Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

4167 keer bekeken

CURACAO: OA Moord op Helmin Wiels

  • vrijdag 31 mei 2019 @ 00:52
    #21
    reactie op (#20) herman_dad

    Goedemorgen, OPSTAND WILLEMSTAD, 50 JAAR GELEDEN, HERDACHT. Doden en gewonden, de halve stad afgebrand destijds. Aanleiding was toen een staking bij ´SHELL´.  In feite echter, helaas uiteindelijk een protest tegen racisme, waar ´men´ tegen ageerde met gevolg van grote opstand. Een bijna vergeten hoofdstuk, echter toch niet.

    Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron

    Doden, gewonden en rellen: Willemstad stond 50 jaar geleden in brand.

    Willemstad stond vijftig jaar geleden in brand ANP

     VANDAAG, 13:32

    BINNENLANDBUITENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    "Wit racisme op Curaçao sloeg om in zwart racisme. De Nederlanders hadden daarvoor het goede voorbeeld gegeven." Stanley Brown zit op zijn praatstoel en kijkt naar de muurschildering in zijn woonkamer. Met grote, zwarte letters staat geschreven: 30-5-69. Die trinta di mei is vandaag precies 50 jaar geleden.

    Willemstad stond toen in brand. Wat begon als een staking van arbeiders bij de Shell-raffinaderij ontaardde in een gewelddadige volksopstand in de binnenstad, die voor een groot deel afbrandde. Twee mensen kwamen om, tientallen raakten gewond.

    In de loop van de dag werden honderd bewapende mariniers, Nederlanders en Antillianen, vanuit de kazerne naar de stad gedirigeerd. Later kwamen daar nog meer lokale mariniers bij, ook vanuit Aruba. Toen de nacht viel, was de orde min of meer hersteld.

    Bekijk ook deze terugblik op de gebeurtenissen van 30 mei 1969:

    Video afspelen

    05:23

    De dag dat Willemstad in brand stond

    De destijds 30-jarige onderwijzer Stanley Brown was een van de drie stakingsleiders. Hij werd opgepakt, net als Amador Nita en Wilson 'Papa' Godett. De laatste lag onder bewaking in het ziekenhuis nadat hij zwaargewond was geraakt door een politiekogel.

    In de jaren na 1969 wordt Stanley Brown langzaam uit de geschiedenisboekjes geschreven. "Ik geloof dat dat door mijn kleur kwam. 30 mei heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de emancipatie en bewustwording van de zwarte Curaçaoënaar. We kregen waardering voor onze eigen kleur en cultuur."

    Ik ben een rooie neger.

    Stanley Brown, stakingsleider 1969

    Amador Nita werd jaren later minister. "Als ik zijn beleid bekritiseerde, dan was zijn antwoord: die witte mensen hebben jarenlang geprofiteerd, nu is het tijd voor de zwarte mensen om te oogsten", zegt Brown.

    30 mei was in zijn ogen vooral ook een kleurstrijd. "Klasselijnen lopen op Curaçao meestal langs kleurlijnen. Lastig voor mij, want ik ben een rooie neger. Zoon van een zwarte Curaçaose arbeider en een witte Nederlandse moeder. Maar op school was ik een witte Curaçaoënaar. Ik heb mijn leven lang last gehad van deze dualiteit."

    Stanley Brown DICK DRAYER / NOS

    Volgens Brown is 30 mei een keerpunt geweest, niet alleen in de relatie met Nederlanders, maar ook voor de werkende klasse. "Er kwamen collectieve cao's, volkswoningen om arme mensen betere huisvesting te geven, ieder huis een eigen wc, stromend water uit de kraan en goede gezondheidszorg."

    Maar het ontstaan van een verzorgingsstaat, op Nederlandse leest geschoeid, bleek voor Curaçao onbetaalbaar, rekende Brown uit. "Na 1969 kregen we de vlag, ons eigen volkslied, een munt. We kregen die dingen zonder ervoor te vechten. Maar ze betekenen geen moer. We moeten werk hebben!" En Brown slaat met zijn vuist op tafel.

    In 1993 richt de voormalige revolutionair een politieke partij op die aansluiting wil bij het moederland: Curaçao moet een provincie worden van Nederland.

    Brown is trots op zijn rol tijdens en na 1969. "Er is veel bereikt, al zien de mensen die na 1969 zijn geboren dat volgens hem niet." Ook is hij blij dat 50 jaar na dato daar eindelijk erkenning voor is. Tijdens de nationale herdenking in Willemstad geeft Curaçao een postzegel uit met de beeltenis van Brown erop. "Stanley Brown op een postzegel van het eiland, ik bedoel, dat is toch wel een hele hoge eer", zegt hij.

    De postzegel met daarop de beeltenis van Brown NOS

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 03 april 2019 @ 01:14
    #20
    reactie op (#19) herman_dad

    Goedemorgen, College financieel toezicht adviseert Rutte in te grijpen op Curaçao. De overheid op het eiland krijgt de financien dit jaar wéér niet op orde. De beslissing voor een 'zelfstandig land' lijkt destijds dan ook veel te positief te zijn geweest? Had men niet beter bij 'Nederland' kunnen blijven horen net als de eilanden Bonaire, St.Eustacius en Saba als 'bijzondere gemeenten'? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    College financieel toezicht adviseert Rutte in te grijpen op Curaçao

     VANDAAG, 04:15

    BINNENLANDBUITENLAND

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    Het College financieel toezicht op Curaçao heeft de regering in Den Haag geadviseerd om in te grijpen op het eiland. Voor het derde opeenvolgende jaar krijgt de overheid in Willemstad haar huishoudboekje niet op orde. Er is een tekort van 135 miljoen euro en de oorzaak daarvan is volgens het College structureel.

    Het advies hing al enige tijd in de lucht, omdat het Curaçao maar niet lukt om zelf orde op zaken te stellen. Dat is vooral het gevolg van te optimistische opbrengstenramingen, tekortkomingen in het financieel beheer en gebrek aan budgetdiscipline waardoor de uitgaven niet binnen de begroting blijven.

    Twee keer eerder heeft het College Den Haag gevraagd in te grijpen. Dat was in 2012, in de regeerperiode van Gerrit Schotte op Curaçao, en in 2017 op Sint-Maarten. Beide keren volgde Den Haag het advies op en stelde orde op zaken. Maar of dat nu ook gaat gebeuren, valt te bezien.

    Convenant voor groei

    In januari tekenden premier Rutte en zijn Curaçaose collega Rhuggenaath nog een convenant over een economische groeistrategie voor het eiland. Curaçao behoudt daarin weliswaar de regie, maar Nederland kreeg een vinger in de pap om het financieel beheer en de overheidsorganisatie van Curaçao op orde te krijgen. De belabberde staat waarin beide verkeren, is volgens het College financieel toezicht reden dat het Curaçao niet lukt om financieel schoon schip te maken.

    Curaçao onderkent dat, maar wijt de financiële problemen vooral aan de crisis in Venezuela. Dat land - op slechts 75 kilometer afstand - is een van de belangrijkste handelspartners. De raffinage van ruwe aardolie uit Venezuela is een van de voornaamste pijlers van de Curaçaose economie, biedt werkgelegenheid en zorgt voor deviezeninkomsten.

    Vanwege de verhoogde sancties van de Verenigde Staten is de olieproductie van de raffinaderij inmiddels stil komen te liggen. Uitbetaling van salarissen en huurbetalingen voor de raffinaderij van Venezuela aan Curaçao staan onder druk.

    Het is daardoor al enige tijd onrustig onder de Curaçaose arbeiders in de oliesector. De negatieve effecten van de aanhoudende diepe crisis in Venezuela worden dan ook steeds meer zichtbaar in andere economische sectoren van Curaçao, zoals het toerisme.

    De Isla-raffinaderij op Curaçao ligt vrijwel stil door Amerikaanse sancties tegen Venezuela ANP

    In een brief aan zijn collega Rutte deed premier Rhuggenaath vorige week een klemmend beroep op Den Haag om de strenge financiële normen waaraan Curaçao moet voldoen, soepel toe te passen. De wet op het financieel toezicht biedt die mogelijkheid en zou het eiland ruimte kunnen geven om juist geld in de economie te pompen.

    Een aanwijzing uit Den Haag zou de gezamenlijk afgesproken groeistrategie en de financiële ruimte die ook volgens Rutte nodig is, kunnen doorkruisen. De adviesbrief van het College financieel toezicht voor een aanwijzing biedt echter ook mogelijkheden om onder de vlag van datzelfde convenant en zonder aanwijzing toch harde maatregelen te treffen.

    De Rijksministerraad besluit later deze maand of het advies van het College financieel toezicht wordt opgevolgd.

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 25 maart 2019 @ 00:53
    #19
    reactie op (#18) herman_dad

    Goedemorgen, VLUCHTELINGEN PROBLEEM VENEZUELA, buurland van CURACAO, DE OVERHEID HANDHAAFT DAAR TOCH EEN STRENGE CONTROLE op. Het vrijlaten van 20 'illegale' Venezulanen zaterdag was een 'foutje, bedankt'? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    ‘Curaçao blijft toch streng controleren op illegale Venezolanen'

    VANDAAG, 21:14

    BUITENLAND

    De ingang van de voormalige Koraal Specht-gevangenis ANP

    Venezolanen zonder geldige verblijfspapieren worden op Curaçao niet zomaar vrijgelaten. De kustwacht, vreemdelingendienst en politie blijven streng controleren en mensen aanhouden, zegt justitie in Willemstad.

    Met die mededeling hoopt justitie te voorkomen dat er een aanzuigende werking uitgaat van het nieuws over de vrijlating van tientallen Venezolanen in de afgelopen dagen. Vrijdag waren het er 42 en zaterdag 20.

    Justitie zegt dat de vrijlating van zaterdag te maken had met een fout in de communicatie. Die 20 Venezolanen hadden nooit op straat gezet mogen worden. Dat er vrijdag 42 migranten vrijkwamen, had volgens justitie te maken met een noodsituatie en ruimtegebrek in de voormalige Koraal Specht-gevangenis. Migranten zouden de opdracht hebben meegekregen zich opnieuw te melden als er weer plek is.

    Luchtbrug

    Curaçao zit met de omstandigheid dat Venezolanen volgens de regels helemaal niet vastgezet mogen worden, omdat uitzetting in de praktijk onmogelijk is. Aanvankelijk stond Venezuela nog wel toe dat opgepakte illegalen konden worden teruggestuurd via een luchtbrug tussen Willemstad en Caracas. Sinds deze week kan dat niet meer.

    Justitie op Curaçao zegt dat met Venezuela wordt overlegd over het zo snel mogelijk weer terugsturen van Venezolanen die illegaal op Curaçao zijn. Verder zou in samenwerking met Nederland worden gewerkt aan meer en betere opvangmogelijkheden in de Koraal Specht.

    BEKIJK OOK

    Curaçao laat 'illegale' Venezolanen vrij

    Hoe de crisis in Venezuela ook de fruitmarkt van Curaçao treft

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:39:12
    handtekeningafbeelding
  • zondag 24 februari 2019 @ 00:45
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, SITUATIE IN VENEZUELA LOOPT UIT DEHAND aan grens met andere landen, al DODEN en gewonden gevallen bij opstand van de bevolking tegen het bewind van dictator Maduro  daar. Ook de ABC-eilanden waar vooral nu hulpgoederen via Curacao klaar liggen kunnen toch meer (militaire) problemen gaan opleveren voor ook ons land?

    Een burgeroorlog lijkt en is in feite daar al aan de gang en er ligt maar een 30 km 'water' tussen beide landen, toch grondgebied van het Koninkrijk. Of zelfs een lokale Zuid-Amerikaanse oorlog kan nog gebeuren als b.v. Colombia en Brazilie, die nu zelfs letterlijk onder vuur liggen zich militair met de zaak moeten gaan bemoeien? 

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Grimmige sfeer rond hulpgoederen aan grens Venezuela-Colombia

    VANDAAG, 22:44

    BUITENLAND

    Betogers gooien met stenen na het uitbranden van een vrachtwagen met hulpgoederen in Cucuta in Colombia AFP

    Bij verschillende grensposten tussen Venezuela en Colombia is het vandaag tot gewelddadigheden gekomen, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Naar de dag vandaag was al met spanning uitgekeken. Oppositieleider en de zelfverklaard interim-president Juan Guaidó had aangekondigd hulpgoederen Venezuela binnen te brengen, ondanks de waarschuwing van president Maduro dat die dat met alle middelen zou voorkomen.

