Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

948 keer bekeken

ENERGIELABEL, DUURZAAMHEID WONING etc

 • donderdag 29 april 2021 @ 07:53
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE ARTIKELEN OVER VERDUURZAMING WONINGEN, en ook GROENE ENERGIE.... vele huiseigenaren hebben nog niets gedaan, maar er zit ook een kostenplaatje aan?! 

  Aantal huizen met zonnepanelen tikt 1 miljoen aan

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 00:21

  Helft van woningeigenaren nog niet bezig met verduurzaming

  De helft van de bijna 4 miljoen huiseigenaren in Nederland is nog niet bezig met verduurzaming. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

  In de Klimaatwet is vastgelegd dat in 2050 alle dan 7 miljoen woningen gebruik moeten maken van hernieuwbare energie en warmte. Het SCP vindt dat de overheid verduurzaming actiever moet stimuleren, zodat huiseigenaren er sneller werk van maken.

  Een grote groep huiseigenaren lijkt niet erg bereid om duurzame maatregelen te nemen. Driekwart van de bewoonde koophuizen met een eigen dak heeft geen zonnepanelen en bijna de helft van de eigenaren heeft nog geen verdere isolatiemaatregelen genomen.

  Volgens het SCP zijn mensen wel degelijk bereid om te verduurzamen, maar houden "barrières" ze tegen, zoals te hoge kosten, onzekerheid over hoe lang er nog in het huis gewoond zal worden of de verwachting dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper worden.

  Milieuwinst en besparing

  Voor de ongeveer kwart van de huiseigenaren die inmiddels wel zijn begonnen met verduurzamen, is milieuwinst niet eens de belangrijkste reden. Ook de besparing op de energierekening en meer comfort tellen mee. Het SCP draagt mogelijkheden aan om de verduurzaming te stimuleren, bijvoorbeeld door financiële prikkels.

  Mensen met weinig draagkracht moeten "ontlast en ontzorgd" worden, aldus het SCP. Het plan van de overheid om hele wijken in één keer aan te pakken en de introductie van een 'nationaal isolatieprogramma' zouden hierbij kunnen helpen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 01:12

  'Eén op drie straten in Nederland moet opgebroken worden voor groene stroom'

  Zonnepanelen op woonhuizen ANP

  Voor 2050 moet in Nederland één op de drie straten worden opgebroken om er kabels voor groene elektriciteit in te leggen. Het gaat in totaal om 60.000 tot 80.000 kilometer kabel, zo blijkt uit een studie door de verzamelde netbeheerders in Nederland over de gevolgen van de energietransitie. Daarmee wordt de overstap van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen bedoeld.

  Daarnaast moet de politiek snel bepalen waar extra nieuwe windparken op zee kunnen komen en waar energie kan worden opgeslagen. Zonder die beslissingen kunnen de netbeheerders niet verder met die energietransitie, zeggen de netbeheerders.

  Voor het rapport Het Energiesysteem van de Toekomst is bekeken hoe de energievoorziening eruit kan zien in 2050 als Nederland geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het belangrijkste is, zeggen de netbeheerders, dat voor noodzakelijke grote aanpassingen "de schop nú op de goede plaats de grond in" moet.

  Klimaatdoelen

  De bouw van een windpark op zee of een hoogspanningsstation duurt 2 jaar, maar de voorbereidingstijd neemt vier keer zo lang in beslag, zegt Marc van der Linden van Stedin namens Netbeheer Nederland. Als je de klimaatdoelen ook ná 2030 wil realiseren, moet er volgens hem nu al veel ruimte voor worden gereserveerd. "Voor ons is belangrijk dat die ruimte echt aangewezen gaat worden. Want anders kunnen wij niet aan de slag met kabels en leidingen."

  De vraag naar elektriciteit zal volgens de studie grofweg verdubbelen en daarmee verdubbelt ook de omvang van het stroomnet. Dat er ook in bestaande wijken veel moet gebeuren, staat als een paal boven water, zegt Van der Linden. "We gaan steeds meer elektrisch verwarmen, we gaan elektrisch koken en elektrisch rijden. We gaan zelf onze energie opwekken met zonnepanelen op daken. Daarom moet het elektriciteitsnet fors verzwaard worden."

  "In de nieuwbouwwijken leggen we nu al vier keer meer capaciteit neer dan we vroeger deden. Daar is dat relatief makkelijk te doen, maar dit zal ook in de rest van Nederland bij de bestaande netten moeten gebeuren. Dus wij verwachten dat tot 2050 één op de drie straten zal moeten worden opengebroken."

  Hoge kosten

  De kosten van de energieopgave zijn hoog. Vorige week werd al bekend dat er voor 102 miljard euro nodig is aan investeringen, bleek uit een rapport van adviesbureau PwC. Dit zijn investeringen in het elektriciteitsnetwerk, maar daarmee zijn niet alle kosten voor een nieuw energiesysteem gedekt. In dit nieuwe onderzoek wordt gesteld dat er daarnaast jaarlijks tot 4,5 miljard euro nodig is, tussen 2030 en 2050.

  De netbeheerders hopen dat alle sectoren in Nederland meedoen met de energietransitie, en richten zich daarbij vooral op de industrie. Manon van Beek, bestuurder bij Tennet: "Wij zijn al bezig met grootschalige uitbreiding van het hoogspanningsnet, maar het is heel belangrijk dat alle partijen in Nederland nu in beweging komen. Dan kan de vraag naar duurzaam opgewekte elektriciteit meegroeien met het stijgende aanbod, bijvoorbeeld door elektrificatie van de industrie."

  Het huidige klimaatakkoord loopt tot 2030. Voor daarna stelt Netbeheer Nederland dat er eerst naar meer windmolens op zee gekeken moet worden. Daar is nog ruimte, zegt Van der Linden. "Maar ook daar heb je te maken met veel belangen, zoals visserij, defensie, de zandwinning, toerisme. Dus wil je nu besluiten om daar energie op te wekken na 2030, dan moet je daar ook nu al mee beginnen."

  Opslag van energie

  Steeds meer energie komt van zonnepanelen en windmolens. Daardoor wordt het energiesysteem steeds afhankelijker van het weer. Vooral voor het overbruggen van koude wintermaanden wordt opslag van energie belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld met waterstof of opslag in batterijen. Ook is in kaart gebracht hoeveel ruimte het kost om extra windmolens en zonneparken te plaatsen.

  "De ruimtebehoefte voor extra wind-op-land bedraagt tussen de 700 km2 en 2300 km2 en concentreert zich in Noord-Nederland en aan de oostkant van het IJsselmeer", aldus het rapport. Hierbij is landbouw nog steeds mogelijk. "De ruimtebehoefte voor zonneweides varieert tussen 340 vierkante kilometer en 650 km2 en concentreert zich in regio's in Zeeland, Groningen en rond het IJsselmeer."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 24 augustus 2020 @ 01:32
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen,  PLANBUREAU STELT DAT VERDUURZAMEN EIGEN WONING NIET RENDABEL IS? Terwijl dit de laatste decennia toch zeer gepromoot werd. 

  Aantal huizen met zonnepanelen tikt 1 miljoen aan

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS-NIEUWS BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 00:00

  Planbureau: investeren in duurzamere eigen woning niet rendabel

  ANP

  Woningbezitters kunnen de investering om hun huis duurzamer te maken maar moeilijk terugverdienen. Daarom zal hun bijdrage aan het halen van de klimaatdoelstellingen veel kleiner zijn dan waar het kabinet van uitgaat, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  Het kabinet wil dat alle woningen in 2050 van het gas af zijn en energieneutraal. Dat betekent dat er per jaar zo'n 200.000 woningen verduurzaamd moeten worden. Het is wel de bedoeling dat daardoor de woonlasten niet omhoog gaan.

  Volgens het PBL is dat voor veel huishoudens niet mogelijk, of pas na tientallen jaren. Dat heeft te maken met de flinke investering die huiseigenaren moeten doen in bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en het aanschaffen van zonnepanelen. De huidige subsidieregelingen zijn niet genoeg om het financieel aantrekkelijk te maken, zegt het PBL.

  Na dertig jaar terugverdiend

  Een gemiddeld huishouden met energielabel D moet bijvoorbeeld 35.000 euro investeren om de woning energieneutraal te maken. Daarmee wordt 50 euro per maand bespaard op energielasten. Dat betekent dus dat de investering pas na tientallen jaren is terugverdiend.

  Voor eenpersoonshuishoudens is de investering nog veel minder aantrekkelijk. Zij zijn min of meer hetzelfde kwijt aan het duurzamer maken van hun huis als een gezin met tweeverdieners, maar ze hebben uiteraard maar één inkomen om de investering te bekostigen.

  In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving - dat zijn zowel woningen als andere gebouwen - in 2030 3,4 miljoen ton CO2 minder mag uitstoten. Dat is 7 procent van de totale vermindering van CO2-uitstoot die in dat jaar behaald moet zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 06 januari 2015 @ 07:07
  #1

  Goedemorgen, BOETE voor ontbreken 'energielabel' op eigen huis: 405 euro stelt minister Blok in een voorstel? Wat vindt u daar van?

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3823765/2015/01/06/Boete-tot-405-euro-voor-huis-zonder-energielabel.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - \

  Gewijzigd op 2018-05-31 06:41:23
  handtekeningafbeelding