Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1878 keer bekeken

WONEN(TEKORT): WETGEVING Sociale huurwoningen WONINGZOEKENDEN

  • donderdag 18 mei 2023 @ 00:05
    #27
    reactie op (#26) herman_dad

    Goedemorgen, 'CRISIS' WONINGTEKORT: dd. 19-05: OOK DIE IS ER NOG STEEDS EN NU OPLOSSINGEN o.a. EXTRA VERDIEPINGEN DAAR WAAR HET KAN OP BESTAANDE BOUW NOG OF OOK 'MINI' WONINGEN? Maar méér bewoners in één huis dat ligt voor velen zeer gevoelig, uiteraard....

    Vervolg ook hier maar weer met meerdere artikelen....

    Er worden dit jaar niet meer dan 70.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl het kabinet mikt op 100.000 woningen per jaar. Ook in 2024 komen er hooguit 70.000 huizen bij.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

     ANP

    NOS Nieuws•Vandaag, 15:07

    Meer bewoners in één woning, bouw extra etage en 'mini-huis' in strijd tegen woningnood

    Minister Hugo de Jonge denkt dat er tussen 80.000 en 260.000 extra woningen gemaakt kunnen worden in bestaande huizen, appartementen en leegstaande panden. Dit kan onder meer door het bouwen van een extra verdieping of het opsplitsen van een huis in afzonderlijke etages.

    Ook moet het eenvoudiger worden om een zogenoemde microwoning in de achtertuin of erf te bouwen. Verder wil De Jonge kijken of de regels voor samenwonen en hospitaverhuur minder complex kunnen worden.

    "Juist nu de nieuwbouw het lastiger heeft, moeten we de bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten om zoveel mogelijk woonruimte te realiseren", zegt De Jonge in zijn brief 'Beter benutten van de bestaande voorraad' aan de Tweede Kamer.

    Stijgen

    De Jonge wil dat er tot 2031 zo'n 900.000 woningen bij komen, maar dat gaat niet gemakkelijk. Vanwege stikstof kan er minder gebouwd worden, de stijgende rente houdt investeerders tegen en de oplopende bouwkosten maken nieuwbouw veel duurder. De minister hoopt daarom meer woonruimte te vinden in al gebouwde huizen en leegstaande kantoren en fabrieken.

    Er wordt al langer gesproken over het beter benutten van de bestaande woningvoorraad, maar in de praktijk gaat dat niet soepel, zo blijkt uit het brief van De Jonge. Het bouwen van extra woonlagen - optoppen genoemd - is een goede manier woningen aan een gebouw toe te voegen. Maar gemeenten en omwonenden doen er vaak erg lastig over. En het gaat langzaam omdat er nog geen standaard-etages voor meerdere huizen bestaan.

    Bij het optoppen gaat het zowel over het uitbreiden van een bestaand huis, als het bouwen van extra woningen op hetzelfde kavel. De Jonge denkt vooral aan de laatste variant en dat zou dan 100.000 extra woningen kunnen opleveren, vooral bij corporatiewoningen met een bouwjaar na 1965. Hij gaat praten met gemeenten en woningcorporaties of over soepelere regels en meer standaard-bouwpakketten uit de fabriek.

    Het opsplitsen van bestaande woningen, vooral in de grote steden, wil De Jonge ook gemakkelijker maken. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak tussen de 80.000 en 160.000 extra woningen kan opleveren. De afgelopen jaren was er in gemeenten veel afkeer tegen opsplitsen uit vrees voor verloedering. Gevreesd werd voor 'verkamering', waarbij projectontwikkelaars een ruimte vertimmerden in hokjes en er vervolgens te veel arbeidsmigranten of studenten in zetten.

    Vooral voor buiten de Randstad wordt gekeken of het eenvoudiger kan worden een zogenoemde 'microwoning' te bouwen, dat is een klein huisje in de achtertuin of op het erf. Veel mensen willen op zo'n manier hun ouders of kinderen een onderkomen geven, maar gemeenten wijzen ingediende voorstellen vaak af vanwege bestaande regelgeving.

    Een campagne over hospitaverhuur moet bewoners van te grote woningen aansporen om een kamer te verhuren aan een student, een statushouder of een andere tijdelijke woningzoekende.

    In Nederland staat zo'n 30.000 woningen langdurig leeg. Gemeenten hebben sinds 2022 meer mogelijkheden gekregen om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met boetes tegen leegstand. De Jonge wil dat gemeenten dit nu echt gaan doen.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 28 februari 2023 @ 00:04
    #26
    reactie op (#25) herman_dad

    Goedemorgen, 'CRISIS' WONINGTEKORT: dd. 28-02: EN DIE CRISIS PAS NÁ DE ZOMER ENIGSZINS IN EEN BETERE CONTEXT, WETTELIJKE BASIS ALS DE 2E KAMER DAN TENMINSTE MET DE NIEUWE WET INSTEMT? Ondertussen was er weer een grote demonstratie i.v.m. deze crisis en maatschappelijk letterlijk voor velen een dak boven het hoofd.... Maar de politiek haast zich niet....

    Vervolg ook hier maar weer met meerdere artikelen....

    Er worden dit jaar niet meer dan 70.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl het kabinet mikt op 100.000 woningen per jaar. Ook in 2024 komen er hooguit 70.000 huizen bij.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

     ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 11:36•Aangepast gisteren, 13:29

    Opnieuw woonprotest in Amsterdam: 'Goed dat ze druk op de ketel houden'

    • Anna Mees redacteur Online

    Met een tekort van 315.000 woningen zijn er in Nederland allerlei groepen mensen die geen (betaalbare) woning hebben. Demonstranten die een oplossing eisen voor de wooncrisis betogen sinds 13.00 uur opnieuw in het centrum van Amsterdam.

    Ze stellen dat er sinds hun vorige protest in 2021, waar volgens de organisatie zo'n 18.000 mensen bij waren, "niets is veranderd aan de woonsituatie van miljoenen Nederlanders", terwijl er in binnensteden "talloze panden leegstaan ten behoeve van grote retailbedrijven en vastgoedbeleggers".

    In het hele land stonden begin vorig jaar ruim 219.000 objecten leeg, zoals woningen, winkels en kantoren, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt neer op ruim 36 miljoen vierkante meter.

    De demonstranten hielden een 'mars tegen leegstand' door de Kalverstraat, waar volgens hen allerlei woonruimtes boven de winkels leegstaan. Ondernemers hadden vooraf hun zorgen geuit over de protestmars, waar de bekende winkelstraat te smal en te druk voor zou zijn.

    Gemeente, politie en Openbaar Ministerie stonden zo'n mars alleen toe bij maximaal 2000 demonstranten, maar de organisatie vond dat "geen werkbare voorwaarde" en wijzigde de route. Toen vanmiddag bleek dat er veel minder demonstranten waren, gingen ze toch door de Kalverstraat lopen.

    De leegstand is het hoogst bij kantoren: er stonden er ruim 8000 leeg, wat neerkomt op 9,6 procent van het totale aantal kantoren. In totaal staat er bijna 3,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg.

    En dat met een tekort van dus zo'n 315.000 woningen. Er zou meer gedaan moeten worden aan het transformeren van leegstaande panden, vindt Marja Elsinga, hoogleraar woonbeleid en woningmarkt aan de TU Delft.

    Volgens haar wordt er te veel gefocust op nieuwbouw, deels vanwege de sterke bouwlobby, en moet er ook beter gekeken worden naar de huidige gebouwenvoorraad. "De woningnood is zo dringend dat je moet kijken hoe je voor zo veel mogelijk mensen een plekje kan creëren."

    Een vleermuis in het pand

    Maar snelle oplossingen zijn er nauwelijks. "Transformeren van kantoren duurt altijd langer dan je denkt, het valt altijd tegen. Om een vergunning te krijgen, het bestemmingsplan te wijzigen, te transformeren en de exploitatie en overdracht rond te krijgen."

    Vooral capaciteitstekorten bij gemeenten leiden ertoe dat het transformeren van panden vertraagd wordt, zegt Maarten Hoorn van kennisinstituut Platform31. "In veel gemeenten zijn er gewoon te weinig vergunningsverleners. Ook zijn er te weinig mensen die weten hoe je met geluidregelgeving om moet gaan, of weten wat er moet gebeuren als er bijvoorbeeld een vleermuis in een pand is."

    Ook kan leegstand voor eigenaren soms aantrekkelijker zijn dan verhuur, legt hij uit. "Soms levert een woonfunctie minder op dan die van een kantoor of winkel, en laten ze het liever een tijdje leeg staan."

    ANP Betogers in Amsterdam aan het begin van de middag

    Edwin Buitelaar, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), ziet dat er nauwelijks op wordt toegezien dat kantoren sinds dit jaar ten minste energielabel C moeten hebben om nog als kantoor gebruikt te kunnen worden. Hij zegt dat het zou helpen als de Rijksoverheid en gemeenten deze verplichting uit het Bouwbesluit wel handhaven.

    "Als kantooreigenaren druk zouden voelen om daaraan te voldoen, dan zouden ze eerder voor de keuze staan om door te blijven exploiteren als kantoor of te transformeren naar woningen. Bij handhaving van die regel zou het wel helpen als overheidskantoren zélf label C of hoger hebben, wat vaak niet zo is."

    Positieve ontwikkelingen

    Positieve ontwikkelingen zijn er volgens hoogleraar Elsinga ook, bijvoorbeeld dat de verhuurdersheffing is afgeschaft en dat er sinds vorig jaar weer een minister voor Volkshuisvesting is die werkt aan het terugdringen van het woningtekort.

    Minister De Jonge wil dat er per jaar 15.000 woningen worden getransformeerd vanuit kantoren en winkels. "Ook zijn er veel voorbereidingen om meer betaalbare woningen te krijgen", zegt Elsinga. Maar de demonstranten die vandaag de straat op gaan in Amsterdam zien daar nog niets of weinig van terug. "Daarom is het is goed dat ze druk op de ketel houden."

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 27 januari 2023 @ 00:04
    #25
    reactie op (#22) herman_dad

    Goedemorgen, 'CRISIS' WONINGTEKORT: EN DAT BLIJFT IN ZEKERE ZIN WANT DE GESTELDE DOELEN WORDEN NIET GEHAALD..... ook dit maatschappelijke belangrijke probleem, voor velen, inwoners al lang van het land maar ook de nieuwkomers en meerdere zaken in het algemeen lost de politiek niet meer in directe zin op? Heeft ook weer te maken met andere grote problemen als de stikstofcrisis.....  En ga zo maar door. Zie ook vorige artikelen....

    Er worden dit jaar niet meer dan 70.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl het kabinet mikt op 100.000 woningen per jaar. Ook in 2024 komen er hooguit 70.000 huizen bij.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 19-02-23 09.00 uur: De nieuwe WOONWET door huidige minister voorgesteld zet géén politieke zoden aan (zijn) dijk.... De Overheid wil weer meer de macht hebben over VOLKSHUISVESTING.... maar?? En de huurtoeslag wordt 10 euro minder/maand...?

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 07:28•Aangepast vandaag, 09:28

    'Woningbouw zakt terug, ook volgend jaar veel minder nieuwe huizen'

    Er worden dit jaar niet meer dan 70.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl het kabinet mikt op 100.000 woningen per jaar. Ook in 2024 komen er hooguit 70.000 huizen bij.

    Dat zegt heEconomisch Instituut voor de Bouw (EIB). De onderzoekers zien dat de woningmarkt de afgelopen maanden is afgekoeld, onder meer door de hogere prijzen van bouwmaterialen. Er werden afgelopen jaar 12,5 procent minder vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe woningen dan een jaar eerder.

    Ook de opgelopen rente speelt een rol. Daardoor haken sommige potentiële kopers af, omdat ze een nieuw huis niet kunnen betalen. Daarnaast speelt mee dat bouwers sinds de uitspraak van de rechter in november meer rekening moeten houden met de stikstofuitstoot die bij bouwprojecten vrijkomt.

    In het streefcijfer dat het kabinet gebruikt, zit ook de ombouw van kantoren en winkels naar woningen. Die telt het EIB niet mee. Dat zijn er zo'n 15.000 per jaar, maar ook als die worden meegeteld komt het streefcijfer van 100.000 dit en volgend jaar nog niet in zicht.

    Dalende huizenprijzen

    Economen van ABN Amro denken dat de prijzen op de huizenmarkt sneller gaan zakken. Eerder verwachtten ze een daling van de prijzen met 2,5 procent, dat is nu bijgesteld naar 6 procent. Voor volgend jaar is de verwachte daling 4 procent.

    De gemiddelde verkoopprijs van een woning zakt in dat geval naar het prijsniveau van medio 2021. Volgens het CBS bedroeg de gemiddelde huizenprijs in december 2022 401.000 euro, in mei 2021 was dat 360.000 euro.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2023-02-19 08:25:01
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 18 februari 2022 @ 13:40
    #24
    reactie op (#23) herman_dad

    Ja kopen is beter dan huren.

    En te weinig woningen voor iedereen.

  • woensdag 16 februari 2022 @ 00:14
    #23
    reactie op (#22) herman_dad

    Goedemorgen, WONINGTEKORT: HUUR SOCIALE HUURWONINGEN DIT JAAR max. 2,3% STIJGING. Wettelijk geregeld maar de 'vrije' huurmarkt is het maar weer afwachten.... Omdat daar ook veel huurwoningen in de verkoop gaam als een bewoner vertrekt? Want dat levert meer op.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 27-4-22 08.00 uur: NU TOCH WEER GROTE STAGNATIE IN DE WONINGBOUW, VANWEGE DE STIKSTOF.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

    UPDATE 07-04-22 10.00 uur:

    UPDATE 29-03-22 10.00 uur: Nog meer woning (te kort) nieuws en als er al gepland wordt, is het milieu weer een spelbreker?

    -------------------------------------------------------------------------------------------

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 15:43

    Sociale huren mogen per 1 juli maximaal 2,3 procent omhoog

    sociale huurwoningen ANP

    De meeste huren in de sociale sector mogen vanaf 1 juli met maximaal 2,3 procent omhoog. Daarmee komt er einde aan de bevriezing van de huren die vorig jaar werd afgesproken. Minister De Jonge van Volkshuisvesting schrijft aan de Tweede Kamer dat de toegestane verhoging gelijk is aan de inflatie van vorig jaar.

    In voorgaande jaren mochten woningcorporaties de sociale huren verhogen met de inflatie plus 1 procent, maar dit jaar wordt er dus van die extra 1 procent afgezien. Daarmee worden huurders beschermd tegen al te hoge huurprijsstijgingen, terwijl de corporaties hun stijgende kosten kunnen dekken, schrijft De Jonge.

    Het besluit betekent niet dat alle huren in de sociale sector ook met 2,3 procent omhoog gaan in juli. Voor huurders met een hoger inkomen kunnen de corporaties de huren meer verhogen, met 50 tot 100 euro per maand. Voorwaarde is wel dat de totaalprijs niet hoger wordt dan de maximale huurprijs van de woning.

    Deze inkomensafhankelijke huurverhoging (IAH) werd vorig jaar niet toegepast vanwege de coronacrisis, maar De Jonge wil het dit jaar wel toestaan. De extra huurinkomsten die de verhuurders daarmee binnenkrijgen, kunnen gebruikt worden om de huurstijging voor mensen met een laag inkomen juist te beperken, schrijft de minister.

    Volgend jaar hogere stijging?

    De afgelopen tijd loopt de inflatie fors op. Vorige maand was die 6,4 procent. De Jonge waarschuwt dat die hogere inflatie "vooral tot uiting kan komen in de huurverhoging van 2023".

    Vorig jaar werden de huren in de sociale sector op aandringen van de Tweede Kamer bevroren. Die maatregel loopt per 1 juli af, en het kabinet ziet niets in verlenging ervan. Als de corporaties hun huren niet mogen verhogen leidt dat tot minder ruimte voor investeringen, en dat gaat ten koste van de bouw van nieuwe woningen en het verduurzamen van bestaande woningen, redeneert De Jonge.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-04-27 08:27:07
    handtekeningafbeelding
  • maandag 14 februari 2022 @ 00:15
    #22
    reactie op (#20) herman_dad

    Goedemorgen, WONINGTEKORT: EEN GOEDE DEMONSTRATIE TEGEN HET WONINGTEKORT LIEP LATER UIT DE HAND.....In het centrum van Leiden zijn 23 mensen aangehouden na een woonprotest. Volgens de politie begonnen zij een nieuw onaangekondigd protest

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:22 • AANGEPAST VANDAAG, 20:31

    23 mensen aangehouden na afloop van woonprotest in Leiden

    Aan de achterkant van de supermarkt werden de demonstranten aangehouden REGIO 15

    In het centrum van Leiden zijn 23 mensen aangehouden na een woonprotest. Volgens de politie begonnen zij een nieuw onaangekondigd protest. Toen agenten die demonstratie probeerden te ontbinden, ontstond "een grimmige sfeer". Ook zou er met stenen zijn gegooid.

    Een deel van de actievoerders trok een supermarkt van Jumbo tegenover het Centraal Station in. De Mobiele Eenheid omsingelde de winkel en arresteerde de verschanste deelnemers vanwege openlijke geweldpleging of het niet kunnen tonen van een ID-kaart.

    In totaal werden 23 mensen aangehouden na het woonprotest:

    0:40 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Tientallen arrestaties na afloop woonprotest in Leiden

    Alle aangehouden demonstranten zitten nog vast.

    Op de Lammermarkt in Leiden werd vanmiddag gedemonstreerd tegen de woningnood. "Wij eisen een radicaal ander en inclusief woonbeleid waarin woonrecht centraal staat. Wij eisen de huissleutels terug naar de Sleutelstad", schreven de organisatoren vooraf op Facebook. Ook verschillende politieke partijen waren aanwezig bij het protest.

    Vorig jaar liep een woonprotest in Rotterdam uit op rellen tussen demonstranten en de politie. Na afloop klonk er verontwaardiging in de lokale politiek en bij Amnesty International over het optreden van de politie. Daarop gaf de politie dronebeelden vrij om te laten zien waar het geweld volgens de politie begon.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 11 december 2021 @ 21:51
    #21
    reactie op (#20) herman_dad

    Een bende hier in Nederland.

  • dinsdag 07 december 2021 @ 00:15
    #20
    reactie op (#19) herman_dad

    Goedemorgen, WONINGTEKORT? MAAR ER WORDEN EN ZIJN NOG WEL 820.000 WONINGEN IN MOGELIJK WATERSNOODGEBIEDEN GEPLAND.... Wie haalt dat dan weer in zijn of haar hoofd om dat te doen? De POLITIEK, politieke besluiten in een maatschappelijk belang? Dan weten we van te voren dat er problemen kunnen en gáán ontstaan. yes 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 30-12-21 09.00 uur: KRIJGEN DE O U D E R E N weer de SCHULD??? Of is het de vrije markteconomie... zie ook andere topic hier bij CONSUMENTEN o ver TV, media etc... !!!

    UPDATE 23-12-21 09.00 uur: 

    UPDATE 08-12-21: 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:32

    '820.000 woningen gepland in gebied dat kwetsbaar is door klimaatverandering'

    Hoog water in de Maas in 2020 ANP

    Bij het bouwen van nieuwe woningen wordt nog te weinig rekening gehouden met de langetermijngevolgen van klimaatverandering. Dat staat in een nieuw adviesrapport van Deltacommissaris Peter Glas aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Glas is verantwoordelijk voor het deltaprogramma dat Nederland tegen het water moet beschermen.

    Om de woningnood aan te pakken, moeten voor 2030 zo'n 1 miljoen woningen worden gebouwd. Maar zoals het er nu naar uitziet, zullen daarvan zo'n 820.000 woningen gebouwd worden in gebieden met risico op overstromingen, bodemdaling, hitte of droogte.

    Glas ziet dit onder meer gebeuren in de Randstad. De vraag naar woningen is daar het grootst, maar het is tegelijkertijd een regio die kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering zoals de zeespiegelstijging. De commissaris houdt rekening met het scenario dat de zeespiegel in 2100 twee meter is gestegen.

    Andere regio's waar problemen worden voorzien rond het bouwen van nieuwe woningen zijn het zuiden van Friesland en het noordwesten van Overijssel, rondom de kop van Flevoland. Daar is de grond slap en het risico op overstromingen aanzienlijk.

    Bouwplannen afstemmen op hoogwaterrisico

    De commissaris roept het Rijk op om snel stappen te zetten om in de bouwplannen rekening te houden met de risico's van klimaatverandering zoals een hoger peil in de rivieren. In september bracht de commissie hier al een advies over uit.

    Verder moet er gekeken worden naar de verstedelijking van Nederland, zegt Glas. Onderzocht moet worden of investeringen op de lange termijn anders kunnen worden verdeeld, bijvoorbeeld over steden in hoger gelegen gebieden in het oosten van het land.

    Ook moeten de regels voor bouwen in buitendijkse gebieden worden aangescherpt. Dat zijn gebieden die voor dijken of duinen liggen en daardoor minder goed beschermd zijn tegen hoogwater. Daar moet bijvoorbeeld ruimte worden gemaakt voor een goede waterafvoer of het verstevigen van de waterkeringen zoals dammen en sluizen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-12-30 09:19:18
    handtekeningafbeelding
  • maandag 22 november 2021 @ 00:17
    #19
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, WONINGTEKORT, woningcrisis: CODE ZWART (?!!) BIJNA VERGETEN CRISIS maar ook vandaag weer PROTEST IN UTRECHT DAARTEGEN. Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als "Wonen is een recht geen verdienmodel" en "Mens boven markt".

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Protestmars tegen woningnood in Utrecht: 'Code zwart op de woningmarkt'

    RTV UTRECHT

    In Utrecht is actiegevoerd tegen het woonbeleid. De demonstranten willen onder meer dat huisjesmelkers harder worden aangepakt en dat er meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Een verslaggever van RTV Utrecht schatte de opkomst op zo'n 1000 mensen.

    De demonstratie begon om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Eerst werden er toespraken gehouden op het plein. Daarna liepen de demonstranten een protestmars door de binnenstad. Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als "Wonen is een recht geen verdienmodel" en "Mens boven markt".

    De organisatie schatte de opkomst op zo'n 1500 mensen. "De sfeer was goed en tijdens de protestmars sloten steeds meer mensen zich aan", zegt een woordvoerder. "Iedereen probeerde zich zo goed mogelijk aan de anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen." Volgens de gemeente is het protest gemoedelijk verlopen. "Er waren naar schatting 500 à 700 demonstranten aanwezig die vooraf gemaakte afspraken goed opvolgden", zegt een woordvoerder.

    Na afloop van de demonstratie is volgens de gemeente een groep van 75 tot 100 personen naar de Croeselaan gegaan. Daar hadden actievoerders afgelopen vrijdag een pand gekraakt. "Een aantal actievoerders heeft daar de confrontatie met de politie opgezocht, wat heeft geleid tot een kortstondig treffen tussen politie en actievoerders", aldus de woordvoerder. "Al snel was de rust hersteld."

    Er is vooralsnog niemand aangehouden. De gemeente laat weten de kraak af te zullen handelen. "Eigenaren van nabijgelegen panden hebben maatregelen getroffen."

    profielfoto Jeroen de Jager@Geluidjager

    Zoom in en lees al die borden. #wieleestweetmeer #woonprotest #utrecht

    8 uur geleden

    De actievoerders vinden dat de woningmarkt moet veranderen zodat iedereen een eerlijke kans op een woning krijgt. "Jonge mensen, oude mensen. De wooncrisis raakt mensen uit verschillende hoeken heel erg. Mensen zijn verdrietig en gefrustreerd door dit probleem. Ze zitten in de stress omdat ze geen woning kunnen vinden", zei Esma Kendir van de organisatie eerder tegen RTV Utrecht. "We willen echt geluid gaan maken zondag om te laten zien het anders moet en ook anders kan."

    Het Woonprotest Utrecht was georganiseerd door een brede coalitie van huurdersorganisaties, bewonersgroepen, activisten en lokale politieke partijen. Eerder werden in andere steden vergelijkbare acties gehouden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van  RTV Utrecht 

    Gewijzigd op 2021-11-22 00:17:46
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 17 november 2021 @ 00:19
    #18
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG #16: BIJ ALLE ANDERE CRISISSEN, OOK ROTTERDAM GAAT VOOR ZELFBEWONINGSPLICHT VOOR WONINGEN TOT 335.000 EURO, dit om onderverhuur en uitbuiting tegen te gaan, net als eerder DEN HAAG EN ook AMSTERDAM MET OPKOOPBESCHERMING, WETTELIJKE REGELS AAN PRIJZEN NIEUWBOUWWONINGEN en ook daarmede moeilijker weer voor 'ONDERVERHUUR' door 'huisjesmelkers' o.a..... Weer een STAPJE in de woningcrisis? Meer steden en ook kleinere plaatsen volge nhopelijk snel.

    Huis goedkoper dan 512.000 euro? Amsterdam komt met opkoopbescherming

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:48

    Ook Rotterdam gaat voor zelfbewoningsplicht, voor woningen tot 355.000 euro

    Huizenverkoopsite Funda NOS

    Vanaf 1 januari geldt in zestien Rotterdamse wijken een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Op die manier moeten beleggers geweerd worden van dat deel van de woningmarkt, zodat mensen met een middeninkomen meer kans maken op een koopwoning. Voor nieuwbouw geldt in Rotterdam al een zelfbewoningsplicht.

    Rotterdam is na Amsterdam de tweede grote stad die concrete plannen heeft gepresenteerd voor opkoopbescherming. Op 1 januari gaat er een wetswijziging in die dergelijke plannen mogelijk maakt. In Amsterdam geldt de zelfbewoningsplicht voor de hele stad, en voor woningen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. Ook in andere steden wordt gewerkt aan opkoopbescherming, zoals Den Haag. Daar is de gemeente er nog niet uit of de regeling gaat gelden voor alle woningen of woningen tot een bepaalde WOZ-waarde.

    De opkoopbescherming voorkomt volgens de gemeenten dat beleggers de panden kopen en vervolgens doorverhuren aan particulieren, die zo met veel hogere maandlasten te maken krijgen dan als ze de woning zelf hadden gekocht. De maatregel is "goed voor de leefbaarheid van kwetsbare wijken", aldus de gemeente Rotterdam. Verhuur leidt vaak tot tijdelijke bewoning en daardoor "ontstaat er geen prettige woonwijk waar bewoners elkaar kennen en gedag zeggen".

    Paar uitzonderingen voor verhuur

    Veel woningen in Rotterdam worden gekocht door beleggers, bleek uit cijfers die de regionale omroep Rijnmond opvroeg bij het Kadaster. In Charlois gaat het bijvoorbeeld om 50 procent van de verkochte woningen. Meerdere wijken in Charlois vallen onder de zestien wijken die Rotterdam heeft aangewezen voor opkoopbescherming.

    De zelfbewoningsplicht kent wel enkele uitzonderingen. Een woning mag nog wel verhuurd worden aan een direct familielid. Ook als een eigenaar langere tijd naar het buitenland gaat mag een woning worden verhuurd, maar daar is dan wel een vergunning voor nodig.

    Wat zijn mogelijke andere oplossingen voor de wooncrisis? NOS op 3 maakte deze video daarover:

    18:16 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Zo komen we uit de wooncrisis

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding