Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4290 keer bekeken

NATUUR(HERSTEL) HITTE, DROOGTE en MILIEU, o.a. de kustwateren en algemeen

  • vrijdag 19 augustus 2022 @ 00:31
    #37
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg 19-8: EXTREME HITTE EN DROOGTE 2022 IN NL EN EUROPA: GROTER PROBLEEM DAN WE DENKEN EN MAATREGELEN nu nemen want het ziet er naar uit dat we dit nog meer krijgen, en komende jaren ook. 

    OOK NU WEER IN HEEL EUROPA ZEER VEEL NOODWEER, GROTE PLENSBUIEN EN OVERSTROMINGEN, lokaal maar wel ernstig in Parijs en Londen o,a, metrostations ondergelopen en gesloten en ook elders in Europa veel noodweer en voorzover bekend 10 mensen daarbij omgekomen. 

    In NL 'viel het nog mee', in het oosten vooral ook wat straten ondergelopen korte tijd. Van het crisisoverleg vandaag in Den Haag nog niets concreets bekend maar er zijn meer grote OOK POLITIEKE problemen en ook de oorlog in Oekraine gaat een groter probleem worden dan we nu ook denken? Zie in de aparte update's, bericht daarover!!  

    OUDER: RIVIEREN BIJNA GEHEEL DROOGGEVALLEN, probleem voor de beroeps- en pleziervaart uiteraard maar ook de LANDBOUW, NATUUR (gevaar bosbranden, zie ook elders in forum onderwerp) weer grote problemen.... Vele pontjes overigens zijn uit de vaart genomen. Officieel watertekort: vanaf nu verdeelt een landelijk crisisteam het schaarse water waterstand Rijn lager dan ooit!!

    IN PLAATS VAN GROTE OVERSTROMINGEN dan nu weer extreme droogte.... KLIMAATVERANDERING?!

    Maar de DRINKWATER VOORZIENING nog niet in gevaar, op dit moment weer een (bijna) crisis erbij, FASE 2 van het nationale plan in werking, bih FASE 3 dan wel maatregelen ivm het drinkwater, maar nu zuinig aan een beetje!!! NIVEAU 2 KOMT MAAR ZELDEN VOOR....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) Compilatie: 

    UPDATE 03-12-22 09.00 uur: Exotische dieren uitzetten door mensen die ze niet meer thuis kunnen houden? NIET GOED  VOOR DIE DIEREN VOORAL en ook de inheemse natuur zelf...

    UPDATE 22-08-22 17.00 uur: De Rijn is laagste niveau ooit maar ook berichten van hevig noodweer en regenval in Oostenrijk en andere Alpenlanden. Dan zou binnen enkele dagen de rivieren, de Rijn weer wat toename kunnen krijgen, maar de droogtre houdt deze week ook weer aan... 

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Persbureau Drenthe

    NOS Nieuws•Gisteren, 12:57

    'Droogte en wateroverlast zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden'

    Een lange periode was het erg droog in grote delen van Europa, maar de afgelopen dagen kwam het met bakken uit de hemel. Dat betekende naast verlichting voor de natuur en boeren ook voor wateroverlast. In Parijs en Londen konden de riolen het water niet aan en ook verspreid door Nederland stonden straten onder water.

    Droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht is niet verbaasd. Droogte en wateroverlast zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt hij. "Warme lucht in de atmosfeer houdt veel meer vocht vast. Als het langere tijd warm is dan is de intensiteit van de regen die daarna valt vaak groter."

    Een voorbeeld van een plek waar vaak hevige buiten voorkomen is het tropisch regenwoud. "Dat wordt ook veroorzaakt door de warme lucht."

    Metroreizigers werden verrast door het binnenstromende water:

    1:05 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    Na zonneschijn komt regen, tot overstromingen aan toe in Europa

    In delen van Frankrijk werd gisteren code oranje afgekondigd vanwege het noodweer, en mensen werd afgeraden om te reizen. Campingeigenaren in de Gard, in het zuiden van Frankrijk, werd gevraagd om hun terrein te ontruimen vanwege het noodweer.

    Ook in België veroorzaakte de regen overlast. Onder meer in het historische centrum van Gent kwamen straten blank te staan. Daarnaast had het zuidelijke deel van Engeland, waaronder de hoofdstad Londen, last van hevige regenval.

    In Nederland was de overlast na de buien van de afgelopen twee dagen eveneens groot. In het Overijsselse Hardenberg liep het water enkele woningen binnen, meldt RTV OostOmroep Gelderland schrijft over huizen in Doornspijk die deels onder water staan en ook in Groningen zijn veel meldingen van wateroverlast.

    Kurkdroog

    Door het droge weer is de bodem kurkdroog, en een bodem die droog en hard is neemt slecht water op, vertelt Wanders. Als er veel regen in een korte tijd valt stroomt het grootste deel van het water weg, in plaats van dat het geabsorbeerd wordt. "Op het laagste punt in dat gebied blijft het water staan, wat zorgt voor overlast", legt de droogte-expert uit.

    In deze video is te zien dat een droge bodem langzaam water opneemt:

    Uni of Reading @UniofReading

    In this experiment Dr Rob Thompson of @UniRdg_Met shows just how long it takes water to soak into parched ground, illustrating why heavy rainfall after a #drought can be dangerous and might lead to flashfloods. @R0b1et @UniRdg_water

    Twitter image

    14:59 Zie video in oorspronkelijke artikel 

    10 augustus 2022

    Ook op straat in de steden hoopt het water zich op. Sowieso voeren straten het meeste water weg maar door de droogte wordt dat effect nog groter. "De voegen tussen de klinkers zijn namelijk hard geworden en stoten water af. Het resultaat is dat riolen overbelast raken en de straten blank komen te staan", zegt Wanders.

    Een oplossing voor een deel van de wateroverlast is volgens de bodem-expert "het bekende tegeltje eruit en plantje erin". Ook beplanting op daken biedt soelaas omdat het water absorbeert. In de riolen stroomt daardoor minder water na een bui, wat kan helpen voorkomen dat het systeem overbelast raakt.

    Gewijzigd op 2022-12-03 08:26:42
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 04 augustus 2022 @ 00:13
    #36

    Goedemorgen, EXTREME HITTE EN DROOGTE 2022 IN NL EN EUROPA, RIVIEREN BIJNA GEHEEL DROOGGEVALLEN, probleem voor de beroeps- en pleziervaart uiteraard maar ook de LANDBOUW, NATUUR (gevaar bosbranden, zie ook elders in forum onderwerp) weer grote problemen.... Vele pontjes overigens zijn uit de vaart genomen. Officieel watertekort: vanaf nu verdeelt een landelijk crisisteam het schaarse water 

    IN PLAATS VAN GROTE OVERSTROMINGEN dan nu weer extreme droogte.... KLIMAATVERANDERING?!

    Maar de DRINKWATER VOORZIENING nog niet in gevaar, op dit moment weer een (bijna) crisis erbij, FASE 2 van het nationale plan in werking, bih FASE 3 dan wel maatregelen ivm het drinkwater, maar nu zuinig aan een beetje!!! NIVEAU 2 KOMT MAAR ZELDEN VOOR....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 08-08-22 09.00 uur: Ook dit is opmerkelijk ivm de natuur, klimaatverandering wellicht?

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 18:52

    Watertekort in Nederland: wat betekent het, en wat niet?

    Een nationale crisis is het nog niet, maar vanaf vandaag is in Nederland wel sprake van een feitelijk watertekort. Van niveau 1 (dreigend watertekort) is opgeschaald naar niveau 2; de volgende stap zou een nationale crisis zijn. Wat betekent het feitelijke tekort precies? Vijf vragen en antwoorden over de waterproblemen.

    Komt de drinkwatervoorziening in gevaar?

    Nee. De Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben een wettelijke leveringsplicht. Het enige wat de minister kan doen is mensen vragen hun auto even niet te wassen en de buitenbadjes niet helemaal vol te gooien, en dat doet hij dan ook. De tuin minder vaak sproeien kan ook veel opleveren, rekent droogte-expert Niko Wanders (Universiteit Utrecht) voor: gemiddeld is er in zo'n droge periode 500 liter water nodig voor een tuin, genoeg voor vier personen per dag.

    In het verleden is vaker opgeroepen om water te besparen, en die oproepen leveren wel wat besparing op, maar ze zijn volgens Wanders niet heel effectief gebleken. In het Verenigd Koninkrijk kunnen mensen worden verplicht om geen water voor tuin of auto te gebruiken. Daar zijn in Nederland geen wettelijke regels voor.

    Hoewel consumenten dus worden ontzien, kan een landelijk Managementteam Watertekorten wel ingrijpen bij andere waterverbruikers. Volgens de 'verdringingsladder' die dat MTW hanteert zijn eerst de scheepvaart, landbouw, industrie, waterrecreatie, binnenvisserij aan de beurt, evenals natuur, zolang het onttrekken van water daar geen onomkeerbare schade oplevert. Verschillende waterschappen hebben de afgelopen weken al maatregelen getroffen, zoals sproeiverboden voor landbouw en industrie en het langer dichthouden van sluizen.

    Bij Terwolde is een noodpomp aangelegd om water uit de IJssel in de polder te krijgen. In de video zie je waar dat goed voor is:

    1:16 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Door deze noodpomp krijgen fruittelers nog water

    Hoe worden de niveaus bepaald?

    De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling kijkt naar waterstanden, verdamping en het verbruik en stelt vast of de vraag groter is dan het aanbod van water van geschikte kwaliteit. Als dat zo is, is er sprake van een tekort.

    Om duidelijkheid te scheppen is er sinds 2015 een soort alarmeringssysteem voor, in het leven geroepen om te voorkomen dat er door instanties allerlei ad hoc-beslissingen worden genomen om water te besparen. Er zijn (naast de normale situatie zonder dreigend tekort) drie niveaus:

    • Niveau 1: dreigend watertekort (dat was sinds 13 juli van kracht)
    • Niveau 2: feitelijk watertekort (sinds vandaag)
    • Niveau 3: nationale crisis

    Die laatste situatie doet zich niet vaak voor in Nederland. De laatste keer was in 2003, toen de energievoorziening in gevaar kwam. Dat zal nu niet zo snel gebeuren, verwacht droogte-expert Niko Wanders (Universiteit Utrecht), want sindsdien zijn er maatregelen genomen om dat op te vangen.

    Hoe kan dit gebeuren in waterland Nederland?

    Nederland krijgt veel water binnen via de rivieren, maar heeft ook veel water nodig. Onder meer om ervoor te zorgen dat het zoute water uit zee niet ons land in stroomt (verzilting) en dat de bodem nat blijft zodat het veen niet gaat inklinken (bodemdaling). En ook, legt Wanders uit, omdat we erg afhankelijk zijn van water, simpelweg omdat het er normaal altijd is. "Denk aan de scheepvaart en de landbouw. Wie normaal veel water heeft, raakt daaraan gewend en gebruikt vaak ook veel. Zo ook in Nederland."

    Bijna elk jaar treedt in Nederland in de zomer een periode van droogte op. Er verdampt meer water dan er neerslag valt, en de aanvoer van water door de Rijn en Maas neemt af. Dat effect wordt versterkt door klimaatverandering.

    In deze grafiek is te zien dat in de laatste decennia 2022 bij de jaren met de minste regen in het voorjaar en de zomer hoort:

    NOS

    Wordt het drinkwater duurder?

    Nee, niet meteen. De prijs van water blijft voorlopig hetzelfde. Maar dat kan wel veranderen als er vaker een tekort water is, denkt Wanders. "Mogelijk wordt het water op de lange termijn duurder, omdat het steeds lastiger wordt om kwalitatief goed water te winnen. Maar de prijzen gaan niet omhoog tijdens deze droogte."

    Kan er geen drinkwater uit zee gewonnen worden?

    Ja, dat kan wel. In sommige landen gebeurt het ook. Maar voor Nederland is het op dit moment geen optie, zegt Wanders. Zeewater omzetten naar drinkwater kost veel energie. En in Nederland is er niet genoeg duurzame energie voorhanden voor dat omzettingsproces. "Daarom is het geen grootschalige oplossing in Nederland. Het is wel een optie in landen met een hoop zon en weinig water, zoals Israël."

    NOS op 3 gaat in de podcast Lang verhaal kort in op de vraag wat het watertekort voor jou betekent. Beluister de podcast hier.

    Gewijzigd op 2022-08-08 07:51:43
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 24 maart 2022 @ 00:15
    #35
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemorgen, DE NATUUR STAAT ER IN NL IN ZIJN ALGEMEENHEID ZEER SLECHT VOOR. Die harde conclusies trekt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een rapport dat is aangeboden aan minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 27-03-22 09.00 uur: 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:31

    Rapport: ronduit slecht gesteld met natuur, Nederlands beleid schiet tekort

    Het Nederlandse beleid richt zich te veel op officiële natuurgebieden, zoals hier de Oostvaardersplassen ANP

    De staat van de Nederlandse natuur is "ronduit slecht". Het beleid om de natuurkwaliteit te verbeteren schiet op veel punten tekort. Doelen waar Nederland zich aan gecommitteerd heeft, zoals overal schoon oppervlakte- en grondwater in 2027, worden daarom waarschijnlijk niet gehaald. Die harde conclusies trekt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een rapport dat is aangeboden aan minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof.

    Volgens de raad heeft de gebrekkige kwaliteit van de Nederlandse natuur verschillende oorzaken. Allereerst is de definitie die van natuur gehanteerd wordt, te beperkt. De overheid richt zich volgens het rapport te veel op beschermde natuurgebieden, zonder te beseffen dat die onderdeel uitmaken van grotere ecosystemen. "Veel dieren gebruiken immers omliggende gebieden om voedsel te vinden, of doorkruisen die gebieden op trektocht naar de plekken waar ze overwinteren."

    De raad adviseert daarom een veel "inclusiever" natuurbeleid. "Voor een grootschalig herstel van de biodiversiteit is het essentieel dat het natuurbeleid wordt verbreed. Het beleid zal zich moeten richten op ál het groen in ons land, dus zowel op de natuur in beschermde gebieden als daarbuiten", stellen de onderzoekers.

    Natuur op loopafstand

    Specifiek moet de directe woonomgeving veel groener worden. Niet alleen omdat dat goed is voor de biodiversiteit, maar ook "vanwege het belang van een groene leefomgeving voor de gezondheid en het welbevinden van mensen." Voor alle burgers moeten er op fiets- of loopafstand natuurgebieden zijn.

    Dat de kwaliteit van de natuur zo heeft kunnen aftakelen komt volgens de raad door "collectief geheugenverlies". Sluipenderwijs zijn er door de jaren heen heel veel planten- en diersoorten verdwenen uit Nederland: "We weten niet wat we missen, omdat we het zelf amper hebben gekend. We kunnen ons nauwelijks een voorstelling maken van de natuurlijke rijkdom die nog maar kort achter ons ligt."

    Daarom wordt natuur in de politiek vaak gezien als kostenpost en "als een deelbelang dat economische groei hindert". In de besluitvorming moet het belang van natuur nadrukkelijker worden meegewogen. Ook moeten financiële prikkels zoals een stikstofheffing ervoor zorgen dat schade toebrengen aan de natuur economisch niet loont.

    Eén aanpak voor alle vraagstukken

    De raad concludeert ook dat het natuurbeleid te weinig verbonden wordt met andere vraagstukken, zoals woningbouw, energietransitie en verduurzaming van de landbouw. Een aanpak waarbij in gebieden al die problemen tegelijk worden opgelost, stuit vaak op problemen omdat er voor alle vraagstukken aparte potjes zijn waarvan de budgetten niet kunnen worden samengevoegd.

    Wat de raad betreft komt er dan ook per regio een gebiedsgerichte aanpak waarin al die vraagstukken in één plan worden meegenomen. Daarvoor moeten overheden op alle niveaus - van rijk tot gemeente en waterschappen - samenwerken en ook private partijen zoals de bouwsector betrekken.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-03-27 08:43:28
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 03 september 2020 @ 00:37
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, HET VEENWIJDEGEBIED, het niet onbelangrijke en meest Hollandse landschap aan het verzakken door BODEMDALING en daar moeten we zeker 'wat aan doen'.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 00:00

    Advies: kabinet moet bodemdaling veenweidegebieden aanpakken

    Het Groene Hart bij Kockengen ANP

    Het kabinet moet meer doen om bodemdaling in veenweidegebieden tegen te gaan. Dat staat in een advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI).

    De bodem in Nederland zakt op veel plekken, maar vooral in veenweidegebieden, waaruit grote delen van het land bestaan. Dat komt vooral door de intensivering van de landbouw: boeren verlagen het grondwaterpeil om 'vernatting' van hun grond te voorkomen.

    CO2

    De bodemdaling heeft echter nadelige effecten op de kwaliteit van de natuur en het water, stelt de RLI. Ook stoot drooggelegd veen relatief veel CO2 uit en kost de schade door de bodemverzakkingen handenvol geld.

    Volgens de raad is een omslag nodig in het waterbeheer van veenweidegebieden en moet de Rijksoverheid zich daar actief mee bemoeien. Er wordt bijvoorbeeld voor gepleit om een wettelijk maximum in te stellen voor bodemdaling.

    Compensatie voor boeren

    Ook stelt de RLI voor dat de provincies 'zoneringskaarten' maken waarop voor elk gebied staat hoe ver het waterpeil er moet worden verhoogd. Daarvoor zouden er regionale 'uitvoeringstafels' moeten komen, waarbij ook de waterschappen zijn betrokken.

    De raad waarschuwt wel dat de beoogde stijging van het grondwaterpeil ingrijpende gevolgen zal hebben voor boeren. Door de vernatting van hun grond zullen ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen, bijvoorbeeld door minder vee te houden. De raad vindt dat de overheid boeren daarvoor financieel moet compenseren.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 29 augustus 2020 @ 07:40
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, DOOR DE DROOGTE STAAT DE 'NATUUR OP OMVALLEN'. Net als vorig jaar heeft de natuur weer veel te lijden gehad van de droogteperiode. Hoewel er de laatste week vooral hier en daar veel regen is gevallen is HERSTEL op termijn weer uiterst moeilijk.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:31

    'Natuur staat door droogte op aantal plekken op omvallen'

    De hei bij Epe vorig jaar. Dit jaar kleurt de hei niet overal paars ANP

    Natuurmonumenten pleit bij provincies en waterschappen voor een snellere aanpak van de droogte in natuurgebieden. Na drie jaar van droogte is de schade aan flora en fauna die dat met zich meebrengt steeds moeilijker te herstellen. De natuur staat op een aantal plekken op omvallen, vooral op de hogere zandgronden, schrijft de natuurorganisatie op zijn website.

    De natuurorganisatie pleit voor een robuuste natuur met een gezonde klimaatbestendige huishouding. Een natuur die beter bestand is tegen weersextremen, kan zelfs helpen de effecten daarvan tegen te gaan, aldus Natuurmonumenten.

    De natuurorganisatie heeft samen met LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds een overzicht gemaakt van de effecten van drie jaren van extreme droogte in Nederland. Boswachters hebben deze zomer opnieuw veel natuur verloren zien gaan.

    Heide afgestorven

    De heide kleurde de afgelopen weken mooi paars, maar op veel plekken in Nederland is de heide deels afgestorven, vooral op de hogere zandgronden in Drenthe, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant. Vlinders die het van de heide moeten hebben, lijden daar ook onder.

    De droogte laat ook zijn sporen na in de bossen. Vorig jaar zagen boswachters vooral oude eiken, beuken en naaldbomen omvallen, door een combinatie van droogte en andere factoren als boomziektes, boomplagen en het neerslaan van stikstof. Dit jaar sterven ook jongere loofbomen af.

    Kwetsbare hoog- en laagveengebieden zijn drooggevallen, net als vennen en beekdalen.

    Dramatisch verval

    Dit alles heeft zijn weerslag op de dierlijk leven. Opvallend slecht staan de weidevogels ervoor na een vroeg, droog voorjaar. Dat had zijn invloed op het broedseizoen. Soorten als de grutto en de kievit lieten een dramatisch verval zien. Ook de moeras- en duinvogels hebben een slecht broedseizoen achter de rug.

    De droogte treft ook vissen en amfibieën. Voor amfibieën als de boomkikker, knoflookpad en vroedmeesterpad zijn er minder tot vrijwel geen voortplantingsmogelijkheden, doordat hun leefgebieden praktisch droogvallen.

    Nederland is er vooral op ingericht om overtollig water zo snel mogelijk te kunnen afvoeren. Maar de laatste jaren is de behoefte om het water juist vast te houden gegroeid. In deze interactive van NOS op 3 kun je zelf aan de knoppen draaien om Nederland weer nat te maken.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-08-29 16:35:36
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 29 juli 2020 @ 01:52
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, EVEN GOED BERICHT: ZELDZAME VIS(in NL uitgestorven?) WEER AANGETROFFEN in de Haringvliet. Is deze vis dus weer teruggekeerd....   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    Een van de gevangen elften RIJNMOND

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 20:30

    Zeldzame vissoort gevonden bij de Haringvlietsluizen

    Onderzoekers van Rijkswaterstaat hebben bij de Haringvlietsluizen een bijzondere vondst gedaan. Daar vingen zij meerdere volwassen elften, een vissoort waarvan werd gedacht dat deze in de Rijn was uitgestorven.

    "Het is heel bijzonder", zegt ecoloog André Breukelaar tegen regionale omroep Rijnmond. "De elft is al langere tijd verdwenen uit Nederland en paait ook niet hier, maar in Duitsland. Daar is sinds begin deze eeuw veel inspanning gedaan om de elft terug te krijgen. Leuk dat we nu kunnen zien dat dat effect heeft."

    De elft is een haringachtige trekvis die veel voorkwam in de Rijn, Maas en IJssel. De vissoort leeft voornamelijk in zee. In het voorjaar trekken volwassen elften naar de rivieren om zich voort te planten. Door onder meer de aanleg van stuwen en sluizen verdween de elft begin twintigste eeuw uit Nederland, België en Duitsland.

    Onderzoek

    De onderzoekers vingen de twee elften in zogeheten zalmsteken. "We hebben een experiment lopen om te kijken hoe zalm en zeeforellen de Haringvlietdam passeren", legt Breukelaar uit. Sinds begin vorig jaar staan de Haringvlietsluizen op een kier. Door de sluizen regelmatig op een kier te zetten, kunnen bepaalde vissoorten het Haringvliet en het rivierengebied erachter bereiken om daar te paaien.

    In opdracht van Rijkswaterstaat wordt onderzoek gedaan naar de migratie van trekvissen in de Rijn. Daarbij wordt gevist op soorten als de zeeforel en de zalm. Gevangen dieren krijgen een zender en worden daarna weer uitgezet.

    De elften werden bij toeval ontdekt tijdens dat onderzoek. Wat dat betekent voor de visstand van de soort, is lastig te zeggen. "We kunnen in ieder geval niet zo efficiënt vissen dat wij ze er allemaal uit hebben gevist, dus er zitten er vast nog meer", aldus Breukelaar.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van Rijnmond

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 27 augustus 2019 @ 01:14
    #31
    reactie op (#30) herman_dad

    Goedemorgen, OOK 'WASBEERHOND' KOMT IN NEDERLAND MEER VOOR? Er is in Flevoland een doodgeren exemplaar gevonden. Er zijn al meer meldingen van deze 'exotische' diersoort, voornamelijk in Azie voorkomend, maar vanuit het Russische deel langzamerhand meer en meer naar West-Europa komend, net als de 'wolf'.... Het dier is niet direct gevaarlijk voor de mens, maar BLIJF ER WEL VANAF....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    UPDATE 4-12-21 08.00 uur: Ook de GOUDJAKHALS maakt opmars van Oost-Europa naar West-Europa... Ook daarvan nu eentje doodgereden op de Utrechtse Heuvelrug...  Men dacht dat het een vos was, was de eerste melding.

    Zeldzame wasbeerhond doodgereden in Flevoland.

    MARTIEN HOOGEBEEN

     VANDAAG, 10:10

    REGIO

    In de Noordoostpolder in Flevoland is een doodgereden wasbeerhond gevonden. Het dier wordt zelden in Nederland gezien.

    De wasbeerhond lag in een berm langs de weg. Het roofdier is een exoot en komt oorspronkelijk niet voor in Nederland. Af en toe wordt er een gespot met behulp van een wildcamera. Er zijn tot nog toe vooral wasbeerhonden gespot in het noorden en oosten van het land.

    "We verwachten dat deze soort de komende jaren steeds vaker in Nederland gaat opduiken", zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. "Als een dier dood wordt gevonden langs de weg dan is dat wel een teken dat de diersoort zich aan het vestigen is."

    Gefokt voor het bont

    In tegenstelling met wat zijn naam doet vermoeden, is de wasbeerhond niet verwant aan de wasbeer. Het is een roofdier uit de familie van de hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Het dier komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is naar Rusland en Oost-Europese landen gehaald voor zijn pels. De wasbeerhonden zijn zich vanaf daar gaan verspreiden naar de rest van Europa én Nederland.

    "We kunnen er weinig tegen doen", zegt La Haye. "Wasbeerhonden blijven onder de radar en zijn moeilijk op te sporen. Ook kan hij in korte tijd tientallen kilometers afleggen." Qua dieet kan het dier makkelijk in Nederland leven, het lijkt namelijk op dat van de vos.

    Voor mensen is de komst van de wasbeerhond geen probleem, maar dat kan het voor kolonievogels wel zijn. "Het is een roofdier en die kan in een nacht alle eieren en jonge vogels opeten."

    Drager van ziektes

    De wasbeerhond die in de berm is gevonden, wordt volgens Omroep Flevoland door het RIVM onderzocht. Ze kunnen namelijk parasieten bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Het wordt daarom ook afgeraden om een dood gevonden wasbeerhond met blote handen aan te raken.

    MARTIEN HOOGEBEEN

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van Omroep Flevoland

    Gewijzigd op 2021-12-05 08:07:22
    handtekeningafbeelding
  • maandag 26 augustus 2019 @ 01:14
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND 'VERSTEENT', STEEDS MEER LANDBOUWGEBIED EN DAARMEDE OOK DE NATUUR wordt teniet gedaan door uitgebreidere nieuwbouw (wijken) en infrastructuur, industraliesatie e.d. Dit bevordert het 'natuurherstel' JUIST NIET.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

    Tussen 1996 en 2015 zijn tal van nieuwbouwwijken gebouwd NOS

     VANDAAG, 00:00

    BINNENLANDECONOMIE

    In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minder dan de helft van de provincie Utrecht. Vooral landbouwgrond heeft voor de bouw moeten wijken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    De onderzoekers vergeleken luchtfoto's en kaarten van 1996 met beelden uit 2015. In dat laatste jaar bleek 493.000 hectare bebouwd te zijn, tegen ruim 433.000 in 1996. 15 procent van Nederland is versteend gebied.

    Westland

    Van de nieuw bebouwde grond werd ruim driekwart voorheen gebruikt voor landbouw. Ook bossen moesten soms wijken voor bebouwing. Op de nieuw beschikbare gronden kwamen voornamelijk woonwijken (47 procent) en bedrijven (43 procent).

    In 34 gemeenten is meer dan de helft van het grondgebied bebouwd. In 1996 waren dat er 24. Uitschieters zijn Westland (76 procent), Capelle aan den IJssel (74 procent) en Krimpen aan den IJssel (73 procent). Rotterdam en Amsterdam hebben respectievelijk 65 procent en 57 procent bebouwd.

    Toename bebouwd terrein ten opzichte van 1996 CBS

    Er waren in 2015 elf gemeenten waar minder dan 5 procent van de grond bebouwd was. Daaronder waren de vijf Waddeneilanden.

    Toekomst

    Of de verstening van Nederland ook na 2015 heeft aangehouden, is niet bekend. Maar volgens "een wetmatigheid in de statistiek" zou er ook de afgelopen jaren fors bijgebouwd moeten zijn, zegt CBS-econoom Cor Pierik.

    "Als de bevolking groeit, wat het geval is, zijn er meer woningen nodig", zegt hij. "En als het economisch goed gaat, is er meer ruimte nodig voor bedrijven."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 12 augustus 2019 @ 00:58
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, VERONTRUSTEND VOOR DE NATUUR: KOKKELSTERFTE IN WADDEN OP 80%?! In Zeeland waar zij ook voorkomen is het cijfer nog niet bekend. Maar een visser slaat alarm hierover. En het is al het TWEEDE ACHTEREENVOLGENDE JAAR dat dit zo is door de stijging van de warmte, temperatuur/

    Zie en lees verder art. van NIS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Opnieuw massale kokkelsterfte Waddenzee door warmte.

    Kokkels in de Waddenzee OMROP FRYSLÂN

    GISTEREN, 13:14

    REGIO

    Voor het tweede achtereenvolgende jaar is sprake van massale kokkelsterfte door het warme weer. Jouke Visser uit Harlingen vist al 35 jaar met de hand op kokkels maar heeft nog nooit zo'n grote sterfte meegemaakt, zegt hij bij Omrop Fryslân.

    De ontwikkeling heeft grote gevolgen, niet alleen voor de visserij maar ook voor de natuur. Eidereenden en scholeksters bijvoorbeeld zijn voor hun voedsel grotendeels afhankelijk van kokkels.

    De nieuwe kokkelsterfte komt niet onverwacht. Uit een Portugese studie uit 2015 bleek al dat honderd procent van de kokkels sterft als ze zes uur lang worden blootgesteld aan een temperatuur van 35 graden of meer. Tijdens de hittegolf vorig jaar zomer was sprake van "extreme kokkelsterfte op droogvallende platen in de Nederlandse kustwateren", constateerden onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR).

    Goed de winter doorkomen

    In de Waddenzee stierf vorig jaar zomer meer dan 60 procent van de kokkels ouder dan één jaar. Officiële cijfers voor dit jaar ontbreken vooralsnog, maar het was nog warmer dan vorig jaar. Op grond van zijn eigen waarneming is kokkelvisser Jouke Visser pessimistisch.

    Op het oostelijk Wad is zo'n 80 procent van de kokkels dood. Op het westelijk Wad 60 tot 70 procent, schat hij. Visser denkt dat hij in september nog wel wat kokkels bijeen kan schrapen, maar verwacht dat dit nooit veel zal zijn.

    De kokkel leeft in Nederland zowel op de Wadden als in Zeeland. Uit Zeeland zijn nog geen cijfers bekend.

    Deel dit artikel: 

    Dit is een artikel van Omrop Fryslân.

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 07 mei 2019 @ 01:04
    #28
    reactie op (#27) herman_dad

    Goedemorgen, KLIMAATVERANDERING O.A. MILJOEN SOORTEN DIEREN EN PANTENSOORTEN BEDREIGD MET UITSTERVEN. Zegt een VN rapport hierover, en daaruit dit citaat.   

    ´Het is volgens de onderzoekers een direct gevolg van ons eigen handelen, zoals land- en zeegebruik, klimaatverandering en vervuiling.´

    Krimpende biodiversiteit bedreigt menselijk leven, waarschuwt onderzoek

    Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter bron 

    Miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Wat kunnen we doen?

     GISTEREN, 21:24

    BINNENLANDBUITENLAND

    EPA

    Een miljoen van de naar schatting acht miljoen dier- en plantensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit vormt een flink risico voor het menselijk leven, blijkt uit een groot wereldwijd wetenschappelijk onderzoek van de Verenigde Naties. Het is volgens de onderzoekers een direct gevolg van ons eigen handelen, zoals land- en zeegebruik, klimaatverandering en vervuiling.

    "Voor de mensheid is het echt levensbedreigend", zegt ecoloog Koos Biesmeijer. Door ontbossing ontstaan overstromingen, door overbevissing raken we visgronden kwijt en door het uitsterven van insecten wordt ons toekomstige voedsel niet bestoven. "Zoals we het nu doen, gaan we het niet redden."

    Wat moet er gebeuren om de biodiversiteit, en onszelf, te redden? In elk geval drie dingen.

    Beter landgebruik

    Sinds 1970 is de landbouw voor voedsel wereldwijd met 300 procent toegenomen. Dat is desastreus voor de vele dieren en planten in regenwouden, die op grote schaal worden gekapt voor landbouw.

    "Een paar hectare gekapt regenwoud kan het woud zelf in razend tempo herstellen", zegt Patrick Jansen, universitair hoofddocent ecologie aan de Universiteit Wageningen. "Maar wat je nu ziet is dat er voor ons, voor onze behoeften, enorme plantages zijn aangelegd voor papierfabricage, maar ook voor biobrandstof en voor palmolie, wat bijna overal in zit."

    In wouden waar de schade nog niet al te groot is, zou herbebost moeten worden, zegt Jansen. Ook in Nederland zouden we moeten nadenken over een andere vorm van landbouw. "Boeren bespuiten hun akkers met bestrijdingsmiddelen die alle planten behalve één gewas uitroeien. Ook natuurgebieden raken door het gif vervuild."

    Bij Jansens universiteit in Wageningen proberen ze daar wat aan te doen. "We hebben nu een project om oude wilde planten uit landbouwgebieden in te zaaien."

    Minder consumeren

    Bovendien zou de hoeveelheid land die wereldwijd gebruikt wordt voor landbouw niet verder moeten groeien. Maar dit kan alleen als we minder, en anders, consumeren. "Ons hele economische systeem is gebouwd op vrije handel en ongebreidelde consumptie", zegt Jansen. "Dit is niet meer houdbaar. We moeten minder consumeren en stoppen met het consumeren van producten die schadelijk zijn voor de natuur."

    Ingrid Visseren-Hamakers is het met Jansen eens. Zij is hoogleraar Environmental Governance and Politics en een van de vier Nederlandse auteurs van het VN-rapport. "De belangrijkste weeffout is hoe we onze economie hebben vormgegeven."

    Duurzaamheid is nu nog de uitzondering. Het moet de norm worden.

    Ingrid Visseren-Hamakers, milieuonderzoeker

    "Het is heel erg moeilijk om in de huidige economie duurzaam te produceren of consumeren. Het is, als je eventjes een stap terug doet, raar dat duurzaamheid niet de norm is, maar de uitzondering. Duurzame producten zijn duurder dan niet-duurzame producten. Het wordt de consument moeilijk gemaakt om bij te dragen aan het behoud van de natuur."

    Toch is dit wel wat er moet gebeuren, vindt Visseren-Hamakers. "We moeten de markt verduurzamen en met overheidsbeleid het makkelijker maken voor bedrijven om de overstap naar duurzaamheid te maken."

    "Zelf kun je duurzamer gaan consumeren. Let op de keurmerken als je boodschappen gaat doen, als je hout en papier of vis koopt. Als je je dagelijkse boodschappen koopt. Het moet normaal worden om duurzaam in te kopen."

    Natuurgebieden aanwijzen

    Het derde wat we kunnen doen is misschien voor de hand liggend, maar gebeurt volgens de deskundigen nu nog veel te weinig: gebieden aanwijzen als beschermd natuurgebied.

    Jansen: "Het rapport stelt voor dat van de ruimte op de wereld dertig procent wordt beschermd als natuurreservaat. Dat is nu vijftien procent. Daarnaast zou twintig procent duurzaam beheerd moeten worden. Als dat lukt, kun je 75 procent van de soorten behouden, volgens de onderzoekers."

    Is het realistisch om te denken dat we genoeg maatregelen nemen en voldoende biodiversiteit weten te behouden? Ecoloog Biesmeijer houdt goede hoop. "Dit rapport laat zien dat de situatie zo dramatisch is dat we ons wel moeten afvragen: hoe gaan we de verandering inzetten om genoeg biodiversiteit te houden om ons voortbestaan te redden."

    Reactie minister

    "De conclusies van het rapport geven reden tot zorg over de wereldwijde achteruitgang van diersoorten en biodiversiteit", zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Er is wereldwijd en ook in Nederland een serieus probleem met de biodiversiteit."

    Aan Nieuwsuur laat de minister weten dat Nederland al verschillende acties onderneemt, zoals het beschermen van natuur in de Natura 2000-gebieden, het tegengaan van ontbossing en het verduurzamen van de visserij. Ook zegt ze te streven naar kringlooplandbouw, waarbij alle stoffen die door de landbouw in een gebied verdwijnen ook weer worden teruggebracht in dat gebied.

    Schouten zegt in haar reactie niet of ze naar aanleiding van dit rapport concrete extra stappen neemt. "Dit is een serieus probleem en verdient permanent de aandacht. Daarvoor moeten we niet alleen kijken naar landbouw en voedselproductie, maar naar wat iedereen in Nederland kan doen vanuit zijn of haar eigen positie."

    Video afspelen

    06:34

    'We moeten toe naar een heel andere economie, die niet alleen op groei draait'

    Meer verhalen van Nieuwsuur? Abonneer je hier op onze wekelijkse nieuwsbrief!

    BEKIJK OOK

    Krimpende biodiversiteit bedreigt menselijk leven, waarschuwt onderzoek

    Waarom is elke soort belangrijk in een ecosysteem?

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding