Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1877 keer bekeken

WONEN(TEKORT): WETGEVING Sociale huurwoningen WONINGZOEKENDEN

  • maandag 08 november 2021 @ 07:01
    #17
    reactie op (#16) herman_dad

    Goedemorgen, WONINGTEKORT, REGERING MAAKT GELD VRIJ VOOR 75.000 WONINGEN? EN ANDER WOONNIEUWS.... Maar dan nog heeft dit weer gevolgen voor de natuur, en dus HET KLIMAAT negatief....want die woningen moeten toch ergens komen en ten koste van 'landelijk', wéér een stukje nieuwe wijk erbij? In aantal gevallen uiteraard kan oude aan renovatie toezijnde bebouwing, vervangen worden maar dat gaat dan weer tenkoste van vaak ouder(re) bewoners?!  

    En de armeren onder ons... de huren worden dan weer opgeschroefd? Dan toch het idee van zeer grote woontorens en daar woonrecht hebbende zonder huur of 'koopmogelijkheid', hypotheek een goed idee vanuit boek Van Homo spaiens naar homo galacticus?!! Leest u daar verder....hoe en wat/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 15-11-21: 

    UPDATE 09-10-21: 

    =====================================================================

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VRIJDAG, 21:55

    Ollongren: 1 miljard voor snelle oplevering 75.000 extra woningen

    Het kabinet probeert met extra geld te voorkomen dat de bouw van nieuwe woningen nog jaren duurt ANP

    Demissionair minister Ollongren denkt dat met het extra geld van Prinsjesdag 75.000 nieuwe woningen sneller kunnen worden opgeleverd. Het gaat om 1 miljard euro, waarvoor ze in een brief aan de Tweede Kamer een globale verdeling voorstelt.

    Er wordt 500 miljoen euro gestoken in het wegnemen van obstakels om 14 grootschalige bouwprojecten gemakkelijker van de grond te krijgen. Deze bouwlocaties liggen in de Randstad en in en om een aantal grote steden, zoals Groningen, Zwolle en de Brabantse steden Tilburg, Breda en Eindhoven.

    Slopen

    In sommige steden is al gestart met de bouw, maar er zijn nog allerlei hobbels die tot vertraging kunnen leiden. Dat kan gaan om oude fabrieken of bedrijven, waarvan de aankoop of de sloop kostbaar is. Ollongren hoopt dat op die manier zo'n 35.000 woningen, die ook nog betaalbaar zijn, sneller gereed zijn voor bewoning. Het is overigens nog niet duidelijk hoe ze die 500 miljoen over de steden gaat verdelen.

    Verder gaat van het extra Prinsjesdaggeld 250 miljoen euro naar de Woningbouwimpuls, waarmee 40.000 extra woningen door het hele land kunnen worden gebouwd. En nog eens 250 miljoen is bestemd voor teams van bouwkundig specialisten en knelpunten zoals het personeelsgebrek bij de Raad van State waardoor er achterstanden ontstaan bij de afhandeling van beroepsprocedures.

    Bouwprojecten in Nederland lopen soms forse vertraging op omdat tegenstanders van de bouwplannen juridisch bezwaar maken bij de Raad van State.

    Studenten

    Boven op die 1 miljard euro gaat er nog 100 miljoen euro naar huisvesting voor de 'aandachtsgroepen', zoals dak- en thuislozen, studenten, ouderen en vergunningshouders. Zij hebben behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen, maar daar is veel vraag naar. Ollongren maakt niet duidelijk op welke manier ze voor deze groep onderdak wil regelen.

    Er is nu een woningtekort van 279.000 woningen en de woningnood stijgt tot 2025 alleen maar verder. De minister benadrukt dat het bouwen van nieuwe woningen veel tijd vergt en dat er dus alles aan gedaan moet worden om geen vertraging op te lopen. Het miljard voor de woningbouw wordt verdeeld over tien jaar uitgegeven.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-11-15 10:15:59
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 05 november 2021 @ 00:42
    #16
    reactie op (#14) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG #14: DEN HAAG EN EERDER AMSTERDAM KOMEN MET OPKOOPBESCHERMING, WETTELIJKE REGELS AAN PRIJZEN NIEUWBOUWWONINGEN en ook daarmede moeilijker weer voor 'ONDERVERHUUR' door 'huisjesmelkers' o.a..... Een goede zet dan inderdaad van de LOKALE politiek! 

    Huis goedkoper dan 512.000 euro? Amsterdam komt met opkoopbescherming

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 11:04

    Na Amsterdam komt ook Den Haag met een plan voor opkoopbescherming

    Het centrum van Den Haag ANP

    In navolging van Amsterdam werkt ook Den Haag aan een plan om begin 2022 een zogenoemde opkoopbescherming voor onroerend goed in te voeren in de hele stad. Daardoor moeten starters betere kansen krijgen op de woningmarkt, omdat ze niet meer hoeven te concurreren met beleggers.

    "In de wijken Laakkwartier en Spoorwijk werd eind vorig jaar ruim veertig procent opgekocht door beleggers", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep West. "We zien dat het opkopen van bestaande woningen om ze vervolgens te verhuren, in de afgelopen jaren sterk is toegenomen en veel negatieve gevolgen met zich meebrengt." De gemeente maakt later bekend of de maatregel gaat gelden voor alle Haagse koopwoningen, of enkel voor huizen tot een bepaalde WOZ-waarde.

    Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam zo'n opkoopbescherming invoert voor huizen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. De maatregel gaat gelden in de hele stad. De gemeenteraad stemt in februari over het voorstel en de verwachting is dat het wordt aangenomen.

    Alleen voor nieuwbouw

    Door een wetswijziging mogen gemeenten vanaf 1 januari wijken of stadsdelen aanwijzen waar een opkoopbescherming gaat gelden. Als huizen daar van eigenaar wisselen, mag het huis de eerste vier jaar niet worden verhuurd. Wel zijn er uitzonderingen: zo mogen huizen die al verhuurd werden, blijven worden verhuurd. Ook mag je een huis verhuren aan familieleden, of als je zelf een tijdje in het buitenland verblijft.

    Naast Amsterdam en Den Haag zijn er meer steden die kijken naar een soortgelijke regeling. Zo spelen ook Utrecht en Tilburg met de gedachte om een opkoopbescherming voor alle huizen in de stad in te voeren.

    Daarnaast wordt in meerdere gemeenten gekeken naar een regeling alleen voor nieuwbouwhuizen. Dat speelt in kleinere gemeenten als Meppel en Hengelo. In Amsterdam geldt die regeling al sinds deze zomer.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van

     

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 02 november 2021 @ 07:44
    #15
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, DE MAAT IS VOL, POLITIE VERSPREID DRONEBEELDEN VAN DE GROTE DEMONSTRATIE IN ROTTERDAM WANT: De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke is helemaal klaar met de politici en media die felle kritiek hebben geleverd op het politieoptreden tijdens het woonprotest op de Erasmusbrug, op zondag 17 oktober.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:49

    Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam: 'De maat is vol'

    ANP

    De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke is helemaal klaar met de politici en media die felle kritiek hebben geleverd op het politieoptreden tijdens het woonprotest op de Erasmusbrug, op zondag 17 oktober.

    Het protest ontaardde in rellen en beelden daarvan werden verspreid via sociale media. De organisator van het protest, Amnesty International en lokale en landelijke linkse politieke partijen noemden het optreden van de Rotterdamse politie tegenover een groep demonstranten "schokkend".

    "Klakkeloos deze beelden als 'compleet' aannemen is onterecht en toont weinig blijk van respect", zegt Westerbeke. De politie heeft nu dronebeelden van het protest gedeeld om te laten zien waar het geweld volgens de politie begon. "Dat is ongebruikelijk, maar de maat is vol", zegt Westerbeke. Volgens hem is goed te zien dat een aantal demonstranten de politie provoceerde.

    Dit zijn fragmenten die de politie op YouTube heeft gedeeld:

    1:13 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam

    De demonstratieve tocht begon op het Afrikaanderplein en ging onder meer via de Leuvehaven naar de Blaak.

    Veertig tot vijftig demonstranten gedroegen zich volgens de politiechef opvallend. Ze hadden bivakmutsen op en droegen ook andere gezichtsbedekkende kleding. "Ze hielden zich apart van de rest van de demonstranten en scandeerden anti-politieleuzen. Alles wees erop dat de groep niet uit was op een verder vreedzaam verloop van de demonstratie", zegt Westerbeke.

    Bij de Erasmusbrug ging het mis. De groep werd ingesloten door de politie en in een speciale tram afgevoerd.

    'Ventileren primaire reactie is ongepast'

    "Ik vind het van groot belang dat het demonstratierecht in Nederland, en dus ook in Rotterdam, in vrijheid uitgeoefend kan worden", zegt Westerbeke. 'Waar ik minder voorstander van ben, is om na zo'n demonstratie je primaire reactie te ventileren zonder je goed in te lezen of vragen te stellen. Dat is ongepast. Zeker bij politici en media." Hij hoopt met de dronebeelden te laten zien wat er precies is gebeurd.

    Ongeveer 7000 mensen deden mee aan de demonstratie in Rotterdam. Er zijn acht betogers opgepakt voor onder meer opruiing en verboden wapenbezit.

    Dit is de hele video die de politie online heeft gezet:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Dronebeelden woonprotest Rotterdam

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-11-03 08:14:50
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 29 oktober 2021 @ 08:29
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, OPLICHTERS MAKEN GROF GEBRUIK VAN OVERVERHITTE 'HUURMARKT'.... Ten koste dus wéér van de medemens. Het wordt dus inderdaad tijd om die gehele 'markt' op de schop te nemen en te veranderen!? Wat vindt u o.a.van het plan b.v. van zeer grote woontorens met duizenden daar woonachtig en 'levenslang recht van wonen en werken' daar bv. zonder betaling huur of 'koopmogelijkheid'... ? Geluk dus levenslang zonder DIE levenslange stress alleen al... Zie verder de min of meer uitgewerkte plannen daarvoor weer in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN op weg....zie clubhome daarover. 

    Bovendien nog meer daarin wat ten goede komt aan WERWELDKLIMAAT, natuurbehoud, PLANEET BEHOUD en noem maar op nog véél meer, wereldvrede mogelijk zelfs... TIP!!! Vooral voor de 'huisjesmelkers' en de Woningcorporaties, maar voor ieder die moet wonen...dus allen..

    'Vrije markteconomie is woord uit junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans' immers.... uit boeken Buitenaardse beschaving en Van Homo sapiens naar...hfdst. 6 o.a. en dat eea wel eens waar (gebeurd verhaal) kan zijn, zie hier forum/Universum of ook forum/Algemeen/Boekentip!!!  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Woningaankopen door investeerders sinds 2013 niet meer zo laag 

     WOENSDAG, 18:00 IN ECONOMIE 

    Die forse daling volgt op de invoering van een hogere overdrachtsbelasting voor investeerders op 1 januari.

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 07:59

    Oververhitte huurmarkt 'perfecte voedingsbodem voor oplichters'

    Demonstranten bij het Woonprotest in Amsterdam ANP

    •  Gidi Pols redacteur Economie

    Oplichters maken misbruik van de oververhitte huurmarkt. Met nepadvertenties troggelen zij soms duizenden euro's af van woningzoekers. In de rechtbank Den Haag is vandaag de eerste zitting van een zaak met honderden gedupeerden.

    Eerder deze maand begonnen het Openbaar Ministerie en de Fraudehelpdesk een campagne waarin ze waarschuwen voor deze vorm van fraude. De signalen daarover nemen sinds kort toe en met name verhuurplatforms merken dat, schrijft de Fraudehelpdesk. "Vanwege de uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt lijken fraudeurs opnieuw misbruik te willen maken van de wanhopige woningzoeker."

    'Misschien te goedgelovig'

    Wanhopig is Erik van Zanen zeker. De 56-jarige beveiliger op Schiphol raakte vier jaar geleden thuisloos na een scheiding. "Ik wil in de buurt van mijn werk wonen, maar de wachtlijsten van sociale huur zijn hier ruim tien jaar. En op de vrije markt moet je drie keer de huur verdienen. Dat is vaak 3000 euro, dat verdien ik niet. Ik weet niet meer waar ik aan moet kloppen. De gemeente doet ook niets voor me."

    Een studio in Amsterdam voor 750 euro leek zijn redding. Van Zanen vond de advertentie op Facebook. De aanbieder deed zich voor als tussenpersoon van een makelaar. "Er was een contract, het zag er allemaal goed uit. Hij vroeg borg en een aanbetaling van een paar keer de maandhuur", vertelt Van Zanen. "Ik hoor vaak dat de eerste die betaalt het huis krijgt bij makelaars. Dus ik wilde snel zijn."

    Toen de aanbieder om meer geld begon te vragen, had Van Zanen door dat hij opgelicht werd. "Misschien ben ik een beetje goedgelovig. Maar er is ook geen uitweg. Ik word moe van het verhuizen."

    Van Zanen deed aangifte, maar de politie zei dat er te weinig bewijs is. De 'aanbetaling' van 2250 euro is hij kwijt. "Dat was al mijn spaargeld. Geestelijk en lichamelijk ben ik op. Het is een nachtmerrie aan het worden."

    Topje van de ijsberg

    Van Zanen deed zijn verhaal bij de Fraudehelpdesk. Die krijgt jaarlijks zo'n 200 meldingen van woonfraude. Maar dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg; veel gedupeerden melden zich niet eens.

    Zoals ook tweedejaarsstudent Gwendolyn Dickhart. Ze wilde het ouderlijk huis uit en op kamers in Utrecht. "Ik was al een half jaar aan het zoeken naar een studentenkamer. In de meeste gevallen lieten verhuurders niet eens iets horen."

    Ze was dan ook heel blij toen ze in juli dit jaar wel snel een reactie kreeg: 400 euro, 18 vierkante meter, twee internationale huisgenoten. Klinkt goed, dacht Dickhart. De kamer kon ze niet bezichtigen, omdat haar contactpersoon op vakantie was. "Ze vroeg of ik twee maanden huur en een borg van 600 euro kon overmaken. Ik was zo enthousiast dat ik eindelijk een kamer had en hoorde dat borg en een maand huur van tevoren heel normaal is."

    Maar: het bleek een nepadvertentie. Met vermoedelijk een nepprofiel als aanbieder. Het geld is Dickhart kwijt, een kamer in Utrecht heeft ze nog steeds niet. Ze woont nu in een tijdelijke woning in Soest. "Ik voel me heel schuldig, dit was geld dat mijn moeder gespaard had voor mijn studie", zegt de studente. "Maar ik vind het ook heel vals dat mensen misbruik maken van deze woonsituatie."

    Ook Dickhart kreeg te horen dat de politie niets doet met haar aangifte.

    Expats en internationale studenten kwetsbaarst

    De Fraudehelpdesk vermoedt dat er ook veel gedupeerde expats en internationale studenten buiten de cijfers vallen. "Die weten ons waarschijnlijk niet te vinden." Terwijl deze groep wel vaak slachtoffer wordt van huurfraude en daar ook extra kwetsbaar voor is.

    In september begon de Georgische Nino aan een master aan de Universiteit Utrecht. Haar woonruimte moest ze vanuit haar thuisland regelen. "Ik hoorde dat Facebookgroepen de beste manier zijn om een huis te vinden." Dus zette ze een oproepje in verschillende groepen.

    "Er kwamen verschillende reacties", zegt Nino. "Eentje ontmaskerde ik als oplichter, die stuurde een gefotoshopte ID-kaart." Een andere kwam wel overtuigend over. "Ik kreeg foto's, video's, contracten en ID's te zien. Ik heb alles gecheckt en alles zag er echt uit. Dus heb ik 2000 euro borg overgemaakt."

    Het bleek toch een fraudeur. "Ik was wanhopig en had snel een huis nodig en moest het regelen vanuit Georgië. En de huizenmarkt is hier zo oververhit. Het is een perfecte voedingsbodem voor oplichters."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-29 08:57:04
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 23 oktober 2021 @ 09:44
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, WEER EEN SIGNAAL, (SOCIALE) HUURDERS WORDEN BENADEELD, HUURCOMMISSIE (klachten) kan het werk niet meer aan en steeds minder zaken op zitting bij hen, ten koste van vele  'únderdogs'.....  En die hoeven binnenkort bijna helemaal niet meer te prtesteren want: Zittingslocaties verdwijnen

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 06:00

    'Nieuwe werkwijze Huurcommissie onrechtmatig, huurders de dupe'

    Woonprotest in Rotterdam. De actievoerders protesteerden onder meer tegen hoge huren ANP

    De Huurcommissie kampt al jaren met grote achterstanden en sinds vorig jaar nodigt de commissie daarom steeds minder vaak huurders en verhuurders uit om voor hun geschillen op zitting te verschijnen. Kwetsbare huurders worden hiervan de dupe, waarschuwen individuele leden van de Huurcommissie. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Investico.

    De Huurcommissie is een landelijk overheidsorgaan dat geschillen tussen huurders en verhuurders moet beslechten. De commissie behandelt zaken over onderhoudsgebreken, zoals lekke daken of schimmel op de muren, en oordeelt ook over de huurprijs. In de huidige oververhitte huurmarkt zijn die hoger dan mag.

    Zittingslocaties verdwijnen

    Huurders kunnen in zulke gevallen aankloppen bij de Huurcommissie, maar begin dit jaar lagen er nog bijna tienduizend zaken te wachten op behandeling. Die achterstand is het gevolg van een jarenlange krimp van het Huurcommissie-budget : in tien jaar tijd daalde het van 23 naar 14 miljoen euro. Vijftien zittingslocaties verdwenen en het aantal commissieleden daalde van 100 naar 40.

    Om efficiënter te werken en zo de achterstanden in te lopen, voerde de commissie vorig jaar een nieuwe werkwijze in. In plaats van huurders en verhuurders uit te nodigen voor een zitting, oordeelt de commissie enkel op basis van een papieren dossier.

    Dat gebeurt inmiddels in meer dan de helft van de zaken. Met als positief gevolg dat de achterstand halverwege dit jaar was teruggelopen naar 7500 zaken.

    'Onrechtmatig'

    Maar de efficiëntie heeft ook een keerzijde, waarschuwen leden van de Huurcommissie. In een intern advies noemen zij de werkwijze 'onrechtmatig' en 'onhoudbaar'. De Huurcommissie negeerde de interne kritiek.

    Ook organisaties die huurders bijstaan, zien dat de kwaliteit van de uitspraken achteruit gaat sinds de nieuwe werkwijze is ingevoerd. Ze noemen de Huurcommissie steeds meer een 'stempelmachine' en spreken over onterechte afwijzingen.

    De Huurcommissie ontkent in een reactie aan Investico dat de kwaliteit leidt onder de huidige werkwijze. De achterstanden zijn volgens de commissie bovendien niet het gevolg van dalende budgetten.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 18 oktober 2021 @ 00:28
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, GROTE DEMONSTRATiE VANDAAG IN ROTTERDAM TEGEN HET WONINGTEKORT MAAR VOORAL W O N I N G B E L E I D  Regering en lokale politiek..... In zijn algemeenheid goed verlopen maar toch moest de politie uiteindelijk ingrijpen. Bij deze demonstraties en ook andere, vaak 'beroepsdemonstranten' uit op rellen.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 08:02

    'Woonopstand' in Rotterdam: 'Ze houden geen rekening met ons'

    Tweebosbuurt in Rotterdam NOS

    •  Nasrah Habiballah en Charlotte Klein

    In Rotterdam komen tegenstanders van het huidige woonbeleid vandaag samen om te protesteren. Een 'woonopstand' noemen ze het. Net als bij het woonprotest in Amsterdam afgelopen maand worden mensen uit het hele land verwacht. Ze komen in actie tegen het woningtekort in ons land.

    Ook oud-bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt die gedwongen moesten verhuizen, doen mee aan het protest. Een van hen is Nettie de Monte (71). Ze maakt zich boos over het woonbeleid, met name in Rotterdam. Zelf woonde ze 43 jaar lang in de Tweebosbuurt, maar twee jaar geleden moest ze verhuizen omdat haar woning gesloopt zou worden.

    Ze schrok toen ze het nieuws van woningcorporatie Vestia over de sloop kreeg: "Ik dacht 'zijn ze helemaal gek geworden? Je gaat toch niet een goed huis afbreken?'". Vestia bood haar alternatieven aan, maar daar wilde ze niet in wonen. "Die woningen waren zeker niet in betere staat dan mijn oude woning. Ook kreeg ik bijvoorbeeld een huis op de tweede etage aangeboden zonder lift en met een smalle trap. Dat leek me niet echt handig op mijn leeftijd."

    Sloop in Tweebosbuurt

    Volgens woningcorporatie Vestia is vernieuwing van de Tweebosbuurt noodzakelijk. De sociale huurwoningen zouden zijn verouderd en niets doen leidt volgens Vestia tot problemen in de wijk en een verslechterd imago.

    Voor de 524 sociale huurwoningen die verdwijnen, komen 137 nieuwe sociale huurwoningen terug. Er komen 101 vrijesectorhuurwoningen, die onbetaalbaar zijn voor veel oud-bewoners. 143 woningen gaan de verkoop in, tevens onbereikbaar voor veel oud-bewoners van de wijk.

    Uiteindelijk vond ze zelf een nieuwe woning in een andere wijk. "Ik woon nu in een seniorenwoning. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een goed huis is. Het bevalt me goed." Maar ze mist haar oude wijk: "Ik kende er veel mensen omdat ik er zo lang woonde, maar waar ik nu woon heb ik weinig contact met de buurt. Dat voelt heel anders. Ook lag de Tweebosbuurt heel centraal. Ik kon lopen naar het centrum, dat gaat nu niet meer."

    Ook financieel is ze er niet op vooruit gegaan. "In de Tweebosbuurt betaalde ik rond de 400 euro huur. Nu betaal ik per maand zo'n 300 meer."

    Oud-bewoner van de Tweebosbuurt Bianca Sordam in haar nieuwe woonkamer NOS

    Ook Bianca Sordam (45) moest vertrekken uit de Tweebosbuurt. Zeven jaar lang woonde ze er met haar vier kinderen. Twee jaar geleden verhuisde ze naar de wijk Charlois. "Toen ik hoorde dat ik moest vertrekken was ik echt heel erg verdrietig. Het kwam voor mij als een schok."

    In tegenstelling tot De Monte is Sordam niet blij met haar nieuwe woning: "Mijn woonkamer en keuken zijn veel kleiner dan waar ik woonde. Ik heb spullen weg moeten doen omdat ik ze niet kwijt kon. En de woning is in slechtere staat dan waar ik eerst woonde. Vooral de badkamer is erg verouderd."

    Ze mist de contacten die ze had in haar oude wijk. "Ik had echt een band met de buurt en de mensen die er woonden. Hier is veel minder sociaal contact." Net als veel andere oud-bewoners heeft Sordam haar dochter nog op dezelfde basisschool gelaten. Bij het schoolplein komen de oud-bewoners elkaar weer tegen. "Ik wilde mijn dochter daar na al die jaren niet weghalen. Elke ochtend kom ik andere ouders tegen die ook zijn verhuisd. De meesten klagen dat de nieuwe woning helemaal niet beter is en dat ze de oude wijk missen."

    Ook Sordam steunt het woonprotest: "Met dit woonbeleid houden ze geen rekening met de wensen van de mensen en dat is echt niet fijn. Ik ben per maand 100 euro meer gaan betalen voor mijn woning terwijl die in slechtere staat is. Dat is niet eerlijk."

    Die sloopplannen brachten mensen samen.

    Kimberley Liesdek, oud-bewoner Tweebosbuurt

    Kimberley Liesdek (38) woonde zo'n 15 jaar in de Tweebosbuurt en moest ook vertrekken. Maar zij mist haar oude wijk niet: "Toen ik hoorde dat ik moest vertrekken was ik eigenlijk wel blij omdat ik dacht dat ik iets beters zou krijgen. Mijn huis was prima maar wel oud. Ook had ik niet zoveel contact met de buurt. Dat kwam pas toen we hoorden dat de huizen gesloopt zouden worden. Die sloopplannen brachten mensen samen."

    Toch vielen de alternatieven flink tegen. Uiteindelijk vond ze zelf een andere woning in IJsselmonde in Rotterdam, waar ze als kind opgroeide. "Ik woon nu op de tiende etage van een flat en mijn uitzicht is geweldig. Ik heb echt een heerlijke ruimte hier."

    Ook Liesdek denkt dat Vestia het niet goed heeft aangepakt in de Tweebosbuurt, maar zelf wil ze er niet terug: "In de Tweebosbuurt betaalde ik 340 euro en nu 720 euro, het is een stuk duurder dus. Maar toch zit ik hier heel fijn. En het klinkt misschien raar, maar ik mis mijn oude buurt niet. Ik zou echt niet terug willen."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-18 00:38:40
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 14 oktober 2021 @ 00:26
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, OP DIT MOMENT 200.000 MENSEN DIE TE VEEL VERDIENEN VOOR EEN 'SOCIALE' HUURWONING MAAR OOK NIET KUNNEN KOPEN.... Niet al deze mensen zitten zonder onderkomen, maar toch, de pijzenmarkt stijgt maar door.... TWEEDELING in de maatschappij ten top....  Overal in Europa doet het zich voor, maar NL loopt weer voorop.... Steeds meer Nederlanders vallen tussen wal en schip op de huizenmarkt.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    VERVOLG aanvulling: 

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 11:56

    '200.000 mensen verdienen te veel voor sociale huur, te weinig voor koop'

    Demonstranten tijdens het Amsterdamse Woonprotest in september ANP

    Steeds meer Nederlanders vallen tussen wal en schip op de huizenmarkt. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de alternatieven: een huurwoning in de vrije sector of een koopwoning. Daconcludeert vastgoedadvieskantoor Colliers.

    De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt op 40.024 euro bruto per jaar. Huishoudens die net meer verdienen, kunnen een hypotheek krijgen van ruim 185.000 euro. Dat is in 188 Nederlandse gemeenten niet genoeg om een starterswoning van 80 vierkante meter te kopen.

    Naar schatting 200.000 Nederlanders vallen zo in een gat tussen sociale huur en koop, zeggen de onderzoekers. Zij zijn genoodzaakt om een woning te zoeken in de vrije huursector. "In de grotere steden zijn ook die huurwoningen voor deze groep te duur", zegt Colliers-onderzoeker Frank Verwoerd. Bovendien zijn op veel plekken simpelweg niet genoeg vrije sectorwoningen beschikbaar, aldus het onderzoek.

    Olievlek

    In 2015 kwamen in maar dertien gemeenten huishoudens knel te zitten op de woningmarkt. Dat waren toen vooral gemeenten rondom Amsterdam.

    Inmiddels heeft het probleem zich als een olievlek verspreid door met name Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

    Amsterdam duurder dan Londen, Utrecht duurder dan Berlijn

    De onderzoekers hebben ook over de grens gekeken. Daaruit blijkt dat de Nederlandse steden bij de duurste van Europa horen wat betreft vrije huursectorprijzen. Voor 1000 euro huurt een Amsterdammer gemiddeld 44 vierkante meter. Alleen Parijs en Kopenhagen zijn duurder.

    Ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam staan in het lijstje van Colliers in de top-10 duurste Europese steden, net achter Londen en München. Maar nog ruim voor Europese hoofdsteden als Madrid, Rome en Berlijn.

    In de drie Nederlandse steden kan een huurder voor 1000 euro tussen de 65 en 75 vierkante meter krijgen. In Berlijn levert een huursom van 1000 euro gemiddeld nog een woning die 20 vierkante meter groter is.

    Volgens Colliers is het steeds grotere gat een gevolg van politieke keuzes in Nederland. "De woningmarkthervormingen van minister Blok liggen aan de basis van de huidige kloof tussen sociale huur en woningbezit", schrijven de onderzoekers. "Vanaf 2014 mochten corporaties hun sociale huurhuizen alleen nog toewijzen aan lagere inkomens." Bovendien maakte het kabinet het kopen van een woning minder aantrekkelijk door onder andere de leencapaciteit voor huishoudens te beperken, aldus de onderzoekers.

    De vrije huursector was nog relatief klein in Nederland toen deze maatregelen werden ingevoerd. Sindsdien is die maar mondjesmaat gegroeid. Daardoor zijn dit soort huizen op sommige plekken niet beschikbaar of erg duur.

    Het gevolg: een deel van de 200.000 Nederlanders die tussen wal en schip vallen blijven noodgedwongen langer thuis of in een studentenhuis wonen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-14 07:40:13
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 28 september 2021 @ 10:23
    #10
    reactie op (#9) Mystic

    Goedemorgen, 'ONTEIGEN VASTGOEDBEDRIJVEN'! OOK WONINGNOOD IN BERLIJN EN IS DIT BIJ REFERENDUM 'AANGENOMEN', dwz 'de politiek moet daar dan iets mee'? Ook in Duitsland stijgen de huurprijzen  - #Mietenwahnsinn: Berlijners komen in opstand tegen hoge huren - uit de sociale pan en anderszins wordt er zwaar door hen financieel geprofiteerd van de situatie en inderdaad zouden wij dat in Nederland ook moeten doen? Vastgoedbedrijven onteigenen en verhuurderscorporaties ontbinden en door b.v. de overheid weer laten beheren? Zie ook weer boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg hierover dat daar al oplossingen voor aandraagt.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 18:47

    Berlijners stemmen in referendum voor onteigening grote vastgoedbedrijven

    Woningen aan de Karl-Marx-Allee in Berlijn EPA

    Een voorstel voor onteigening van grote vastgoedbedrijven heeft gisteren bij een referendum in Berlijn een meerderheid gehaald: 56,4 procent van de kiezers stemde voor het onteigenen van bedrijven als Deutsche Wonen en Vonovia. De uitslag van het referendum is juridisch niet bindend, maar de Berlijnse politiek moet zich er wel over gaan buigen.

    De initiatiefnemers van het referendum hebben als doel de nationalisatie van zo'n 240.000 woningen in de Duitse hoofdstad, die nu in handen zijn van grote bedrijven. Het referendum richt zich op alle particuliere vastgoedondernemingen met meer dan 3000 huizen. Zo'n tien vastgoedbedrijven zouden daardoor hun panden moeten verkopen aan de overheid.

    Bij de initiatiefnemers van het referendum was er gisteren een opgetogen stemming. "We hebben de stad in beweging gebracht en de politiek opgeschud", zei een woordvoerder van het initiatief bij de Duitse radiozender RBB Inforadio. "We hebben het opgenomen tegen machtige tegenstanders en gewonnen. We zullen niet zo snel weer verdwijnen."

    Felle protesten

    In Berlijn wordt al tijden fel gedemonstreerd tegen de hoge huren en de grote woningnood. Eerder deze maand was er een groot protest en het linkse stadsbestuur probeerde de huren aan banden te leggen met een huurplafond. Dat huurplafond, de Mietendeckel, werd echter al snel naar de prullenbak verwezen door het Duitse constitutionele hof, omdat het in strijd was met nationale wetgeving.

    De organisatoren van de volksraadpleging zeggen de formatie in Berlijn de komende periode intensief te gaan volgen. "Het referendum negeren zou een politiek schandaal zijn. We zullen niet ophouden totdat de socialisering van woningbedrijven is doorgevoerd", zegt een woordvoerder.

    Betogers tijdens een protest in mei EPA

    De sociaaldemocratische SPD en de Groenen, de nummer één en twee in Berlijn, willen de uitslag van het referendum serieus nemen, ook al heeft de leider van de lokale sociaaldemocraten zich er in het verleden kritisch over uitgelaten. Ze is nog steeds kritisch, maar vindt dat de uitslag van het referendum gerespecteerd moet worden. Ze wil dat er een wetsontwerp volgt, dat ook toetsing aan de grondwet kan doorstaan.

    Ook de Groenen staan open voor gesprekken over onteigening van de honderdduizenden woningen. Maar de kandidate van die partij, Bettina Jarasch, wees er wel op dat de politiek eerlijk moet zijn over de kansen van uitvoering van de uitkomst het referendum. "Er moeten nog veel juridische en praktische zaken worden geregeld", zei ze tegen persbureau DPA.

    Als alternatief pleit ze voor een vrijwillig akkoord tussen politiek, verhuurders en andere belanghebbenden voor meer nieuwbouw en eerlijke huurprijzen. "De verhuurders hebben dit in handen", zei ze.

    Vastgoedbedrijven: dit helpt niet

    Vastgoedconcern Vonovia zegt dat het referendum niet helpt bij het oplossen van de problemen op de woningmarkt in Berlijn. Volgens het bedrijf dreigt een jarenlange impasse. "We hebben veel meer saamhorigheid nodig in plaats van confrontatie", zei topman Rolf Buch van het bedrijf in een verklaring.

    Het bedrijf zegt bereid te zijn de komende jaren 13.000 huizen in Berlijn te bouwen. Ook wil zowel Vonovia als Deutsche Wohnen de huren de komende vijf jaar bevriezen.

    Vonovia is ondertussen bezig met een overname van Deutsche Wohnen. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan de helft van de aandelen in Deutsche Wonen in bezit.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 26 september 2021 @ 13:16
    #9
    reactie op (#3) herman_dad

    Dat mensen zo gedupeerd worden door dit beleid. Steeds betaal je meer. Sociale huurwoningen moeten betaalbaar blijven en niet duurder worden.

  • zondag 26 september 2021 @ 08:16
    #8
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg WONINGEN TEKORT: VERVOLG VAN DE CRISIS, 4 VRAGEN DAAROVER, ZAL NOG WEL ENIGE TIJD AANHOUDEN, gezien en gelet op DE POLITIEK.... 

    De wooncrisis wordt gezien als een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd.

    Het hele woningbeleid is een steeds groter wordend POLITIEK sociaal en maatschappelijk in feite groot discriminerend probleem.... degenen die GELD hebben komen namelijk nog wel in aanmerking voor een woning, meestal koopsector dan...

     Oververhitte huizenmarkt: deze mensen wijken uit naar een plan B

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:51

    Vier veel gestelde vragen over de wooncrisis - en de antwoorden van deskundigen

    De uitzending van NOS op 3 waar jongeren in gesprek gingen met deskundigen over de wooncrisis NOS

    Jonge woningzoekers konden vandaag in een liveshow van NOS op 3 hun vragen over de wooncrisis stellen aan deskundige gasten. We zetten een aantal veel gestelde vragen nog even op een rij.

    Waarom duren oplossingen voor de wooncrisis zo lang?

    Bouwen, bouwen, bouwen klinkt goed, maar bouwprojecten duren gewoon lang. Voor starters vaak te lang. Jan Fokkema van NEPROM (belangenorganisatie voor projectontwikkelaars) zegt dat veel projecten tijdens de crisis stil kwamen te liggen en die zijn dus pas later weer opgepakt, waardoor veel bouwprojecten zijn vertraagd. Ook de strengere eisen rondom klimaat spelen een rol in langere bouwprocessen.

    Dat het lang duurt om de problemen met de bouw aan te pakken, komt volgens wethouder Songul Mutluer van Zaanstad ook doordat er veel belangen zijn die bij het gebruik van de grond spelen, wat het proces vertraagt. "Er zijn zoveel regels en zoveel wetten om rekening mee te houden bij het bouwen. Van protest tot parkeerdruk tot flora- en faunawet. Die belangenafweging kost veel tijd."

    Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING, wijst er ook op dat het grootste deel van de mensen - en het grootste deel van de stemmers - geen last heeft van de woningnood. Voor mensen met een huis, of mensen met meer geld, zijn er mogelijkheden en soms zelfs voordelen. Dat maakt het aanpakken van de markt met maatregelen die wel een grotere groep raken - denk aan de hypotheekrenteaftrek - politiek lastig.

    "In de woningmarkt zijn insiders en outsiders. Jullie (red: jonge woningzoekers) zijn de outsiders, de insiders (red: met een huis) worden met veel regels geholpen. Bouwprocedures zijn bijvoorbeeld streng, omdat tegenstanders veel rechten hebben. Oplossing kan zijn meer geld erbij en met hoge bedragen meer woningbouw mogelijk maken. Andere oplossingen doen pijn bij de insiders, zoals de hypotheekrenteaftrek. Omdat het politiek lastig is om die pijn te nemen, staan jonge woningzoekers buiten spel."

    Kun jij een huis op waarde schatten? Doe hier de test:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Taxeer jouw zeer: schat jij dit huis op waarde?

    Waarom worden er niet meer goedkopere woningen gebouwd voor starters?

    Er moeten sowieso zo snel mogelijk woningen bijkomen, zeggen alle gasten, en dat gebeurt ook. Maar daarvoor moet veel gebeuren - en het liefst tegelijkertijd. "Denk aan het versnellen van procedures, meer grond kunnen gebruiken, meer financiële ruimte voor corporaties om te investeren in bouw", zegt Martin van Rijn van Aedes, de koepel voor woningbouwcorporaties.

    Alle deskundigen in de studio onderschrijven ook eensgezind dat bouwen sowieso duurder is geworden, wat niet helpt in goedkopere prijzen. Door hogere bouwkosten, grondprijzen en strengere klimaateisen.

    Een gemeente moet bij nieuwbouw zelf ook strenge eisen stellen rondom sociale woningbouw, zegt wethouder Songul, zodat er ook echt voor een kleinere portemonnee wordt gebouwd. Voor het goedkoper maken van bestaande bouw is de landelijke overheid nodig, zegt ze, met bijvoorbeeld betere regels voor het gebruiken van ruimte door meerdere mensen.

    Fokkema denkt dat gemeenten soms ook wat meer daadkracht moeten tonen bij bouwprojecten. Bijvoorbeeld als er weerstand in een buurt is tegen bouwplannen. "Dan moet een politicus zeggen: zo moet het. Maar vaak worden ze bang en komen dan met weer een nieuw onderzoek."

    Waarom worden de hoge prijzen voor huren of kopen niet aangepakt?

    Als het gaat om de hoge huren, is de markt volgens Songul uit balans, mede door beleggers die panden konden opkopen en duur verhuren. "Er is te veel aan de markt overgelaten", zegt ze, en daarom is meer regelgeving nodig. Fokkema wijst erop dat het probleem in de basis een woningtekort is, waardoor er ook hoge prijzen kunnen worden gevraagd.

    In de koopmarkt ligt ingrijpen lastig, zegt Blom. Het is een vrije markt, maar ook een met belastingvoordelen voor huizenbezitters. "Zittende kopers hebben veel voordelen, zoals hypotheekrente, en waarde die meegaat naar de volgende woning. Starters kunnen lenen, zei men. Het effect is dat de prijzen doorstijgen."

    "Subsidie kan woekerwinst worden. Gevaar is dat de hele markt duurder kan worden. Als we iets willen doen om in te grijpen, dan moeten we misschien nadenken over de voordelen voor doorstromers. Maar dat ligt politiek gevoelig."

    Hoeveel invloed heeft migratie op de woningmarkt?

    De bevolking groeide onverwacht, met name door migratie. Kijkers wilden weten welke invloed dat heeft op de woningmarkt. Volgens Marieke Blom best wat. "Als je kijkt naar het coronajaar, waren er minder arbeidsmigranten en expats. Daardoor kromp het tekort aan woningen van 350.00 naar 285.000 woningen. Het is dus een belangrijke factor in het woningtekort. Maar arbeidsmigranten zijn voor de grote bedrijven heel goed en we willen ook goedkoop onze woningen kunnen verbouwen. Er zijn dus heel wat belangen mee gemoeid."

    De hele show terugkijken? Dat kan hier.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding