Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1185 keer bekeken

DEMONSTRATIE VRIJHEID? en 'AMNESTY INTERNATIONAL' artikelen

  • dinsdag 15 november 2022 @ 00:04
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, VOLGENS AMNESTY INTERNATIONAL STAAT DEMONSTRATIERECHT IN NL ONDER DRUK. Het is een Grondrecht, maar: Er wordt door de overheid te snel en te heftig soms ingegrepen? Toch heeft deze stellingname ook rwee kanten, de huidige polariserende samenleving en ook POLITIEK ZELF in aantal gevallen, laten een harder optreden van diezelfde overheid ook soms geen andere keuze weer....Ook A.I. erkent dat het demonstratierecht NIET ONBEPERKT is. Moeilijke zaak en keuze blijft het. 

    Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron) 

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 00:02

    Amnesty: demonstratierecht in Nederland staat onder druk

    Gemeenten en de landelijke overheid leggen demonstranten onnodig veel beperkingen op, met een beroep op de openbare orde, schrijft Amnesty International in een nieuw rapport. Het demonstratierecht staat onder druk in Nederland, aldus de mensenrechtenorganisatie, en dat is zorgelijk omdat demonstreren "de zuurstof voor de democratie is" en een uitlaatklep biedt voor ongenoegen.

    Amnesty constateert dat burgemeesters demonstraties vooral zien als een risico voor de openbare orde, niet als de uitoefening van een mensenrecht. De organisatie stelt daartegenover dat de meeste demonstraties zonder problemen verlopen. Daarom zou de overheid meer vertrouwen moeten hebben in een goed verloop.

    Lawaaiprotest geen ordeverstoring

    De vrees voor verstoring van de openbare orde leidt ertoe dat de organisatoren van demonstraties te maken krijgen met voorschriften en regels vooraf, of het protest mag helemaal niet doorgaan. Het argument van ordeverstoring wordt te makkelijk gebruikt, schrijft Amnesty, "een protestmars met veel lawaai is al een verstoring van de openbare orde".

    Zo verbood de gemeente Haarlem begin dit jaar een demonstratieve mars door de stad van de organisatie Woonoproer. Er werd gevreesd voor ongeregeldheden. De demonstranten wilden vanaf het beginpunt, in een park, door de binnenstad lopen. Dat laatste mocht niet, aldus Amnesty, op grond van een "vage" vrees voor ongeregeldheden.

    Pas als de nationale of openbare veiligheid wordt bedreigd, of de gezondheid of de vrijheden van anderen in het geding zijn, is het gerechtvaardigd het demonstratierecht in te perken, staat in het rapport Demonstratierecht onder druk.

    Te vaak ook bepalen bestuurders dat demonstraties niet op de gewenste plek mogen doorgaan, aldus Amnesty. Een voorbeeld daarvan is de actiegroep Republiek die dit jaar op Koningsdag in Maastricht wilde protesteren langs de route die de koninklijke familie af zou leggen. Dat wilde de gemeente aanvankelijk verhinderen. Dat is, zegt Amnesty, in strijd met het principe dat er binnen zicht- en gehoorsafstand mag worden gedemonstreerd.

    Niet onbeperkt

    Het demonstratierecht is niet onbeperkt, wordt in het rapport erkend. Als een actie verder gaat dan het uiten van een mening, dan is dat mogelijk in strijd met het demonstratierecht. Als voorbeeld worden demonstranten bij abortusklinieken genoemd. Als zij vrouwen fysiek proberen tegen te houden bij een kliniek, dan kan er worden ingegrepen.

    Ook de boerenprotestacties, eerder dit jaar, worden onder de loep genomen. Daarbij werd in een aantal gevallen afval op de snelweg gedumpt. Dat is in principe toelaatbaar als onderdeel van een blokkadeactie. Maar als er blokkades worden opgeworpen op een weg die nog open is voor autoverkeer, dan is dat in strijd met het demonstratierecht.

    Beperkingen schrappen

    De mensenrechtenorganisatie pleit voor een verandering van de Wet openbare manifestaties waarin het recht op demonstratie is geregeld. Een aantal beperkende maatregelen moet daaruit worden geschrapt.

    Het gaat dan om de beperking van het demonstratierecht vanwege het belang van het verkeer. Het verkeer mag best enige hinder van een actie ondervinden, schrijft Amnesty. En het bestraffen van niet-aangemelde demonstraties is volgens de organisatie in strijd met de mensenrechten.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 15 maart 2018 @ 00:51
    #5
    reactie op (#4) albus_severus

    Goedemorgen, DEMONSTRATIE VRIJHEID... is die er (nog) wel? Ook overheidsdienaren zitten er soms zelf mee in hun maag. In de zin van 'handhaving' is de politie wel gehouden haar taak uit te voeren. 