    Bij een van de grensposten wilden vrachtwagens met hulpgoederen de barrière doorbreken die het Venezolaanse leger had opgeworpen. De trucks werden echter tot stoppen gedwongen door militairen, die traangas en rubberkogels afvuurden. Tientallen mensen raakten gewond. Drie vrachtwagens brandden uit.

    Aan de Venezolaanse kant van een grensovergang met Brazilië kwamen twee betogers om in een confrontatie met de politie, zeggen ziekenhuisbronnen.

    In totaal zijn vandaag 23 Venezolaanse militairen overgelopen, zij kozen de kant van Guaidó. Het gaat daarbij niet om hoge militairen.

    Bekijk hieronder wat er gebeurde:

    Video afspelen

    01:40

    Leden Venezolaanse garde steken grens met Colombia over

    Paard van Troje

    President Maduro wil geen millimeter wijken en houdt de hulpgoederen tegen, desnoods gewapenderhand. In een toespraak verbrak bij bovendien de diplomatieke banden met het buurland Colombia en gaf de Colombiaanse diplomaten te verstaan dat zij het land binnen 24 uur moeten verlaten.

    Guaidó gaf eerder vandaag in Colombia opdracht aan vrachtwagenchauffeurs om op te trekken naar de grens en hulpgoederen op een vreedzame en rustige manier de grens over te brengen. Zo ver liet Maduro het niet komen. Hij staat niet toe dat Amerikaanse goederen als een paard van Troje de grens overkomen, om te voorkomen dat zijn tegenstander Guaidó met de eer gaat strijken.

    NOS-correspondent Marc Bessems zei dat de gebeurtenissen ter plaatse worden ervaren als de dag van de waarheid, waarbij het voor de oppositie nu of nooit is om de zaken te veranderen in Venezuela.

    BEKIJK OOK

    Spanning loopt snel op aan Colombiaans-Venezolaanse grens

    Geweld en demonstraties bij grens Venezuela

    Venezuela: grens met Colombia gedeeltelijk gesloten

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:39:39
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 20 februari 2019 @ 01:03
    #17
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #13: VENEZUELA, buurland van de ABC-EILANDEN, sluit de (ZEE)GRENS MET 'ONS GRONDGEBIED' delen van het Koninkrijk. Dit n.a.v. berichten - VS dient verzoek in bij Curaçao voor transport hulpgoederen Venezuela - dat er hulpgoederen voornameljk via Curacao zullen worden aangevoerd voor de noodlijdende bevolking van Venezuela gezien de grote politieke onrust in het land. Laten we hopen dat het geheel letterlijk vreedzaam blijft daar? Ook hier weer en waar niet het INSTITUUT POLITIEK, de grootste fout van de mensheid Homo sapiens, slechts grote onrust en verdeeldfheid en ellende veroorzaakt het... Geen enkele vorm daarvan uitgesloten, in meer of mindere mate, maar...???

    AANVULLING DD 21-2-2019: LATEN WE HOPEN VAN NIET....

    Kamer: Koninkrijk mag niet in militair conflict Venezuela gezogen worden

     17:52 IN POLITIEK

    De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Venezuela en wil dat Nederland zich beperkt tot humanitaire hulpverlening.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

    Venezuela sluit zeegrens met Aruba, Bonaire en Curaçao

    VANDAAG, 20:33

    BINNENLAND

    De luchthaven van Curacao ANP

    Venezuela heeft de zeegrens tussen de provincie Falcon en de Nederlandse koninkrijksdelen Aruba, Curaçao en Bonaire gesloten. Daardoor is er geen scheepsverkeer meer mogelijk tussen Venezuela en de drie eilanden.

    Een reden is niet gegeven. NOS-correspondent Dick Drayer vermoedt dat de maatregel te maken heeft met het voornemen van de Verenigde Staten, Curaçao en Nederland om vanaf dit Antilliaanse eiland hulpgoederen naar Venezuela te sturen. De Venezolaanse oppositieleider Guaidó had om zo'n regeling gevraagd.

    De Venezolaanse regering wil er niets van weten. President Maduro zegt dat de hulp niet nodig is en dat de VS en andere landen het voedsel- en medicijnentekort in Venezuela overdrijven.

    Niet onverwacht

    De maatregel komt niet onverwacht. "We zijn ons wel bewust dat er consequenties kunnen zijn voor Curaçao", zei premier Rhuggenaath vorige week. "We denken bijvoorbeeld aan een grenssluiting, wat we al eerder hebben meegemaakt."

    Rhuggenaath zei ook dat hij op ondersteuning van bondgenoten rekent om de negatieve gevolgen van een grenssluiting in te dammen.

    De premier doelde op de aanvoer van voedsel naar de Antillen. "De eilanden zijn voor hun groente en fruit helemaal afhankelijk voor de aanvoer uit de Venezolaanse provincie Falcon", zegt Drayer.

    Eerdere blokkade

    Vorig jaar was de grens tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire drie maanden dicht. De reden was volgens president Maduro dat de eilanden niet optraden tegen de smokkel van goud, koper en andere grondstoffen uit zijn land.

    In eerste instantie ontstond er een tekort aan groente en fruit, maar al snel werden deze producten van elders aangevoerd. Drayer verwacht dat dit ook nu het geval zal zijn.

    Uiteindelijk werd de blokkade na een bezoek van minister Blok aan de Venezolaanse hoofdstad Caracas opgeheven.

    BEKIJK OOK

    Venezuela heropent grens met ABC-eilanden

    Curaçao wil Venezuela helpen, maar vreest represailles van Maduro

    VS dient verzoek in bij Curaçao voor transport hulpgoederen Venezuela

    Curaçao moet spil worden voor hulp aan Venezuela

    Deel dit artikel: 

     

     

     

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:40:10
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 07 februari 2019 @ 01:12
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, ONRUST OP CURACAO BIJ DE RAFFINADERIJ DOOR DE SITUATIE IN VENEZUELA levert dit land geen olie meer en nu ligt de raffinaderij stil. Mogelijk dat 'Den Haag' toch ook moet ingrijpen?

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Onrust op Curaçao door onzekere situatie rond raffinaderij

    VANDAAG, 15:48

    BINNENLANDBUITENLAND

    Stakers steken autobanden in brand bij de raffinaderij NOS / DICK DRAYER

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    Stakend personeel van de Isla-raffinaderij op Curaçao heeft vanochtend op verschillende wegen in Willemstad blokkades opgeworpen. Daardoor was de ochtendspits ernstig ontregeld. Gisteravond blokkeerden personeelsleden al het regeringscentrum in de binnenstad.

    Er ontstond een run op de benzinestations op het eiland, omdat veel automobilisten vrezen dat de stakingen zullen leiden tot leveringsproblemen bij de pomp. Oliedistributeur Curoil zegt voldoende voorraad te hebben om zowel Curaçao als Bonaire drie maanden lang van brandstof te kunnen voorzien.

    Isla-medewerkers blokkeren op verschillende plaatsen de wegNOS/ DICK DRAYER

    Bij de pompstations op het eiland is een run op brandstof ontstaanNOS / DICK DRAYER

    Wilde stakingen

     

    Het is al de hele week onrustig op Curaçao. Wilde stakingen en protestdemonstraties op de openbare weg van de vuilophalers en docenten ontregelden al eerder het verkeer. De actievoerders protesteren tegen bezuinigingen. Het eiland krijgt de overheidsbegroting niet rond en waarschijnlijk komt er een zogeheten aanwijzing vanuit Den Haag.

    Het Isla-personeel voert actie omdat de overname van de raffinaderij door Motiva, een Amerikaanse oliemultinational, gisteren mislukte. Na maanden van onderhandelen zijn de Amerikanen afgehaakt. Eerder al mislukte een overname door een Chinees oliebedrijf.

    Volgens Motiva is corruptie op Curaçao de reden om af te haken, maar analisten zeggen dat de crisissituatie in Venezuela en de sancties van de Amerikanen roet in het eten hebben gegooid.

    Venezuela

    De Isla, ooit door Shell gebouwd en tot 1985 door Nederlanders geëxploiteerd, is eigendom van de Curaçaose overheid. Die leaset de raffinaderij aan het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA. Dat leasecontract eindigt op 31 december van dit jaar.

    PdVSA wil graag door na 2019, maar heeft het geld niet om de raffinaderij te moderniseren. Bovendien ligt die al bijna een jaar stil omdat de Venezolanen door de crisis in eigen land geen olie meer kunnen leveren. Het personeel richt zich nu op onderhoud aan de oude raffinaderij.

    Een Isla-woordvoerder ontkent dat dat de raffinaderij stilligt omdat Venezuela geen olie meer levert, maar wijst op beslagleggingen door Amerikanen van olietankers in de haven van Curaçao. Die zouden een opstart van de Isla onmogelijk maken.

    Regering

    Premier Rhuggenaath verzekerde de stakers gisteravond dat de zoektocht naar een nieuwe exploitant van de raffinaderij doorgaat, maar veel mensen op het eiland houden rekening met een voortijdig einde van de olie-industrie op Curaçao.

    Een woordvoerder van de Isla zegt dat de raffinaderij de salarissen nu nog kan betalen, maar dat de raffinaderij het einde van het jaar niet haalt als de situatie aanhoudt.

    Minister van Justitie Girigorie heeft na de stakingen van vorige week gezegd geen verstoringen van de openbare orde meer te accepteren.

    BEKIJK OOK

    In Venezuela staan de wereldmachten tegenover elkaar

    Curaçaose economie fors in de min, aanwijzing Den Haag verwacht

    Curaçaose raffinaderij plat, Venezuela levert geen olie meer

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:40:32
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 23 januari 2019 @ 00:43
    #15
    reactie op (#14) herman_dad

    Goedemorgen, NEDERLAND GAAT ZICH NADRUKKELIJKER MET BESTUUR OP CURACAO BEMOEIEN. Na een ontmoeting tussen beide premiers is dit besloten. Het is een chique manier om toch weer meer met 'Den Haag' samen te werken dan na 2010 toen anders is besloten. Ook blijkt het dan nu toch iets beter te zijn om in een groter verband te opereren?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met bestuur op Curaçao

    VANDAAG, 08:50

    BINNENLANDPOLITIEK

    Premier Rutte (rechts) met de Curaçaose premier Rhuggenaath ANP

    Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met het bestuur en de financiële huishouding op Curaçao. Dat blijkt uit het samenwerkingsconvenant dat premier Rutte op het eiland heeft ondertekend met de Curaçaose premier Rhuggenaath.

    Nederland stuurt onder meer "een ervaren transitiebegeleider" naar Curaçao. Die gaat zich bezighouden met het verbeteren van het bestuur op het eiland en het stimuleren van de economie.

    Verkapt ingrijpen

    Correspondent Dick Drayer legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat Curaçao al jaren problemen heeft de financiën op orde te krijgen. Zo zijn er onder meer problemen met de belastinginning en groeit de economie al drie jaar niet.

    Hoewel Nederland formeel niet kan ingrijpen in het autonome land binnen het Koninkrijk der Nederlanden kan het convenant wel zo worden gezien, zegt Drayer.

    Nederland is op Curaçao nog wel verantwoordelijk voor onder meer defensie en buitenlands beleid.

    In 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Hierbij werden de zogenoemde BES-eilanden - Bonaire, Sint Eustatius en Saba - een bijzondere Nederlandse gemeente. Curaçao en Sint Maarten werden net als eerder al Aruba autonoom en daarmee verantwoordelijk voor hun eigen landsbestuur en wetgeving. Nederland houdt financieel toezicht op de landen en bleef verantwoordelijk voor onder meer Defensie en Buitenlandse Zaken.

    Drayer: "Het lijkt een beetje op wat een paar maanden geleden op Bonaire is gedaan, dat wel onder direct gezag van Den Haag valt en waar het bestuur geen keuze had om te accepteren wat Nederland wilde. Die keuze heeft Curaçao wel, en dit is dus geheel vrijwillig. Waarschijnlijk om goede wil te tonen, omdat Curaçao niet zit te wachten op een formele aanwijzing vanuit Nederland."

    Een aanwijzing is het zwaarste middel dat Nederland heeft om iets te bewerkstelligen op Curaçao. Drayer sluit niet uit dat die aanwijzing alsnog komt als blijkt dat het convenant geen effect heeft.

    BEKIJK OOK

    Knops vindt bestuur Bonaire onder de maat, gaat orde op zaken stellen

    'Nederland moet Curaçao helpen met vluchtenlingenstroom uit Venezuela'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 28 november 2018 @ 00:56
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, HOGE RAAD BEVESTIGD VONNIS OUD-PREMIER SCHOTTE van Curacao, een zelfstandig deel van het Koninkrijk.

    UPDATE 4-05-22: Hij vraagt 900.000 euro of anders 3 jaar cel? Een soort politieke crowdfunding... 

    AANVULLING DD 05-12-18:

    Veroordeelde ex-premier Curaçao Schotte meldt zich bij gevangenis

     GISTEREN, 20:23 IN BINNENLAND

    Hij moet een celstraf uitzitten van drie jaar vanwege ambtelijke corruptie en witwassen. Ruim honderd mensen liepen met hem mee.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Oud-premier Curaçao definitief veroordeeld.

    GISTEREN, 13:31

    BINNENLAND

    NOS / DICK DRAYER

    GESCHREVEN DOOR

    Dick Drayer Correspondent Curaçao

    Oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao moet definitief drie jaar de gevangenis in. Ook mag hij zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen voor het parlement. De Hoge Raad in Nederland ziet geen redenen om het arrest te vernietigen. Ook de straf van zijn levenspartner, Cicely van der Dijs, blijft in stand. Zij moet negen maanden zitten.

    De eerste premier van het autonome Curaçao werd zowel bij de rechtbank als in hoger beroep veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Het hof achtte destijds bewezen dat Schotte geld heeft aangenomen van Francesco Corallo, een Italiaanse casinobaas op Sint-Maarten. Het geld werd gebruikt voor een verkiezingscampagne van Schottes partij, de Movementu Futuro Kòrsou (MFK).

    In ruil voor het geld zou Corallo zeggenschap in de regering krijgen. Zo bleek bij de eerdere rechtszaak tegen Schotte dat Corallo besliste wie er minister werd. Volgens het OM diende Schotte meer de Italiaanse casinobaas dan het volk.

    Grove fouten

    Advocaat Geert-Jan Knoops, die de verdediging in hoger beroep en voor de Hoge Raad voerde, vond dat Schotte niet vervolgd mocht worden, omdat justitie in Willemstad grove fouten zou hebben gemaakt.

    Zo zou bij de start van het onderzoek nog geen verdenking tegen Schotte hebben bestaan en zouden politieke motieven van justitie de eerste stappen in het strafonderzoek hebben bepaald. Er zou vervolgens actief naar bewijs gezocht zijn.

    Tijdens de rechtszaken zou vervolgens een verkeerde voorstelling zijn gegeven van het verloop van het onderzoek, waardoor de beschuldigingen wel onderzocht konden worden. Volgens Knoops is het Openbaar Ministerie in Willemstad daarom niet ontvankelijk en had het daarna verkregen bewijs moeten worden uitgesloten.

    Gelekte informatie

    De advocaat-generaal van de Hoge Raad oordeelde eerder al dat op het moment dat het Openbaar Ministerie vervolging instelde, er wel voldoende verdenking bestond en dat het in de lijn van de verdediging had gelegen om de bewijzen tegen Schotte te weerleggen. Dat is niet gebeurd.

    Een deel van het bewijs tegen de oud-premier komt voort uit gelekte informatie van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) en het Meldpunt voor Ongebruikelijke Transacties. Maar dat kan volgens de Hoge Raad niet worden toegeschreven aan het Openbaar Ministerie.

    BEKIJK OOK

    Curaçaose oud-minister krijgt gevangenisstraf voor oplichting

    OM Curaçao wil ex-premier Schotte plukken

    Casinokoning Francesco Corallo uitgeleverd aan Italië

    'Helmin Wiels vermoord door politiek en gokwereld van Curaçao'

    Plasterk noemt annulering verkiezingen Curaçao staatsgreep

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2022-05-04 16:07:23
    handtekeningafbeelding
  • maandag 10 september 2018 @ 00:44
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, KRITIEK AMNESTY INTERNATIONAL OP MENSENRECHTEN CURACAO IVM OPVANG GEVLUCHTE VENEZOLANEN. Ze worden de kans onthouden om asiel aan te vragen? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Amnesty: Curaçao schendt mensenrechten bij detentie Venezolanen

    VANDAAG, 00:05

    BUITENLAND

    Bootjes aan de kust van Vela de Coro in Venezuela, waar migranten en goederen naar Curaçao en Aruba vertrekken ANP

    Curaçao schendt mensenrechten door gevluchte Venezolanen bij aankomst direct vast te zetten en hun vervolgens geen kans te bieden asiel aan te vragen. Dat is in strijd met het internationale recht op bescherming, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. De kwestie is actueel omdat steeds meer mensen Venezuela ontvluchten vanwege de diepe economische crisis.

    De omstandigheden in de barakken in Curaçao waar de Venezolanen worden vastgezet zijn volgens Amnesty "erbarmelijk". Er is sprake van overvolle cellen, een gebrek aan privacy, slechte hygiëne en onvoldoende bedden. Ook kreeg de organisatie verhalen te horen over uitbuiting en mishandeling tijdens arrestatie en detentie.

    Mensenrechtenschendingen

    Amnesty schrijft in de aanbevelingen van het rapport dat Venezolanen toegang moeten krijgen tot een eerlijke asielprocedure en benadrukt vreemdelingendetentie alleen in te zetten als uiterst middel.

    Omdat Curaçao valt onder het Nederlandse koninkrijk, roept Amnesty ook Nederland op om verantwoordelijkheid te nemen. "Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden moeten er samen voor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen onmiddellijk stoppen", aldus directeur Nazarski van Amnesty in Nederland.

    Honger

    Curaçao heeft al jaren te maken met een vluchtelingenstroom uit Venezuela. Die neemt almaar toe nu het Zuid-Amerikaanse land gebukt gaat onder een diepe crisis. Er is in Venezuela onder meer een structureel gebrek aan voedsel. Mensen vluchten voor een beter perspectief elders of uit angst vervolgd te worden door de regering-Maduro.

    Vorige maand schatte VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat in de afgelopen jaren zo'n 2,3 miljoen mensen het land hebben verlaten. Naar schatting verblijven er tussen de 5000 en 15.000 Venezolanen illegaal op Curaçao. Het eiland telt in totaal ruim 160.000 inwoners.

    BEKIJK OOK

    Buurlanden Venezuela: ook vluchtelingen met verlopen paspoort welkom

    Gevluchte Venezolaan op Curaçao vreest voor zijn leven om wat hij zag

    VN: meer dan 2,3 miljoen Venezolanen gevlucht sinds begin crisis

    'Uittocht vluchtelingen uit Venezuela nadert kritieke punt'

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:41:24
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 31 augustus 2018 @ 01:18
    #12
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, de CORRUPTIE OP CURACAO, voormalig premier Schotte moet 1 miljoen euro betalen als afkoping van het OM, anders 3 jaar cel.... 

    Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

    Curaçaose oud-premier Schotte moet miljoen euro betalen

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 30 augustus 2018 22:06 Laatste update: 30 augustus 2018 22:18

    Gerrit Schotte, de oud-premier van Curaçao, moet 1.844.190 Antilliaanse gulden (bijna 1 miljoen euro) betalen. Als hij niet of niet op tijd betaalt, moet hij drie jaar de cel in. Die uitspraak in een zogeheten ontnemingszaak is een gevolg van de zaak-Babel.

    In die zaak werd Schotte vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

    Schotte kreeg drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De ontnemingszaak is gestart omdat het Openbaar Ministerie het geld, en ook meer oneigenlijk verkregen geld, terug wilde vorderen.

    Het OM had ook geëist dat Cicely van der Dijs, de levenspartner van Schotte, meer dan 100.000 euro terugbetaalt. De rechter sprak haar echter vrij van die vordering.

    Schotte is nog steeds op vrije voeten. Met de Babel-zaak is hij vorig jaar naar de Hoge Raad gestapt. Die moet nog uitspraak doen. Tot die tijd is hij vrij man.

    Door: ANP 0 reacties  

    Lees meer over: 

    curacao gerrit schotte

    Gewijzigd op 2020-01-22 00:41:41
    handtekeningafbeelding