juist verdwijnen, de 1 en 2 eurocent al helemaal. Het koper heeft meer waarde dan de munt zelf."
'Anoniem geld uitgeven moet kunnen'
Fysiek geld verdwijnt voorlopig niet, zegt Oudejans van DNB. "Het woord zorg was misschien wat overdreven in onze berichtgeving. We liggen hier niet wakker van. Pinnen is efficiënt, veilig, milieuvriendelijk en gemakkelijk. Maar we weten ook dat mensen behoefte blijven hebben aan geld, niet alleen die kwetsbare groepen."
“De 500 eurobiljetten liggen op de zolders van criminelen”
Wim Boonstra, econoom
"Iedereen moet geld kunnen uitgeven zonder dat gelijk traceerbaar is waar je je geld aan uitgeeft. Dat maakt je geen crimineel. Stel dat er oorlog uitbreekt en je wil een gezin helpen onderduiken. Ik noem maar wat. Dan ben je blij met wat bankbiljetten."
Door: NU.nl/Elise Vermeeren | Beeld: Politie
Lees meer over: