Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

3235 keer bekeken

ALGEMEEN, racisme en discriminatie MINDERHEDEN, SLAVERNIJVERLEDEN

  • woensdag 15 februari 2023 @ 00:07
    #32
    reactie op (#25) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTSZAAK TEGEN MARECHAUSSEE VANWEGE 'ETNISCH PROFILEREN': MAG NIET MEER ZEGT DE STAATSECRETARIS n.a.v. HERZIENE UITSPRAAK HOF dat de eerdere uitspraak van rechter herroept. Staatsecretaris Van der Burg zal de rechterlijke uitspraak over discriminatie bij controles op verblijfsstatus "onverkort" uitvoeren. Hij zei in de Tweede Kamer dat hij de Marechaussee opdracht zal geven om bij controles geen profielen meer te gebruiken waar etniciteit of ras een rol spelen.

    Voor velen belangrijk zowel positief (discriminatie) als negatieve (opsporing) zin...

    Ouder: 

    RECHTER VINDT DIT oké in aantal gevallen. Zeker het is niet altijd mogelijk om redenen van opsporing of binnenkomende berichten dat 'iemand uit een bebaalde groep of etniciteit wordt gezocht dan ontkom je er niet aan ALLE MENSEN UIT DIE AANGEDUIDE GROEP extra te controleren? En degenen die daar niet toe behoren 'loopt u maar door'?  

    De rechter erkent dat er geen eenduidige definitie is van etniciteit, maar zei in haar uitspraak dat het neerkomt op "onveranderlijke uiterlijke kenmerken, in het bijzonder huidskleur of ras". Die kenmerken kunnen aanleiding geven om iemand te controleren.

    Zie en lees verder op  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ gezien belang op drie nieuwsclubs

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 15:25

    Van der Burg: Marechaussee mag etniciteit geen rol meer laten spelen

    Staatsecretaris Van der Burg zal de rechterlijke uitspraak over discriminatie bij controles op verblijfsstatus "onverkort" uitvoeren. Hij zei in de Tweede Kamer dat hij de Marechaussee opdracht zal geven om bij controles geen profielen meer te gebruiken waar etniciteit of ras een rol spelen.

    Het hof in Den Haag bepaalde vanochtend dat de Marechaussee bij de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) mensen niet langer mag selecteren op basis van hun huidskleur. Volgens de rechters heeft de Marechaussee zich bij de controles schuldig gemaakt aan discriminatie. Denk-Kamerlid Van Baarle riep Van der Burg op te erkennen dat de controles "zo fout waren als een deur en niet hadden mogen gebeuren".

    Nog niet duidelijk of kabinet in cassatie gaat

    De staatssecretaris zei in zijn antwoord dat de rechter tot vandaag niet vond dat de controles fout waren, maar dat de hogere rechter er anders over denkt. Hij wilde geen kwalificatie geven aan het eerdere controlebeleid, maar benadrukte dat ook het kabinet tegen discriminatie en racisme is. "Daar zijn we het over eens.''

    Van der Burg weet nog niet of het kabinet zich bij de uitspraak van het hof neerlegt of in cassatie gaat. Hij gaat daarover nog overleggen en denkt volgende week de knoop te kunnen doorhakken. Verschillende partijen in de Kamer riepen hem op niet verder te procederen en dus niet naar de Hoge Raad te stappen.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2023-02-15 00:09:32
    handtekeningafbeelding
  • maandag 09 januari 2023 @ 00:55
    #31

    Goedemorgen, VREES VOOR HET NORMALISEREN VAN RASICME dat een aantal aktiegroepen willen bewerkstelliggen? De groep die achter de racistische teksten op de Erasmusbrug zit, doet op het eigen Telegram-kanaal weinig moeite om de extremistische ideologie achter leuzen als "White Lives Matter", "Zwarte Piet deed niets verkeerd" en "vrolijk blank 2023" te verhullen. De NOS keek de afgelopen dagen mee in het kanaal.

    OUDER: HET OM GAAT EEN STRAFRECHTELIJK ONDERZOEK INSTELLEN NAAR RACISTISCHE LEUZEN GEPROJECTEERD OP DE ERASMUSBRUG AFGELOPEN JAARWISSELING. O.a. de racistische en neo-nazistische complottheorie over 'omvolking' werd geprojecteerd alsmede pro- 'Zwarte Piet' leuze.... Een racistische en neo-fascistische Telegramgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeeist. Maar een dader(s) is of zijn nog niet in beeld. 

    Overigens zullen velen uit deze extreem-rechtse groepen ook wel op een partij als FvD stemmen, aanhangers zijn in ieder geval,

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    UPDATE 18-01-23 09.00 uur:

    ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 19:43

    White Lives Matter-extremisten willen racisme in Nederland normaliseren

    Over de racistische teksten die tijdens de jaarwisseling werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam, was de afgelopen week veel te doen. Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek vanwege discriminatie, maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

    De groep die achter de racistische teksten op de Erasmusbrug zit, doet op het eigen Telegram-kanaal weinig moeite om de extremistische ideologie achter leuzen als "White Lives Matter", "Zwarte Piet deed niets verkeerd" en "vrolijk blank 2023" te verhullen. De NOS keek de afgelopen dagen mee in het kanaal.

    In een manifest schrijft de groep een land na te streven waar minimaal 99 procent van de inwoners "blank" is. De mensen voor wie dat niet geldt, mogen tijdelijk verblijven als dat "ten gunste van de Blanken" is, zoals toeristen. Kans op het staatsburgerschap maken zij sowieso niet, vindt de groep.

    De Nederlandse White Lives Matter-extremisten staan niet op zichzelf, en vormen een "dochtergroep" van een internationale groep. Het Nederlandse manifest is voor een groot deel een vertaling van het Engelstalige manifest uit die groep.

    Vijandsbeeld

    Erg groot in omvang zijn de groepen niet: het Nederlandse kanaal heeft ruim 1300 leden, van wie bijna de helft aanhaakte na de projecties op de Erasmusbrug. De wereldwijde versie heeft nog geen 16.000 leden.

    "Dit soort groepen gelooft in een bedreiging van het zogenaamde witte ras, en heeft het idee zich daartegen te moeten verdedigen", zegt Willemijn Kadijk, onderzoeker naar extremisme. Dat is dan ook het verschil tussen Black Lives Matter en White Lives Matter, zegt zij. "Black Lives Matter is opgekomen als emancipatiebeweging, terwijl White Lives Matter uit de extreemrechtse hoek komt. Er is onlosmakelijk een vijandsbeeld aan verbonden."

    Zowel de wereldwijde als de Nederlandse groep heeft als doel om racisme te normaliseren. Door het verspreiden van racistische boodschappen, waarin de zogenaamde superioriteit van het "blanke ras" wordt verkondigd, moet een "raciaal bewustzijn" worden aangewakkerd.

    Dat moet allemaal "op een legale en vreedzame manier" gebeuren, schrijven ze in hun manifest. "Maar een land met alleen maar witte mensen krijg je niet voor elkaar zonder andermans rechten te schenden", zegt onderzoeker Kadijk.

    Dit is een betonrot die uiteindelijk voor problemen kan zorgen.

    Willemijn Kadijk, onderzoeker naar extremisme

    De acties zelf zijn wel geweldloos, en richten zich in eerste instantie op het plakken van stickers of het ophangen van een spandoek boven de snelweg. Soms zijn er kleine demonstraties. Sinds april 2021 houdt de groep regelmatig dat soort acties. Beelden ervan worden gedeeld in de groep, waarbij de leden erop letten dat ze niet herkenbaar in beeld komen.

    "Vreedzame acties zijn natuurlijk altijd beter dan geweld, maar dit soort boodschappen is wel een betonrot die uiteindelijk voor problemen kan zorgen", zegt Kadijk. "Ze proberen in de samenleving een groep te vormen die groot genoeg is om uiteindelijk hun racistische standpunten uit te voeren."

    Landverrader

    Erg veel aandacht oogsten de acties aanvankelijk niet. Dat verandert rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar. Onder meer in Maarn, Rotterdam en Landgraaf worden verkiezingsposters beplakt met stickers en teksten als "landverrader". De actie lijkt afkomstig uit de bewuste groep en veroorzaakt gemeentelijke ophef op meerdere plaatsen.

    De echt grote slag komt als een van de leden van de groep een professionele beamer op de kop weet te tikken. Het apparaat van het merk Lasercube - bereik: circa 200 meter, kostprijs: 1800 euro - is geschikt voor het soort lasershows dat je op muziekfestivals ziet.

    Met die beamer wisten ze waarschijnlijk zeven verschillende teksten op de Erasmusbrug te projecteren. Hoewel in eerste instantie de zinnen "White Lives Matter" en "Zwarte Piet deed niets verkeerd" de meeste aandacht kregen, is een andere gebruikte zin het veelzeggendst. Het gaat om de belangrijkste strijdkreet in pro-blanke, extreemrechtse kringen, oorspronkelijk afkomstig van een Amerikaanse terreurgroep.

    Verlies-verlies-scenario

    Een belangrijk "kortetermijndoel" van de groep lijkt in ieder geval behaald: het verspreiden van de "pro-Blanke boodschap" aan zoveel mogelijk mensen. Niet alleen zagen anderhalf miljoen kijkers de boodschappen tijdens het aftelmoment op RTL 4, ook berichtten media de afgelopen week veelvuldig over White Lives Matter en zijn boodschap.

    Waarmee de tot voor kort marginale groep dus precies bereikt wat ze wil. "Het is een verlies-verlies-scenario", zegt Kadijk. Als media geen aandacht besteden aan de uitlatingen, kunnen mensen alsnog ermee in aanraking komen, terwijl media-aandacht er juist ook weer toe leidt dat teksten verder worden verspreid. "Het blijft een risico. Ik denk dat het belangrijk is dat media verantwoorde berichtgeving voeren, met duiding en zonder links naar de bewuste organisaties."

    De NOS benaderde een beheerder en een actieve gebruiker van de bewuste groep, maar daarop kwam geen inhoudelijke reactie. Wel werd de NOS uit zowel het Nederlandse als het wereldwijde kanaal verbannen.

    Gewijzigd op 2023-01-18 07:50:08
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 06 december 2022 @ 00:08
    #30

    Goedemorgen, MEDEWERKERS 'DIVERSITEIT' OP HOGERE SCHOLEN, ONDERWIJS soms ernstig bedreigd vanwege hun werk, stellingnames etc. Deze bedreigingen bestaan uit: Speciale diversiteitsmedewerkers krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met (online) intimidatie. Dat is de conclusie van onderzoek doonieuwsmedia van 21 instellingen in het hoger onderwijs

    En verder de bekende zaken die we ook bij complotdenkers vaak zien op social media. Dit onderwerp zou ook op het forumtopic hier over bedreigingen kunnen worden geplaatst maar heeft toch een groter geheel inzake discriminaties. Immers de beleidsmedewerkers proberen dit onderwerp juist op hogere scholen, Universiteiten bespreekbaar te maken? 

    RACISME EN UITSLUITING, TWEEDELING IN DE MAATSCHAPPIJ, UITBUITING.... zo maar een paar woorden? sad

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 06-12-22 09.00 uur: Ook dit werd vandaag weer bekend...

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ANP    NOS Nieuws•Vandaag, 16:36

    'Medewerker diversiteit hoger onderwijs geïntimideerd en bedreigd'

    Discussies over diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs leiden steeds vaker tot heftige reacties. Speciale diversiteitsmedewerkers krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met (online) intimidatie. Dat is de conclusie van onderzoek doonieuwsmedia van 21 instellingen in het hoger onderwijs.

    De grootste discussiepunten zijn volgens de onderzoekers het inclusief maken van het lesmateriaal, het gebruik van meer voornaamwoorden (naast hij/hem en zij/haar) en het aanpassen van mannen- of vrouwen-wc's naar genderneutrale wc's.

    "Er zijn mensen die vinden dat universiteiten hier veel te opdringerig in zijn en er zijn ook groepen die vinden dat er veel meer moet gebeuren", zegt Ries Agterberg, voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren van Hogeronderwijsmedia, in het NOS Radio 1 Journaal.

    Er zijn mensen die daar heel boos om worden, waarop de diversiteitsmedewerkers, of diversity officers, worden bedreigd en geïntimideerd, zegt Agterberg. "Omdat zij als een soort boegbeeld worden gezien van dit werk, richt men zich vaak op hen."

    Over het onderzoek

    Voor dit onderzoek zijn beleidsdocumenten van dertien universiteiten en acht hogescholen geanalyseerd, zoals strategieën en actieplannen op het gebied van diversiteit en inclusie. Daarnaast is gesproken met diversiteitsmedewerkers van dertien universiteiten en zeven hogescholen die op dat beleid moeten toezien.

    De universiteits- en hogeschoolbladen hebben dit onderzoek samen opgezet. Het idee was om het onderzoek te toetsen aan de mening van studenten en medewerkers. Daarvoor werd een enquête opgezet, samen met onderzoeksbureau NewCom. Die werd vroegtijdig afgebroken omdat een oproep van weblog GeenStijl om te reageren de uitkomsten onbetrouwbaar maakte.

    "We zijn veel zichtbaarder dan andere beleidsmedewerkers. De functie van diversity officer vraagt om andere kwaliteiten", zegt Aya Ezawa van de Universiteit Leiden. "Je moet een dikke huid hebben, inhoudelijk sterk zijn en diplomatieke vaardigheden hebben om de gemeenschap mee te krijgen."

    Bijna alle diversity officers waarmee is gesproken, zeggen dat ze negatieve en soms hatelijke reacties krijgen op sociale media, in reactiesecties, columns en opiniestukken in kranten en bladen. Drie van hen zeggen persoonlijk bedreigd te zijn.

    Hierover uitweiden willen de medewerkers niet, zeggen de onderzoekers. Eén wil er alleen anoniem iets over kwijt. "De antiwoke-groep deelt persoonlijke gegevens op sociale media en gebruikt scheldwoorden voor mensen van kleur, voor mensen met een beperking, voor vrouw-zijn of voor homoseksualiteit."

    Praktijk en ideologie scheiden

    De vrouw zegt dat de woede zich niet alleen tegen haar richt. "Onze namen zijn openbaar, daardoor worden ook onze families slachtoffer van online haat. En soms worden de reacties zelfs gedeeld door Kamerleden die het niet eens zijn met ons werk."

    Agterberg denkt dat het helpt om te blijven uitleggen waarom beleid wordt gemaakt. "Heel veel mensen reageren puur op de maatregel, zonder dat ze begrijpen waarom die wordt genomen. Sommige diversiteitsmedewerkers geven ook die uitleg, want een van hun taken is ook bewustwording."

    Het werkt ook om praktische zaken te scheiden van ideologie om weerstand in goede banen te leiden, zegt Ruard Ganzevoort, diversity officer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam die voor het onderzoek werd geïnterviewd.

    "Als ik zou zeggen dat we hier racistisch zijn omdat we te weinig hoogleraren van kleur we hebben gaat iedereen in de weerstand, en terecht." Het is beter om de nadruk te leggen op kwaliteit, zegt Ganzevoort: "Je team wordt beter als het diverser is."

    Er is geen eindpunt. Want wie of wat zou die norm bepalen? Het is een proces. Waarnaartoe, dat weten we niet.

    Alet Denneboom, van de Hanzehogeschool Groningen

    De onderzoekers zeggen dat de aandacht voor discussies en beleid over diversiteit per regio verschilt. Het thema lijkt meer te spelen onder studenten in de Randstad dan in de rest van het land. "Al kan daarbij ook uitmaken hoeveel internationale studenten en medewerkers er zijn. In Maastricht bijvoorbeeld is de toon activistisch", klinkt het.

    Alet Denneboom, hr-adviseur Participatie, Diversiteit en Inclusie van de Hanzehogeschool Groningen, merkt in het onderzoek op dat diversiteit en inclusie daardoor geen Randstedelijk probleem is. "Juist als de studentenpopulatie homogener is, voelen medewerkers of studenten die niet helemaal in het traditionele plaatje passen zich minder thuis."

    Hoewel inclusie en diversiteit op alle onderzochte instellingen op de kaart staan, blijft het moeilijk concrete doelstellingen te bepalen, zegt Denneboom. "Er is geen eindpunt. Want wie of wat zou die norm bepalen? Het is een proces. Waarnaartoe, dat weten we niet."

    In 2014 werden in Nederland de eerste diversiteitsmedewerkers in het hoger onderwijs aangesteld. De Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam waren de eerste universiteiten met zo'n medewerker. Elke universiteit en hogeschool uit het onderzoek heeft tegenwoordig een vorm van diversiteitsbeleid.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-12-06 08:09:17
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 11 mei 2022 @ 00:16
    #29

    Goedemorgen, DISCRIMINATIES IN DE MAATSCHAPPIJ WEER TOEGENOMEN, meer aangiften. Komt ook wel door 'corona', maar toch. Het artikel haalt meerdere voorbeelden aan... In 157 gevallen draaide het specifiek om discriminatie, in de meeste gevallen (73 procent) ging het om groepsbelediging. 

    RACISME EN UITSLUITING, TWEEDELING IN DE MAATSCHAPPIJ, UITBUITING.... zo maar een paar woorden? sad

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 02-11-22 09.00 uur:

    UPDATE 19-09-22 23.00 uur:

    UPDATE 17-09-22 09.00 uur:

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:22

    Opnieuw meer meldingen bij justitie vanwege discriminatie

    Een anti-racismedemonstratie in Utrecht, in juni 2020 ANP

    Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar opnieuw meer aangiften van discriminatie in behandeling genomen. Dat blijkt uit een rapport over discriminatiecijfers en een toelichting daarop. Het ging in 2021 om 485 zaken waarbij er een verdenking was van discriminatie. Dat zijn er 76 meer dan in 2020. Ook toen was sprake van een stijging.

    In 157 gevallen draaide het specifiek om discriminatie, in de meeste gevallen (73 procent) ging het om groepsbelediging. In de overige 328 zaken speelde discriminatie een rol naast andere mogelijk strafbare feiten. Daarbij ging het vaak om belediging van een individu (72 procent).

    Het OM meldt ook dat er veel meer zaken zijn geregistreerd waarin iemand gediscrimineerd werd op basis van zijn seksuele geaardheid. In 2020 waren dat nog 94 meldingen, vorig jaar steeg het aantal naar 142. De meeste registraties waren bij het parket in Amsterdam.

    Coronapandemie

    In de rapportage noemt het Openbaar Ministerie verschillende voorbeelden. In veel gevallen speelden de coronamaatregelen vorig jaar nog een grote rol. Medewerkers van winkels, de GGD en beveiligers kwamen geregeld in conflict met mensen die zich niet aan de maatregelen wilden houden.

    Justitie wijst onder meer op een zaak waarbij een klant een winkelmedewerker van kleur uitschold en zei het "niet op prijs te stellen als een zwarte tegen (hem) praat". De medewerker kreeg dat te horen toen hij de klant erop aansprak dat een mandje verplicht was. De klant kreeg een boete van 250 euro.

    Het Openbaar Ministerie wijst erop dat de cijfers niet vertellen hoeveel discriminatie-incidenten er vorig jaar daadwerkelijk zijn geweest. Niet alles wat men als discriminatie ervaart is strafbaar, zegt justitie. Ook komen niet alle zaken terecht bij het OM, omdat er lang niet altijd aangifte wordt gedaan. Ook kan het zijn dat er na onderzoek te weinig bewijs is, of dat er geen verdachte wordt gevonden.

    Een andere man werd beboet voor 400 euro omdat hij beveiligers van een vaccinatielocatie uitschold met een verwijzing naar hun kleur en afkomst. Dat gebeurde toen een boosterprikafspraak van een oudere man niet bleek te kloppen en hij een nieuwe afspraak moest maken. Toen de man door de beveiligers werd gevraagd weg te gaan, werd hij agressief en begon hij te schelden.

    In de regio Zeeland-West-Brabant moest een man twee weken de gevangenis in voor het beledigen van agenten. De man lag te slapen in een portiek en werd gewekt door drie agenten. Zij werden vervolgens uitgescholden omdat ze wit waren.

    Ongevraagde selfie

    In Noord-Holland deed een transvrouw aangifte nadat een jongen ongevraagd een selfie met haar en haar partner had gemaakt. Toen de vrouw vroeg de foto te verwijderen, sloeg de jongen haar. De verdachte bood in een gesprek excuses aan, waarna de vrouw zei dat de zaak voor haar hiermee was afgedaan.

    Het OM haalt in zijn rapport ook een incident aan in een studentenflat in Amsterdam. Daar werd geprobeerd een aantal regenboogvlaggen in de hal in brand te steken.

    Soortgelijke acties vonden ook elders in Amsterdam plaats. Een protest tegen geweld dat gericht is tegen lhbti'ers ontaardde in de wijk Bos en Lommer in een conflict, nadat een vrouw demonstranten beledigde en bedreigde. Zij is uiteindelijk veroordeeld voor bedreiging en belediging met een discriminatoir karakter.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-11-02 07:54:01
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 29 september 2021 @ 08:29
    #28

    Goedemorgen, NATIONALE INSTELLING OM RACISME AAN TE PAKKEN, OUD-WETHOUDER DEN HAAG, BALDEWSINGH wordt de eerste coordinator NCDR. Hij en ook later zijn opvolgers weer krijgen een enorme taak.... RACISME EN UITSLUITING, TWEEDELING IN DE MAATSCHAPPIJ, UITBUITING.... zo maar een paar woorden? sad

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    EERST EVEN 'ZO MAAR OP ÉÉN DAG HET NIEUWS DAAROVER: 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 18:58

    Haagse ex-wethouder Baldewsingh gaat aanpak discriminatie leiden

    Baldewsingh tijdens zijn afscheid als wethouder in 2018 ANP

    Oud-wethouder in Den Haag Rabin Baldewsingh is met ingang van 15 oktober de eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Onder zijn leiding moet een nationaal programma worden opgesteld en uitgevoerd om uitsluiting tegen te gaan.

    Baldewsingh is voorgedragen door demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij kondigde eind vorig jaar haar voornemen aan een NCDR aan te stellen, na een jaar waarin vaak gedemonstreerd werd tegen racisme in Nederland. Het initiatief kwam oorspronkelijk van Rob Jetten van D66 en Farid Azarkan van Denk. Hoe de functie ingevuld moest worden is de afgelopen tijd onderzocht.

    Ollongren wees erop dat discriminatie en racisme tot nu toe onderwerpen waren die onder verschillende bewindspersonen vielen. De NCDR moet ervoor zorgen dat er samenhang komt in de aanpak van discriminatie. Baldewsingh moet onder meer contact houden met gemeenten en verschillende organisaties zoals het College voor de Rechten van de Mens.

    Eerder werd al een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) aangesteld. Eddo Verdoner begon in april aan zijn functie. Over de samenwerking en precieze taakverdeling tussen de NCDR en de NCAB is nog niet veel duidelijk.

    Baldewsingh was van 1998 tot en met 2006 raadslid voor de PvdA in Den Haag. Vervolgens was hij voor dezelfde partij twaalf jaar lang wethouder. Hij had onder meer de portefeuilles burgerschap, media, sociale zaken en werkgelegenheid. Na zijn wethouderschap was hij voorzitter van een onafhankelijke commissie die advies uitbracht over hoe Den Haag het slavernijverleden moet herdenken.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 24 september 2021 @ 08:14
    #27

    Goedemorgen, IN NEDERLAND 750.000 MENSEN SLACHTOFFER PER JAAR VAN ONLINE SEKSUELE INTIMIDATIE, volgens onderzoek CBS.....  Vooral jonge vrouwen en biseksuele vrouwen hadden te maken met ongewenst seksueel gedrag op het internet.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 01:08

    CBS: in Nederland 750.000 slachtoffers van online seksuele intimidatie

    Een meisje kijkt naar een naaktfoto van een schoolgenootje, ter illustratie ANP

    In 2020 zijn zeker 750.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder slachtoffer geworden van online seksuele intimidatie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral jonge vrouwen en biseksuele vrouwen hadden te maken met ongewenst seksueel gedrag op het internet.

    Ruim 5 procent van de ruim 30.000 ondervraagden gaf aan met online seksuele intimidatie te maken te hebben gehad. Daarbij ging het vooral om seksueel kwetsende opmerkingen of grapjes (2,1 procent van de ondervraagden), of het ongewenst versturen van naaktfoto's of seksfilmpjes (2 procent). Ook ging het bij 1,8 procent om het aandringen op een date of het aandringen op het toesturen van persoonlijke seksuele foto's of filmpjes (1,6 procent).

    Jongerenprobleem

    Vrouwen (6,7 procent) gaven anderhalf keer zo vaak als mannen (4,1 procent) aan dat zij online seksuele intimidatie hadden ervaren. Vooral jonge vrouwen tussen 16 en 18 jaar (bijna 30 procent) en van 18 tot 24 jaar (23 procent) werden hiermee geconfronteerd. Bij jonge mannen had 9 procent van de 16- tot 18 jarigen en 8 procent van de 18- tot en met 24 jarigen ermee te maken.

    Biseksuelen, vooral biseksuele vrouwen, en homo's kregen vaker met de seksuele intimidatie te maken dan lesbiennes en heteroseksuelen. Een verklaring hiervoor geeft het CBS niet.

    84 procent van de ondervraagden geeft aan geen last te hebben gehad van de online seksuele intimidatie. Bij bijna een op de tien leidde de intimidatie tot psychische problemen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 02 juli 2021 @ 00:23
    #26
    reactie op (#21) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG 'EXCUSES' slavernijverleden, burg. Halsema Amsterdam biedt namens gemeentebestuur vandaag excuses aan tijdens de jaarlijkse herdenking afschaffing slavernij verleden.  Mogelijk ook dat de regering - komende Kabinet dan - dit ook gaat doen, in 2023 dan, 160 jaar geleden - ???

    MEERDERHEID VINDT DAT NL GROTE ROL HEEFT GESPEELD IN HET SLAVERNIJVERLEDEN. Maar vindt officiele excuses van de regering of huidige Koning niet nodig.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Keti Koti in het Oosterpark in Amsterdam ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 17:07

    Excuses voor slavernijverleden van Amsterdam, volgt Nederlandse Staat?

    •  Maartje Geels & Guus Dietvorst redacteuren Online

    De Nederlandse Staat moet excuses aanbieden voor het slavernijverleden, net zoals de stad Amsterdam vandaag heeft gedaan. Dat is de belangrijkste conclusie van een adviesrapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Het vraagstuk rond de excuses speelt al jaren. Politiek Den Haag is verdeeld, maar Amsterdam besloot een landelijke beslissing niet af te wachten. De gemeente maakte tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij - als eerste bestuursorgaan in Nederland - excusevoor het slavernijverleden, en specifiek voor de rol die de stadsbestuurders hierin hadden.

    De excuses van burgemeester Halsema (GroenLinks) kenden een lange opmaat. De Amsterdamse gemeenteraad riep het college twee jaar geleden op om excuses te maken, maar er kwam eerst een onderzoek naar de rol van de hoofdstad. Dat werd vorig jaar gepubliceerd. De belangrijkste conclusie: het stadsbestuur was direct, op grote schaal, wereldwijd, heel langdurig en op heel veel verschillende manieren betrokken bij slavernij.

    'Racistische reacties'

    Het Amsterdamse onderzoek is niet uniek. Utrecht presenteerde gisteren eigen resultaten en Den Haag begint binnenkort. De eerste gemeente was Rotterdam drie jaar geleden. Voormalig PvdA-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin zwengelde dat aan, nadat op haar initiatief een paar jaar eerder al een slavernijmonument was opgericht.

    Wijntuin: "Toen ik bezig was met het beeld kreeg ik verbaasde reacties. Want wat had Rotterdam nou voor connectie met het slavernijverleden?" Ook kwamen er volgens Wijntuin "lelijke, racistische" reacties. "Hier moet kennis worden gebracht, dacht ik toen. Mensen moeten de geschiedenis van hun stad kennen."

    Het slavernijmonument in Rotterdam tijdens Keti Koti vorig jaar ANP

    "Ik ben híer omdat Nederland dáár was", zegt Wijntuin, die afstamt van een tot slaaf gemaakte vrouw. "De onderzoeken laten zien dat de slavernij niet het verhaal is van één groep mensen die hierheen is gekomen. Ze laten zien dat het om een gedeeld verleden gaat."

    Vier generaties

    Tegenstanders vinden dat excuses voor de periode onnodig zijn omdat de afschaffing van de slavernij 158 jaar en dus lang geleden is. Wijntuin is het daar niet mee eens: "Hoe vaak zie je foto's van families waarop vier generaties staan? Had die foto van mijn familie gemaakt en mijn overgrootmoeder - een tot slaafgemaakte vrouw - en ik hadden er samen op gestaan."

    In deze video legt NOS op 3 meer uit over het verleden en de discussie over de excuses:

     Zie video in oospronkelijke artikel

    Het slavernijverleden en het excuus-dilemma

    Wijntuin is blij met de excuses van Halsema, en kritisch op demissionair premier Rutte. "Ik vind het schandalig dat er alleen lokale initiatieven zijn, terwijl het om een nationaal verhaal gaat." Voor haar moeten de excuses dus uit Den Haag komen. Maar het Binnenhof is verdeeld, zo ongeveer langs de lijnen van links (voor) en rechts (tegen). Een voorstel in de Kamer een jaar geleden om de regering aan te sporen tot excuses haalde het niet (69 stemmen voor, 75 tegen).

    Een van de partijen die vindt dat excuses niet kunnen wachten, is de SP. "De jarenlange ontkenning van de waardigheid van mensen die verhandeld en 'gehouden' werden op een koelbloedige wrede manier, is een episode van onze geschiedenis die we niet mogen ontkennen, niet moeten verheerlijken én niet moeten wegpoetsen", zegt Tweede Kamerlid Leijten.

    Fractieleider Simons van Bij1 gaat de zaak aan het hart; haar overgrootmoeder is nog als slavin te werk gesteld. "Het was een periode van kolonialisme die heeft ontwricht, ontworteld en onttrokken", zegt ze. Volgens Simons kunnen excuses "bijdragen aan verbinding en verbroedering".

    'Excuses kunnen polariserend werken'

    De VVD vreest juist het omgekeerde. De Tweede Kamerfractie is er niet van overtuigd dat het verstandig is om excuses aan te bieden. "Deze kunnen juist polariserend werken in plaats van dat ze het debat verder helpen."

    De SGP-fractie stelt in die lijn dat het verleden niet moet worden beoordeeld naar de maatstaven van vandaag. "Mensen van nu die excuses aanbieden voor wat hun verre voorvaderen hebben gedaan, dat heeft toch iets van een slag in de lucht."

    Het slavernijverleden is nog steeds zichtbaar in Amsterdam:

    3:39  Zie video in oospronkelijke artikel

    In Amsterdam is het slavernijverleden nog zichtbaar

    Premier Rutte (VVD) heeft de afgelopen jaren een paar keer gezegd dat het kabinet niet met excuses komt. Afgelopen februari voor het laatst: "Als ik het zal doen, voor wie doe ik het dan, aan wie bied ik ze dan aan? En hoe ver moeten we dan teruggaan?" Maar Rutte zei toen ook dat het bij de formatie best aan bod kon komen. "En dan vind ik het ook een moment dat je opnieuw die discussie moet voeren."

    Of en hoe die discussie wordt gevoerd, hangt mede af van welke partijen een kabinet gaan vormen. VVD's formatiefavoriet CDA is geen voorstander van excuses. De andere partijen die nog meedoen aan de formatie wel: ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en de tweede grootste partij D66. Die laatste schrijft momenteel met VVD aan een aanzet tot een regeerakkoord. D66 laat weten dat slavernij-excuses belangrijk zijn, maar niet in "de ruwe schets" terechtkomen.

    D66-minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zei gisteren in een Kamerdebat evenwel dat de beweging in de samenleving en de signalen uit verschillende gemeenten "echt iets betekenen". Op landelijke excuses wilde Ollongren niet vooruitlopen, maar ze zei wel: "Er wordt niet stilgezeten."

    Wel spijt

    In 2013 zei toenmalig vicepremier Asscher (PvdA) namens de Nederlandse regering dat hij met "diepe spijt en berouw" terugkeek op de Nederlandse slavernij. Hij was niet de eerste die dat deed. In 2001 sprak toenmalig minister Van Boxtel (D66) van "diepe spijt, neigend naar berouw". Een spijtbetuiging gaat minder ver dan excuses, waarbij een overheid verantwoordelijk op zich neemt.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-07-02 00:24:17
    handtekeningafbeelding
  • woensdag 16 juni 2021 @ 00:42
    #25

    Goedemorgen, RECHTSZAAK TEGEN MARECHAUSSEE VANWEGE 'ETNISCH PROFILEREN'. O.a. op SCHIPHOL worden steekproeven gehouden:  Het collectief wijst erop dat er bij selectiebeslissingen wordt gekeken naar onder meer huidskleur en afkomst. Daarnaast werkt de marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Zulke profielen, betogen de organisaties, zijn in strijd met het discriminatieverbod. Zij willen dat die praktijken worden stopgezet.

    AANVULLING: INMIDDELS: 

    RECHTER VINDT DIT oké in aantal gevallen. Zeker het is niet altijd mogelijk om redenen van opsporing of binnenkomende berichten dat 'iemand uit een bebaalde groep of etniciteit wordt gezocht dan ontkom je er niet aan ALLE MENSEN UIT DIE AANGEDUIDE GROEP extra te controleren? En degenen die daar niet toe behoren 'loopt u maar door'?  

    De rechter erkent dat er geen eenduidige definitie is van etniciteit, maar zei in haar uitspraak dat het neerkomt op "onveranderlijke uiterlijke kenmerken, in het bijzonder huidskleur of ras". Die kenmerken kunnen aanleiding geven om iemand te controleren.

    Zie en lees verder op  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:42

    Rechtszaak tegen marechaussee om etnisch profileren

    Mag de marechaussee aan de grens reizigers selecteren voor controle op basis van hun etniciteit? In de rechtbank in Den Haag ging vandaag een zaak van start die draait om die vraag. Mensenrechtenorganisaties en twee burgers willen dat de rechter etnisch profileren bij grenscontroles verbiedt.

    In februari dagvaardden zij de Staat over het etnisch profileren aan de grens door de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee, die valt onder het ministerie van Defensie en verantwoordelijk is voor onder meer grensbewaking, discrimineert volgens hen niet-witte mensen bij grenscontroles.

    Het collectief wijst erop dat er bij selectiebeslissingen wordt gekeken naar onder meer huidskleur en afkomst. Daarnaast werkt de marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Zulke profielen, betogen de organisaties, zijn in strijd met het discriminatieverbod. Zij willen dat die praktijken worden stopgezet.

    Het gaat om Amnesty International, Control Alt Delete, antidiscriminatiebureau Radar en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Ook twee burgers zijn bij de zaak betrokken: een piloot en een voormalig gemeenteraadslid in Eindhoven, Mpanzu Bamenga. Zij stapten eerder naar de Nationale ombudsman.

    'Meewegen etniciteit is geoorloofd'

    Vorig jaar beantwoordde demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol Kamervragen over de selectiebeslissingen. Zij erkende toen dat de marechaussee werkt met zogenoemde risicoprofielen van reizigers bij de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid). Die profielen zijn gebaseerd op informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten, maar ook op zogenoemde risico-indicatoren.

    Risico-indicator zijn bijvoorbeeld de samenstelling van een gezelschap en etniciteit. Ook wordt gekeken naar afwijkend gedrag en reisroutes. Wijken zulke factoren af van het normale beeld, dan volgt een controle. Volgens het ministerie is dat nodig om criminaliteit aan de grens in een zo vroeg mogelijk stadium tegen te houden. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensensmokkel.

    De Staat vindt dat de controleregels niet aangescherpt hoeven te worden. Het uiterlijk voorkomen - ook huidskleur dus - wordt alleen als risico-indicator gezien in combinatie met andere factoren, stelde Broekers-Knol. Het meewegen van etniciteit door de marechaussee is wat haar betreft dus geoorloofd en proportioneel.

    Rapport van ombudsman

    Ook de Nationale ombudsman boog zich al eens over de kwestie, naar aanleiding van klachten van de twee eerder genoemde burgers. In een rapport uit 2017 maakte de ombudsman duidelijk dat de schijn van discriminatie door de werkwijze op de loer ligt, juist omdat de marechaussees op hun gevoel leren afgaan en "een soort zesde zintuig" ontwikkelen. Het collectief dat nu de zaak aanspant, vindt dat er sinds het rapport te weinig is verbeterd.

    Mpanzu Bamenga, voormalig raadslid in Eindhoven, heeft zich als burger aangesloten bij de dagvaarding. Hij stelt dat er in Nederland structureel sprake is van etnisch profileren en maakte dat zelf herhaaldelijk mee. "Het gebeurde toen ik van Rome naar Eindhoven Airport kwam. Ik werd staande gehouden en stelde daar vragen over." Volgens Bamenga kreeg hij te horen dat er geen specifieke verdenking was, maar dat het ging om een preventieve controle. "Het feit dat ik een niet-Nederlands uiterlijk had, gaf de doorslag."

    Ook op andere plekken werd Bamenga er vaak uitgepikt. "Ik studeerde in Brussel en ging met de auto op en neer. Als er controles waren, werd ik altijd staande gehouden."

    'Pijnlijk en vernederend'

    Hij omschrijft dat als pijnlijk en vernederend. Bamenga: "Etniciteit onderdeel laten zijn van een risicoprofiel is discriminerend. Je zegt daarmee dat huidskleur een extra risico vormt voor crimineel gedrag. Maar je huidskleur bepaalt niet of je crimineel bent."

    Bamenga pleit ervoor om reizigers op luchthavens niet te controleren op basis van huidskleur, omdat dat laatste iets is waar mensen niets aan kunnen veranderen. "Etnisch profileren is stigmatiserend en slecht voor onze maatschappij. Het schaadt het vertrouwen van mensen in de overheid."

    De uitspraak volgt op 22 september.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2021-09-24 08:05:11
    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 24 april 2021 @ 08:08
    #24
    reactie op (#23) herman_dad

    Goedemorgen, NU DAN OOK:.1,9 miljoen archiefstukken over slavernij digitaal via deze themapagina te bekijken. VELEN KUNNEN HIER GEGEVENS VAN HUN VOOROUDERS EN HERKOMST ACHTERHALEN.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:03

    1,9 miljoen archiefstukken over slavernij digitaal te bekijken

    Vanaf vanmiddag wordt het voor iedereen mogelijk om 1,9 miljoen archiefstukken over slavernij en slavenhandel digitaal te bekijken. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Veel van de documenten zijn nog niet eerder onderzocht.

    De documenten zijn na de lancering te bekijken op deze themapagina van het Nationaal Archief. Ze komen uit de archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname.

    Afgelopen zomer zette het Nationaal Archief slavenregisters van Curaçao op de website. De Surinaamse slavenregisters waren al sinds oktober 2019 online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname.

    De 1,9 miljoen nieuwe documenten geven meer context aan de informatie die al beschikbaar was, legt Johan van Langen van het Nationaal Archief uit:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    2:20

    Honderdduizenden archiefstukken slavernijverleden gedigitaliseerd

    Het conserverings- en digitaliseringswerk heeft zo'n acht jaar geduurd, maar het werk is nog niet afgerond, zegt Van Langen. "Er ontbreken nog puzzelstukjes, dus daar gaan we hard mee verder."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 22 april 2021 @ 07:49
    #23

    Goedemorgen, VEEL KLACHTEN OVER RACISME EN DISCRIMINATIE BIJ TOEZICHTHOUDER COLLEGE VOOR DE MENSENRECHTEN.... e.e.a. is STERK TOEGENOMEN, ook vanwege de 'Toeslagenaffaire' o.a. en 'corona' omstandigheden. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    De meeste meldingen gingen over rechten van mensen met een beperking NOS HELEN KRET

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 07:50

    Toezichthouder kreeg recordaantal meldingen over racisme en discriminatie

    Een recordaantal mensen is vorig jaar naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt, omdat ze zich slachtoffer voelden van racisme of discriminatie. Dat staat in de Monitor Discriminatiezaken die het college elk jaar uitbrengt.

    Meldingen over racisme hadden bijvoorbeeld te maken met de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst, zei voorzitter Adriana van Dooijeweert in het NOS Radio 1 Journaal. "We kregen veel vragen en verzoeken, maar ook een klacht van iemand die continu gecontroleerd wordt, vernederend behandeld wordt aan de telefoon, en zegt: 'Dat heeft er echt mee te maken dat ik niet in Nederland geboren ben'."

    Het College voor de Rechten van de Mens is een zelfstandig bestuursorgaan dat toezicht houdt op naleving van de mensenrechten. Het college "belicht, beschermt en bevordert de mensenrechten in Nederland", schrijft het op zijn website. Burgers kunnen misstanden melden en discriminatieklachten indienen. Ook geeft het college advies, bijvoorbeeld over wat burgers zelf kunnen doen.

    Oordelen zijn niet bindend. In de meeste zaken waarin wordt geoordeeld nemen instanties wel maatregelen, zegt het college. Bijvoorbeeld door excuses aan te bieden, een schadevergoeding te betalen of door het geven van voorlichting die discriminatie moet voorkomen.

    Van Dooijeweert denkt dat de opkomst van de Black Lives Matter-beweging effect had op het aantal meldingen dat binnenkwam. "Dat is voor ons aanleiding geweest om het project institutioneel racisme te beginnen, om beter te onderzoeken hoe dit in Nederland zit. Overheden hebben de verplichting om te zorgen dat racisme wordt voorkomen en bestreden. Het project is ook bedoeld om naar overheden toe duidelijker te zijn over wat die verplichting inhoudt."

    Wagentje of mandje

    In het afgelopen coronajaar gingen de meeste vragen en meldingen over rechten van mensen met een beperking. "Bijvoorbeeld over winkels die slecht toegankelijk zijn, doordat mensen met een beperking een wagentje of mandje moeten meenemen, wat ze soms helemaal niet kunnen."

    Ook waren er vragen van mensen met een medische beperking die niet in staat zijn een mondkapje te dragen en daar onaangename en discriminerende opmerkingen over kregen.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding