Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1874 keer bekeken

(GEESTELIJKE)GEZONDHEID JEUGD oa DRANK, VOEDSEL etc.

 • woensdag 20 april 2022 @ 00:18
  #12

  Goedemorgen, ONGEZOND VOEDSEL VOOR DE JEUGD, VERBIEDEN TOT EEN BEPAALDE LEEFTIJD? Of een te grote betutteling van de overheid, politiek? Inderdaad het is een vrij groot maatschappelijk probleem de jeugd eet eerder ongezond dan gezond en hoe vaker aangekaart en er over hebbend des te beter. Maar om dat bij wet te verbieden?? En hoe handhaaf je dat weer of is het bij voorbaat al een juridische en politieke dwaling? Scholen doen er al meer aan om geen eten uit de frituur aan te bieden en meer zaken... Wat vindt u?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 10:10 • AANGEPAST VANDAAG, 14:00

  CDA tegen plan van eigen denktank voor minimumleeftijd fastfood

  EPA

  Het CDA is tegen een plan van het eigen wetenschappelijke bureau om desnoods een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van fastfood. Kamerlid Kuik zegt op Twitter dat de denktank van de partij een belangrijk rapport over gezond leven heeft geschreven, maar dat een verbod voor kinderen te ver gaat.

  Vanmorgen kwam naar buiten dat het wetenschappelijke instituut van het CDA vindt dat fastfoodrestaurants hun producten snel gezonder moeten maken. Als dat niet lukt zou een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen moeten worden.

  De CDA'ers in de denktank stellen een minimumleeftijd als optie voor. Welke leeftijd dat moet worden, weten ze nog niet. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat kinderen tot hun achttiende geen patatje meer mogen kopen, zei zorgdeskundige Adelaar, een van de auteurs van het rapport, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

  Hij vindt dat fastfood hetzelfde moet worden bekeken als alcohol en tabak. Het is ook zeer schadelijk voor de gezondheid en je moet voorkomen dat mensen er al op jonge leeftijd mee beginnen.

  Deze vmbo-leerlingen zien een eventueel verbod absoluut niet zitten. Op hun school wordt al veel aan gezond eten gedacht:

  2:23 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Deze vmvo-leerlingen zijn tegen een fastfoodverbod: 'Dan kun je niet meer naar McDonalds met vriendinnen'

  Betuttelend

  Adelaar zei er niet mee te zitten dat een fastfoodverbod betuttelend kan overkomen. "Ik vond het ook betuttelend toen het roken in cafés verboden werd. Maar nu vind ik het dat alleen maar prettig. En velen met mij."

  Hij wijst erop dat het plan deel uitmaakt van een breder pakket aan voorstellen voor het "opvoeden van een gezonde generatie", dat ervan uitgaat dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met een gezonde leefstijl.

  CDA-Kamerlid Kuik laat in haar reactie weten dat er goede voorstellen in het rapport staan, zoals het aanpakken van reclames voor ongezond eten. Maar het plan voor een minimumleeftijd is wat haar betreft een brug te ver.

  profielfoto Anne Kuik @AnneKuik

  Ons WI is een onafhankelijke denktank, die een belangrijk rapport heeft geschreven over gezond leven. Terecht. Zo is overgewicht een steeds groter probleem, ook bij kinderen. 1/3

  10 uur geleden

  Fastfoodaanbieders krijgen eerst zelf de kans om het aanbod gezonder te maken. Maar als dat niet lukt, is een minimumleeftijd een goede stok achter de deur, vinden de CDA'ers van het wetenschappelijk bureau.

  VVD-Kamerlid Heerema zei eerder al op Twitter: "Dat gaan we dus niet doen. Wij gunnen iedereen gewoon een patatje op zijn tijd."

  Ook Forum voor Democratie is tegen: "De gezondheid van kinderen blijft de verantwoordelijkheid van ouders. De overheid moet zich niet overal mee bemoeien. Laat mensen zelf keuzes maken", zegt de partij op Twitter.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-09-13 15:58:48
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 25 december 2021 @ 14:23
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Heel erg. Heb je hulp nodig krijg je het niet.

  Nederland moet zich schamen. Dit is niet meer te verantwoorden. Dat dit kabinet nog zit. Kan mij er echt niet bij.

 • maandag 08 november 2021 @ 00:13
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG JEUGD (GGZ) kan het niet meer aan, zeer groot personeelstekort en andere problemen, maatschappelijk van groot belang om in ieder geval aantal jongeren op het goede spoor te krijgen of te houden. Dat lijkt nu voor een deel weg te vallen.... GGZ is feitelijk 'maatschappelijk failliet'....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

  UPDATE 14-09-22 17.00 uur:

  TWEE berichten dienaangaande....en ook de steekpartijen tussen jongeren en het lijkt wel jonger te worden....nemen toe?! Zie ook clubs http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ hierover

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 03:46 • AANGEPAST GISTEREN, 09:00

  Ggz slaat alarm over wachtlijsten: kunnen het niet meer alleen

  ANP

  De Nederlandse ggz, de branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg, zegt dat het niet gaat lukken om de lange wachtlijsten weg te werken. Voorzitter Ruth Peetoom zegt dat er al veel gebeurt, maar dat er ook anders gekeken moet worden naar hoe mensen geholpen kunnen worden.

  Uit nieuwe cijfers blijkt dat de afgelopen tijd 15 procent meer jongeren zich hebben aangemeld bij de ggz terwijl mensen nu nog maandenlang moeten wachten voor ze worden geholpen. Het aantal volwassenen dat psychische hulp nodig heeft, is na een daling in coronatijd terug op het oude niveau.

  "We hebben zo'n 100.000 mensen die nu wachten", zegt Peetoom in het NOS Radio 1 Journaal. Peetoom zegt dat de sector het niet meer alleen kan. "We halen alles uit de kast om mensen te helpen. Het is alle hens aan dek. Daarom wil ik de oproep doen: laten we anders kijken en zorgen dat mensen geholpen kunnen worden."

  Personeelsproblemen

  De ggz-voorzitter luidt vandaag ook in Trouw de noodklok waarin ze het onontkoombaar noemt dat er een debat komt om te bepalen wat wel en geen ggz-zorg is. Alleen op die manier kan volgens de branche de zorg voor de meest kwetsbaren overeind worden gehouden.

  Het probleem met wachtlijsten is er al langer, maar er gebeurt ook al veel, zegt Peetoom. "We werken samen met zorgverzekeraars en huisartsen. En er zijn zogenoemde regiotafels waar overleg is waar mensen terechtkunnen als bij een bepaalde instelling geen plek is. Op die manier zijn er al grote successen geboekt."

  Ook stapelen de personeelsproblemen zich op. Het verzuim onder het personeel ligt op ruim 6 procent en vooral het langdurig verzuim neemt toe. Volgens De Nederlandse ggz zijn er naar schatting zo'n 3000 medewerkers langdurig ziek. Dat komt bovenop eerdere prognoses over 2021 dat er een tekort is aan zo'n 3500 tot 6800 medewerkers.

  Niemand buitensluiten

  "Dat is een probleem dat ook in andere sectoren van de zorg speelt", zegt Peetoom. Daarnaast noemt de voorzitter de krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat zorgmedewerkers een andere baan hebben gezocht voor het tekort aan personeel.

  Om de wachtlijsten tegen te gaan moet er ook gepraat worden met gemeenten, woningbouwverenigingen en de schuldhulpverlening, zegt Peetoom. "Heel veel hebben een maatschappelijke achtergrond. Schulden, armoede, geen dak boven je hoofd, als er problemen zijn op je werk, dan is dat niet goed voor je mentale gezondheid."

  Daarmee wil Peetoom niet zeggen dat de ggz mensen buitensluit. "Ik wil vooral naar de oplossing, dingen die problemen kunnen veroorzaken of verergeren wegnemen. En mensen dingen aanreiken om met hun problemen om te gaan. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet en het kan echt helpen."

  Treeknorm

  In totaal wachten momenteel zo'n 30.000 mensen langer dan is toegestaan volgens de zogeheten Treeknorm. Volgens deze norm moet iemand binnen vier weken terechtkunnen voor een intakegesprek bij een ggz-aanbieder. Tien weken daarna moet behandeling mogelijk zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-09-14 18:13:52
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 08 januari 2020 @ 00:55
  #9
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, PIZZA'S EN PAKETTEN OOK OP SCHOOL BEZORGD na bestelling door de jeugd... GEZONDHEID staat hierbij dus op een laag pitje, nadat veel scholen in de kantine's o.a. veel meer 'gezondere producten' verkopen? Het is te omzeilen dus, zie ook over 'Foodtruck bij een school'... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)   

  NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 18:39

  Pizza's en pakketten: scholieren laten ook op school bezorgen.

  Niet alleen huizen en ophaalpunten, ook middelbare scholen worden gebruikt als afleverplek voor eten en postpakketten. Scholieren bestellen onder schooltijd maaltijden zoals een pizza of een kapsalon. Ook postpakketten, met daarin bijvoorbeeld kleding, zijn geliefd zodat ouders er niet achter komen wat kinderen hebben besteld. Niet alle scholen zijn hier blij mee.

  "We horen het vaker dat scholieren fastfood of pakketten laten bezorgen op school", zegt Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Hij kent voorbeelden van scholen die gezonde maaltijden serveren terwijl jongeren dan fastfood laten bezorgen. "Sommige scholen verbieden dat weer, maar het risico is dan dat scholieren buiten de school gaan afspreken. Veel scholen kiezen er daarom voor om te proberen scholieren zelf bewuster maken van het belang van gezond voedsel."

  Overlast

  Scholieren laten op school ook pakketten bezorgen, met daarin bijvoorbeeld kleding. Dat vinden ze handig omdat ze de hele dag niet thuis zijn of omdat ze niet willen dat hun ouders dat zien, zegt van Ooijen. "Dat is een situatie van een andere orde: daar heeft een school vaak last van omdat die pakketten binnenkomen en de conciërge dan zo iemand te woord moet staan. Je ziet dat veel scholen dat ongewenst vinden en het ook verbieden."

  Sushi, pizza en nieuwe schoenen: middelbare scholieren van het Kennemer Lyceum in Overveen vertellen over hun bestellingen:

  1:19 Volume 0%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Je pizza of pakketje laten bezorgen mag niet meer op elke school

  Uit een belronde langs middelbare scholen blijkt dat niet op elke school wordt bezorgd. Maar als het gebeurt, kan dat wel leiden tot overlast.

  Directeur Peter de Zoete van het Kennemer Lyceum in Overveen, een school met een 'gezonde kantine', liet ouders van leerlingen vorige week weten dat de toename van bezorgers op school voor overlast zorgt. Het is er daarom niet meer toegestaan, staat in een mail die via NRC Handelsblad naar buiten kwam. "Ik wil geen bezorgers op school die allerlei spullen komen brengen. Het geeft gedoe en onrust en het is onduidelijk wat zij dan komen brengen. Verder vind ik het wel vermakelijk, de kinderen hebben wel lef."

  Gedragspsycholoog Niels Götz zegt dat kinderen het bestelgedrag overnemen van anderen, zoals hun ouders. Ook denkt hij dat 'stoer doen' een rol speelt. "De eerste keer dat je een pizza bestelt ben je de bink. Daarmee laat je ook zien dat je het geld hebt om onbekommerd te bestellen. Die neiging zie je bij kinderen extra sterk: de angst om uit de groep te vallen is extra groot. Het bestellen van maaltijden kan een manier zijn om populair proberen te zijn."

  Maatschappelijk fenomeen

  En hoewel sommige scholen pakketbezorgers niet toelaten op hun terrein zijn er ook onderwijsinstellingen die een bezorgde pizza wel toestaan, omdat het weinig voorkomt of alleen in bijzondere gevallen zoals bij een kerstlunch. "Een pizza wordt weleens bezorgd als leerlingen langer op school blijven, maar daar blijft het ook bij", laat het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam weten.

  Pakketbezorger DHL komt als vervoerder dagelijks bij scholen en zegt dat er geen sprake is van problemen. "Anders had ik het wel gehoord. Maar wij weten ook niet wat voor pakketten we afleveren. Op basis van de buitenkant zien wij niet of het schoolmateriaal bevat, een pakketje is voor een docent of voor een leerling."

  De bezorger heeft geen cijfers over hoeveel pakketten er bij scholen worden bezorgd. "We zien dat er onder alle generaties meer wordt besteld. Het is een maatschappelijk fenomeen. En net als dat er pakketten op werkvloeren worden bezorgd, moeten er ook op scholen goede afspraken over worden gemaakt."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 april 2019 @ 00:45
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE ZORG OM GEBRUIK 'LACHGAS' als nieuwe 'partydrug' ook veel onder jongeren, het veroorzaakt BRANDWONDEN. Ziekenhuizen slaan alarm daarover, ernstige vrieswonden bij gebruik daarvan (vergelijkbaar met brandwonden) De afgelopen weken al 14 patienten met deze wonden opgenomen, een nieuw maatschappelijk probleem dus. 

  AANVULLING DD 28-4-2019: Op Koningsdag, gisteren tientallen mensen onwel door... LACHGAS gebruikt bij het opblazen van balonnen. 

  Tientallen mensen op Koningsdag in Amsterdam onwel door lachgas

   16:48 IN REGIO

  De ballonnen en patronen waren op heel veel plekken in de stad te krijgen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Brandwondencentra zien nieuwe trend: ernstige vrieswonden na gebruik lachgas

   VANDAAG, 09:09

  BINNENLAND

  Brandwondencentra maken zich zorgen over een stijgend aantal patiënten met zwaar koudeletsel na het gebruik van lachgas. De afgelopen drie weken zijn veertien personen opgenomen met ernstige vrieswonden aan de binnenkant van de bovenbenen.

  Bij alle patiënten is het letsel veroorzaakt door een ijskoude lachgastank, die tijdens het vullen van lachgasballonnen tussen de benen wordt geklemd.

  Pijngrens even weg

  De inname van het lachgas - een populaire partydrug - veroorzaakt een kortstondige roes, waardoor de pijngrens wordt verhoogd en de gebruikers niet meer voelen dat hun huid aan het bevriezen is door de tank.

  "Een dag later komen ze er dan pas achter dat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen", zegt Ymke Lucas, brandwondenarts in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. De schade aan huidweefsel door bevriezing is vergelijkbaar met letsel door verbranding.

  De oorzaak van het stijgend aantal patiënten is vermoedelijk de opmars van het gebruik van grote lachgastanks bij het vullen van lachgasballonnen, in plaats van kleinere slagroompatronen. De tanks hebben een inhoud van soms wel 10 liter. "Blijkbaar is het een nieuwe trend", zegt Lucas.

  Lachgas wordt steeds populairder in Nederland. Maar welke wazige wereld gaat er eigenlijk schuil achter een lachgasballonnetje?

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Lachgas

  Bij de meeste patiënten was een huidtransplantatie nodig om de schade te herstellen. "Het waren diepe tweedegraads of derdegraads brandwonden, dus letsel waarbij de huid tot op het vetweefsel dood was", zegt Lucas.

  Volgens haar zien de twee andere brandwondencentra in Beverwijk en Groningen dezelfde trend. Lucas: "Daarom willen we het vroeg onder de aandacht brengen nu het festivalseizoen begint en het lachgasgebruik waarschijnlijk weer toeneemt. Je kunt er ernstige littekens aan overhouden."

  BEKIJK OOK

  Gebruik lachgas groeit; 'Paniek is niet nodig, maar voorlichting wel'

  Karim gebruikte 100 lachgaspatronen per dag en zit nu in een rolstoel

  'De lachgas-handel is een markt van cowboys'

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2019-04-29 00:22:34
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 17 april 2019 @ 00:58
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, ONDERZOEK NAAR ZELFMOORD JONGEREN. Dit neemt zeer verontrustend kennelijk toe, WAAROM vragen velen zich af? Een groot maatschappelijk probleem lijkt dit dus te worden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Onderzoek naar zelfdoding onder jongeren om patronen te vinden

   GISTEREN, 20:13

  BINNENLAND

  In 2017 overleden veel meer jongeren door zelfdoding dan het jaar ervoor: 81 tegenover 48, een stijging van bijna 70 procent. De stichting 113 Zelfmoordpreventie doet onderzoek naar de oorzaak van die toename en is daarvoor op zoek naar ouders van kinderen die zelfmoord hebben gepleegd.

  Maike is een van de ouders die meedoen aan het onderzoek. Vorig jaar kwam haar zoon om door zelfdoding. "Mijn man en ik vinden het heel belangrijk dat suïcide, zeker bij deze jonge kinderen, voorkomen wordt", vertelt ze in NPO Radio 1-programma Nieuws en Co over haar beweegreden om mee te doen.

  De onderzoekers zoeken naar patronen in de redenen. "De hele levensloop wordt langsgegaan", vertelt Maike. "Er wordt gevraagd naar je eigen ideeën. Wat had anders gekund? Waar zie je problemen?"

  Bij haar zoon was het niet direct duidelijk wat de reden was. "Hij stond de laatste maand zelfs heel positief in het leven, best wel vrolijk. Maar aan de andere kant zagen we wel in hoe het bij hem is gelopen. Momenten in het leven waarvan we dachten: als dat nou anders was gegaan..."

  Heb jij zelf hulp nodig?

  Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

  Arne Popma is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en leider van het onderzoek. Hij wil graag meer van dit soort gesprekken voeren met ouders. "Hoe meer verhalen we kunnen horen, hoe meer patronen we kunnen vinden waarvan we iets kunnen leren."

  Maar het valt niet mee om de nabestaanden te spreken te krijgen. Tot nu toe hebben de onderzoekers contact gehad met 18 van de 81 ouderparen. "We hebben in Nederland privacy hoog in het vaandel staan", legt hij uit. "Dus we kunnen die mensen niet zomaar benaderen."

  Toch is er nu al resultaat. Er is al "een hele mooie beweging" op gang gebracht, zegt Popma. "We zijn aan het kijken welke stapjes we waar kunnen zetten." Dat gaat onder meer over meer uitleg op scholen en het zichtbaarder maken voor jongeren waar ze terechtkunnen met problemen, zoals telefonisch of of online.

  Deltaplan

  Ook kan het beter binnen zorginstellingen, denkt de hoogleraar. "Daar kan je kijken hoe de zorg beter kan aansluiten bij moeilijke momenten, bijvoorbeeld als mensen van de ene naar de andere instelling gaan. En zo kom je eigenlijk tot een soort deltaplan waarin we stapje voor stapje dit probleem willen aanpakken."

  Dat is ook waar Maike op hoopt. "Ons gevoel was dat we werden gehoord en dat iemand onze stem ging vertegenwoordigen. De onderzoekers doen aanbevelingen en daardoor gaat er ook echt wat veranderen. Ik weet zeker dat dat gaat gebeuren."

  Ze doet dan ook een oproep aan andere ouders. "Ik zou zeggen: als jullie je kind hebben verloren door suïcide, doe dan alsjeblieft mee met het onderzoek om de preventie te verbeteren."

  BEKIJK OOK

  Forse toename zelfdodingen onder jongeren

  Extra geld voor zelfmoordpreventie: 'Dit gaat levens redden'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 januari 2019 @ 01:06
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, GEZOND MAAR DUUR VOEDSEL IN SCHOOLKANTINES? SNACKEN BIJ DE FOODTRUCK is goedkoper, maar ook ongezonder in zijn algemeenheid. Toch ook weer voor velen een maatschappelijk belang dat de jeugd, met de toekomst voor ogen wat gezonder eet? Heeft u ervaringen? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Snacken bij de foodtruck is goedkoper dan eten in de kantine'

  GISTEREN, 20:33

  BINNENLAND

  Het is lekker druk in de pauze bij de foodtruck NOS

  Venlo wil af van foodtrucks in de buurt van scholen. Veel middelbare scholen doen hun best om gezond eten te verkopen in de kantine. Maar volgens deskundigen heeft dat niet veel zin als kinderen voor de deur van de school kunnen snacken.

  Ook bij het Blariacumcollege in Blerick staat een foodtruck voor de deur. En daar is het dringen geblazen in de pauze. "De kantine is heel ver weg en best wel duur", zegt Lando, die net een broodje gezond heeft gekocht. Daarom eet hij vaak hier. Zelf let hij wel goed op wat hij eet, maar hij ziet dat veel andere leerlingen dat niet doen.

  Zoals Jed die net een broodje döner heeft besteld. "Het is gewoon lekker", zegt hij. "Soms ben je er gewoon even aan toe. En als ik hier eet zit ik daarna echt wel goed vol."

  Video afspelen

  00:44

  'In de kantine is het best wel duur, dit is goedkoper'

  Het is een veelgehoorde klacht. De kantine is te ver weg, te duur en de broodjes zijn te klein. "Een klein broodje kost al 3 euro. Hier is het goedkoper; 2, 60 voor een groot broodje", vertelt Osama.

  Wat moet er dan gebeuren om de leerlingen wel aan de gezonde hap te krijgen? "Als het goedkoper is en gezond, dan zou ik het wel eten", zegt Osama. Dali is het daar mee eens. "Als ik zie dat iets ongezonds iets goedkoper is dan zou ik dat sneller pakken. Dus als de prijzen omlaag zouden gaan dan zou ik eerder iets gezonds nemen." Ook zegt ze dat het haar zou helpen als de foodtruck verder van de school af zou staan.

  De eigenaar van de foodtruck is niet zo blij met alle ophef rond zijn foodtruck vandaag. "Ze hadden ook naar ons toe kunnen komen om met ons te overleggen over ons menu. Ik sta al tien jaar hier, niet sinds gisteren hoor."

  BEKIJK OOK

  'Snackwagens weren bij scholen'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 15 december 2018 @ 01:00
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, IJSLANDSE METHODE MOET VOLENDAMSE JONGEREN VAN DE DRANK HELPEN. Overigens zijn er ook al in meerdere gemeenten deze methode met succes toegepast. Een groot maatschappelijk (jongeren) probleem, niet alleen in Nederland of de EU overigens. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWeS Twitter (bron)

  IJslandse methode moet Volendamse jeugd van de drank helpen

  GISTEREN, 20:16

  BINNENLAND

  NOS

  Minderjarigen aan de alcohol en drugs. In de gemeente Edam-Volendam is dat een groot probleem. Daarom begint de gemeente op 1 januari, als eerste plaats in Nederland, met een preventieprogramma naar 'IJslands gebruik'.

  IJsland transformeerde de afgelopen twintig jaar van alcoholisch zorgenkindje naar beste jongetje van de klas. Edam-Volendam kan wat betreft middelgebruik ook wel een opkontje gebruiken. Van de 14-jarigen in de gemeente drinkt 42,8 procent maandelijks, dat is bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Ook beginnen jongeren er eerder met drinken dan gemiddeld.

  Op straat in Volendam zegt de meeste jeugd tegen de NOS rond hun 15de te beginnen met drinken. Als de belangrijkste reden daarvoor noemen zij groepsdruk.

  Video afspelen

  01:11

  Gemeente Edam-Volendam pakt alcohol- en drugs-gebruik aan op z'n IJslands

  Het IJslandse succes zit 'm in een drieledige aanpak. Kinderen worden meer beziggehouden met sport en hobby's, en krijgen daar ook budget voor. Ouders zijn betrokken bij het project, en surveilleren op straat. En de regels zijn strenger geworden.

  Verveling

  De aanpak van Edam-Volendam is vergelijkbaar. De gemeente wil in samenwerking met bedrijven en sportclubs meer sport en hobby organiseren op vrijdag- en zaterdagavond, om zo drankgelagen te voorkomen.

  Ook zal er meer worden gecontroleerd en beboet in cafés. Tot slot wil de gemeente ouders actief betrekken in het project en hen helpen in het stellen van grenzen. "Als je het thuis niet leert, is het moeilijk later de verleiding te weerstaan", zegt burgemeester Lieke Sievers.

  Edam-Volendam is niet de enige gemeente die werkt volgens IJslands model. Het Trimbos-instituut is samen met de gemeenten Urk, Hardenberg, Súdwest-Fryslân, Kempen, Amersfoort en Texel een pilot gestart. Edam-Volendam wilde daar niet op wachten en ging op een vergelijkbare manier aan de slag met Universiteit Utrecht.

  Of het project zal slagen, is nog even de vraag. Burgerinitiatief de Moedige Moeders probeer al vijftien jaar alcohol- en druggebruik in de gemeente tegen te gaan, onder meer met steungroepen voor ouders waar tips uitgewisseld worden. Ze hebben naar eigen zeggen het taboe op verslaving doorbroken, maar dat neemt niet weg dat de gemeente het nog steeds stukken slechter doet dan de rest van Nederland.

  Staatswinkels

  IJslandse maatregelen zijn bovendien niet een op een te kopiëren. Zo is drank in IJsland alleen verkrijgbaar in staatswinkels - vanaf 20 jaar - en is het stukken duurder dan in Nederland. Het goedkoopste biertje, Harboe Pilsner, kost 1,20 per blikje, ongeveer vier keer zoveel als goedkope Nederlandse bieren. Ook verkopen IJslandse sportclubs geen alcohol. Verder heeft het land een avondklok voor jeugd, waarop wordt toegezien door vrijwillige ouders die samen de buurten intrekken.

  BEKIJK OOK

  Jongeren van drank en drugs afhouden: IJsland lukt het

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 21 april 2015 @ 07:26
  #4
  reactie op (#3) Vomie

  Goedemorgen, meer jeugd gaat naar bureau HALT voor taakstraffen ook bij ernstiger misdrijven, een niet zo goed teken aan de wand, voor de toekomst?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3970389/2015/04/21/Meer-jeugd-om-zwaardere-delicten-naar-Halt.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/     

  Gewijzigd op 2018-05-30 07:07:10
  handtekeningafbeelding
 • zondag 05 januari 2014 @ 09:20
  #3
  reactie op (#2) catootje

  Hallo leden goede morgen ik ben het helemaal met u eens hoor, de ouders moeten ingrijpen als eerste maar de jeugd is tegenwoordig losgeslagen vaak of ziet de verkeerde dingen op de tv ook wel 123.gifen nemen dat als voorbeeld! Dat hadden wij niet alleen kattekwaad als belletje trekken en misschien was er wel eens een snoepje gestolen maar dan werd je door je ouders gestraft! 64.gifBent u toch met me eens?