Goedemorgen, INZET DNA STAMBOOM DATABANKEN BIJ OPSPORING o.a. COLDCASE ZAKEN? Dat lnevert wel grote juridische- en maatschappelijke vragen op in veel nieuws- en tv-rubrieken vandaag. Want velen hebben ooit eens in een dna-verwantschapsonderzoek DNA afgestaan en dat zit nog steeds in die databanken. En dan ben je of wordt in een strafrechterlijk onderzoek in principe ook een 'verdachte'?
Sommigen zeggen, stellen ja dat kan wel ingevolge een wet uit 2012? En zeker als je destijds medewerking hebt verleend dan moest je ook, was beter. expliciet toestemming voor 'ander gebruik van' hebben verleend en alleen dezen worden dan meegenomen in een strafrechterlijk (coldcase) onderzoek? Maar hoevelen stonden daar bij stil op dat moment??
Volgens Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Factulteit Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden), is het juridisch toegestaan dat het OM gegevens uit de databanken haalt als de bedrijven meewerken. Toch plaatst hij kanttekeningen bij deze werkwijze, ondanks een aantal doorbraken. "In Zweden willen ze ondanks een doorbraak bijvoorbeeld toch even stoppen, omdat ze bedenkingen hebben bij deze handelwijze. De twijfel zit vooral op het gebied van privacy."
Bij algemene opsporing: Als er geen sprake is van zo'n noodzaak, blijft vrijwillige medewerking het uitgangspunt.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
ANP
NOS Nieuws•Vandaag, 12:47
OM wil stamboom-dna-databanken gebruiken bij het oplossen van cold cases
Het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen bij de opsporing particuliere dna-databanken inzetten, die voor stamboomonderzoek gebruikt worden. Het middel zou ingezet kunnen worden bij ernstige strafzaken die zijn vastgelopen.
In het buitenland wordt deze methode al gebruikt. Of dit in ons land ook mag, vraagt het OM binnenkort aan de rechter. Het OM en het NFI willen deze opsporingsmethode gebruiken in twee cold cases. Het gaat om zaken waarin dna-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of van een slachtoffer van een misdrijf van wie de politie en het OM nog niet weten wie het is.
De dna-databanken die het OM bij de opsporing wil gebruiken zijn particulier. Deze zijn de laatste jaren steeds populairder en worden ingezet voor stamboomonderzoek: mensen kunnen ermee opzoek naar hun (verre) voorouders. Het OM wil gegevens opvragen bij GEDMatch en FamilyTreeDNA. Er wordt voor deze databanken gekozen omdat gebruikers hier zelf toestemming kunnen geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken. Bij andere grote Amerikaanse dna-databanken is dat niet het geval.
Steeds meer gebruik van databanken
De databanken worden vooral door Amerikanen gebruikt, maar omdat van veel inwoners de voorouders uit Europa komen kan er een match plaatsvinden, denkt het OM. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort dna-databanken", klinkt het in een verklaring.
In de VS wordt de opsporingsmethode via dit soort particuliere databanken sinds 2018 gebruikt. Volgens het OM leidde dat tot doorbraken in zo'n 550 cold cases. Ook in andere landen wordt de opsporingsmethode inmiddels toegepast, onder andere in Canada en Australië.
Ook in Europa zijn cold cases door de inzet van de deze databanken opgelost. Zo werd in Zweden een dubbele moordzaak uit 2004 opgelost, en in Noorwegen een moordzaak uit 1999.
Golden State Killer
In 2018 leidde onderzoek bij particuliere dna-databanken in de VS voor het eerst tot een dader. Toen werd de 72-jarige Joseph James DeAngelo opgepakt in de zogenoemde Golden State Killer-zaak. Hij was tussen 1976 en 1986 verantwoordelijk voor dertien moorden en vijftig verkrachtingen. Jarenlang bleef hij uit handen van justitie. Hij werd pas opgespoord toen dna-sporen van een ver familielid een match bleken met de dader. Zo kwam de politie bij de zeventiger uit.
Volgens Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Factulteit Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden), is het juridisch toegestaan dat het OM gegevens uit de databanken haalt als de bedrijven meewerken. Toch plaatst hij kanttekeningen bij deze werkwijze, ondanks een aantal doorbraken. "In Zweden willen ze ondanks een doorbraak bijvoorbeeld toch even stoppen, omdat ze bedenkingen hebben bij deze handelwijze. De twijfel zit vooral op het gebied van privacy."
"Je zet niet de dna-gegevens van de dader in het systeem, maar van verwante mensen", zegt Custers. "Daar probeer je de dader mee te achterhalen. Dat betekent dat je gevoelige informatie van onschuldige burgers in politiesystemen zet."
Volgens Custers is het bovendien niet duidelijk wat er verder met die gegevens gedaan wordt. "Als ze opgeslagen zijn in een database, kunnen ze ook op andere plekken gebruikt worden. Uit dna kun je heel veel informatie halen. In dit geval dient dat misschien iets goeds, maar mogelijk belanden die gegevens in de toekomst in het buitenland of in de zorg. In andere landen gelden andere wetten. Daar wil je een rem en controle op."
- Politie start dna-verwantschapsonderzoek in zaak kofferbakmoord Coevorden
- Uniek dna-onderzoek naar tweeling moet verdachte in zedenzaak aanwijzen
Deel dit artikel: