Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

2411 keer bekeken

OVERHEDEN EN PRIVACY of..?? VEILIGHEID of...?

 • zondag 19 maart 2023 @ 00:05
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, DE POLITIE BEHEERT EEN GROTE DATABANK VAN 'BEVEILIGINGSCAMERA'S als van RING deurbelbeveiliging. Aan de ene kant goed te begrijpen en door deze camera's (beelden) zijn ook enkele misdrijven opgelost. Maar deze camera's staan ook meestal op de openbare weg gericht en dat is in feite inbreuk op de privacy. En zeer veel burgers maar ook bedrijven en openbare instellingen hebben zelf zich aangemeld hiervoor en daarmede toestemming voor gebruik gegeven..

  Toch zijn er ook weer bezwaren van deskundigen hiertegen vanwege de privacy(schendingen)? Een toch weer opgeroepen maatschappelijk veiligheids- en juridisch, technisch probleem voor Justitie/OM.... en de politiek? Privacyorganisatie Bits of Freedom, die al jaren kritisch is over de database, zegt tegen NU.nl dat de politie de wet omzeilt met de database. De camera's mogen namelijk de openbare weg eigenlijk niet filmen, maar veel mensen houden zich daar niet aan. De politie heeft daarom volgens Bits of Freedom toegang tot onrechtmatig verkregen materiaal. 

  WAAKHOND INLICHTINGENDIENSTEN HOUDEN VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE PRIVACYSCHENDINGEN. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   Venema Media

  NOS Nieuws•Vandaag, 09:08

  314.000 beveiligingscamera's aangemeld bij politiedatabase

  De politie kan de beelden opvragen van ruim 314.000 beveiligingscamera's van bedrijven, burgers en de overheid. Dat schrijft NU.nl, dat heeft opgevraagd hoeveel camera's er vrijwillig zijn aangemeld bij de politiedatabank Camera in Beeld. De politie zou vooral te spreken zijn over deurbellen met een videocamera.

  De camera's die bij Camera in Beeld zijn aangemeld, kunnen door de politie gebruikt worden bij de opsporing in bijvoorbeeld moordzaken, en na overvallen en inbraken. De politie kan niet live meekijken, maar kan wel zien waar de geregistreerde camera's hangen, wie de eigenaar is, wat de camera filmt en hoelang de beelden worden bewaard.

  Nieuwsuur meldde in 2018 al dat er 200.000 van dit soort camera's in de politiedatabank staan. In de afgelopen vijf jaar is dat aantal dus toegenomen met zo'n 114.000 camera's. Volgens de nieuwssite zijn 236.000 van het totaal camera's van bedrijven. Ruim 55.000 zijn van burgers en 23.000 camera's zijn door de overheid geregistreerd.

  'Onrechtmatig verkregen materiaal'

  De landelijk projectleider Camera in Beeld, Karel van Engelenhoven, zegt tegen NU.nl dat de database de politie veel tijd bespaart. De politie hoeft niet langer langs de deuren om camerabeelden op te vragen, maar kan eigenaren die in het systeem staan direct contacteren.

  Privacyorganisatie Bits of Freedom, die al jaren kritisch is over de database, zegt tegen NU.nl dat de politie de wet omzeilt met de database. De camera's mogen namelijk de openbare weg eigenlijk niet filmen, maar veel mensen houden zich daar niet aan. De politie heeft daarom volgens Bits of Freedom toegang tot onrechtmatig verkregen materiaal.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2023-03-19 00:11:44
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 09 november 2022 @ 00:06
  #15
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, EEN COMMISIE VAN HET EU-PARLEMENT WIL DE SPY-WARE REGELS gaan instellen, een goed idee maar in de praktijk uitvoerbaar? En deze spionage methode treft niet alleen politici maar kan ook u en mij betreffen? De afgelopen jaren kwam in de EU een reeks aan afluisterschandalen aan het licht. Met behulp van Pegasus-spionagesoftware zouden in Griekenland, Hongarije en Polen onder anderen oppositieleden en journalisten zijn gevolgd.

  En politici kunnen wel roepen: "De persvrijheid is een van de kernwaarden van de Europese Unie. Ursula von der Leyen" maar tegen te houden is het kennelijk ook niet voor hen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 10-11-22 17.00 uur: 

  AFP  NOS Nieuws•Vandaag, 13:35

  Comité pleit voor Europese spyware-regels

  Aïda Brands  redacteur Brussel

  Er moeten nieuwe regels komen voor het gebruik van spyware in Europa, en bovendien veel meer toezicht. Dat staat in het eerste rapport van een commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar een aantal afluisterschandalen in de EU. Misbruik van spyware is volgens Sophie in 't Veld (D66), verantwoordelijk voor dit rapport, een directe ondermijning van de democratie.

  De afgelopen jaren kwam in de EU een reeks aan afluisterschandalen aan het licht. Met behulp van Pegasus-spionagesoftware zouden in Griekenland, Hongarije en Polen onder anderen oppositieleden en journalisten zijn gevolgd. Met Pegasus zijn autoriteiten in staat bij alle informatie op een smartphone te komen. Niet alleen telefoongesprekken, maar ook agenda's en websites die mensen hebben bezocht, worden bijgehouden.

  Voor het Europees Parlement waren de afluisterschandalen reden om onderzoek te doen. Het onderzoek is niet heel makkelijk, omdat veel EU-landen niet willen meewerken.

  Toch duidelijk beeld

  De afgelopen maanden heeft de commissie dus vooral gekeken naar bekende informatie. Maar volgens In 't Veld geeft deze informatie toch een duidelijk beeld van de misstanden. "Als je 100 stukjes mist van een puzzel van 1000, dan kun je nog steeds zien hoe de puzzel eruitziet."

  Volgens de Pegasus-commissie maken vrijwel alle EU-landen gebruik van de spionagesoftware. Zo zou in Nederland de AIVD de spyware hebben gebruikt voor de opsporing van Ridouan Taghi. Het gebruik van dit soort software bij opsporing van criminelen is niet onomstreden. De huidige wetgeving houdt geen rekening met alle nieuwe spionagemogelijkheden. Daarom pleit de commissie ook voor nieuwe wetten.

  Wat is Pegasus precies? In deze video leggen we het uit:

  7:23 Zie video in oorpsonkelijke artikel

  Pegasus: de val van de ultieme spion

  De Pegasus-commissie maakt zich vooral zorgen over zaken waarbij regeringen de spyware gebruikten voor politieke doeleinden. "Het oneigenlijk gebruik van spionagesoftware tegen journalisten, activisten en oppositiepolitici is een rechtstreekse aanval op de rechtstaat", zegt Jeroen Lenaers, Europarlementariër van het CDA en voorzitter van de Pegasus-commissie. "Het wordt dan ook hoog tijd dat de lidstaten en de Europese Commissie eindelijk in actie komen."

  De Poolse regeringspartij PiS zou tijdens de verkiezingen in 2019 oppositieleden hebben bespioneerd met Pegasus. "Dat schendt niet alleen privacy van mensen, maar beschadigt ook de democratie. Het manipuleert verkiezingen en dat is onacceptabel", aldus In 't Veld.

  'Griekse premier betrokken'

  De situatie in Hongarije is niet heel anders. Naar schatting zijn honderden Hongaren bespioneerd met de spyware. Ook in Griekenland is er de afgelopen maanden veel nieuws rondom Pegasus.

  Afgelopen zondag publiceerde de Griekse krant Documento een lijst met 33 zakenmensen, journalisten en politici die zijn getapt. De Griekse premier zou persoonlijk betrokken zijn bij het schandaal. De premier ontkent stellig en zegt dat er geen bewijs is.

  Ook de Spaanse regering zou tijdens het onafhankelijkheidsreferendum van de Catalanen veel mensen hebben bespioneerd met de software. Toch is voor veel EU-politici de situatie in Spanje anders dan in de andere landen. In de Spaanse grondwet staat dat het verboden is voor een regio om zich af te scheiden en daarmee zou er wel een juridische basis zijn voor het gebruik van spyware.

  De omvang van het probleem is volgens de Pegasus-commissie de reden dat er Europese regels moeten komen voor het gebruik van spyware. Volgens In 't Veld zou de spyware niet meer verkocht en gekocht mogen worden. Pas als een land nieuwe regels heeft ingevoerd en er duidelijk toezicht komt, mag er pas weer van de spyware gebruik worden gemaakt.

  In maart wordt het onderzoek naar verwachting afgerond. Het is uiteindelijk aan de EU-landen om te bepalen wat ze met de conclusies van het rapport doen. De lidstaten hebben al laten weten dat zij vinden dat alleen de nationale regeringen hierover gaan. Daarmee lijkt de kans dat er Europese regels komen vrijwel nihil.

  Gewijzigd op 2022-11-10 15:52:24
  handtekeningafbeelding
 • zondag 30 oktober 2022 @ 12:58
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Tegenwoordig is niks meer privacy.

 • vrijdag 12 augustus 2022 @ 00:16
  #13
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, OVERHEID MAG PERSOONSGEGEVENS NIET ZOMAAR MEER DELEN. Nu afwachten of dat in alle gevallen ook opgaat.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 09:55

  Privacywaakhond: overheid mag persoonsgegevens niet zomaar meer delen

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat hergebruik van persoonsgegevens uit overheidsdata in principe wordt verboden. Er ligt een voorstel om de wet die het hergebruik van overheidsinformatie regelt aan te passen, maar dat maakt het nog steeds mogelijk dat persoonlijke gegevens worden gedeeld zonder dat je het weet of dat je er toestemming voor hebt gegeven. De AP wil dat dat wordt bijgesteld, omdat het risico op misbruik te groot is.

  Volgens het wetsvoorstel moeten zoveel mogelijk overheidsdata beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld voor onderzoek of commercieel gebruik. De informatie moet online kunnen worden doorzocht en gecombineerd kunnen worden met andere gegevens. Overheidsinstellingen moeten zelf inschatten welke informatie kan worden gedeeld.

  Aangeplante bomen

  De Autoriteit Persoonsgegevens erkent het belang van open overheidsgegevens en vindt dat geen bezwaar zolang het bijvoorbeeld om het aantal aangeplante bomen in een wijk gaat. "Maar waar het gaat om mensen en hun adres, hun telefoonnummer, hun eigendommen, is dat iets heel anders", zegt vicevoorzitter van de toezichthouder Monique Verdier.

  Iedereen is de baas over zijn eigen persoonsgegevens, zegt ze. De afweging of die gegevens mogen worden gedeeld, moet niet worden overgelaten aan overheidsinstellingen. "Uiteindelijk behoor jij zelf te beslissen over jouw data. Tenzij de wetgever - en dus niet een overheidsorganisatie zelf - anders bepaalt."

  Datahandel

  Eerder wees de AP al op problemen met de openbare gegevens in het handelsregister en het kadaster. Het wordt daarom voor zzp'ers mogelijk om hun huisadres af te schermen in het handelsregister, maar standaard staat dat er nog steeds in.

  Met het nieuwe voorstel maakt het kabinet het nog makkelijker om persoonsgegevens uit de registers te halen, zegt Verdier. "Door er een algoritme op los te laten en de persoonsgegevens te combineren met andere bronnen, kunnen bedrijven bijvoorbeeld profielen maken van mensen om deze te verkopen: datahandel. Ook kan het nog makkelijker worden om op te zoeken waar iemand woont, om diegene te bedreigen."

  In de nieuwe wet moet worden geregeld wanneer persoonsgegevens mogen worden hergebruikt, zegt de toezichthouder. Dat moet dus uitzondering worden in plaats van regel.

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 20 juli 2021 @ 09:40
  #12

  Goedemorgen, WERELDWIJD TELEFOONS DUIZENDEN JOURNALISTEN, MENSENRECHTENACTIVISTEN, POLITICI, AMBTENAREN EN WIE WEET NOG MEER, GEHACKT EN AFGELUISTERD, door spionagesotfware van Israelische makelij. NIEMAND, maar ook echt niemand is meer 'veilig' want:   

  Internationale media, waaronder The New York Times, The Guardian en Le Monde, onthulden gisteren gezamenlijk dat er gelekte documenten bestaan met daarin telefoonnummers van 50.000 mogelijke slachtoffers van hacks met de spionagesoftware. Op de lijst staan 180 journalisten, bijvoorbeeld van CNN en persbureau Reuters. Ook Europese politici, topbestuurders en mensenrechtenactivisten staan erop.

  En politici kunnen wel roepen: "De persvrijheid is een van de kernwaarden van de Europese Unie. Ursula von der Leyen" maar tegen te houden is het kennelijk ook niet voor hen.

  Overigens lijkt de achtergronddader van de malwareHACK van onlangs, China te zijn? Want:   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Het hoofdkantoor van NSO Group in de buurt van Tel Aviv AFP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND •TECH • GISTEREN, 20:54

  Vragen over rol Israëlische overheid na onthulling over spionagesoftware

  De mobiele telefoons van mogelijk duizenden journalisten, mensenrechtenactivisten, politici en ambtenaren over de hele wereld zouden zijn gehackt met spionagesoftware van Israëlische makelij. Hoewel dat nieuws in Israël niet als een totale verrassing komt, zijn er in het land wel vragen over de betrokkenheid van overheid en autoriteiten.

  Internationale media, waaronder The New York Times, The Guardian en Le Monde, onthulden gisteren gezamenlijk dat er gelekte documenten bestaan met daarin telefoonnummers van 50.000 mogelijke slachtoffers van hacks met de spionagesoftware. Op de lijst staan 180 journalisten, bijvoorbeeld van CNN en persbureau Reuters. Ook Europese politici, topbestuurders en mensenrechtenactivisten staan erop.

  'Totale toegang'

  De spionagesoftware, Pegasus genaamd, is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group. Als de malware een telefoon infecteert, kunnen op afstand allerlei bestanden en foto's worden binnengehaald. Ook kunnen de camera en de microfoon ongewild worden aangezet.

  Voorheen moest het slachtoffer nog op een kwaadaardige link klikken, maar nieuwe versies van de malware infecteren een apparaat door zwakheden in apps uit te buiten. "Met Pegasus krijgen buitenstaanders totale toegang tot je telefoon", aldus Gert-Jan Schenk, directeur van cybersecuritybedrijf Lookout in het NOS Radio 1-programma Nieuws en Co.

  Schenk kwam de malware vijf jaar geleden voor het eerst tegen bij een klant. "Wij zijn toen benaderd door een journalist die het gevoel had dat zijn apparaat niet naar behoren functioneerde. Toen vonden we deze zeer agressieve spionagesoftware."

  Viktor Orbán

  Naar verluidt werkten de oprichters van NSO in het verleden bij een afdeling van het Israëlische leger die zich bezighoudt met digitale spionage. NSO verkondigt al jaren dat de software uitsluitend bedoeld is om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen. De malware wordt verkocht aan overheden, veiligheidsdiensten en het leger.

  "Er was al goed gedocumenteerd dat de software van het bedrijf ook voor andere praktijken gebruikt werd. En met deze onthulling is er een extra reden om de uitspraken van NSO met een flinke korrel zout te nemen", zegt NOS-correspondent Ties Brock.

  Hoewel het bedrijf zegt alleen aan "geautoriseerde regeringen" te verkopen, bestaat het klantenbestand ook uit landen waar persvrijheid en mensenrechten onder druk staan. Onder meer Marokko, Bahrein, Saudi-Arabië en de Hongaarse premier Viktor Orbán zouden van de spionagesoftware gebruik hebben gemaakt.

  De persvrijheid is een van de kernwaarden van de Europese Unie.

  Ursula von der Leyen

  Israëlische media schrijven nu over de hacks die met de malware zijn uitgevoerd. En ook de politiek roert zich. "De leider van een linkse coalitiepartij gaat later deze week in gesprek met de minister van Defensie. Er zijn vragen over wat de rol van de Israëlische overheid en autoriteiten is. Het ministerie van Defensie moet NSO toestemming geven voordat de spionagesoftware aan een ander land wordt verkocht."

  "Op de lijst staan allerlei landen, en niet uitsluitend de nauwste bondgenoten van Israël. Het lijkt er dus op dat Israël niet veel problemen heeft met de export van de software."

  'Alleen voor gebruik binnen wettelijke kaders'

  Het Israëlische ministerie van Defensie zei vandaag dat de export van technologieproducten "zoals de spyware verkocht door NSO Group" alleen voor gebruik binnen wettelijke kaders was en uitsluitend om criminaliteit en terrorisme tegen te gaan. NSO ontkent de aantijgingen van internationale media, en ook Hongarije, Marokko, India en Rwanda spreken misbruik van de software tegen.

  Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen reageerde fel op het nieuws over Pegasus. "Dit moet geverifieerd worden, maar indien dit klopt, is dat totaal onaanvaardbaar. De persvrijheid is een van de kernwaarden van de Europese Unie."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 10 juni 2021 @ 00:19
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, TIENTALLEN WEBSITE'S OVERHEID ZO LEK ALS EEN MANDJE en hackers kunnen heel makkelijk bij uw gegevens, o.a. de  B E L A S T I N G D I E N S T, Waterschappen, GGD's en VEILIGHEIDSREGIO"S.....   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 03:34

  'Tientallen websites overheid voldoen niet aan veiligheidsrichtlijnen'

  Tientallen websites van de overheid voldoen niet aan de richtlijnen voor digitale beveiliging. Dat meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Websites van onder meer de Belastingdienst, GGD's, veiligheidsregio's en waterschappen hebben een makkelijk te vinden openbare pagina waarop een beheerder kan inloggen. Dat maakt de websites kwetsbaar voor hackers.

  De richtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseren om de openbare pagina en de plek waar beheerders in kunnen loggen strikt van elkaar te scheiden. Hackers hebben methoden om net zo lang gebruikersnamen en wachtwoorden uit te proberen tot ze zichzelf toegang tot de website hebben verschaft.

  'Zegt niet of site makkelijk te hacken is'

  "Dat een website niet aan de richtlijnen voldoet, is niet goed natuurlijk", zegt NOS-techredacteur Joost Schellevis. "Maar het wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk makkelijk is te hacken. De beheerders kunnen maatregelen hebben genomen om misbruik van die pagina te voorkomen. Heel veel loginpagina's staan open voor de buitenwereld: als je inlogt bij Google of Apple gebruik je ook een loginpagina."

  Zo wisten ze vorig jaar bijvoorbeeld de systemen van de gemeente Hof van Twente te kraken, die met het zwakke wachtwoord 'Welkom2020' beveiligd waren. Het gevolg was dat de gemeentelijke dienstverlening stil kwam te liggen.

  Wordpress

  Alle websites die het hier betreft, maken gebruik van het content managementsysteem Wordpress. Dat is ontworpen voor bloggers en een van de meeste gebruikte systemen ter wereld. Voor veel mensen is het makkelijk te bedienen. Volgens een internetspecialist die Trouw sprak draaien 165 openbare overheidswebsites op Wordpress.

  Ook de website van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD), dat gemeenten helpt bij cyberincidenten, draait op Wordpress. Volgens de IBD "gaat het erom dat je de risico's onderkent en dan zoveel maatregelen neemt dat die risico's acceptabel worden". Het NCSC heeft sinds 2014 gewaarschuwd voor 36 veiligheidsrisico's van Wordpress. De instelling houdt geen toezicht op het naleven van de regels maar zegt dat een organisatie zelf de afweging moet maken of het werken met Wordpress veilig genoeg is.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 mei 2021 @ 13:01
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, GEMEENTEN KIJKEN 'MEE' D. M. V. 'NEPACCOUNTS' OP SOCIAL MEDIA. Zo krijgen zij inzicht en gegevens en zeker zullen ook o.a.  politie, AIVD of andere overheidsdiensten dit doen, o.a. NCTV is al eens eerder....'NCTV volgde in het geheim burgers op sociale media met nepaccounts'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 06:23 • AANGEPAST VANDAAG, 09:41

  Gemeenten speuren anoniem op sociale media: 'Weten niet dat ze grenzen overgaan'

  Nederlandse gemeenten kijken op grote schaal mee met burgers op sociale media, blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Ongeveer een op de zes gemeenten gebruikt daarvoor ook nepaccounts, terwijl alleen de politie en inlichtingendiensten die methode mogen inzetten. Het onderzoek is gebaseerd op een ingevulde vragenlijst van 156 van de 352 gemeenten in Nederland. De Volkskrant schreef er vanochtend als eerste over.

  Gemeenten houden onder meer Facebookgroepen en Twitterprofielen in de gaten om zicht te krijgen op bijvoorbeeld demonstraties en mogelijke rellen. Ook proberen ze bijstandsfraude op te sporen door op Marktplaats naar bijverdiensten te zoeken en gebruiken ze sociale media om de vluchtverhalen van asielzoekers te controleren. In enkele gevallen worden gemeenteambtenaren onder een valse naam lid van besloten Facebookgroepen.

  Volgens onderzoeksleider Willem Bantema is het begrijpelijk dat gemeenten in het kader van de openbare orde willen weten wat er online speelt. "Maar zodra je individuen stelselmatig gaat volgen, ga je grenzen over. De politie mag dat in principe ook niet tenzij daarvoor toestemming is gegeven door de officier van justitie."

  Gemeenten hebben niet door hoe snel ze inbreuk maken op de privacy van hun inwoners.

  Onderzoeksleider Willem Bantema

  Door nepaccounts te gebruiken, gaan gemeenten nog een grens over, zegt Bantema. "Want dan zien anderen niet dat je als gemeente aanwezig bent. Dan zou je als gemeente juist het goede voorbeeld moeten geven. Het gebeurt overigens niet op grote schaal, alleen bij concrete en serieuze bedreiging van de openbare orde. Hoe vaak weten we niet precies, maar ongeveer een op zes gemeenten doet dat weleens."

  Een aantal gemeenten slaat de verzamelde gegevens ook op in dossiers. Bij zeker 23 gemeenten gebeurt dat geautomatiseerd, staat in het onderzoek. Bantema: "Hoe dat gebeurt en hoelang en wat het betekent voor inwoners hebben we niet kunnen vaststellen. Gemeenten hebben daar vaak zelf ook niet goed zicht op."

  Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ambtenaren niet weten welke regels en procedures gelden voor online speurwerk. "Gemeenten hebben niet door hoe snel ze inbreuk maken op de privacy van hun inwoners. Ik denk dat ze het met de beste bedoelingen doen, maar dat ze onvoldoende bewust zijn hoe snel je grenzen over gaat."

  Geen eenduidig beeld

  Het online speuren onder nepnamen, het opslaan van persoonlijke gegevens en het binnendringen van besloten groepen zijn een ernstige inbreuk op rechten van burgers, vindt Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science van de Universiteit Leiden. "Het is simpelweg verboden", zegt hij tegen de Volkskrant. "Gemeenten mogen niet voor politie of inlichtingendienst gaan spelen."

  Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit snapt wel dat gemeenten "willen weten waar bijvoorbeeld hooligans samenkomen". Volgens hem kan online monitoring handig zijn als gemeenten zich aan de regels houden. "Denk aan een Twitteraccount waarvan duidelijk is dat het alleen algemene trends volgt."

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat de belangengroep dit moment nog geen eenduidig beeld heeft van online monitoring. "We zijn bezig met een inventarisering. Dit onderzoek kan daarbij helpen." Verder wil de woordvoerder nog niet inhoudelijk op de kwestie ingaan.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 02 september 2020 @ 08:12
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen, NEDERLANDER NIET ERG BEZORGD OM iNTERNETVEILIGHEID, SLECHTS 1 op de 10 mensen wel....? U ook?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •TECH • VANDAAG, 07:04 • AANGEPAST VANDAAG, 07:55

  'Nederlander niet erg bezorgd om online veiligheid'

  Nederlanders maken zich niet ernstig zorgen over hun online veiligheid. Dat komt naar voren uit onderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van internetprovider XS4ALL.

  In de peiling gaf de helft van de 1500 respondenten aan zich "enige zorgen" te maken over zijn online veiligheid. 38 procent maakt zich weinig of heel weinig zorgen. XS4ALL concludeert daaruit dat 88 procent van de Nederlanders zich niet of nauwelijks zorgen maakt.

  "Maar dat betekent niet dat de meeste mensen hun veiligheid op orde hebben", zegt Arjan van Hattum van XS4ALL in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen nemen gewoon niet altijd de juiste maatregelen, terwijl ze wel begrijpen wat er allemaal aan de hand is."

  Vorig jaar liet de internetprovider hetzelfde onderzoek uitvoeren. Toen gaf 61 procent van de Nederlanders aan zich heel soms of zich helemaal geen zorgen te maken.

  Veiligheidsrisico's juist toegenomen

  XS4ALL noemt het bijzonder dat het percentage mensen dat zich onbezorgd op internet begeeft zo is toegenomen, omdat er de afgelopen jaren juist veiligheidsrisico's zijn bij gekomen. Ook in de coronacrisis namen sommige digitale bedreigingen voor doorsnee-internetters juist toe. "We zien een toename van het aantal aanvallen, want hackers zijn ook thuis gaan zitten", zegt Van Hattum.

  Zo was er meer WhatsApp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een bekende om mensen geld afhandig te maken. Toch is slechts 6 procent sinds de coronacrisis anders gaan denken over beveiliging, blijkt uit het onderzoek.

  Volgens Van Hattum is het voor een deel laksheid dat mensen niet echt bezig zijn met hun internetveiligheid, maar veel gebruikers weten volgens hem ook niet wat er allemaal mogelijk is. "De hoeveelheid aanvallen en de complexiteit ervan nemen al jaren toe, maar het installeren van een virusscanner of het gebruik van een wachtwoordmanager blijft redelijk gelijk. Dat staat dus niet in verhouding tot elkaar."

  Slechts één op de tien mensen maakt zich veel zorgen over hoe veilig zij digitaal opereren. Er waren geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen, hoewel er iets meer mannen waren die zich zeer weinig zorgen maakten: 7 procent van de mannen tegenover 2 procent van de vrouwen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 11 juli 2019 @ 00:58
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, GOOGLE LUISTERT NEDERLANDSE GESPREKKEN AF, of 'mee'. Het gaat hier om NIEUWE TECHNIEKEN als 'de pc spraakopdrachten geven' MAAR OOK VERDERE GELUIDEN dan in de privésfeer zijn te horen. Dus niet als u gewoon 'iets googelt' maar toch een groot maatschappelijke belang ook om dit te weten.      

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Google-medewerkers luisteren Nederlandse gesprekken mee.

  VANDAAG, 16:00 AANGEPAST VANDAAG, 20:09

  BINNENLANDTECH

  NOS

  GESCHREVEN DOOR

  Ben Meindertsma en Joost Schellevis

  Medewerkers van Google luisteren gesprekken mee die Nederlanders voeren met hun slimme Google-assistent. Dat gebeurt zonder dat Google daar vooraf duidelijkheid over geeft. In sommige gevallen gaat het om huiselijke gesprekken die per ongeluk door de assistent zijn opgenomen.

  Om dit aan te kaarten heeft een Belgische medewerker, die in opdracht van Google dagelijks geluidsfragmenten beluistert, zo'n duizend Nederlandstalige audiofragmenten gedeeld met de Belgische VRT.

  Kijk en luister hier mee met wat Google-medewerkers horen van gesprekken bij mensen thuis:

  Video afspelen

  02:37

  Dit doet en hoort een Google-medewerker van u

  Het gaat om spraakopdrachten en gesprekken van voornamelijk Vlaamse gebruikers die door Google Home-apparaten en de slimme Google-assistent op smartphones zijn opgenomen. Enkele tientallen fragmenten van Nederlanders heeft hij gedeeld met de NOS.

  "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen beseffen dat er mensen meeluisteren", stelt de anonieme Google-medewerker. Hij werd betaald om mee te luisteren met gesprekken van Nederlanders en Belgen met hun slimme assistent. Op die manier kan Google het functioneren van de spraakassistent verbeteren.

  Hoe werken slimme assistenten?

  Een slimme assistent - zoals die van Google, maar ook Siri van Apple of Alexa van Amazon - luistert in principe altijd mee. Maar pas als de assistent een zogenoemd catchword hoort, wordt de audio daadwerkelijk opgenomen. Denk aan 'Oké, Google' of 'Hey, Sirí'. Vervolgens wordt de audio vervolgens in de regel naar een server gestuurd om daar te worden geanalyseerd.

  Als je niet wil dat ook mensen meeluisteren naar je Google-opdrachten, kun je dataangeven in je privacy-instellingen. Je kunt dan uitzetten dat audiofragmenten met Google worden gedeeld.

  Google erkent dat gesprekken door 'taalexperts' kunnen worden beluisterd; dat gebeurt in grofweg 1 op de 500 gesprekken met de slimme assistent. Volgens het bedrijf worden de fragmenten niet gekoppeld aan "persoonlijk identificeerbare informatie." Met andere woorden: de mensen die de gesprekken afluisteren weten niet om wie het gaat.

  Verbeteren

  De man, die anoniem wil blijven, werkt voor een internationaal bedrijf dat door Google wordt ingehuurd. Het is zijn taak om de geluidsfragmenten te beluisteren en uit te schrijven wat hij hoort, zodat Google dus de spraakassistent kan verbeteren.

  Per fragment dat hij beluistert, krijgt hij een paar eurocent. Hij moet dus tienduizenden Nederlandstalige fragmenten per maand beluisteren om een minimuminkomen te verdienen.

  Ludieke vraag

  Op de fragmenten is te horen hoe mensen Google Home opdracht geven om de wekker te zetten of de openingstijden van een winkel op te zoeken. Ze vragen Google hun favoriete muziek af te spelen of stellen een ludieke vraag om het apparaat uit te testen. Maar volgens de Google-medewerker krijgt hij soms ook hele persoonlijke spraakopdrachten te horen, bijvoorbeeld mannen die Google de opdracht geven om naar porno te zoeken.

  Het gaat om dit soort gesproken zoekopdrachten.

  NOS

  Maar niet alleen spraakopdrachten, ook persoonlijke gesprekken van Nederlandse gebruikers zijn opgenomen. De NOS heeft twee telefoongesprekken ontvangen en een huiselijk gesprek waarin te horen is dat een vrouw aan een kind vraagt of hij "nog een grote bek" heeft. Hoe die bij Google terecht zijn gekomen, is onbekend.

  Volgens de Google-medewerker komt het inderdaad voor dat het apparaat dingen opneemt "die duidelijk niet bedoeld zijn voor het toestel". Hij moet die gesprekken afluisteren om in het systeem aan te geven dat het geen spraakopdrachten zijn.

  Zo heeft hij inmiddels tientallen huiselijke gesprekken gehoord, zegt hij, waaronder ruzies en intieme gesprekken. Volgens de Google-bron duren de gesprekken die hij hoort nooit langer dan een minuut.

  Fysiek geweld

  "Ik herinner mij een lang fragment waarbij ik het gevoel had dat er fysiek geweld aan te pas kwam, waarbij iemand hoorbaar echt in nood was met op de achtergrond veel gestommel. Een stresssituatie, veel beweging. Dan worden het echt weer mensen die je beluistert en geen stemmen", aldus de man.

  NOS

  Over de tipgever

  Om er zeker van te zijn dat de geluidsbestanden authentiek zijn en het verhaal van de tipgever klopt, is zijn verhaal zoveel mogelijk gecontroleerd op mogelijke onjuistheden. Hij heeft het systeem waar hij mee werkt gedemonstreerd aan de VRT en zijn arbeidsovereenkomst laten zien aan de VRT en de NOS. Twee bronnen bevestigden zijn verhaal aan de VRT. De feitelijkheden die hij benoemt, komen overeen met de feiten die benoemd worden in de reactie van Google.

  Mensen die Google Home of Assistent installeren worden er niet op gewezen dat mensen de spraakopdrachten af kunnen luisteren. Wel staat in de algemene voorwaarden van Google dat het bedrijf "audiogegevens" verzamelt. Dat deze kunnen worden afgeluisterd door mensen, en dat er per ongeluk ook andere gesprekken kunnen worden opgeslagen, blijft onvermeld.

  Sinds een jaar kunnen gebruikers ervoor kiezen om de audiofragmenten niet meer te uploaden naar de Google-servers. Maar bij het instellen van een Google Home-assistent wordt gebruikers gevraagd om het in te schakelen "om de volledige functionaliteit van Google Assistent te gebruiken". Uit de tekst blijkt niet dat andere mensen kunnen meeluisteren met de gesprekken.

  Eerder al werd bekend dat Amazon duizenden mensen in dienst heeft om spraakopdrachten en gesprekken die Alexa, de spraakassistent van Amazon, te analyseren. Het leidde wereldwijd tot kritiek van privacyorganisaties.

  Volledige reactie van Google

  "We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten. Dit werk is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van technologie die producten zoals de Google Assistent mogelijk maakt.

  Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie.

  We hebben recent vernomen dat een van deze taalexperts mogelijk ons beleid voor gegevensbeveiliging heeft geschonden door Nederlandstalige audiofragmenten te lekken. We zijn dit actief aan het onderzoeken en wanneer we een inbreuk op ons beleid constateren, zullen we snel actie ondernemen, tot en met het beëindigen van onze overeenkomst met de partner."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 juni 2018 @ 00:33
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, SUPERMARKT AH KAN - BIJ NIET THUIS ZIJN - BOODSCHAPPEN IN KEUKEN ZETTEN BIJ GEBRUIK 'slim deurslot', OPENER...? Neen, 1 april is al lang voorbij, maar zou u DIT WILLEN? DE VEILIGHEID is toch in het geding, zeker we gaan uit van de goeder trouw van de borger, maar zoals artikel ook al zegt: HET KAN GEHACKT WORDEN...? 

  ZOU U DIT OOK WILLEN, LAAT UW MENING HIER EENS HOREN, DANK?!!   

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Vandaag

  Niet thuis? Bezorger zet boodschappen met slim deurslot in je keuken.

  De bezorger van Albert Heijn gebruikt het slimme slot om binnen te komen

   

  Je boodschappen tot in de keuken laten bezorgen terwijl je zelf aan het werk bent, het kan binnenkort bij Albert Heijn. De supermarktketen experimenteert met slimme sloten die opengaan voor de bezorger. Maar willen consumenten dit wel?

  Albert Heijn start deze week met een testgroep die het slimme deurslot 'Nuki' gaat uittesten voor het bezorgen van de boodschappen. Met een app kunnen de klanten aangeven wie het huis in mag als ze niet thuis zijn, zoals bijvoorbeeld, de bezorger van de Albert Heijn.

  "We gebruiken de slimme sloten om het de klant nog makkelijker te maken. Deze kan gewoon naar de sportwedstrijd van zijn kinderen en hoeft niet thuis te blijven voor de boodschappen. Daarnaast werkt het voor ons ook efficienter", vertelt Michel Ruijterman, hoofd IT en innovatie bij Albert Heijn.              

  Slot is te hacken

  Jesse Weltevreden, specialist e-commerce bij de HvA is sceptisch over het plan van Albert Heijn. "Het komt steeds minder voor dat mensen niet thuis zijn voor boodschappen of pakketjes. Bedrijven en supermarkten kunnen steeds slimmer plannen."

  Ook is het volgens Weltevreden de vraag hoe veilig dit systeem is: "Ik denk dat heel veel consumenten hier huiverig voor zijn. Het is een stukje extra gemak, maar wil je dat ook echt? Wil je een vreemde in je huis of dat de kans bestaat dat het slot te hacken is. Ik zie het daarom meer als een experiment."

  De bezorger gebruikt een mobiele app om de deur te openen

  Experimenteren met camera's

  Ruijterman geeft toe dat de tijd moet uitwijzen hoe veilig het systeem is: "Daarvoor is dit experiment ook. We denken we erover na om camera's op de bezorger of in de huizen aan te brengen voor de veiligheid."

  Daarnaast weet Albert Heijn welke bezorger naar welk huis gaat. "Daar kunnen we dan ook naar handelen, als er iets misgaat."

  Vooral voor het imago

  Het is volgens de e-commerce specialist dan ook vooral een manier om te laten zien dat je een innovatief vooruitstrevend bedrijf bent. "Het hoort bij imago-building. Albert Heijn zegt op deze manier 'Kijk, wij zijn met de toekomst bezig'."

  Het slot dat Albert Heijn gebruikt om bezorgers binnen te laten

  Zou jij de bezorgers binnen laten als je er zelf niet bent? Stem op onze poll.

  Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  Editie NL

  Gewijzigd op 2019-07-11 01:01:47
  handtekeningafbeelding