Provinces+Of+The+Netherlands.gif

EEN FORUM VOOR U, heeft u een mening of een maatschappelijk onderwerp voor velen van belang, laat het ons eens weten? Dank! 

Kijkt u ook even of het onderwerp er mogelijk al ergens bij staat of in een andere rubriek?

TOP 12 ONDERWERPEN: d.d. november 2013

1. Osama Bin Laden dood                       5140 views

2. ING Bank, meer klachten over             2366

3. Incassobureaus onrechtmatig                 2179

4. Huren 120 euro omhoog                       1943

5. Pinnen bij parkeerautomaten                  1921                                              

6. NASA houdt speciale persconferentie    1873

7. Dode Alien gevonden in Rusland?           1844

8. Goede feestdagen voor 2011                  1767

9. Even berichtje voor de leden                   1758

10. Limonade voor soep                              1756

11. hallo Djekay en Tip Undercover in N     1739                                                  

12. Dure benzines – brandstoffen prijzen        513

 

1318 keer bekeken

NEDERLANDSE CULTUUR, SAMENLEVING o.a. en 'allochtonen'?

  • zaterdag 16 november 2019 @ 00:52
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, WAT IS NEDERLANDSE CULTUUR? Nederlanders 'in den vreemde' houden vast aan EIGEN TAAL, CULTUUR EN HAPJES... sterker nog: 

     Homo sapiens#FBPE#HaveDemocracy and One world @Homosap97831912 1 u

    Als antwoord op @NickyBouwers ong. 2 jr geleden docu op tv gezien, groep van Ethiopische afkomst jaren hier al in NL > GB verhuisd (EU!) en als groep in 1 woonpl. daar vooral, maar 'eigen Eth'sche winkel daar met: pindakaas en vele NL prod. en ze moesten schotel hebben anders GTST niet meer te volgen om te:

    Dus m.a.w. de kritiek van enkele politieke partijen hier dat 'ons land wordt overgenomen door immigranten' is niet tercht als men kijkt naar NEDERLANDERS EN VLAMINGEN die zelf ook in het buitenland BIJ ELKAAR GROEPEREN en precies hetzelfde doen... Kijk naar RTL5 realityserie over La Carahuela in Spanje bijvoorbeeld waar veel Nederlanders ('pensionado's) o.a. in een bijn geheel Nederlands dorp wonen of daar komen.... 

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:38

    Geëmigreerde Nederlanders houden vast aan eigen taal, cultuur en hapjes.

    Kaas en bitterballen worden geserveerd op de Nederlandse ambassade in Zuid-AfrikaHOLLANDSE HOOGTE | BRAM LAMMERS

    'Apel moes', een stuk 'boterkook' of een paar 'speculates'. Niet ieder Nederlander die naar het buitenland is geëmigreerd weet nog hoe je de Hollandse lekkernijen precies spelt, maar bijna iedereen blijft ze eten. Uit onderzoek van de Taalunie en het Meertens Instituut blijkt namelijk dat de meeste Nederlandstalige emigranten vasthouden aan hun eigen taal en cultuur.

    En dat is opvallend, vinden de onderzoekers. Nederlanders en Vlamingen die in de vorige eeuw naar het buitenland verhuisden, gaven hun eigen taal juist vaak op. Die tijd lijkt nu voorbij: van de bijna 7000 deelnemers aan het onderzoek spreekt 97 procent nog iedere week Nederlands, van wie twee derde meer dan acht uur per week.

    Meertaligheid

    Dat komt onder meer door sociale media en internet, zeggen de onderzoekers. Emigranten die vroeger in contact wilden blijven met achtergebleven familie en vrienden, waren aangewezen op brieven. Bovendien adviseerde de overheid na 1945, toen emigratie werd gestimuleerd, om hun moedertaal zo snel mogelijk los te laten.

    Nu wordt het behoud van de moedertaal juist als iets belangrijks gezien, schrijven de onderzoekers. "En meertaligheid wordt positief beoordeeld." Meer dan 85 procent ziet de Nederlandse taal als kernwaarde van de eigen identiteit.

    In je eentje bij de schoorsteen

    Ook blijven veel emigranten feestdagen uit hun moederland vieren, zoals Sinterklaas en Koningsdag. Wel kan het best eenzaam zijn om "zo je best te doen om iets van de Nederlandse cultuur door te geven", schrijft een deelnemer. "In je eentje de liedjes zingen bij de schoorsteen, met kinderen die je met grote ogen aankijken. Op school werden ze vreemd aangekeken op deze traditie."

    Nederlanders op Curaçao doen mee aan de Nieuwjaarsduik ANP

    Naar schatting wonen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders in het buitenland en zo'n 440.000 Vlamingen. De bijna 7000 deelnemers aan het onderzoek wonen in 130 landen; meer dan de helft zit permanent in Australië, de Verenigde Staten of Frankrijk.

    Boerenkool met worst

    De deelnemers reageerden het actiefst op een enquêtevraag over typisch Nederlandse of Vlaamse lekkernijen. Er kwamen bijna 11.000 antwoorden op de vraag welke lekkernijen ze regelmatig kopen, maken of naar verlangen. Op nummer 1 staat de stroopwafel, maar de expats noemden bijvoorbeeld ook Haagse hopjes, boerenkool met worst, roggebrood, Limburgse vlaai en Friese kruidkoek.

    Top 10 'heimwee-lekkernijen'

    1. Stroopwafel
    2. Drop
    3. Hagelslag
    4. Kroket
    5. Kaas
    6. Speculaas
    7. Friet/patat
    8. Mayonaise
    9. Pindakaas
    10. Appeltaart

    Nederlandstalige emigranten zeggen via Facebook regelmatig tips met elkaar te delen over waar bepaalde Nederlandse en Vlaamse producten verkrijgbaar zijn. Ook bestaan er online 'heimweewinkels' waar ze terecht kunnen.

    Meer dan 95 procent van de ondervraagde emigranten leest volgens het onderzoek nog Nederlandse boeken en houdt het nieuws in het moederland nauwlettend in de gaten. Verder is meer dan de helft van de deelnemers lid van een Nederlandse of Vlaamse gemeenschap in het land waar ze wonen.

    Informatiecentrum

    De emigranten blijven in contact met hun moederland via sociale media, Skype, online kranten, digitale televisie en Nederlandstalig onderwijs. Wel hebben ze behoefte aan advies over hoe ze hun kinderen Nederlands kunnen blijven leren, aldus de onderzoekers.

    Volgens de Taalunie en het Meertens Instituut zou een digitaal of fysiek informatiecentrum over de Nederlandse taal, cultuur en onderwijs de betrokkenheid van emigranten met hun moederland verder kunnen verstevigen.

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2019-11-16 00:53:24
    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 28 december 2018 @ 00:54
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, MINDER POSITIVITEIT OVER DE SAMENLEVING zegt het SCP na een gehouden onderzoek daarover. HOE DENKT U DAAROVER? Laat uw mening eens horen ook in dit forum? Dank! 

    Ook dit bericht van NOS-NIEUWS zal de positiviteit in de samenleving weer niet bevorderen...

    Hogere boetes, lagere belasting: dit verandert op 1 januari

     GISTEREN, 07:49 IN BINNENLAND, POLITIEK, ECONOMIE

    Bekijk hier welke nieuwe wetten, regels en belastingtarieven 1 januari 2019 ingaan.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    SCP: Nederlanders minder positief over samenleving

    VANDAAG, 00:02

    BINNENLAND

    BART KAMPHUIS | NOS

    Nederlanders zijn minder onverdeeld positief over de samenleving dan eerder dit jaar. De twijfels onder de bevolking nemen toe, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn laatste kwartaalrapport.

    Volgens het onderzoek denken meer mensen pessimistisch over de samenleving (48 procent) dan optimistisch (42 procent). Dat was overigens in het vorige kwartaal ook al zo.

    Hoe hoger het opleidingsniveau en het inkomen van de ondervraagden, hoe tevredener ze zijn over het eigen leven en de persoonlijke situatie, zeggen de onderzoekers.

    Economisch goed

    De optimisten zijn vooral tevreden over de economische groei en de toenemende aandacht voor zaken als het milieu. "Omdat de economie beter gaat en er daardoor ook meer geld is om te investeren in de publieke sector. Ook komt er langzaam meer aandacht voor natuur, milieu, biologische landbouw en voeding en voor duurzaamheid. Al mag dit nog meer", zegt een 40-jarige man in het onderzoek.

    De pessimisten maken zich zorgen over de Nederlandse cultuur, verbondenheid, de verzorgingsstaat en de politiek. "Voor de minder bedeelden gaat het slecht. Ik ben er daar één van", zegt een 39-jarige vrouw. "Ik heb nu al moeite met alles te betalen en dan komt er jaarlijks nog een eigen bijdrage bij van de zorgverzekering. Alles gaat ieder jaar omhoog. Probeer dan maar alleen een kind groot te brengen."

    Politiek te ingewikkeld

    Zo'n twee derde van de 1200 ondervraagden vindt de inkomensverschillen in Nederland te groot. Ook is er kritiek op de politiek: 48 procent vindt dat politici onbehoorlijk met elkaar omgaan, dat was vorig kwartaal nog 10 procent minder.

    Daarnaast vindt 61 procent van de ondervraagden de landelijke politiek voor de meeste mensen in Nederland te ingewikkeld, maar slechts 29 procent zegt daar zelf last van te hebben.

    Ook willen mensen graag dat de overheid meer geld uitgeeft, maar zijn ze over het algemeen niet voor hogere belastingen.

    Flexibele samenleving

    In het rapport wordt dit keer ook stilgestaan bij de overgang naar een 24-uurssamenleving en de problemen die dit met zich meebrengt. Als voordelen worden vooral ruimere openingstijden genoemd en het feit dat werk en privé makkelijker te combineren zijn. Nadelen zijn het verdwijnen van de structuur die zorgt voor rust en zekerheid.

    62 procent van de ondervraagden ziet dat mensen moeite hebben om hun dagelijkse activiteiten, zoals zorg en werk, te combineren. Toch lijkt het aantal mensen dat zich geregeld gejaagd voelt de afgelopen tien jaar niet schrikbarend te zijn toegenomen, schrijft het SCP.

    Ook denken de respondenten dat de 24-uurseconomie in Nederland nog lang niet overal is ingevoerd. "Ga het vergelijken met China of New York, maar hier is het nog niet zover", zegt iemand uit Amsterdam. Een ondervraagde uit Breda vindt de hoofdstad juist een goed voorbeeld. "Mijn vriend uit Amsterdam zegt om acht uur: hé, zullen we nog even naar de Appie, maar die is dan dicht hier."

    De meeste mensen vinden het omgaan met een flexibele samenleving en een druk bestaan geen maatschappelijk probleem, maar ieders eigen verantwoordelijkheid. "Sommigen kunnen er beter mee omgaan dan anderen", staat in het rapport.

    BEKIJK OOK

    Honderdduizenden Nederlanders werken en zijn toch arm

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • maandag 15 oktober 2018 @ 01:19
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, DE NEDERLANDSE 'CULTUUR'? Bestaat die wel echt? NEDERLAND IS VOL VAN ALLOCHTONEN, in feite toevallig ontstaan, zeker uit de 'oude' volkeren van toen, de 'Friezen', Bataven en Saksen - overigens is de 'Saksische taal' (dialecten) in vijf oostelijke provincies nog gesproken ook erkend als 'spreektaal' buiten het al 'tweetalige Nederland, het 'Hoog-Nederlands (?) en Friese taal'. In feite dus zijn we nu drietalig land en ook alle afstammelingen van hen nu, zijn die of waren die in feite ook niet 'allochtoon' hoewel niemand toen - van voor BC (Christelijke jaartelling) nog nooit van dit woord hadden gehoord.

    Lees artikel, 'we' zijn toevallig ontstaan in feite door een GELOOFSSTRIJD, de 80-jarige oorlog... etc. wist u al als u op school de geschiedenisles heeft gevolgd.... Dus 'nationaliteiten, 'vlaggen', volksliederen, landen, grenzen etc is dit belangrijk voor de 'identiteit'? Net als overigens meestal elders in welk land ook ter wereld..... weer: lees het boek ens over ons de Homo sapiens...    

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    'Primitief om te zeggen dat er een vaste Nederlandse cultuur was'

    GISTEREN, 10:27

    BINNENLAND

    Rembrandts Claudius Civilis werd in 2014 door Zweden aan Nederland uitgeleend ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Lambert Teuwissen redacteur Online

    Al in een van de eerste hoofdstukken van Wereldgeschiedenis van Nederlandwordt afgerekend met een hoofdfiguur in de Nederlandse ontstaansgeschiedenis. Claudius Civilis gold eeuwenlang als het vroegste voorbeeld van de Nederlandse drang naar onafhankelijkheid. De Batavier die het op durfde te nemen tegen het complete Romeinse Rijk. Rembrandt wijdde er zijn grootste doek aan.

    Die mythe is een van de vele die worden bijgesteld in het lijvige boek. Civilis was Romeins staatsburger, die juist zo vervlochten was met het rijk dat de Bataafse Opstand voortkwam uit een politieke machtswisseling in Rome. "De Bataafse Opstand is eerder een illustratie van eenheid dan een voorbeeld van verzet tegen die eenheid", concludeert het boek. "Men is in de Lage Landen zozeer onderdeel van het rijk dat alles wat er in het rijk gebeurt, hier consequenties heeft."

    "Wat we willen laten zien is dat de Nederlandse geschiedenis verknoopt is met de wereld om ons heen", legt hoofdredacteur Lex Heerma van Voss uit. "Dit is iets wat historici de laatste decennia veel meer zijn gaan ontdekken, maar wat in het publieke debat over de geschiedenis van Nederland niet altijd gezien wordt."

    En dus zijn er hoofdstukken over de opvallend wijdvertakte Europese netwerken uit de prehistorie, de handelskolonies die Nederlanders oprichtten in Zweden, de invloed van de Engelse koning op de moord op Floris V, de Europese carrière van Erasmus en de betekenis van Wilhelmina voor de Hongaren.

    In het kader van de Maand van de Geschiedenis zijn er rond het boek meerdere activiteiten gepland, zoals lezingen en een paneldiscussie in het Rijksmuseum.

    Het project waar dit boek uit voortkomt, Histoire mondiale de la France, leidde vorig jaar tot veel discussie in Frankrijk over de volksaard. Fel debat bleef uit in ons land, al loopt de vorige maand gepresenteerde Nederlandse editie goed.

    Heerma van Voss: "Ik denk dat dat ook te maken heeft met het soort nationalisme dat je in Frankrijk hebt; het loopt er toch wat hoger op over dit soort culturele dingen dan in Nederland. In dat boek stond een stuk over Descartes, waarin geconstateerd werd dat die grote Franse denker bij zijn leven niet in Frankrijk kon werken. Men was niet tolerant genoeg. Als je dat zegt tegen een Fransman, voelt hij zich aangetast in zijn nationale eer."

    "Wij hebben een soortgelijk geval: Hugo de Groot. Een beroemde Nederlands denker, maar voor hem geldt hetzelfde: hij werd als remonstrant vastgezet op Loevestein, ontsnapte en werkte verder in Parijs. Als je dat tegen een Nederlander zegt, is de reactie: 'oh, is dat zo? Interessant'. Niet 'Dat kan niet waar zijn'."

    Wat mensen nu waarderen aan Nederland wordt geprojecteerd op het verleden.

    Lex Heerma van Voss

    "Er staat veel in waarvan vakhistorici zullen zeggen: dat wisten we al", erkent Heerma van Voss. "Maar er bestaan nog veel clichés. Dat zie je ook in het politieke debat, waar bijvoorbeeld gezegd wordt dat in Nederland altijd een joods-christelijke traditie heerste. Daar zouden veel van de Joden die heel lang gediscrimineerd zijn van opgekeken hebben. Of dat we altijd tolerant waren tegen homoseksuelen. Nee, homoseksuelen zijn in Nederland ook vervolgd en gediscrimineerd. Het is wat mensen nu waarderen aan Nederland en dan projecteren op het verleden."

    Anachronistisch verleden

    Het is volgens Heerma van Voss allemaal terug te voeren op het ontstaan van de geschiedenis als discipline in de 19e eeuw, een uitgesproken nationalistische tijd. "Het eigen land werd gezien als een logische eenheid en ieder land wilde graag laten zien dat het een glorierijk verleden had."

    Het leidde tot een anachronistisch verleden, dat door een moderne bril bekeken werd. Neem de Tachtigjarige Oorlog, dit jaar 450 jaar geleden begon. "We zijn gewend om die te zien als een oorlog tussen twee natiestaten, zoals Duitsland in de Tweede Wereldoorlog Nederland bezette. Maar het was een stuk complexer. Het was vooral een oorlog van Nederlanders onderling, niet alleen tegen de Spanjaarden: katholieken tegen protestanten, of gezagsgetrouwen tegen rebellen."

    Toevalligheden

    Het was ironisch genoeg juist de koning van Spanje die - pas een generatie eerder - Nederland meer samenhang had gegeven. De middeleeuwse Nederlanden waren geen staatkundig politiek geheel, Karel V had ze "bij elkaar gesprokkeld" in het kader van een bredere machtsconsolidatie door heel Europa. Overwinningen en verliezen tijdens de Opstand vormden ons land verder.

    "De vorm die Nederland uiteindelijk heeft gekregen, de landkaart die we allemaal kennen, hangt mede af van allerlei toevalligheden en het verloop van de strijd. Het was goed mogelijk geweest dat Emden bij Nederland had gehoord, of Limburg juist niet."

    Wat valt er in dat geval nog te zeggen over een coherente volksaard in dat gebied over al die eeuwen? Wie daarvan spreekt, vervalt in wat Heerma van Voss noemt primitief historisch nationalisme. "Je kunt heel goed nationalistisch zijn, daar zijn we niet tegen. Maar het is primitief om te zeggen dat er een vaste Nederlandse cultuur was in dit gebied 500 jaar geleden of 1000 jaar geleden. We zien juist veel ontwikkeling, onder andere in wisselwerking met het buitenland."

    BEKIJK OOK

    Tachtigjarige Oorlog: 'Nederland kwam toevallig uit strijd voort'

    Mogelijk onderzoek naar graf Van Oldenbarnevelt onder Eerste Kamer

    Historische foto's ingekleurd: 'Je begrijpt beter wat ze meemaakten'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 25 april 2015 @ 07:48
    #1

    Goedemorgen, er is een 'multicultkaart - Tubantia - voor Nederland', de cijfers van en voor het aantal 'allochtonen' een rotwoord in feite, die hier wonen, opvallend is, hoewel (?) de koplopers zijn de (voormalige, of nog steeds) mensen van Turkse, dan Surinaamse en Marokkaanse afkomst, vooral in de grote steden Amsterdam (1) en Rotterdam (2) als percentage. Ook opvallend dat steeds MINDER Duitsers en Belgen hier woonachtig zijn.

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3978889/2015/04/24/Multicultikaart-toont-spreiding-van-allochtonen.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/  - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek -    

    Gewijzigd op 2018-05-21 06:52:43
    handtekeningafbeelding