Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1521 keer bekeken

VERKEER: REKENINGRIJDEN, KM-HEFFING , SNELHEID etc.

  • zaterdag 02 juli 2022 @ 00:31
    #8
    reactie op (#6) herman_dad

    Goedemorgen, REKENINGRIJDEN, de grootste discriminatie VANAF 2030 EEN FEIT? Politiek heeft een beslissing genomen, reden is ook dat ELEKTRISCH RIJDEN, zie ook elders, voor vrijwel gehele verkeer bijna 100% zal zijn dus daarover, brandstoffen geen accijns meer wordt geheven. Het einde van de diesel- en benzineauto is in zicht

    En ja dan maar PER GEREDEN KILOMETER betalen? Maar dan degenen die GELD HEBBEN kunnen rondrijden wat ze willen, maar degenen zonder geld (mogelijkheden) en dat worden er steeds meer.... jammer dan? DIE LATEN DE AUTO MAAR STAAN DAN? Hebben daardoor minder mogelijkheden van A naar B te komen.....  Zie vooral ook de vorige berichten hierover.

    En de wegen raken weer overvol ook nog eens, dus de 'minderen' laten de auto staan meer en dat lost het file probleem ook op?! De RIJKEN hebben dat op de weg HET RIJK ALLEEN (RECHT) Een juridische dwaling ook pur sang. En het wordt ook hier op gegooid: "We hopen dat mensen bewuster met de auto zullen omgaan en dat dat milieuwinst oplevert." Maar wat heeft de prioriteit, discriminatie blijft en wordt het.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitte (bron)

    ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 16:45

    Kabinet zet grote stap naar betalen per autokilometer

    Het kabinet heeft "een eerste uitwerking" vastgesteld die moet uitmonden in betalen voor het gebruik van een auto in 2030. "In het kort noemen we het rekeningrijden", zegt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. "Je betaalt exact naar hoe je de auto gebruikt."

    De huidige motorrijtuigenbelasting (vroeger wegenbelasting) verandert van betalen voor autobezit naar autogebruik. Eind januari 2028 wil het kabinet de hele wettelijke en praktische uitwerking af hebben. Daarvoor is het kabinet in gesprek met onder andere de Bovag, ANWB en de provincies, die nu inkomsten hebben uit de motorrijtuigenbelasting.

    Het doel is betalen per kilometer, niet het bestrijden van files zoals in voorgaande plannen voor rekeningrijden en kilometerheffing het geval was. Automobilisten gaan dan betalen via drie maatregelen belasting voor autogebruik: een aanschafbelasting bij nieuwe auto's (bpm), de accijnzen op brandstoffen (zolang er niet volledig elektrisch wordt gereden) en dus de heffing per gereden kilometer.

    Harbers: "De overheid wil alleen weten hoeveel kilometer er is gereden, niet op welke plaats en op welk tijdstip. We hopen dat mensen bewuster met de auto zullen omgaan en dat dat milieuwinst oplevert."

    Tarief bepaald in 2030

    Het kilometertarief staat nog niet vast, dat wordt in 2030 bepaald. Het kabinet gaat onderzoeken of er verschillende tarieven moeten komen voor bijvoorbeeld gewone benzineauto's, zuinige auto's en volledig elektrische auto's. Vast staat wel dat mensen die minder rijden erop vooruit gaan en mensen die veel rijden meer gaan betalen.

    In het regeerakkoord spraken coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie af dat per 2030 alle automobilisten gaan betalen naar gebruik. De heffing werd MRB Plus genoemd, Motorrijtuigenbelasting Plus.

    De partijen wilden de steeds lagere belastinginkomsten via brandstofaccijnzen opvangen, omdat steeds meer mensen elektrisch rijden. Zou iedereen elektrisch gaan rijden dan loopt de overheid 8 miljard euro aan accijnzen mis. De motorrijtuigenbelasting brengt nog eens 4 miljard euro op.

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2022-07-02 00:33:08
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 02 december 2021 @ 08:13
    #7
    reactie op (#6) herman_dad

    Goedemorgen, OVERAL IN DE BEBOUWDE KOM SNELHEID 30 km/u ALS STANDAARD SNELHEID ipv de 50 km/ u nog?? Uiteraard is dit aan de politiek, wetsverandeing, maar bent u voor?  De gemeentelijke ov-bedrijven van Amsterdam (GVB), Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM) vrezen dat de snelheidsverlaging nadelige gevolgen voor het openbaar vervoer zal hebben.

    Ook een Maatschappelijk probleem de snelheid in bebouwde kommen derhalve ook op clubs  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    En vanmorgen nog een ook maatschappelijk (probleem) bericht dat aangepakt moet worden, VERBIEDEN dat lachgas, zelfde peobleem in feite met 'alcohol' geworden!? Overigens is de verkoop van lachgas in enkele gemeenten afzonderlijk al verboden:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 17:48

    Overal 30 km/u in bebouwde kom? Als het aan de vier grootste steden ligt wel

    De Briljantlaan in Utrecht, waar op dit moment nog 50 kilometer per uur mag worden gereden ANP

    De vier grote steden zijn het roerend met elkaar eens: de auto heeft te lang te veel ruimte gekregen in steden, met een groot aantal verkeersslachtoffers tot gevolg. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vragen het kabinet en de Tweede Kamer daarom om de maximumsnelheid op alle wegen in de bebouwde kom te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur.

    Ook willen de verkeerswethouders van de zogenoemde G4 dat elektrische voertuigen zoals e-stepjes en speed pedelecs van het fietspad naar de autorijbaan worden verplaatst. Die vervoersmiddelen veroorzaken op dit moment te vaak gevaarlijke situaties op het fietspad, zo stellen de wethouders.

    "We willen in een stad wonen waar je prettig kunt verblijven en kinderen gewoon op de fiets naar school kunnen. We sluiten de stad niet af voor auto's, maar we passen de stad aan zodat het voor iedereen aangenamer en veiliger is", zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Egbert de Vries (PvdA).

    De reacties op het plan lopen op straat flink uiteen:

    1:45  Zie video in oorspronkelijke artikel

    30 km/u in de bebouwde kom? 'Dan kan je beter gaan fietsen'

    Zijn woorden worden onderschreven door zijn Utrechtse collega Lot van Hooijdonk (GroenLinks). "Als je een ongeluk krijgt met een auto die 30 in plaats van 50 kilometer per uur rijdt, heb je 90 procent meer kans om dit te overleven", zei ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

    Andere regels

    De G4 vragen het aanstaande kabinet om verkeersregels zo snel mogelijk aan te passen, zodat de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op binnenstedelijke hoofdwegen kan worden ingevoerd.

    Op dit moment moet een '30-weg' voldoen aan specifieke veiligheidsmaatregelen zoals verkeersdrempels. Dat vinden de steden onhandig, bijvoorbeeld vanwege hulpdiensten die veel harder moeten kunnen rijden.

    Meer fiets- dan autododen

    In 2020 werden er 610 verkeersdoden geregistreerd. Mede dankzij de coronalockdowns was het aantal doden minder dan het jaar ervoor. Sinds de jaren 70 daalde dat aantal lange tijd, maar de afgelopen jaren stagneert dat, signaleert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De meeste doden in het verkeer zijn ouderen: vorig jaar was 37 procent van de verkeersdoden 70-plus. Er overleden meer fietsers (229) dan inzittenden van een auto (195).

    Waar het nu al mogelijk is, verlagen de steden de snelheid op 50 kilometerwegen naar 30 kilometer per uur. In oktober nam de Tweede Kamer een motie aan om voortaan 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom als standaard in te voeren. In bijvoorbeeld Spanje is zo'n snelheidsverlaging al ingevoerd. Ook de stad Brussel verlaagde de snelheid, waarna het aantal verkeersongevallen fors naar beneden ging.

    Deze zomer deed de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid een oproep de maximumsnelheid naar 15 kilometer per uur te verlagen in straten zonder voetpad. De organisatie kreeg bij dat voorstel steun van Veilig Verkeer Nederland en verkeersinstituut CROW.

    Aanpassingen nodig

    De stad hoeft niet volledig op de schop om de snelheidsverlaging door te voeren, zegt de Amsterdamse wethouder De Vries. "Het is het beste om de 30-regel in één keer overal in te voeren, zodat de norm voor iedereen helder is en in de komende jaren dan de nodige aanpassingen aan de wegen te doen."

    Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is een directe aanpassing van de wegen wel degelijk nodig. "Als je alleen een ander snelheidsbord neerzet, zullen automobilisten er harder blijven rijden en dat maakt het alleen maar onveiliger." Bij effectieve aanpassingen denkt hij aan het (optisch) versmallen van de weg of het vervangen van asfalt voor klinkers. "Ook handhaving is natuurlijk belangrijk."

    Zorgen bij ov-bedrijven

    De gemeentelijke ov-bedrijven van Amsterdam (GVB), Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM) vrezen dat de snelheidsverlaging nadelige gevolgen voor het openbaar vervoer zal hebben. Door de snelheidsverlaging wordt het OV minder snel en daarmee minder aantrekkelijk, denken de bedrijven.

    "Wij roepen het Rijk en gemeenten op om in de plannen rekening te houden met de ambitie om het stedelijke OV te versnellen", schrijven de bedrijven in een verklaring. Zo pleiten zij voor het creëren van voorrangswegen, vrije banen en waar mogelijk een uitzondering voor het openbaar vervoer van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

    Morgen staat het thema verkeersveiligheid op de debatagenda van de Tweede Kamer.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-03 08:30:50
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 26 juni 2019 @ 01:12
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, GROOTSTE 'POLITIEKE' DISCRIMINATIE KOMT ER TÓCH AAN? REKENINGRIJDEN toch een onderdeel van het politieke 'KLIMAATAKKOORD' dat de Kamer heeft bereikt. Zie vooral ook de vorige berichten hierover.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitte (bron)

    Klimaatakkoord: lasten anders verdeeld, waarschijnlijk meer draagvlak.

    Zonnepanelen en windmolens NOS

     VANDAAG, 22:55

    POLITIEK

    Een verschuiving van de klimaattaks van burgers naar bedrijven en het aanpassen van de energiebelasting: met die veranderingen aan de oorspronkelijke klimaatplannen poogt de coalitie de lasten eerlijker te verdelen.

    Na maanden van onderhandelen zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens. Na de presentatie van het concept-akkoord eind vorig jaar bleken er al snel flinke tegenstellingen over onderdelen van de plannen te zijn.

    Inmiddels zijn er compromissen gesloten en nieuwe plannen gemaakt. Vrijdag worden ze gepresenteerd, een aantal hoofdlijnen is al bekend.

    Zo gaat de rekening voor gas omhoog, die voor elektriciteit omlaag en komt er voor huishoudens een korting op de energiebelasting. Ook komt er onderzoek naar rekeningrijden, wordt er fors geïnvesteerd in verduurzaming van de landbouw en worden elektrische auto's minder gesubsidieerd dan aanvankelijk de bedoeling was.

    Het totale pakket is nog niet bekend maar volgens bronnen zouden de klimaatdoelen -49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990- met dit nieuwe pakket haalbaar zijn.

    Gas duurder, elektra goedkoper

    Gas wordt de komende jaren flink duurder. Per kubieke meter gas gaat de Nederlander 10 cent meer belasting betalen. Dat komt voor een gemiddeld huishouden neer op 150 euro hogere kosten per jaar. Deze extra kosten worden gecompenseerd doordat elektriciteit juist goedkoper wordt.

    Daarnaast krijgen huishoudens een grotere vrijstelling voor energiebelasting, waardoor de rekening volgens het kabinet omlaag gaat. Ook zal het bedrijfsleven meer gaan bijdragen aan de Opslag Duurzame Energie (ODE), zodat de kosten voor consumenten lager worden. Als huishoudens van het gas af gaan levert dit meer voordeel op dan nu het geval is.

    Rekeningrijden

    Op rekeningrijden rust geen taboe meer: er komt een onderzoek naar. Het kabinet laat een commissie drie opties bekijken. Daaronder een voorstel om rekeningrijden alleen voor elektrische auto's in te voeren (die nu geen wegenbelasting en geen accijns betalen), maar ook een vorm van rekeningrijden voor alle auto's. En een vorm waarbij ook nog een spitsheffing komt, voor alle auto's.

    Vooral de VVD was lang een tegenstander van rekeningrijden. Maar als de belasting via de pomp straks terugloopt, moet er iets gebeuren om de terugvallende inkomsten op te vangen. De partij hoopt nu op de variant waar alleen elektrische auto's betalen per gereden kilometer en benzine- en dieselauto's worden ontzien. Het is de bedoeling dat een volgend kabinet beslist over de variant van rekeningrijden die wordt ingevoerd.

    Elektrische auto's

    Het kabinet wil elektrisch rijden stimuleren, maar het oorspronkelijke plan van 6000 euro subsidie in 2021 staat niet meer in de plannen.

    Naar verwachting wordt dat ongeveer de helft. Er zal ieder jaar opnieuw naar de subsidies gekeken worden om over-subsidiëring te voorkomen.

    Om mensen die niet elektrisch rijden nog niet op te hoge kosten te jagen gaat de geplande accijnsverhoging voor benzine niet door.

    CO2 heffing

    Vervuilende industrieën gaan de komende jaren steeds meer betalen voor de CO2-uitstoot van hun industrie. De taks begint in 2021 met 30 euro per teveel uitgestoten ton CO2 en zou oplopen tot 150 euro per te veel uitgestoten ton. Dit gaat verder dan de oorspronkelijke plannen en zo beoogt het kabinet de lasten eerlijker te verdelen.

    Warmtefonds

    Er komt een warmtefonds waar het kabinet 50 tot 80 miljoen per jaar voor uit trekt. Hieruit kunnen particulieren investeringen doen om verduurzamingen te realiseren zoals bijvoorbeeld isolatiemaatregelen, warmtepompen en hybridekachels.

    Het kabinet denkt dat dit fonds ook particuliere geldschieters zal aanzetten voor vele miljarden aan investeringen.

    Landbouw

    Ook het inkrimpen van de landbouw, lange tijd vanwege economische belangen taboe, staat in de plannen. Naar verwachting bijna 1 miljard euro extra wordt tot 2030 uit getrokken voor vergroening van de land- en tuinbouwsector.

    Een deel van het geld is bedoeld voor boeren in de veenweidegebieden die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Door de droogte vinden in deze gebieden verzakkingen plaats. Daarom moet snel worden ingegrepen. Als veen verdroogt, komen er broeikasgassen, vooral CO2, vrij.

    Ook is het de bedoeling dat er 60 miljoen euro wordt gestoken in een stopregeling voor varkensboeren. Zij kunnen zich hiervoor vanaf augustus vrijwillig aanmelden. Boeren in gebieden met veel stankoverlast, zoals Noord-Brabant, komen het eerst in aanmerking.

    De verwachting is dat door deze plannen de CO2-reductie in de agrarische sector bijna verdubbeld wordt van 3,5 naar 6 megaton.

    Stichting Natuur en Milieu ziet "interessante dingen" in het akkoord, maar volgens Marjolein Demmers zal het nog heel erg aan de details en de uitwerking liggen om echt een goed oordeel te kunnen vellen.

    De Partij voor de Dieren vindt de plannen niet ver genoeg gaan en vindt dat de coalitie te veel dingen vooruit schuift.

    Forum voor Democratie-leider Baudet noemt de plannen "volstrekt irrationeel". Volgens Baudet gaat het mensen veel geld kosten en worden er duizenden miljarden euro's verspeeld.

    De partijen die nodig zijn voor steun in de Eerste Kamer, waaronder Groenlinks en PvdA reageren positiever.

    Volgens GroenLinks-leider Klaver komen de plannen "meer dan ooit" de kant van GroenLinks op. PvdA-leider Asscher is ook positief maar is ook benieuwd naar de verdere invulling van de plannen, en wie uiteindelijk van welke plannen welke rekening gaat betalen.

    Politiek verslaggever Ron Fresen zegt: "Door de scherpe kantjes van de oorspronkelijke plannen af te halen hoopt de coalitie op voldoende draagvlak.

    Morgen zijn de regeringspartijen nog bijeen om de laatste puntjes op de i te zetten, vrijdag is dus de presentatie. "Natuurlijk gaan partijen daarna hun eigen rekensommetjes maken."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

     

     

    Gewijzigd op 2019-06-26 01:13:42
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 13 juni 2019 @ 01:12
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, REKENINGRIJDEN, TOCH WEER OP DE AGENDA VAN ORGANISATIES? Maar de POLITIEK IS NIET VOOR, en tevens gehoord ook op nieuwsmedia als RTL-Nieuws, veel mensen zijn tegen. En velen snappen het ook, DEGENEN DIE EEN (DUURDERE NOG) ELECTRISCHE AUTO kunnen rijden en zo wie zo mensen met meer geld, die rmaakt het niet uit, die kunnen 'gaan en staan waar zij willen'. 

    Maar de REKENING KOMT WEER TERUG EN WORDT GELEGD BIJ DEGENEN DIE HET AL NIET BREED HEBBEN. M.a.w.: Zij moeten de auto laten staan of zeer selectief gebruiken tenminste en 'kunnen dus NIET MEER zo maar ergens naartoe'. En het is zelfs een intermenselijk RECHT voor iedereen om zich vrijelijk te kunnen verplaatsen van A naar B. 'Discriminatie' dus pur sang weer.  

    Er zou een geheel ander vervoerssysteem, bv 'zweeftreinsysteem' moeten komen, Europees, wereldwijd zelfs, o.a. weer het boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN OP WEG... vooral SAMEN in deze... dus lees het eens? (Bol.com, Brunawinkels, andere site's Bookspot.com en boekenwinkels...)

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Rekeningrijden kan oplossing voor files zijn, maar politiek wil (nog) niet.

     VANDAAG, 20:13

    BINNENLANDPOLITIEK

    ANP

    GESCHREVEN DOOR Erika de Joode & Charlotte Biskop

    Eind jaren 80 was VVD-minister Neelie Kroes de eerste bewindspersoon die het 'r-woord' in de mond nam: rekeningrijden. De minister van wat toen Verkeer en Waterstaat heette, wilde een "elektronische tolheffing" invoeren, die gezien moest worden "als een nieuwe vorm van belasting op autogebruik".

    Sindsdien is het systeem van rekeningrijden vaak - heel vaak - onderwerp van discussie, maar is de heffing er na dertig jaar nog altijd niet. Vandaag werd weer een nieuw hoofdstuk aan die discussie toegevoegd: zo'n 25 verkeers- en vervoersorganisaties, verenigd in de Mobiliteitsalliantie, willen dat automobilisten geen vaste autobelastingen meer betalen, maar een prijs per kilometer.

    Volgens het Deltaplan Mobiliteit ziet jouw reis er in 2030 zo uit:

    Video afspelen

    01:11

    Met de auto, via een hub, naar de trein en deelfiets, zo zou reizen in 2030 zijn

    Volgens Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie, is de tijd rijp voor rekeningrijden, veel meer dan in de afgelopen decennia. Dat heeft ermee te maken dat de overheid op zoek moet naar alternatieve bronnen van inkomsten, omdat straks een groot deel van de inkomsten uit bijvoorbeeld brandstofaccijnzen wegvalt.

    Het kabinet wil namelijk dat er in 2030 2 miljoen elektrische auto's op de weg zijn en dat er dan alleen nog maar stekkerauto's worden verkocht. Tot 2025 hoeven kopers daar bovendien geen aanschafbelasting en wegenbelasting over te betalen. "Heel Nederland gaat uiteindelijk elektrisch rijden", zegt van Eijck. "En dat betekent dat de schatkist leegloopt. Dus het politieke momentum voor rekeningrijden is er nu."

    Maar minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu heeft al gezegd dat ze daar niets voor voelt, hoewel er wel een kilometerheffing voor vrachtverkeer komt. Dat stond ook al in het regeerakkoord van dit kabinet. Er komen deze kabinetsperiode wel proeven "om ervaringen op te doen met alternatieve vormen van vervoer en betaling", maar die leiden niet tot een systeem van rekeningrijden voor personenvervoer, spraken VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie af.

    'Tineke Tolpoort' en meer pogingen om rekeningrijden in te voeren

    Carpoolen, spitstarieven, tolwegen, hogere benzineaccijnzen, kilometerheffingen. Op de tekentafel kende de strijd tegen files al vele oplossingen. Lang niet allemaal zagen ze het levenslicht. Neem het rekeningrijden. Plannen daarvoor gaan dus terug tot eind jaren 80, toen VVD-minister Kroes haar voorstel deed.

    Maar die kilometerheffing kwam er niet, ook niet onder Kroes' opvolgers Hanja Maij-Weggen (CDA) en Annemarie Jorritsma (VVD). PvdA-minister Tineke Netelenbos kwam eind jaren 90 met eigen plannen. Zij wilde bijvoorbeeld tolpoorten plaatsen op snelwegen rond grote steden in de Randstad, wat haar bij critici de bijnaam 'Tineke Tolpoort' opleverde.

    Een van die critici was CDA'er Camiel Eurlings, die in 2009 als minister zelf een systeem van kilometerheffing probeerde in te voeren - zonder succes. En ook in de afgelopen jaren laaide de discussie over het r-woord nog regelmatig op, bijvoorbeeld toen er in 2016 allerlei filerecords werden gebroken.

    Het kabinet voelt dus niets voor rekeningrijden, maar journalist en econoom Mathijs Bouman twijfelt er niet aan dat het er toch van gaat komen. "Alle belangrijke partijen zijn voor, het gaat wel een keer gebeuren."

    Bouman plaatst wel kanttekeningen bij het voorstel van de Mobiliteitsalliantie: een vaste kilometerprijs die niet afhankelijk is van plaats en tijd. Automobilisten betalen dan in de spits hetzelfde bedrag als daarbuiten. Zonde, vindt hij. "Je tuigt een enorm technisch systeem op, maar gebruikt het niet waar het geschikt voor is. Namelijk het oplossen van het grootste mobiliteitsprobleem: de files."

    'Spitsheffing meest efficiënt'

    Bouman betoogt dat de kilometerprijs afhankelijk zou moeten zijn van het tijdstip en de locatie van je rit. Met een vast tarief worden automobilisten niet gestimuleerd om de spits te mijden, de rit is tenslotte net zo duur als buiten de spits. "Een spitsheffing is per definitie de meest efficiënte oplossing voor files. Dat wordt bewezen in Singapore en Stockholm, waar zo'n systeem is ingevoerd."

    Toch wil de Mobiliteitsalliantie het woord spitsheffing nog niet in de mond nemen. Volgens voorzitter Steven van Eijck leidt alleen al het omzetten van bijvoorbeeld de wegenbelasting in een prijs per kilometer ertoe dat mensen bewuster gaan rijden. "Met een vast tarief weet iedereen precies hoeveel hij per kilometer betaalt en kun je goed in kaart brengen wat de effecten zijn. Als dat toch niet genoeg oplevert, kun je altijd nog kijken naar een spitsheffing. Maar we willen beginnen met een vast tarief."

    Alternatieven stimuleren

    Ook verkeerspsycholoog Kim Ruijs is niet overtuigd van het nut van een spitsheffing. "Je gaat dan de spits verschuiven, daar los je niets mee op." In rekeningrijden ziet ze wel een deel van de oplossing voor het fileprobleem. "Ik denk dat mensen zich niet bewust zijn van de kosten van een rit. Rekeningrijden helpt bij die bewustwording en kan daardoor gedrag duurzaam veranderen."

    Maar volgens Ruijs is dat niet voldoende. "Een groot deel van de woon-werkverkeer-ritten onder de 15 kilometer wordt nog steeds met de auto gedaan. De overheid moet meer doen om alternatieven te stimuleren, zoals elektrisch fietsen en het delen van auto's."

    'Besmet woord'

    Rekeningrijden lijkt in ieder geval voorlopig nog niet aan de orde, hoewel het draagvlak toeneemt. Er komen wel allerlei experimenten om te kijken hoe vervoer en betaling anders kunnen worden ingericht, zoals aangekondigd in het regeerakkoord (zie kader).

    Volgens politiek verslaggever Ron Fresen ziet iedereen op zich wel in dat er iets moet veranderen, ook een partij als de VVD. "Het autoverkeer blijft toenemen en er moet een oplossing komen voor die teruglopende accijnsinkomsten. Maar 'rekeningrijden' is iets voor een volgend kabinet. Dat is trouwens ook een te besmet woord."

    Experiment: ritcoins

    Een van de experimenten die het kabinet samen met de Mobiliteitsalliantie gaat uitvoeren, werkt met zogeheten ritcoins: verhandelbare spitsrechten. "Stel dat je elke week tien ritjes in de spits moet maken en je krijgt wekelijks acht spitsrechten", legt Floris Liebrand van de Mobiliteitsalliantie uit. "Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een dag thuis te werken, maar je kunt ook twee spitsrechten 'kopen' van een collega die ze over heeft."

    Op deze manier hoopt de Mobiliteitsalliantie een schaarste op de weg te creëren die leidt tot gedragsverandering. "Mensen gaan denken: moet ik echt de weg op, of is er een alternatief?" Liebrand benadrukt dat van een spitsheffing geen sprake is. "Het gaat om een verhandelbaar recht, vergelijkbaar met emissierechten." De proef start deze kabinetsperiode, samen met nog drie andere experimenten die meer inzicht moeten bieden in gedragsverandering en mobiliteit.

    BEKIJK OOK

    'Deltaplan' voor verkeer, maar minister zegt direct 'nee' tegen rekeningrijden

    Meer asfalt, het r-woord of toch het ov: hoe lossen we het fileprobleem op?

    'Invoeren rekeningrijden kwestie van tijd'

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-06-13 01:15:50
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 30 januari 2019 @ 00:44
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, de POLITIEKE DISCUSSIE OVER 'REKENINGRIJDEN'. De Politiek is hier niet direct voor, de meerderheid, bang mogelijk voor toch een politieke blunder hierin? Maar een deel van de bevolking lijkt dit wél te willen? Maar denken zij geheel niet: 'Het is ook een kwestie van ONDERLINGE DISCRIMINATIE WEER', mensen die 'het kunnen missen' kunnen maar raakrijden zogezegd en de armlastigen met nog net een auto'tje moeten laten staan of bijna niet rijden. En met Wegenbelasting, dan is het eerlijker verdeeld, naar zwaarte van de auto, maar toch eerlijker en je weet waar je aan toe bent. En ook het OV is niet altijd goedkoper en handiger en of het dan de files 'veminderd'? Ja dat mogelijk wel iets, maar ook twijfels, WANT NOGMAALS DEGENEN DIE HET KUNNEN BETALEN rijden toch wel.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Steeds meer steun voor rekeningrijden

    VANDAAG, 04:00

    BINNENLAND

    ANP

    Steeds meer Nederlanders zijn voorstander van rekeningrijden in de strijd tegen de files. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

    58 procent van de Nederlanders betaalt liever per gereden kilometer dan maandelijks een vast bedrag voor de motorrijtuigenbelasting. In 2016 was dat 53 procent. Ook kiezers van 'autopartijen' als VVD, PVV en Forum voor Democratie zijn in meerderheid voor rekeningrijden.

    Er is vooral steun voor een vlaktaks. Daarbij betalen automobilisten meer naarmate ze meer kilometers rijden, ongeacht waar of wanneer. Een spitstaks, waarbij je meer betaalt tijdens spitsuren en minder buiten de spits, krijgt de minste steun. Een derde variant is een ecotaks, waarbij schone auto's minder betalen dan vieze. Opvallend is dat alle drie deze varianten van rekeningrijden populairder zijn dan het huidige systeem van de vaste motorrijtuigenbelasting.

    Gedrag aanpassen

    Twee derde van de Nederlanders gaat met de auto naar het werk. Drie op de tien automobilisten verwachten dat ze hun rijgedrag gaan aanpassen als rekeningrijden wordt ingevoerd. Ze zullen vaker de fiets nemen of met het openbaar vervoer gaan. Zes op de tien zeggen niet op een andere manier te kunnen of willen reizen.

    In het regeerakkoord staat dat deze kabinetsperiode geen rekeningrijden wordt overwogen. I&O-onderzoeker Peter Kanne denkt dat het toch verstandig is om ernaar te kijken: "Het kabinet heeft nog een fikse opgave om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daar zal dit bij helpen. En kiezers vinden dit een eerlijker systeem dan de motorrijtuigenbelasting, die voor iedereen gelijk is."

    Andere maatregelen

    Op de vraag wat de overheid nog meer kan doen in de strijd tegen de files noemen de ondervraagden vooral beter en goedkoper openbaar vervoer. Maar ook het stimuleren van thuiswerk, een inhaalverbod voor vrachtwagens, het versterken van P+R-locaties en het aantrekkelijker maken van de elektrische fiets worden genoemd.

    Het aanleggen van nieuwe wegen helpt niet tegen files, denkt 40 procent. 29 procent gelooft daar wel in.

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 24 december 2018 @ 00:38
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, IN STOCKHOLM IS KM-HEFFING MAAR DE FILES ZIJN NIET ECHT OPGELOST... En toch ook hier weer op de politiek agenda. Zie ook vorige bericht hierover, vooral t.a.v. 'DISCRIMINATIE'... degenen die het makkelijk kunnen missen, extra betalen doen dat ook, vele anderen niet. In de Nieuwsuur reportage vertelt een berokkene er 7 euro per dag (!) meer voor te moeten betalen om uiteindelijk toch nog in de file te staan.  

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS, Nieuwsuur, Twitter (bron)

    In Stockholm betaal je extra voor rijden in de spits, wij straks ook?

    GISTEREN, 19:46

    BINNENLANDBUITENLAND

    ANP

    Het is terug op de politieke agenda: rekeningrijden, dus betalen als je de auto pakt. Het moet leiden tot minder uitlaatgassen én natuurlijk minder files. Maar om dat laatste te realiseren moet je volgens verkeersdeskundigen ook het rijden tijdens de spits extra belasten. Werkt dat in de praktijk?

    In de Zweedse hoofdstad Stockholm hebben ze er al elf jaar ervaring mee. Forensen moeten tol betalen als ze met de auto de stad in of uit rijden. De prijs wordt bepaald door het tijdstip. Op de duurste momenten, in de ochtend- en avondspits, betalen de Zweden omgerekend zo'n 7 euro.

    Camera's registreren hun nummerplaten en automobilisten krijgen een keer per maand een rekening op de mat. Volgens het hoofd van de verkeersdienst in Stockholm is het systeem zeer effectief en staan er nu minder files.

    Wij namen de proef op de som en reden een dagje mee met een Zweedse forens:

    Video afspelen

    03:23

    Spitsheffing in Stockholm: moeten wij dat ook willen?

    Volgens Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, bewijst het voorbeeld van Stockholm dat spitsheffing werkt om files te verminderen. Maar voor Nederland ziet hij dan wel een ander systeem voor zich en geen tolpoorten boven de snelweg.

    "Het zou betekenen dat iedereen een chip in zijn auto zou krijgen. Maar dat is waarschijnlijk wel duur. Omdat zo'n systeem nog nergens bestaat, is het moeilijk in te schatten wat het allemaal gaat kosten", zegt Van Wee.

    Moeilijke beslissing opknippen

    Volgens de hoogleraar zou zo'n landelijk systeem in fases moeten worden ingevoerd. "Eerst zou er een vlakke prijs per kilometer moeten worden ingevoerd. Dat kan met een goedkope chip die wordt afgelezen en is vrij simpel. Dan kunnen mensen ook vertrouwen krijgen in het systeem."

    Uiteindelijk kan er dan een heffing komen op basis van waar en wanneer een automobilist rijdt, dus een spitsheffing. "Want dat is uiteindelijk het meest effectief tegen files, maar ook het meest controversieel. Daarom is het handig om zo'n moeilijke beslissing op te knippen", zegt Van Wee.

    Er zijn meer argumenten dan ooit om rekeningrijden in het voeren, maar het vergt wel politieke lef.

    Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid

    Over rekeningrijden wordt al heel lang gesproken, ook in de politiek. Het is een beladen onderwerp. Toenmalig minister van Verkeer Tineke Netelenbos zette eind jaren 90 al een proef op voor rekeningrijden. Maar zij en haar opvolgers slaagden er niet in om de heffing in te voeren.

    Van Wee vraagt zich af of het er nu wel gaat komen. "In het Klimaatakkoord is voorgesteld dat er naar zo'n systeem toegewerkt wordt. Een belangrijk argument voor het invoeren is de opdrogende belastingen door de opkomst van elektrische auto's. En daarnaast zijn er de steeds erger wordende files en de klimaatproblematiek."

    Hij vervolgt: "Dus eigenlijk zijn er nu meer argumenten dan ooit om het in te voeren. Maar het vergt wel politieke lef. En daar heeft het de afgelopen dertig jaar aan ontbroken in dit dossier."

    Video afspelen

    09:48

    In Stockholm betaal je extra voor rijden in de spits, wij straks ook?

    BEKIJK OOK

    Mobiliteitstafel adviseert kabinet: laat automobilist betalen voor gebruik

    Files leiden tot ruim 1 miljard euro economische schade

    Deel dit artikel: 

    Nieuwsuur

    handtekeningafbeelding
  • maandag 19 november 2018 @ 01:01
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, zie vorige al, 2010, MAAR KILOMETERHEFFING WEER 'UIT DE KAST'? EN 'BETALEN NAAR GEBRUIK IS EERLIJKER'??? Hoe komt men erop en vooral de BELANGENORGANISATIEVOOR DE AUTOMOBILIST, DE ANWB? 

    Het is je reinste DISCRIMINATIE, want: Degenen die op deze wereld over genoeg geld beschikken die kunnen dan bij 'rekeningrijden'; RIJDEN WAAR ZE NAARTOE WILLEN en maar 'raak rijden wat ze willen, want: ze hébben immers geld genoeg!?' Maar velen die niet over voldoende geld beschikken, en dat zijn er heel veel, die krijgen extra kosten bij meer km. rijden en zijn nu al blij een 'auto'tje te kunnen betalen'. Dus, deze mensen, een grote groep 'laat de auto dan maar staan' of bij hoogste nood... U voelt hem, de grootste onderlinge discriminatie hierbij weer van de 'mens Homo sapiens' (zie clubhome boek daarover EN GEHEEL ANDER NIEUW VERVOERSSYSTEEM  (!!) nogmaals dan maar weer, bijna elk maatschappelijk onderwerp, maar het is helaas zo..)  

    Hoe denkt u daaeover, leden maar vooal de soms (zeer) vele soms bezoekers, lezers van deze club, zie ook clubhome, d.d. 18-11-2018 alleen al 2295 (!) bezoekers! Dank maar laat uw mening eens horen in dit forum, gratis lid worden van clubs.csm is mogelijk!

    Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

    Maandag 19 november 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Kilometerheffing terug op de agendaAchtergrond

    Kilometerheffing terug op de agenda

    18 november 2018 08:00 Laatste update: 10 uur geleden

    De landelijke discussie over kilometerheffing is na de uitzending van Zondag met Lubach vorig weekend over de toenemende filedruk terug van weggeweest. De ANWB heeft het kabinet inmiddels opgeroepen een kilometerheffing in te voeren en vindt net als de RAI Vereniging dat het huidige stelsel van autobelastingen op de schop moet. 

    De RAI Verenging, belangenbehartiger van importeurs en fabrikanten in de mobiliteitsbranche, publiceerde vrijdag een onderzoek naar de haalbaarheid van de klimaatdoelstellingen van het kabinet met het huidige autobelastingenstelsel, uitgevoerd in samenwerking met bureau Revnext. 

    "Bij het lanceren van dergelijke rapporten zoek je altijd naar politiek momentum. In november is de filedruk het hoogst en staat de verkeersproblematiek bovenaan de agenda. Nu werden we geholpen door de media, in dit geval door Zondag met Lubach. Je moet het ijzer smeden als het heet is," aldus woordvoerder Floris Liebrand.

    Betalen naar gebruik

    Waar presentator Arjen Lubach een pleidooi hield voor een spitsheffing, dus bestuurders laten betalen voor het gebruik van de weg afhankelijk van "waar en wanneer je rijdt", sturen belangenorganisaties ANWB en de RAI Vereniging aan op "betalen naar gebruik."

    "De ANWB is tegen spitsheffing, maar groot voorstander van betalen naar gebruik. We gaan de komende drie jaar 40 tot 50 procent meer in de file staan en daarom is er snel actie nodig", aldus hoofddirecteur Frits van Bruggen in het Radio 1-programma 1op1 eerder deze week.

    De RAI Vereniging wil de prijs per kilometer vaststellen op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig en dit onderdeel maken van de wijzigingen aan het huidige stelsel van autobelastingen. Deze bestaan op het moment uit belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelasting (mrb). Het bpm-tarief wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot.  

    "Als we naar een systeem gaan waarbij we betalen naar gebruik, dan moet je andere belastingen afschaffen", aldus Van Bruggen, die bovendien meldt dat 70 tot 80 procent van de 4,5 miljoen ANWB-leden betalen naar gebruik eerlijk zouden vinden. Eenzelfde percentage is volgens Van Bruggen daarentegen niet bereid te betalen in de spits.  

    Belastinginkomsten van overheid beter gegarandeerd

    Een prijs per kilometer op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig komt wat beide partijen betreft dus in de plaats van de bpm en mrb. In gesprek met radio 1 zei RAI-voorzitter Steven van Eijck afgelopen donderdag dat op die manier niet alleen de filedruk kan afnemen, maar dat ook de belastinginkomsten van de overheid beter gegarandeerd zijn.

    Ook elektrische auto's, die op papier geen CO2-uitstoot hebben, gaan namelijk per kilometer betalen. In dat geval geldt een nog te bepalen basistarief. Daar bovenop komt de prijs op basis van de CO2-uitstoot. "De auto een keer laten staan kan op die manier dus ook voor bestuurders van elektrische auto's een overweging zijn", zegt Liebrand.

    RAI-woordvoerder Liebrand is zich ervan bewust dat er CO2 vrijkomt bij het opwekken van stroom voor elektrische auto's, maar zegt tegelijkertijd dat de consument op dit moment nog geen keuze heeft voor groene stroom of niet bij de laadpaal. Vandaar dat het zogeheten well-to-wheel-principe, de keten van de energiebron tot het voertuig, niet is meegenomen in de overwegingen voor betalen naar gebruik.

    Het rapport van RAI gaat bij een van de CO2-uitstoot afhankelijke prijs per kilometer uit van een verlies aan inkomsten voor de overheid van 2,8 miljard euro tot 2030. Blijft alles bij het oude, dan loopt de overheid 10,7 miljard euro aan inkomsten mis. Er zullen immers steeds minder diesel- en benzineauto's verkocht worden. De bijbehorende terugloop in accijnsderving door een lagere brandstofverkoop is nog niet meegerekend.

    'Betalen naar gebruik is eerlijker'

    Het huidige kabinet wil in 2030 een kleine 2 miljoen elektrische auto's op de weg hebben. Ook hiervoor is het volgens RAI van belang dat het huidige stelsel van autobelastingen op de schop gaat.

    "Om de doelstelling te halen moet er voor een langere periode gesubsidieerd worden. Het kabinet wil dat die subsidies uit het autodomein worden betaald. Als we ervan uitgaan dat het systeem blijft zoals het nu is, betekent dat verhogingen van de mrb en bpm", aldus Liebrand.

    Op Radio 1 zei RAI-voorzitter Van Eijck dat de gewone automobilist op die manier in feite de subsidies op elektrische voertuigen betaalt, wat volgens hem "onaanvaardbaar" is. "Betalen naar gebruik is eerlijker en levert een veel groter maatschappelijk voordeel op," zo was te horen.

    Dat het nu al wringt bij het bepalen van de bpm blijkt wel uit de verplichte overgang naar de Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP) van de EU voor uitstoot en verbruik.

    Deze meetmethode voor uitstoot en brandstofverbruik, noodzakelijk voor de typegoedkeuring van een voertuig, vervangt de New European Driving Cycle (NEDC). De WLTP resulteert daarmee weliswaar in nauwkeurigere uitstoot- en verbruikscijfers, maar tegelijkertijd in veel gevallen ook in ongunstigere cijfers.

    De hogere CO2-uitstoot heeft in Nederland direct gevolgen voor de prijs van nieuwe auto's. Om die gevolgen zoveel mogelijk te beperken, mogen auto-importeurs hun WLTP-resultaat in ons land voorlopig terugrekenen naar een NEDC-waarde. Daar is de huidige bpm-wetgeving immers nog op gebaseerd.

    Omdat de meetomstandigheden evengoed anders zijn, betekent ook deze zogenoemde NEDC 2.0-waarde een hogere CO2-uitstoot.

    Afwachtende houding

    Dat was voor staatssecretaris Menno Snel van Financiën vorige maand echter geen reden om de bpm-tarieven voor volgend jaar aan te passen. In mei 2019 worden de effecten van de WLTP opnieuw bestudeerd.

    Dat gaat er bij AutoWeek-redacteur Roy Kleijwegt niet in. "Het is alsof de overheid besluit om de accijns op kraanwater te vertienvoudigen voor het milieu, maar meteen belooft dit te compenseren met bijvoorbeeld verlaging van de inkomstenbelasting. Vervolgens gaat de verhoging in en betaal je je bij je eerste rekening meteen scheel door die nieuwe hoge accijns. En die belastingverlaging dan? Daar heb je nog niets van gemerkt."

    Dat is in tegenspraak met wat Snels voorganger Wiebes beloofde toen hij zei dat de omschakeling naar WLTP "budgetneutraal" zou zijn.

    "Het is alsof de overheid zegt: 'Weet je wat het is, we willen het wel precies goed budgetneutraal doen en na een jaar weten we pas hoeveel water iedereen nu eigenlijk verbruikt. Dus we wachten toch maar tot volgend jaar met die belastingverlaging. Komt helemaal goed. Bovendien hebben veel mensen goedkoop flessen gevuld toen het nog kon, dus ach.' Zelfs in het brave Nederland zou men in opstand komen. En terecht", besluit Kleijwegt.

    Staatssecretaris Menno Snel van Financiën

    Aanloop van meer dan dertig jaar

    • De plannen voor rekeningrijden dateren van het tijdperk Lubbers II. Minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit-Kroes (VVD) stelde destijds voor het eerst rekeningrijden voor. Het duurde echter tot het Kabinet-Kok II voordat een dergelijk plan ook daadwerkelijk in een regeerakkoord opgenomen werd.
    • In mei 2000 werden onder minister Tineke Netelenbos elf proeflocaties voor een systeem van kilometer heffing aangewezen. Het leverde de minister niet alleen de bijnaam 'Tineke Tolpoort' op, maar ook een smet op het blazoen. Er was onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor de plannen en Netelenbos kreeg het idee niet door de kamer.
    • Dat weerhield CDA-minister Camiel Eurlings er acht jaar later onder het kabinet-Balkenende IV niet van om met de Wet kilometerprijs te komen "voor het in rekening brengen van een gebruiksafhankelijke prijs voor het rijden met een motorrijtuig."
    • Na de val van het kabinet over het al dan niet verlengen van de Task Force Uruzgan-missie in Afghanistan werd de Wet Kilometer prijs onder het kabinet-Rutte I eind 2010 ingetrokken.

    Door: NU.nl/Nick Augusteijn | Beeld: ANP

    457 reacties  

    Lees meer over:

    anwb 

    Gewijzigd op 2018-11-19 13:36:09
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 23 januari 2010 @ 14:54
    #1

    Voor alle leden van de club Justitiele Dwalingen-Politieke blunders en ook alle andere leden van clubs en-of bezoekers, zie CLUB JUSTITIELE DWALINGEN, want daar staat op clubhome (voorpagina) ook een LINK om naar de ANWB-site te gaan om TE STEMMEN IVM DE voorgenomen door de politiek/minister, KM-HEFFING!!! Makkelijker voor u kunnen we het niet maken, maar laat uw stem horen!! DANK!!!   (oud bericht dd 2 dec. 2021) 

    En overigens, bezoekt u deze club en uw andere club regelmatig? Wilt u en kunt u weer eens meediscussieren dan ook op de forums maar nu MET DE NIEUWE VORM VAN CLUBS... ook onder de BLOGBERICHTEN....kunt u uw mening en uw commentaar geven!! Toch wel leuker dan nu met de nieuwe clubs in die zin weer... maar WEL DOEN.... tot nu toe wordt er heel weinig gediscussierd,...helaas. Maar het jaar is nog jong.

    Prettig weekeinde voor allen!
    Herman

    Gewijzigd op 2021-12-02 08:11:34
    handtekeningafbeelding