Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4168 keer bekeken

CURACAO: OA Moord op Helmin Wiels

  • vrijdag 27 mei 2022 @ 08:30
    #41

    Goedemorgen, VERPLEEGHUIZEN en GEZONDHEID CURACAO IN GELDNOOD, ouderen delen het nog aanwezige voedsel en crowdfunding acties helpen nog een beetje.... Situatie zeer schrijnend maar ook hier in NL groeien de voedsel- en kledingbanken per dag.... Zie hier ook forum/Schulden/Voedselbanken...

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 10-05-23 09.00 uur: 

    UPDATE 07-05-23 09.00 uur:

    UPDATE 18-08-22 17.00 uur:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:36

    Verpleeghuizen Curaçao in geldnood, ouderen moeten maaltijd delen

    Verpleegtehuis Curaçao NOS

    Verpleeghuizen op Curaçao verkeren in geldnood. Het gebrek aan middelen is zo groot dat ouderen hun maaltijden moeten delen en verpleegkundigen op straat collecteren, meldt Caribisch Netwerk.

    De gezondheids- en verpleegzorg staat al jaren onder druk. Door het gebrek aan financiële middelen gaat het er vaak provisorisch aan toe. Bij zeker twee verpleeghuizen op Curaçao zijn kant-en-klaarmaaltijden door verzorgers opgedeeld zodat alle ouderen alsnog te eten hebben.

    Niet genoeg aan subsidie

    Betèsda, een van de bekendste verpleeghuizen op het eiland, kan amper draaien op de overheidssubsidie. Het verpleeghuis voelt zich gedwongen te collecteren. Daarnaast is het gestopt om de Curaçaose belastingdienst te betalen, zodat het geld overhoudt voor 'goed eten', luiers en andere zorgproducten.

    Ook de stichting Birgen di Rosario, die vijf verpleeghuizen beheert, begint opnieuw met een crowdfunding. Ze hebben dringend nieuw meubilair en materiaal nodig voor de ouderen, maar kunnen niet op geld van de overheid rekenen.

    Betèsda-directeur Natasja Rog zegt tegen Caribisch Netwerk dat er is geprobeerd via Nederland aan geld te komen. Dat is volgens de directeur niet gelukt, omdat de Nederlandse overheid een gezonde financiële verantwoording wil zien. "En die hebben we nu niet. Onze begroting is niet sluitend, we kunnen niet aan onze verplichtingen voldoen. Eigenlijk zijn we bankroet."

    Afhankelijk van Nederland

    Op Curaçao wordt de ouderenzorg niet bekostigd door de overheid, zoals in Nederland. In de periode voor de coronacrisis is er gekort op subsidies. Ondertussen zijn de tarieven in de zorg al jaren niet geïndexeerd. De overheid op het eiland kampt, net als Aruba en Sint-Maarten, met beperkte financiële middelen.

    Nederland is te hulp geschoten via het COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Curaçao krijgt honderden miljoenen euro's om de begroting overeind te houden in ruil voor strenge hervormingen. Binnen dit systeem moet de economie de komende jaren herstellen. Ook de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheidsfinanciën moeten in die tijd sterk verbeteren.

    Correspondent Dick Drayer:

    "De overheid op Curaçao staat met de rug tegen de muur. Er is in het parlement wel de nodige aandacht voor deze problematiek, maar echte actie blijft vooralsnog uit. De overheid beschikt niet over de financiële middelen om in te grijpen.

    Door de coronacrisis en het bijkomende stilvallen van de economie heeft de overheid te weinig inkomsten en is zij voor een groot gedeelte afhankelijk van Nederland om de begroting uit te voeren. De zorgfederatie die verantwoordelijk is, trekt al heel lang in Den Haag aan de bel, omdat zorgpersoneel bijvoorbeeld ook op het salaris wordt gekort. Dat is een maatregel die Nederland heeft opgesteld als voorwaarde voor coronasteun.

    Nederland erkent de problemen in de zorg, maar ziet die vooral als een gevolg van een gebrek aan efficiëntie. Door het COHO komen er hervormingen aan, maar op de korte termijn helpt dat niet veel. Een vlotte oplossing is dus niet voorhanden."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    Gewijzigd op 2023-05-10 07:59:11
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 12 oktober 2021 @ 09:30
    #40
    reactie op (#27) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #27 AMNESTIE INTERNATIONAL: NEDERLAND KIJKT WEG BIJ SCHENDING MENSENRECHTEN CURACAO.... En wel vaak grote kritiek hebben op ANDERE LANDEN die...??? Maar als het binnen het Koninkrijk zelf plaatsvindt...??? 

    Amnesty tekende een groot aantal verhalen op van Venezolanen en mensenrechtenorganisaties over de misstanden in detentie op het eiland. Daaronder zijn ook acht verhalen van minderjarige kinderen die gevangen werden gezet, soms bij volwassenen geplaatst. Ze zouden ook gescheiden van hun ouders zijn uitgezet, zonder hun toestemming en zonder begeleiding.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 15-07-22: 16.00 uur: Ook de rechter zet streep door vreemdelingenopvang...

    UPDATE 4-05-22: ZIE OOK BERICHT #14 HIER: Hij vraagt 900.000 euro of anders 3 jaar cel? Een soort politieke crowdfunding... 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 18:50

    Amnesty: Nederland kijkt weg bij schending mensenrechten Curaçao

    De vreemdelingenbarakken van het detentiecentrum van Koraal Specht NOS/DICK DRAYER

    Curaçao schendt nog steeds de rechten van vluchtelingen uit Venezuela, stelt Amnesty International in een nieuw rapport (.pdf). Volgens de mensenrechtenorganisatie kijkt Nederland daarbij weg. Het is het tweede rapport van Amnesty over de mensenrechtensituatie in Curaçao, een van de vier landen in het Koninkrijk der Nederlanden.

    Amnesty tekende een groot aantal verhalen op van Venezolanen en mensenrechtenorganisaties over de misstanden in detentie op het eiland. Daaronder zijn ook acht verhalen van minderjarige kinderen die gevangen werden gezet, soms bij volwassenen geplaatst. Ze zouden ook gescheiden van hun ouders zijn uitgezet, zonder hun toestemming en zonder begeleiding.

    Yusmary komt uit Venezuela. Ze verblijft al vier jaar illegaal op Curaçao als ze een telefoontje krijgt en hoort dat twee van haar kinderen die nacht zijn opgepakt door de kustwacht van Curaçao. Ze zijn vijftien en zestien. Yusmary wist niet dat ze kwamen. Toen de kinderen aan land kwamen, werden ze onmiddellijk geboeid en in hechtenis genomen.

    Na een korte stop op het politiebureau werden de twee naar de Vreemdelingen-barakken overgebracht in de beruchte SDKK-gevangenis in Koraal Specht. Yusmary kreeg haar minderjarige kinderen niet te zien. Ook niet toen de kinderen naar een gesloten jeugdinstelling werden gebracht. "Ze zeiden dat ik niet meer met ze mocht praten omdat ze zouden worden uitgezet."

    Geen wettelijke asielprocedure

    Volgens Amnesty staat het verhaal van Yusmari niet op zichzelf. "We denken dat er nog meer kinderen in strijd met het Verdrag van de Rechten van het Kind op deze manier worden opgesloten en uitgezet", zegt Yara Boff Tonella. Zij was een halfjaar voor Amnesty op Curaçao om de mensenrechtensituatie te onderzoeken.

    "Drie jaar na ons eerste rapport is er eigenlijk niet veel veranderd. Venezolanen worden nog steeds automatisch vastgezet, zonder dat ze kans hebben om een procedure te doorlopen. Hun uitzettingsbeschikking is in het Nederlands en er wordt enorme druk uitgeoefend om die te tekenen. Ze hebben geen toegang tot een advocaat, tenzij ze het geluk hebben dat Curaçaose mensenrechtenorganisaties lucht krijgen van hun detentie en de barakken kunnen bezoeken voordat ze uitgezet zijn", zegt Boff Tonela.

    De vreemdelingenbarakken van het detentiecentrum van Koraal Specht NOS/DICK DRAYER

    Een enkeling is op de hoogte van de mogelijkheid om een soort asiel aan te vragen. Curaçao kent geen wettelijke procedure daarvoor, maar moet zich wel houden aan het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Nederland heeft dat na het eerste Amnesty Rapport nadrukkelijk geëist van Curaçao.

    Venezolanen weten dat je jaren vast kunt zitten als je om bescherming vraagt.

    Advocaat Seyed Navid Zahedi

    Maar de praktijk is weerbarstig, weet ook advocaat Seyed Navid Zahedi van Human Rights Defense Curaçao. "Wie een beroep doet op dat verdrag is overgeleverd aan willekeur van een minister van Justitie. Er is geen gerechtelijke toets. Tot nu toe heeft nog nooit iemand die procedure met succes doorlopen. Sterker: Venezolanen weten dat je jaren vast kunt zitten als je om bescherming vraagt en zien daarom af van een beroep op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens."

    Volgens Zahedi wordt in het detentiecentrum van Koraal Specht ook gemarteld. "Bij een van de opstanden in de barakken werden de Venezolanen die mee hadden gedaan na afloop in de rij gezet en een voor een - buiten het zicht van de camera's - een badkamer in geroepen en afgeranseld."

    "Institutioneel geweld", stelt de advocaat, "want er was een coördinator bij die in de gaten hield of er geen al te grote verwondingen werden toegebracht. Die zei dan: zo is het genoeg en dan werd de volgende geroepen. Overigens, geweld van bewaarders in de gevangenis is niet exclusief gericht tegen Venezolanen."

    'Nederlandse militairen hielpen mee aan uitzetting'

    Nieuw in het rapport van Amnesty is de conclusie dat Nederland actief bijdraagt aan het systeem van mensenrechtenschendingen. Boff Tonela: "Afgelopen jaren heeft Nederland steun gegeven aan de kustwacht, aan het detentiecentrum en de vreemdelingenpolitie. Nederland heeft helemaal niet zijn best gedaan om te kijken wat er gebeurt met die steun."

    "Nederland heeft niet alleen weggekeken", vervolgt ze. "Maar ook hebben Nederlandse militairen op verzoek van Curaçao meegeholpen met wat wij zien als een collectieve uitzetting van 95 Venezolanen."

    Reacties

    Volgens demissionair staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is de behandeling van migranten op Curaçao een zaak van het land zelf. Hij ziet in het rapport geen reden om actie te ondernemen.

    De Curaçaose premier Gilmar Pisas, die ook waarnemend minister van Justitie is, wil niet reageren op het Amnesty-rapport.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-07-15 15:55:34
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 03 april 2021 @ 00:48
    #39
    reactie op (#38) herman_dad

    Goedemorgen, CURACAO NOODTOESTAND ivm met CORONA, wereldwijd per hoofd bevolking MEESTE besmettingen, apart nog vermeld EXTRA AANDACHT naast het algemene corona-update bericht. Meer dan code rood dus ga er niet heen ook indien niet strikt noodzakelijk !!!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 12:49

    IC's Curaçao overvol door corona: 'Toeristen terugroepen is een paniekreactie'

    Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nederlandse vakantiegangers en stagiairs op Curaçao opgeroepen om het eiland te verlaten als hun verblijf niet strikt noodzakelijk is. "Ik begrijp de reactie van de Nederlandse regering, maar het is ook wel een beetje een paniekreactie", zegt Jan Huurman in het NOS Radio 1 Journaal. Hij was jarenlang inspecteur Gezondheidszorg op het eiland.

    "Heel veel draagt het niet bij, want het zijn gezonde toeristen. Die leggen geen druk op het systeem." Tegelijkertijd is de besmettingsgraad op Curaçao heel hoog. "Het staat aan de mondiale top van besmettingen. Dat betekent dus dat we massaal mensen uit een hoog risicogebied naar Nederland gaan terughalen. Ik zou zeggen: laat die mensen gewoon hun vakantie afmaken en laat ze gefaseerd terugkomen."

    Veel reizigers uit Curaçao maken zich zorgen over de situatie op het eiland:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    0:55

    Reizigers op Schiphol over Curaçao: 'Blij dat ik terug ben'

    Huurman zegt niet verbaasd te zijn door de nijpende situatie op het eiland. "Ik had het al voorspeld. In het begin van de pandemie gingen de grenzen dicht. Dat kon dankzij Nederlandse steun om het negatieve effect op het toerisme te beperken."

    Maar de grenzen gingen toch weer open, en de coronaregels werden wisselend aangescherpt en versoepeld, weet Huurman. "Eigenlijk is het afgelopen jaar een soort hollen of stilstaan-beleid geweest."

    Twee factoren hebben volgens Huurman de afgelopen geleid tot de toename aan besmettingen. "De opkomst van de Britse coronavariant met een veel hogere reproductiefactor en de lokale verkiezingen, met veel meer bijeenkomsten."

    De gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar. "Op dit moment bezwijkt het zorgsysteem. Daar liggen iets van 33 mensen op de IC. In Nederland zouden we dan 3300 mensen op de IC hebben liggen. Dat is heel veel", zegt Huurman.

    Meer vaccins dan in Nederland

    Dat er om meer medisch personeel wordt gevraagd, noemt Huurman logisch. "En wat ze echt nodig hebben is beademingsapparatuur. Die komt er."

    De vaccinvoorraad op het eiland moet binnenkort ook ruimschoots op orde zijn. "Ik heb begrepen dat er 30.000 extra vaccins worden binnengevlogen." Als die vaccins op heel korte termijn worden toegevoegd aan de huidige voorraad, dan is die relatief hoger dan in Nederland, zegt Huurman.

    Daarom denkt Huurman dat de genomen maatregelen bij elkaar de hulp bieden die noodzakelijk is, al is het probleem daar niet meteen mee opgelost. "Ze moeten de storm van de komende twee weken even doorstaan. Er zit niets anders op."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 21 maart 2021 @ 01:14
    #38
    reactie op (#37) herman_dad

    Goedemorgen, CURACAO: oppositiepartij MFK grote winnaar PARLEMENTSVERKIEZINGEN. Men is daar niet blij mee, eze partij werd door voormalig politicus en premier Gerrit Schotte, veroordeeld vloor corruptie, opgericht destijds. Zie ook oude berichten hierover.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Een campagnebusje van de MFK ANP

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 08:42

    Oppositiepartij MFK grote winnaar parlementsverkiezingen Curaçao

    De parlementsverkiezingen van Curaçao zijn gewonnen door oppositiepartij MFK. De partij kreeg bijna 30 procent van de stemmen en stijgt van vijf naar negen zetels. Regeringspartijen PAR en MAN zijn hun meerderheid kwijt in de Staten, die 21 zetels telt.

    De PAR van premier Rhuggenaath zakte van zes naar vier zetels, coalitiegenoot MAN ging van vijf naar twee. "Een aardverschuiving in de Curaçaose politiek", zegt correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. De opkomst was niet eerder zo hoog op het eiland: 74 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus.

    MFK-leider Gilmar Pisas, in 2017 al eens korte tijd minister-president, wil opnieuw met Nederland onderhandelen over de voorwaarden van het coronasteunpakket voor de eilanden. Het wegblijven van toeristen heeft Curaçao economisch hard geraakt. Nederland schoot te hulp met honderden miljoenen euro's, maar verbond daar wel voorwaarden aan.

    "Het standpunt van Pisas zal de verhoudingen de komende maanden onder druk gaan zetten. Nederland heeft altijd gezegd niet te willen heronderhandelen," zegt correspondent Dick Drayer. Volgens hem speelde het steunprogramma een belangrijke rol bij de verkiezingen, maar wilde de kiezer uiteindelijk vooral de PAR afstraffen.

     

    Premier Rhuggenaath staat de pers te woord op de verkiezingsdag ANP

    Nederland zal gezien het verleden niet heel gelukkig zijn met de MFK, zegt Drayer. De partij werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die de eerste premier werd van het autonome Curaçao. In 2018 moest hij naar de gevangenis wegens corruptie. Inmiddels is Schotte op vrije voeten, maar hij heeft gezegd dat hij niet wil terugkeren in de politiek.

    "De MFK heeft met de veroordeelde Gerrit Schotte een vervelende geschiedenis met Den Haag", aldus Drayer. "Schotte is dan wel van het toneel verdwenen, maar echte liefde voelt de MFK nog altijd niet voor het moederland."

    MFK-leider Pisas zei in zijn overwinningsspeech dat hij wil regeren met de PNP. Die partij verdween bij de vorige verkiezingen uit de Staten, maar komt nu terug met vier zetels.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 20 maart 2021 @ 01:14
    #37
    reactie op (#36) herman_dad

    Goedemorgen, OOK OP CURACAO ZIJN ER PARLEMENTSVERKIEZINGEN en ook daar zijn er extra coronamaatregelen. En ook een hoofdhema daarbij en ook daar maar liefst 15 partijen op de kieslijst.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Het parlement in Willemstad NOS/DICK DRAYER

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 09:16 • AANGEPAST GISTEREN, 11:42

    Curaçao kiest nieuw parlement, geld en corona hoofdthema's

    Curaçao gaat vandaag naar de stembus. 115.000 inwoners kunnen hun stem uitbrengen en hebben keuze uit vijftien partijen die strijden om 21 zetels in het parlement. Meer dan de helft zijn nieuwe partijen, of partijen die nu geen zetel hebben in de Staten, zoals het Curaçaose parlement wordt genoemd.

    "Het grote aantal deelnemende partijen is een record", zegt politicoloog Miguel Goede. "Onderzoek in de aanloop naar deze verkiezingen wijst uit dat er weinig vertrouwen is in de politici die nu in het parlement zitten, er liggen dus kansen voor nieuwe partijen."

    Corona

    De stembureaus openen om 08.00 uur plaatselijke tijd en sluiten om 19.00 uur. Vanwege corona gelden er strenge regels voor het stemmen. Zo moeten de mondkapjes de hele tijd op en moeten mensen na het stemmen gelijk naar huis.

    De pandemie was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne, zei correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. De economie heeft een klap gekregen door het wegblijven van toeristen. "Corona heeft aangetoond dat Curaçao niet in staat is zijn financiële problemen op te lossen."

    Steun uit Nederland

    Nederland is te hulp geschoten geschoten met honderden miljoenen euro's om de begroting overeind te houden in ruil voor strenge hervormingen, zegt Drayer.

    Die steun is het centrale thema in deze verkiezingen.

    Daarbij gaat het om het COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling", zegt politicoloog Goede. "Dit is een door Nederland bedachte constructie om in de komende zes jaar de economie weer te herstellen, onderwijs en gezondheidzorg te verbeteren en de overheidsfinanciën op orde te krijgen."

    "De regering Rhuggenaath ging schoorvoetend akkoord en had ook geen keuze", zegt Goede. "De staatskas is leeg en er komt nauwelijks geld binnen. Vandaag mag de kiezer zich erover uitspreken." Goede denkt dat ongeacht de uitslag van vandaag, uitvoering van het COHO niet zal worden belemmerd. "Al zal de dialoog met Nederland met een andere regering wel lastiger worden."

    Gamechanger

    Met de komst van de nieuwe partij Kumun is een mogelijke gamechanger op het politieke toneel verschenen, zegt Goede. De partij wil dat Curaçao een gemeente wordt onder Haags gezag. "Het is een one-issuepartij die zegt dat Curaçao het niet redt alleen en aansluiting moet zoeken bij Nederland, net zoals Bonaire, Saba en Sint Eustatius", zegt Goede.

    Er zijn ook nog partijen die eigenlijk niets op hebben met Nederland. "En als die vandaag winnen, wordt de relatie met Nederland toch wel een hele lastige. Zeker als een nieuw kabinet zich niet aan de afspraak met Nederland wil houden", zegt de politicoloog.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 08 maart 2021 @ 00:47
    #36
    reactie op (#35) herman_dad

    Goedemorgen, BEKENDE POLITICUS KOMT OM BIJ SCHIETPARTIJ. Vermoedelijk wilde hij in een familieruzie bemiddelen. Een verdachte is gearresteerd.

    UPDATE 30-10-21: 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Almier Godett FACEBOOK

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:51 • AANGEPAST GISTEREN, 19:53

    Curaçaose politicus Almier Godett (39) gedood bij schietpartij

    Op Curaçao is politicus Almier Godett vermoord. De nummer 4 op de lijst van de splinterpartij Trabou pa Kòrsou (TPK) is de neef van de bekende oud-politicus Anthony Godett. Almier Godett maakte op het eiland ook naam als radiopresentator.

    De schietpartij vond plaats in Juan Domingo, ten noordwesten van Willemstad. Volgens de lokale krant Extra is de dodelijke schietpartij het gevolg van problemen in de familie. Godett zou een ruzie hebben willen sussen.

    In Mahuma, een paar straten verderop, is een verdachte aangehouden die in verband wordt gebracht met de moord. "Die aanhouding ging blijkbaar niet zonder slag of stoot, want ook daar lagen kogelhulzen op straat", zegt correspondent Dick Drayer.

    Mishandeling

    Het is het tweede grote incident bij TPK, de partij van Rennox Calmes. Eerder dit jaar werd partijlid Athly Maria, de nummer 6 op de lijst, aangehouden omdat hij zijn vriendin zou hebben mishandeld.

    Trabou pa Kòrsou (Werk voor Curaçao) is een van de vijftien partijen die meedoet aan de statenverkiezingen op 19 maart. De partij had bij de voorverkiezingen ruim 2200 steunstemmen vergaard.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-10-30 09:31:47
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 27 februari 2021 @ 00:55
    #35
    reactie op (#34) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND GRIJPT OPNIIEUW IN OP CURACAO. DE POLITIEK DAAR loopt ook niet meer.... waar wel nog? Er waren al eerder grote strubbelingen, zie oudere berichten hier ook.

    VERVOLG 27 FEBRUARI:

    Den Haag geeft opnieuw aanwijzing aan Curaçao: 'Niet goed voor democratie op het eiland'

     GISTEREN, 21:34 IN BINNENLAND

    In de Curaçaose politiek rommelt het niet voor het eerst, weet oud-minister Bodok. Hij spreekt van structurele problemen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Statenzaal op Curaçao NOS |DICK DRAYER

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 18:41

    Nederland grijpt opnieuw in op Curaçao

    Statenzaal op Curaçao NOS |DICK DRAYER

    Nederland grijpt in op Curaçao nadat gisteren opnieuw een Statenvergadering niet was doorgegaan. De voltallige oppositie kwam voor de tiende keer niet opdagen. Zij boycotten het parlement omdat de partijen zich niet serieus genomen voelen door de regeringscoalitie.

    De boycot van de oppositie begon enkele weken geleden toen een parlementslid van regeringspartij PAR uit de Staten stapte en de coalitie tijdelijk geen meerderheid meer had. Van de 21 zetels waren er op dat moment twintig bezet, gelijk verdeeld over oppositie en coalitie.

    De installatie van het nieuwe Statenlid kan alleen gebeuren bij aanwezigheid van een meerderheid van het parlement. Door het wegblijven van de oppositie is die meerderheid er niet. Dankzij het ingrijpen door Nederland kan het parlement nu toch vergaderen en kan het nieuwe parlementslid worden beëdigd.

    'Onverantwoord in tijden van crisis'

    Doordat er nu geen Statenvergaderingen meer plaatsvinden, blijven ook belangrijke onderwerpen op tafel liggen. Een daarvan is de verlenging van de noodtoestand. Die loopt over twee weken af. De vergadering is nodig om de coronamaatregelen van de regering voort te zetten. Een eventuele verlenging moet door het parlement worden goedgekeurd.

    Maar ook kan het parlement een aantal wetten niet behandelen die nodig zijn om de coranasteun op lange termijn door Nederland te garanderen. "In deze tijd van crisis is dat onverantwoord", zegt staatssecretaris Raymond Knops in reactie op de Algemene Maatregel van Rijksbestuur, zoals de aanwijzing officieel wordt genoemd.

    Knops zegt nu in te moeten grijpen omdat het parlement niet meer kan functioneren. "De democratie wordt door een deel van het parlement willens en wetens buitenspel gezet."

    Op 19 maart zijn er verkiezingen op Curaçao. "Als deze situatie niet wordt opgelost voor die tijd, kan het zijn dat er tot 11 mei niet meer vergaderd kan worden", stelt Knops. Dat is de datum dat het oude parlement het stokje moet overdragen aan de nieuwgekozen Staten.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-02-28 01:11:48
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 26 januari 2021 @ 00:17
    #34
    reactie op (#33) herman_dad

    Goedemorgen, OUD-MINISTER CURACAO OPNIEUW 30 JAAR GEEIST VOOR BETROKKENHEID MOORD OP Hermin WIELS.

    AANVULLING dd 6 maart 2021: Inderdaad 30 jaar in Hoger Beroep.

    Oud-minister Curaçao krijgt in hoger beroep 30 jaar cel voor moord op Helmin Wiels

     GISTEREN, 22:23 IN BINNENLAND 

    Volgens de rechtbank heeft oud-minister Jamaloodin opdracht gegeven voor de moord.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:08

    Oud-minister Curaçao hoort opnieuw 30 jaar eisen voor moord op Helmin Wiels

    Jamaloodin vlak voor zijn arrestatie NOS

    George Jamaloodin, oud-minister van Financiën op Curaçao, heeft in Willemstad opnieuw dertig jaar cel tegen zich horen eisen voor betrokkenheid bij de moord op de politicus Helmin Wiels in 2013. Eerder werd Jamaloodin veroordeeld tot 28 jaar cel, maar daartegen ging hij in hoger beroep.

    Het hof heeft twee weken uitgetrokken voor de zaak, maar heeft te weinig ruimte in de rechtbank zelf. Het proces wordt daarom gehouden in de zwaarbeveiligde marinekazerne op Suffisant.

    Acht jaar na de moord zijn twee mannen die bij de moord betrokken waren, overleden. Elvis Kuwas, de man die zijn vuurwapen leegschoot op Wiels, zit een levenslange gevangenisstraf uit. Voor zijn eigen veiligheid zit hij niet op Curaçao in de cel maar in Nederland.

    Een andere medeplichtige, 'moordmakelaar' Burney Fonseca, die de drie mannen ronselde om de moord te plegen, is veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf. Ook hij zit in Nederland zijn straf uit, maar is nu als getuige opgeroepen door het hof.

    Hooglopende ruzie

    Fonseca zou hebben gehandeld in opdracht van de 53-jarige Jamaloodin. Het motief voor de moord is nog altijd niet duidelijk, al is wel bekend dat Wiels en Jamaloodin een hooglopende ruzie hadden. De geliefde politicus Wiels beledigde en kleineerde Jamaloodin herhaaldelijk in het openbaar. Waarnemers op het eiland houden het erop dat Wiels' strijd tegen de corruptie en de goksector op het eiland hem het leven hebben gekost.

    Tijdens het nieuwe proces in Willemstad zei Jamaloodin opnieuw onschuldig te zijn. De oud-minister wordt bijgestaan door de bekende Nederlandse advocaat Stijn Franken, die eerder Willem Holleeder verdedigde. Franken zal vermoedelijk morgen zijn pleidooi houden, samen met een verdedigingsteam dat ook oud-premier Gerrit Schotte en loterijkoning Robbie dos Santos verdedigde in hun strafzaken. Dos Santos is de halfbroer van George Jamaloodin.

    Jamaloodin staat ook terecht voor verduistering van 200.000 euro aan subsidiegeld toen hij nog minister van Financiën was. Daarin heeft de oud-minister bekend. De twee kinderen van Wiels, dochter Savanah en zoon Helmin junior, wonen in Nederland maar zijn wel aanwezig bij de rechtszaak. Zij eisen net als bij de eerste behandeling 25.000 euro voor materiële en immateriële schade.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-03-06 07:56:03
    handtekeningafbeelding
  • maandag 20 juli 2020 @ 01:36
    #33
    reactie op (#32) herman_dad

    Goedemorgen, OLIERAFFINADERIJ OP CURACAO in problemen EN WEER EEN BELANGRIJKE INKOMSTENBRON, in groot gevaar, naast het toerisme dat nu weer langzaam op gang komt?

    Laatste nieuws: 2 NL MILITIAREN OMGEKOMEN bij een helcoptercrash in zee nabij Curacao. Zij kwamen in een MH90 vanaf Aruba. Het betreft een 34 jarige vrouw en 33 jarige man. Twee anderen zijn gewond maar niet in levensgevaar. 

    Twee Nederlandse militairen verongelukt bij helikoptercrash Aruba

    Curaçaose raffinaderij plat, Venezuela levert geen olie meer

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De Isla-raffinaderij, gezien vanaf de begraafplaats Beth Haim DICK DRAYER / NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • ZATERDAG, 17:51

    Na meer dan 100 jaar dreigt einde olie-industrie op Curaçao

    De overname van een olieraffinaderij op Curaçao door de Zwitserse Klesch Group is van de baan, maakte de regering van het eiland gisteren bekend. Met het stuklopen van de onderhandelingen komt er mogelijk een einde aan meer dan honderd jaar olieraffinage op Curaçao.

    In de Isla-olieraffinaderij werkt 900 man personeel, dat nu op straat komt te staan. Ook naar schatting 4000 werknemers bij toeleveringsbedrijven hebben geen vooruitzicht meer op werk. De raffinaderij ligt overigens al meer dan anderhalf jaar min of meer stil door de economische crisis in Venezuela en de Amerikaanse sancties tegen dat land.

    Sinds eind vorig jaar werd er met de in Zwitserland gevestigde Klesch Group onderhandeld over de overname van de raffinaderij. Maar de lage olieprijs en de coronacrisis gooien nu roet in het eten. Eerder strandden overnamepogingen door het Chinese bedrijf Guandong Zenrong, het Amerikaans-Saudische bedrijf Motiva en het Rotterdamse oliebedrijf Count.

    Economische crisis

    Curaçao werd eigenaar van de raffinaderij en opslagfaciliteiten na het vertrek van Koninklijke Shell in 1986. Die bouwde de raffinaderij in 1917 na de vondst van olie in Venezuela. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de raffinaderij een belangrijke rol in de bevrijding van Europa door de levering van kerosine aan de geallieerden.

    De Isla-olieraffinaderij DICK DRAYER / NOS

    Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA huurde vanaf 1986 alle faciliteiten van de overheid onder een leasecontract dat vorig jaar december eindigde. Een verlenging daarvan zat er niet in vanwege de eerder genoemde economische crisis in Venezuela en de slechte staat van onderhoud van de raffinaderij.

    Harde klap

    Jarenlang is er niets aan onderhoud gedaan bij de olieraffinaderij. De Curaçaose overheid zag dertig jaar lang niet toe op de toch al lage milieunormen voor zwaveldioxide en fijnstof. Bij een overname zouden nieuwe milieunormen gaan gelden, waarmee ook een grondige renovatie gepaard zou gaan. De kosten daarvoor werden door een onderzoeksbureau geraamd op drie miljard dollar.

    Het wegvallen van de olie-industrie is een harde klap voor Curaçao, dat ook het toerisme grotendeels zag verdwijnen door de coronacrisis. Het eiland is daarmee volledig afhankelijk geworden van Nederland voor dollars en euro's om goederen en diensten te kunnen importeren.

    De overheid meldt in een persbericht dat het een transparant proces zal opstarten op zoek naar een nieuwe overnamekandidaat van de raffinaderij en olieopslagfaciliteiten. Voor de laatste zouden voldoende kandidaten zijn.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-07-20 06:22:55
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 26 juni 2020 @ 07:45
    #32
    reactie op (#31) herman_dad

    Goedemorgen, OOK VANNACHT WEER ZEER ONRUSTIG OP CURACAO, desondanks avondklok. Beelden van NOS-Journaal laten brandende school zelfs zien en plunderingen. Daar waar de armoede, geen eten en geen werk, inkomsten en rechtsongelijkheid toeslaat komen opstanden. Ook elders kan dit gebeuren op de wereld.

    EN NEDERLAND MAAR STRENGE VOORWAARDEN STELLEN aan eventuele STEUN aan Curacao??! Hoe MENSONWAARDIG IS DE POLITIEK... en 'we vinden het allemaal normaal', zo te handelen want ja de 'democratie he'?! Zie ook eens boek Van Homo sapiens naar homo galaticus, SAMEN op weg.... SAMEN??? DAN MOET JE ZÉKER NIET BIJ HET INSTITUUT POLITIEK ZIJN... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 01:59 • AANGEPAST VANDAAG, 05:37

    Opnieuw onrustig op Curaçao, ondanks avondklok

    Deelnemers aan het protest tegen de regering, gisteren ANP

    Op Curaçao is het voor de tweede dag op rij onrustig. Een onbekend aantal mensen is opgepakt op verdenking van brandstichting en het opwerpen van barricades. Ook is op beelden te zien dat een stuk bos in brand staat.

    De avondklok die gisteren op Curaçao werd ingesteld in reactie op de plunderingen en rellen is met een avond verlengd. Om ongeregeldheden zoals gisteren te voorkomen, mag niemand zonder toestemming op straat zijn tussen 21.00 uur en 06.00 uur lokale tijd. Dat werd kort voor het ingaan van de avondklok bekendgemaakt.

    Gisteren werd bekend dat een aantal vuilnismannen op het eiland wordt ontslagen omdat er niet genoeg geld is om ze te betalen. Dat leidde tot een protestactie die ontaarde in rellen, waarbij het regeringscentrum Fort Amsterdam in Willemstad werd bestormd. Daarna zijn winkels in het centrum van Willemstad geplunderd en werden op het hele eiland branden gesticht.

    Betogers willen nieuwe verkiezingen

    In totaal zijn zeker 48 mensen aangehouden, voornamelijk jongeren die zijn opgepakt voor diefstal en vernieling. Volgens de autoriteiten maakten onder meer bendes misbruik van de betoging om te plunderen. Verder zijn er 36 gevallen van brandstichting gemeld. Hoewel er geen gewonden of doden zijn gevallen, is de materiële schade groot.

    De woede van de betogers richtte zich op de regering-Rhuggenaath en ze eisten nieuwe verkiezingen. Directe aanleiding waren de ontslagen bij de vuilophaaldienst, maar de onvrede op Curaçao gaat over veel meer dingen.

    De economie van het eiland is zwaar getroffen door de coronacrisis. Tienduizenden mensen zitten zonder werk, omdat er al maanden geen toeristen meer naar het eiland komen. Naar schatting zijn 80.000 mensen, de helft van de bevolking, afhankelijk van voedselhulp.

    Voorwaarden aan steun Nederland

    Dat maakt Curaçao afhankelijk van Nederlandse coronasteun, maar daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden, waardoor forse bezuinigingen onvermijdelijk zijn. Premier Rhuggenaath zegt dat hij hierdoor moet korten op salarissen, wat een groot deel van de bevolking treft.

    Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt dat Nederland de mensen die op voedselhulp zijn aangewezen, blijft steunen. "Tegelijkertijd verwachten we wel van de regeringen van de landen dat ze hervormingen doorvoeren. Je kunt niet op de pof leven. Je kunt niet meer uitgeven, structureel, dan er binnenkomt", zegt Knops over de steun aan de Caribische eilanden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding