Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

8792 keer bekeken

'VN doet onderzoek naar Zwarte Pieten'

 • vrijdag 04 november 2022 @ 17:05
  #111
  reactie op (#110) herman_dad

  Ja ik vind dat ze er zo`n enorm punt van maken.

  Terwijl het een kinderfeest is.

  En het verleden kun je niet veranderen.

  Dat is gebeurt en kunnen wij in het heden niks aan veranderen.

  Dat hebben andere mensen gedaan die niet eens meer leven.

  En zwarte piet is vandaag de dag een kinderfeest en zo moet het blijven vind ik.

  Ik associeer daar helemaal geen racisme of discrimitatie bij.

  En vind het te gek dat allemaal nu anders moet onze tradities, onze feesten moeten nu allemaal anders.

  Omdat het volgens een bepaalde groep mensen nu wel racisme is.

  Terwijl dat hun mening is.

 • maandag 14 september 2020 @ 01:18
  #110
  reactie op (#109) herman_dad

  Goedemorgen, DE ZAAK 'AKWASI' MAAKT NU VEEL (AMBTELIJK) LOS BIJ HET OM zelf en de POLITIEK ook: CDA-Kamerlid Chris van Dam riep vandaag op tot een "dubbele heroverweging" in de zaak.

  Er wordt door het OM zelf soms aangfedrongen op 'nevenfunties' van Off. van Justitie? Maar dat houdt dan ook in, dat indien er een (straf)rechtzaak ziech voordoet in zo'n nevenfunctie, de betrokken Officier dan de zaak aan ander moet overdragen om o.a. SCHIJN VAN BELANGENVERSTRENGELING niet op te roepen, een 'beetje dom gehandeld', 'niet handig' zijn ook de commentaren daarop in de media van juridische journalisten o.a en b.v een juridische dwaling te voorkomen.http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

  Bovendien is zij nu ineens van een andere zaak wel gehaald. Waarover betrokkenen:  Journaliste Clarice Gargard en haar advocaat Sidney Smeets, die de zaak hebben aangekaart, zijn hierover ontstemd.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 24-11-22 17.00 uur: De anti-Zwarte Piet demonstranten uit Staphorst hadden goed voorbereid. Wisten dat de politie in aktie kon komen en hadden gebarricadeerd met tractors en spijkers....op de weg. Dus commentaar dat de politie te laat optrad is slechts één zienswijze... 

  UPDATE 20-11-22 23.00 uur: Ingvolge vorige artikel:

  UPDATE 19-11-22 15.00 uur: Vandaag intocht in Staphorst en daar nog wel originele Zwarte Pieten en demonstranten daar aanwezig, worden bij de ingang dorp al tegengehouden. Politie massaal aanwezig maar heeft nu nog niet ingegrepen. Correctie: net veranderd art. en ME grijpt wel in, later meer..... OF later op de Politieclibs, indien uitgebreider. Grimmige sfeer rond intocht Sinterklaas Staphorst, ME grijpt in

  UPDATE 13-11-22 17.00 uur: Enkele protesten toch bij de diverse intochten gisteren:

  UPDATE 10-11-22 17.00 uurEn weer een demo, in de Raadszaal zelfs,,, 

  UPDATE 07-11-22 23.00 uur: De volgende anti-demonstratie weer....

  UPDATE 21-10-22 09.00 uur: St.Klaas staat weer voor de deur en ook deze oude inmiddels discussie zal weer oplaaien?

  UPDATE 18-12-21 09.00 uur:

  UPDATE 5-12-21 08.00 uur: OOK IN DECEMBER 2021 WEER ENKELE 'ANTI-ZWARTE PIET' DEMONSTRATIES:  

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:53

  OM verdedigt besluit in zaak-Akwasi, officier van justitie van andere zaak gehaald

  Akwasi Owusu Ansah is volledige naam van de Amsterdamse rapper ANP

  Het Openbaar Ministerie in Amsterdam blijft achter de beslissing staan om Akwasi niet te vervolgen om zijn uitspraak tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. Wel wordt de officier van justitie die het besluit tekende van een soortgelijke zaak gehaald, omdat de aandacht voor haar ten koste zou kunnen gaan van de aandacht voor de inhoud van de zaak.

  Het OM noemde vrijdag de uitspraak van Akwasi dat hij een zwarte piet in zijn gezicht zou trappen opruiend en daarmee strafbaar. Het besloot echter niet tot vervolging over te gaan omdat de rapper publiekelijk afstand neemt van zijn woorden. Akwasi schreef in zijn verklaring dat geweld onacceptabel is.

  Volgens justitie kan dit statement helpen voorkomen dat de veiligheid tijdens de sinterklaasperiode in gevaar komt. "De heer Akwasi heeft een grote achterban en kan door middel van een statement bij die achterban de boodschap afgeven dat geweld onacceptabel is", stelt het OM in een verklaring.

  De betrokken officier van justitie, Jacobien Vreekamp, zat tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Haar onafhankelijkheid werd daarom door onder meer PVV-leider Geert Wilders in twijfel getrokken. CDA-Kamerlid Chris van Dam riep vandaag op tot een "dubbele heroverweging" in de zaak.

  Aangemoedigd nevenfuncties te bekleden

  Het OM stelt dat Vreekamp niet meer verbonden is aan het meldpunt, maar dat officieren van justitie worden gestimuleerd om nevenfuncties te bekleden, om ervoor te zorgen dat het OM "middenin de samenleving" staat. "Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand", schrijft het OM.

  Het bestuur van het meldpunt kwam slechts drie à vier keer per jaar bijeen. Volgens de hoofdofficier is er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen enkel moment sprake geweest van conflicterende belangen.

  Andere zaak

  Morgen dient een zaak waarbij 25 verdachten zijn gedagvaard vanwege opruiende, beledigende of discriminerende teksten op Facebook. Vreekamp is van deze zaak afgehaald door het OM Amsterdam.

  Journaliste Clarice Gargard en haar advocaat Sidney Smeets, die de zaak hebben aangekaart, zijn hierover ontstemd.

  Smeets vraagt zichzelf af of hij de zaak nu wel wil laten doorgaan.

  profielfoto Sidney Smeets@advocaatsmeets

  En hoe nu verder? Het kostte bijna twee jaar om deze zaak op zitting te krijgen. 9 maanden daarvan vanwege de agenda van de rechtbank. Denkt @Het_OM dat een nieuwe officier zich vanavond even in 25 zaken inleest? Of gaan we aanhouden en nog een jaar wachten?

  4 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-11-24 17:28:00
  handtekeningafbeelding
 • zondag 13 september 2020 @ 00:57
  #109
  reactie op (#108) herman_dad

  Goedemorgen, OOK WEER VERVOLG: Officier van Justitie die BESLISSING NAM OVER UITLATINGEN AKWASI, was zelf betrokken op enigerlei wijze bij ACTIEGROEP KOZP.... wel is de beslissing met meerdere Officieren besproken wordt nu gezegd, maar dan nog, betrokkene had beter als 'zaaksofficier' de zaak aan een ander over kunnen dragen, zo krijg je een heel vieze smaak in de mond.... over 'onafhankelijkheidf' enzo.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:56

  Officier die zaak-Akwasi seponeerde zat met KOZP-voorman in bestuur

  Akwasi ANP

  De officier van justitie die het besluit tekende om rapper en acteur Akwasi niet te vervolgen, zat tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Zij was daar voorzitter, bevestigt huidig MRDA-voorzitter Denise Eikelenboom, op Twitter na berichten daarover op internet.

  Gisteren werd bekend dat Akwasi niet wordt gestraft voor zijn uitspraak bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juli in Amsterdam. "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei hij toen. Volgens het Openbaar Ministerie was die uitspraak opruiend en strafbaar. Toch wordt hij niet vervolgd, omdat hij er publiekelijk afstand van heeft genomen.

  De handtekening onder dat besluit is die van officier van justitie Jacobien Vreekamp, die tot juli MDRA-voorzitter was. Publicist en criminoloog Mitchell Esajas was toen ook lid van het bestuur en stapte die maand tegelijk met Vreekamp op. Esajas was vorig jaageregeld woordvoerder van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

  Niet in haar eentje

  Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over de relatie tussen Vreekamp en Esajas en over de onafhankelijkheid van Vreekamp. "Wij willen benadrukken dat deze beslissing is genomen in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen", zegt een woordvoerder. "Dit heeft zij dus niet in haar eentje gedaan. Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd."

  PVV-leider Wilders kondigt aan dat hij premier Rutte deze week om opheldering zal vragen.

  profielfoto Geert Wilders @geertwilderspvv

  Ok dus OvJ Vreekamp die #Akwasi NIET vervolgde maar aan een deal hielp voor zijn aankondiging van geweld tijdens de demo van 1 juni, zat tot 20 juli in het bestuur van een links anti-discriminatieclubje in Amsterdam samen met een bestuurslid van KOZP!! Dit stinkt gigantisch! https://t.co/qUzZwzhwbS

  7 uur geleden

  Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff (Open Universiteit) zei gisteren naar aanleiding van het sepotbesluit dat de kans zeer groot is dat de zaak alsnog voor de rechter verschijnt. Dan moet een van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan beklag instellen op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het eerste strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders, ruim tien jaar geleden.

  Dat de officier die de handtekening zette voorzitter was van het MDRA en daar met een KOZP-voorman omging, vindt hij niet kwalijk. Als zij gespecialiseerd is in discriminatiezaken, kan het zelfs goed zijn, omdat zij dan beter zicht heeft op wat er speelt in de maatschappij, zegt hij.

  Achteraf gezien is misschien wel onhandig dat haar handtekening eronder staat, zegt Brinkhoff. "Mensen die boos zijn over het besluit van het OM om Akwasi niet te straffen, kunnen er een bevestiging in zien dat dit geen zuivere beslissing is geweest."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 12 september 2020 @ 01:13
  #108
  reactie op (#106) herman_dad

  Goedemorgen, AKWASI'S UITLATINGEN ZIJN STRAFBAAR MAAR HIJ WORDT NIET VERVOLGD..... Geen vervolging Akwasi na afstand van Zwarte Piet-uitspraak Een vreemde constructie in juridische zin maar mogelijk toch weer wordt vervolgd....met protesten daar weer tegen?? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Akwasi Owusu Ansah is volledige naam van de rapper ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:19

  Akwasi-besluit stuit op onbegrip, maar 'constructie wordt vaker toegepast'

  Wat rapper Akwasi op de Dam zei over Zwarte Piet is opruiing, maar omdat hij er openlijk afstand van neemt, wordt hij voorwaardelijk niet vervolgd. Die redenering van het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat er bij sommige mensen niet in.

  Op de NOS-Facebookpagina wordt het in de ruim 2400 reacties op het nieuws ook wel een 'Grapperhausje' genoemd. "Zeg sorry en misschien een traantje erbij en het is weer oké", reageert Tezney. Ze verwijst daarmee naar de excuses die de justitieminister maakte na de ophef over zijn bruiloft waar niet voldoende afstand was gehouden.

  Ook op Twitter vragen mensen zich af waarom de rapper niet wordt vervolgd:

  profielfoto Jan Visscher@sysdata

  Blijkbaar kun je in het kader van het antiracisme-debat je alle uitspraken permitteren, als je later je woorden maar weer terugneemt. Het OM heeft hier wel wat uit te leggen. #Akwasie #Akwasi #OM #NOS #Op1 #jinek #antiracismedebat

  9 uur geleden

  profielfoto alinda kraake 🚜🚜@alindak36

  Ik ben een woordkunstenaar en zeg dat ik akwasi voor zijn bek trap. Leest u mee @Het_OM? Ik schrijf straks even weer een briefje dat ik afstand van mijn woorden doe. Zo werkt de rechtstaat schijnbaar tegenwoordig in Nederland #Akwasi

  9 uur geleden

  Voor het OM is de veiligheid waarborgen tijdens de naderende sinterklaasperiode het belangrijkste, legt een woordvoerder uit. Nu Akwasi op sociale media afstand heeft genomen van zijn woorden en daarbij positief gebruikmaakt van zijn invloed, hoopt het OM dat de kans op geweld afneemt.

  "Wij vinden dat iedereen veilig over straat moet kunnen gaan, ook verkleed als Zwarte Piet. Als Akwasi eerst voor de rechter moest verschijnen, zou het veel langer duren." De OM-woordvoerder schat dat hij dan over ruim een half jaar had moeten voorkomen, ver na Sinterklaas dus, en dat hij uiteindelijk een geldboete zou krijgen.

  Geen uitzondering

  De constructie 'schuldig, maar geen straf onder de voorwaarden dat' wordt volgens hoogleraar strafrecht Ferry de Jong (Universiteit Utrecht) regelmatig toegepast. "Het scheelt het OM de vele tijd en hoge kosten die gemoeid gaan met een publieke rechtszaak." Als de gestelde voorwaarden bovendien in het algemeen belang zijn, heeft dat voor het OM de voorkeur.

  In het geval van Akwasi zijn de voorwaarden dat hij een jaar lang geen strafbaar feit pleegt en niet zijn excuses intrekt.

  De kans is levensgroot dat de zaak alsnog voor de rechter zal verschijnen, denkt hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff (Open Universiteit). Want als ook maar een van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen Akwasi beklag instelt op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering, dan kan de kwestie alsnog een rechtszaak worden.

  Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het eerste strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders, ruim tien jaar geleden. Het OM besloot destijds niet over te gaan tot vervolging, maar via een artikel-12-procedure bij het hof werd toch een rechtszaak afgedwongen.

  De volledige verklaring van Akwasi vind je in deze Twitterpost:

  profielfoto A K W A S I - antonkarelwillemantonsimonisaak@Antonkarel

  hierbij stuur ik jullie een verklaring over mijn uitspraken op de dam van 1 juni jl... ik hoop dat we deze kwestie hiermee kunnen afsluiten. met liefdevolle groeten, de ondergetekende. 👑

  13 uur geleden

  Op sociale media vragen sommigen zich af hoe gemeend deze excuses van Akwasi zijn, als hij ze drie maanden na de demonstratie maakt en pas als de officier van justitie daarop aandringt. Of de excuses oprecht waren, maakt volgens Ferry de Jong niet uit. "Het gaat erom dat de voorwaarde wordt nageleefd, in dit geval met het oog op Sinterklaas."

  Dan is er nog de kwestie van de oude tweets van Akwasi die vorige week opdoken. "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?", was een van die berichten. Zijn woordvoerder zei in eerste instantie dat de rapper niet verantwoordelijk was voor die tweets, maar een dag later verwijderde Akwasi zijn account en nam er afstand van. Er zijn ook aangiftes binnengekomen over deze berichten en het OM zegt dat deze nog worden beoordeeld.

  Het dossier-Akwasi is dus nog niet definitief afgesloten, benadrukt Sven Brinkhoff. Hij snapt de kritiek op de sociale media, maar vindt alles bij elkaar opgeteld de voorwaardelijke seponering een goede stap van het OM. "Het toont dat het opleggen van een straf een laatste redmiddel is. Als je op een andere manier net zo effectief recht kan doen aan de zaak, dan is dat een mooie oplossing."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 08 september 2020 @ 07:19
  #107
  reactie op (#106) herman_dad

  Goedemorgen, VEEL ST.KLAASINTOCHTEN DIT JAAR AL AFGELAST. Als al verwacht, zie ook corona-overzichtsartikelen, nu wordt er gedacht en ook al in uitvoering, voorbereiding, 'digitale' intochten? Of zie artikel ook 'kleinschalige' intochten maar hoe doe je dat? Dit jaar wordt St.Klaasfeest ook anders dan anders....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 17:36 • AANGEPAST GISTEREN, 19:02

  Sinterklaasintocht in veel gemeenten afgeblazen vanwege coronavirus

  Sinterklaas bij de landelijke intocht in 2019 in Apeldoorn ANP

  De traditionele intocht van Sinterklaas gaat in verschillende gemeentes niet door. In onder meer Maastricht, Ermelo, Elburg en Hellevoetsluis is al een streep gezet door een intocht dit jaar. In de Gooi en Vechtstreek hebben burgemeesters gezamenlijk besloten alle tochten af te blazen.

  Veel gemeenten hebben behoefte aan een besluit van de provincie, de veiligheidsregio of zelfs van het kabinet, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op dit moment bestaat er geen landelijke richtlijn voor de intochten.

  De lokale tochten zijn vaak gepland op de dag van de landelijke intocht, die wordt uitgezonden door de NTR. Ook over die intocht is nog niets bekend. De omroep adviseert gemeenten zelf iets te verzinnen.

  Alternatieve tochten

  Sommige gemeenten hebben besloten de traditie op een aangepaste manier te laten doorgaan. Zo wordt in Almelo de Sint in een open wagen rondgereden zonder te stoppen. In Leusden wordt gewerkt aan tijdslots om de drukte spreiden. Krimpen aan den IJssel denkt aan een digitale versie.

  Amsterdam onderzoekt een alternatieve intocht van de goedheiligman, eventueel met kleine hoeveelheden publiek.

  Piet-discussie

  De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is de eerste veiligheidsregio die alle grootschalige evenementen afblaast. De intocht kan daar alleen op een kleinschaligere manier doorgaan, zegt voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes tegen NH Nieuws. "Het maximum is 250 mensen, maar dat vind ik al te veel. We gaan het concentreren in buurtcentra, op scholen en in winkelcentra."

  Sinterklaascomités laten weten dat ze naast de coronamaatregelen ook in hun maag zitten met de discussie over Zwarte Piet. De organisatie in Helmond zegt over te stappen op een schoorsteenpiet. In Drimmelen en Loppersum wordt binnenkort overlegd over het uiterlijk van de pieten.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 07 september 2020 @ 06:58
  #106
  reactie op (#105) herman_dad

  Goedemorgen, VEEL OPHEF DESTIJDS OVER UITLATINGEN AKWASI. Deze nu doet een stap in de goede richting laten allen dat eens doen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Rapper Akwasi ANP

  NOS NIEUWS • CULTUUR & MEDIA • GISTEREN, 14:15

  Akwasi neemt afstand van oude tweets over Zwarte Piet en verwijdert account

  Rapper Akwasi heeft zijn Twitteraccount verwijderd. Dat gebeurde een dag nadat er tweets uit 2011 en 2012 van hem waren opdoken. Akwasi twitterde toen onder meer: "Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord" en "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?"

  Gisteren suggereerde het management van Akwasi tegenover het AD dat Akwasi de tweets niet zelf had geplaatst: "We vinden het jammer dat de media wederom leugens verspreiden. Akwasi is niet verantwoordelijk voor deze tweets en voelt zich ook niet geroepen om zich te verantwoorden."

  Vandaag reageerde Akwasi wel op z'n eigen Twitteraccount, voordat hij z'n account verwijderde: "Ik neem afstand van de tweets uit de laatste twee decennia die online zijn opgedoken. Ik herken mezelf niet in wat ik zag. Sterker nog, ik kan me ze niet eens herinneren. Herinner jij je kleine teksten van meer dan twee decennia geleden? Ik ook niet."

  Het management van Akwasi was vandaag niet meteen voor de NOS bereikbaar voor een reactie.

  Demonstratie op de Dam

  In juni raakte Akwasi ook al in opspraak door uitlatingen die hij deed tijdens een antiracismedemonstratie op de Dam in Amsterdam. Daar zei hij onder meer: "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht."

  Later reageerde Akwasi daarop door te zeggen dat die woorden geen oproep tot geweld, maar tot verzet waren. De uitlatingen moesten volgens hem symbolisch worden uitgelegd. De trap waar hij het bijvoorbeeld over had zou een verwijzing zijn naar actiegroep Kick Out Zwarte Piet, zo zei Akwasi in de talkshow van Beau van Erven Dorens.

  Tegen Akwasi werd vervolgens aangifte gedaan. Het OM begon een onderzoek of de uitlatingen die hij deed strafbaar zijn. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 augustus 2020 @ 01:54
  #105
  reactie op (#104) herman_dad

  Goedemorgen, FACEBOOK EN INSTAGRAM DOEN AFBEELDINGEN JODEN EN ZWARTE PIET, voorzover zij stigmatiserend zijn, IN DE BAN. Zij kunnen van deze social media worden verwijderd na klachten. Daarover wordt al weer stevig gediscussieerd op de socoial media uiteraard. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:14

  'Censuur' of 'het werd tijd'? Felle reacties op Zwarte Piet-verbod Facebook

  Demonstranten tegen Zwarte Piet in 2018 ANP

  Een foto van Zwarte Piet of een karikaturale afbeelding die suggereert dat Joden de wereld overheersen. Vanaf nu mag dat niet meer op Facebook en Instagram.

  Tenminste: als er melding van gemaakt wordt kan Facebook, dat ook de eigenaar van Instagram is, besluiten die afbeeldingen te verwijderen. Op sociale media zijn de reacties op de nieuwe richtlijn van Facebook fel.

  Veelgehoorde kritiek is dat Facebook de vrijheid van meningsuiting niet respecteert; de wet verbiedt afbeeldingen van Zwarte Piet niet, waarom Facebook dan wel? Gaan sociale media daarmee niet op de stoel van de politiek zitten? Niet zelden zijn de reacties echter ook uitgesproken racistisch of antisemitisch.

  Bekijk hier enkele negatieve reacties op sociale media:

   

   

   

  Maar er is ook bijval. Voorstanders wijzen erop dat Facebook als bedrijf zijn eigen regels mag bepalen. "Het werd tijd", zegt iemand op Facebook. "Vrijheid van meningsuiting zoals die is vastgelegd in onze grondwet heeft niets te maken met iets wel of niet kunnen posten op een sociaal netwerk dat gerund wordt door een bedrijf." Of: "Begin je eigen social media community maar als je daar je Zwarte Piet plaatjes wilt posten", zegt een ander.

  Ook meerdere organisaties die strijden tegen racisme spreken zich uit. Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, is blij met het besluit van Facebook: "Dit is zeer positief, heel bemoedigend." Zwarte Piet is een voorbeeld van blackface, zegt Afriyie. "Het kan niet zo zijn dat we dat onder het mom van traditie blijven voortzetten. Mensen voelen zich niet veilig op een platform waar ze daar ongewild mee geconfronteerd kunnen worden."

  'Dit maakt mensen boos'

  Marc Giling is voorzitter van het Sint & Pietengilde. Hij is helemaal niet te spreken over de ingreep van Facebook: "Ik zie dit wel echt als censuur. Een Amerikaans bedrijf dat aangeeft wat wel of niet kan. Het voelt heel autoritair, iets wat wordt opgelegd, een aantasting van de vrijheid van meningsuiting." Met mogelijk juist het effect dat er meer racisme wordt gepost, vreest Giling: "Dat steeds meer mensen het gevoel hebben dat ze steeds minder mogen, maakt mensen boos."

  "Racisme is geen vrijheid van meningsuiting. Het is juist goed dat zo'n grote partij nu ingrijpt", werpt Jerry Afriyie tegen. Hij verbaast zich er wel over dat juist Facebook nu een voortrekkersrol vervult: "Het is raar dat een bedrijf hier het voortouw in moet nemen, terwijl sommige lokale overheden nog intochten met Zwarte Pieten financieren."

  Klassiek antisemitisch stereotype

  "80 procent van de Joden zegt te maken te hebben met antisemitisme op internet", zegt onderzoeker Aron Vrieler van het CIDI, dat antisemitisme in de gaten houdt. Daarom vindt hij het te prijzen dat Facebook nu meer doet om het aan te pakken. Vrieler: "Het is een goede eerste stap, maar Facebook hanteert wel een erg beknopte definitie van antisemitisme."

  Vrieler doelt op een voorbeeld dat Facebook aanhaalt van antisemitisme. Afbeeldingen met daarin "beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd" zijn vanaf nu verboden.

  "Joden die de wereld overheersen is een klassiek antisemitisch stereotype, dat steeds weer in andere vormen terugkomt", zegt Vrieler. "Maar antisemitisme is breder dan dat en komt voor van extreemrechts tot extreemlinks. In Nederland zie je bijvoorbeeld veel holocaustontkenning. Of dat Joden worden vergeleken met nazi's." Dit soort uitspraken vallen echter niet onder de aangescherpte richtlijnen.

  Enkele voorbeelden van antisemitische afbeeldingen die het CIDI tegenkomt op Facebook:

  SCREENSHOT

  SCREENSHOT

  SCREENSHOT

  SCREENSHOT

  Facebook kan afbeeldingen verwijderen als het daar een melding over krijgt van gebruikers; het platform gaat niet uit zichzelf modereren. Vrieler: "Facebook is een soort zwarte doos. Het is heel lastig om die goed te doorzoeken. En sowieso is het lastig om op sociale media niet in tekst maar in afbeeldingen te zoeken, wat het voor ons moeilijk maakt om daar antisemitische content op te sporen om er vervolgens melding van te doen bij Facebook. Ik hoop dat ze ook zelf experts op het gebied van antisemitisme zullen consulteren."

  Jerry Afriyie ziet juist iets positiefs in het feit dat gebruikers zelf kunnen rapporteren: "Het schept een precedent waar mensen over moeten nadenken, ook als je onbewust een discriminerende foto online zet."

  Witte schmink

  Maar wat is een discriminerende foto? Marc Giling van het Sint & Pietengilde vindt Facebook daar niet consequent in: "Geldt dit ook als een zwart iemand zichzelf wit schminkt? Daar wordt niet over gesproken."

  Ook vindt hij dat Facebook geen rekening houdt met hoe Zwarte Piet is ontstaan: "Het is een traditie van duizenden jaren oud, niet alleen in Nederland, maar door heel Europa. Een maskerade, die los staat van kleur, in verschillende gedaanten met een verschillende betekenis. Als je daar in je richtlijn geen onderscheid in maakt, getuigt dat van een gebrek aan inlevingsvermogen en kennis."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

   

  Gewijzigd op 2020-08-12 02:06:00
  handtekeningafbeelding
 • zondag 21 juni 2020 @ 07:24
  #104
  reactie op (#103) herman_dad

  Goedemorgen, EP WIL EINDE AAN RACISTISCHE UITINGEN IN EUROPA, daarmede ook EINDE ZWARTE PIET in zicht? Overigens is de voorman van de actiegroep KOZP met de dood bedreigd in een brief, ook zijn vrouw en kind worden bedreigd. De politie heeft de aangifte opgenomen en doet onderzoek. Zie de brief in ondestaande artikel.

  Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie en gezin bedreigd in brief

   GISTEREN, 18:41 IN BINNENLAND

  Onder de dreigbrief staat de naam van de anti-islambeweging Pegida, afdeling Noord. Deze organisatie geeft op Facebook aan de dreigbrief niet te hebben geschreven.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Een vrouw houdt een protestbord vast tijdens een demonstratie in Maastricht, op 7 juni ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 10:48

  Europees Parlement wil einde aan Zwarte Piet

  De Europese lidstaten moeten ophouden met tradities als Zwarte Piet. Dat zegt een meerderheid in het Europees Parlement. Van de Nederlandse Europarlementariërs stemden VVD, PVV en SGP tegen een amendement met die strekking. Ook CDA-lid Annie Schreijer-Pierik drukte op de nee-knop.

  In het amendement spreekt het Europees Parlement zich uit tegen racistische tradities. Uiteindelijk stemden gisteren 415 leden voor, 216 tegen en onthielden 55 politici zich. Bij die onthoudingen waren de fracties van het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie.

  Vier Nederlandse partijen, GroenLinks, de PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren, stemden voor. Dorien Rookmaker van de Groep Otten (de afsplitsing van Forum voor Democratie) stemde niet.

  Niet alleen Zwarte Piet

  Het betekent niet dat Zwarte Piet in Nederland daarmee verboden is; het amendement is niet bindend. Het Zwarte Piet-amendement maakte deel uit van een grotere resolutie, waarin racisme wordt veroordeeld. Die resolutie werd met ruime meerderheid aangenomen.

  De resolutie volgde na een debat in Brussel over de dood van George Floyd, die eind mei overleed na politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. In de tekst staat dat elke vorm van white supremacism moet worden vermeden.

  Ook staat erin dat de politie een voorbeeldrol moet hebben en dat het gebruik van geweld altijd "rechtmatig, proportioneel, noodzakelijk en een laatste redmiddel" moet zijn. Bovendien moet een eind worden gemaakt aan etnisch profileren.

  'Historisch onrecht'

  De Europese politici vinden ook dat de lidstaten officieel moeten erkennen dat er in het verleden misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen. "Historisch onrecht", zo wordt het genoemd.

  Verder vindt een meerderheid van het parlement dat racistische en xenofobe uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

  Correctie door de redactie: in dit artikel stond in eerste instantie ten onrechte dat de stemming over Zwarte Piet een resolutie betrof. Het ging echter om een amendement bij een bredere resolutie.

  We hebben dit aangepast. Als gevolg hiervan zijn ook de stemverhoudingen in de tweede alinea gewijzigd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-06-21 07:30:32
  handtekeningafbeelding
 • maandag 18 november 2019 @ 00:39
  #103
  reactie op (#102) herman_dad

  Goedemorgen, OOK VANDAAG ALS GEBRUIKELIJK 'SINT' INTOCHTEN in diverse gemeenten. En de nodige demonstraties van o.a. Pegida aanhangers daarbij, vooral in Den Bosch was het roemoerig, enkele rookbommetjes zelfs gegooid. Tsja... waar een kinderfeest al enkele jaren overigens, niet toe kan leiden? 'Kinderachtig' bijna zouden we kunnen stellen.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 10:59 • AANGEPAST GISTEREN, 15:07

  Demonstraties bij intocht Sinterklaas in Den Bosch.

  Kick Out Zwarte Piet-aanvoerder Jerry Afriyie bij de intocht van Sinterklaas in Den Bosch ANP

  In Den Bosch zijn vanmiddag twee rookbommen afgestoken bij de plaatselijke intocht van Sinterklaas. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren op de been om te demonstreren.

  Bij de Wilhelminabrug in het centrum demonstreerde de lokale groep Den Bosch Kan Het met Kick Out Zwarte Piet. Er waren ook tegendemonstranten, onder wie supporters van FC Den Bosch. Die demonstreerden juist voor Zwarte PietOmroep Brabant maakt melding van één aanhouding.

  Voorstanders van Zwarte Piet voerden ook actie in Den Bosch ANP

  Enkele betogers hadden zich volledig zwart geschminkt ROB ENGELAAR

  Tijdens de demonstratie zijn volgens de politie een of meer rookbommen afgegaan van pro-Zwarte Piet-demonstranten. Deze zijn niet naar tegenstanders van Zwarte Piet gegooid. "Daarvoor staan de groepen ook veel te ver uit elkaar", zegt een woordvoerder tegen de Brabantse regionale omroep.

  Veel politie

  Na de intocht gingen de demonstranten weer naar huis. Tegenstanders van Zwarte Piet zijn onder politiebegeleiding uit de stad vertrokken.

  Veel demonstranten waren vanochtend met bussen, geregeld door Kick Out Zwarte Piet, naar Den Bosch gekomen. Voorstanders van Zwarte Piet op motoren maakten zo veel mogelijk herrie om daarmee de liedjes van de tegenstanders te overstemmen, meldt Omroep Brabant.

  In de Brabantse hoofdstad was veel politie op de been om de demonstranten zo veel mogelijk uit elkaar te houden.

  profielfoto Collin Beijk@CollinBeijk

  Nu de demonstranten van #KOZP weg zijn, gaan ook de pro-piet demonstranten er vandoor. Afgezien van twee rookbommetjes, veel spreekkoren en motoren die veel toeren maakten om de spreekkoren te overstemmen bleef het rustig bij de brug over de Dommel in Den Bosch. @omroepbrabant

  11 uur geleden

  De elf demonstranten die gisteren in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield. Ze waren verkleed als Zwarte Piet.

  De landelijke intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen: politie en burgemeester toonden zich tevreden. Er kwamen 25.000 bezoekers af op de intocht, die op tv door ruim 1,7 miljoen mensen werd bekeken. Vorig jaar stemden bijna 1,9 miljoen mensen af op de landelijke intocht, die toen in Zaanstad was.

  Een samenvatting van de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar in Apeldoorn:

  1:02 Volume 10% 

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Dit was de landelijke Sinterklaasintocht van 2019

  Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerde in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich gisteren hebben uitgesproken "voor een Sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting". Wel zijn de KOZP'ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door pro-Pietdemonstranten.

  De intochten in onder meer Utrecht, Amsterdam, Venlo, Brielle, Bussum, Denekamp, Wijchen, Deurne en Tilburg verliepen voor zover bekend zonder problemen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-11-18 00:40:03
  handtekeningafbeelding
 • zondag 17 november 2019 @ 01:13
  #102
  reactie op (#101) herman_dad

  Goedemorgen, INDIEN NOG NIET OPGEVALLEN, DE SINT IS ER WEER. En de landelijke intocht is zonder grote problemen verlopen dit jaar, evenals in vele andere plaatsen. Een recht van demonstreren heeft een ieder maar dan zonder die zaken die verleden jaar zo opvielen. Toch iemand aangehouden die met een 'nepwapens' dreigde op social media'.... Ook opvallend weer dat er bij de protestgangers personen met een uiterst rechtse signatuur zijn opgepakt. 

  Laten we het deze keer een echt KINDERFEEST houden en hoe de 'medewerkers' van de Sint eruit zien, blank, gekleurd of anderszins, doet er niet toe, zeker niet voor kleine kinderen.

  Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn

   GISTEREN, 15:55 IN BINNENLAND   LIVEBLOG

  Alles over het nieuws rond de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn en andere plaatsen in het land.

  Sinterklaas feestelijk onthaald, protesten zonder grote problemen GISTEREN, 14:05 IN BINNENLAND 

  De intocht in Apeldoorn verliep zonder ongeregeldheden. Wel werden enkele mensen aangehouden, onder wie Pegida-voorman Wagensveld.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:25

  Man (40) aangehouden die in video poseert als Piet met nepwapens.

  Een man (40) uit Midden-Drenthe is vanochtend aangehouden nadat hij een video op sociale media had gedeeld waarin hij, verkleed als Piet, te zien was met twee nepvuurwapens.

  Of de man zwart geschminkt was, wil de politie niet zeggen. "Hij had een pietenmuts op en hij zag eruit als een Piet", zegt een woordvoerster van de politie.

  Hij werd thuis opgepakt door agenten, die er ook de twee nepwapens vonden. De zogenoemde airsoftwapens zijn in beslag genomen. De man is verhoord en wordt vervolgd voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.

  De beelden zijn inmiddels verdwenen van het internet. Op welke platform de video werd gedeeld, wil de politie niet zeggen.

  De man was "zichtbaar onder de invloed van verdovende middelen", schrijft de politie op Twitter:

  profielfoto Politie Drenthe @poldrenthe

  Zaterdagochtend (16/11) is een 40-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe aangehouden. Hij deelde beelden op social media waarop hij, verkleed als Piet, te zien was met twee vuurwapens. Hij was zichtbaar onder invloed van verdovende middelen.

  6 uur geleden

  Eerder deze week hield de politie drie mannen aan voor het verspreiden vanopruiende berichten op sociale media over de sinterklaasintocht in Apeldoorn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding