Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4745 keer bekeken

VOEDSEL: OA: VEILIGHEID IN GEVAAR door werkdruk INSPECTIE?

  • donderdag 14 januari 2021 @ 07:13
    #38
    reactie op (#37) herman_dad

    Goedemorgen, MEELWORMEN GOEDGEKEURD ALS VOEDSELBRON IN DE EU....Lust U ze nog? Zeker in enkele gebieden op Aarde en bij de nog enkele primitieve stammen die er zijn is het eten van wormen een dagelijks gebeuren... MAAR HIER? U mag ze eten maar we zitten nu in een wereldwijde crisis vermoedelijk ontstaan omdat er op een markt in China zeer vreemde dieren of insecten worden gegeten en deze een homonide vreemd virus bij zich droegen.....Voelt u hem, niet eten zouden wij zeggen al is het wetenschappelijk goedgekeurd....

    WAT ZOU U DOEN, laat het eens weten hier?! Zou u weigeren als het u b.v. in een tv programma wordt aangeboden of denkt u als ik weiger dan 'sta ik te kijk' als laffaard en ik moet op tv ook doen of het zelfs lekker en normaal is?! Waarom? U bent een grotere held en menswaardiger als u UW EIGEN WIL volgt... TIP kijk in het vervolg op de mededelingen wat in het gekochte product zit..... want ze verwerken of douwen het bv rustig zonder medeweten van u in een doosje 'kroketten' samengesteld uit meelworm.... en het is verplicht dit te vermelden, de samensteling! 

    En het is maatschappelijk ook niet in een direct belang, zeker over het eten van 'mede'dieren is niet direct 'goed in ecologisch opzicht' mogelijk een aanvaardbare reden, maar er zijn nu 'veganmogelijkheden' te over en dat wordt steeds beter in kwaliteit.    

    Volgens sociologen kan het wel even duren voordat insecten hier aanslaan als voedsel. "Vanwege onze sociale en culturele ervaringen roept de gedachte om insecten te eten een 'bah-reactie' op", zegt de Italiaanse socioloog en voedselwetenschapper Giovanni Sogari tegen persbureau Reuters. "Na verloop van tijd en door blootstelling kan zo'n houding veranderen."

    Meelwormen, bijen, wespen: Nederland grootste insectenimporteur in EU

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    EU geeft groen licht voor meelwormcurry en -pasta

     Bordje lekkernij...?!

    Niet iedereen zal erom staan te springen, maar meelwormen zijn voor EU-landen goedgekeurd als voedsel. Het zijn de eerste insecten die groen licht hebben gekregen van het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA).

    Ondanks hun naam zijn meelwormen in feite larven van de meeltor. Ze worden in Europa al gebruikt als ingrediënt in huisdiervoer. In delen van Azië, Afrika en Australië staan de gele insecten al langer op het menu voor menselijke consumptie. Zodra de Europese Commissie het EFSA-advies overneemt, kunnen ze ook in de EU op de kaart komen.

    Wat je in de keuken allemaal kan met meelwormen, zie je in de video:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    1:03

    'Het kan zelfs in drankjes'

    De proteïne- en vezelrijke meelwormen zijn waarschijnlijk de eerste in een reeks van eetbare insecten die er de komende jaren bij komen, zegt het agentschap. Sinds 2018 is het mogelijk om dit soort 'nieuwe vormen' van voedsel goed te laten keuren. Sindsdien zijn er 156 aanvragen binnengekomen voor allerlei soorten insecten tot en met voedsel bereid uit algen.

    'Bah-reactie'

    Volgens sociologen kan het wel even duren voordat insecten hier aanslaan als voedsel. "Vanwege onze sociale en culturele ervaringen roept de gedachte om insecten te eten een 'bah-reactie' op", zegt de Italiaanse socioloog en voedselwetenschapper Giovanni Sogari tegen persbureau Reuters. "Na verloop van tijd en door blootstelling kan zo'n houding veranderen."

    Overigens was Nederland een aantal jaar geleden de grootste importeur van levende insecten in de EU. "Insecten kan je houden in kleine ruimtes en er zitten er duizenden in een bakje, dus de opbrengst kan een stuk hoger zijn", zei een overgestapte boer in 2018 tegen Nieuwsuur.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-01-14 07:20:51
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 05 oktober 2019 @ 01:04
    #37
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, VERPAKTE VLEESWAREN VAN SUPERS o.a. JUMBO TERUGGEROEPEN IVM BESMETTING en kans op: In twee jaar drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren Het berokken leveringsbedrijf is daardoor voorlopig gesloten.

     Sander de Hosson @shossontwits 3 u

    Vreselijk, dit nieuws over de #listeria. Misschien moeten we tabak ook laten terugroepen, daar vallen geen 3 maar 20.000 doden per jaar mee.

    Algemeen

    Vijf dingen die je moet weten over de 'vleeswaren-bacterie' listeria

    Vrijdag werd bekend dat er de afgelopen jaren drie doden zijn gevallen door het eten van met listeria besmette vleeswaren. Hoe gevaarlijk is deze bacterie eigenlijk en wat kun je doen om een besmet...

    nu.nl 16 135 425

    Johnny van Bochove heeft geretweet

     NU.nl @NUnl 2 u

    Offerman roept ook producten terug die vrijdag nog in schappen lagen:

    Offerman roept ook producten terug die vrijdag nog in schappen lagen

    Leverancier Offerman roept uit voorzorg ook nog een voorraad vleeswaren terug die vrijdag nog in de supermarktschappen lag, zo maakt het bedrijf vrijdagavond bekend. De vleesfabriek uit Aalsmeer...

    nu.nl

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:07

    Offerman roept alle gesneden vleeswaar terug.

    Een medewerker bij de fabriek van Offerman in Aalsmeer ANP

    Vleesfabrikant Offerman heeft ook het restant van gesneden vleeswaar teruggeroepen dat in de met listeria besmette fabriek in Aalsmeer was gesneden en verpakt.

    Gisteravond werden al honderden verschillende soorten vleeswaarteruggeroepen vanwege een mogelijke besmetting. Vandaag kwam het RIVM met informatie dat er ook doden in verband worden gebracht met producten uit de fabriek in Aalsmeer.

    Minister Bruins voor Medische Zorg meldde vandaag aan de Kamer dat is afgesproken dat Offerman alle producten waarin listeria kan groeien terughaalt. Het gaat om meer dan 300.000 kilo aan vleeswaren.

    Maatregelen

    Bruins noemt de situatie bij het bedrijf in de Kamerbrief ernstig. Ook schrijft hij dat de voedsel- en warenautoriteit NVWA een aantal zeer stringente maatregelen heeft opgelegd. Zo moet Offerman de reiniging en het desinfecteren sterk verbeteren, moeten controles worden geïnventariseerd en is er een productiestop bij de vleeswarensnijderij in Aalsmeer.

    Bruins zegt dat Aalsmeer pas weer (gedeeltelijk) open kan als er voldoende garanties zijn dat er veilig geproduceerd kan worden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-10-05 01:06:55
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 21 juni 2019 @ 01:24
    #36
    reactie op (#35) herman_dad

    Goedemorgen, VOEDSELVEILIGHEID IN GEVAAR OMDAT HET 'OVERAL VANDAAN KOMT'? Stelt althans de OVV in een rapport. Zo langzamerhand kunnen we niets meer eten, wat is nu nog wel 'zonder risico' en wat niet? Een groter wordend maatschappelijk probleem maar ook hier weer en 'vroeger' dan, aten we toch ook vrijwel 'álles'? Eet u of let u ook op wat u koopt, eet of anderszins?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Ons eten komt overal vandaan en dat levert nieuwe gevaren op, zeggen onderzoekers.

    Duizenden eieren worden vernietigd na de fipronil-affaire ANP

    GISTEREN, 10:27 AANGEPAST GISTEREN, 16:23

    BINNENLAND

    Er is te weinig zicht op bedreigingen voor de voedselveiligheid en de NVWA is niet toegerust om nieuwe gezondheidsrisico's te signaleren en ertegen op te treden. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in onderzoek naar aanleiding van de fipronil-affaire met eieren in de zomer van 2017. De OVV pleit voor een gestructureerde aanpak om gevaren voor de volksgezondheid te voorkomen.

    Omdat de productie van eten mondiaal plaatsvindt, is het volgens de Onderzoeksraad moeilijker geworden om de risico's te beheersen. "Voedsel en grondstoffen komen van over de hele wereld en de handelsstromen zijn te complex om de risico's ervan te overzien", schrijft de organisatie.

    De Onderzoeksraad laat in een animatie duidelijk zien wat de nieuwe gezondheidsrisico's zijn:

    Video afspelen

    03:44

    Animatie onderzoeksraad

    OVV-voorzitter Dijsselbloem wijst op een aantal ernstige voorbeelden van de laatste jaren. "Denk aan salmonella in zalm en de gevaarlijke E.coli-bacterie in kiemgroenten. Een ander groot probleem is hepatitis E in varkensvlees, wat we nu in Nederland hebben. Allemaal voorbeelden van nieuwe opkomende risico's waar we veel te langzaam op reageren."

    Rauw eten

    Ook brengt volgens de raad de trend van het eten van rauw groente en fruit een risico met zich mee, omdat ziektekiemen niet worden vernietigd. Daarnaast speelt mee dat er steeds meer ouderen en chronisch zieken zijn, die kwetsbaarder zijn.

    De OVV is kritisch op de daadkracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "De NVWA heeft onvoldoende capaciteit, middelen en deskundigheid bij het toezicht, opsporing, risicobeoordeling en laboratoria om opkomende voedselveiligheidsrisico's in beeld te brengen", staat in het rapport.

    Voorzitter Dijsselbloem vindt dat er sneller gehandeld moet worden bij dreigende risico's voor de volksgezondheid.

    Video afspelen

    00:36

    "We reageren niet scherp en niet snel genoeg"

    Fipronil en ontsmettingsmiddel

    De fipronil-crisis hield in 2017 de pluimveesector in zijn greep. De giftige stof werd gebruikt bij de reiniging van kippenstallen door het bedrijf Chickfriend. Daardoor moesten meer dan honderd stallen worden geruimd en werden honderden miljoenen eieren vernietigd. Een speciale commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager concludeerde dat alle betrokken instanties hadden gefaald.

    De raad brengt adviezen uit aan de minister van Volksgezondheid, het RIVM en de NVWA. Zo zou de minister meer samenwerking binnen de Europese Unie moeten zoeken om problemen tijdig te kunnen signaleren. De raad vraagt het RIVM om opsporing van ziektegevallen door voedsel "substantieel" te verbeteren.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 19 mei 2019 @ 01:15
    #35
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemorgen, AMSTERDAM WIL BIJ EVENEMENTEN ALLEEN NOG 'VEGETARISCHE' PRODUCTEN uitgeserveerd krijgen? De Gemeente gaat dan alleen nog vergunning uitgeven voor deze wijze van evenementen?  M.a.w. het 'vlees uitbannen'? Als je persé vlees wilt dan apart doorgeven? Carnivoor? Geeft het door! Wederom zien we hier weer - nog buiten de discussie om óf vlees wel goed is of zelfs 'moreel verantwoord dieren te doden'... - feitelijk discriminatie van ook weer zeer velen. Onoplosbaar nog dit politieke systeem dat we op déze wereld (nog) hanteren, rechtvaaardig of niet en/óf gaat dit niet te ver? Wat vindt u?    

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Evenementen gemeente Amsterdam worden in principe vegetarisch.

    Veganistisch gaat een stap te ver, maar Amsterdam wordt in principe vegetarisch NOS

     VANDAAG, 15:10

    REGIO

    Evenementen van de gemeente Amsterdam worden in principe vleesloos. Amsterdam zal per 1 januari 2020 alleen nog vis en vlees aanbieden als mensen daar expliciet om vragen. Borrels, recepties, vergaderlunches en andere evenementen worden dus in principe vegetarisch, heeft het college van Burgemeester & Wethouders besloten, melden AT5 en NH Media.

    De gemeenteraad moet het besluit nog goedkeuren, maar gezien de grote meerderheid van de collegepartijen in de raad, levert dat zeer waarschijnlijk geen probleem op. Amsterdam wordt dan de eerste gemeente in Nederland die niet meer automatisch vlees en vis aanbiedt.

    De Partij voor de Dieren kwam begin dit jaar met het voorstel om slechts op nadrukkelijk verzoek vlees te serveren. Onder het motto Carnivoor? Geeft het door! beoogt de partij het eten van vlees tot een uitzondering te maken. Vlees eten kan leiden tot hart- en vaatziektes en is slecht voor het klimaat, stelt de partij: "het meest milieuvriendelijk geproduceerde vlees blijft zes keer schadelijker voor het klimaat dan bijvoorbeeld erwten".

    Zijn er soms vleeseters?

    Amsterdam doet vlees en vis niet volledig in de ban, maar maakt ze tot een uitzondering. In plaats van zijn er ook vegetariërs?, is het vanaf 1 januari: zijn er soms vleeseters? Waarop vleeseters nadrukkelijk moeten aangeven wat hun wensen zijn.

    Het college neemt het voorstel van de Partij voor de Dieren niet helemaal over: helemaal zonder dierlijke vetten - veganistisch, dus ook geen zuivel - gaat een stap te ver, oordelen de wethouders Groot Wassink (Bedrijfsvoering) en Ivens (Dierenwelzijn). Zij kiezen voor de vegetarische variant, waarbij de versnaperingen op feestjes en evenementen van de gemeente dus in principe vlees noch vis zijn.

    Nieuw cateringbedrijf

    Omdat op 1 januari een nieuw cateringbedrijf begint bij de gemeente Amsterdam, wordt het nieuwe beleid vanaf dan ingevoerd.

    Amsterdam is de eerste gemeente die vleeseter bij alle evenementen apart gaat behandelen. Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moeten vleeseters bidiners van tevoren hun wensen doorgeven en is plantaardig de norm. Bij de gemeente Utrecht zijn lunches vegetarisch, tot woede van de VVD die sprak over een "bitterballendiscussie".

    NOS op 3 maakte vorig jaar rond Kerst een video over de feiten over vlees en vleesvervangers:

    Zie video in oorspronkelijke artikel.  

    Voer voor discussie

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van  RTV Noord Holland

    handtekeningafbeelding
  • zondag 22 juli 2018 @ 00:22
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, VLEES IN SLACHTHUIZEN EN OOK DAARNA WINKELS, SUPERS SOMS VOL BACTERIEN NOG en veroorzaken elk jaar 150.000 zieken. Het kan ons dus allen overkomen, toch moetde overheid, de controlemiddelen en instellingen uitbreiden en in orde brengen. Dit houdt rechtstreeks verband met de VOLKSGEZONDHEID. Toch ook in tv-nieuws reportage gehoord: b.v. hamburgers eet deze nooit rauw maar goed doorgebakken. Soms zelfs in restaurants de vraag wilt u hem doorgebakken of niet helemaal?  

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    21 juli 2018 16:58

    Vies vlees veroorzaakt elk jaar 150.000 zieken.

    Bedenkelijke trend: een rosé gebakken hamburger. 

    © iStock

    Jaarlijks lopen 700.000 mensen een voedselvergiftiging op, waarvan 150.000 keer door het eten van besmet varkens-, rund of schapenvlees, zegt microbioloog Engeline van Duijkeren van het RIVM. Een van de oorzaken is poep dat in slachthuizen op het vlees komt.

    En als er poep op vlees zit, kun je daar behoorlijk ziek van worden. Je moet dan denken aan diarree, braken of hoge koorts. Mensen komen er geregeld voor in het ziekenhuis terecht en mensen uit risicogroepen (ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen) kunnen er zelfs door komen te overlijden.

    Poepbacterie

    De boosdoeners zijn bacteriën zoals salmonella, campylobacter en de E. coli, de zogenoemde poepbacterie, zegt Van Duijkeren. Die zitten op de buitenkant van een karkas, maar kunnen ook in het vlees terechtkomen. Dit gebeurt als vlees wordt gemalen, zoals bij een hamburger.

    Daarom is het van belang dat je vlees goed doorbakt, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. Ze is verbaasd over een nieuwe trend: hamburgers die rosé worden gegeten. "Ik heb meegemaakt dat de ober in een restaurant vroeg: wil je 'm medium of doorbakken?  Dat vond ik een rare vraag. Doorbakken natuurlijk. Dat moet geen vraag zijn, een hamburger moet altijd doorbakken zijn."

    Handen wassen

    Je kunt zelf veel doen om een voedselvergiftiging te voorkomen. Naast goed het doorbakken van vlees adviseert het Voedingscentrum onder meer om je handen te wassen voor je gaat koken en nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. Ook is het belangrijk om messen en vorken direct af te wassen nadat je in rauw vlees hebt geprikt of gesneden. 

    'Bazen willen meer productie'

    Zie oorspronkelijke video's in artikel

    Een oud-werknemer van een slachthuis vertelt over zijn ervaringen: "Schrikbarend."

    Meer op rtlnieuws.nl:
    Verdubbeling aantal boetes voor poep op vlees in slachthuizen

    RTL Nieuws

    21 juli 2018 16:58

    Slachter: 'Het vlees dat in de supermarkt ligt, vertrouw ik niet'.

    Tienduizenden runderen en varkens heeft slachter Stefan gedood voor de slacht. Daarbij heeft hij heel wat smerigheid gezien. Tientallen varkens per dag komen onder de poep te zitten, en volgens hem wordt het vlees lang niet altijd goed schoongemaakt. Lees verder

    Gewijzigd op 2019-05-19 01:22:46
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 26 juni 2018 @ 00:34
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, het 'FIPRONIL' EIERSCHANDAAL destijds en de grote blunders daarbij gemaakt door een commissie onderzocht. 'Zwakheden in de voedselveiligheid' wordt ere euforistisch in het rapport over gesproken...? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Ministers na eiergifonderzoek: 'Dit is geen fraai beeld'.

    GISTEREN, 15:43

    AANGEPAST GISTEREN, 16:46

    BINNENLANDPOLITIEK

    ANP

    De commissie-Sorgdrager heeft met onderzoek naar de fipronilaffaire "zwakheden" in de bescherming van de voedselveiligheid blootgelegd. "Het beeld dat het rapport schetst is niet fraai", erkennen de verantwoordelijke ministers Bruins (Volksgezondheid) en Schouten (Landbouw) in een eerste reactie. Zij nemen de aanbevelingen over.

    Oud-minister Sorgdrager komt vandaag tot de conclusie dat geen van de betrokken partijen tijdens het eiergifschandaal het belang van de voedselveiligheid voorop stelde. Dat geldt niet alleen voor de pluimveesector, maar ook voor de beide betrokken ministeries en voor toezichthouder NVWA.

    Zo deed de NVWA onvoldoende met een drietal waarschuwingen, waardoor het bedrijf Chickfriend uit Barneveld nog een half jaar kon doorgaan met het behandelen van stallen met verboden middelen. Volgens Sorgdrager is het voedsel in Nederland over het algemeen veilig, maar is gebleken dat er te veel ruimte is voor fraude en voor incidenten.

    Scherpere controles

    Bruins en Schouten onderstrepen dat de pluimveebedrijven in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de levering van veilige eieren. De overheid houdt daarbij vooral toezicht.

    Maar zij zijn het met Sorgdrager eens dat zij wel meer regie moeten nemen, bijvoorbeeld door erop aan te dringen dat de pluimveesector zichzelf scherper controleert. Nu kondigen de controleurs hun komst van tevoren aan, zodat overtredingen in de praktijk niet worden geconstateerd. De eerste stappen richting meer en betere controles zijn al gezet.

    Bij de NVWA willen de ministers ook maatregelen nemen. Zo komt er een speciale functionaris met vergaande bevoegdheden die ervoor moet zorgen dat voedselveiligheid op de eerste plaats komt te staan.

    "Niet in een la"

    Eerder, na een schandaal met paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht, werd ook al geconstateerd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit effectiever moet optreden. Sorgdrager constateert dat met die bevindingen weinig is gedaan. Minister Bruins belooft dat het kabinet het deze keer anders gaat doen: "Dit rapport verdwijnt niet in een la".

    Voorzitter Eric Hubers van landbouworganisatie LTO vindt dat het onderzoek aanleiding is voor alle betrokkenen om nog eens met elkaar te praten: "We hebben allemaal steken laten vallen, ik denk dat we de schade dan ook samen moeten dragen." Op dit moment loopt er nog een rechtszaak van de pluimveesector, inclusief LTO, tegen de NVWA.

    Hoe zat het ook alweer met de fipronil-affaire? We leggen het uit in deze video:

    Video afspelen

     01:48

    Hoe zat het ook alweer met de fipronilaffaire?

    BEKIJK OOK

    Fipronilrapport: voedselveiligheid stond voor niemand voorop

    Eiersector belooft meer controles na fipronilaffaire

    Het rapport van de commissie-Sorgdrager

    Deel dit artikel: 

    •  

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 17 april 2018 @ 00:52
    #32
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, SUIKERTAKS OP FRISDRANKEN? Net als in GB? Drinkt u veel frisdrank en zou u hier vóór zijn? 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Komt er ook een suikertaks op frisdrank in Nederland?

    GISTEREN, 19:23

    AANGEPAST GISTEREN, 21:10

    BUITENLANDECONOMIE

    ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Aida Brands. redacteur Economie

    De Britse suikertaks lijkt een groot succes. Frisdrankproducenten gebruiken naar schatting 50 procent minder suiker in hun frisdranken. Ook in Nederland is er de ambitie om de hoeveelheid suiker in frisdranken drastisch te verminderen. Daarbij sluit het ministerie eenzelfde suikertaks als in Groot-Brittannië niet uit.

    Het ministerie van Volksgezondheid laat weten de ambitie te hebben om mensen te verleiden tot een gezonder leven. "De staatssecretaris staat open voor alle maatregelen die effectief en uitvoerbaar zijn, dat zou dus ook de frisdranktaks kunnen zijn."

    Er is momenteel ook al een akkoord met voedselfabrikanten waarin zij onder andere hebben toegezegd voor 2020 de hoeveelheid suiker in hun frisdranken te verminderen met 20 procent. De komende maanden gaat het ministerie kijken of deze afspraken genoeg zijn en of er niet nog een schepje bovenop moet.

    Suikerconsumptie in Nederland

    Volgens verschillende onderzoeken eten wij in Nederland veel te veel suiker. We krijgen gemiddeld zo'n 37 kilo suiker per jaar binnen en daarmee staan we wereldwijd op de derde plek. Wij eten daarmee meer suiker dan de Britten. Alleen Amerikanen en Duitsers eten meer suiker.

    Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de branchevereniging van supermarkten, ziet een suikertaks absoluut niet zitten. "Frisdrankfabrikanten gebruiken in Nederland al veel minder suiker dan een aantal jaar geleden en dat hebben we bereikt zonder een taks", zegt directeur Marc Jansen. Ook de Nederlandse frisdrankfabrikanten zelf wijzen daar steeds op.

    Zo wil ook Vrumona, die onder andere Pepsi, Crystal Clear en Royal Club bottelt, de suikers in de frisdranken verder terugdringen. Inmiddels zou 57 procent van de frisdranken van het bedrijf geen toegevoegde suiker meer bevatten. Frisdrankbottelaar Refresco zegt de hoeveelheid suiker in de dranken in twee jaar tijd al te hebben teruggebracht met 14 procent. Unilever heeft het suikergehalte in Lipton Ice Tea afgelopen jaar zelfs gereduceerd met 45 procent.

    Suikertaks

    Toch denkt Kees de Graaf, professor voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, dat een suikertaks op frisdranken een goed idee kan zijn. "Zo'n taks kan er voor zorgen dat bedrijven nog sneller de hoeveelheid suiker in hun frisdranken verminderen. Dat is echt nodig. Diverse onderzoeken tonen aan dat je door vloeibare suikers veel sneller dik wordt."

    In landen als Mexico en Hongarije is al een aantal jaar een suikertaks en daar is de hoeveelheid suiker die mensen binnenkrijgen flink afgenomen. Al moet er volgens De Graaf wel een kanttekening bij worden geplaatst. "In Mexico werkt de suikertaks het best als het gaat om mensen met een lager inkomen. Dat komt waarschijnlijk doordat deze mensen de suikertaks eerder voelen in hun portemonnee. Niettemin blijft het een positief effect."

    In Groot-Brittannië lijkt de suikertaks, die sinds 1 april van kracht is, in ieder geval in rap tempo tot resultaten te leiden. Producenten verminderen drastisch de hoeveelheid suiker in hun producten, zodat hun product niet veel duurder wordt.

    Volgens Britse autoriteiten gaat het zelfs om een afname van mogelijk 50 procent. Maar het is nog te vroeg om te zien of consumenten door de suikertaks ook daadwerkelijk minder zoete frisdrank kopen.

    Video afspelen

     01:21

    Suikertaks vermindert suikergebruik in Groot-Brittannië

    BEKIJK OOK

    Frisdranken in Groot-Brittannië minder zoet vanwege suikertaks

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2018-06-02 06:37:30
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 26 april 2016 @ 00:50
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, maakt u zich ook zorgen, laat het ons eens weten hier? Consumenten maken zich zorgen over hun eten, blijkt uit onderzoek van de levensmiddelenindustrie. Nog geen kwart van de mensen gelooft dat voedingsbedrijven eerlijk zijn over de ingrediënten in hun producten.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/4289306/2016/04/25/Nederlander-wantrouwt-wat-op-het-bord-ligt.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/2148/Consument/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

     

     

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 19 maart 2016 @ 01:28
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goedemorgen, vindt u dit ook een goed idee? In het Verenigd Koninkrijk is de kogel inmiddels door de kerk. Suikerrijke frisdranken worden duurder door een belasting van de overheid. Andere landen experimenteren ook met de maatregel om gezond leven te bevorderen. Maar is dat wel een goed idee?

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4265015/2016/03/18/Moet-Nederland-ook-een-suikerbelasting-invoeren.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 18 februari 2016 @ 01:00
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, nu deze steliing weer? De overheid moet beter gaan controleren of er minder zout, suiker en verzadigd vet in ons eten en drinken zit. Volgens enkele gezondheidsorganisaties worden beloftes van fabrikanten om hun producten gezonder te maken, onvoldoende nageleefd.

    Zie en lees zelf verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4246694/2016/02/17/Overheid-moet-voeding-op-vet-zout-en-suiker-controleren.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/707974220/Voeding/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/

     

    handtekeningafbeelding