Goedemorgen, UITSLAG EERSTE KAMER NIEUWE SAMENSTELLING, een beetje als verwacht, echter GEEN 13, MAAR 12 ZETELS VOOR FvD - Coalitie op 32 van 75 zetels in Eerste Kamer, Forum en VVD beide op 12 - die daarmede met de VVD gelijk staat als de 2 grootste partijen. Want één FvD Statenlid heeft op een SGP kandidaat gestemd, vermoedelijk om te voorkomen dat FvD lid Baljeu, in onmin levend met de partij, in de Eerste Kamer komt en daarmede met zijn vriend Henk Otten een eigen fractie mogelijk kan vormen? FvD vormt daarmede met de SGP dan al een eerste.. KARTEL-politiek...
Homo sapiens#COWP#FBPEgeen#nexitdrammersalsFvD/PVV
@Homosap97831912
#FvD gaat HET PARTIJKARTEL aanpakken! (Baudet) Nu ja 1 van de 2 #nexitdrammers is er al niet meer, @PVV van 4 naar O...veel meer nieuws over EP verk. etc. ook o.a. op: (link: http://europese-unie.clubs.nl/forum/topic/4720172_europese-verkiezingen?p=1#r43373473) europese-unie.clubs.nl/forum/topic/47… uitspraak van Eppink lang geleden, -240.000 kiezers #FvD in 2 mnd...

Tweet citeren
Nicky Bouwers @NickyBouwers 3 u
FvD doet voor hoe partijkartel werkt. (link: https://twitter.com/nickybouwers/status/1133082846502031360) twitter.com/nickybouwers/s…
DE SP VOORAL IS IN PROBLEMEN NA DE EP VERKIEZINGEN, zie ook club Europese Unie, partijvoorzitter stapt op, vooral na het debacle van het 'Hans Brusselmansfilmpje'... dat geheel tégen de SP lijkt te hebben gewerkt? SP-voorzitter Meyer kondigt vertrek aan na nieuwe verkiezingsnederlaag Zie onder het gehele artikel!
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
De samenstelling nieuwe Eerste kamer (NOS)

Wat staat nieuwe Eerste Kamerleden te wachten?
GISTEREN, 23:21
POLITIEK
De leden van Provinciale Staten hebben 75 Eerste Kamerleden gekozen, onder wie veel nieuwkomers. Die zullen niet precies weten wat hen te wachten staat als zij straks, op 11 juni, aan de slag gaan. Wij vroegen het aan drie senatoren die volgende week afscheid nemen. CDA-fractieleider Brinkman: "Op de uitersten wordt niet vaak een compromis gevonden. Of je nou SP'er of CDA'er bent, je moet elkaar een beetje opzoeken."
Margo Andriessen is pas sinds eind september Eerste Kamerlid voor D66. Zij volgde Thom de Graaf op, die vice-president werd van de Raad van State. Andriessen krijgt vaak de vraag wat een senator nou eigenlijk doet.
Vaak reageren mensen verbaasd dat een lid van de Eerste Kamer alleen op dinsdag vergadert:
Video afspelen
01:14
'Het is echt veel meer dan een dag werken'
Op woensdag kunnen de senatoren weer even ademhalen, vertelt Andriesse. "Donderdag komen vanuit de griffie alweer mededelingen over wat we in de commissies gaan behandelen en moet je je afvragen wat je daarmee gaat doen. En dan is het weekend, het moment waarop je overlegt met fractiegenoten."
Het is twee à drie dagen fulltime werken voor één dag salaris. Je moet dit echt willen.
Margo Andriessen, afzwaaiend D66-senator
Hans-Martin Don, in het dagelijks leven directeur van het Leger des Heils in Limburg en Noord-Brabant, zit sinds 2015 voor de SP in de Eerste Kamer. Hij heeft ervoor gekozen om zich niet meer kandidaat te stellen, mede omdat het in de praktijk zwaar is om die twee functies met elkaar te combineren.
Maar hij heeft het werk voor de Eerste Kamer altijd met veel plezier gedaan. Het belangrijkste vindt hij om steeds voor ogen te houden: wat betekent een wetsvoorstel in de praktijk?
Don en andere vertrekkende senatoren hameren op het contact met de praktijk:
Video afspelen
00:59
Vertrekkende kamerleden quotes
Als woordvoerder zorg en sociale zaken voor de SP hield Hans-Martin Don altijd contact met de mensen die ermee te maken krijgen. "We hebben hier bijvoorbeeld de wet Verplichte GGZ gehad en dan stond ik in nauw contact met Mind, een organisatie die de belangen vertegenwoordigt van mensen met een psychiatrisch probleem. En dan stel ik steeds van: goh, ik ben maar senator, ik ben niet inhoudsdeskundig op alle onderwerpen en het is goed als ik wat vragen mee krijg die ik kan stellen."
Je moet niet proberen er een meerderheid doorheen te persen, maar pogen een breder draagvlak bij elkaar te polderen.
Elco Brinkman, vertrekkend CDA-fractievoorzitter
Daarnaast moet je als senator ook met mensen uit andere fracties spreken, zegt oudgediende Elco Brinkman. Hij is sinds 2011 fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Eerder was de oud-minister dat ook in de Tweede Kamer. Hij ziet een groot verschil tussen de twee delen van het Nederlandse parlement. "In de Tweede Kamer gaat het meer om de opvatting van dag of het compromis dat in een regeringscoalitie is gevonden. Maar hier zitten we uiteindelijk toch voor het algemeen belang."
"Het uiteindelijke 'ja' of 'nee' tegen een wetsvoorstel is natuurlijk een politiek oordeel", zegt hij. "Maar wij hebben wel de stelling - niet alleen bij het CDA, maar Kamerbreed - dat het algemeen belang ook vereist dat je zo nu en dan over de schaduw van je eigen oordeel heen stapt, Je moet niet proberen er een meerderheid doorheen te persen, maar pogen een breder draagvlak bij elkaar te polderen. Op de uitersten wordt niet vaak een compromis gevonden. Je moet elkaar ook een beetje opzoeken."
Als we er hier niet met elkaar uitkomen, hoe moet het dan verder met het land?
D66-Kamerlid Andriessen
Alle drie de vertrekkende senatoren adviseren hun opvolgers om altijd goed te blijven nadenken over hoe een wet in de dagelijkse praktijk werkt. "Soms is het ook handig om een tegengesteld advies te vragen", tipt Don zijn opvolgers. "Iets waar je zelf een andere mening over hebt. Dat houdt je scherp. Zorg in elk geval dat je in verbinding blijft met de samenleving."
Andriessen pleit ervoor om soms ook politieke tegenstanders op te zoeken. "Hier komt eigenlijk alles samen", zegt ze. "Als we er hier niet met elkaar uitkomen, hoe moet het dan verder met het land? Dat gevoel houd ik er aan over. Hier moeten echt al die verschillende stromingen en gedachten en meningen en ervaringen samenkomen."
Brinkman richt zich nog even tot leden van de oppositie die het kabinet willen laten merken dat ze de meerderheid hebben. "Dan hadden ze zich moeten kandideren voor de Tweede Kamer, denk ik. Ik waarschuw voor het oplopen van frustraties. Een senaat die het ene wetsvoorstel na het andere verwerpt, zaagt aan zijn eigen stoelpoten. Maar daar komen ze nog wel achter."
BEKIJK OOK

Coalitie op 32 van 75 zetels in Eerste Kamer, Forum en VVD beide op 12
Deel dit artikel:
SP-voorzitter Meyer kondigt vertrek aan na nieuwe verkiezingsnederlaag
GISTEREN, 21:03 AANGEPAST GISTEREN, 23:55
POLITIEK
Voorzitter Ron Meyer van de SP treedt eind dit jaar af, aan het einde van zijn termijn. Meyer zegt dat hij ervoor zorgt "dat het stokje in het najaar op een waardige manier wordt overgedragen".
Hij is niet meer verkiesbaar, zo heeft hij het partijbestuur laten weten. "Het is een persoonlijk besluit", zei Meyer in een toelichting. Hij voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor de "pijnlijke" nederlaag van afgelopen week bij de Europese verkiezingen.
Na afloop van het crisisberaad lichtte Meyer zijn besluit toe:
Video afspelen
00:52
SP-voorzitter: 'Ik voel me persoonlijk verantwoordelijk'
De partij worstelt na vier verkiezingsnederlagen met de koers. Het partijbestuur kwam bijeen in Amersfoort voor een ingelaste bijeenkomst.
Eerder vandaag noemden Meyer en fractievoorzitter Lilian Marijnissen de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen "een harde dreun, een grote teleurstelling". "Wij voelen de pijn en teleurstelling van SP'ers in het hele land. Het zal niet eenvoudig zijn, maar wij zullen dat gevoel zo snel mogelijk omzetten in de absolute overtuiging en vastberadenheid om de weg omhoog weer te vinden."
Binnen en buiten de partij klonk veel kritiek op de campagne van de SP, vooral op het Hans Brusselmans-filmpje. Ook schoof de SP een relatief onbekende politicus naar voren als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.
Brusselmans-video
Marijnissen zegt dat ze niet heeft overwogen op te stappen. "Ik barst van de energie om samen met andere SP'ers de weg omhoog te vinden", zei ze bijPauw.
Volgens Marijnissen zijn er fouten gemaakt in de campagne. Op de vraag of het Hans Brusselmans-filmpje ook een fout was, zei ze: "Het is helder dat dat niet het effect heeft gehad dat we hadden beoogd."
'Geen houwen meer aan'
Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat er na vier verloren verkiezingen geen houden meer aan was voor Ron Meyer. "Hij is een protegé van oud-partijleider Jan Marijnissen en was binnengehaald om van de SP weer een actiepartij te maken. Meyer was van de harde lijn. Maar zolang-ie er zat bleef er discussie over de koers en of hij dochter Lillian Marijnissen niet te veel in de weg zat."
De 0 zetels bij deze verkiezingen waren een mokerslag voor de partij. Fresen: "In de SP blijft kritiek eigenlijk altijd binnenskamers, maar nu niet en na vier verloren verkiezingen op rij."
BEKIJK OOK

PVV en SP likken wonden na mislopen Europese zetels
Deel dit artikel: