Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4169 keer bekeken

CURACAO: OA Moord op Helmin Wiels

  • donderdag 25 juni 2020 @ 06:42
    #31
    reactie op (#30) Paulushelpt

    Goedemorgen, GROTE ONRUST OP CURACAO, BESTORMING REGERINGSCENTRUM EN PUNDERINGEN, de economische situatie op het eiland is zéér slecht en werd door de coronacris nog meer verslechterd.Op Curaçao dreigen 50.000 mensen door armoedegrens te zakken...Curacao heeft overleg met Nederland. Laten we hopen dat er snel hulp komt, en dan bedoelen we financiele o.a. maar ook nu waarschijnlijk ordetroepen, politie?

    Militairen die al waren ingezet in verband met de coronacrisis, gaan nu ook helpen bij het handhaven van de orde.

    Zie ook de algemene CORONA UPDATE BERICHTGEVING HIER en oudere berichten.  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 23:00 • AANGEPAST VANDAAG, 03:40

    Betogers bestormen regeringscentrum Curaçao en eisen vertrek premier

    Demonstranten hebben een politiewagen vernield NOS

    Op Curaçao zijn boze burgers en werknemers van de vuilophaaldienst de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering-Rhuggenaath. Daarbij hebben ze onder meer het kabinetsgebouw bestormd. Rhuggenaath wordt door de betogers verantwoordelijk gehouden voor het verlies van duizenden banen en de dramatische economische situatie als gevolg van de coronacrisis.

    Toen bleek dat de premier niet buiten met de demonstranten zou praten, trokken de betogers naar het regeringscentrum van Fort Amsterdam in Willemstad. Daar bestormden ze de ingang en namen ze bezit van het plein voor het kantoor van de minister-president. De betogers eisten het vertrek van Rhuggenaath en nieuwe verkiezingen.

    Uiteindelijk werd het plein schoongeveegd door de ME, nadat betogers vernielingen hadden aangericht waarbij ook de auto van de premier het moest ontgelden. De agenten werden tijdens de actie bekogeld met stenen en de politie heeft waarschuwingsschoten gelost en traangas gebruikt. Verschillende agenten raakten gewond.

    Boze betogers voor de deur van het regeringsgebouw in Willemstad SCREENGRAB / TELECURACAO

    Premier Rhuggenaath heeft naar aanleiding van de rellen overlegd met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Details over dat gesprek zijn nog niet bekend.

    Nadat het plein voor het regeringscentrum leeg was, trokken de demonstranten naar een groot parkeerterrein. Onderweg staken ze onder meer een politieauto en vuilnisbakken in brand. In de binnenstad is de situatie nog altijd gespannen, waarbij de ME en betogers tegenover elkaar staan. Ook zouden er winkels zijn geplunderd. Een nog onbekend aantal mensen is opgepakt.

    Te zien is dat ook vuilnismannen meehelpen met het omvergooien van een politiewagen:

    profielfoto Dick Drayer@dickdrayer

    Boze betogers op Curaçao gooien politieauto omver - rellen in Willemstad

    2 uur geleden

    Volgens minister Girigorie van Justitie zijn de plunderingen niet het werk van de betogers, maar van bendes die uit de buitenwijken naar het centrum zijn getrokken en daar hun slag hebben geslagen. Punda en Otrobanda, twee wijken in het centrum van Willemstad, worden tot vrijdagochtend volledig afgesloten in reactie op de rellen. Scholen en overheidsgebouwen zijn dicht. Voor de rest van de binnenstad geldt een avondklok.

    Girigorie maakte verder bekend dat politiechef Mauricio Sambo zijn ontslag heeft aangeboden in reactie op de situatie. Volgens de minister hadden de betogers nooit Fort Amsterdam mogen binnendringen en heeft Sambo fouten gemaakt. "Van het politiekorps mag verwacht worden dat het de plek waar onze regering gezeteld is, inclusief de gouverneur, kan beschermen", zegt Sambo tegen de NOS.

    "Ondanks het feit dat de ME in Fort Amsterdam aanwezig was, is het ons niet gelukt om het binnendringen door relschoppers te voorkomen. Dat is een blamage voor het hele korps. Een blamage die een consequentie moet hebben en die ik op mij neem", zegt de voormalig politiechef in een reactie.

    Tankwagens in Nederlandse marinekazerne

    Militairen die al waren ingezet in verband met de coronacrisis, gaan nu ook helpen bij het handhaven van de orde. Ongeveer dertig Curaçaose militairen zullen op straat onder meer controles uitvoeren. Ook heeft de regering twee tankwagens in veiligheid gebracht op de Nederlandse marinekazerne op het eiland.

    De rellen ontstonden ditmaal nadat werknemers van de van de vuilophaaldienst 's ochtends te horen hadden gekregen dat de overheid de helft van het budget van het bedrijf niet aanvult en dat het bedrijf zelf geen geld meer heeft om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Ook moeten ze er zelf op inleveren. Dit heeft te maken met de eis van Nederland om de overheid in te krimpen als Curaçao steun wil krijgen vanwege de coronacrisis.

    Groeiende onvrede

    Volgens correspondent Dick Drayer zijn de steeds feller wordende protesten tekenend voor de groeiende onvrede op Curaçao. "Met veel gekunstel pogen ze de economie overeind te houden nu er sinds 13 maart al geen toeristen uit onder meer Nederland komen. Maar steeds meer mensen raken hun baan kwijt."

    Zo werd recent bekend dat 400 medewerkers van de Isla-raffinaderij ontslagen zullen worden. Drayer: "En als de vliegtuigen vanaf juli wel weer komen, duurt het nog wel even voordat de situatie weer zoals voorheen is."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 17 april 2020 @ 02:26
    #30
    reactie op (#29) herman_dad

    Goede morgen bij u en  gelukkig aandacht hiervoor! De situatie hier op alle eilanden is nijpend en er is al wat voedsel aangevoerd via militaire mogelijkheden maar Den Haag zal moeten ingrijpen en een luchtbrug voor voedsel en wat andere dringende zaken, medicijnen o.a. moeten gaan opzetten en aanvoeren anders is het over 1 of 2 weken te laat! 

    We zijn nu bezig hier op de kleinere eilanden maar hulp is dringend nodig!!!!!!!!!!

    Ik wens u nog een goede dag daar voor allen het is niet anders.

      

  • vrijdag 17 april 2020 @ 01:46
    #29
    reactie op (#28) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG: SITUATIE OP CURACAO IS NIJPEND: 50.000 (!) GEZINNEN DREIGEN IN DE GROOTSTE PROBLEMEN TE KOMEN vanwege de 'lockdown'. De Voedselbank op Curacao is nu totaal uitgebreid naar deze situatie, hoe loopt dit af?

    Curacao heeft een 158.000 inwoners, dus dat betekend ongeveer de gehele bevolking als een gezin uit 3 personen zou bestaan?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)    

    Arnaldo de Palm en zijn gezin NOS/ DICK DRAYER

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 21:24

    Op Curaçao dreigen 50.000 mensen door armoedegrens te zakken

    Arnaldo de Palm staat in de deuropening van zijn vervallen huisje in Buena Vista. De paar vierkante meters die hij heeft, deelt hij met zijn 16-jarige zoon Jesús. Zijn oudste dochter van 19 krijgt over drie maanden een baby. Zij slaapt bij haar oma, iets verder op het erf. Bijna vier generaties op veertig vierkante meter. "Het gaat net, we weten niet beter dan dat het zo is."

    Arnaldo is 60 jaar oud en heeft geen werk. Hij verdient soms wat geld als dagloner. "Ik zit op een truck en breng stenen rond in de bouw. Twee, drie ritjes per dag, maar ook heel vaak geen. Ik verdien misschien 125 gulden in de week, maar alleen als we rijden."

    Meer dan twee weken geleden heeft Curaçao strenge maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Winkels en bedrijven zijn dicht, de bouw ligt op z'n gat. Arnaldo heeft al die tijd geen geld meer verdiend.

    "We hadden nog wat rijst en bonen, maar verder is alles op. Ik verdien op de truck net genoeg om mijn kinderen en mijzelf eten te geven." Oma heeft een AOW-uitkering van 400 euro per maand. Zij strijkt, met haar 76 jaar, kleren bij andere mensen om rond te kunnen komen. "Ook dat is vanwege corona weggevallen."

    Arnaldo was vroeger duikinstructeur en heeft al zijn papieren. "Ik heb 22 jaar gedoken, maar ik krijg geen werk meer, ik ben te oud. Op duikscholen willen ze alleen maar jonge mensen van 35."

    Bekijk hier de reportage van correspondent Dick Drayer.

    1:59 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Duizenden op Curaçao plotsklaps afhankelijk van de voedselbank

    Vandaag komt Jason Vic langs, een energieke jongen van 23 die voedselpakketten rondbrengt. Jason is die distributie op eigen initiatief begonnen. "Ik breng al een half jaar eten rond voor kinderen die het moeilijk hebben. Maar sinds corona, zie ik dat veel meer mensen honger hebben, geen eten hebben en ben ik geld in gaan zamelen voor voedselpakketten."

    Dat doet Jason in samenwerking met de Voedselbank. "We wisselen gegevens uit om dubbele verstrekkingen te voorkomen, maar verder doe ik alles zelf met hulp van particuliere donateurs."

    Vrijwilliger Jason Vic brengt voedselpakketten rond NOS / DICK DRAYER

    Vrijwilligers maken voedselpakketten voor gezinnen in nood NOS

    NOS / DICK DRAYER

    De voedselbank heeft op een industrieterrein in het noorden van Willemstad een opslagloods gehuurd om voedselpakketten te maken. Volgens Dennis Anthony van de Samenwerkende Hulporganisaties dreigen 50.000 mensen, net als Arnaldo de Palm, door de armoedegrens te zakken.

    "Op Curaçao wonen 160.000 mensen. Standaard staan er al 17.000 mensen geregistreerd in het hulpverleningscircuit. Daar komen nu zo'n 16.000 mensen uit de toeristische sector bij. Wij schatten daarnaast dat er nog zo'n 15.000 mensen buiten de boot vallen. Dat zijn bijvoorbeeld dagloners die nergens staan geregistreerd en ZZP'ers."

    De voedselbank maakte voor de coronapandemie 150 voedselpakketten per maand'. "Dat is nu opgeschaald tot tweeduizend pakketten per week, waar een gezin van drie tot vier personen twee weken van kan leven."

    Arnaldo krijgt vandaag zijn eerste pakket. Olie, suiker, koffie, thee, rijst, bloem en nog veel meer waar hij twee weken mee uit de voeten kan. "Ik ben blij. Er is geen andere manier om aan eten te komen in deze tijd. Normaal gesproken is het al een gevecht om eten te kopen, nu met corona ben ik afhankelijk van voedselhulp."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-04-17 01:47:36
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 04 april 2020 @ 01:01
    #28
    reactie op (#27) herman_dad

    Goedemorgen, GROTE ZORGEN OP CURACAO IVM 'LOCKDOWN' ook daar, GROTE ARMOEDE, HONGER EN VEILIGHEID IN HET ALGEMEEN komen nu aan de orde? Maar dit zou voor meer landen, eilanden e.d. kunnen gaan gelden als de coronacrisis nog veel langer gaat duren dan enkele maanden? 

    Zie verder ook de algemene update coronacrisis. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Steeds meer mensen op Curaçao hebben hulp nodig NOS

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 17:32

    Honger en veiligheid worden de volgende problemen op Curaçao

    "Mevrouw, hoe lang geleden hebben je kinderen gegeten?" Coraline Kooistra vraagt het, terwijl ze een voedselpakket op de tafel in de keuken legt. De buren hadden de hulpverleenster naar dit huis gestuurd. In de hoek zag ze twee magere jongetjes, een van vier en de ander van zeven. Heel mager, donkere plekken onder de ogen. "Precies twee weken geleden hebben de kinderen voor het laatst brood gegeten", zegt hun moeder. "Toen was er nog geen coronavirus en was de school nog open."

    Coraline Kooistra is hulpverleenster en werkt bij de Crisisbank van de Stichting Tegen Kindermishandeling op Curaçao. "Deze vrouw heeft bijstand en maakte zo nu en dan het huis schoon voor een meneer in de buurt. Maar die meneer had haar naar huis gestuurd, omdat hij zelf zijn baan was verloren."

    Curaçao is in lockdown. Mensen zitten verplicht thuis. Winkels zijn dicht, op supermarkten en apotheken na. Als je een auto hebt, mag je twee keer per week boodschappen doen. Wanneer je de straat op mag is afhankelijk van de lettercombinatie van je nummerplaat. Het vliegverkeer is op 13 maart, precies drie weken terug, stilgelegd.

    De toen nog aanwezige toeristen hebben het eiland inmiddels verlaten. Curaçao is in één klap zijn belangrijkste bron van inkomsten kwijt. Gevolg: 16.000 mensen in de toeristische sector zijn hun baan kwijt. De regering zoekt naar oplossingen.

    De dagloners, die 's ochtends nog niet weten of en hoeveel geld ze vandaag gaan verdienen, zijn de eerste slachtoffers. 1300 hebben zich inmiddels gemeld bij het ministerie van Sociale Zaken voor steun. Maar velen kennen de weg niet in die wereld of zijn illegaal op het eiland. Naar schatting 15.000 Venezolanen leven ondergronds, bang om opgepakt te worden.

    Elf bevestigde patiënten

    In de strijd tegen het virus lijkt Curaçao het goed te doen Er zijn slechts elf bevestigde corona-patiënten op een bevolking zo groot als Amersfoort. Ter vergelijking: die stad heeft bijna drie keer zoveel bevestigde besmettingen.

    Het aantal patiënten valt ook mee in vergelijking met de andere grote Antilliaanse eilanden, Aruba en Sint-Maarten. Aruba telt 60 patiënten op 106.000 inwoners en op Sint-Maarten gaat het deze week ineens hard, van zes gevallen op maandag naar 23 vandaag.

    Het relatief lage cijfer op Curaçao is volgens de overheid te danken aan het snel invoeren van strenge maatregelen. Er was in het begin veel draagvlak voor dat beleid, maar volgens Coraline Kooistra duurt dat niet lang meer.

    "Gisteren weer nieuwe maatregelen op het nieuws. De mensen die ik zie, hebben eten nodig. Al die regels interesseeren hen geen bal. Zelfs corona interesseert hen niet. Ze willen eten. Ze moeten eten. That's it. Voedsel is nu de voornaamste zorg. We maken het echt niet beter als wij deze mensen aan de kant zetten. Er zijn er zoveel."

    Ivonne Christiaan van de Stichting Shimaruku Curaçao houdt zich al sinds 1996 bezig met het inzamelen van middelen om schoolgaande kinderen in de buurt eten te geven. "Thuis krijgt niet ieder kind voldoende. Door de maatregelen van de overheid ligt het buurtcentrum plat, zodat de kinderen nu geen enkele maaltijd meer krijgen."

    Voedselpakketten uitdelen

    Haar stichting gaat voedselpakketten uitdelen in de buurt. Rond de vijftig gezinnen zijn daarvan afhankelijk. "We zijn ondertussen bezig met het inkopen van de goederen, maar wachten nog op ontheffing zodat we de voedselpakketten kunnen brengen. Dat schiet niet erg op. Andere hulpverleners, zoals de voedselbank, hebben daar ook problemen mee."

    Lange rijen vormen zich inmiddels voor de supermarkt. Honderden meters lang. Zelfs nu driekwart van alle auto's de weg niet op mag. Een ondernemer die geduldig staat te wachten - hij moest zijn restaurant sluiten op het toeristische Mambo Beach- zegt: "Dit zijn mensen die nog wat kunnen kopen omdat ze werk hebben of nog wat geld achter de hand. Maar wat gaat er volgende week gebeuren? Dan gaan ook de mensen de straat op die niks meer hebben, of ze mogen of niet. Ik vrees het ergste."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 22 januari 2020 @ 00:36
    #27
    reactie op (#26) herman_dad

    Goedemorgen, AMNESTIE INTERNATIONAL WIL EINDE ONMENSELIJKE OMSTANDIGHEDEN VENEZOLANEN OP CURACAO en roept de beide landen op, Nederland ook als 'Koninkrijksland', daar een einde aan te maken. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:12

    Amnesty wil einde aan 'onmenselijke omstandigheden' Venezolanen op Curaçao

    DICK DRAYER/NOS

    Op Curaçao is een groep van twaalf opgesloten Venezolaanse asielzoekers in hongerstaking gegaan. De Venezolanen vragen om bescherming tegen het regime van Maduro, maar zijn op het eiland gevangengezet.

    Amnesty International roept de regeringen van Nederland en Curaçao op om een einde te maken aan de "onmenselijke omstandigheden" bij de detenties. "Het is triest dat het zo ver moet komen dat deze mensen uit pure wanhoop in hongerstaking gaan", zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International in Nederland.

    De asielzoekers zitten al meer dan acht maanden in barre omstandigheden vast, in sommige gevallen tussen veroordeelde criminelen in het strafgedeelte van de Curaçaose gevangenis.

    Zoveelste noodkreet

    De Venezolanen zeggen dat ze worden vernederd door gevangenisbewaarders. Ook zouden ze te laat of helemaal geen eten krijgen en maar korte tijd worden gelucht. Hun advocaten krijgen nauwelijks toegang om hen bij te staan.

    "Dit is de zoveelste noodkreet uit de vreemdelingenbarakken op Curaçao", zegt Oudshoorn. "Mensen die bescherming zoeken, horen niet in detentie. En al helemaal niet onder deze onmenselijke omstandigheden."

    Geen asielprocedure

    Curaçao kent geen asielprocedure en zet Venezolaanse migranten collectief uit, zeggen vreemdelingenadvocaten op het eiland.

    Degenen die zich politiek vluchteling noemen en om bescherming vragen op grond van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens worden vastgezet tot er wordt besloten of zij tijdelijk op het eiland mogen blijven of niet.

    Amnesty roept premier Rhuggenaath op om de omstandigheden voor de gedetineerde asielzoekers onmiddellijk te verbeteren en te zorgen voor alternatieven voor detentie. "Nederland moet alles in werking stellen dat dit ook gebeurt."

    Interpol-opsporingslijst

    Een van de opgesloten asielzoekers is Danilo Diaz Branchi. Hij zit vast in blok één van de strafgevangenis van Curaçao. Dat komt volgens de Curaçaose minister van Justitie omdat hij op een opsporingslijst van Interpol staat.

    Volgens Maya Elzinga-Soumah, de advocaat van Diaz Branchi, is hij hét voorbeeld van een politiek vluchteling die zijn leven niet zeker is in Venezuela. De asielzoeker zou op de opsporingslijst zijn gezet door Oswald Rodriguez Leon, de chef van de veiligheidsdienst in Venezuela. "Rodriguez Leon is bekend vanwege verdwijningen van politieke tegenstanders van Maduro", zegt de advocaat.

    "Juist het feit dat hij op de Interpol-opsporingslijst staat, was reden voor hem om te vluchten naar Curaçao en asiel aan te vragen", zegt Elzinga-Soumah. "Venezuela heeft nog steeds niet om uitlevering gevraagd, er loopt geen strafrechtelijk onderzoek, dus Danilo zit vast zonder rechtmatige grond."

    Curaçao heeft eigen wetgeving die niet toestaat dat vreemdelingen langer dan zes maanden in de cel blijven. Ook het opsluiten tussen criminele gevangenen is niet toegestaan. Desondanks gebeurt dat en weigert minister Girigorie van Justitie de groep vrij te laten.

    Mensonwaardige situatie

    Twee weken geleden zei de vaste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties ook al dat de regering een einde moet maken aan de detentie. Dat was na een bezoek aan de vreemdelingenbarakken op het eiland.

    In een brief aan minister Raymond Knops stelde de commissie, dat bij een verblijf langer dan twee maanden - gelet op geldende regelgeving, internationale verdragen en mensenrechten - er sprake is van een mensonwaardige situatie in de barakken.

    Premier Rhuggenaath was niet in de gelegenheid om te reageren. De minister van Justitie op Curaçao zegt op de hoogte te zijn van de hongerstaking.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 29 november 2019 @ 00:38
    #26
    reactie op (#23) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLANDSE MILITAIREN HELPEN BIJ BEVEILIGEN VENEZOLANEN OP CURACAO. Waar veel Venezolanen over zee aankomen bijde grote (politieke) onrust op dit deel van het Koninkrijk, maar zij worden meestal snel weer uitgewezen. 

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 20:55

    Nederlandse militairen helpen bij beveiliging Venezolanen op Curaçao

    Venezolanen bij de gevangenis EXTRA

    Nederlandse militairen en marechaussees gaan op Curaçao helpen bij het beveiligen van migranten uit Venezuela, die vastzitten in extra opvangplekken. Ze zitten daar omdat de SDKK-gevangenis op het eiland overvol zit. Het OM op Curaçao heeft de aanvraag voor de zogeheten harde bijstand gedaan.

    Het houdt in dat de militairen en marechaussees bewapend zijn. 35 militairen die nu al op het eiland zijn gelegerd, zullen per direct 24 uur per dag, 7 dagen in de week worden ingezet voor de beveiliging. Ze worden ingezet voor controles en moeten voorkomen dat Venezolanen ontsnappen.

    Gisteren kwam naar buiten dat vreemdelingenadvocaten op Curaçao zeggen dat de regering van het eiland opgepakte Venezolanen collectief uitzet. De snelle uitzetting zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

    De militaire hulp van Nederlandse kant blijft tot alle Venezolanen zijn uitgezet. Dat kan vrij snel zijn, omdat in de regel Venezolanen snel worden uitgezet op Curaçao.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:37:16
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 17 augustus 2019 @ 00:59
    #25
    reactie op (#24) herman_dad

    Goedemrogen, vervolg op #3: OUD-MINISTER 28 JAAR CEL IN VOOR MOORD (opdracht) HELMIN WIELS. De politicus die destijds corruptie van hooggeplaatsen o.a. wilde aankaarten en dat ook deed moest dit met de dood bekopen. 

    OVERIGENS WELKOM AAN ALLEN UIT DE ANTILLEN die hier zijn, lezen! 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Oud-minister Curaçao 28 jaar de cel in voor moord op Helmin Wiels.

    George Jamaloodin DICK DRAYER / NOS

     VANDAAG, 21:24 AANGEPAST VANDAAG, 21:52

    BUITENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    De Curaçaose oud-minister George Jamaloodin is veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. De rechtbank acht bewezen dat Jamaloodin opdracht heeft gegeven om de populaire politicus Helmin Wiels uit de weg te ruimen, die in 2013 op het strand in Willemstad werd doodgeschoten.

    Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel geëist tegen de ex-minister van Financiën. Volgens de rechter weegt zwaar mee dat het om een politieke moord gaat. Ook moet Jamaloodin de kinderen van Wiels een schadevergoeding betalen.

    Met de veroordeling van Jamaloodin is er nog geen einde aan de zaak-Maximus, zoals het onderzoek naar de opdrachtgevers en geldschieters achter de geruchtmakende moord op Wiels wordt genoemd. Het OM denkt namelijk dat Jamaloodin niet alleen handelde en geld kreeg van financiers om de moord te beramen.

    Op de uitspraak waren veel journalisten afgekomen FAVELL MADURO

    Het motief voor de moord is waarschijnlijk de bemoeienis van Wiels met de goksector op Curaçao en Sint Maarten geweest. Vlak voor zijn dood hield Wiels een toespraak waarin hij die sector beschuldigde van zwendel en belastingontduiking. Hij zwaaide toen met een dossier dat hij naar verschillende mensen zou sturen als hem wat zou worden aangedaan.

    Van schutters tot loterijkoning

    Justitie werkt op drie lagen in de moordzaak. De eerste is die van de uitvoerders. Dat zijn drie leden van een bende uit de wijk Koraal Specht in Willemstad die zich vooral toelegt op drugshandel en gewelddadige overvallen. Twee van hen zijn niet meer in leven. De derde, de man die negen keer op Wiels vuurde, zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland. Op Curaçao kon zijn veiligheid niet worden gegarandeerd.

    De tweede laag is de man die de logistiek regelde achter de moord. Burney 'Nini' Fonseca gaf de huurmoordenaars geld en wapens. Hij zit een straf uit van 26 jaar. Eveneens in Nederland, vanwege zijn eigen veiligheid.

    Oud-minister George Jamaloodin behoort tot de derde laag. Het OM ziet hem als opdrachtgever, maar houdt er rekening mee dat hij de loopjongen was van een mogelijk vierde laag, namelijk de goksector van Curaçao.

    Loterijkoning van Curaçao Robbie dos Santos is de halfbroer van Jamaloodin. Hij is formeel verdachte in de zaak, maar er is vooralsnog onvoldoende bewijs tegen hem om hem voor de rechter te brengen. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor witwassen, onjuiste belastingaangiften en valsheid in geschrifte. Ook moest hij 35 miljoen euro aan vermogen inleveren.

    Dubieus SMS-verkeer

    De lagen in de zaak-Wiels zijn met elkaar verbonden. Zo kwam Jamaloodin al vrij snel in beeld na de moord op Wiels, omdat hij gelinkt kon worden aan moordmakelaar Fonseca. Die zou campagneleider zijn geweest van Jamaloodin.

    Een deel van het bewijs in de zaak tegen Jamaloodin is eerder gebruikt in de zaak tegen Fonseca. Verder waren er diverse getuigen die verklaard hebben dat zij Jamaloodin over zijn moordplannen hoorden praten en is er SMS-verkeer onderschept tussen Jamaloodin en Fonseca, dat een dag voor de moord plotseling ophield.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 12 juli 2019 @ 07:15
    #24
    reactie op (#22) herman_dad

    Goedemorgen, WAS STORING I.D.D. VAN CLUBS.NL SITE: verbeterd artikel over NL dat ingrijpt op Curacao.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nederland grijpt nu toch echt in op Curaçao.

    Premier Rutte (links) met de Curaçaose premier Rhuggenaath ANP

    VANDAAG, 04:42 AANGEPAST VANDAAG, 15:51

    BINNENLANDPOLITIEK

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    Nederland grijpt nu toch in op Curaçao. De Rijksministerraad geeft de regering in Willemstad een "formele aanwijzing" om te werken aan een sluitende begroting. Tegelijk hebben Nederland en Curaçao een nieuwe onderlinge regeling gesloten.

    Daarin zijn afspraken gemaakt over de directe maatregelen en structurele hervormingen die Curaçao tot stand moet brengen om de economie weer aan te jagen. Ook het belastingstelsel en het begrotingsproces moeten worden aangepakt en Nederland zal daarbij "kennis en capaciteit" ter beschikking stellen.

    Premier Rutte benadrukte dat de aanwijzing niets zegt over de regering van Curaçao "De samenwerking met premier Rhuggenaath is buitengewoon en we hebben ook veel vertrouwen in het kabinet dat er zit."

    Derde achtereenvolgende jaar

    Voor het derde opeenvolgende jaar krijgt de regering in Willemstad de overheidsbegroting niet op orde en zijn grote tekorten ontstaan.

    Bij de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 heeft Curaçao zich gebonden aan strenge financiële normen in ruil voor schuldenverlichting. Bijna tien jaar na dato moet geconstateerd worden dat er onvoldoende is ingezet op het voorkomen van het maken van schulden en deugdelijk financieel beheer.

    Venezuela

    In 2012 kreeg Curaçao ook al een aanwijzing. Toen was de gedachte dat overmatige uitgaven en wanbeleid van de regering-Schotte oorzaak waren van de financiële wanorde. Nu wijt de regering in Willemstad de problemen voor een groot gedeelte aan de crisis in Venezuela.

    Ooit was Venezuela de grootste leverancier van toeristen aan het eiland, maar de grenzen zijn nu al anderhalf jaar min of meer gesloten. Ook de olie-industrie ligt op z'n gat nu het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA geen druppel olie meer mag raffineren vanwege de Amerikaanse sancties tegen dat land.

    Noodklok

    Beleidsmakers vrezen dat een al te rigide ingrijpen uit Den Haag de nekslag betekent voor de toch al kwakkelende en al drie jaar krimpende economie.

    Al in januari 2018 luidde het College financieel toezicht, dat toezicht houdt op de afspraken uit 2010, de noodklok. Maar het verzuimde Den Haag een advies tot ingrijpen te geven. Tot drie keer toe herhaalde zich dat scenario.

    Bronnen in Willemstad zeggen dat de huidige situatie daarom mede het gevolg is van de weifelende houding van de toezichthouder en de overtuiging in Den Haag dat in tegenstelling tot 2012 er in ieder geval zaken met Willemstad gedaan kunnen worden.

    Convenant

    Letterlijk, want premier Rutte kwam in januari van dit jaar met een handelsdelegatie naar Curaçao en sloot een convenant met premier Rhuggenaath. Daarin werden afspraken gemaakt over het aanpakken van het ambtenarenapparaat en financieel beheer, onder regie van Willemstad.

    Maar zonder stok achter de deur blijken ook die afspraken geen soelaas te bieden. De verkapte aanwijzing, zoals het convenant in januari werd genoemd, kreeg begin vorige maand een serieus randje, toen de Rijksministerraad liet weten nu toch echt een aanwijzing te geven.

    Maar Curaçao wist dat te voorkomen door in Den Haag opnieuw te bepleiten afspraken daarover in een hernieuwd convenant neer te leggen. Rutte gaat akkoord, maar dan wel onder leiding van Nederland.

    Deel dit artikel: 

        

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:37:44
    handtekeningafbeelding
  • maandag 24 juni 2019 @ 00:50
    #23
    reactie op (#22) herman_dad

    Goedemorgen, CURACAO VERBIEDT HANDEL IN 'BESMET' VENEZOLAANS GOUD. Overigens ook via Aruba zou dit plaats vinden en via de KLM vluchten naar Nederland weer komen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Curaçao verbiedt handel in Venezolaans 'conflictgoud'.

    DICK DRAYER

    VANDAAG, 14:06

    BINNENLANDBUITENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    Curaçao verbiedt met onmiddellijke ingang de handel in goud vanuit Venezuela. Volgens de regering in Willemstad blijkt uit onderzoeken dat de Venezolaanse goudwinning nauw verweven is met praktijken als illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting.

    Het ministeriële besluit van premier Rhuggenaath komt precies in de week dat onderzoeksjournalisten van De Correspondent de omvang van de goudhandel op Aruba en Curaçao in kaart brengen.

    Goud uit Venezuela wordt gezien als 'conflictgoud'. De journalisten ontdekten dat gewapende groepen ermee gefinancierd worden. Toch stroomden duizenden kilo's van dit goud de markt op via Aruba, Curaçao en Nederland.

    Volgens een van de onderzoeksjournalisten, Bram Ebus, is dat in strijd met internationale afspraken voor de goudproductie die Nederland onderschrijft. "Ook Curaçao beseft dit en verbiedt de handel in goud uit Venezuela."

    Willemstad zegt dat er indicaties zijn dat de handel in en het transport van dat goud mogelijk gepaard gaat met diverse vormen van georganiseerde, grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit. "Dat sluit aan bij onze bevindingen. Het Venezolaanse leger schendt mensenrechten en verrijkt zich met goud", aldus Ebus.

    Incomplete data

    De journalisten hebben zelf berekeningen uitgevoerd omdat de cijfers van zowel Aruba en Curaçao niet compleet en dus niet correct zijn. "We hebben maanden moeten trekken om überhaupt cijfers van de eilanden te kunnen krijgen", zegt Ebus. "De douane van Aruba kwam met incomplete data. Een Arubaanse website publiceerde in die periode toevallig het getal van 30.000 kilo; dat cijfer werd vervolgens aan ons bevestigd door bronnen binnen de overheid."

    De cijfers van het ministerie van Financiën op Curaçao waren volgens Ebus ongekend hoog. "Meer dan een miljoen kilo goud; zoveel produceert Venezuela in geen tien jaar en zou van Curaçao een van de grootste goudleveranciers ter wereld maken. We hebben de uitschieters in die lijst weggehaald en dan kom je op 130.000 kilo goud tussen 2014 en 2018."

    Goudsmokkel

    Curaçao zegt bij de doorvoer van Venezolaans goud alle voorgelegde documenten aan de nationale douanewet- en regelgeving te toetsen. Ook staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benadrukte dat onlangs na Kamervragen van SP-lid Ronald van Raak.

    Knops legt de bal nadrukkelijk bij Aruba en Curaçao door te stellen dat bij de aanpak van illegale goudhandel alle partijen, particulieren en overheden een eigen verantwoordelijkheid dragen.

    Die houding vindt Ebus opvallend. "Veel goudhandel en -smokkel gaat met de Nederlandse vliegmaatschappij KLM via Amsterdam. Nederland heeft zich verbonden aan de OESO-richtlijnen voor de goudketen om de handel in conflictgoud tegen te gaan. Het heeft daarvoor zelfs een goudconvenant opgesteld, waar Nederlandse bedrijven gevraagd wordt zich te houden aan een gedragscode."

    De OESO-richtlijnen zijn richtlijnen voor het bedrijfsleven die handvatten bieden voor bedrijven om met kwesties om te gaan op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

    Verleggen

    "Daarbij komt dat het doorgevoerde goud in Curaçao van papier wordt voorzien, waarbij de herkomst uiteindelijk niet meer te traceren valt", zegt Ebus. De journalist verwacht dat het verbod van Curaçao de Venezolaanse handel in conflictgoud zal verleggen.

    "Naar bijvoorbeeld buurlanden Colombia en Guyana. Het komt dan daarna alsnog op Curaçao, krijgt de benodigde papieren en vindt zijn weg vervolgens naar de Verenigde Staten of via Nederland naar landen als Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten, waar het goud nu ook al naar toe gaat."

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:38:06
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 13 juni 2019 @ 00:54
    #22
    reactie op (#21) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND GRIJPT IN BIJ BESTUUR CURACAO, DE FINANCIEN MOETEN OP ORDE WORDEN GEBRACHT. Nog steeds, beide landen zitten 'in het Koninkrijk' kan Nederland dat doen, ivm bijzondere afspraken tussen de twee. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nederland grijpt in op Curaçao. Hoe zit dat?

    De Pontjesbrug in Willemstad, die de wijken Punda en Otrobanda met elkaar verbindt ANP

    VANDAAG, 21:26

    BINNENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Lennart Bloemhof redacteur Online

    Nederland is ontevreden met de begrotingsdiscipline op Curaçao. Simpel gezegd, ze zijn te slordig met geld. Daarom wordt er vrijdag vanuit Den Haag een zogenoemde aanwijzing naar Willemstad gestuurd, waarmee Curaçao opgedragen wordt het financieel beheer en de overheidsbegroting op orde te brengen. Vijf vragen over het ingrijpen op Curaçao.

    Wat betekent zo'n 'formele aanwijzing' precies?

    Een aanwijzing is een van de zwaarste middelen die Nederland heeft om iets te bewerkstelligen op Curaçao. Alleen de algemene maatregel van rijksbestuur, waarmee het bestuur op het eiland wordt overgenomen, is zwaarder. Formeel wordt de aanwijzing overigens niet door Nederland uitgevaardigd, maar door de Rijksministerraad met daarin ook ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Nederland heeft in die raad wel de grootste afvaardiging.

    In dit geval is de aanwijzing een dwingende oproep aan de Curaçaose regering om gehoor te geven aan de richtlijnen van het koninkrijk als het gaat om de begroting, zoals bepaald door Rijksministerraad. De maatregel klinkt misschien vrijblijvend, maar is dat niet, zegt correspondent Dick Drayer. Ook omdat Nederland volgens hem "nog wel degelijk iets te zeggen heeft" op Curaçao vanwege afspraken die zijn gemaakt in 2010, toen Curaçao een onafhankelijk land werd binnen het koninkrijk.

    Wat gebeurt er als Curaçao de aanwijzing negeert?

    Op papier zou Nederland vrijwillige samenwerkingen kunnen stopzetten of hulpverzoeken kunnen negeren. Het is alleen de vraag of Nederland dit ook werkelijk gaat doen, zegt Gert Oostindie, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de universiteit van Leiden. "Het is een beetje hetzelfde als de recente discussie tussen de EU en Italië over de begroting. Als ze het niet doen, wat doe je dan? Je hebt niet echt zeggenschap over het land."

    In 2012 legde Nederland het eiland ook al eens een aanwijzing op vanwege ontevredenheid met de financiële huishouding op Curaçao. Volgens Oostindie is het een proces van "escaleren en de-escaleren". Correspondent Dick Drayer benadrukt verder dat beide landen baat hebben bij een goede samenwerking.

    Waarom bemoeit Nederland zich nog zo nadrukkelijk met Curaçao?

    Nederland is samen met Curaçao lid van het koninkrijk en de landen zijn aan elkaar verbonden op onder meer het vlak van buitenlands beleid en defensie, wat vanuit Den Haag wordt geregeld. Daarnaast hebben Nederland en Curaçao in 2010 afspraken gemaakt over het financieel beheer en het toezicht daarop. In ruil daarvoor werden alle schulden uit de tijd dat het eiland nog onder de Nederlandse Antillen viel kwijtgescholden. De relatie tussen de landen is daardoor complex.

    In 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Hierbij werden de zogenoemde BES-eilanden - Bonaire, Sint Eustatius en Saba - een bijzondere Nederlandse gemeente. Curaçao en Sint Maarten werden net als eerder al Aruba autonoom en daarmee verantwoordelijk voor hun eigen landsbestuur en wetgeving. Nederland houdt financieel toezicht op de landen en bleef verantwoordelijk voor onder meer defensie en buitenlands beleid.

    Volgens Gert Oostindie kampt Nederland met een dilemma. Als er niet streng genoeg toezicht wordt gehouden, is er de vrees dat Nederland uiteindelijk alsnog voor het wanbeleid moet opdraaien, omdat de landen in 2010 hebben afgesproken elkaar te "helpen" in nood.

    "En in Curaçao was er in de eerste jaren na de onafhankelijkheid sprake van ontzettend slecht bestuur", zegt Oostindie. "Deze aanwijzing past een beetje in het politieke spel van de afgelopen decennia, waarbij Nederland meer grip probeert te krijgen op de autonomie van de eilanden. Zodat er niet achteraf fouten hersteld moeten worden."

    Hoe wordt er op Curaçao gereageerd op de Nederlandse maatregel?

    Curaçaoënaars zijn boos en teleurgesteld, zegt correspondent Dick Drayer. Vooral omdat er voor het eerst in jaren een regering zit die van zins is constructief samen te werken met Nederland. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de regering van premier Schotte (2010-2012), die met anti-Nederlandse retoriek stemmen trok. Drayer: "Er is ook een convenant om de problemen op te lossen, maar ze verschillen van mening over de snelheid waarmee dat moet gebeuren".

    Volgens Drayer stapt premier Rhuggenaath vandaag nog op het vliegtuig naar Nederland om Mark Rutte te overtuigen de aanwijzing nog even op de plank te laten liggen. Anders wacht misschien de stap naar de Raad van State, om daar de aanwijzing aan te vechten.

    Hoogleraar Oostindie acht Curaçao niet kansloos. Vooral omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een recent rapport waarschuwde dat de Nederlandse bezuinigingsvoorstellen (onder meer het bevriezen van de ambtenaarssalarissen) averechtse gevolgen kunnen hebben voor Curaçao. Oostindie: "Er waren al financiële problemen op Curaçao. Door de crisis in Venezuela zijn die alleen maar erger geworden. Dus de timing van de aanwijzing is wel opmerkelijk."

    Premier Rutte (links) met de Curaçaose premier Rhuggenaath ANP

    Wat voor gevolgen heeft de maatregel voor de relatie tussen Curaçao en Nederland?

    Op korte termijn bestaat volgens correspondent Dick Drayer de kans dat het kabinet van Rhuggenaath valt vanwege het rumoer rond de aanwijzing. "En dat is een risico voor Nederland, want Den Haag heeft nu eindelijk wel een goede partner in Willemstad met deze regering."

    Op lange termijn verandert er waarschijnlijk weinig. Een grote stap, zoals een vertrek uit het koninkrijk, kan alleen door Curaçao geïnitieerd worden. En daar zitten volgens hoogleraar Oostindie maar weinig Curaçaoënaars op te wachten. "Je ziet in veel soortgelijke landen als Curaçao dat er altijd een zekere mate van frustratie is als het gaat om de verdeling van geld ten opzichte van het moederland of culturele ondergeschiktheid. Puur om pragmatische redenen zal Curaçao alleen nooit uit het koninkrijk stappen. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen."

    Daarnaast heeft Nederland juridisch niet de mogelijkheid als lid van het koninkrijk Curaçao los te laten. Oostindie: "Dus Nederland en Curaçao zijn tot elkaar veroordeeld. Wat dat betreft kun je er beter met het glas halfvol naar kijken. Natuurlijk gaat er weleens wat fout. Maar er gaat ook heel veel goed."

    BEKIJK OOK

    Den Haag grijpt opnieuw in op Curaçao

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:38:26
    handtekeningafbeelding