Goedemorgen, DE STAAT DRAAIT OP VOOR (gedeelte) KOSTEN ONTMANTELING OUDE KERNCENTRALE DODEWAARD? Deze is al enige tijd buiten gebruik maar NL kiest voor sloop kerncentrales/energie terwijl andere landen juist weer nieuwe Kerncentrales (gaan) bouwen? Dodewaard was de eerste kerncentrale van Nederland en werd in 1969 in gebruik genomen. De centrale is in 1997 stilgelegd. Daarna zijn de splijtstoffen verwijderd en is een betonlaag van 2 meter gestort op de reactor.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
ANP
NOS Nieuws•Gisteren, 16:55
Staat draait op voor kosten ontmanteling kerncentrale Dodewaard
De kosten voor de ontmanteling van de voormalige kerncentrale Dodewaard komen voor rekening van de staat. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.
Over de ontmanteling van de centrale, die in 2045 moet beginnen, wordt al jaren onderhandeld. Volgens de staat heeft het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor (NEA), de eigenaar van de centrale, te weinig middelen om de kosten van de ontmanteling te betalen.
Het is de bedoeling dat het ministerie van Financiën de aandelen van NEA koopt voor 1 euro en dat de aandeelhouder het totale vermogen van 75 miljoen overdraagt. Daarnaast is ook 87 miljoen beschikbaar uit de eigen middelen van de beheerder van de centrale, Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland. Daarmee kan een deel van de kosten van de ontmanteling worden betaald. De rest van de kosten, die geschat worden op 243 tot 334 miljoen, moeten door de staat worden opgebracht.
Dodewaard was de eerste kerncentrale van Nederland en werd in 1969 in gebruik genomen. De centrale is in 1997 stilgelegd. Daarna zijn de splijtstoffen verwijderd en is een betonlaag van 2 meter gestort op de reactor.
Goedemorgen, vervolg #14: AANLEG WINDTURBINES IN NEDERLAND, STEEDS (MEER?) PROTEST OOK HIERTEGEN. Zeker soms ook wel een beetje te begrijpen als zo'n turbine in je achter- of voortuin bijna komt, lawaai soms en ook het uitzicht vaak? Ook een politiek probleem dus.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
Protest in Amsterdam tegen windturbines: 'Nederland is niet geschikt'
ANP
Op een protestactie in Amsterdam tegen de komst van megawindturbines in de buurt van woningen en natuur zijn een kleine 200 actievoerders afgekomen. Initiatiefnemer Windalarm verzamelde 20.000 handtekeningen in de hoofdstad en bood die aan bij het stadhuis, samen met een aantal andere actiegroepen uit het hele land.
De actiegroepen zijn tegen de plannen van veel gemeenten om megawindturbines te plaatsen bij woon- en natuurgebieden. Ze vrezen voor de gevolgen voor de volksgezondheid, zoals stress en slapeloosheid door de geluidshinder die de turbines veroorzaken.
Na de overhandiging van de petitie trokken actievoerders naar de Dam, waar een 500 meter lang spandoek werd uitgerold, begeleid door het geluid van grote windmolens.
Niet voldoende onderzoek
Een actievoerder op de Dam zegt niet principieel tegen windmolens te zijn. "Er zijn plannen om ze zo'n vierhonderd meter van ons huis te zetten. In Europa zijn andere afstandsnormen, daar wordt tien keer de hoogte van de top van een windmolen aangehouden. Dat wordt in Nederland wel lastig, maar misschien moeten we tot de conclusie komen dat Nederland niet geschikt is voor windturbines op land."
Vanaf de Dam liepen de betogers naar het Westerpark. Een actievoerster uit Bunnik vertelt daar over de plannen voor windmolens in haar gemeente, waar een aantal zogenoemde zoekgebieden zijn aangewezen. "Windmolens in een bebouwd gebied is een heel slecht idee. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten op de volksgezondheid en flora en fauna. Als ze er moeten komen, dan maar op zee."
De Amsterdamse raad neemt eind mei een besluit over de plekken waar de windmolens zouden kunnen komen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat dertig regio's in Nederland een Regionale Energiestrategie opstellen, waarbinnen ze zoekgebieden aanwijzen. Die gebieden komen in aanmerking voor opwekking van wind- en zonne-energie. Voor 1 juli van dit jaar moeten alle regio's hun plannen inleveren.
Goedemorgen, vervolg #12: NEDERLAND 'VAN HET GAS AF' EN DUITSLAND SCHAKELT STEEDS MEER OVER OP GAS? Hoe zit dat? Nu ja 'gas' is opzich geen kwaad middel, alleen de BORINGEN, de winning van, die veilig zou moeten zijn. En ook voor het 'Duitse' gas moet dit ergens vandaan komen, gewonnen worden?
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
De aardgas-paradox: waarom Nederland ervan af wil en Duitsland juist overstapt.
Bernd Schulze kijkt toe hoe bij hem het aardgas wordt aangesloten NOS
Vooral aan de grens valt het contrast op: aan de Nederlandse kant is de gasrekening hoger geworden en worden huishoudens gestimuleerd om van het gas af te gaan, terwijl er even verderop in Duitsland honderden euro's subsidie worden uitgedeeld om juist op die energiebron over te stappen. Dat verschil roept verbazing op.
De belangrijkste verklaring is dat er in Duitsland nog heel wat CO2-winst valt te behalen door op gas over te stappen. Waar het merendeel van de Nederlandse huishoudens al jaren een aardgasaansluiting heeft, wordt in Duitsland een kwart van de huizen nog verwarmd met een oliegestookte verwarming. Het grootste deel is ouder dan 20 jaar. Die ketels zijn erg vervuilend.
Zouden al die olieketels worden vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op aardgas, dan vermindert de totale CO2-uitstoot van Duitse huishoudens met ongeveer 30 procent.
Inruilpremie
De vieze ketels zijn ook de Duitse regering een doorn in het oog en daarom wordt er gesproken over een "Wärmewende". Maar hoe bereik je die?
Een paar weken geleden opperde de voorzitter van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, om landelijk een zogenoemde Abwrackprämie in te voeren, een inruilpremie voor oude oliekachels. Hoe hoog die premie wordt, is nog niet bekend. Op vragen van de NOS kan regeringspartij CDU nog geen antwoord geven.
Aangenomen wordt dat een groot deel van de overstappers de voorkeur geeft aan gas. Dat heeft er vooral mee te maken dat de infrastructuur er al ligt. Van de 5,6 miljoen huishoudens met oliekachels kunnen er ruim 2 miljoen redelijk makkelijk overstappen op het gasnet. Ook is de installatie van een gasketel goedkoper dan de meeste duurzame energiebronnen.
We gingen op bezoek bij Bernd Schulze. Hij ruilde zijn bijna 30 jaar oude olieketel in voor gas:
Miljoenen Duitse huishoudens gebruiken nog stookolie voor de verwarming
Er is nog een reden waarom aardgas in Duitsland als een redelijk alternatief wordt gezien voor olie. "Hier wordt heel anders tegen deze energiebron aangekeken", zegt Philipp Pausder, ceo van een groot installatiebedrijf uit Berlijn. "Dat komt doordat de politiek reageert op de emoties die bij de bevolking leven."
Die emoties verschillen per land. In Duitsland is er na de ramp in Fukushima de consensus ontstaan dat kernenergie te gevaarlijk is. "In Nederland hebben de aardbevingen datzelfde effect gehad op aardgas: er is onder de bevolking steun voor het dichtdraaien van de gaskraan. Zo drukken in Europa verschillende gebeurtenissen een stempel op het klimaatbeleid", is de indruk van Pausder.
Doodlopende weg
Het overstappen van olie op gas is dus voor Duitsland een stap in de goede richting. Maar kritiek is er ook. Experts noemen deze keuze een kortetermijnoplossing en te weinig ambitieus.
Een van die kritische deskundigen is Christoph Podewils van klimaatdenktank Agora. "De keuze voor aardgas is voor nu misschien goed, maar het is ook een doodlopende weg", zegt hij. "Want die ketels blijven vaak wel twintig tot dertig jaar staan. Met gas lukt het niet om de CO2-uitstoot naar nul te krijgen."
Volgens Podewils is het daarom beter om gas als warmtebron over te slaan en in te zetten op isolatie en echt duurzame bronnen.
Goedemorgen, OOK DIT GAAT WEER VERDER... BEDREIGINGEN tegen bodemonderzoekers WINDMOLENPARK in ontwikkeling in Groningen. Medewerkers van het bedrijf hebben directe ALARMKNOP MET POLITIE GEKREGEN als zij belaagd worden door actievoerders... deze mensen doen allen maar het hun opgedragen werk...
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
Alarmknop voor bodemonderzoekers Gronings windpark
Bodemonderzoekers die bezig zijn voor het toekomstige windmolenpark Meeden langs de N33, zijn uitgerust met een SOS-alarmknop. Dat schrijft RTV Noord.
Twee medewerkers van het bedrijf Alsema hebben met een druk op de knop direct contact met de meldkamer mochten zij belaagd worden door actievoerders.
Een van hen zegt: "Dan kan de politie meeluisteren. Zij bepalen vervolgens ook of wij hulp krijgen als er iets aan de hand is." Het werk gaat intussen gewoon door.
Directeur Alsema wil hier geen toelichting op geven. Een woordvoerder van Bouwend Nederland spreekt van een "unieke situatie".
Afgelegen plekken
Hij begrijpt de werkgever: "Die wil zijn mensen niet aan hun lot overlaten. De parken liggen vaak op afgelegen plekken. Als er iets gebeurt is de werknemer ook maar alleen en verlaten."
De afgelopen periode liep het verzettegen de bouw van windmolens in de provincie Groningen op. Twee bedrijven kregen onlangs dreigbrieven: daarin stond dat ze hun werkzaamheden moesten stilleggen.
Ook werd er asbest gedumpt op de locaties van windparken. Langs de N33 moeten 35 windmolens komen te staan.
Goedemorgen, STEEDS MEER BEDREIGINGEN TEGEN ONDERNEMERS die WINDMOLENS (PARKEN) willen (gaan) bouwen. Een verontrustende situatie en wéér ligt het INSTITUUT POLITIEK DIE BESLISSINGEN NEEMT aan de grondslag hiervan, van deze maatschappelijke onrust... Maar bedreigingen tegen goedwillende en slachts ondernemende mensen zullen hard moeten worden aangepakt.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)
Dreigbrief voor ondernemer om bouw windmolenpark: 'Haat neemt alleen maar toe'
Een aannemer uit het Groningse Oldambt heeft een dreigbrief gekregen omdat de bedreigers dachten dat hij meewerkte aan de aanleg van een windmolenpark. De werkzaamheden van de aannemer hadden daar niet direct mee te maken, maar toch heeft hij zich teruggetrokken.
"Realiseert u zich dat de haat tegen ondernemers zoals u alleen maar toeneemt als de turbines geplaatst zijn", staat in de brief aan de aannemer. De dreigers schrijven dat de man 48 uur de tijd heeft om een beslissing te nemen. "Als u niet tot actie overgaat kunt u het geld wat u, over onze rug, daar verdient uitgeven aan beveiliging van u en uw onderneming."
De politie is intussen op zoek naar de persoon of personen achter deze bedreigingen. Een politiewoordvoerder noemt de dreigbrieven ontwrichtend en ondermijnend voor de samenleving. "Het is ernstig en onacceptabel en daarom doen we er alles aan om deze zaak op te lossen."
Ook dreigementen in Drenthe
Vorige week werd een ondernemer die betrokken was bij de aanleg van een windmolenpark in Drenthemet een soortgelijke brief bedreigd. Volgens politiewoordvoerder Paul Heidanus is er "zeker sprake van overeenkomsten" tussen beide brieven. "Maar ook al zien we dat, onderzoek moet uitwijzen of dezelfde persoon of personen hiervoor verantwoordelijk zijn."
Bij de politie zijn inmiddels 15 tips bijgekomen, inclusief de tips over de Drentse brief naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht. "Daarbij zijn namen genoemd", zegt Heidanus. "Dat betekent niet dat we deze zaken hebben opgelost maar wel dat we volop bezig zijn met het onderzoek." Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal team grootschalige opsporing.
De ondernemer uit Oldambt heeft inmiddels aangifte gedaan. "De schrik zit er behoorlijk in", zegt Heidanus. "Niet alleen voor zijn persoon maar ook voor zijn bedrijf. Dat hij heeft gemeend te moeten stoppen maakt wel duidelijk dat dit behoorlijk is binnengekomen."
'Bedreigers slaan plank mis'
Volgens netbeheerder Tennet slaan de bedreigers met hun brief aan de aannemer "de plank mis". "Los van het feit dat het een onaanvaardbare actie is in de richting van onze aannemers en onderaannemers, werkte deze aannemer niet aan een windmolenpark, maar aan het hoogspanningsnet van Tennet", zegt woordvoerder Jeroen Brouwers.
Tennet is in de buurt van het Groningse dorp Meeden bezig met de uitbreiding van een hoogspanningsverbinding met Duitsland. De aannemer zou daar in opdracht van de netbeheerder deze week beginnen met de aan- en afvoer van zand en aarde, maar ziet daar nu vanaf.
De netbeheerder heeft intensief contact gehad met de aannemer. "Het is onaanvaardbaar dat hij op deze manier onder druk is gezet", zegt Brouwers daarover. "Hij trekt zich terug om dat hij de veiligheid van zijn mensen niet kan garanderen. Dit is niet alleen gevoelsmatig, maar levert hem ook nog eens financieel een enorme schade op."
Geen link met N33
Ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord is verontwaardigd. "Het bedreigen van ondernemers is waarlijk onacceptabel. Daar mag nooit en te nimmer sprake van zijn. Er is vrijheid van ondernemerschap én van meningsuiting. Als iets je niet zint, dan voer je daar een normaal gesprek over, maar bedreigen dat doen we hier niet."
De uitbreiding van het hoogspanningsstation houdt geen verband met het windmolenpark N33 dat in de buurt van Meeden komt. Dat park gaat bestaan uit 35 windmolens, die ongeveer de helft van het elektriciteitsgebruik van de provincie Groningen moeten opleveren. De bouw daarvan staat gepland in het derde kwartaal van dit jaar.
Goedemorgen, VAN HET GAS AF: WIJ MOETEN 75% BELASTING MEER BETALEN?OF NIET? Ook dit is weer zeer onduidelijk en verontrustend voor een ieder nog aangesloten op het 'gas'? Toch verklaart weer van niet... MEER BETALEN ONZIN? Wie moeten we weer geloven hierin? Wat denkt u?
Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS NOS-NIEUWS Twitter (bron)
21 juni 2018 15:09
Je huis moet van het gas af: dit ga je betalen.
Een installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel.
Om Nederlandse huizen gasloos te krijgen, denken beleidsmakers eraan om een forse belastingverhoging op gas door te voeren. Wat kost dat, en wat zijn je alternatieven? We leggen het uit in vijf vragen.
1. Hoeveel gaan we meer betalen voor gas?
De zogenoemde 'klimaattafel' is bezig maatregelen te bedenken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Belastingis een middel om van het gas af te komen, bevestigt een woordvoerder van het Klimaatakkoord na berichtgeving vande Volkskrant.
Hoeveel je gaat betalen als je gas wilt blijven gebruiken en vanaf wanneer is nog niet in beton gegoten. Volgens de krant stijgt de belasting met 75 procent in 12 jaar tijd. Dat duurt dus nog even. Voor een gemiddeld huishouden (gasverbruik van zo'n 1.600 tot 1.700 kuub per jaar) komt dat uiteindelijk neer op zo'n 380 euro per jaar, of iets meer dan drie tientjes per maand extra.
Volgens de woordvoerder valt het uiteindelijke bedrag dat je onderaan de streep moet betalen wel mee. "De gasrekening wordt duurder, maar de stroomrekening gaat omlaag, dus daar gaat een compenserend effect van uit. Netto moet het ongeveer hetzelfde uitpakken."
2. Wat kost het om helemaal van het gas af te komen?
Deze belasting moet een gedragsverandering voor elkaar krijgen: mensen moeten minder gas gaan gebruiken en meer 'schone energie' in de vorm van elektriciteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Begin dit jaar berekende onderzoeksbureau Ecoryshoeveel een standaard rijtjeshuis in totaal zal moeten investeren: gemiddeld 18.000 euro voor een elektrische warmtepomp en isolatie van de woning. Een groter huis is waarschijnlijk meer kwijt. Voor oudere huizen geldt dat ze eerst goed geïsoleerd moeten worden.
Volgens de onderzoekers bestaat 'het risico dat grote groepen in de samenleving financieel in de knel komen' door deze stap. De klimaattafel zint op manieren om mensen met een kleine beurs te ontzien.
In deze video legt Sanne Boswinkel uit waarom je je geld beter naar de bouwmarkt kunt brengen, dan naar de bank:
3. Wat kost zo'n elektrische warmtepomp?
Dat hangt af van het type pomp dat je kiest en het type woning dat je hebt, plus de eventuele aanpassingen die erbij nodig zijn aan je huis. Kosten varieren van 4.000 euro tot 12.000 euro. De montagekosten lopen uiteen van 2.000 euro tot 8.000 euro, volgens verwarmingsbedrijf Vaillant.
De goedkoopste versie is een zogenoemde hybride warmtepomp, die elektrisch is en op gas werkt. De duurste is een warmtepomp met bodembron. Om die te installeren moet er diep geboord worden, met speciale apparatuur. Dat maakt het prijziger - denk aan zo'n 20.000 euro voor de hele onderneming - maar je bespaart dan wel meer.
Als je in een goed geïsoleerde eengezinswoning woont ben je jaarlijks zo'n 680 euro kwijt aan gaskosten. Met een warmtepomp kun je zo'n 180 euro tot 320 euro per jaar besparen, volgens Milieu Centraal.
Je bespaart, want stroom is goedkoper. Zeker als de belasting op stroom ook nog eens omlaag gaat, zoals de plannen melden. Bovendien heeft een elektrische warmtepomp minder energie nodig om hetzelfde effect te hebben als een HR-ketel op gas.
In combinatie met subsidie is het dus goed mogelijk dat je de investering binnen tien jaar terugverdient, volgens deVereniging Eigen Huis. Dat is wel afhankelijk van je specifieke situatie.
Er bestaan subsidies voor energiebesparende maatregelen. Bij de warmtepompen varieren die van 1100 euro voor een hybride pomp, tot 2500 euro voor een bodembronpomp.
Ook kun je een energielening afsluiten. Daarmee kun je tegen 1,9 tot 2,7 procent rente maximaal 25.000 euro lenen voor verduurzaming van je huis.
In principe mag je niet meer lenen dan de waarde van je nieuwe huis, maar verduurzamende verbouwingskosten kun jewel meefinancieren in je hypotheek, tot maximaal 106 procent van de woningwaarde.
RTL Z/ Sam Trompert
Samsom: energierekening blijft gelijk of gaat omlaag
Samsom: bel niet meteen een aannemer en haal niet je cv-ketel van de muur
De energierekening wordt niet hoger als de belasting op gas de komende jaren omhoog gaat. Dat zegt Diederik Samsom, die de onderhandelingen leidt over de verduurzaming van woningen en gebouwen.
Vanochtend lekte het advies van Samsom uit: de energiebelasting op gas moet de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas gaan.
Dat nieuws leidde meteen tot kritiek, bijvoorbeeld van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de voorgestelde belastingverhoging "waanzin" noemde "zolang er geen betaalbaar alternatief is voor alle huishoudens".
Dezelfde energierekening
Samsom wil nu benadrukken dat volgens hem de totale energierekening niet hoger zal worden: "Als je de belasting op gas omhoog doet, dan moet je de belasting op elektriciteit natuurlijk omlaag doen en wel zo veel dat mensen dezelfde energierekening houden en gaan profiteren als ze gaan isoleren. Voor mensen die zich dat nu niet kunnen veroorloven of die in een huurhuis wonen, moet de rekening natuurlijk niet omhoog. Er zijn verschillende maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat dat niet gebeurt." Zo wordt er gedacht aan verhoging van de teruggave van energiebelasting.
Samsom is de voorzitter van een van de vijf klimaattafels waar gewerkt wordt aan de hoofdlijnen van een klimaatakkoord. Samsoms klimaattafel moet ervoor zorgen dat huizen en gebouwen voor 2030 zo veel duurzamer worden dat er 3,4 megaton CO2 minder uitgestoten wordt ten opzichte van 1990.
Aan de klimaattafels wordt geen inkomensbeleid gemaakt, zegt Samsom: "Uiteindelijk gaat de politiek daarover maar de voorstellen die vanaf de klimaattafel komen, leiden ertoe dat de lage inkomens niet de rekening voor de energietransitie gaan betalen."
'Niet in paniek maatregelen nemen'
Samsom wil wijk voor wijk de huizen in Nederland verduurzamen. Dat betekent dat uiteindelijk de gemeenten in overleg met energiebedrijven en woningcorporaties gas gaan vervangen door andere warmtebronnen. "Als je dit gestructureerd gaat doen tot 2050 dan zal voor heel veel mensen gelden dat ze tot 2030 niets horen. Dus dat betekent niet: meteen je cv-ketel van de muur trekken, niet meteen een aannemer bellen. De gemeente gaat de regie nemen. Voor de meeste huishoudens geldt: isoleren is altijd goed maar ga niet in paniek allemaal maatregelen nemen waar je later spijt van krijgt."
Toch moeten er voor 2040 zo'n twee miljoen huizen verduurzaamd worden. Waarvan ongeveer de helft particulier eigendom is. Die mensen moeten een lening krijgen die gekoppeld is aan de woning en niet aan de eigenaar. "In het ideale geval moeten we ervoor kunnen zorgen dat de maandlasten van de lening die je nodig hebt om te verbouwen lager zijn dan de winst die je boekt met de verbouwing op je energierekening. Als dat lukt en we daarvoor de financiers vinden, kan deze operatie slagen. Anders wordt het heel moeilijk", zegt Samsom.
Op 10 juli worden de hoofdlijnen van het klimaatakkoord bekendgemaakt in Den Haag.
Goedemorgen, ELECTRICITEIT, andere bron doch: TIENTALLEN HUIZEN TE DICHT BIJ HOOGSPANNINGSKABELS ONDER DE GROND, dat kan en geeft ongewenste stralingseffecten ivm mogelijke gezondheid van kinderen. Het was al bekend dat je niet 'onder' een hoogspanningskabel moest wonen, sommige huizen zijn daarvoor zelfs ontruimd, maar onder de grond wisten we niet. In het oorspronkelijke artikel staat nog een kaartje van plaatsen die... indien u wilt weten?
Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)
10 mei 2018 16:04
Tientallen huizen te dicht bij hoogspanningskabels onder de grond.
Zeker tientallen woonhuizen staan te dicht op ondergrondse hoogspanningskabels. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Gezondheidsraad heeft aanwijzingen dat kinderen die dicht bij de kabels wonen, een hogere kans op leukemie hebben.
Mogelijk gaat het om nog meer huizen, maar we mogen niet precies weten waar de grondkabels liggen. Dat is geheim: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is bang dat er anders aanslagen op worden gepleegd.
Straling te hoog
Toch achterhaalde de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van documenten en bronnen een aantal plaatsen waar de straling van ondergrondse kabels te hoog is in nabijgelegen huizen.
Te hoog wil zeggen dat de zogeheten magneetveldsterkte hoger is dan 0,4 microTesla. Dat is de norm die de Gezondheidsraad hanteert, op basis van wetenschappelijke onderzoeken. Er zijn sterke aanwijzingen dat er voor kinderen een gezondheidsrisico is. "We weten dat het een licht verhoogde kans geeft op kinderleukemie", stelt voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad.
Voorzichtig
De Gezondheidsraad vindt daarom dat er met ondergrondse kabels net zo voorzichtig zou moeten worden omgegaan als die boven de grond. Zo mogen er geen nieuwe woningen, scholen en kinderdagverblijven worden gebouwd in de buurt van hoogspanningslijnen. En mensen die daar direct onder wonen, krijgen geld van de overheid als ze willen verhuizen naar een andere plek.
Dat uitkopen kostte de overheid tot nu toe 30 miljoen euro. En dat terwijl de magnetische straling in veel van die huizen minder sterk is dan bij hoogspanning onder de grond, zoals bijvoorbeeld aan de Laakweg in Den Haag. Daar liggen drie dikke ondergrondse kabels van 150.000 Volt pal voor de voordeuren. Bewoners hebben geen idee.
'Nooit geweten dat hier een kabel lag'
De Laakweg in Den Haag is een normale straat in een grote stad. Wat maar weinig mensen weten, is dat er pal voor de huizen, op ongeveer een meter diepte, drie dikke ondergrondse hoogspanningskabels liggen. Samen met meetdeskundige Leo Lagendijk bezochten we de straat. Het resultaat: te hoge magneetvelden in verschillende woningen.
"Als je hier opnieuw zou bouwen, dan zou netbeheerder TenneT adviseren om deze woning hier niet neer te zetten, maar een aantal meters naar achteren", stelt Lagendijk. Inwoners reageren verbaasd. "Dat hier een kabel ligt heb ik nooit geweten, het is de eerste keer dat ik het hoor", zegt één van hen, Lenie Bakker. "Best een beetje griezelig eigenlijk. Dit moet goed onderzocht worden."
146 gemeenten
De exacte locaties van kabels mogen we dus niet weten. Wel heeft netbeheerder TenneT op verzoek van RTL Nieuws een lijst openbaar gemaakt met 146 gemeenten waar ondergrondse kabels liggen. Of kabels daar ook te dicht bij woningen liggen, is volgens TenneT nog nooit uitgezocht, maar de netbeheerder sluit het niet uit. RTL Nieuws vond in ieder geval ook in Naarden een aantal woningen waar de straling te hoog is.
Kabinet neemt zorgen serieus
Minister Wiebes en staatssecretaris Van Veldhoven laten in een reactie weten het belangrijk te vinden dat de zorgen van inwoners gehoord worden. "Dit vraagstuk is nieuw en nemen we erg serieus. We gaan met urgentie kijken naar de aard van de risico's en op welke manier het beleid kan worden versterkt. Het staat buiten kijf dat onze energievoorziening veilig moet zijn voor alle Nederlanders."
Het kabinet reageert binnenkort uitgebreid op het advies en de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Over de openbaarheid van de ligging van ondergrondse kabels doen de bewindvoerders geen uitlatingen. Zij vinden dit een taak voor netbeheerder TenneT, die op zijn beurt verwijst naar de boodschap van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Meer weten?
Liggen er in LANDKAART HIER KOPIEERT NIET MEE, zie zelf oorspronkelijke art. de gemeente kabels voor hoogspanning in de grond?
Ja
Nee
Waar in het land de ondergrondse kabels precies liggen, mogen we vanwege mogelijke terreurdreiging niet weten. Je kunt er toch achter komen of ze dicht bij je eigen huis liggen. Hier leggen we uit hoe je dat kunt doen en geven we antwoord op andere vragen over ondergrondse hoogspanning.
Goedemorgen, WIND- OF ZONNE-ENERGIE, indien een dag geen zon, bewolking en ook geen wind, komt een enkele keer voor, DAALT DE CAPACITEIT van de voorziening, en dan is er een probleem zoals laatst een keer. Nooit aan gedacht dat er dan ook een maatschappelijke probleem komt, door de wetenschappers die...?
Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS twitter (bron)
Grilligheid zon en wind bedreigt stabiliteit elektriciteitsnet
Het was een grauwe grijze ochtend op 30 april met miezerende regenbuitjes. De zon nergens te bekennen en het waaide niet of nauwelijks. Dat kan in april, maar, het weer was anders dan de weersvoorspellingen van de energiebedrijven in Nederland en dat leiddetot een acuut stroomtekort.
Een reconstructie:
Terwijl energiebedrijven als Nuon, Essent en Eneco elektriciteit hebben ingekocht, constateert de landelijk netbeheerder Tennet aan het begin van dag dat er iets helemaal fout dreigt te gaan. Het gebrek aan zon en wind zorgt ervoor dat het aanbod van groene elektriciteit zo goed als wegvalt. Bovendien is het zo donker dat veel mensen de lampen aandoen in huis of op kantoor.
Even na 09.00 uur doet Tennet een oproep om noodvermogen de deur uit. Het elektriciteitsnet in Nederland dreigt in onbalans te raken. "Dan gaan er dingen ernstig mis, gaan er systemen ondersteboven en worden er gebieden in Nederland van het net gehaald," vertelt Mel Kroon, bestuursvoorzitter van Tennet in de landelijke registratieruimte waar het elektriciteitsnet op 50 hertz wordt gehouden.
Bedrijven worden daarom opgeroepen om noodvermogen beschikbaar te stellen om het dreigend tekort aan elektriciteit op te vangen. Tennet koopt noodvermogen in bij energiecentrales voor dit soort gevallen. Rond half elf is iedereen door het noodvermogen heen en een oproep om nog meer te leveren, zorgt ondanks de lucratieve vergoeding niet voor genoeg aanbod.
Alert emergency
Tennet doet daarom een zogenoemde "alert emergency" de deur uit en koopt massaal honderden megawatts elektriciteit op in Duitsland en België. Voor veel geld, dat wordt afgewend op de bedrijven die te weinig hebben ingekocht. Het systeem werkt, maar het is alle hens aan dek bij Tennet.
Pas rond 15.30 uur komt het bericht dat de situatie weer normaal is. Het was ruim twee jaar geleden dat Tennet op zo'n grote schaal moest ingrijpen om te voorkomen dat het net in onbalans raakt, maar de eerste keer dat dit te koppelen is aan het gebrek aan zon en wind.
De weersvoorspellingen zijn belangrijke data voor de algoritmes die vraag en aanbod van de elektriciteitsmarkt bepalen. Energiebedrijven, producenten, handelaren en banken bepalen op de elektriciteitsbeurs de prijs van elektriciteit en kopen en verkopen daar elektriciteit voor morgen.
Deze zogenoemde 'day ahead'-markt van de Amsterdam Power Exchange is over het algemeen redelijk nauwkeurig. Op de dag zelf vinden er wel weer altijd kleine correcties plaats op de zogenoemde kwartiermarkt. De handel in elektriciteit is een commerciële aangelegenheid, maar de controle op het net niet.
Complex
Op zich is er capaciteit genoeg in Nederland. Sommige gascentrales staan zelfs stil omdat het stoken op kolen goedkoper is. De dip van afgelopen maandag heeft veel meer te maken met de complexiteit van vraag en aanbod. Kolen- en gascentrales kunnen hoger en lager gezet worden, zon en wind niet.
Kolencentrale met windmolens in de Eemshaven in GroningenANP
De elektriciteitsproductie was nog niet zo lang geleden in handen van een paar grote spelers, het worden er miljoenen. Huizen, boerderijen en bedrijven met zonnepanelen zijn allemaal kleine energieproducenten. Het afstemmen van vraag en aanbod is de grote uitdaging van de overgang van fossiele naar schone energie. Mel Kroon: "Met veel meer elektriciteit uit wind en zon, in de toekomst wel 80 procent, moet je gaan nadenken over wat voor maatregelen je moet gaan treffen."
Tennet investeert de komende jaren 28 miljard euro in uitbreiding en versterking van het elektriciteitsnetwerk in Nederland en Duitsland. Nederland is al verbonden met Duitsland, België, Groot-Brittannië en Noorwegen. Binnenkort komt daar een verbinding met Denemarken bij.
Die verbindingen moeten de klappen opvangen bij te veel of te weinig elektriciteitsproductie in Nederland. Verder wordt er op tal van plaatsen gewerkt aan het elektriciteitsnetwerk. Zo moeten windmolenparken en weilanden vol zonnepanelen met zware kabels aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk.
Sensoren in auto's
Maar minstens zo belangrijk is kennis. Big data moeten er voor zorgen dat vraag en aanbod goed op elkaar worden afgestemd, ondanks de toenemende complexiteit van de energiemarkt. Zo heeft Tennet in Duitsland afspraken met Volkswagen gemaakt waardoor de sensoren in onder meer de koplampen van auto's informatie leveren over de te verwachten opbrengst van elektriciteit uit zon.
Voorlichtingsvideo Tennet over big data (Engels)
Volgens Tennet hoeven mensen zich geen zorgen te maken dat vandaag of morgen het licht in Nederland uitgaat als gevolg van een gebrek aan elektriciteit. "Er is alle reden om heel veel werk te verzetten", zegt Mel Kroon. Op dit moment is het aandeel van zon en wind in de totale hoeveelheid elektriciteit namelijk nog maar tien procent, de echte uitdaging moet dus nog beginnen.
Goedemorgen, BELGIE SLUIT DE KERNCENTRALES IN 2025. Voor Zeeland dus ook een stukje veiligheid, indien er iets zou gebeuren dan.
Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)
1 uur 0 minuten geleden
België gooit kerncentrales toch dicht in 2025.
De kerncentrale van Tihange.
De twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange gaan dicht in 2025. Alleen als de komende jaren blijkt dat een tekort aan elektriciteit dreigt, zou kunnen worden besloten de levensduur te verlengen.
De regeringspartijen bereikten vandaag een akkoord over een energiestrategie waarin deze afspraak is vastgelegd. Over de veiligheid van de reactoren bestaan veel zorgen in de buurlanden, waaronder Nederland.
Meer windparken
De sluiting in 2025 zat al in de pijplijn, maar de grootste regeringspartij (N-VA) wilde ze misschien toch langer open houden. De partij kreeg de garantie dat de energieprijzen niet de pan uit rijzen en vergelijkbaar blijven met omringende landen.
Om de sluiting van de centrales op te vangen en aan de eisen van het klimaatakkoord Parijs te kunnen voldoen, zet de regering volop in op hernieuwbare energie, onder meer door meer windparken in de Noordzee neer te zetten.
Geen zorg om Nederlands gas
Het versneld terugschroeven van de Nederlandse gasproductie baart de regering geen zorgen. De Belgische energieminister Marie-Christine Marghem heeft 'regelmatig en nauw' contact met minister Wiebes en 'werkt dan ook goed samen met de Nederlandse overheid', laat haar woordvoerder weten.
België is voor 30 procent afhankelijk van het laagcalorische gas uit Nederland. De buurlanden hebben vastgelegd dat de gaskraan vanaf 2024 geleidelijk wordt dichtgedraaid en de levering in 2030 stopt.
Huishoudens aangepast
De industrie kan al voor een groot deel draaien op hoogcalorisch gas. De installaties bij Belgische huishoudens worden de komende tien jaar aangepast. "Een verdere versnelling van de omschakeling van buitenlandse verbruikers is op dit moment niet mogelijk", zegt Wiebes.
Goedemorgen, GASWINNING in Groningen over 3 jaar weg, NIEUWE ENERGIE, HEEFT KABINET BESLOTEN, in de vorm van een Stikstoffabriek. Maar de aanleg van een nieuwe ketel en stookkosten zijn vrij hoog en WIE BETAALT DAT? Juist ja, eigenaren en huurders... uiteindelijk. Zie het artikel wat dit kost en is uitgerekend. Bent u het daar mee eens laat uw stem eens horgen hier?
De traditionele cv-ketel om je huis mee te verwarmen gaat verdwijnen. Tenminste als het aan energiebedrijven, milieuorganisaties (van Greenpeace tot Gasunie en Essent) en de installatiebranche ligt. Ze willen dat woningeigenaren vanaf 2021 hun cv alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is positief over warmtepompen, maar waarschuwt ook.
Een manifest waarin de coalitie van bedrijven en organisaties hun oproep doen, wordt vanmiddag aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. De opstellers denken dat de ouderwetse cv niet meer afdoende is, als we willen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs en de gaswinning in Groningen verder naar beneden gaat.
Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-Vni (de installatiebranche) zullen het klimaat en 'Groningen' onvermijdelijk leiden tot nieuwe rendementseisen aan cv-ketels. Maar deze installaties, die volledig op aardgas werken, kunnen niet aan die hogere eisen voldoen, denkt hij. Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel.
Duurder
Het meest gebruikte alternatief voor een cv-ketel in een huis is op dit moment een (hybride) warmtepomp. Zo'n warmtepomp is nog (veel) duurder dan een cv. Daarom pleiten de bedrijven en organisaties voor een systeem waarbij je per woning een vast bedrag per maand betaalt voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Als je je huis verkoopt, neemt de volgende eigenaar het servicecontract over. Dat wordt ook wel gebouw-gebonden financiering genoemd.
Met een volledige warmtepomp gebruik je geen aardgas meer. De warmte wordt elektrisch opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot van je huis daalt met gemiddeld 50 tot 60 procent. Er bestaat subsidie voor.
Een andere optie is de zogenoemde hybride warmtepomp. Die wordt naast je cv geplaatst en is goedkoper dan een volledige warmtepomp. De hybride pomp, een soort omgekeerde koelkastmotor, doet het meeste werk. De cv-ketel gaat alleen aan als het erg koud is, en zorgt voor warm water in je keuken en douche. Met een hybride pomp daalt je CO2-uitstoot ongeveer 35 procent.
Tussenstap
Milieu Centraal denkt dat de hybride warmtepomp voor veel mensen een goed alternatief kan zijn, maar waarschuwt ook: "Bij een slecht geïsoleerd huis is een (hybride) warmtepomp een slecht idee", zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "De warmte vliegt gewoon de deur uit en het huis is niet warm genoeg te krijgen. Ook de radiatoren moeten er geschikt voor zijn."
Een hybride warmtepomp is bovendien een tussenstap. Uiteindelijk moet Nederland helemaal van het gas af. Dus zul je de jaren na aanschaf moeten gebruiken om nog een switch te maken naar helemaal gasloos. Milieu Centraal heeft alle informatie over alternatieven voor aardgas op een rijtje gezet, inclusief kosten en subsidiemogelijkheden.
Het grote probleem bij warmtepompen is nog de aanschafprijs. Anders dan bij zonnepanelen heb je zo'n pomp niet snel terugverdiend. In het beste geval heb je op het eind van de levensduur deze duurzame warmte voor hetzelfde geld als je traditionele cv. Je verdient er dus niet op, zoals bij zonnepanelen wel het geval is. Bij een hybridewarmtepomp, waarbij je nog voor een deel gas gebruikt, ben je wel goedkoper uit dan met alleen aardgas. Want je verdient hem in 10 jaar terug, terwijl de levensduur 15 jaar is. En je CO2-uitstoot gaat flink naar beneden.
Kosten hybride warmtepomp, gemiddeld:
aanschaf: 4.000 euro
subsidie: 1.500 - 1.800 euro
beparing per jaar: 240 euro. Dit is bij een gemiddeld gasverbruik in een matig geïsoleerd huis.
Kortom: je hebt de hybride warmtepomp over 10 jaar terugverdiend (kosten aanschaf min subsidie 2.500, jaarlijkse beparing 240 euro). De levensduur van het apparaat is 15 jaar. (Bron: Milieu Centraal)
"Ons belangrijkste advies is verder dat je nooit stap 1 moet overslaan: kijken naar je isolatie. Als ergens isolatie ontbreekt, is isoleren voor besparing van CO2 én geld de slimste stap. Doe dus eerst een isolatiecheck, breng vervolgens de isolatie aan en ga als derde stap pas denken over een warmtepomp."
Puk van Meegeren van Milieu Centraal heeft sinds een jaar zelf een hybride warmtepomp in zijn huis. Hij heeft gemerkt dat hij toch nog wat moet doen aan z'n radiatoren, om de warmtepomp beter te benutten en de gasketel minder hoeft te branden. Hij bespaart een paar tientjes aan energiekosten per jaar, maar heeft dan ook een lager energieverbruik dan gemiddeld. Tegelijk stoot hij minder CO2 uit.
Elk jaar worden volgens Uneto-Vni ongeveer 350.000 cv-ketels vervangen. Ongeveer 180.000 huizen in Nederland (2016) hebben al een warmtepomp, en steeds meer mensen nemen er een, zegt Milieu Centraal.
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stelt het kabinet voor om honderden miljoenen euro's te investeren in de bouw van een stikstoffabriek.
Met stikstof kan geïmporteerd zogenoemd hoogcalorisch gas omgezet worden in laagcalorisch 'Gronings' gas. Op die manier worden huishoudens en bedrijven minder afhankelijk van gas uit Groningen en hoeven cv-ketels, ovens, gasfornuizen en bedrijfsinstallaties minder snel worden aangepast.
Er zijn twee soorten gas: laagcalorisch en hoogcalorisch. Het gas uit Groningen is laagcalorisch, terwijl het gas uit de meeste andere gasvelden hoogcalorisch is. In bijvoorbeeld gasfornuizen en cv-ketels in Nederland, maar ook in landen als België, Duitsland en Noord-Frankrijk, is het laagcalorische gas de standaard. Het is niet mogelijk om zomaar over te schakelen op die andere gassoort, omdat de apparatuur daar niet op is ingesteld.
Het kabinet wil verder dat de 200 industriële grootverbruikers binnen vier jaar van het Gronings gas af gaan. Ook zijn er gesprekken met Duitsland, België en Frankrijk om te kijken of de export van Gronings gas naar onze buurlanden verminderd kan worden.
Komende donderdag bespreekt het kabinet de plannen van Wiebes. De minister heeft eerder toegezegd dat hij eind maart bekendmaakt hoe snel de gaskraan in Groningen verder dicht kan.