Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4745 keer bekeken

JUSTITIE/GEVANGENISWEZEN, RECHTSPRAAK o.a. RECLASSERING

  • dinsdag 07 maart 2023 @ 00:04
    #43
    reactie op (#38) herman_dad

    Goedemorgen, INZET DNA STAMBOOM DATABANKEN BIJ OPSPORING o.a. COLDCASE ZAKEN? Dat lnevert wel grote juridische- en maatschappelijke vragen op in veel nieuws- en tv-rubrieken vandaag. Want velen hebben ooit eens in een dna-verwantschapsonderzoek DNA afgestaan en dat zit nog steeds in die databanken. En dan ben je of wordt in een strafrechterlijk onderzoek in principe ook een 'verdachte'?

    Sommigen zeggen, stellen ja dat kan wel ingevolge een wet uit 2012? En zeker als je destijds medewerking hebt verleend dan moest je ook, was beter. expliciet toestemming voor 'ander gebruik van' hebben verleend en alleen dezen worden dan meegenomen in een strafrechterlijk (coldcase) onderzoek? Maar hoevelen stonden daar bij stil op dat moment??   

    Volgens Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Factulteit Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden), is het juridisch toegestaan dat het OM gegevens uit de databanken haalt als de bedrijven meewerken. Toch plaatst hij kanttekeningen bij deze werkwijze, ondanks een aantal doorbraken. "In Zweden willen ze ondanks een doorbraak bijvoorbeeld toch even stoppen, omdat ze bedenkingen hebben bij deze handelwijze. De twijfel zit vooral op het gebied van privacy."

    Bij algemene opsporing:  Als er geen sprake is van zo'n noodzaak, blijft vrijwillige medewerking het uitgangspunt. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

       ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 12:47

    OM wil stamboom-dna-databanken gebruiken bij het oplossen van cold cases

    Het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen bij de opsporing particuliere dna-databanken inzetten, die voor stamboomonderzoek gebruikt worden. Het middel zou ingezet kunnen worden bij ernstige strafzaken die zijn vastgelopen.

    In het buitenland wordt deze methode al gebruikt. Of dit in ons land ook mag, vraagt het OM binnenkort aan de rechter. Het OM en het NFI willen deze opsporingsmethode gebruiken in twee cold cases. Het gaat om zaken waarin dna-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of van een slachtoffer van een misdrijf van wie de politie en het OM nog niet weten wie het is.

    De dna-databanken die het OM bij de opsporing wil gebruiken zijn particulier. Deze zijn de laatste jaren steeds populairder en worden ingezet voor stamboomonderzoek: mensen kunnen ermee opzoek naar hun (verre) voorouders. Het OM wil gegevens opvragen bij GEDMatch en FamilyTreeDNA. Er wordt voor deze databanken gekozen omdat gebruikers hier zelf toestemming kunnen geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken. Bij andere grote Amerikaanse dna-databanken is dat niet het geval.

    Steeds meer gebruik van databanken

    De databanken worden vooral door Amerikanen gebruikt, maar omdat van veel inwoners de voorouders uit Europa komen kan er een match plaatsvinden, denkt het OM. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort dna-databanken", klinkt het in een verklaring.

    In de VS wordt de opsporingsmethode via dit soort particuliere databanken sinds 2018 gebruikt. Volgens het OM leidde dat tot doorbraken in zo'n 550 cold cases. Ook in andere landen wordt de opsporingsmethode inmiddels toegepast, onder andere in Canada en Australië.

    Ook in Europa zijn cold cases door de inzet van de deze databanken opgelost. Zo werd in Zweden een dubbele moordzaak uit 2004 opgelost, en in Noorwegen een moordzaak uit 1999.

    Golden State Killer

    In 2018 leidde onderzoek bij particuliere dna-databanken in de VS voor het eerst tot een dader. Toen werd de 72-jarige Joseph James DeAngelo opgepakt in de zogenoemde Golden State Killer-zaak. Hij was tussen 1976 en 1986 verantwoordelijk voor dertien moorden en vijftig verkrachtingen. Jarenlang bleef hij uit handen van justitie. Hij werd pas opgespoord toen dna-sporen van een ver familielid een match bleken met de dader. Zo kwam de politie bij de zeventiger uit.

    Volgens Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science aan de Factulteit Rechtsgeleerdheid (Universiteit Leiden), is het juridisch toegestaan dat het OM gegevens uit de databanken haalt als de bedrijven meewerken. Toch plaatst hij kanttekeningen bij deze werkwijze, ondanks een aantal doorbraken. "In Zweden willen ze ondanks een doorbraak bijvoorbeeld toch even stoppen, omdat ze bedenkingen hebben bij deze handelwijze. De twijfel zit vooral op het gebied van privacy."

    "Je zet niet de dna-gegevens van de dader in het systeem, maar van verwante mensen", zegt Custers. "Daar probeer je de dader mee te achterhalen. Dat betekent dat je gevoelige informatie van onschuldige burgers in politiesystemen zet."

    Volgens Custers is het bovendien niet duidelijk wat er verder met die gegevens gedaan wordt. "Als ze opgeslagen zijn in een database, kunnen ze ook op andere plekken gebruikt worden. Uit dna kun je heel veel informatie halen. In dit geval dient dat misschien iets goeds, maar mogelijk belanden die gegevens in de toekomst in het buitenland of in de zorg. In andere landen gelden andere wetten. Daar wil je een rem en controle op."

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 23 februari 2023 @ 00:03
    #42
    reactie op (#39) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #39: GAAN RECHTERS EN OFF. VAN JUSTITIE NU ZELFS STAKEN? Nog niet helemaal zeker maar voor het eerst een serieuze dreiging daarmede. De Rechtspraak, één van grootste maatschappelijke belangrijke zaken is nu zelfs aan einde latijn.... Veel zaken blijven liggen bij de politie en ook OM al wegens personeelsgebrek en ook veel zaken van kleine criminaliteit worden door de rechtbanken geschrapt.... Zie ook de voorgaande berichten en ook dit vorige bericht, onverkort nog steeds hetzelfde.... niets veranderd en dus herhaling: 

    OUDER: WÉÉR EEN AANTAL RECHTSZAKEN GESEPONEERD DOOR GEBREK AAN CAPACITEIT. Nu in Noord-Holland. Zie alle voorgaande berichten hierover de laatste maanden, half jaar al. En dat zal steeds meer gaan gebeuren, voorlopig niet opgelost. En ook DE POLITIEK, KAMER BESEFT DAT. Wel zijn het de meest 'eenvoudige strafzaken'en 'kleine vergrijpen' maar dan nog. Iemand die heeft opgelicht voor 1000 euro b.v. wordt 'geschrapt' maar iemand die 100.000 of 1 miljoen euro heeft opgelicht niet. (Let op, dit is slechts een 'virtueel voorbeeld' als...!!)

    Nogmaals ook, DE RECHTSTAAT, RECHTSGEVOEL is maatschappelijk van groot belang maar ook juridisch en/of opsporingsgericht feitelijk failliet... 

    Ouder: een kleine oplossing? Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Vandaag, 08:04•Aangepast vandaag, 13:44

    Rechters en officieren van justitie dreigen met acties, mogelijk stakingen

    De vakbond voor rechters en officieren van justitie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming een ultimatum gesteld. Als de minister voor 10 maart in de cao-gesprekken niet ingaat op eisen van de bond, is een staking van de rechterlijke macht mogelijk.

    Vakbond NVvR bereidt acties voor. Voorzitter Marc Fierstra: "Onze leden zijn bereid om actie te voeren. Daar kunnen ook werkonderbrekingen een onderdeel van zijn."

    Dit nog nooit voorgekomen, zegt Fierstra in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze vereniging bestaat 100 jaar en dit is de eerste keer dat we zoiets gaan doen. Het zit enorm hoog. De werkdruk is al heel lang een probleem, al zeker tien jaar. We vragen daar voortdurend aandacht voor en het probleem wordt eigenlijk alleen maar groter. De rek is eruit."

    Werkdruk

    Op tien bijeenkomsten in het land bleek volgens de bond dat magistraten de opstelling van de vakbond massaal steunen en bereid zijn daar consequenties aan te verbinden.

    Tijden de bijeenkomsten kwamen volgens Fierstra schrijnende verhalen naar voren. Een officier van justitie haalde de werkdruk aan: "Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen."

    De NVvR zal bij eventuele acties rekening houden met spoedeisende zaken en situaties die geen stakende rechters of officieren kunnen velen. Fierstra: "We staken met grote tegenzin, want we willen aan het werk. We hebben een fantastisch vak, maar we moeten dat en onszelf nu beschermen."

    Fierstra zegt plekken te kennen waar slechts een kwart van de formatie gevuld is en het werk gewoon moet doorgaan. Mensen die recht zoeken zijn daardoor nu ook al geregeld de dupe van de te hoge werkdruk en personeelstekorten onder rechters en officieren.

    "Wie op zitting een uitgevallen collega vervangt, pakt op dat moment geen crimineel op. Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen", aldus de NVvR-voorzitter.

    Lege toga's

    Volgens Fierstra blijkt uit onderzoek dat er zo'n 30 tot 40 procent wordt overgewerkt in de sector. Minister Weerwind zegt begrip te hebben voor de zorgen van de rechters en officieren, maar wil eerst de brief van de vakbond goed lezen voordat hij reageert.

    De voorzitter is blij met het begrip, maar wil dus ook actie zien van de minister. "Hij moet komen met een bod dat perspectief biedt om de rechterlijke macht weer aantrekkelijk te maken. We zitten met zo'n duizend lege toga's, zeg maar. We willen dat die snel worden gevuld zodat die werkdruk naar beneden kan. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk moeten zijn en de honorering passend."

    Daarnaast hebben rechters en officieren steeds vaker te maken met bedreiging. Ook daar moet meer aandacht voor komen, vindt Fierstra. "Betere opvang, betere begeleiding, dat soort dingen."

    • Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 05 februari 2023 @ 00:20
    #41

    Goedemorgen, INTERNE BERICHTENSERVICE IN DE PI'S KOMT NIET MEER TERUG IS BESLOTEN. De berichtendienst ligt al bijna een jaar stil, na waarschuwingen van het Openbaar Ministerie dat gedetineerden het systeem konden gebruiken voor criminele activiteiten.Zie ook het vorige artikel erover.

    Ouder: KORT GEDING BEDRIJF TEGEN DJI WEGENS HET SCHRAPPEN VAN DE BERICHTENSERVICE, GEDETINEERDEN KONDEN TE VEEL NAAR BUITEN BELLEN.... dat wisten we al? Berichtenservice gedetineerden stopgezet na problemen met controle

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    ANP     NOS Nieuws•Vrijdag, 20:27

    Berichtenservice voor gedetineerden komt niet terug

    Berichtenservice voor gevangenen eMates keert niet meer terug. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) besloten, schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. De berichtendienst ligt al bijna een jaar stil, na waarschuwingen van het Openbaar Ministerie dat gedetineerden het systeem konden gebruiken voor criminele activiteiten.

    Gevangenen konden via het systeem communiceren met bijvoorbeeld het thuisfront, als aanvulling op brieven schrijven en bellen. Maar het OM zei vorig jaar maart dat er dagelijks tientallen berichten per gedetineerde werden verstuurd die niet goed konden worden gecontroleerd.

    Daarop liet minister Weerwind onderzoek doen door de Auditdienst Rijk. Die concludeerde dat informatiebeveiliging en privacy niet op orde zijn bij eMates, dat wordt beheerd door een commercieel bedrijf. Ook mankeerde er het een en ander aan de afspraken tussen het bedrijf en de DJI.

    Hoe werkte eMates?

    Via een account kon iemand een gedetineerde een bericht sturen. Dat bericht werd door een medewerker van de DJI geprint en aan de gedetineerde overhandigd. Op een antwoordvel kon de gedetineerde een reactie schrijven en aan de medewerker van de DJI retour geven.

    Dit bericht werd door de DJI gescand en per e-mail verstuurd aan eMates. Zij zetten het vervolgens op de speciale pagina van de persoon aan wie het bericht gericht was. Het bedrijf zei vorig jaar dat er maandelijks 18.000 berichten werden verstuurd.

    Weerwind noemt het achteraf logisch dat in 2014 voor eMates werd gekozen, maar zegt dat "de strijd tegen voortgezet crimineel handelen destijds minder dominant aanwezig was dan nu het geval is". Ook worden volgens hem nu hogere eisen gesteld aan informatiebeveiliging.

    De gevangenissen gaan kijken naar een alternatief voor de berichtendienst. De bedoeling is dat die wordt beheerd door de DJI zelf. Weerwind wil ook onderzoeken of in de toekomst kunstmatige intelligentie kan worden ingezet bij het controleren van het berichtenverkeer.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 29 december 2022 @ 00:05
    #40

    Goedemorgen, SPREEKRECHT SLACHTOFFERS BIJ RECHTZAKEN, SINDS ENKELE JAREN, MAAR ADVOCATEN ZIJN BEZORGD EN KRITISCH bij een uitbreiding DAAROVER? Later in het jaar wordt nóg een stap gemaakt: verdachten worden dan verplicht aanwezig te zijn als slachtoffers en nabestaanden van hun spreekrecht gebruikmaken. Ook mogen slachtoffers spreken op zittingen waar bepaald wordt of tbs'ers uitbehandeld zijn.

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS    NOS Nieuws•Vandaag, 07:45

    Spreekrecht: steeds grotere rol voor slachtoffers, advocaten kritisch

    • Remco Andringa  redacteur Politie en Justitie

    • Mattijs van de Wiel  verslaggever\

    Het spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven wordt komend jaar opnieuw uitgebreid. Per 1 januari mag ook stief- en pleegfamilie in de rechtszaal het woord voeren.

    Later in het jaar wordt nóg een stap gemaakt: verdachten worden dan verplicht aanwezig te zijn als slachtoffers en nabestaanden van hun spreekrecht gebruikmaken. Ook mogen slachtoffers spreken op zittingen waar bepaald wordt of tbs'ers uitbehandeld zijn.

    De uitbreiding van het spreekrecht is onderdeel van het kabinetsbeleid om slachtoffers en nabestaanden een duidelijker stem te geven. Maar hoe bevalt het spreekrecht eigenlijk? Hebben slachtoffers en nabestaanden er echt baat bij? En wat betekent het voor verdachten?

    "Vaak horen we terug dat het spreekrecht een slachtoffer helpt", zegt Tobias Stijns van Slachtofferhulp Nederland. Hij begeleidt mensen die in de rechtszaal willen verwoorden wat een misdrijf met hen heeft gedaan. "Ze leven vaak naar dit moment toe. Ze hebben het idee dat ze worden gehoord door de rechters en dat ook de verdachte hoort wat ze te zeggen hebben. Dat helpt hen bij de verwerking."

    Sharmayne de Randamie vertelde onlangs in de rechtszaal over het verlies van haar partner Jergé Hoefdraad, die werd neergeschoten op een feest. Zij maakte gebruik van haar spreekrecht.

    2:15 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Sharmayne wilde in de rechtbank vertellen wat de dood van haar man voor haar gezin betekent

    Toch wordt ook betwijfeld of het wel zo helend is om je zegje te doen in de rechtszaal. "Uit eerder onderzoek is niet gebleken dat mensen er beter van werden", zegt Maarten Kunst, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden. Maar, tekent hij daar gelijk bij aan: dat onderzoek is tot dusver beperkt.

    "Ik kan me voorstellen dat er een groep is die er baat bij heeft", zegt Kunst. "Tegelijkertijd is de setting van een rechtszaal wel heel anders dan thuis aan de keukentafel of de behandelkamer van de psycholoog. De aanloop naar het spreekrecht kan stress geven. De vraag is of je dat opzij kunt zetten en er toch een prettig gevoel aan over kunt houden."

    Er zijn ook slachtoffers die hopen dat hun verklaring tot een hogere straf leidt. "Het is maar zeer de vraag of dat zo is", zegt Kunst. "Je kan het gevoel hebben dat iedereen heeft geluisterd, maar de uitkomst kan toch tegenvallen."

    Dat ook stief- en pleegfamilie het woord mag voeren, is een jarenlange wens van de Tweede Kamer. Aanleiding was de zaak van de dood van de 15-jarige Nicole van den Hurk uit Den Bosch. Haar stiefmoeder en stiefzus mochten van de rechtbank niet spreken, omdat dit wettelijk niet was toegestaan. Het gerechtshof gaf later toch akkoord.

    De afgelopen jaren is het spreekrecht steeds verder uitgebreid. Waar slachtoffers zich aanvankelijk alleen mochten uitlaten over de gevolgen van een misdrijf, mogen ze sinds 2016 vrijwel alles zeggen wat ze willen. Ze mogen verdachten aanspreken, hen schuldig verklaren en vertellen welke straf zij passend vinden.

    Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten staat het spreekrecht op gespannen voet met het uitgangspunt dat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Een rechter moet nog oordelen, maar in de ogen van het slachtoffer is de verdachte wel degelijk de dader. De verdachte wordt dus vaak ook in die bewoordingen toegesproken.

    Dat is vooral problematisch als de verdachte ontkent, zegt Geertjan van Oosten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Het past niet dat iemand zich met een heel emotioneel betoog richt tot degene die in zijn ogen de dader is, terwijl de verdachte niet meer kan zeggen dan: 'Ik was het niet die u dit heeft aangedaan'. Dat zorgt voor heel ongemakkelijke situaties."

    Soms grijpt de rechtbank in, zoals in de zaak van de Almelose kruisboogschutter. Hij werd door nabestaanden een monster en losgeslagen beest genoemd, wat de rechters te ver ging.

    Twee fasen

    De advocatenorde ziet wel wat in een 'tweefasenproces', waarbij de rechter eerst beoordeelt of een verdachte schuldig is en daarna bepaalt welke straf er opgelegd moet worden. Pas in die tweede fase zouden slachtoffers het woord moeten krijgen.

    De rechtspraak, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland zijn tegen zo'n systeem. Rechtszaken zouden alleen maar langer gaan duren, vrezen zij. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, vindt ook minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Hij besloot daarom deze maand dat er geen tweefasenproces komt. Volgens de minister zijn rechters professioneel genoeg om zich in de schuldvraag niet te laten beïnvloeden door wat een slachtoffer zegt.

    Advocaat Van Oosten is daar niet zeker van. "We hebben goede rechters, maar je loopt toch een risico." Hij benadrukt dat de verdachte centraal moet blijven staan in een rechtszaak en niet het slachtoffer.

    Dat laatste valt volgens Slachtofferhulp Nederland nog steeds wel mee, ondanks de aangekondigde uitbreidingen. Tobias Stijns: "Een strafzaak duurt soms wel drie dagen en een slachtoffer mag dan 10 minuten spreken. Waar hebben we het dan over?"

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 02 december 2022 @ 00:08
    #39
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, WÉÉR EEN AANTAL RECHTSZAKEN GESEPONEERD DOOR GEBREK AAN CAPACITEIT. Nu in Noord-Holland. Zie alle voorgaande berichten hierover de laatste maanden, half jaar al. En dat zal steeds meer gaan gebeuren, voorlopig niet opgelost. En ook DE POLITIEK, KAMER BESEFT DAT. Wel zijn het de meest 'eenvoudige strafzaken'en 'kleine vergrijpen' maar dan nog. Iemand die heeft opgelicht voor 1000 euro b.v. wordt 'geschrapt' maar iemand die 100.000 of 1 miljoen euro heeft opgelicht niet. (Let op, dit is slechts een 'virtueel voorbeeld' als...!!)

    Nogmaals ook, DE RECHTSTAAT, RECHTSGEVOEL is maatschappelijk van groot belang maar ook juridisch en/of opsporingsgericht feitelijk failliet... 

    Ouder: een kleine oplossing? Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Dienst Justitiële Inrichtingen

    In samenwerking met NH Nieuws   

    NOS Nieuws•Vandaag, 10:21•Aangepast vandaag, 11:10

    Capaciteitsprobleem bij de rechtbank: 82 verdachten ontlopen straf

    82 verdachten in Noord-Holland hoeven toch niet voor de rechter te komen omdat er capaciteitsgebrek is bij de rechtbank.

    De verdachten zouden vandaag moeten voorkomen bij de politierechter in Haarlem, maar hun zaken worden naar verwachting direct geschrapt - in juridische taal 'niet-ontvankelijk' verklaard. Het gaat volgens justitie om lichte vergrijpen. Genoemd worden onder meer de diefstal van een graafmachine en de diefstal van een pak kaas. Ook zou iemand 15.725 euro langs de douane hebben gesmokkeld in 2010.

    "We zijn er niet echt blij mee, maar we hopen zo meer ruimte te creëren voor zwaardere en actuele zaken", zegt een woordvoerder van het OM bij NH Nieuws.

    Gebrek aan zittingscapaciteit

    Het OM heeft volgens hem te maken met een gebrek aan 'zittingscapaciteit'. Volgens de woordvoerder gaat het bovendien om 'oude' zaken uit de periode 2010 tot 2016. Hij noemt het niet meer gepast om iemand zo lang na dato nog te vervolgen voor een relatief licht vergrijp.

    Onder die relatief lichte vergrijpen is toch een aantal opvallende zaken. Zo wordt iemand uit Den Helder ervan verdacht in 2014 een kind met kracht tegen een muur te hebben geduwd. Een Purmerender zou in 2013 hebben geroepen: "Kankerturk, ik ga jouw kop eraf halen" en iemand tegen het hoofd hebben gestompt.

    Eenvoudige mishandeling

    "Het klopt dat er ook mishandelingen tussen zitten", zegt de woordvoerder. "Maar het gaat dan om wat we een eenvoudige mishandeling noemen. Dat is echt een verschil met zware mishandeling."

    De slachtoffers in de 82 zaken zijn door het OM op de hoogte gebracht. Volgens de woordvoerder heeft niemand bezwaar gemaakt. "Dat zouden ze hebben kunnen doen door te reageren op ons bericht, maar we hebben helemaal niets teruggekregen van slachtoffers."

    Het OM benadrukt dat slachtoffers die schadevergoeding hebben aangevraagd die nog steeds kunnen krijgen: "Slachtoffers krijgen een aanbod van het OM als wij denken dat dit nodig is."

    Den Haag

    Ruim anderhalve maand geleden beëindigde de Haagse rechtbank op verzoek van het OM ook al 52 verouderde strafzaken om dezelfde reden.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 26 oktober 2022 @ 00:05
    #38

    Goedemorgen, ADVOCATEN TREKKEN AAN DE JURIDISCHE en POLITIEKE BEL VANWEGE DE OPSPORING EN METHODEN DAARBIJ en eerlijke procesvoering vooral in de 'grote' zaken. In de kleinere en ook huis- tuin en keukenzaken zogezegd zal het beter gaan maar lees elders op de clubs hier, ook daar al grote (personele) en andere problemen in de gehele juridische en maatschappelijke zorg en ook bij de opsporingsdiensten. Steeds meer problemen in het land....  

    Zie en lees verder art. NOS-Nieuws Twitter (bron)

    Rob Engelaar    NOS Nieuws•Vandaag, 00:20

    Brandbrief advocaten over opsporingsmethoden, 'eerlijk proces op het spel'

    Meer dan honderd strafrechtadvocaten uiten in een brandbrief hun zorgen over nieuwe opsporingsmethoden van het Openbaar Ministerie (OM). Over de werkwijze bij het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatiediensten zou het OM niet open zijn.

    Hierdoor staat het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy op het spel, schrijven de advocaten. Ondertussen spelen ontsleutelde berichten een hoofdrol in talloze strafzaken. Dat gaat van relatief kleine zaken tot het proces tegen Ridouan Taghi.

    De advocaten zeggen dat zij "het maatschappelijk nut van nieuwe, geavanceerde opsporingsmethoden" onderschrijven, maar op dit moment ontbreekt het volgens hen aan transparantie hierover.

    De advocaten kunnen hierdoor naar eigen zeggen niet goed nagaan of bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen en of dit betrouwbaar is. Rechters zouden verzoeken hiertoe stelselmatig afwijzen.

    "Dat klemt", zo schrijven de advocaten, "omdat ondertussen wel sterke, feitelijke aanwijzingen bekend zijn geworden dat fundamentele mensenrechten zijn geschonden of dreigen te worden geschonden".

    'Grens bereikt'

    Normaal gesproken spreken de advocaten zich naar eigen zeggen alleen uit over individuele zaken. Maar nu is "een grens bereikt", schrijven zij. "Het maatschappelijk belang van een goede rechtsbedeling is simpelweg te groot."

    Een woordvoerder van het OM zegt in een reactie tegen Trouw de verwijten uit de brief te kennen. "Tot op heden is het gebruik van cryptodata in het strafproces door opeenvolgende rechters in navolging van het OM rechtmatig bevonden." Hij wil verder niets kwijt over de kwestie.

    handtekeningafbeelding
  • zondag 21 augustus 2022 @ 00:18
    #37
    reactie op (#35) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg VOLOP MISSTANDEN bij nu weer TBS INRICHTINGEN. Gedetineerden komen niet meer op verlof wegens gebrek aan deskundigen, psychiaters o.a. die hun verlof moeten beoordelen. Het is van essentieel belang voor hun terugkeer, dat slaagt namelijk nog wel eens op die manier maar nu en een gevaar voor de gedetineerde zelf en ook weer gevaar voor de maatschappij. In niemands belang dus, maatschappelijk, justitie loopt vast en ook b.v. de politie hebben daarna weer extra werk, zorgen.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Vrijdag, 04:46

    'Gedetineerden niet op verlof door lange wachttijden'

    Gevangenen die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- of zedendelicten zien hun verloven vaak ingetrokken worden omdat ze volgens nieuwe regels eerst door een psycholoog moeten worden beoordeeld. Die risicotaxatie of delictanalyse kan soms maanden op zich laten wachten omdat psychologen het extra werk niet aankunnen, meldt NRC.

    Het probleem is ontstaan door een aanscherping van de regels voor verloven in november 2021. Het doel was beter in beeld te krijgen of gedetineerden die in een forensische kliniek zitten al toe zijn aan verlof. De roep om strengere regels ontstond toen bleek dat Michael P., die in zo'n kliniek zat, tijdens een verlof in 2017 de moord op Anne Faber kon plegen.

    Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat het nu mis doordat de aangescherpte regels onbedoeld te ruim zijn geformuleerd, schrijft NRC. Daardoor gelden ze niet alleen voor gedetineerden in forensische klinieken, maar voor álle gedetineerden die ernstige gewelds- en zedendelicten hebben gepleegd. Het gevolg: lange wachttijden voor verloven en vertraging bij reïntegratietrajecten.

    'Verlof is essentieel'

    Door de extra waarborgen is de werklast voor inrichtingspsychologen sterk toegenomen. Daar komt bij dat het door krapte op de arbeidsmarkt lastig is om voldoende psychologen te vinden.

    De DJI zegt niet te kunnen aangeven hoelang de extra wachttijden zijn en hoeveel gevangenen er last van hebben. Volgens de dienst verschilt het per gevangenis.

    Hoogleraar sanctierecht Sanne Struijk zegt in NRC dat risicotaxaties en delictanalyses goed zijn om risico's in te dammen, maar dan moeten ze wel snel worden gedaan. "Als het leidt tot lange wachttijden schiet het zijn doel voorbij", stelt ze, "want juist een verlof is essentieel voor een succesvolle reïntegratie van gedetineerden."

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 17 juni 2022 @ 00:16
    #36
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemorgen, 1500 STRAFRECHTSZAKEN IN GELDERLAND 'GESEPONEERD' WEGENS... TE KORT AAN RECHTERS. Het gaat dan wel om 'eenvoudige strafzaken' met een max. van 1 jaar gevangeisstraf, zoals winkel (enkelvoudige) diefstal etc. Maar toch ongestraft blijven of in aantal gevallen een boete van het OM, is ook niet geheel juist. Justitie, Rechtspraak maar veel meer in deze wereld, is al of komt nog, FAILLIET..... de maatschappij.... 

    Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:40 • AANGEPAST VANDAAG, 16:02

    Te weinig rechters in Gelderland, 1500 rechtszaken geschrapt

    Een zittingszaal van de rechtbank Arnhem (archief) ANP

    Het Openbaar Ministerie brengt in Gelderland zo'n 1500 zaken niet voor de politierechter vanwege een personeelstekort bij de rechtbank. Het OM Oost-Nederland spreekt van een drastische maatregel, die nodig is om de grote voorraad aan strafzaken kleiner te maken.

    Het gaat om zaken die al meer dan anderhalf jaar op de plank liggen en waarvoor maximaal een jaar cel kan worden gegeven, zoals een enkele diefstal, verkeersovertredingen of het bezit van wiet. De zaken worden afgedaan door het OM zelf, met een strafbeschikking, of gaan helemaal niet meer door en worden geseponeerd.

    Hoewel rechtbanken elders ook kampen met personeelstekorten, is een maatregel als deze daar volgens het landelijke OM niet aan de orde.

    Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen.

    Rémy van Leest, president rechtbank Gelderland

    "Op dit moment kampt de rechtbank Gelderland met een zodanig tekort aan rechters dat niet alle strafzaken kunnen worden behandeld", zegt rechtbankpresident Rémy van Leest. "Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen zodat mensen verder kunnen met hun leven, zoals echtscheidingen, ondertoezichtstellingen en arbeidsconflicten."

    Ook zijn strafzaken complexer geworden, waardoor ze meer tijd kosten en leidde het coronavirus er bovendien toe dat de achterstand verder opliep.

    Om ervoor te zorgen dat er niet weer een grote achterstand ontstaat, gaan OM en rechtbank veel meer gebruikmaken van de strafbeschikking. Ook worden rechters die eerst andere rechtsgebieden behandelen, ingezet voor het strafrecht.

    Bezwaar maken

    OM en rechtbank zeggen zich te realiseren dat het voor slachtoffers zeer pijnlijk kan zijn dat een strafzaak niet doorgaat. Dat betreuren ze, "want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen".

    Slachtoffers kunnen bezwaar maken tegen de beslissing om een zaak niet te behandelen. Dat kan door een zogenoemde artikel-12-procedure bij het gerechtshof, meldt het OM.

    Ook de Raad voor de Rechtspraak noemt het "moeilijk te accepteren" dat verdachten in Gelderland door personeelsgebrek niet voor de rechter komen, maar bevestigt dat grote aantallen sepots in de rest van het land niet aan de orde zijn. Op dit moment worden veel nieuwe rechters opgeleid.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 14 juni 2022 @ 00:20
    #35

    Goedemorgen, VOLOP MISSTANDEN BIJ OPVANG EX-GEDETINEERDEN, reclassering, zorginstellingen etc. Niet alleen voor betrokkenen zelf een probleem, maar ook MAATSCHAPPELIJK voor allen. We hebben het onlangs nopg gezien bij de moord op de 9 jarige jongen in Heerlen. De dader daarbij had geheel anders 'behandeld' moeten worden in welke vorm ook.

    En ook gevangenispersoneel klaagt daar zelf ook over. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 11:19

    'Volop misstanden bij zorginstellingen voor ex-gevangenen'

    ANP

    Er gaat veel mis bij zorginstellingen die ex-gevangenen behandelen wegens verslaving of een stoornis, schrijft RTL Nieuws. De problemen lopen uiteen: van aanbieders die exorbitante winsten maken en personeel dat onbekwaam is, tot drugsproblematiek en geweld.

    De nieuwszender deed onderzoek naar 160 aanbieders en bij ruim een kwart is er "iets opvallends aan de hand". De problemen bleven dan niet beperkt tot overlast, bedreigingen of handel in drugs. Bij deze groep bedrijven was er in toezichtsrapporten bijvoorbeeld sprake van slechte zorg, een gebrek aan hygiëne of ernstige incidenten.

