Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2771 keer bekeken

WEBSHOPS.. o.a. VIA INTERNET KOPEN.... soms duurder uit dan...??

  • dinsdag 12 januari 2021 @ 00:46
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, ACM PAKT BEMIDDELINGSSITES AAN VOOR MISLEIDING. Het commerciële bedrijf achter bemiddelingswebsites als mijnkentekenbewijs.nl, mijnverklaring.nl, en socialepremie.nl is op de vingers door de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    MIJNVERKLARING.NL

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 12:27

    ACM pakt bemiddelingswebsites aan voor misleiding

    Het commerciële bedrijf achter bemiddelingswebsites als mijnkentekenbewijs.nl, mijnverklaring.nl, en socialepremie.nl is op de vingers door de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het bedrijf Empiru Investment Holding linkt tegen betaling consumenten door naar allerlei overheidssites zonder dat duidelijk is wat voor diensten het precies levert en wat de kosten zijn. Consumenten krijgen bovendien korting als zij een positieve review leveren.

    Volgens de ACM is er sprake van consumentenmisleiding en dat moet stoppen. "Consumenten worden misleid omdat ze denken dat zij hun aanvraag doen bij de overheidswebsite die de dienst aanbiedt. Via advertenties komen zij terecht bij bij de bemiddelingswebsite en betalen ze extra voor een dienst die rechtstreeks bij de overheid goedkoper is", zegt directeur Consumenten van de ACM Edwin van Houten.

    De websites verdienen aan het doorlinken van consumenten naar de website van de overheid. Ze beweren ten onrechte dat de aanvraag via hen sneller gaat of meer kans van slagen heeft. Consumenten moeten bij de overheidswebsite alsnog betalen voor de echte aanvraag.

    De ACM heeft het bedrijf dwangsommen opgelegd van 15.000 euro per week tot een maximum van 150.000 euro als het niet per 21 december 2020 stopt met het misleiden en zich niet houdt aan de regels. Het bedrijf is inmiddels gestopt met de website mijnkentekenbewijs.nl, nadat de ACM het onderzoek startte naar de gang van zaken.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 23 augustus 2020 @ 02:07
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, MALAFIDE WEBSHOPS nog maandenlang actief nadat zij zijn ontmaskerd.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter(bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:00

    Webshop-oplichters soms maandenlang actief, pleidooi voor 'digitale ME'

    NOS

    •  Annemieke van Put en Joost Schellevis

    Oplichting door frauduleuze webwinkels is al jaren een probleem, maar een waterdichte oplossing is er nog steeds niet. Criminelen van wie bekend is dat ze mensen oplichten, kunnen soms maandenlang hun gang gaan voordat hun winkel uit de lucht wordt gehaald.

    Na tips van oplichtingsslachtoffers vond de NOS meerdere webwinkels waar de politie voor waarschuwt en waarover soms wel honderden klachten te vinden zijn, maar die nog steeds online zijn.

    Volgens betrokken bedrijven en organisaties moet er meer gebeuren om dit soort oplichting tegen te gaan. "Wij pleiten voor een digitale ME", zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, die bonafide webwinkels vertegenwoordigt. "Als er op straat iets gebeurt, dan stuur je de Mobiele Eenheid erop af en die grijpt dan in." Online ontbreekt het daaraan, vindt hij. "De politie geeft er geen prioriteit aan."

    Ook Betaalvereniging Nederland, betaalverwerker Mollie, branche-organisatie WebwinkelKeur en de Fraudehelpdesk pleiten voor een betere aanpak van internetoplichting. "Een overkoepelende aanpak zou welkom zijn", zegt Mollie-directeur Gaston Aussems. "De vele partijen die betrokken zijn bij de betaalketen werken nu onvoldoende samen."

    Sportfanaat Niels Koelewijn werd slachtoffer van zo'n malafide webwinkel:

    1:59 Zie video in oorspronkelijke artikel

    'Als ik rustig op mijn gemakje meer webshops had bekeken, dan was ik niet opgelicht'

    Mede door de coronacrisis steeg het aantal aangiften van aan- en verkoopfraude dit jaar met 37 procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de politie. Daarbij gaat het om alle soorten fraude, dus naast frauduleuze webwinkels ook om bijvoorbeeld fraude op Marktplaats. Ook volgens andere betrokkenen groeit het probleem in omvang.

    De politie ziet bij de aanpak ook een rol weggelegd voor het online winkelende publiek. "We draaien nu de wereld om: iedereen koopt van alles via internet en in de meeste gevallen gaat dat ook goed", zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. "Maar als het misgaat, moeten anderen dat opeens oplossen."

    Volgens Van der Linden zijn er voor een consument verschillende manieren om te controleren of een webwinkel betrouwbaar is. Om te voorkomen dat je mogelijk zelf slachtoffer wordt, kan je bijvoorbeeld op de website van de politie controleren of een webshop is aangemerkt als onbetrouwbaar.

    'Iedere schakel in de keten heeft een rol'

    Ook adviseert de politie consumenten om te betalen met creditcard, of pas te betalen op het moment dat het product binnen is. Van der Linden: "Op het moment dat de consument die verantwoordelijkheid niet pakt, dan heeft het geen zin." Volgens hem heeft iedere schakel in de verkoopketen een belangrijke rol. "Dat kunnen betaaldiensten zijn, of hostingpartijen, die moeten ook heel scherp zijn op wie ze toelaten en wie niet."

    Maar die organisaties vinden het juist lastig om in te grijpen zonder dat de politie een site aanmerkt als malafide. Van de buitenkant is moeilijk met zekerheid te zeggen of er inderdaad sprake is van oplichting, omdat veel illegale winkels er ook heel professioneel uit kunnen zien.

    Volgens hen zou er een database moeten zijn waarin frauduleuze websites worden gemeld. Daarna kan bijvoorbeeld een hostingprovider hem uit de lucht halen, of kan een bedrijf dat betalingen verwerkt transacties blokkeren.

    Gevoelsmatige oplichting

    Iedereen die betrokken is bij het probleem, erkent dat het lastig is om vast te stellen of er sprake is van oplichting. Dat blijkt ook uit de meldingen van internetshoppers.

    Volgens het LMIO kwamen er vorig jaar tussen de 7000 en 8000 meldingen binnen van oplichting via webshops. De helft daarvan werd later ingetrokken omdat er toch een product geleverd werd, of dat het geld uiteindelijk werd geretourneerd.

    Bij oplichting moet er sprake zijn van een opeenstapeling van leugens.

    Gijs van der Linden, Landelijk Meldpunt Internetoplichting

    "Vaak voelen mensen zich opgelicht, omdat er niks wordt geleverd", zegt Van der Linden. "Maar bij oplichting moet er sprake zijn van een opeenstapeling van leugens: iemand die er een gewoonte van maakt en dat met opzet doet, met het doel om mensen geld af te troggelen. Als ik een keer niet lever, is dat niet meteen strafbare oplichting."

    Dat maakt het moeilijk voor de politie om in te schatten wanneer er daadwerkelijk sprake is van een strafbaar feit. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan nieuwe manieren om daar beter zicht op te krijgen. Dit najaar start de politie een pilot waarbij alle meldingen stuk voor stuk worden behandeld door middel van kunstmatige intelligentie.

    'Ben géén oplichter'

    Hoe moeilijk het kan zijn om oplichting te onderscheiden van andere problemen bij een webwinkel, weet een anonieme eigenaar van een webwinkel die op maat gemaakte telefoonhoesjes belooft. "We laten onze producten drukken in China en sturen het dan naar Nederland", zegt hij. Nederlanders zijn die langere levertijd niet gewend, stelt hij. "Door de coronacrisis liep de bezorgtijd verder op dan normaal."

    Veel mensen geven daarom negatieve reviews en doen zelfs meldingen de politie, maar hij is géén oplichter, bezweert hij. "In de meeste gevallen maken we mensen gewoon blij met hun product en anders krijgen ze hun geld terug." Dat de politie waarschuwt voor zijn winkel als je het adres bij hen intikt, vindt hij vreemd. "Ze mogen best langskomen voor een bakje koffie zodat ik het kan uitleggen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 augustus 2013 @ 07:28
    #15
    reactie op (#14) sjou-ko

    Goedemorgen, MARKTPLAATS BETAALT AMPER BELASTING door laaggehouden winsten. Er zijn per dag vele bezoers op deze site... Vindt u terecht of 'belastingontduiking'...en dus...??

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3484933/2013/07/31/Marktplaats-betaalt-amper-belasting.dhtml

    Zie verder in het nieuws vandaag: (lagere telecomprijzen binnen EU? en weer een politiechef die in opspraak was 'weg' maar naar functie die meer (aanzien) oplevert?)

    http://europese-unie.clubs.nl/forum/topic/4481235_europese-telecommarkt-en-prijzen?p=1#r25748165

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum/topic/1092242_politiechefs-die-te-veel-verdiene?p=1#r25748115

    EXTRA: ook zie ik nieuwe berichten toegevoegd aan de clubs:

    http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://wereldverbeteraars.clubs.nl/

     

    Gewijzigd op 2018-06-02 18:44:24
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 25 juli 2013 @ 13:05
    #14

    Ik vind het wel een slechte zaak, dat mensen eerst in een winkel gaan kijken naar artikelen die ze willen hebben en zich laten informeren door het winkelpersoneel en dan vervolgens via internet kijken waar ze het artikel zo goedkoop mogelijk kunnen krijgen. Ik vind dit asociaal tov de hardwerkende winkeliers.

    Sterke vrouwen worden niet geboren,
    maar gemaakt door de dingen die zij meemaken. handtekeningafbeelding
  • zaterdag 20 juli 2013 @ 09:57
    #13
    reactie op (#12) Vomie

    ja dat klopt , is een webwinkel met hobby artikelen op gebied van kaarten maken, erg leuk en een zeer tevreden klanten kring die ondanks de crisis groeiende is,


    ik denk het wel dat gewone winkels bangzijn voor de internet winkels maar  wat ik weet van de hobbywinkels dat zij ook een website hebben om de arrtikelen te verkopen , tenminste de vele die ik ken hebben dat wel,

     
    groetjes ♥Mona2♥
     https://hsjoke.clubs.nl/ mona,s clubhuis
  • vrijdag 19 juli 2013 @ 17:58
    #12
    reactie op (#11) mona2

    Halo mevrouw Mona wel goed zo die groene stip nu dat je direkt laatste reakties ziet en daarom reageer ik er ook even op u heeft een webwinkels en ik denk dan wel deze?  http://www.hobbyshopjoke.nl


    • Ik keek naar uw profielen en zag het toen. Ik denk dat de gewone winkels bang zijn voor de verkopen via het internet verkopen? Nou nog een goede avond verder hoor.

     

    Gewijzigd op 2013-07-19 18:01:33
  • vrijdag 19 juli 2013 @ 16:20
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    ik verkoop en koop via internet en dit gaat uitstekend,


    zijn de huren van winkelpanden niet zo vreselijk hoog dan had ik een winkel geopend,


    als een klant bij iets koopt en achteraf niet bevalt kan dit ten alle tijden retour gestuurd oworden en desgewenst geld retour,


     

     
    groetjes ♥Mona2♥
     https://hsjoke.clubs.nl/ mona,s clubhuis
  • vrijdag 19 juli 2013 @ 07:30
    #10
    reactie op (#9) sjou-ko

    Goedemorgen, de winkeliers 'openen de aanval op webwinkels'? Heeft u ervaringen hiermee?

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3478291/2013/07/19/Winkeliers-openen-aanval-op-webwinkels.dhtml

    Zie verder ook: (Deze weken weinig nieuws ivm vakantietijd) maar zie ook eens, en even klikken op 'terug', véél meer nieuwsartikelen:

    http://europese-unie.clubs.nl/forum/topic/4600911_belgie-zoekt-nl-postbodes

    http://europese-unie.clubs.nl/forum

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum

    En extra: http://wereldverbeteraars.clubs.nl/

     

    Gewijzigd op 2018-06-02 18:44:54
    handtekeningafbeelding
  • zondag 23 juni 2013 @ 18:43
    #9

    Een enkele keer koop ik via internet, maar alleen als het veel goedkoper is en als de verzendkosten niet de bestelling te duur maken. Iets kopen voor 5 euro en vervolgens 6,75 verzendkosten betalen, doe ik niet.
    Soms bestel ik dingen voor de tuin bij een vertrouwd adres, die de verzendkosten gratis doen, als je boven een bepaald bedrag uit komt. Maar dan moet ik de spullen ook echt nodig hebben.

    Sterke vrouwen worden niet geboren,
    maar gemaakt door de dingen die zij meemaken. handtekeningafbeelding