Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2918 keer bekeken

STRENGERE BIJSTANDREGELS? UITKERINGEN, UWV, GEMEENTEN

  • donderdag 03 maart 2022 @ 00:18
    #38
    reactie op (#37) herman_dad

    Goedemorgen, ROTTERDAM STOPT MET WEREN UITKERINGSGERECHTIGDEN. Tegen de bestaande wet daarover in, hopelijk wordt dit het EINDE NU ook elders van deze juridische zeer omstreden en discriminerende wet?  

    Bij alle ellende hier EN OOK VELE VOORBEELDEN ook in de vele artikelen aangehaald als de Toeslagenaffaire, Groningen en NOEM MAAR OP.... toch eens een 'beetje goed nieuws' dan? Overigens ook hier weer zie en lees eens boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg zie CLUBHOME o.a... over OOK DE LOONNIVELLERING en:   

    Zie over deze onderwerpen als hier op clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 09:48

    Rotterdam stopt met weren uitkeringsgerechtigden, is einde omstreden wet nabij?

    Staatbeeld in de Rotterdamse wijk Vreewijk ANP

    •  Ewoud Kieviet Politiek verslaggever

    Mag je mensen met een uitkering of een politiedossier weren uit bepaalde wijken of straten? Negen steden in Nederland doen dat door toepassing van de zogenoemde Rotterdamwet. Die landelijke wet moet de leefbaarheid in kwetsbare wijken verbeteren, maar een gunstig effect van de wet is nooit aangetoond. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen speelt in Rotterdam, waar de wet bedacht is, de vraag of er een einde aan moet komen.

    In 2006 voerde Rotterdam de wet in, maar na zestien jaar neemt de stad komende maand afscheid van het meest omstreden deel van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek: het weren van mensen met een uitkering uit bepaalde wijken of straten. Dit deel wordt vooralsnog niet verlengd. De PvdA, die de wet altijd steunde, wil nu ook af van de andere onderdelen van de wet en daarmee zou die op termijn uit Rotterdam kunnen verdwijnen.

    De Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek stamt uit 2005 en werd als eerste in Rotterdam ingevoerd, vandaar de bijnaam. De wet werd met name ingezet in wijken in Rotterdam-Zuid. De wet heeft drie artikelen op grond waarvan huisvesting in gebieden kan worden geweigerd. Volgens artikel 8 kunnen woningzoekenden geweerd worden die geen inkomen hebben uit werk of onderneming. Artikel 9 regelt voorrang voor woningzoekenden met een maatschappelijk beroep. Met artikel 10 kunnen woningzoekenden geweerd worden die criminaliteit of overlast kunnen verergeren.

    Als Rotterdam ermee stopt, moet minister De Jonge de wet intrekken.

    Richard Moti, PvdA Rotterdam

    Andere steden als Tilburg, Den Bosch, Dordrecht en Schiedam hebben de wet de afgelopen jaren ook gebruikt. In Tilburg werd die recent nog uitgebreid van 74 naar 700 woningen. Toch denkt de Rotterdamse PvdA-lijsttrekker Moti dat een Rotterdams afscheid van de wet uitstraling zal hebben naar andere steden. "Als je landelijk kijkt, ligt 90 procent van de straten waar deze wet wordt toegepast in Rotterdam. Wij zijn de enige gemeente die hem echt grootschalig toepast, dus ik zou minister De Jonge ook willen oproepen dat als Rotterdam ermee stopt, hij de wet helemaal intrekt."

    Moti's PvdA voerde de Rotterdamwet de afgelopen zestien jaar uit en was altijd voorstander. "Wij hebben de wet altijd het voordeel van de twijfel gegeven. De wet was bedoeld om de leefbaarheid te verbeteren en wijken erbovenop te helpen. Als je na zestien jaar constateert dat het nog steeds niet werkt, moet je er gewoon afscheid van nemen."

    Bedenker Leefbaar Rotterdam ziet dat anders. "Het is geen tovermiddel, maar we zien in een wijk als Bloemhof dat daar eerst 40 procent van de bewoners werk had en nu 85 procent. Dat is een mooie uitkomst, dus ik snap niet dat mensen hier tegen zijn", zegt Leefbaar-lijsttrekker Robert Simons.

    2:35 Zie video in oorspronkelijke artikel

    PvdA wil van Rotterdamwet af, Leefbaar Rotterdam juist niet

    Wouter van Gent van de Universiteit van Amsterdam onderzocht in 2015 de effectiviteit van de Rotterdamwet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "De bevolkingssamenstelling verandert inderdaad, maar de leefbaarheid en veiligheid verbeteren niet", zegt hij. Bureau TwynstraGudde en het bureau Statistiek van de gemeente Rotterdam kwamen tot dezelfde conclusie.

    Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ollongren noemde de Rotterdamwet vorig jaar "een nuttig instrument" voor het verbeteren van de leefbaarheid in kwetsbare wijken. "Inzet van dit instrument draagt bij aan versterking van kwetsbare buurten en wijken en aan het verbeteren van het perspectief van bewoners", schreef Ollongren in haar Kamerbrief.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 13 januari 2022 @ 09:02
    #37
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, verolg #33: KWART GEMEENTES HEBBEN BIJSTANDREGELS VERSOEPELD, VORIG JAAR. Inderdaad lijkt het een landelijke trend te worden?? 

    Bij alle ellende hier EN OOK VELE VOORBEELDEN ook in de vele artikelen aangehaald als de Toeslagenaffaire, Groningen en NOEM MAAR OP.... toch eens een 'beetje goed nieuws' dan? Overigens ook hier weer zie en lees eens boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg zie CLUBHOME o.a... over OOK DE LOONNIVELLERING en:   

    Zie over deze onderwerpen als hier op clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 05:55

    'Kwart gemeenten heeft vorig jaar bijstandsregels versoepeld'

    Mensen met een bijstandsuitkering mogen in steeds meer gemeenten een beperkt bedrag aan schenkingen ontvangen zonder dat hun uitkering omlaaggaat. Dat concludeert het journalistieke platform Investico in eeonderzoek in opdracht van Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer.

    Vorig jaar hebben 84 gemeenten hun bijstandsregels voor giften versoepeld, onder meer Den Haag, Rotterdam en Maastricht. In de meeste van die gemeenten mogen bijstandsgerechtigden nu een schenking van 1200 euro per jaar ontvangen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Tot dat bedrag kunnen ze dus vrijelijk steun krijgen van familie of vrienden in de vorm van bijvoorbeeld geld of boodschappen.

    Wijdemeren

    De versoepelingen volgen op een zaak rond een bijstandsgerechtigde inwoner van de gemeente Wijdemeren. Zij moest een jaar geleden ruim 7000 euro terugbetalen omdat ze geruime tijd wekelijks boodschappen had gekregen van haar moeder. Dat had ze niet gemeld bij de gemeente, terwijl bijstandsgerechtigden verplicht zijn om alle giften door te geven.

    'Boodschappenaffaire'

    De bijstandskwestie in Wijdemeren kwam bekend te staan als de 'boodschappenaffaire'. De bijstandsgerechtigde in kwestie hoefde uiteindelijk overigens geen 7000 euro terug te betalen: in hoger beroep werd dat bedrag verlaagd tot ruim 2800 euro. Volgens de rechter had de vrouw zich weliswaar niet gehouden aan de inlichtingenplicht, maar had de gemeente te weinig bewijs geleverd dat ze drie jaar lang gratis boodschappen kreeg. De vrouw bezat verder een auto en motor, maar die waren samen met haar overige vermogen beneden de grens van het vrije vermogen van de bijstand, stelde de rechter vast.

    De verontwaardiging over de kwestie was groot, ook in de politiek. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat er snel een einde zou komen aan het verplicht terugvorderen van een uitkering als bijstandsgerechtigden iets niet goed hebben gedaan. Later werd een motie aangenomen om voor mensen in de bijstand een vrijstelling van 1200 euro aan giften mogelijk te maken. De uitwerking daarvan is aan het nieuwe kabinet.

    In afwachting daarvan hebben ruim 80 gemeenten hun bijstandsregels nu al versoepeld. Sommige gemeenten hadden al langer een giftenbeleid. Zo hebben bijstandsgerechtigden in Meppel al sinds 2015 een vrijstelling voor schenkingen tot 2500 euro. In de Drentse gemeente zijn giften voor het volgen van een studie of het halen van een rijbewijs zelfs helemaal vrijgesteld. "Als je wilt dat mensen weer kunnen meedraaien in de maatschappij, geef je ze dan een vis of een hengel?", zegt wethouder sociaal domein Henk ten Hulscher daarover in Trouw.

    Geen volledige oplossing

    Sociaal advocaten zeggen tegen de onderzoekers van Investico dat het versoepelen van de bijstandsregels niet alles oplost. Een fout kan volgens hen nog altijd leiden tot het terugvorderen van tienduizenden euro's.

    In een enquête onder ruim honderd sociaal advocaten en raadslieden gaf slechts een op de vijf respondenten aan te herkennen dat gemeenten het afgelopen jaar coulanter zijn geworden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 23 oktober 2021 @ 19:44
    #36
    reactie op (#35) Vomie

    Precies. En ook een fijne avond nog gewenst.

  • zaterdag 23 oktober 2021 @ 17:08
    #35
    reactie op (#34) Mystic

    Goede dag daar heeft u gelijk in hoor! De overheid doet toch wat ze zelf willen en een bende blijft het wel hoor en ook nog dan op wie moet je nog stemme te vertrouwen ook wel de nieuwelinge ?? Nou nog dan een goede zondag hoor voor de mense hier.

  • vrijdag 22 oktober 2021 @ 15:22
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Tja het is een bende met regelingen en de overheid komt ze vaak zelf niet na.

  • woensdag 20 oktober 2021 @ 08:59
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, IN TILBURG MOGEN BIJSTANDSGERECHTIGDEN BIJ SAMENWONEN VOORLOPIG DE UITKERING BEHOUDEN! Dit geldt dan wel voor 6 maanden en is een "pilot' in die zin, de gemeente Tilburg zet hier dan mogelijk wel een LANDELIJKE TREND?!! Kennelijk is men, de overheid langzaam... langzaam 'bij INTERMENSELIJKE ZINNEN' aan het komen? 

    Bij alle ellende hier EN OOK VELE VOORBEELDEN ook in de vele artikelen aangehaald als de Toeslagenaffaire, Groningen en NOEM MAAR OP.... toch eens een 'beetje goed nieuws' dan? Overigens ook hier weer zie en lees eens boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg zie CLUBHOME o.a... over OOK DE LOONNIVELLERING en:   

    Zie over deze onderwerpen als hier op clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en http://justittieledwalingen.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 8-01-2022 08.00 uur: In de 'bijstand' dan dus NIET NAAR HET CASINO!

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • GISTEREN, 05:16 • AANGEPAST GISTEREN, 08:54

    Tilburgse bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen op proef

    ANP

    In Tilburg mogen inwoners die in de bijstand zitten een halfjaar samenwonen op proef, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering. Dat bevestigt wethouder Esmah Lahlah na berichtgeving door Trouw. Voor zover bekend is de gemeente de eerste in Nederland die zo'n pilot uitvoert, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen de krant.

    Normaal gesproken moeten bijstandsgerechtigden het melden als ze bij iemand intrekken. Doordat ze hun woonkosten dan kunnen delen, gaat hun uitkering omlaag. "Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie", zegt de Tilburgse wethouder arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid Esmah Lahlah in het NOS Radio 1 Journaal.

    Ervaring in bijstand

    Mensen in de bijstand testen daardoor vaak niet of samenwonen iets voor hen is. Volgens wethouder Lahlah is het voor bijstandsgerechtigden met een relatie bovendien ingewikkeld om uit te vinden of zij en hun partner één huishouden vormen of dat ze elkaar gewoon regelmatig bezoeken.

    In maart van dit jaar leefde de wethouder zelf bij wijze van experiment een maand lang in de bijstand. Daar is dit idee mede uit voortgevloeid. "Ik heb zelf ook een relatie met een samengesteld gezin. We wonen niet bij elkaar, maar in de bijstand was het mij niet duidelijk hoe vaak we dan bij elkaar konden zijn zonder dat er direct sprake was van duurzaam samenwonen. Om die onduidelijkheid op te helderen, zijn we gestart met de proef."

    Ze sprak met mensen met een relatie die niet durven samen te wonen en met mensen die huiverig zijn om een relatie aan te gaan. "Vanwege de financiële omstandigheden van mogelijke partners wisten ze niet wat ze moesten doen. En ze gaven aan geen regels te willen breken. Het kan toch niet zo zijn dat als je een uitkering hebt, je geen relatie kunt aangaan?"

    Gesprek met gemeente

    In Tilburg, waar bijna 7000 bijstandsgerechtigden wonen, kunnen zij nu gedurende zes maanden samenwonen, zonder dat de hoogte van hun uitkering verandert. Ze moeten dit wel melden bij de gemeente. Na een halfjaar wordt bekeken of het samenwonen een succes is. In een gesprek met de bijstandsgerechtigde legt de gemeente dan ook uit wat daarna de eventuele gevolgen voor het inkomen zijn.

    De Landelijke Cliëntenraad juicht het Tilburgse initiatief toe, zegt voorzitter Amma Asante in Trouw. "We zijn heel benieuwd of het aanslaat. Tegelijkertijd hopen we dat er snel iets soortgelijks wordt ingevoerd voor bijstandsgerechtigden met een volwassen zoon of dochter die nog thuis woont. Nu worden kinderen boven de 21 jaar vaak uit huis gezet omdat hun ouders anders worden gekort op hun uitkering."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-01-08 08:07:26
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 07 augustus 2021 @ 00:18
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, IN VERVOLG VORIGE ARTIKEL, VEEL MEER GEMEENTEN PASSEN 'STRAFFEN TOE IN DE (korting) UITKERING' als men maar vermoedt dat er een regel is overtreden? En wat er nu nog meer bekend is, is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg? EN deze mensen ZITTEN AL NIET VOOR NIETS IN DE BIJSTAND....  Het gaat bij dit soort maatregelen niet om fraude, maar om bijvoorbeeld het missen van een afspraak.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 17:08

    Duizenden gekort op bijstand, niet altijd terecht

    NOS

    •  Gidi Pols redacteur Economie

    Duizenden mensen in de bijstand zijn de afgelopen jaren door hun gemeente gekort op hun uitkering. Soms voor een maand, soms voor enkele maanden. Alleen al in de tien grootste gemeenten van Nederland waren er in 2019 zo'n 6000 gevallen waarin iemand tijdelijk minder geld kreeg, blijkt uit een rondvraag van de NOS. Dat is zo'n 4 procent van de bijstandsuitkeringen in die gemeenten.

    "Of dat veel is, is lastig te zeggen", zegt hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk. "Raar genoeg worden deze cijfers niet gemonitord. Er wordt niet gekeken of het wat milder kan, of strenger moet."

    De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelt dat gemeenten over het algemeen terughoudend zijn met het opleggen van maatregelen.

    Het gaat bij dit soort maatregelen niet om fraude, maar om bijvoorbeeld het missen van een afspraak. Het idee is dat door de maatregelen meer mensen in de bijstand actief blijven zoeken naar een baan.

    Cijfers 2019

    De NOS gebruikt cijfers over 2019, omdat niet alle gemeenten al de cijfers van 2020 hadden op het moment van opvragen. Het lijkt er wel op dat vorig jaar het aantal maatregelen lager lag. Dat komt deels door corona.

    Uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (.pdf) blijkt niet dat de maatregelen het beoogde effect hebben.

    Bovendien is een deel van de strafmaatregelen onterecht. Enkele honderden bezwaren van mensen van wie de uitkering is gekort, zijn in 2019 gegrond verklaard. Deskundigen en hulpverleners houden er rekening mee dat meer straffen ten onrechte zijn opgelegd. Niet iedereen die op zijn uitkering werd gekort, heeft bezwaar gemaakt.

    Rotterdam kort het meeste

    Uit het SCP-rapport bleek verder al dat er strenge en soepelere gemeenten bestaan. In soepele gemeenten zijn de ambtenaren vaak coulanter dan de wet voorschrijft.

    Rotterdam legde verreweg de meeste maatregelen op: zo'n 2400. Ter vergelijking, in Amsterdam waren dat er 900.

    NOS

    NOS

    In 2019 raakte de helft van de gekorte bijstandsgerechtigden in Rotterdam zijn bijstand gedeeltelijk kwijt. Dat kwam doordat ze niet verschenen op afspraken met de gemeente. Een andere veel voorkomende aanleiding voor een sanctie was dat mensen niet meewerkten aan een plan van aanpak. Gemeenten mogen in dit soort situaties tijdelijk de bijstandsuitkering korten. Dat kan helemaal, of gedeeltelijk.

    In een reactie stelt de gemeente dat de cijfers van 2019 achterhaald zijn. In 2020 zijn volgens Rotterdam "nog maar 727 maatregelen" opgelegd; een derde van het aantal in 2019. De gemeente noemt voor het lagere cijfer twee oorzaken: bij de start van een uitkering worden de regels nu duidelijker uitgelegd en coronamaatregelen leidden ertoe dat gesprekken tijdelijk stillagen.

    Diep in de schulden

    Rotterdammer Ednal Curiel is recent nog gekort op zijn uitkering en kreeg toen hij bezwaar maakte gelijk. Inmiddels zat hij wel diep in de schulden. "Ik kon mijn vaste lasten niet meer betalen", zegt Curiel. "En omdat ik eerder al in de schulden zat, kreeg ik meteen boetes."

    De reden voor de maatregel: Curiel zou niet bereikbaar zijn geweest voor een telefonische afspraak. Maar de gemeente had niet op het afgesproken tijdstip gebeld. En toen de gemeente wél belde, mistte Curiel de oproep. Binnen twee minuten belde hij terug, maar hij kreeg geen gehoor.

    "Gelukkig kende ik een advocaat. Zij zei gelijk dat dit niet klopte", zegt Curiel. Door de belgegevens van Curiel was duidelijk dat hij wél bereikbaar was en ook moeite heeft gedaan. De ingehouden uitkering krijgt Curiel binnenkort terug. Maar een schadevergoeding krijgt hij hoogstwaarschijnlijk niet. "Ik was bijna uit de schulden. Maar door de gemeente is mijn schuld duizenden euro's hoger geworden", zegt Curiel.

    'Mensen vinden de weg naar advocaat niet'

    Curiel is niet de enige die onterecht gekort is. Minstens 800 mensen maakten in de tien steden bezwaar. Ongeveer een derde van die bezwaren werd (gedeeltelijk) gegrond verklaard, blijkt uit de belronde van de NOS. Deze bezwaarmakers hebben dus onterecht geen of minder geld gekregen.

    "Dat is een hoog percentage", zegt Peter van Leeuwen van de Landelijke Cliëntenraad. "Het doet mij vermoeden dat er nog eens honderden mensen onterecht gekort zijn."

    Veel bijstandsgerechtigden maken geen bezwaar., omdat ze vaak niet weten hoe dat moet, zegt advocaat Kim Hoesenie. "Bovendien wordt de rechtsbijstand niet standaard vergoed als het om minder dan 500 euro gaat. Terwijl een paar honderd euro minder er wel voor kan zorgen dat mensen hun vaste lasten niet kunnen betalen."

    Hoesenie staat jaarlijks tientallen Rotterdammers bij in dit soort bezwaar zaken, net als haar collega's bij stichting Je Goed Recht. "Dat zijn mensen die de weg naar mij kennen", zegt de advocaat. "Maar ik weet zeker dat er ook veel mensen zijn die de weg naar een advocaat niet weten te vinden."

    Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt of effecten van de Participatiewet niet te hard zijn. Het kijkt daarin ook naar de maatregelen.

    Op verzoek van de Tweede Kamer komt er ook een onafhankelijk onderzoek.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-08-07 00:24:30
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 22 januari 2021 @ 00:58
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, GEMEENTE WIJDEMEREN HOUDT VAST AAN 7000 e TERUGVORDERING BOODSCHAPPEN MOEDER VAN UITKERINGSGERECHTIGDE....yes  Ondanks grote politieke en maatschappelijke commotie daarover zegt de gemeente dat ze zich aan de regels houden en de betrokkene heeft/krijgt vodoende leefgeld...stellen zij. Hoezo, VRIJHEID in dit land? Naastenliefde... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 24-8-21: 

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 12:09 • AANGEPAST GISTEREN, 14:07

    Wijdemeren houdt vast aan terugvordering in 'boodschappenaffaire' 

    ANP

    De gemeente Wijdemeren blijft bij het besluit dat een inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, ruim 7000 euro bijstand moet terugbetalen.

    De zaak leidde in december tot veel publieke en politieke verontwaardiging omdat de gemeente de vrouw zou "straffen" voor het feit dat haar moeder haar hielp door haar boodschappen te betalen. Ze kreeg een bijstandsuitkering, maar verklaarde hoge vaste lasten te hebben.

    De gemeente heeft op basis van gegevens van het Nibud de waarde van de boodschappen ingeschat, omdat de vrouw daar zelf geen informatie over wilde geven. Zij stapte vervolgens naar de rechter, die de gemeente in het gelijk stelde. Vanwege alle ophef besloot de gemeente het dossier nogmaals te bekijken, maar het college heeft nu beslist dat terugvorderen van de bijstand "een rechtvaardig besluit" is.

    Dure auto en motor

    De anonieme vrouw kreeg sinds 2015 een uitkering en toeslagen. In 2018 bleek dat zij nauwelijks iets had uitgegeven aan levensonderhoud. Wel kocht ze een auto "uit het duurdere segment" en een motor, aldus de gemeente. Ook vertelde ze niet dat ze in het buitenland was geweest. Mensen die in de bijstand zitten zijn verplicht om een verblijf in het buitenland en veranderingen in hun inkomen en vermogen te melden.

    "Het staat iedereen vrij om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dat kan niet ten koste gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud", verklaart het college van Wijdemeren.

    Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk is er sprake van "misplaatste fraudejacht en keiharde terugvordering". De SP vindt dat er een landelijke vrijstelling van giften moet komen tot bijvoorbeeld 1500 euro per jaar.

    profielfoto Jasper van Dijk@JaspervanDijkSP

    Gemeente houdt ijskoud vast aan terugvordering, verbijsterend. Nu snel wet aanpassen door invoering jaarlijkse vrijstelling voor giften zoals boodschappen (bijv 1500 euro) https://t.co/iL8bj5teak

    12 uur geleden

    De vrouw gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zolang dat dient hoeft ze nog niets terug te betalen. Het is niet bekend wanneer het hof uitspraak zal doen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-08-24 10:50:23
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 09 januari 2021 @ 00:43
    #30
    reactie op (#29) Paulushelpt

    Goedemorgen, VERVOLG OP GEMEENTE DIE 7000,- terugvorderde van vrouw in schuldhulp omdat moeder elke week een keer boodschappen voor haar deed. De Kamer is nu unaniem voor afschaffing van deze 'regel' of handelingen van de overheid, lerende van de 'Kindertoeslagen-affaire'?? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 13:56 • AANGEPAST GISTEREN, 14:13

    Kamer wil snel af van terugvorderen bijstand voor wekelijkse tas boodschappen

     ANP

    Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan het verplicht terugvorderen van de uitkering van mensen in de bijstand die iets niet goed hebben gedaan. Het CDA en D66 brengen vandaag een plan naar buiten dat precies lijkt op de initiatiefwet waar de ChristenUnie vanmorgen mee kwam. Zij denken dat zij een snellere oplossing hebben.

    De drie coalitiepartijen willen dat gemeenten zelf kunnen beslissen of zij een boete opleggen of geld terugvorderen of niet. Zij krijgen in elk geval steun van GroenLinks, SP en PvdA en daarmee is er een Kamermeerderheid. CDA en D66 doen een voorstel om de Participatiewet uit 2014 aan te passen. Ze hopen dat dit nog kan worden behandeld voor het verkiezingsreces op 12 februari begint.

    Aanleiding voor de plannen is het bericht van eind december dat een vrouw uit Wijdemeren ruim 7000 euro moest terugbetalen omdat zij geruime tijd wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder. Mensen in de bijstand zijn verplicht om alle giften te vermelden. De gemeente concludeerde dat de vrouw dit niet had gedaan en voelde zich genoodzaakt om het hele bedrag terug te vorderen.

    Totaal bizar

    De verontwaardiging over dit bericht was groot, ook in de politiek. De ChristenUnie kwam vanochtend met een initiatiefwet. Kamerlid Bruins zei dat de participatiewet vaak te hardvochtig uitpakt voor mensen in schrijnende situaties en als de wiedeweerga moet worden gerepareerd. CDA en D66 denken er hetzelfde over. Zij vinden dat gemeenten meer ruimte moeten krijgen om van de regels af te wijken.

    "Iedereen voelt aan dat het totaal bizar is om iemand die technisch gezien fraudeert zoveel terug te laten betalen dat een situatie volkomen uitzichtloos wordt. Dat soort schrijnende situaties veroorzaken bij de betrokkenen alleen maar ellende", zegt CDA-Kamerlid Peters.

    Genadeloos korten

    Zijn collega Van Beukering van D66 wil dat er meer oog komt voor de menselijke maat. Een gemeente moet ervoor kunnen kiezen om mensen die per ongeluk een fout maken, een lager bedrag terug te vragen of alleen te waarschuwen.

    De linkse oppositie steunt de plannen. SP-Kamerlid Van Dijk vindt het "een stap in de goede richting". Wat hem betreft had het verder mogen gaan, omdat wethouders weliswaar niet meer verplicht zijn maar er nog steeds voor kunnen kiezen "om mensen in de bijstand genadeloos te korten". Kamerlid Renkema van GroenLinks is blij dat de coalitie na de affaire met de kinderopvangtoeslag in beweging komt, maar ook hij vindt dat er meer moet gebeuren.

    Pak luiers

    De SP en GroenLinks willen allebei dat er in de Participatiewet een minimumbedrag komt te staan dat mensen als giften boven op hun uitkering mogen ontvangen. Wat de SP betreft gaat het om 1500 euro per jaar. GroenLinks heeft het over 1200 euro per jaar (100 euro per maand). "Dat betekent dat je het niet meer hoeft te melden als je bijstandsuitkering hebt en je krijgt een tas boodschappen of een pak luiers. Of als je kind van opa en oma 50 euro voor zijn rapport krijgt", zegt Renkema, die erop wijst dat de bijstand geen vetpot is.

    CU-Kamerlid Bruins zegt op Twitter dat zijn wetsvoorstel al is aangemeld bij de Tweede Kamer. "Dus het kan snel gaan." Maar CDA en D66 denken dus een snellere manier te hebben gevonden. Zij willen hun amendement bespreken in een debat over de Participatiewet, dat nu gepland staat voor 8 februari. Ze gaan ervan uit dat de initiatiefwet van de ChristenUnie pas na de verkiezingen wordt behandeld.

    Goede route

    Staatssecretaris Van 't Wout van Sociale Zaken wil binnenkort met gemeenten in gesprek gaan over de verplichte boete. "Ik zie ook wel dingen voorbijkomen waarvan ik me afvraag: is dat nou hoe we het bedoeld hebben? Ik ga heel snel met ze om de tafel om te kijken of dit de goede route is."

    De voorstellen van de ChristenUnie en de andere partijen heeft hij nog niet gezien en wil hij eerst bestuderen. Hij sluit niet uit dat hij die gaat steunen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 31 december 2020 @ 00:45
    #29
    reactie op (#28) Margriet2002

    Goede nacht bij u weer, De politiek en daarmee de wetgeving is failliet ten koste van de burger zal steeds meer gaan blijken want wat is het volgende? Leed ook dat er straks bijna meer partijen mee doen aan de verkiezingen dan er Kamerzetels zijn? Maar de meesten komen daar niet. Wat een stemverspilling samen goed voor 2, 3 zetels?

    Zal wel blijven mevrouw maar blijf uw kinderen voeden hoor! En ik wens ook u en alle lezers een goede jaarwisseling en hopelijk beter 2021!