    Afglijden

    "Ik zie hier mensen die wel graag de laatste stap naar een normaal leven willen maken, maar die glijden af door alle drank en drugs die hier is", zegt een bewoner van een instelling voor forensische zorg in Zwolle tegen de nieuwszender. In het zorgcomplex zou sprake zijn van drugs- en wapenhandel, vernieling en intimidatie.

    Bij een niet nader genoemd aantal bedrijven was sprake van torenhoge winsten. Soms waren er uitschieters van 30 procent van de omzet, of bestuurders die zich enkele tonnen per jaar als bonus toekennen.

    In een geval kreeg een zorginstelling een nieuw contract, terwijl het door het Openbaar Ministerie als onbetrouwbaar was bestempeld. Na onderzoek bleek dat er voor een half miljoen euro te veel zorg was gedeclareerd. De zorgaanbieder is inmiddels failliet.

    Het ministerie van Justitie erkent tegen RTL dat er problemen zijn met diverse aanbieders.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 17 april 2021 @ 08:00
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, BUURTRECHTSPRAAK, EXPERIMENTEN DAARMEE, een soort 'Rijdende Rechter 2.0'..... mogelijk toch een goed idee en maatschappelijk ook van belang?  

    Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:20

    Steeds meer experimenten met wijk- en buurtrechters

    •  Nasrah Habiballah correspondent Rotterdam-Den Haag

    Hoe zorg je ervoor dat de rechtspraak sneller, duidelijker en toegankelijker wordt voor burgers? Om antwoord te vinden op die vraag lopen er in heel Nederland zo'n 60 experimenten met verschillende vormen van wijk-en buurtrechters. En er komen steeds meer pilots bij.

    Robine de Lange-Tegelaar is voorzitter van de Regiegroep Innovatie, waar ze alle pilots landelijk monitoren. Ook stellen ze financiële en organisatorische ondersteuning beschikbaar: "Rechters hebben altijd de behoefte om te verbeteren waar dat kan, maar zulke pilots worden nu echt gestimuleerd door gerechtsbesturen."

    Ook het feit dat de verschillende experimenten nu landelijk gecoördineerd worden, heeft volgens De Lange-Tegelaar geholpen. "Eerder bleven pilots vaak lokaal en soms bloedde het dood. Maar nu we het landelijk coördineren en ook hulp bieden, voorkomen we dat. Ook kunnen verschillende plekken van elkaar leren. En als een schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer."

    Uiteindelijk worden alle initiatieven geëvalueerd om te kijken of ze kunnen leiden tot een landelijke aanpak. "Wij evalueren alle projecten zodat we een landelijke conclusie kunnen trekken om te kijken of we zo'n aanpak ook elders kunnen starten", zegt ze.

    Multi-problematiek

    Naast de snelheid, duidelijkheid en toegankelijkheid richten veel pilots zich ook op 'multi-problematiek'. Zo ook het project Wijkrechtspraak in Rotterdam. Verschillende instanties en een wijkrechter werken daarbij samen om een oplossing te vinden voor mensen met verschillende problemen.

    De rechter is geen hulpverlener en kan nog steeds vonnissen wijzen en straffen opleggen

    Robine de Lange-Tegelaar is voorzitter van de Regiegroep Innovatie

    Zo kwam er deze week een man van 21 bij de wijkrechter die verdacht wordt van het bezit van heroïne, cocaïne en hasj. Eerder werd hij ook al veroordeeld voor het bezit van drugs. Maar de man heeft geen vaste woon of verblijfplaats, heeft schulden en psychische klachten. De vraag is daarom of alleen een veroordeling een duurzame oplossing is.

    De zittingen van de wijkrechter worden gehouden in een buurthuis. De vertrouwde locatie in de wijk moet het voor mensen toegankelijker maken. Ook wordt het detectiepoortje verdekt opgesteld en wordt er met een Perzisch tapijt een huiselijk sfeertje gecreëerd om mensen op hun gemak te stellen.

    "De rechter is geen hulpverlener en kan nog steeds vonnissen wijzen en straffen opleggen. Maar door de zaak integraal te behandelen kan de rechter samen met hulpverlenende instanties wel kijken naar een duurzame oplossing voor de verschillende problemen.", zegt de Lange-Tegelaar.

    Zo ging die rechtszaak in het wijkcentrum eraan toe:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    1:44

    Rechtszaak in wijkcentrum in plaats van rechtbank: 'Een stuk laagdrempeliger'

    Naast de rechtbank zijn er nog tal van organisaties bij het project betrokken: het OM, de politie, de Rotterdamse Orde van Advocaten en verschillende hulpverlenende instanties. De proef in Rotterdam loopt nog tot eind 2021.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-04-17 08:01:26
    handtekeningafbeelding