    Zie en lees art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    25 minuten geleden

    'Demonstratierecht in Nederland staat onder druk'

    •  

    'Demonstratierecht in Nederland staat onder druk'

    Een bezoeker van Koningsdag in Zwolle toont een bord met zijn voorkeur voor de republiek. 

    © ANP

    Demonstreren vóór of tegen Zwarte Piet, of tegen het koningshuis: dat mag in Nederland. Het is zelfs een grondrecht. Maar, dat recht om te demonstreren staat onder druk, zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

    Het lukt gemeenten en politie niet altijd om het demonstratierecht te waarborgen. Soms wordt een demonstratie verboden, beëindigd of beperkt. "De overheid neigt naar risicomijdend gedrag", zegt de ombudsman. 

    De ombudsman roept gemeenten en politie op om demonstraties volledig én zonder voorbehoud mogelijk te maken. Ook moeten zij terughoudend zijn bij het opleggen van beperkingen en voorschriften.

    Van Zutphen doet zijn oproep in het rapport 'Demonstreren, een schurend grondrecht?' (pdf). In dit onderzoek komt de vraag aan de orde welke waarde en welk draagvlak het demonstratierecht heeft in de huidige samenleving.

    Anti-Zwarte Piet-demonstraties

    Burgemeesters en politie moeten vaak afwegingen maken tussen enerzijds het recht van demonstranten om zonder beperkingen actie te voeren en anderzijds het belang van openbare orde en veiligheid te handhaven. Voorbeelden daarvan zijn de Eritrese conferentie in Veldhoven (april 2017), een Pegida-demonstratie in Groningen (april 2017) en anti-Zwarte Piet-demonstraties in onder meerMaassluis (december 2016) en Dokkum (december 2017).

    Volgens Van Zutphen moet de essentie van het grondrecht tot demonstreren voorop staan. "Die essentie is dat de overheid zich tot het uiterste moet inspannen om demonstraties te faciliteren en te beschermen, zodat burgers in vrijheid hun mening - hoe impopulair ook - kunnen laten horen. Elke andere houding van de overheid doet afbreuk aan de kern van het demonstratierecht."

    Aanhoudingen pas na afloop

    In zijn rapport beveelt de Nationale ombudsman aan om demonstranten te beschermen tegen ordeverstoringen zodat alle burgers hun stem kunnen laten horen. Ook adviseert hij om bij voorkeur pas na afloop van de demonstratie mensen aan te houden om escalatie te voorkomen.

    Aan de andere kant moet de demonstrant zijn actie tijdig aanmelden en goed contact houden met de overheid. Hierdoor is de kans op een soepel verloop zo groot mogelijk.

    Demonstratie roept vaak een tegendemonstratie op

    Op een protest van anti-islamdemonstranten in september in Enschede kwamen ook extreemlinkse tegendemonstranten af. Tientallen werden opgepakt.

    RTL Nieuws

     

    Gewijzigd op 2018-05-27 07:43:38
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 31 januari 2014 @ 22:35
    #4

    Ik vind het een slechte zaak....

  • vrijdag 31 januari 2014 @ 12:45
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goede middag. Ik denk dat het in een aantal gevallen goed is om een beschermde ambtenarenstatus te handhaven, het zal mij benieuwen welke categorien wel 'ambtenaar' blijven in die zin, als ik het lees dan niet veel nog? 

  • vrijdag 31 januari 2014 @ 06:54
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, de meeste ambtenaren VERLIEZEN HUN (BESCHERMDE) STATUS als zodanig en worden 'gewone werknemers' met contracten etc.  Is dit wel een goede zaak vindt u?

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3586895/2014/01/30/Meeste-ambtenaren-worden-gewone-werknemer.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en Duitse defensie. Minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en politie waarschuwt tegen 'uitvaartinbrekers'. Beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. Vrijlating Folkert v.d. G door OM voorlopig tegengehouden? Veel klachten over het OV etc. Leest u zelf verder bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek     

    Gewijzigd op 2018-03-15 00:45:16
    handtekeningafbeelding
  • maandag 27 januari 2014 @ 07:38
    #1

    Goedemorgen, de ambtenaren komen in het verweer tegen nieuwe regelgevingen omtrent hun ambtelijke rechten en plichten, regelgeving die de Kamer wil gaan veranderen. Bent u het daarmee eens?

    Zie art. uit De Telegraaf (bron)

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/22242945/__Ambtenaren_zijn_boos__.html

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en Duitse defensie. Minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en politie waarschuwt tegen 'uitvaartinbrekers'. Beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk.

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek    

    Gewijzigd op 2022-11-14 16:32:46
    handtekeningafbeelding