Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1464 keer bekeken

NASLEEP TWEEDE W.O.: o.a. gedrag IN OF NA OORLOG, INDONESIE

  • woensdag 11 maart 2020 @ 01:19
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, KONING WILLEM-ALEXANDER MAAKT EXCUSES aan Indonesie, ivm ONAFHANKELIJKEHEIDSstrijd na de 2e WO, ivm gedrag NL troepen daar. Maar ook vandaag geluiden van 'oud-Indie' gangers en anderen daar, dat dit wederzijds was in feite, dus ook excuses van de andere kant?

    Willem-Alexander biedt excuses aan voor Nederlands geweld in Indonesië

    Staatsbezoek Rutte over excuses koning in Indonesië: 'Bijzondere betekenis' RTL-Nieuws

    Blijdschap, maar ook woede om excuses van de koning

    Staatsbezoek Blijdschap, maar ook woede om excuses van de koning RTL-Nieuws

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans op het Indonesisch ereveld ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •KONINGSHUIS • VANDAAG, 16:50

    'Willem-Alexander maakte de excuses die zijn moeder in 1995 had willen maken'

    • Wim Kopinga redacteur Online

    De excuses van koning Willem-Alexander voor buitensporig Nederlands geweld in Indonesië kunnen als historisch bestempeld worden. Voor het eerst heeft een staatshoofd zich op deze manier uitgesproken, maar wat betekenen zijn woorden?

    De excuses van de koning kwamen vandaag onverwachts. Binnen Haagse kringen was niets uitgelekt over het historische moment. Gedacht werd dat, net als bij het staatsbezoek in 1995 van toenmalig koningin Beatrix, de kwestie nog te gevoelig lag.

    Zij wilde toen excuses maken, maar werd tegenhouden door premier Wim Kok. Nederland was er nog niet klaar voor, vond hij. Beatrix mocht niet meer zeggen dan: "Wanneer wij terugblikken op deze tijd, die nu bijna vijftig jaar achter ons ligt, stemt het ons bijzonder droevig dat zovelen in deze strijd zijn omgekomen of er hun leven lang de littekens van hebben moeten dragen."

    Zowel koningin Juliana als haar dochter Beatrix benoemden de pijn, maar boden geen excuses aan. Koning Willem-Alexander doet dat nu wel:

    2:18 Zie video in oorspronkelijke artikel

    75 jaar na Indonesische onafhankelijkheid biedt koning excuses aan

    Excuses zouden tegen het zere been van Indië-veteranen geweest zijn. Inmiddels zijn veel van hen overleden, maar de kwestie ligt nog altijd gevoelig. "Terugblikkend kun je zeggen dat Willem-Alexander nu de gelegenheid heeft gehad om de excuses uit te spreken die zijn moeder had willen maken", zegt Koningshuis-verslaggever Kysia Hekster.

    Tot zo'n besluit komt de koning niet zelf. Uiteindelijk is het de beslissing van de regering om excuses uit te spreken. Die draagt ministeriële verantwoordelijkheid; de minister van Buitenlandse Zaken en premier zijn aansprakelijk voor wat de koning tijdens zo'n staatsbezoek zegt.

    "We weten nu niet wat de rol van de koning bij de toespraak is geweest", zegt Hekster. "We gaan ons uiterste best doen om daar achter te komen, maar ik weet niet of dat zal lukken."

    In 2005 betuigde minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot spijt voor het naoorlogse optreden in Nederlands-Indië. Door de grootschalige inzet van militaire middelen kwam ons land aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan", zei hij toen. Ook zei hij namens de regering dat Indonesië al op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd en niet pas bij de soevereiniteitsoverdracht van Nederland in 1949.

    "Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen", zei de koning vanochtend. "Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven."

    Hij betuigt zijn spijt voor geweldsexcessen in de periode 1945-1949 van het Nederlandse leger. In het Engels sprak de koning over excessive violence. Buitensporig geweld. "Hij heeft geen excuses gemaakt voor de militaire operatie die Nederland heeft gevoerd. Ook niet voor het koloniale verleden, en hij heeft ook niet gezegd dat we daar toen niet naar toe hadden moeten gaan", zegt Hekster. "In die zin kunnen Indië-veteranen die zich niet aan 'geweldsontsporingen' schuldig hebben gemaakt, mogelijk ook met deze excuses leven."

    Militair ingrijpen

    De Nederlandse kolonie Nederlands-Indië werd in de Tweede Wereldoorlog door Japan bezet. Twee dagen na de Japanse capitulatie riep de Indonesische onafhankelijkheidsstrijder Soekarno de onafhankelijkheid uit. Dat was op 17 augustus 1945. Nederland probeerde met veel militair geweld het gezag te herstellen. Daarbij vielen aan Indonesische kant naar schatting 100.000 doden, veel meer dan aan Nederlandse zijde. Vier jaar laten moest Nederland onder grote internationale druk opgeven.

    In Indonesië zijn de excuses inmiddels opgepikt door landelijke media. Ook op straat zeggen mensen blij te zijn met de woorden van de koning, zegt correspondent Annemarie Kas. "Ze waarderen het en vinden het goed voor de onderlinge verhoudingen, alleen blijft het hier minder groot dan in Nederland. Mensen waren hier in aanloop al minder bezig met het koninklijke bezoek. Alleen een groep mensen van direct betrokkenen, historici en activisten verdiepen zich in deze periode in de geschiedenis. Over het algemeen leven mensen hier ook minder in het verleden. Ze zijn meer bezig met het nu en kijken liever naar de toekomst."

    Momenteel loopt er een groot historisch onderzoek naar naoorlogs geweld in Indonesië. Dat wordt zowel door Nederlandse als Indonesische wetenschappers gedaan en gaat over geweld van beide kanten. Dat onderzoek loopt tot september volgend jaar.

    Ook is er naast de gevoeligheid bij overlevenden nog een reden waarom excuses niet eerder uitgesproken zijn: rechtszaken van nabestaanden van mannen die geëxecuteerd zijn door Nederlandse troepen. Zij eisen compensatie. Excuses kunnen gezien worden als verkapte schuldbekentenis, met mogelijk juridische en financiële consequenties voor de Staat.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

        

    Gewijzigd op 2020-03-11 01:20:15
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 01 mei 2019 @ 00:55
    #3
    reactie op (#2) catootje

    Goedemorgen, KONINGING WILHELMINA WILDE AAN EINDE OORLOG DESTIJDS EEN 'UITRUIL MET HOGE NAZI'S', een vluchtweg voor dezen en dus 'vrijgeleide', IN RUIL VOOR HET LEVEN VAN KONING LEOPOLD VAN BELGIE, die door de nazi's met zijn gezin in Oostenrijk werd vastgehouden. Zij was bang voor het leven dan deze familie? Een opmerkelijke stelling die slechts onderbouwd wordt enigszins door voormalige minister Van Kleffens. De Koningin was immers 'fel anti-Duits'? Hoewel zij ook wist, had geregeld vermoedelijk, dat de Duitse Keizer destijds asiel kon krijgen in Nederland, Doorn... Nu was dat nog wel een 'andere tijd'.   

    Zie en lees verdre art. van NOS-NIEUWSTwitter (bron) 

    'Wilhelmina dacht aan uitruil met nazi's om Belgische koning te helpen'

     VANDAAG, 04:18 AANGEPAST VANDAAG, 09:21

    BINNENLANDKONINGSHUIS

    Koningin Wilhelmina wilde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog laten onderzoeken of er een uitruil mogelijk was met de nazi's. Ze hoopte de Belgische koning Leopold III daarmee te kunnen helpen, die met zijn gezin door de Duitsers werd vastgehouden in Oostenrijk.

    Dat staat in een bundel met originele oorlogsdagboeken van haar minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens. Die bundel, Majesteit, U kent het werkelijke leven niet, verschijnt vandaag.

    Wilhelmina vroeg Van Kleffens eind maart 1945 om via het Vaticaan 'af te tasten' of hoge nazi's een vluchtweg kon worden geboden in ruil voor vrijlating van de Belgische koninklijke familie. Dat deed ze na een gesprek met Leopolds moeder, die bang was dat de Duitsers haar zoon en zijn gezin zouden liquideren.

    Niet pausgezind

    Dagblad Trouw, dat ook over de zaak berichtte, noemt het verzoek van de koningin opmerkelijk, omdat Wilhelmina juist niet pausgezind was en in de oorlogsjaren anti-Duits. Maar uit de dagboeken blijkt desondanks dat ze een deal wilde sluiten om koning Leopold te helpen.

    Wat er uiteindelijk met haar verzoek is gebeurd is niet duidelijk, zegt historicus Michael Riemens, die heeft meegewerkt aan de bundel. Leopold en zijn gezin overleefden de oorlog.

    Nu zat zij daar en zei niet veel, een beetje zielig met een gezicht van 'ik ben tenslotte toch de koningin van Nederland'.

    Eelco van Kleffens

    Volgens Riemens had Van Kleffens als een van de weinigen in het Nederlandse oorlogskabinet een vertrouwensband met Wilhelmina. Wel zou hij zich regelmatig hebben verbaasd over de manier waarop de koningin "een loopje nam met het staatsrecht". "Uit zijn vijf oorlogsdagboeken rijst het beeld van een humeurige vorstin, die het gangbare beeld van de 'Moeder van het Verzet' op losse schroeven zet."

    Van Kleffens, tussen 1939 en 1946 minister van Buitenlandse Zaken, beschrijft in zijn dagboeken ook het bezoek dat Wilhelmina in 1942 bracht aan president Roosevelt van Amerika. Op het buitenverblijf van de president viel ze volgens de minister uit de toon. "Nu zat zij daar en zei niet veel, een beetje zielig met een gezicht van 'ik ben tenslotte toch de koningin van Nederland'", schrijft hij.

    "Een beetje gelaten en out of place, te midden van de luid pratende Amerikanen met hun scotch en hun rye en hun ice-tea. Het was een toneel om nooit te vergeten, en ik had a royal good time."

    BEKIJK OOK

    'President Roosevelt was vernietigend over Wilhelmina'

    'Wilhelmina niet verantwoordelijk voor dood verzetsstrijders'

    'Koningin Wilhelmina wist dat Duitse keizer naar Nederland zou komen'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 03 november 2013 @ 21:36
    #2

    goedenavond, als er roofkunst aanwezig zou zijn bij de Oranjes dan denk ik dat ze het moeten terug geven, dus is het goed dat er controle uitgeoefend wordt

    Achter elke traan van verdriet, schuilt de glimlach van herinneringen handtekeningafbeelding
  • zondag 03 november 2013 @ 07:26
    #1

    Goedemorgen, de Koninklijke familie heeft ook veel kunstbezit. Dit is nog nooit onderzocht op b.v.  'afkomstig van roof van Joodse bezitters in de Tweede Wereldoorlog. De familie moet hieraan meewerken en zal dat ook wel gaan doen. Een onderwerp dat de laatste tijd sterk in de aandacht staat. 

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/10784/Kroning-Willem-Alexander/article/detail/3537910/2013/11/02/Mogelijk-roofkunst-bij-de-Oranjes.dhtml

    Zie verder vandaag verder in het nieuws: Politie Almelo zet veelpleger op trein..? En opsporing hennepteelt faalt.

    http://europese-unie.clubs.nl/forum/topic/4840283_vs-heft-ban-op-nederlands-kalfsvlees-op?p=1#r27066987 - http://europese-unie.clubs.nl/forum

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum/topic/4268955_poltiemensen-en-onbegrijpelijke-dingen?p=1#r27067337 - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum/topic/4840288_bestrijding-georganiseerde-hennepteelt-faalt?p=1#r27066995 - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum

    Extra wetenswaardig of nuttige info:   

    http://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek

     

    Gewijzigd op 2018-05-29 10:21:22
    handtekeningafbeelding