Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2209 keer bekeken

WEERSWAARSCHUWINGEN, droogte, water etc.

 • vrijdag 21 augustus 2020 @ 07:55
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, RUIM 400 DODEN MEER DOOR RECENTE HITTEGOLF GEREGISTREERD. Voornamelijk ouderen, 80+ kunnen daar niet meer tegen, nog buiten 'corona' om dan. En dit is het 2e achtereenvolgende jaar al een HITTEGOLF in deze streken met normaal een gematigd zeeklimaat. We kunnen dit meer verwachten nu de klimaatverandering doorzet. Hoewel er elk jaar een aantal ouderen sterven door warmte. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Drukte op het strand van Scheveningen ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 07:36

  Ruim 400 sterfgevallen meer door hittegolf

  Tijdens de hittegolf van vorige week zijn ruim 400 mensen meer overleden dan in de weken ervoor. De stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan dwarmte, omdat aan het coronavirus relatief weinig mensen overleden. In totaal stierven vorige week naar schatting 3100 mensen, stelt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van overlijdensberichten.

  De hogere sterfte tijdens de hittegolf komt na dertien weken van relatief weinig sterfgevallen. Daarvoor was de sterfte wekenlang hoger dan gemiddeld, als gevolg van de coronapandemie. In verreweg de meeste gevallen ging het om mensen van 80 jaar en ouder. De cijfers gaan over week 33, van 10 tot en met 16 augustus.

  "De huisartsen zagen die week relatief veel mensen met klachten die te maken hebben met de warmte", zegt CBS-onderzoeker Maarten Bloem in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat bijvoorbeeld om uitdroging of een zonnesteek."

  Vergelijking met vorig jaar

  Het aantal van ruim 400 extra sterfgevallen komt overeen met die door de hittegolf in juli vorig jaar. Toch is vergelijken lastig, zegt onderzoeker Bloem. "Dit voorjaar was er een grote covid-uitbraak en vorig jaar hadden we geen corona, maar ook geen grote griepepidemie."

  Het zou kunnen dat sommige mensen die veel risico lopen als gevolg van de hitte dit voorjaar al aan het coronavirus zijn overleden. "Anderzijds kan het ook dat mensen met een zwakke gezondheid, onder wie coronapatiënten, nu juist een extra risico hadden om door de hitte te overlijden. Dat is misschien later nog wel uit te zoeken, maar nu zeker niet."

  Er is niet altijd een verband tussen hittegolven en extra overlijdens. In 2018 leidden de hittegolven tot nauwelijks meer sterfgevallen. Een mogelijke oorzaak is dat in de winter ervoor relatief veel mensen overleden door de kou en een griepepidemie.

  Omdat het aan het begin van deze week ook nog warm was, kan de totale extra sterfte als gevolg van de hitte nog verder stijgen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 10 augustus 2020 @ 01:02
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, ALGEMENE WAARSCHUWING STRANDEN: VIER MENSEN VANDAAG VERDRONKEN EN VELEN NOG GERED. Niet meer zwemmen in zee, VEELAL CODE ROOD langs deel HOLLANDSE KUST. En het zeer mooie (te) warme weer houdt nog enkele dagen aan! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 15:22 • AANGEPAST GISTEREN, 22:57

  Vier zwemmers verdronken in zee, rode vlag langs deel Hollandse kust

  Hulpdiensten aan het werk op het strand van Zandvoort PERSBUREAU NIEUWSFOTO

  Er zijn vandaag vier mannen overleden, nadat ze in zee in de problemen waren gekomen. Een zwemmer kwam om het leven in Wijk aan Zee, een in Zandvoort en de andere twee in Den Haag.

  Bij Egmond aan Zee is zondagavond enige tijd met boten en helikopters gezocht naar een vermiste zwemmer. De zoektocht is inmiddels gestaakt, er is niemand gevonden.

  Het eerste slachtoffer werd rond 13.00 uur uit het water gehaald op het Haagse Zuiderstrand en gereanimeerd. De man van 28 overleed in het ziekenhuis. Rond 16.30 uur werd een man van 24 uit zee gehaald. Ook hij werd gereanimeerd, maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis, zegt de politie.

  De zwemmers in Wijk aan Zee en Zandvoort werden vanavond uit het water gehaald. In Wijk aan Zee gaat het om een man van rond de 50, de man in Zandvoort was eind 20.

  Volgens de Haagse reddingsbrigade zijn er vandaag alleen al op de Haagse stranden meer dan honderd mensen gered. Ook de landelijke Reddingsbrigade Nederland zegt dat medewerkers langs de kust vandaag tientallen keren in actie moesten komen om mensen uit levensbedreigende situaties te halen.

  Hulpdiensten in Den Haag en Zandvoort:

  0:41 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Vier zwemmers verdronken in zee

  Langs de hele Hollandse kust, vanaf Hoek van Holland tot aan Den Helder, is de rode vlag gehesen. Dat betekent dat het ten zeerste wordt afgeraden om in zee te zwemmen. Ook werden er NL-alerts verstuurd waarin werd gewaarschuwd voor gevaarlijke stromingen in zee, meldt Omroep West. "Ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op", zo stond in het bericht.

  De zee is gevaarlijk vandaag, zegt de Haagse loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer:

  0:51 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Rode vlag langs de kust van Noordwijk tot Hoek van Holland

  Een woordvoerder van de reddingsbrigade Den Haag zei dat er door een combinatie van de aflandige wind en de stroming in zee sprake is van een "zeer verraderlijke" situatie. Ook was het druk op het strand. "Hulpverleners kunnen amper nog met voertuigen over het strand rijden", zei een woordvoerder vanmiddag.

  De reddingsbrigade noemt het een unieke situatie. "De rode vlag wordt niet vaak gehesen. Een paar dagen geleden moesten we het ook doen op het Zuiderstrand. Dat was al uitzonderlijk. En nu ook voor het hele strand."

  Bekijk de video om te zien wat een muistroom is, die veel zwemmers in de problemen brengt:

  1:05 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Wat is een muistroom en hoe kom je er uit?

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 09 augustus 2020 @ 01:43
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, VITENS: STOP VULLEN KINDERBADJES EN KORTER DOUCHEN anders DRINKWATERVOORRAAD mogelijk in de problemen door het extreem warme, tropische weer van de afgelopen dagen en nog momende week.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:23 • AANGEPAST GISTEREN, 17:53

  Vitens: stop met vullen van zwembadjes en lang douchen

  ANP

  Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk kan verminderen, als er niet minder drinkwater wordt gebruikt. Klanten moeten stoppen met het sproeien van de tuin, het wassen van de auto en het vullen van zwembadjes. Ook wil het bedrijf dat mensen minder lang douchen en alleen 's nachts de wasmachine laten draaien.

  Vitens ziet sinds donderdag een enorme stijging in de vraag naar water. Het drinkwaterbedrijf berekende dat mensen sinds donderdag, de eerste warme dag, 30 tot 50 procent meer drinkwater hebben verbruikt. Met name in Gelderland en Overijssel zou dat ertoe kunnen leiden dat de waterdruk moet worden verlaagd.

  We willen voorkomen dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt.

  Doeke Schippers, Vitens

  Het hoge waterverbruik houdt nu al meerdere dagen aan. Het bedrijf zegt dat het vooral 's nachts lastig is om de buffers voor drinkwater aan te vullen. Dan worden de reservoirs gevuld om de ochtend- en avondpiek door te komen. "Maar door het enorme verbruik zien we dat de reservoirs sneller leegraken", zegt Doeke Schippers van Vitens.

  "We willen voorkomen dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Daarom hopen we dat mensen gehoor geven aan onze oproep", zegt hij.

  Mogelijk kunnen bewoners in Drenthe, aan het einde van de waterleiding, ook een verlaagde waterdruk merken vanavond, zegt woordvoerder Annemoreen Ooms van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Een piek in het verbruik ligt tussen 18.00 uur en 22.00 uur. "Als mensen thuiskomen, gaan sproeien of een douche nemen. Dat kan je beter na tienen doen", zegt ze.

  Grote tuinen

  "In andere regio's heb ik een dergelijke oproep niet gehoord", zegt Patricia van der Linden van Vewin, de brancheorganisatie van waterbedrijven. Het regionale verschil is groot, vanwege de verschillende leefsituaties van mensen.

  "Mensen met een grote tuin willen meer sproeien en zetten sneller een zwembadje neer", zegt ze. Dit jaar ziet de brancheorganisatie ook dat mensen thuisblijven, met een "staycation in de tuin".

  Volgens haar kunnen de verschillen zelfs zo groot zijn, dat het waterbedrijf in Amsterdam op warme dagen amper verschil merkt, terwijl de situatie in het oosten nijpend is, volgens Van der Linden.

  “ We zien sinds 2018 een toename in het waterverbruik.

  Doeke Schippers, Vitens

  Eind mei deed Vitens ook al een dergelijke oproep en zei toen "grote zorgen" te hebben voor de zomer. Tijdens het Pinksterweekend werden piekmomenten in het verbruik gezien van 70 procent hoger dan gemiddeld.

  "We zien sinds 2018 een toename in het waterverbruik. Er is echt een trendbreuk in de waterafschriften", zegt Schippers van Vitens. De droge zomers en het warmere weer verandert volgens hem het gedrag van mensen.

  Vitens is verreweg de grootste waterleverancier in Nederland, met ruim 2,5 miljoen aansluitingen in Overijssel, Gelderland, Friesland, Utrecht en Flevoland.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-08-09 01:47:25
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 11 februari 2020 @ 01:16
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, NASLEEP 'CIARA' ZWARE STORM. KADE'S IN DORDRECHT o.a. ondergelopen, of dreigen dat te doen. Overigens gebeurd dat wel eens meer maar toch, o.a. in, op 1 FEBRUARI 1953, de Watersnoodramp, waren de weersomstandigheden in zekere zin bijna hetzelfde als afgelopen zondag. Nu hebben we de 'waterkeringen' meer op orde en toch...???  

  \

  Terschelling vandaag... idem, kade ondergelopen. NU.nl Twitter

  Natuurgebied De Biesbosch onder water door storm en hoogwater

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 18:52

  Dordrecht zet zandzakken in tegen overstromingen door hoogwater

   NOS

  Door de hoge waterstand lopen kades in Dordrecht onder water. De gemeente probeert het water met zandzakken buiten panden langs de kade te houden.

  Bewoners van de lager gelegen panden krijgen het advies alert te blijven. Ook is aan bewoners gevraagd om hun auto weg te halen, meldt Rijnmond.

  Bekijk hier de beelden uit Dordrecht.

  0:41 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Zandzakken voor de deur in Dordrecht

  Het water staat volgens een laatste meting van Rijkswaterstaat op zo'n 2,2 meter boven NAP. Volgens de burgemeester zijn de risico's beperkt.

  profielfoto Gemeente Dordrecht@GemDordrecht

  Rijkswaterstaat heeft de verwachte waterstand voor maandag iets aangepast. Het risico op overlast is nog steeds beperkt. De hoge waterstand is vooral te merken in het historische havengebied. Op een aantal kades kan water komt te staan. 👉 https://t.co/DPSLoypppb

  een dag geleden

  Meerdere plaatsen in de regio hebben last van hoogwater. Ook in Rotterdam en Zwijndrecht zijn straten ondergelopen.

  Het hoogwater is het gevolg van een combinatie van het door de storm versterkte springtij, en de hoge waterstanden in de rivieren door overvloedige regenval in Duitsland en Zwitserland. "Als het te erg wordt, kunnen we besluiten de Maeslantkering te sluiten", zegt Michel de Vos van Rijkswaterstaat. Dat gebeurt alleen als het waterpeil 3 meter boven NAP staat. "Het is nu veilig. Alles verloopt nog volgens de draaiboeken."

  De Oosterscheldekering, de Haringvlietsluizen en de Hollandse IJsselkering zijn wel gesloten. De Hollandse IJsselkering blijft mogelijk tot woensdag dicht. Het is nog niet bekend hoe lang de andere keringen dicht blijven.

  Hoogwater in Dordrecht BERT VAN DER SCHAAR

  Hoogwater in Dordrecht BERT VAN DER SCHAAR

  Hoogwater in Dordrecht BERT VAN DER SCHAAR

  Overlast door harde wind

  In Krimpen aan den IJssel zijn drie straten afgesloten vanwege de weersomstandigheden. Door de harde wind dreigen zonnepanelen van twee flatgebouwen te vallen.

  Op de gebouwen liggen 500 zonnepanelen. Het is niet bekend hoeveel loszitten. Een helikopter van de politie heeft samen met de brandweer onderzoek gedaan op het dak.

  Een bedrijf uit Antwerpen gaat de panelen samen met een specialistisch hoogtereddingsteam van de brandweer verwijderen. Tot dat is gebeurd, zijn de straten afgesloten en krijgen bewoners van de flat en omwonenden het advies om binnen te blijven.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Rijnmond.

  Gewijzigd op 2020-02-11 05:47:17
  handtekeningafbeelding
 • maandag 10 februari 2020 @ 00:50
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, 'CIARA' ZWAARDERE STORM DAN GEDACHT. VEEL SCHADE? ZWARE OCHTENDSPITS VERWACHT en de storm neemt nu af maar vandaag nog zeer veel wind. Zie weerberichtje clubhome en hier het laatste, belangrijkste nieuws was het voor onze hele maatschappij van vandaag:

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Schade in Warffum in Groningen PRONEWS PRODUCTIES

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:48 • AANGEPAST VANDAAG, 23:27

  Ciara trekt weg, problemen verwacht in ochtendspits

  De storm Ciara trekt langzaam weg uit Nederland. Alleen in het zuidoosten geldt nog enige tijd code oranje, met buien en lokaal zeer zware windstoten. Ook morgenvroeg wordt door de nasleep van storm Ciara nog onstuimig weer verwacht. De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten daardoor een zware spits.

  Rijkswaterstaat laat vannacht de verlichting bij snelwegen overal aan. Zo kunnen mensen beter zien of er takken of andere zaken op de weg liggen.

  Volgens de NS is de situatie op het spoor ondanks een reeks incidenten op dit moment "goed beheersbaar". De spoorwegen verwachten wel dat de gevolgen van de storm op de rails morgen ook nog merkbaar zullen zijn.

  Veel schades

  Ciara, de eerste storm van 2020, heeft, hoewel er geen grote maatschappelijke ontwrichting is geweest, op veel plekken schade veroorzaakt. Bomen zijn uit de grond gerukt, op sommige plekken begaven daken van gebouwen het of zijn gevels ingestort. Verzekeraar Interpolis heeft inmiddels bijna 600 schademeldingen binnengekregen.

  Dit zijn beelden van incidenten vanavond, onder meer een stal voor koeien is ingestort:

  0:48 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  In de avond vooral schade in binnenland door Ciara

  Bij een boerderij ten noorden van Hoogeveen is een koeienstal door de storm in elkaar geklapt. Dat heeft zeker één koe niet overleefd, meerdere koeien raakten gewond.

  In Rotterdam zijn veertig woningen ontruimd, omdat het platte dak van een portiekflat is losgekomen.

  De bewoners kunnen vannacht niet thuis slapen:

  0:30 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Woningen ontruimd in Rotterdam: 'Ik zat tv te kijken toen ineens het licht uitviel'

  De ANWB adviseerde mensen aan het einde van de middag om niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. De bond kreeg veel meldingen binnen over afgewaaide takken en omgevallen bomen op de weg.

  In Den Haag kwam een man met zijn auto onder een boom terecht. "'Ik had niet de snelheid om gas te geven, maar zei nog wel tegen vrouw en dochter: bukken!"

  Hij vertelt verder dat hij er zonder kleerscheuren vanaf kwam:

  0:51 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Boom valt op rijdende auto: 'Zag de boom in m'n ooghoek op me afkomen'

  Rijkswaterstaat is volop bezig om de wegen begaanbaar te houden en moet vaak ingrijpen. Zo viel op de A1 bij Blaricum een boom op een geluidswal. Ook is op de A12 bij het Prins Clausplein een betonnen deel van een geluidswal losgekomen.

  Het aantal ongelukken lijkt mee te zijn vallen. Rijkswaterstaat meldde dat het rustiger was op de weg dan normaal op zondag. "Het lijkt erop dat mensen hun gedrag aanpassen op het weer", zei een woordvoerder.

  Eerder op de dag gingen ook veel mensen naar buiten om van het uitzonderlijke weer te genieten:

  1:18 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Strandwandelaars genieten van storm Ciara

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 februari 2020 @ 00:51
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, WAARSCHUWING TEGEN 'MONSTERSTORM' a.s. ZONDAG op komst. Gelukkig op zondag, dan kunnen veel mensen thuisblijven, ook op maandag en dinsdag nog veel wind. Zie ook weerberichtje op clubhome.

  Weerplaza raadt iedereen aan om losse spullen rond het huis op te ruimen of uit de wind te zetten. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Grote golven slaan tegen het baken op de kop van de pier tijdens een storm in januari 2019 ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:45

  'Monsterstorm' Ciara komt eraan, de eerste storm met een naam

  Ciara komt er aan. Zondag trekt volgens de weersvoorspellingen de eerste storm met een naam over ons land. Sinds september vorig jaar kregen al twee andere stormen een naam, Atiyah en Brendan, maar die waren vooral actief bij Ierland en de Britse eilanden en hebben Nederland nooit bereikt.

  Het idee achter het geven van namen is dat het publiek dan sneller onthoudt dat er gevaarlijk weer aan komt en dat het makkelijker is om erover te communiceren. Daardoor zouden mensen eerder maatregelen nemen om schade en letsel te voorkomen. Om die reden sloot het KNMI zich vorig jaar aan bij heEuropese alarmsysteem dat die namen uitgeeft.

  'Monsterstorm'

  Ciara, door Britse en Duitse tabloids aangeduid als 'monsterstorm' , trekt volgens weerman Marco Verhoef zondag vanuit Groot-Brittannië ons land binnen. De windpiek valt in de loop van de middag en op sommige plaatsen net in de avond. Daarbij waait het in het binnenland krachtig tot hard en op een enkele plek stormachtig met windkracht 6 tot 8.

  profielfoto FOCUS Online TopNews @FOCUS_TopNews

  +++ Achtung! Ihr müsst mit Windspitzen von bis zu 160 km/h und einer tagelangen Sturmflut rechnen +++ https://t.co/w5SyF78l7E

  10 uur geleden

  Aan zee komt het tot een zuidwesterstorm met windkracht 9 en in het westelijk Waddengebied groeit Ciara mogelijk uit tot een zware storm met windkracht 10. Volgens Verhoef vormen de windstoten het grootste gevaar. "Landinwaarts schiet de wind uit tot tussen de 90 en 110 km/uur, direct aan zee kan de wind uitschieters tussen 120 en 140 km/uur bereiken."

  Problemen voor het verkeer

  Met name de windstoten kunnen problemen veroorzaken in het verkeer. Takken en zelfs hele bomen kunnen op de weg en op het spoor vallen en ook vliegtuigen kunnen bij harde windstoten niet landen of opstijgen. Weerplazaraadt iedereen aan om losse spullen rond het huis op te ruimen of uit de wind te zetten. En ook bouwbedrijven doen er volgens de weerdienst verstandig aan om bouwplaatsen morgen opgeruimd en windvast achter te laten zodat de wind geen grip kan krijgen op losse bouwmaterialen.

  Het KNMI zal naar verwachting code oranje uitgeven, maar dat gebeurt op zijn vroegst 24 uur vantevoren. Als wordt ingeschat dat de overlast die de storm oplevert erg groot is kan ook worden opgeschaald naar code rood.

  In de avond en nacht naar maandag blijft het waarschijnlijk nog onstuimig, maar gaan de scherpe kantjes er een beetje vanaf. Ook dinsdag en woensdag blijft het naar verwachting nog flink waaien.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 23 juli 2019 @ 01:03
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goedemorgen, WAARSCHUWING EXTREME HITTE EN DROOGTE slaat weer toe. LANDBOUW IS WÉÉR FUNEST DEZE ZOMER, DIT 2e achtereenvolgende JAAR. Oogsten dreigen wéér te mislukken. Hoezo, GEEN KLIMAATVERANDERING...kiss 

  Bomen door de droogte VERKLEUREN NU AL, verdorren, de HERFST treedt al in. Normaal einde augustus soms, sommige soorten en aan snelwegen gelegen ! soms, beginnen te verkleuren, nu al EINDE JULI ook andere soorten!!  

  D.d. 25 juli 2019: 

  'Heel, heel, heel uitzonderlijk': 40+ gemeten in vijf provincies

   20:51 IN BINNENLAND, BUITENLAND   LIVEBLOG

  In dit liveblog volgen we al het nieuws rond de hitte in Nederland.

  Beuk door droogte nu al in herfstkleuren: 'Dan bloedt mijn boswachterhart'

  Archieffoto 2018, verleden jaar ook al.

   Gerrit Hiemstra  @GerritHiemstra 13 u

  De 40+ temperaturen van vandaag zijn bizar. Zonder #klimaatverandering zouden deze nooit gerealiseerd zijn. De klimaatverandering is voor 100% veroorzaakt door ons, u en ik. Iedereen die deze klimaatverandering nu nog ontkent, begrijpt het niet of wil bewust verwarring zaaien. 1,1K 1,3K 3,5K

   ingrid  #FBPE  #FPHD @brinkblok 1 u

  Ga door met knuppels in t hoenderhok te gooien. Dat is mss t enige dat je kunt doen om mensen wakker te maken.

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron 

  Hitteprotocollen, code rood en afgelastingen door de hitte

   VANDAAG, 16:38 AANGEPAST VANDAAG, 19:38

  BINNENLAND

  Rijkswaterstaat en ProRail nemen de komende dagen extra maatregelen in verband met de verwachte hitte. Er worden temperaturen verwacht van boven de 35 graden en dat kan op de weg en op het spoor problemen veroorzaken. Ook een aantal evenementen heeft maatregelen genomen.

  Zo gaat de open dag van Ajax donderdag niet door. Ajax komt binnenkort met een nieuwe datum. In Diever is een streep gezet door het hardloopevenement Brinkloop dat in juli en augustus elke dinsdag wordt gehouden, de zomermarkt in het Limburgse Horst is donderdag afgelast en ook de kermisbingo voor senioren op de Tilburgse kermis gaat donderdag niet door.

  Verder heeft de Twentse Rolstoel4Daagse in Delden vanwege de hitte het programma de komende dagen aangepast. De afstanden van 50 en 70 kilometer zijn geschrapt. Deelnemers kunnen nu alleen kiezen tussen 10 en 22 kilometer. Ook is de start vervroegd naar 09.00 uur zodat alle deelnemers om 13.00 uur, wanneer het echt heet wordt, weer binnen zijn.

  'Neem een paraplu mee'

  Bij Rijkswaterstaat geldt vanaf morgen 10.00 uur een hitteprotocol. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan zo snel mogelijk door een bergingsbedrijf worden weggesleept. Ze worden naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats.

  Verder adviseert Rijkswaterstaat automobilisten om voldoende drinkwater mee te nemen omdat hun concentratie door de hitte kan afnemen. Ook een paraplu kan handig zijn. Die kan als parasol worden gebruikt als bij pech buiten de auto op hulp moet worden gewacht.

  Weggebruikers moeten ook rekening houden met overlast door bermbranden. Bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Gooi ook geen sigarettenpeuken of afval in de berm, adviseert Rijkswaterstaat. "Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken."

  Vroeger had je 'kedeng kedeng', waar Guus Meeuwis nog over gezongen heeft.

  Andy Wiemer, woordvoerder ProRail

  Ook ProRail neemt hittemaatregelen. Op alle verkeersleidingsposten geldt code rood. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor en dus extra alertheid wordt geëist. Er zijn extra verkeersleiders ingeroosterd en op de werkplek van de verkeersleiders zijn geen bezoekers toegestaan zodat ze zich maximaal kunnen concentreren.

  Door de hitte neemt het risico op storingen toe. Het staal van de rails zet uit en wordt langer. "Vroeger had je 'kedeng kedeng', waar Guus Meeuwis nog over gezongen heeft", zei Andy Wiemer van ProRail op NPO Radio 1. "Dat geluid kwam doordat de rails niet strak tegen elkaar aan lagen zodat het spoor kon uitzetten bij hitte. Tegenwoordig ligt het spoor wel echt tegen elkaar aan. Er is natuurlijk nog wel een bepaalde marge om uit te zetten, maar op een gegeven moment houdt het op."

  Spoorspattingen en extra water

  En dan kunnen er zogeheten spoorspattingen ontstaan, kronkels in het spoor waardoor de treinen niet verder kunnen rijden. Bij stilgevallen treinen kan de airco uitvallen "en dan wordt het behoorlijk heet in zo'n cabine, dus daar moeten we snel bij zijn".

  ProRail Incidentenbestrijding zal morgen daarom met blauw zwaailicht en sirene rijden om zo snel mogelijk bij een stilgevallen trein te kunnen zijn. Verder staat ProRail op strategische plaatsen in het land klaar met 'waterwagens'. Die gaan rijden om reizigers in een gestrande trein een flesje water te kunnen aanbieden.

  Ook zijn er de hele dag extra inspecties van het spoor om eventuele spoorspattingen snel op te kunnen sporen.

  Dierenwelzijn

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert de komende dagen extra of transportbedrijven die vee vervoeren zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Zo mogen dieren niet vervoerd worden bij temperaturen boven de 35 graden. Deze regel geldt overigens ook voor het vervoer van hobbydieren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Beuk door droogte nu al in herfstkleuren: 'Dan bloedt mijn boswachterhart'

   GISTEREN, 22:38

  BINNENLAND

  Sparren, coniferen, eiken: ze hebben het moeilijk. Het grondwater, waarmee ze zich voeden, stond na de droogte van vorige zomer heel laag. Dat grondwatertekort is in de winter niet overal voldoende aangevuld. Nu het vooral in het oosten en zuiden van Nederland opnieuw droog is, rijst daar de vraag of alle bomen deze zomer wel zullen overleven.

  "We begonnen eigenlijk al met 3-0 achter", vertelt Janneke de Groot, boswachter in Oost-Brabant. "Het neerslagtekort van vorig jaar is nog niet gecompenseerd en je ziet dat de bomen het echt moeilijk hebben. Ze zijn nog altijd zwak en ziek."

  Daardoor zijn de bomen vatbaar voor schimmels, bacteriën en insecten. In deze video zie je hoe bijvoorbeeld de letterzetter, een kleine kever, veel fijnsparren fataal wordt:

  Video afspelen

  01:26

  Boomsterfte door droogte: fijnsparren vallen ten prooi aan de letterzetter

  De invloed van de droogte op bomen is vooral zichtbaar in gebieden met hoge zandgronden, zoals Limburg, Brabant en Drenthe, legt boswachter De Groot uit. "De grondwaterstanden zijn daar veel lager dan in het westen. Er vallen nog geen hele bossen om, maar we zien wel dat individuele bomen kwakkelen."

  In het westen van het land regende het de afgelopen periode meer dan in het oosten. En die regen blijft in de westelijke klei- en veengronden beter hangen dan in de zandgronden in het oosten en zuiden van het land. Volgens Rijkswaterstaat is de situatie in West-Nederland "grotendeels normaal", ook vanwege de watertoevoer vanuit de Maas en de Rijn.

  Kanshebbers

  In Noord-Brabant ziet De Groot ondertussen steeds meer zomereiken zonder blad of sparren zonder groene naalden. En deze maand zag ik al een beuk, de koning van het woud, in herfstkleuren. Ja, dan bloedt mijn hart wel. Dat zijn misschien grote woorden, maar ik vind dat wel heftig."

  Maar waar de een baalt van de boomsterfte, ziet de ander ook mogelijkheden voor nieuwe soorten bomen. Boomkweker Pieter van den Berk doet met zijn kwekerij al jaren onderzoek naar planten die goed gedijen bij warm weer, maar die ook bestand zijn tegen een incidentele koude winter.

  Van den Berk noemt bijvoorbeeld de honingboom en de tulpenboom als "kanshebbers voor de toekomst":

  Video afspelen

  00:56

  Boomkweker: nog geen olijfbomen hier, maar de tulpenboom doet het steeds beter

  Voor olijf- en palmbomen is het in elk geval nog te vroeg, vindt Van den Berk. "Dat lijkt me twee bruggen te ver. Ik denk dat we hier eerder moeten denken aan het klimaat dat je vroeger in Frankrijk onder de Loire had. We gaan niet in één keer naar Zuid-Italië. En we houden hier natuurlijk ook nog vorst in de winter. Dan zie ik nog steeds liever een knotwilg dan een olijfboom."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

   

  Gewijzigd op 2019-07-26 05:48:32
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 27 juli 2018 @ 00:35
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, GEMEENTEN (OVERHEDEN) SLECHT VOORBEREID op deze extreme hitte. Er staat ons nog wat tewachten, ook a.s.zaterdag, zie weerberichtje, ook gezien de mogelijke plaatselijke wateroverlast bij hevige, tropische, buien? Er is dus veel werk aan de winkel voor gemeenten en overheden in het algemeen nog.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS TWITTER (bron)

  Klimaatdeskundigen: gemeenten onvoldoende voorbereid op droogte en hitte

  GISTEREN, 16:44

  AANGEPAST GISTEREN, 20:46

  BINNENLAND

  Om oververhitting te voorkomen, wordt een brug in Rotterdam natgespoten ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Rosa Hofgärtner en Jikke Zijlstra

  Gemeenten doen nog te weinig om problemen met hitte en droogte aan te pakken. Ze brengen knelpunten wel in kaart, maar nemen nog niet genoeg concrete maatregelen, zeggen klimaatdeskundigen tegen de NOS.

  "Bij het bedenken van nieuwe woontorens of andere gebouwen wordt inmiddels vaak wel rekening gehouden met hitte", zegt Ronald Groen, hitte-expert bij Royal HaskoningDHV. "Maar dat zijn ontwerpen. Die liggen nu nog op de tekentafel. In de praktijk zie je nog maar weinig projecten die hitte- of klimaatbestendig zijn."

  Dit weer helpt wel

  Judith Klostermann, onderzoeker klimaatadaptatie aan de Wageningen Universiteit, bevestigt dit. "Hitte en droogte hebben bij de meeste gemeenten nog weinig prioriteit. Terwijl dat wel nodig is. Zo'n extreme weersituatie als nu helpt wel om ze dat in te laten zien."

  Klostermann en Reinder Brolsma, droogte-expert bij Deltares, roepen gemeenten op om in actie te komen. "Het is echt van belang dat gemeentes zo snel mogelijk iets gaan doen." Ook het RIVM sluit zich hierbij aan. "Gemeenten moeten haast maken met hitte-bestrijding", zegt Werner Hagens van het RIVM.

  Zulke gemeentelijke hitteplannen zijn maatwerk, zegt Hagens. In de video geeft hij voorbeelden van hoe gemeentes zelf de hitte aan kunnen pakken.

  Video afspelen

  01:27

  "Gemeenten moeten een regionaal hitteplan hebben"

  Sterfgevallen en ziekte

  Want warmte in de stad kan 'hittestress' opleveren, met flinke problemen als gevolg: meer zieken en sterfgevallen bijvoorbeeld. "Voor kwetsbare mensen kan hitte echt een levensbedreigende situatie zijn", zegt Groen. Met name in steden, want daar is het altijd een paar graden warmer dan op het platteland.

  Door hitte neemt ook de arbeidsproductiviteit af en werkt infrastructuur soms minder goed. Bruggen kunnen niet meer open en spoorwegverbindingen zitten vast.

  De gevolgen van droogte zijn nog minder goed zichtbaar. "Als het grondwaterpeil zakt, kan dat leiden tot bodemdaling. Ook kunnen houten palen onder huizen worden aangetast", zegt Brolsma. De waterkwaliteit in de stad gaat ook achteruit; er is bijvoorbeeld meer blauwalg en verzilting.

  Wateroverlast

  De verklaring voor het gebrek aan hitte- en droogtebestrijding is makkelijk te geven. Groen: "In Nederland hebben we al eeuwen te maken met wateroverlast. Hitte en droogte zijn daarentegen een vrij recent probleem. Daar weten we minder over en zijn we minder goed op voorbereid. Terwijl we er de komende jaren wel steeds meer last van krijgen."

  "De prioriteit van veel gemeenten ligt nog altijd bij wateroverlast", zegt ook Klostermann. "Dat heeft een directere impact op mensen. Hun kelder stroomt bijvoorbeeld vol met water of ze kunnen niet meer door een tunnel rijden omdat die blank staat."

  Maar die focus op wateroverlast kan een probleem zijn in tijden van droogte, zegt Brolsma. "Omdat we altijd veel regen hebben gehad, is veel infrastructuur gebouwd om water zo snel mogelijk weg te krijgen. Om droogte aan te pakken, moeten we maatregelen nemen om het water vast te houden en pas af te voeren als het niet anders kan."

  Op dit moment is het volgens hem dus eigenlijk te laat om iets tegen de droogte te doen. "Dat moet gebeuren als het regent. Als het water dan beter opgevangen en opgeslagen wordt, kunnen we ook langere periodes zonder regen aan", zegt Brolsma. Water zou niet alleen in de grond vastgehouden kunnen worden, maar ook in extra vijvers of kanalen rond de stad.

  De nieuwe Trudo toren in Eindhoven krijgt 125 bomen en 5200 struiken, planten en bloemen. SINT TRUDO/STEFANO BOERI

  Wat gemeenten doen

  Ook in bijvoorbeeld Dordrecht ging de aandacht tot nu toe altijd uit naar dijkversterking. De stad is immers omringd door rivieren. "Al lang zijn bewoners voorbereid op wateroverlast", zegt Rik Heinen van de gemeente. "Hittestress is een recenter probleem. Er zijn wel plannen om hier iets aan te doen, maar nog geen concrete maatregelen."

  De behoefte aan verkoeling is ook in Eindhoven groot de laatste weken. Vandaag was het er 36 graden; op sommige plekken wellicht nog warmer. Zoals op het Stadhuisplein. "Dat is een grote betonnen vlakte", zegt woordvoerder Corine van der Putten. Vandaar dat er plannen zijn om deze en andere pleinen veel groener te maken, en dus minder warm.

  Ook op andere plekken in Eindhoven wil het stadsbestuur stenen vervangen door groen en water. "Zowel op straatniveau, als aan de gevels. Zoals de hangende tuinen bij het Medinacomplex. En de toekomstige Trudo Toren wordt een soort verticaal bos (zie foto, red.)", zegt Van der Putten.

  De noodzaak om maatregelen te nemen tegen hitte, is voor Eindhoven glashelder. "We hebben hittekaarten laten maken. Daarop zie je hoe heet het was in 2014, en hoe extreem heet het zou worden in 2050, als we niets zouden doen."

  Veel groen in de stad helpt om de temperatuur lager te houden. In de video legt weerman Marco Verhoef uit hoe dat werkt.

  Video afspelen

  01:21

  Hoe meer beton in de stad, hoe warmer het wordt

  Hangende tuinen in het Medinacomplex zorgen voor koelte en opvang van regenwaterVVE MEDINACOMPLEX EINDHOVEN

  Parkeergarage de Barones in Breda krijgt een groene gevelMOBILANE

  Geen auto's, maar water om af te koelen.GEMEENTE BREDA

  In Breda: waterspeelplek

  Klimaatadaptie, waaronder hittestress, staat in Breda hoog op de agenda, vertelt gemeentewoordvoerder Sonja van Ginneken. "Een waterspeelplek, groene schoolpleinen en een groen wandelpad. Dat zijn manieren waarop we de stad nu al koeler maken." En daar komt nog meer bij. "We gaan een dubbele bomenrij planten langs de singel. In drukke winkelstraten worden boombakken geplaatst en 'gevelgroen' geplant. Dat levert schaduw op en drukt de temperatuur."

  Bestrijding van hitte

  Hitte bestrijden kan dus op allerlei manieren. Minder donkere oppervlakten, zoals asfaltwegen en zwarte daken, bijvoorbeeld. "Die nemen veel warmte op wat 's avonds en 's nachts weer wordt afgegeven. Lichtere oppervlakten weerkaatsen meer licht en warmte. Die kunnen vooral de temperatuur in de nacht verlagen", zegt Groen.

  Een andere manier om hitte te bestrijden, is vergroening van de stad. De verdamping van de vegetatie en de schaduw van bomen zorgen voor verkoeling. "Alle soorten vegetatie zijn goed, maar grote bomen zijn vooral belangrijk. Die blijven langer groen tijdens een hittegolf of droogte en geven veel schaduw", zegt Groen.

  Een voordeel van meer groen, is dat het water de grond in gaat, legt Klostermann uit. "En zo blijft het grondwaterpeil hoog. Dat helpt om bodemdaling en paalrot te voorkomen. Ook drainagebuizen kunnen het grondwaterpeil hoog houden. Bij tegels en asfalt stroomt het water zo weg."

  Het RIVM wil dat gemeenten samenwerken met lokale partijen om gezondheidsprobleem aan te pakken. En ze zouden moeten weten waar mensen met een kwetsbare gezondheid leven.

  Al dit soort maatregelen kosten wel geld. "Planten, bomen en gras nemen vierkante meters in beslag die anders bebouwd hadden kunnen worden. En met vastgoed kunnen gemeenten en projectontwikkelaars meer verdienen dan met natuur", zegt Groen.

  Stresstest

  Gemeenten hebben weinig keuze wat dit betreft. Voor het einde van 2019 moeten ze een stresstest hebben uitgevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Ze onderzoeken daarmee hoe goed of slecht ze zijn voorbereid op extreme weersomstandigheden, zoals hoosbuien, droogte en hitte. Zo'n stresstest brengt de knelpunten in beeld. "Als je weet waar de hotspots liggen, kun je nadenken welke maatregelen je kunt nemen", zegt Groen.

  Brolsma ziet het zo: "Deze zomer is eigenlijk een ideale stresstest. Wat er nu gebeurt, is uitzonderlijk en moet goed vastgelegd worden. Dat kan heel leerzaam zijn."

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-07-27 00:45:40
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 26 juli 2018 @ 00:24
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, IN ZUID- EN OOST-NL WATERTEKORT, DREIGEND TEKORT IN OVERIGE DELEN VAN HT LAND. Dit is toch een beetje ongekend voor ons land, zie weerberichtje, vooral zaterdag komen er wel even hevige buien, en kans op wateroverlast zelfs, zoals vandaag rond Enschede, maar dan nog voor het geheel te kort? En in het weekend wat minder hoge temperatuur, maar daarna weer...?? 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  5 juli 2018 20:02

  Watertekort in Zuid- en Oost-Nederland, dreigend tekort rest van het land.

   

  De droogte is te zien door de verdorde grasvelden in het hele land.

  Het zuiden en oosten van Nederland heeft te kampen met een watertekort. In de rest van het land is nog sprake van een dreigend watertekort. Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op een watertekort in het hele land.

  Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) vanavond laten weten. De verwachting is dat het neerslagtekort in de komende week zal stijgen naar 289 milimeter. Een dergelijk neerslagtekort ligt hoger dan eind juli in het recordjaar 1976. Daarmee wordt dat record gebroken.

  De commissie roept waterschappen op om inname van water uit het IJsselmeer tot 'het strikt noodzakelijke' te beperken.

  Het blijft nog lang droog: wanneer is ons drinkwater op?

  ZIE VIDEO IN OORSPRONKELIJKE ARTIKEL

   

  Gewijzigd op 2019-07-23 00:44:52
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 25 juli 2018 @ 01:04
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, CODE ORANJE: WAARSCHUWING ONGEKENDE HITTEGOLF. Tropisch warm en vooral droog weer dat zelden zo lang duurt althans. Soms wel eens 3 dagen achtereen maximaal 30+ graden echter nu al langer mogelijk tot het weekend. Zie de tips in het artikel.  

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  24 juli 2018 17:02

  Hitte-alarm: KNMI geeft code oranje af en vraagt mensen voorbereid te zijn.

  Nederlanders zoeken tijdens deze warme periode verkoeling op het strand. 

  © ANP

  Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege extreme hitte. De waarschuwing geldt voor het hele land, behalve het Waddengebied. Het KNMI roept Nederlanders op om voorbereid te zijn.

   

  Er wordt aangeraden om er rekening mee te houden dat er plannen moeten worden gewijzigd omdat het weer daar om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan buiten sporten, of vol in de zon in de tuin werken op het heetst van de dag. 

  Bij code oranje is de impact van het weer groot. Ook is er kans op 'schade, letsel of veel overlast', zo meldt het KNMI op zijn site. 

  Hitteplan

  Het KNMI kan 24 uur van tevoren code oranje afgeven als de kans op extreem weer '60 procent of meer is'. Vandaag is de eerste dag waarop het hoogstwaarschijnlijk 30 graden of warmer wordt in De Bilt, en ook de rest van de week wordt het heet. In het oosten kan de temperatuur zelfs oplopen tot 37 of 38 graden.

  Gisteren werd het Nationaal Hitteplan al geactiveerd en tot eind van deze ochtend gold code geel voor het hele land. Code geel betekent dat mensen alert moeten zijn en dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.

  Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Afbeelding weergeven op Twitter

  Afbeelding weergeven op Twitter

  KNMI@KNMI

  Vanaf morgenochtend voor extreme . Met name do en vr landinwaarts maxima 35°C of hoger. Ook in de nachten zeer warm. . http://www.knmi.nl 

  17:00 - 24 jul. 2018

  Informatie over Twitter Ads en privacy

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

  Gewijzigd op 2019-07-23 00:48:15
  handtekeningafbeelding